Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Χάνουν το δικαίωμα για πλήρη σύνταξη 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι...


Νέες απαιτήσεις των δανειστών...

Η διευκρίνιση στην εγκύκλιο Χουλιαράκη για τα νέα όρια ηλικίας στο δημόσιο ανατρέπει τον προγραμματισμό πολλών κατηγοριών υπαλλήλων οι οποίοι είχαν δικαίωμα να βγουν ακόμα και...
σήμερα στη σύνταξη.

Την ώρα, που στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μπαίνουν αιφνιδιαστικά νέες απαιτήσεις για περικοπή έως 40% του ύψους των συντάξεων ( σύνολο κύριας και επικουρικής ) για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από τα 65, νέα βασανιστική ανατροπή αντιμετωπίζουν περίπου 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι που χάνουν μέσα από τα χέρια τους το δικαίωμα για πλήρη σύνταξη.

Η διευκρίνιση στην εγκύκλιο Χουλιαράκη για τα νέα όρια ηλικίας στο δημόσιο ,ότι « οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και την 31 /12/2012 και δεν έχουν συμπληρώσει το κατά περίπτωση ισχύον όριο ηλικίας για την καταβολή της σύνταξης μέχρι και την 18/8/2015 , υπάγονται στον Πίνακα 2 » ανατρέπει τον προγραμματισμό πολλών κατηγοριών υπαλλήλων οι οποίοι είχαν δικαίωμα να βγουν ακόμα και σήμερα στη σύνταξη. 

Ουσιαστικά κυνηγούν την «ουρά» τους καθώς επιβαρύνονται με επιπλέον χρόνια για να λάβουν ακόμα και σε ηλικία 60 ετών μειωμένη σύνταξη , ψαλιδισμένη διπλά εξαιτίας των αυξημένων πέναλτι ( μειώσεις με καπέλο) . 

Δηλαδή , υπάλληλος που είναι σήμερα 56 ετών και μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί πριν από ένα χρόνο, στα 55 με μειωμένη σύνταξη αλλά έμεινε στην υπηρεσία , θα πρέπει να περιμένει άλλα 8,5 έτη για να πάρει πλήρη σύνταξη.

Σύμφωνα με τα ενδεικτικά παραδείγματα που παραθέτει ο εργατολόγος κ. Διονύσης Ρίζος 

1. Γυναίκα δημοτικός υπάλληλος που προσελήφθη το 1985 είναι σήμερα 56 ετών. Είχε θεμελιωμένο δικαίωμα ώστε να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών και με μειωμένη σύνταξη από τα 55 που έχει ήδη συμπληρώσει. Με τις αλλαγές που επήλθαν ως αναφέρεται στην εγκύκλιο το νέο όριο ηλικίας για τη λήψη πλήρους σύνταξης είναι 64 ετών και 5 μηνών κι επομένως μειωμένη σύνταξη μπορεί να πάρει σε ηλικία 59 ετών και 5 μηνών χάνοντας έτσι την άμεση δυνατότητα συνταξιοδότησης και το «θεμελιωμένο δικαίωμα»

2. Εκπαιδευτικός 56 ετών σήμερα διορισμένος το 1986 συμπλήρωσε το 2011 την απαραίτητη 25ετία για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 61 ετών με πλήρη σύνταξη και σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη (5 έτη πριν) ηλικία που είχε ήδη συμπληρώσει. Με τις αλλαγές που επήλθαν ως αναφέρεται στην εγκύκλιο το νέο όριο ηλικίας για τη λήψη πλήρους σύνταξης είναι 65 ετών και 6 μηνών κι επομένως μειωμένη σύνταξη μπορεί να πάρει σε ηλικία 60 ετών και 6 μηνών ετών χάνοντας τη δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης και το «θεμελιωμένο δικαίωμα»

3. Δημόσια υπάλληλος 55 ετών σήμερα με συμπληρωμένη 25ετία το 2010 μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 60 ετών με πλήρη σύνταξη και των 55 με μειωμένη σύνταξη, ηλικία που έχει ήδη συμπληρώσει από τον 1/2015. Η εν λόγω υπάλληλος μετά τις αλλαγές του νόμου 4336/2015 και τη σχετική εγκύκλιο μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 65 ετών και 3 μηνών και με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών και 3 μηνών χάνοντας έτσι τη δυνατότητα για άμεση συνταξιοδότηση.


4. Άντρας δημόσιος υπάλληλος 57 ετών σήμερα είχε συμπληρώσει 25ετία το 2011 και μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί άμεσα καθώς πλήρη σύνταξη θα ελάμβανε στα 61 και μειωμένη στα 56 που είχε ήδη συμπληρώσει. Ήδη με την αλλαγή του ορίου ηλικίας ο ασφαλισμένος χάνει το δικαίωμα σύνταξης άμεσα καθώς μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 64 ετών και 9 μηνών με πλήρη σύνταξη και σε ηλικία 59 ετών και 9 μηνών με μειωμένη.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν συνυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να παίρνουν το 60% όσοι βγαίνουν πριν τα 65 έτη και αφού τα συμπληρώσουν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, η απαίτηση των δανειστών να λαμβάνουν το 60% της σύνταξής τους όσοι είναι μικρότεροι των 65 ετών ( χωρίς να διευκρινιστεί αν αυτό αφορά και όσους έχουν αναπηρικές συντάξεις, χηρείας ) προκαλεί έντονες αντιδράσεις παρότι επισήμως έχει διαψευστεί από το Υπουργείο Εργασίας.

Πάντως στο ίδιο μήκος κύματος κυμαινόταν προηγούμενη πρόταση των δανειστών καθώς και της επιτροπής σοφών ,το ποσοστό αναπλήρωσης για κύρια και επικουρική σύνταξη να μην υπερβαίνει το 56% του συντάξιμου μισθού ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του συστήματος...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: