Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Στη Μάλτα οι 28 για το προσφυγικό με το βλέμμα στο Αιγαίο...


Στη Βαλέτα...

Θα αναζητηθούν νόμιμοι τρόποι για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προσερχόμενη...
στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας, στο επίκεντρο της οποίας είναι το προσφυγικό ζήτημα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας στάθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου δράσης, ώστε «να έχουν αυτοί οι άνθρωποι μία ευκαιρία στη ζωή τους» και να καταπολεμηθεί η φτώχεια, όπως είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστούν τρόποι ώστε κάποιοι από τους πρόσφυγες να μπορέσουν κάποιοι να εργαστούν νόμιμα στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τα κράτη της Αφρικής.
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να εμποδιστούν οι διακινητές προσφύγων.

Φάιμαν: Να καταπολεμήσουμε τα αίτια της προσφυγικής κρίσης

Στην ανάγκη να καταπολεμηθούν τα αίτια της προσφυγικής κρίσης στάθηκε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, κατά την προσέλευσή του στις εργασίες της Συνόδου.
Όπως ανέφερε, πρέπει να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες ζωής σε αφρικανικά κράτη, αλλά και να αξιοποιηθούν σωστά τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Χρειαζόμαστε συνθήκες και συμφωνίες επαναφοράς των προσφύγων στον τόπο τους, αλλά και να δώσουμε άσυλο σε όσους το χρειάζονται, για να τους προφυλάξουμε» ανέφερε ο κ. Φάιμαν και εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
«Πρέπει να υπάρχει και ανθρωπιά και να μην πληγώνεται το δικαίωμα του ασύλου», κατέληξε ο κ. Φάιμαν.

Σουλτς: Δεν έχει νόημα να γεμίσουν τα hotspots και να μην μπορεί να γίνει κατανομή

«Δεν έχει νόημα να γεμίσουν τα hotspots και να μην μπορεί να γίνει κατανομή» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Όπως τόνισε «εκεί που οι χώρες δέχονται μεγάλα φορτία, πρέπει να βρεθεί ένα «κλειδί» για δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

Αξιολόγηση των μέχρι τώρα αποφάσεων

Η διήμερη Σύνοδος της ΕΕ για το προσφυγικό, αφορά στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορεία των αποφάσεων και τους τρόπους επιτάχυνσης τους για μετεγκατάσταση και έλεγχο στα σύνορα.

Η πρώτη ημέρα περιστρέφεται γύρω από το ρεύμα από την Αφρική, με παρόντες ηγέτες της ηπείρου, ενώ η δεύτερη ημέρα θα επικεντρωθεί στη συνεργασία με την Τουρκία, καθώς η κίνηση στον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο δεν έχει μειωθεί.

Οι εξελίξεις ανήμερα της έναρξης της Συνόδου υπενθυμίζουν το πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση: Δύο νέα ναυάγια σημειώθηκαν στα ανοικτά των τουρκικών ακτών, ενώ η Σλοβενία ξεκίνησε να στήνει εμπόδια στα σύνορα με την Κροατία, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που κινούνται δεν έχει μειωθεί από το καλοκαίρι.

Παρόντες είναι την Τετάρτη στη σύνοδο και ηγέτες αφρικανικών χωρών. Η έκτακτη Σύνοδος της Βαλέττας είχε ξεκινήσει να διοργανώνεται στην αρχή του καλοκαιριού στον απόηχο πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοικτά της Σικελίας, με κέντρο βάρους το προσφυγικό ρεύμα που προερχόταν από αφρικανικές χώρες...
tvxs.gr

Read more...

Εγκύκλιος Γ.Χουλιαράκη Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου


Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Διευκρινίσεις για τις σημαντικές αλλαγές που επέρχονται στη συνταξιοδοτική νομοθεσία που διέπει τους δημοσίους υπαλλήλους-λειτουργούς και τους εξομοιούμενους με αυτούς, σύμφωνα με τις διατάξεις που υιοθετήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο, παρέχει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη.

Με την εγκύκλιο δίνονται αναλυτικά στοιχεία και παραδείγματα για τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας και τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που επιβαρύνονται, τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, τις προϋποθέσεις για την καταβολη της κατώτατης σύνταξης και για το ψαλίδισμα της σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης. Επίσης ορίζεται σαφώς ποιοι εξαιρούνται από τις διατάξεις.

Όπως ορίζεται, η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας ξεκινά από τις 19 Αυγούστου 2015. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης αφορά όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά, καθώς και σε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31/12/2014 και έχουν αποχωρήσει ή θα αποχωρήσουν από την Υπηρεσία από 1/9/2015 και μετά.

Η παρούσα εγκύκλιος αφορά:

  • Υπαλλήλους/λειτουργούς του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή άλλων ΝΠΔΔ οι οποίοι υπάγονται στο συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου (καταβολή σύνταξης από το Δημόσιο).
  • Υπαλλήλους άλλων ΝΠΔΔ, οι οποίοι διέπονται από το ίδιο με τους δημόσιους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς και οι συντάξεις τους βαρύνουν τους οικείους φορείς.
  • Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος (κατά το μέρος που η εγκύκλιος αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και την καταβολή του κατωτάτου ορίου σύνταξης).
Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης
1. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2015 και μετά, υπόκεινται σε νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, ο οποίος καθιερώθηκε με νόμο του 2010 (με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του ν. 3865/2010.

Ειδικότερα, τα πρόσωπα αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, για τα έτη υπηρεσίας τους από 1/1/2011 και μετά, δικαιούνται:

α. Βασική σύνταξη, το ποσό της οποίας αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισής τους από 1/1/2011 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους.

β. Τμήμα σύνταξης, που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισής τους μέχρι 31/12/2010, το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με τις οικείες προϊσχύουσες του ν. 3865/2010 συνταξιοδοτικές διατάξεις και τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισής τους από 1/1/2011 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους (αναλογικό ποσό σύνταξης).
2. Με διατάξεις νόμων του 2015 (διατάξεις των παρ. 1 και 2 του ν. 4336/2015, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4337/2015), επεκτάθηκε ο ανωτέρω τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και σε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31/12/2014 και αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1/9/2015 και μετά.

Παράδειγμα: Έστω ότι υπάλληλος έχει προσληφθεί στο Δημόσιο 1/8/1982 και αποχωρεί από την Υπηρεσία στις 3/8/2016. Η υπηρεσία του υπαλλήλου αυτού ανέρχεται συνολικά σε 33 έτη.

Η σύνταξη του ανωτέρω υπαλλήλου με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις του ν.3865/2010 θα υπολογισθεί ως εξής:

α. για την υπηρεσία του από 1/8/1982 μέχρι και 31/12/2007 (25 έτη υπηρεσίας), με βάση τις διατάξεις του π.δ. 169/2007, όπως αυτές ίσχυαν πριν την ισχύ του ν.3029/2002,

β. για την υπηρεσία του από 1/1/2008 μέχρι και 31/12/2010 (3 έτη υπηρεσίας), με βάση τις διατάξεις του ν.3029/2002 και

γ. για την υπηρεσία του από 1/1/2011 μέχρι 3/8/2016 (έτη 5, μήνες 8), με βάση τις διατάξεις του ν. 3865/2010.

Για την υπηρεσία του αυτή, δικαιούται:

- βασική σύνταξη, της οποίας το ποσό θα ανέρχεται σε 360x5/33 (συνολικός χρόνος ασφάλισης)= 54,5 ευρώ μηνιαίως και

- αναλογική σύνταξη για την υπηρεσία του από 1/1/2011 μέχρι 31/8/2016 (5 έτη υπηρεσίας).

Το άθροισμα των επιμέρους ποσών που προκύπτουν με βάση τον προαναφερόμενο υπολογισμό, αποτελεί το συνολικό ποσό της σύνταξης.

Προϋποθέσεις καταβολής κατώτατου ορίου σύνταξης
Οι υπαγόμενοι στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου λαμβάνουν κατώτατο όριο σύνταξης το οποίο ανέρχεται σε 364,45 ευρώ μηνιαίως (βάσει των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 55 του π.δ. 169/2007).

Μετά την τροποποίηση των διατάξεων αυτών (με την παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 4337/2015), ορίζεται ότι όσοι έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1/7/2015 και εφεξής, χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, θα λαμβάνουν μέχρι τη συμπλήρωση του έτους αυτού το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους.

Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας η σύνταξή τους θα αναπροσαρμοσθεί στο ποσό των 364,45 ευρώ.

Εξαιρέσεις:

Η συμπλήρωση του προαναφερόμενου 67ου έτους της ηλικίας για την καταβολή του ποσού του κατωτάτου ορίου σύνταξης των 364,45 ευρώ, δεν ισχύει για όσους:

- είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και λαμβάνουν το επίδομα ανικανότητας των διατάξεων του άρθρου 54 του π.δ 169/2007,

- λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην Υπηρεσία και ένεκα ταύτης,

- λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες λόγω βίαιου συμβάντος ή τρομοκρατικής ενέργειας,

- λαμβάνουν κατά μεταβίβαση σύνταξη λόγω θανάτου του/της συζύγου τους ή του γονέα τους.
Καταβολή μειωμένης σύνταξης
Πλέον προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού της μείωσης της σύνταξης στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος αποχωρεί από την Υπηρεσία πριν τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας.
Ειδικότερα ορίζεται, ότι το ποσό της μειωμένης σύνταξης το οποίο προκύπτει με βάση τις προϊσχύουσες του ν. 4336/2015 διατάξεις, μειώνεται περαιτέρω κατά 10%.

Η πρόσθετη αυτή μείωση (10%) θα ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση νέου ορίου ηλικίας.

Παράδειγμα: Υπάλληλος που με βάση τα νέα όρια ηλικίας μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 63ου έτους της ηλικίας και αποχωρεί από την Υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας.
Εάν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31/12/2011 το ποσοστό μείωσης της σύνταξής του ανέρχεται σε 24% (4 έτη x 6% μείωση για κάθε έτος). Έστω ότι το ακαθάριστο ποσό της βασικής σύνταξης πριν τη μείωση ανέρχεται σε 1000 ευρώ. Το ποσό αυτό λόγω της ανωτέρω μείωσης θα διαμορφωθεί σε 760 ευρώ μηνιαίως, ποσό το οποίο θα λαμβάνει ο δικαιούχος καθ’ όλη τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού του βίου.
Με βάση την τροποποίηση που επέρχεται με τις διατάξεις του νόμου του 2015 (με τις διατάξεις της περ. β της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 4337/2015), το προαναφερόμενο ποσό των 760 ευρώ θα μειωθεί περαιτέρω κατά 10% και θα διαμορφωθεί σε 684 ευρώ, ποσό το οποίο θα λαμβάνει ο δικαιούχος μέχρι τη συμπλήρωση του 63ου έτους της ηλικίας του (νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησής του).
      Newsroom ΔΟΛ

      Read more...

      Μέρκελ: Σημαντική η δημιουργία των hotspots Γερμανία: Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για το προσφυγικό, επειδή είναι αποδυναμωμένη


      Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, επισημαίνοντας ότι «οι διαστάσεις της πρόκλησης, για ένα ελληνικό κράτος το οποίο είναι αποδυναμωμένο λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σαφείς σε όλους τους συμμετέχοντες, όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στις Βρυξέλλες».
      merkel
      «Η εγκατάσταση των hotspots ενδιαφέρει όχι μόνο την γερμανική κυβέρνηση αλλά και τους Ευρωπαίους αρχηγούς», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μάλτα θα διεξαχθεί και πάλι συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο έχει προχωρήσει η εγκατάσταση των hotspots, ενώ θα επισημανθεί ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί πρέπει πράγματι να υλοποιηθεί.
      Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, η προσφυγική κρίση αποτέλεσε βασικό -αν όχι το βασικότερο- ζήτημα στις συνομιλίες που είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πριν από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα. «Το μήνυμα του κ. Στάινμαϊερ απέναντι σε όλους τους συνομιλητές του ήταν το ίδιο: Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο τεράστιες προκλήσεις έπεσαν πάνω στην Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης, λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα κατά κάποιον τρόπο βρίσκεται συμπτωματικά πάνω στη διαδρομή των ανθρώπων οι οποίοι ξεκίνησαν από την Μέση και την Εγγύς Ανατολή προς την κεντρική Ευρώπη. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, και είναι γιγαντιαίοι. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που περνάει δύσκολες στιγμές λόγω της οικονομικής κρίσης και πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σέφερ και σημείωσε ότι «αυτή η διπλή επιβάρυνση καθιστά αναγκαία τη στήριξή μας προς την Ελλάδα».
      Διευκρίνισε δε ότι «αυτή είναι θέση της γερμανικής κυβέρνησης, του (Γερμανού) υπουργού Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την προσφυγική κρίση, όπως η Ιταλία, πρέπει να λάβουν ευρωπαϊκή βοήθεια». Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο ανήκουν και τα hotspots, συνέχισε ο Γερμανός εκπρόσωπος και επισήμανε ότι «όλα όσα έχουν συμφωνηθεί -και η εγκατάσταση των hotspots- έγιναν με τη ρητή συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, του Έλληνα πρωθυπουργού».
      Η Γερμανία, σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, έχει δηλώσει πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα σθεναρά και δεν προσέφερε μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να προσφέρει στους πρόσφυγες ανθρώπινη διαμονή, αλλά έχει διαθέσει και εργαλεία της EURODAC, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διαθέσει και επιπλέον μέσα, τα οποία θα δώσουν στους Έλληνες τη δυνατότητα να τηρήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες, να κάνουν δηλαδή την πρώτη καταγραφή στη χώρα όπου οι πρόσφυγες πατούν για πρώτη φορά έδαφος της ΕΕ.
      Από την πλευρά τού υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ τόνισε ότι και ο υπουργός Τόμας Ντε Μεζιέρ «δεν θα κουραστεί, μέσω των δικών του επαφών και διαύλων, να ζητά από τους Έλληνες εταίρους να εφαρμοστούν πραγματικά αυτά τα μέτρα».

      Read more...

      Όλες οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου...



      Διευκρινίσεις για τις αλλαγές που επέρχονται στο ασφαλιστικό δίνει νέα εγκύκλιος που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στην εγκύκλιο αποσαφηνίζονται οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας στους δημόσιους υπαλλήλους και περιγράφονται αναλυτικά οι...
      κατηγορίες εκείνες εργαζομένων στο δημόσιο που επιβαρύνονται με την αύξηση των ορίων ηλικίας.


      Στην ίδια εγκύκλιο καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την καταβολή του κατωτάτου ορίου σύνταξης. Επίσης, αποσαφηνίζεται και ο νέος τρόπος υπολογισμού του ποσού της μείωσης της σύνταξης στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος αποχωρεί πριν τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

      Η παρούσα εγκύκλιος αφορά:

      - Υπαλλήλους/λειτουργούς του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή άλλων ΝΠΔΔ οι οποίοι υπάγονται στο συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου (καταβολή σύνταξης από το Δημόσιο).
      - Υπαλλήλους άλλων ΝΠΔΔ, οι οποίοι διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς και οι συντάξεις τους βαρύνουν τους οικείους φορείς.
      - Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος (κατά το μέρος που η εγκύκλιος αυτή αφορά το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης).

      Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

      Read more...

      "Αδειασε" Φίλη, ο Πάκης...


      «Άδειασε» Φίλη ο Παυλόπουλος: Οι θηριωδίες των Τούρκων κορυφώθηκαν με τη Γενοκτονία των Ποντίων«Η κυριαρχία της Ελλάδας είναι δεδομένη. Και η Ελλάδα κυρίαρχος φυλάει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρώπης» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Χίου, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις...
      παραινέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο.



      Έβριθε υπαινιγμών και συμβολισμών η αντιφώνηση του Προέδρου κατά την επίσκεψή του στο νησί. Από τις αναφορές του στην «τουρκική βαρβαρότητα», στο παρελθόν της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στις γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο διάστημα 1917-1922, μέχρι την ξενάγησή του στο -στεγαζόμενο σε ένα ανακαινισμένο μουσουλμανικό τέμενος- Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και στην ιδιαίτερη σημασία που έδωσε σε ένα αντίγραφο του έργου του Ντελακρουά για τη Σφαγή της Χίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, περί όλων των θεμάτων που συζητούνται στην ελληνική πολιτική σκηνή το τελευταίο διάστημα. 

      Κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Χίου, που έγινε στο «Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο» του Δήμου, ο δήμαρχος κ. Βουρνούς ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί την αναγόρευση του σε επίτιμο δημότη Χίου, «μιας κοινωνίας που φυλάττει τα σύνορα της Ευρώπης και διαχειρίζεται, με κυρίαρχα τα αισθήματα της αλληλεγγύης, τη δυσανάλογη προς αυτόν πληθυσμιακά προσφυγική κρίση».

      Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σφαγή της Χίου, λέγοντας ότι  «ήταν απλώς ο προάγγελος της τουρκικής θηριωδίας, η οποία, στη συνέχεια, γιγαντώθηκε κατά του ελληνικού έθνους με την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας». 

      «Τη μνήμη αυτή του μαρτυρίου των προγόνων μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος, «την κρατούμε άσβεστη στην ιστορική μας συνείδηση ως εθνικό χρέος. Και την υπενθυμίζουμε στο διηνεκές προς τη γείτονα Τουρκία όχι για λόγους εκδίκησης που, άλλωστε, είναι αίσθημα άγνωστο στον πολιτισμό των Ελλήνων. Αλλά και για να την ωθήσουμε ν’ αντιληφθεί, ιδίως υπό τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού δράματος που αφορά πρωτίστως τον άνθρωπο και την αξία του, ότι η ειρηνική συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός, με βάση τους κανόνες του συνόλου του διεθνούς δικαίου, θ’ αποτελούσε και ένα είδος έμπρακτης συγγνώμης, καθώς και ανάληψης των ευθυνών της έναντι της Ελλάδας και της ιστορίας της».

      Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, ακόμη, στο ό,τι «στη Χίο εμφανίσθηκαν και καθιερώθηκαν, ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ., και δη με συγκεκριμένους κανόνες δικαίου, οι πρώτοι θεσμοί άμεσης δημοκρατίας». 

      Τόνισε, δε, ότι «προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης της ευρύτερης ιδέας της Δημοκρατίας πρέπει να πιστωθεί στην Χίο η μεγάλη συμβολή της στην επανάσταση των Ιώνων εναντίον της περσικής κυριαρχίας και στην τελική απόκρουση της περσικής εισβολής».

      Επίσης, αναφέρθηκε «στη βάρβαρη σφαγή της 30ής Μαρτίου 1822 από τους Τούρκους», που «πότισε το δένδρο της Ελευθερίας, η οποία υπήρξε το επιστέγασμα της Εθνεγερσίας του 1821».  
      Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για την Αθήνα νωρίς σήμερα το απόγευμα, και αφού προηγουμένως επισκεφθεί στρατιωτικό φυλάκιο στη ζώνη ευθύνης του τοπικού στρατιωτικού σχηματισμού.

      protothema.gr

      Read more...

      Κινητοποίηση για το ζήτημα των πλειστηριασμών...



      Διαμαρτυρία της ΛΑ.Ε. έξω από καταστήματα τραπεζών...

      Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα ομάδα πολιτών με πρωτοβουλία της Λαϊκής Ενότητας και με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή Μεσσηνίας, Θανάση Πετράκο, έξω από...
      το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος αρχικά και μετέπειτα στην Εθνική τράπεζα στην Καλαμάτα, που βρίσκονται στον πεζόδρομο της Αριστομένους, στο κέντρο της πόλης.

      Η διαμαρτυρία των πολιτών πραγματοποιήθηκε για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Πετράκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «θα προασπίσουμε την πρώτη κατοικία των λαϊκών στρωμάτων».

      Το κλιμάκιο της Λαϊκής Ενότητας έμεινε έξω από τις τράπεζες για μιάμιση περίπου ώρα και σε γραπτή δήλωσή του ο πρώην βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, «η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι έτοιμη να αποδεχθεί το ξεσπίτωμα τουλάχιστον 40%-50% από τα 300.000 νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου τους. Αυτό σημαίνει ότι 120.00 έως 150.000 νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς σπίτι. Πρόκειται για πρωτοφανή κοινωνική τραγωδία».

      Επιπλέον τονίζει πως «η Λαϊκή Ενότητα θα πρωταγωνιστήσει στον αγώνα για την ανατροπή του τρίτου μνημονίου και όλων των μνημονιακών πολιτικών»...

      Read more...

      Να πληρώνεται το 60% της σύνταξης μέχρι την ηλικία των 65, απαιτούν οι δανειστές!...


      ...αφού προηγουμένως εξώθησαν σε υποχρεωτική συνταξιοδότησηαπό το 2011, τα στελέχη του Δημοσίου Τομέα...

      Θέλουν να βάλουν τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις - Ζητούν επίσης: Ένα ταμείο κύριας σύνταξης για όλους τους Έλληνες και ένα ταμείο επικουρικής για όλες τις επικουρικές - Οι αλλαγές ζητούν να αποφασιστούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου - Συνεχίζεται το παζάρι για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας

      Στην Αθήνα επέστρεψαν...
      οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» και, έτσι, «άρχισαν τα όργανα» για την εφαρμογή των τελευταίων από τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, την καταγραφή των πρώτων από τα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου και, ιδίως, τις αλλαγές σε ασφαλιστικό, πλειστηριασμούς και «κόκκινα» δάνεια.

      Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συνομιλιών του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, πηγή κοντά στην διαπραγμάτευση έλεγε ότι οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου απαίτησαν άμεσες και βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα οι οποίες θα πρέπει να αποφασιστούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

      Οι αλλαγές που απαιτούν οι δανειστές στο ασφαλιστικό είναι οι εξής: 

      1. Ένα Ταμείο κύριας σύνταξης για όλους

      2. Ένα Ταμείο επικουρικής ασφάλισης για όλες τις επικουρικές συντάξεις και 

      3. Επανυπολογισμό των συντάξεων ώστε όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν την ηλικία των 65 ετών να λαμβάνουν το 60% των συντάξιμων αποδοχών μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των 65 ετών. Μετά τα 65 οι συνταξιούζοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. 

      Ενα πολύ σημαντικό σημείο προς διευκρίνιση είναι αν η απαίτηση των δανειστών να λαμβάνουν το 60% της σύνταξής τους όσοι είναι μικρότεροι των 65 ετών αφορά και τους ήδη συνταξιούχους. 

      Οι προτάσεις των δανειστών, που αν εφαρμοστούν θα αλλάξουν μεμιάς όλα όσα γνωρίζουμε ή και μπορεί να θεωρούσαμε δεδομένα για το σύστημα απονομής συντάξεων ετέθησαν σε σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Εργασίας με κλιμάκια των θεσμών, όπου στο τραπέζι μπήκε πρώτο-πρώτο το Ασφαλιστικό, σύσκεψη η οποία γίνεται παραλλήλως με τις συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο.

      Κρίσιμη διαπραγμάτευση πέντε ημερών

      Πρώτος από τους υπουργούς, εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις, στις 15:30, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Σχεδόν μία ώρα αργότερα, έφθασε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

      Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι το «κουαρτέτο» θα μείνει στην Αθήνα πάνω από τρεις μέρες και δεν αναμένεται να αποχωρήσουν αν δεν κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, μέχρι τη Δευτέρα.


      Στη φωτογραφία η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία εκπροσωπεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

      Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον ως προς το κλείσιμο των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου, αλλά και των εκκρεμότητων για τις τράπεζες. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

      Το παζάρι στις ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» στην Αθήνα, θα αφορά και στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, με όλες τις επικείμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά, στις οποίες θα βασιστεί ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019.

      Εντός της εβδομάδας πάντως, θα πρέπει να κλείσουν:

      - το νέο καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς. Κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι Αθήνα και δανειστές είναι κοντά ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και την αντικειμενική αξία. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα των ετών προστασίας. Τους ξένους ελεγκτές ενοχλεί πως η σημερινή κατάσταση επιτρέπει σε κάποιον να πληρώνει επί 20 χρόνια κάτι «έναντι» του 80% της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου.

      - η ρύθμιση των 100 δόσεων. Παρατηρείται προσέγγιση και κυβερνητική πηγή διευκρινίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει «ξήλωμα» των 100 δόσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο για σταδιακή μείωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης, αρχικά στις 20 και εν συνεχεία στις 10 ημέρες αντί της επόμενης ημέρας ενός νέου ληξιπρόθεσμου χρέους. Παράλληλα –και αυτό είναι θετικό- εξετάζεται η δυνατότητα ρύθμισης με 12 δόσεις και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω ΤΑΧΙS.

      - συμφωνία διαφαίνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα ισοδύναμα σχεδιάζεται να προέλθουν από την φορολόγηση του στοιχηματισμού.

      Στα εκκρεμή ζητήματα, εκτός των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, των ισοδυνάνων μέτρων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των αλλαγών στις 100 δόσεις, περιλαμβάνεται και η τιμολόγηση των φαρμάκων.

      Επιπλέον, πρέπει να νομοθετηθεί σειρά μέτρων για τον τραπεζικό τομέα. Σε αυτά οι πιστωτές ζητούν να συμπεριληφθούν η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και πρόβλεψη για μελλοντική μεταβίβαση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

      Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά το Eurogroup, δήλωσε πως ο κ. Τσακαλώτος τους διαβεβαίωσε ότι τα προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν εντός της εβδομάδας και «αν όλα πάνε καλά θα δοθούν» όχι μόνο τα 10 δισ. για τις τράπεζες, αλλά και τα 2 δισ. ευρώ της δόσης.

      Από την άλλη, παρότι έως προχτές ακόμα ο επικεφαλής του ESM, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, έδινε το «καρότο» της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, εχθές άλλαξε στάση και υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία, δεν χρειάζεται ονομαστικό «κούρεμα» και ότι η Ελλάδα παραμένει «ειδική περίπτωση»...

      protothema.gr

      Read more...