Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Να πληρώνεται το 60% της σύνταξης μέχρι την ηλικία των 65, απαιτούν οι δανειστές!...


...αφού προηγουμένως εξώθησαν σε υποχρεωτική συνταξιοδότησηαπό το 2011, τα στελέχη του Δημοσίου Τομέα...

Θέλουν να βάλουν τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις - Ζητούν επίσης: Ένα ταμείο κύριας σύνταξης για όλους τους Έλληνες και ένα ταμείο επικουρικής για όλες τις επικουρικές - Οι αλλαγές ζητούν να αποφασιστούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου - Συνεχίζεται το παζάρι για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας

Στην Αθήνα επέστρεψαν...
οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» και, έτσι, «άρχισαν τα όργανα» για την εφαρμογή των τελευταίων από τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, την καταγραφή των πρώτων από τα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου και, ιδίως, τις αλλαγές σε ασφαλιστικό, πλειστηριασμούς και «κόκκινα» δάνεια.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συνομιλιών του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, πηγή κοντά στην διαπραγμάτευση έλεγε ότι οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου απαίτησαν άμεσες και βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα οι οποίες θα πρέπει να αποφασιστούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Οι αλλαγές που απαιτούν οι δανειστές στο ασφαλιστικό είναι οι εξής: 

1. Ένα Ταμείο κύριας σύνταξης για όλους

2. Ένα Ταμείο επικουρικής ασφάλισης για όλες τις επικουρικές συντάξεις και 

3. Επανυπολογισμό των συντάξεων ώστε όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν την ηλικία των 65 ετών να λαμβάνουν το 60% των συντάξιμων αποδοχών μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των 65 ετών. Μετά τα 65 οι συνταξιούζοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. 

Ενα πολύ σημαντικό σημείο προς διευκρίνιση είναι αν η απαίτηση των δανειστών να λαμβάνουν το 60% της σύνταξής τους όσοι είναι μικρότεροι των 65 ετών αφορά και τους ήδη συνταξιούχους. 

Οι προτάσεις των δανειστών, που αν εφαρμοστούν θα αλλάξουν μεμιάς όλα όσα γνωρίζουμε ή και μπορεί να θεωρούσαμε δεδομένα για το σύστημα απονομής συντάξεων ετέθησαν σε σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Εργασίας με κλιμάκια των θεσμών, όπου στο τραπέζι μπήκε πρώτο-πρώτο το Ασφαλιστικό, σύσκεψη η οποία γίνεται παραλλήλως με τις συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο.

Κρίσιμη διαπραγμάτευση πέντε ημερών

Πρώτος από τους υπουργούς, εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις, στις 15:30, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Σχεδόν μία ώρα αργότερα, έφθασε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι το «κουαρτέτο» θα μείνει στην Αθήνα πάνω από τρεις μέρες και δεν αναμένεται να αποχωρήσουν αν δεν κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, μέχρι τη Δευτέρα.


Στη φωτογραφία η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία εκπροσωπεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον ως προς το κλείσιμο των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου, αλλά και των εκκρεμότητων για τις τράπεζες. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Το παζάρι στις ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» στην Αθήνα, θα αφορά και στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, με όλες τις επικείμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά, στις οποίες θα βασιστεί ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019.

Εντός της εβδομάδας πάντως, θα πρέπει να κλείσουν:

- το νέο καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς. Κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι Αθήνα και δανειστές είναι κοντά ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και την αντικειμενική αξία. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα των ετών προστασίας. Τους ξένους ελεγκτές ενοχλεί πως η σημερινή κατάσταση επιτρέπει σε κάποιον να πληρώνει επί 20 χρόνια κάτι «έναντι» του 80% της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου.

- η ρύθμιση των 100 δόσεων. Παρατηρείται προσέγγιση και κυβερνητική πηγή διευκρινίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει «ξήλωμα» των 100 δόσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο για σταδιακή μείωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης, αρχικά στις 20 και εν συνεχεία στις 10 ημέρες αντί της επόμενης ημέρας ενός νέου ληξιπρόθεσμου χρέους. Παράλληλα –και αυτό είναι θετικό- εξετάζεται η δυνατότητα ρύθμισης με 12 δόσεις και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω ΤΑΧΙS.

- συμφωνία διαφαίνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα ισοδύναμα σχεδιάζεται να προέλθουν από την φορολόγηση του στοιχηματισμού.

Στα εκκρεμή ζητήματα, εκτός των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, των ισοδυνάνων μέτρων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των αλλαγών στις 100 δόσεις, περιλαμβάνεται και η τιμολόγηση των φαρμάκων.

Επιπλέον, πρέπει να νομοθετηθεί σειρά μέτρων για τον τραπεζικό τομέα. Σε αυτά οι πιστωτές ζητούν να συμπεριληφθούν η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και πρόβλεψη για μελλοντική μεταβίβαση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά το Eurogroup, δήλωσε πως ο κ. Τσακαλώτος τους διαβεβαίωσε ότι τα προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν εντός της εβδομάδας και «αν όλα πάνε καλά θα δοθούν» όχι μόνο τα 10 δισ. για τις τράπεζες, αλλά και τα 2 δισ. ευρώ της δόσης.

Από την άλλη, παρότι έως προχτές ακόμα ο επικεφαλής του ESM, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, έδινε το «καρότο» της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, εχθές άλλαξε στάση και υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία, δεν χρειάζεται ονομαστικό «κούρεμα» και ότι η Ελλάδα παραμένει «ειδική περίπτωση»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: