Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Στη Μάλτα οι 28 για το προσφυγικό με το βλέμμα στο Αιγαίο...


Στη Βαλέτα...

Θα αναζητηθούν νόμιμοι τρόποι για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προσερχόμενη...
στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας, στο επίκεντρο της οποίας είναι το προσφυγικό ζήτημα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας στάθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου δράσης, ώστε «να έχουν αυτοί οι άνθρωποι μία ευκαιρία στη ζωή τους» και να καταπολεμηθεί η φτώχεια, όπως είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστούν τρόποι ώστε κάποιοι από τους πρόσφυγες να μπορέσουν κάποιοι να εργαστούν νόμιμα στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τα κράτη της Αφρικής.
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να εμποδιστούν οι διακινητές προσφύγων.

Φάιμαν: Να καταπολεμήσουμε τα αίτια της προσφυγικής κρίσης

Στην ανάγκη να καταπολεμηθούν τα αίτια της προσφυγικής κρίσης στάθηκε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, κατά την προσέλευσή του στις εργασίες της Συνόδου.
Όπως ανέφερε, πρέπει να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες ζωής σε αφρικανικά κράτη, αλλά και να αξιοποιηθούν σωστά τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Χρειαζόμαστε συνθήκες και συμφωνίες επαναφοράς των προσφύγων στον τόπο τους, αλλά και να δώσουμε άσυλο σε όσους το χρειάζονται, για να τους προφυλάξουμε» ανέφερε ο κ. Φάιμαν και εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
«Πρέπει να υπάρχει και ανθρωπιά και να μην πληγώνεται το δικαίωμα του ασύλου», κατέληξε ο κ. Φάιμαν.

Σουλτς: Δεν έχει νόημα να γεμίσουν τα hotspots και να μην μπορεί να γίνει κατανομή

«Δεν έχει νόημα να γεμίσουν τα hotspots και να μην μπορεί να γίνει κατανομή» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Όπως τόνισε «εκεί που οι χώρες δέχονται μεγάλα φορτία, πρέπει να βρεθεί ένα «κλειδί» για δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

Αξιολόγηση των μέχρι τώρα αποφάσεων

Η διήμερη Σύνοδος της ΕΕ για το προσφυγικό, αφορά στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορεία των αποφάσεων και τους τρόπους επιτάχυνσης τους για μετεγκατάσταση και έλεγχο στα σύνορα.

Η πρώτη ημέρα περιστρέφεται γύρω από το ρεύμα από την Αφρική, με παρόντες ηγέτες της ηπείρου, ενώ η δεύτερη ημέρα θα επικεντρωθεί στη συνεργασία με την Τουρκία, καθώς η κίνηση στον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο δεν έχει μειωθεί.

Οι εξελίξεις ανήμερα της έναρξης της Συνόδου υπενθυμίζουν το πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση: Δύο νέα ναυάγια σημειώθηκαν στα ανοικτά των τουρκικών ακτών, ενώ η Σλοβενία ξεκίνησε να στήνει εμπόδια στα σύνορα με την Κροατία, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που κινούνται δεν έχει μειωθεί από το καλοκαίρι.

Παρόντες είναι την Τετάρτη στη σύνοδο και ηγέτες αφρικανικών χωρών. Η έκτακτη Σύνοδος της Βαλέττας είχε ξεκινήσει να διοργανώνεται στην αρχή του καλοκαιριού στον απόηχο πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοικτά της Σικελίας, με κέντρο βάρους το προσφυγικό ρεύμα που προερχόταν από αφρικανικές χώρες...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: