Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2010

Λουκέτο σε όσους δεν κόβουν απόδειξηΛουκέτο σε όσους δεν κόβουν απόδειξη

του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Υστερα από πρόταση κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στην περίπτωση που κάποιος γιατρός ή δικηγόρος συλληφθεί δύο φορές να μην κόβει απόδειξη σε πελάτη του, τότε αυτομάτως οι φορολογικές αρχές θα διατάσσουν τη διακοπή της λειτουργίας του ιατρείου του και ο ίδιος θα κατηγορείται για φοροδιαφυγή. Δεν αποκλείεται το ίδιο μέτρο να ισχύσει και για τα καταστήματα.«Η λογική του μέτρου αυτού έχει να κάνει με την προσπάθεια καταπολέμησης της μεγάλης φοροαποφυγής που παρατηρείται ειδικά στους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου, τους καθηγητές των ιατρικών σχολών κ.ά., οι οποίοι συστηματικά δεν κόβουν αποδείξεις, αλλά χρεώνουν την κάθε ώρα από 150 έως 300 ευρώ», τονίζει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που έχει αναλάβει την ευθύνη του όλου εγχειρήματος.

«Στόχος μας είναι να πιάσουμε δέκα μεγαλογιατρούς και δικηγόρους, όχι παραπάνω. Αν αναστείλουμε διά παντός τη λειτουργία των γραφείων τους επειδή φοροδιαφεύγουν, τότε πιστεύουμε ότι και οι υπόλοιποι επαγγελματίες θα συνετιστούν. Δεν είναι δυνατόν ένας μεγαλογιατρός να λέει στους πελάτες του ότι θέλει για κάθε επίσκεψη 100 ευρώ χωρίς απόδειξη και 300 με απόδειξη. Αυτά τα πράγματα πρέπει να σταματήσουν», επισημαίνει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο «ΘΕΜΑ».

Αλλάζουν όλα στο πρώην ΣΔΟΕ

Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με τα λεγόμενα κυβερνητικών στελεχών, αλλάζουν όλα στην ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ), καθώς σχεδιάζεται η αναμόρφωσή της με νέα πρόσωπα, τα οποία, σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχον προσωπικό, θα αυξήσουν τη δύναμη πυρός που ήδη έχει η Υπηρεσία.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η ενδυνάμωση των υπηρεσιών και των στοχευμένων ελέγχων. «Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε τα μικρομάγαζα της γειτονιάς, αλλά τους πλούσιους επιτηδευματίες που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει επάγγελμα τη φοροδιαφυγή», λέγεται αρμοδίως στην κυβέρνηση.

protothema.gr


Read more...

Ασφαλιστικό ‘κατεπειγόντως’ με εθνική σύνταξη


Ασφαλιστικό ‘κατεπειγόντως’  με εθνική σύνταξη

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Mε επείγουσες διαδικασίες θα φέρει το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ο Yπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος στο τέλος Aπριλίου , νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την προώθηση του ασφαλιστικού το καλοκαίρι .

Oι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου θα είναι :

-η καθιέρωση βασικής σύνταξης περίπου 350-400 ευρώ η οποία θα αντιστοιχεί σε 15 χρόνια ασφάλισης. Από εκεί και πέρα, η σύνταξη θα γίνει περισσότερο ανταποδοτική ανάλογα με τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές ώστε να υπάρχουν κίνητρα για ασφάλιση και να μη χάνεται ούτε ένα ένσημο .

-η ενοποίηση των ταμείων σε 3 σε βάθος δεκαετίας

-θα μπει μεγαλύτερο μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις, θα θεσπιστούν κίνητρα

( προσαύξηση της σύνταξης ) για περαιτέρω παραμονή στην εργασία

-θα τεθούν περιορισμοί στην εργασία των συνταξιούχων του δημοσίου ανάλογοι με αυτούς που ισχύουν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα , ενώ θα προωθηθεί και η νέα λίστα στα βαρέα

Νωρίτερα πάντως θα προωθηθεί η ρύθμιση για την εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο καθώς και το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση , την πάταξη της εισφοροδιαφυγής , της αδήλωτης εργασίας και τη συγκράτηση της σπατάλης στους κλάδους υγείας μέσω της μηχανογράφησης .

protothema.gr


Read more...

Oι ...11 μονοεδρικές της Α' Αθηνών!


Βουλευτής Κολωνού ή.... Κολωνακίου; Αυτό το δίλημμα είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν βουλευτές και πολιτευτές προσεχώς, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο πλαίσιο αλλαγής του εκλογικού συστήματος δεν θα σπάσει μόνο η αχανής Β΄ αλλά και η Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας σε μικρές μονοεδρικές «γειτονιές». Επικρατέστερο το σπάσιμο σε έντεκα μονοεδρικές περιφέρειες, που θα...

εκλέγονται στη γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων, στον οποίο σήμερα εκλέγονται συνολικά 17 βουλευτές. Αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η κατανομή των μονοεδρικών περιφερειών της Α΄ Αθήνας, στην οποία εκλέγονται αρκετά από τα κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων, επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει μία έδρα στα Πατήσια, δύο στην Κυψέλη, μία στον Βοτανικό, μία στα Πετράλωνα, δύο σε Αμπελόκηπους- Γκύζη, μία στο Κολωνάκι, μία σε ιστορικό κέντρο- Πλάκα και μία σε Κολωνό- Σεπόλια. Οι... χαμένοι ψηφοφόροι. Προϋπόθεση για την κατάτμηση της Α΄ Αθηνών όμως είναι πρώτα να... βρεθούν οι χαμένοι ψηφοφόροι της περιφέρειας, τους οποίους αναζητούν εναγωνίως οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών! Μάλιστα από τους 585.000 κατοίκους, ψηφίζουν οι περίπου 300.000, εκ των οποίων... 150.000 δεν έχουν διεύθυνση- γνωστό πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου αρκετοί ψηφοφόροι από το 2002 πήραν απλώς οδηγίες να ψηφίζουν σε διάφορα τυχαία εκλογικά τμήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την κατοικία τους. Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν διατηρήσει την οικογενειακή μερίδα στην Α΄ Αθηνών, επειδή υπήρχε σε κάποια γειτονιά της πόλης το πατρικό σπίτι, όταν όμως αυτό πουλήθηκε ή δόθηκε αντιπαροχή, οι ψηφοφόροι έπαψαν να έχουν διεύθυνση κατοικίας. Ξεκαθάρισμα. Το ξεκαθάρισμα του Δημοτολογίου για τον προσδιορισμό της διεύθυνσης των ψηφοφόρων της Α΄ Αθηνών γίνεται μηχανογραφικά με διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο εξάμηνο να κληθούν απευθείας όσοι ψηφίζουν στην επίμαχη περιφέρεια να προσκομίσουν στοιχεία (αρμόδια ΔΟΥ, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.λπ.) για να πιστοποιηθεί ότι εξακολουθούν να ψηφίζουν εκεί. Ενδεχομένως στη διαδικασία να εμπλακούν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μάλιστα, παρόμοιο πρόβλημα ξεκαθαρίσματος των Δημοτολογίων εν όψει αλλαγής του εκλογικού συστήματος αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και σε άλλους δήμους όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα και το Ηράκλειο. Σε ό,τι αφορά το σπάσιμο της Α΄ Αθηνών, το επιθυμητό σενάριο είναι να δημιουργηθούν μονοεδρικές με περίπου 50.000-55.000 κατοίκους, γεγονός που σημαίνει ότι για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής θα πρέπει να συγκεντρώνει περίπου 15.000 σταυρούς. (Πηγή: http://www.tanea.gr/
Read more...

Επεισοδιακό τετ α τετ Μπατζελή-αγροτών

«O λαός στις 4 του Οκτώβρη, μας έδωσε την εντολή με τον τσαμπουκά μας, να σπάσουμε το σάπιο παρελθόν και να πάμε μπροστά», είπε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή στη Στυλίδα, το μεσημέρι της Κυριακής όταν στελέχη του ΠΑΣΥ σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας και φώναζαν συνθήματα κατά της ακολουθούμενης αγροτικής πολιτικής και της ΕΕ.

Όλα έγιναν μέσα στο δημαρχείο της Στυλίδας όπου διεξαγόταν ανοιχτή εκδήλωση που είχε οργανώσει η υπουργός. Τα στελέχη του ΠΑΣΥ ζήτησαν να παρέμβουν για να καταγγείλουν παρόμοιες εκδηλώσεις, τις οποίες χαρακτήρισαν «φιέστα», τονίζοντας ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ο διάλογος για την στήριξη του εισοδήματος. Παράλληλα, χαρακτήρισαν ως «κοροϊδία» την αποζημίωση στις ελιές με 2 € το δέντρο, μιας και όπως είπαν «δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση τις πραγματικές ζημιές που υπήρξαν».

Ένταση επικράτησε προς στιγμή, ανέβηκαν αρκετές φορές οι τόνοι μεταξύ των συγκεντρωμένων, ενώ λίγο αργότερα τα στελέχη του ΠΑΣΥ κάλεσαν τους αγρότες στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν με τρακτέρ στα διόδια της Πελασγίας, επέδωσαν το ψήφισμα τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αποχώρησαν.

«Αν δεν τολμήσουμε μεθοδικά, με δομές και πολιτικές, αυτός ο τόπος δεν θα πάει μπροστά και ούτε θα απομακρύνει τις πολιτικές δυνάμεις, που κάθε φορά που μια κυβέρνηση όπως το ΠΑΣΟΚ έρχεται σε ανοιχτό διάλογο με τον κόσμο, να λοιδορείται και να διασπάται αυτή η επαφή με τον κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ, είναι λαός, κόμμα δυναμικό και δεν θα στερήσει κανένας αυτήν τη σχέση κοινωνίας- ΠΑΣΟΚ», είπε η κ. Μπατζελή, λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του ΠΑΣΥ από την αίθουσα.

Η υπουργός επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή στις πρωτοβουλίες από το παρελθόν υπογραμμίζοντας ότι «παραλάβαμε και τις άλλες φορές καμένη γη» και συνέχισε τονίζοντας ότι «με την τόλμη μας κάνουμε ρήξεις.

Η κ. Μπατζελή, με αφορμή τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται, είπε ότι «ορισμένοι συνδικαλιστές και απλοί άνθρωποι σε πολλές περιφέρειες, περιφέρονται αυτήν την στιγμή και θέλουν να επαναληφθούν οι πολιτικές οι περυσινές με το πακέτο. Το κράτος κινδυνεύει να πληρώσει εις διπλούν αυτό το πακέτο». Μάλιστα η ίδια υπογράμμισε πως το 40% από το πράσινο πακέτο πήγε σε 5 νομούς και το 40% από τα χρήματα που διατέθηκαν, σε ένα προϊόν.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζοντας πως «τις λάθος πολιτικές της θα πρέπει να τις πληρώσει όλη η κοινωνία».

Συγχρόνως, έστειλε μήνυμα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα που προβάλλονται σε αυτή τη φάση, τονίζοντας πως «στον σχεδιασμό του αύριο δεν πρέπει να ξεχνάμε πού βρισκόμαστε» και έκανε αναφορά στην οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση.

Τετάρτη συνάντηση με ελαιοπαραγωγούς

Την ερχόμενη Τετάρτη, η κ. Μπατζελή θα συναντηθεί με τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, οι οποίοι ματαίωσαν την κάθοδο τους με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, την οποία είχαν προγραμματίσει για την Κυριακή.

Οι ελαιοπαραγωγοί παραμένουν στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας με παρατεταγμένα τα αγροτικά τους μηχανήματα, χωρίς, όμως, να εμποδίζουν τη κυκλοφορία. Αιτήματα είναι η κατάρτιση μητρώου αγροτών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η άμεση καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, και η επίλυση του τοπικού ζητήματος που αφορά στην καταβολή της διαφοράς μεταξύ της μέσης τιμής πώλησης για τη φετινή σοδειά και του κόστους παραγωγής.

Στα μέσα του μήνα οι αγρότες στήνουν μπλόκα

Στα μέσα του μήνα οι αγρότες αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους και να αποκλείσουν τα τελωνεία.

Για τις 15 Ιανουαρίου κινητοποιήσεις εξήγγειλε το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο αγροτών που εκπροσωπεί 19 νομούς. «Κόκκινοι» παραγωγοί στις 18 του μηνός προχωρούν σε αποκλεισμό του κόμβου της Νίκαιας στην Εθνική οδό Αθηνών- Λάμιας. Στις 20 του μηνός στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν Θεσσαλία, Στερεά και Βόρεια Ελλάδα.

Οι αγρότες από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο προγραμματίζουν τον αποκλεισμό του Τελωνείου Νίκης και της Εγνατίας Οδού. Οι αγρότες από το Νομό Κιλκίς θα μεταβούν στα Τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων.
.nooz.g

Read more...

Μίνι απολογισμός στο πρώτο υπουργικό

Εναν μίνι απολογισμό των πρώτων εκατό ημερών του έργου της κυβέρνησής του έκανε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκε η νέα αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης.

Είπε ότι στα μέσα της εβδομάδας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, όπου θα ανακοινώσει τα βασικά συμπεράσματα της μέχρι τώρα διακυβέρνησης και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο για τον τομέα ευθύνης τους.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί υψηλού κύρους γνωμοδοτική επιτροπή για το εκσυγχρονισμό της λειτουργία της κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων, με στόχο πάντα την αρχή «πρώτα ο πολίτης».

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε κρίσιμη εθνική απειλή την οικονομική και δημοσιονομική κρίση. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της μάχης που δίνει η κυβέρνηση, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους Έλληνες και ιδιαιτέρως τα μέσα ενημέρωσης «να πούμε όχι στον πανικό».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το εξής απόσπασμα της ομιλίας του: «Η προηγούμενη κατάσταση μας έφερε στο να μοιράζονται προνόμια στους λίγους, αντί να εγγυάται το κράτος ίσα δικαιώματα για όλους. Και οι επιπτώσεις όλης αυτής της κατάστασης έφεραν τη χώρα μας σε μια κρίση εθνικών διαστάσεων. Κρίση αξιοπιστίας διεθνώς, μια κρίση κατά την οποία βεβαίως κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα δεν δέχεται να λοιδορείται η Ελλάδα με τον τρόπο που είδαμε τα τελευταία χρόνια και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι φράσεις και οι χαρακτηρισμοί φτάνουν στα όρια πολλές φορές του ρατσισμού απέναντι στον Έλληνα και στον Ελληνισμό. Πέρα από τους απαράδεκτους αυτούς χαρακτηρισμούς η αλήθεια είναι, ότι το χρέος και το έλλειμμα, μαζί με το έλλειμμα αξιοπιστίας, τείνει να καταστήσει την Ελλάδα σε ομηρία των διεθνών πιστωτών και αγορών.

Είναι για μας, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την αυτονομία, να προστατεύσουμε δηλαδή το δικαίωμά μας να ορίζουμε εμείς την τύχη μας, να εγγυηθούμε το δικαίωμά μας να οργανώνουμε εμείς την οικονομία μας, να αποφασίζουμε εμείς για τις δικές μας προτεραιότητες χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, είτε αυτές είναι κακοπροαίρετες, είτε ακόμα και καλοπροαίρετες».

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προϋπόθεση να γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί για το 2010, το οποίο χαρακτήρισε έτος μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

Ο κ. Παπανδρέου αξιολόγησε θετικά τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης της χώρας. «Αναλάβαμε σε μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση με μεγάλο μέγεθος χρέους και ελλειμμάτων, τα οποία μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση», ανέφερε. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, στη ρίζα των προβλημάτων δεν βρίσκονταν μόνο η οικονομία, αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας.

Παραλάβαμε, επισήμανε, μια εξουθενωμένη δημόσια διοίκηση με το ηθικό στο ναδίρ, χωρίς κέφι και η οποία προστάτευε ιδιοτελή συμφέροντα, αφήνοντας απροστάτευτα τα δικαιώματα του πολίτη.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις 100 πρώτες μέρες η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος της ιστορικής της ευθύνης που είναι να θέσει ως πρώτο μέλημά της τον πολίτη και τόνισε ότι πέρα από τις αλλαγές στην περιφερειακή διοίκηση, χρειάζονται μεγάλες τομές και αλλαγές και στην κεντρική διοίκηση.

Εκτίμησε ότι οι αλλαγές θα βρουν μεγάλες αντιστάσεις, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, καθώς και οι προτάσεις για το κυβερνητικό και νομοθετικό έργο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην νέα αρχιτεκτονική της περιφερειακής διοίκησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ξεκινά η χρονιά με μία ριζοσπαστική αλλαγή, ενώ έκανε λόγο για «ιστορική πρόταση», σημειώνοντας ότι θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη όλες τις σκοπιμότητες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ώστε στις 14 Νοεμβρίου του 2010 να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές για τους νέους ισχυρούς δήμους και τις περιφέρειες. Ακόμη, επισήμανε ότι θα διασφαλιστούν οι πόροι στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής και πρόσθεσε ότι με τον εκλογικό νόμο που θα έρθει στη Βουλή, θα δοθεί αποφασιστικό κτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα.

Στην έναρξη της εισηγησής του, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για το τρομοκρατικό χτύπημα, λέγοντας ότι «κανένας δεν πρόκειται να φοβίσει τον πολιτικό κόσμο» και πως δεν πρόκειται «να αφήσουμε μία τέτοια ενέργεια να περάσει έτσι».
nooz.gr

Read more...

Από τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη»

«Καλλικράτης», το όνομα ενός εκ των δύο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα, είναι η κωδική ονομασία της νέας αρχιτεκτονικής των δήμων, τις βασικές αρχές της οποίας παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η χωροθέτηση θα πραγματοποιηθεί στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου.

Η νέα αρχιτεκτονική αφορά και τα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης, τα οποία προσεγγίζονται συνολικά και ενιαία.

Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στη θέση των 76 νομαρχιών δημιουργούνται 13 αιρετές περιφέρειες.

Από τους 1.034 δήμους που υπάρχουν σήμερα, θα θεμελιωθούν λιγότεροι από 370, ενώ τα περίπου έξι χιλιάδες νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν σε 2.000.

Επιπλέον, θα θεμελιωθούν 7 γενικές διοικήσεις που θα αντικαταστήσουν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει στο Σύνταγμα.

Οι γενικές διοικήσεις θα έχουν όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν να παραχωρηθούν από το Σύνταγμα τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και ευαίσθητες αρμοδιότητες, όπως την μετανάστευση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών

Με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και εκείνη του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ραγκούσης, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει το «όχημα» για την πράσινη ανάπτυξη. Θα αναλάβει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας, θα διαχειρίζεται πόρους των ΠΕΠ και ΕΣΠΑ και θα αντιμετωπίζει τα περιφερειακά προβλήματα.

Ειδικά, για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για ζητήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μόνο 213 δήμοι έχουν πιστοποίηση για διαχειριστική επάρκεια των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, 250 δεν διαθέτουν ούτε ένα οικονομολόγο, και περίπου 500 λειτουργούν με ένα μόνο μηχανικό, ενώ στην Αττική επιβιώνουν 20 κοινότητες.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και ανακοίνωσε ότι οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν εφεξής με το ΦΠΑ, έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και αυτή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου ελέγχου των πόρων της αυτοδιοίκησης, θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο, ενώ θα συσταθεί και αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ.

Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται, για να στηριχθεί η αλλαγή αυτή, αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η «έξυπνη» κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.

Τέλος, θα δημιουργηθεί διοικητική «βοήθεια στο σπίτι» για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο «δημοτικός ανταποκριτής», δηλαδή ο πολυδύναμος υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.

Τη Δευτέρα, ο υπυργός Εσωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
nooz.gr

Read more...

Τί είναι αυτά κ. Πετσάλνικε;


Επειδή ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι "η συγκεκριμένη ρύθμιση (ο 15ος και 16ος μισθός των υπαλλήλων της Βουλής) ισχύει από το 1929, καταργήθηκε μόνο κατά την περίοδο της χούντας και επανήλθε επειδή οι υπάλληλοι δεν λαμβάνουν πρόσθετα επιδόματα(!), αλλά και διότι έχουν διαφορετικά ωράρια εργασίας(!) από τους εργαζομένους στις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου", θα κάνω τρεις απλές ερωτήσεις, προς το παρόν:

Α) Ποιος είναι ο βασικός μισθός ενός νέου υπαλλήλου στη Βουλή;
Β) Ποιο το ωράριό τους και πόσες ώρες εργάζονται ΣΥΝΟΛΙΚΑ την ημέρα;

Γ) Ισχύουν ακόμη ή όχι οι παρακάτω αποφάσεις:

ΑΠΟΦ 27-//1992 (ΑΠΟΦ ΦΕΚ Α 184 1992): Βουλή-Χορήγηση Επιδόματος Θέσης, κλπ.
1. Την καταβολή, από 1ης Ιανουαρίου 1993, στους Προϊσταμένους Διευθύνσεων, στους Προϊσταμένους Τμημάτων, στους Προϊσταμένους Γραφείων και Υπηρεσιών της Βουλής ή Υπευθύνους αυτών, επιδόματος θέσεως, ως ποσοστόν επί του βασικού μισθού του κλιμακίου 1 ή Διευθυντού Α`, όπως ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής του Ν. 1505/1984, όπως συμπληρώθηκε και βελτιώθηκε με το Ν. 1810/1988, ως εξής:
α) Στον Προϊστάμενο Διευθύνσεως ίσο με 25%.
β) Στον Προϊστάμενο Τμήματος ίσο με 15%.
γ) Στον Προϊστάμενο Γραφείου ίσο με 8%.
δ) Στον Υπεύθυνο της Υπηρεσίας Ευρετηριάσεως Παλαιών Πρακτικών, εφόσον φέρει τον βαθμό διευθυντού, ίσο με 25% και εφόσον φέρει τον βαθμό τμηματάρχου ίσο με 15%.
ε) Στον Υπεύθυνο της Υγειονομικής Υπηρεσίας ίσο με 20%.
στ) Στους Υπευθύνους του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής, των Γραφείων των Αντιπροέδρων ττις Βουλής και των Γραφείων των εν τη Βουλή Κομμάτων ίσο με 20%. Στους Υπευθύνους της Ειδικής Γραμματείας του Προέδρου της Βουλής και της Γενικής Γραμματείας της Βουλής ίσο με 15%.
Οι παραπάνω δικαιούχοι, μέχρι ένας κατά περίπτωση, θα ορίζονται από τα αντίστοιχα γραφεία.
ζ) Στον Υπεύθυνο της DOCUMENTATION της Διευθύνσεως Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων ίσο με 8%.
η) Στον Υπεύθυνο των Κλητήρων Διανομής και Αίθουσας ίσο με 8%.
θ) Στον Υπεύθυνο της Υπηρεσίας Καθαριότητας ίσο με 8%.
ι) Στον Υπεύθυνο της Μονάδας Μικροφωτογράφησης ίσο με 15%.
Το επίδομα καταβάλλεται και στην περίπτωση προσωρινής απουσίας των παραπάνω από τα καθήκοντά τους, αλλά όχι πέραν των δύο μηνών κάθε φορά, καθώς και στις περιπτώσεις αναθέσεως καθηκόντων Προϊσταμένου.
2. Την ετήσια επιχορήγηση του (ενιαίου) Συλλόγου των Υπαλλήλων Βουλής μέχρι του ποσού των δρχ. πέντε εκατομμυρίων (5.000.000), δυναμένου να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής.
Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από της δημοσιεύσεώς της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά.
Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 1992
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ. ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ

ΥΑ 4126/2002: Καταβολή επιδόματος α.14 ν.3016/02 στους υπαλλήλους της Βουλή
Επεκτείνουμε από 1ης Ιανουαρίου 2002 τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 του Ν. 3016/2002 περί καταβολής επιδόματος μέχρι του ποσού των εκατόν εβδομήντα έξι (176) ευρώ και στους υπαλλήλους της Βουλής, μόνιμους, μετακλητούς και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου καθώς και στους αποσπασμένους στις υπηρεσίες της Βουλής, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (Μέρος Β΄ ΦΕΚ 51/Α/97) και τους ειδικούς εσωτερικούς Κανονισμούς, εφόσον δεν καταβάλλεται ή ήθελε καταβληθεί από άλλη πηγή και καθορίζουμε το ύψος του ποσού του επιδόματος αυτού, το οποίο καταβάλλεται από 1ης Ιουλίου 2002 και εφ` εξής, για όλες τις προαναφερόμενες κατηγορίες υπαλλήλων, αδιακρίτως κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας, στο ποσό των εκατόν εβδομήντα έξι (176) ευρώ κατά μήνα. Τα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2002 μέχρι και 30 Ιουνίου 2002 θα καταβληθούν σε δύο δόσεις ως εξής: το ένα δεύτερο (1/2) με τη λήξη της Β΄ συνόδου της Ι΄ Περιόδου της Ολομέλειας της Βουλής και το υπόλοιπο ένα δεύτερο (1/2) με την έναρξη της νέας συνόδου.
Η καταβολή του επιδόματος αυτού στο προσωπικό της Βουλής θα συνεντέλλεται με τις τακτικές μηνιαίες αποδοχές του και θα υπόκειται στις εκάστοτε κατά νόμο κρατήσεις που υπόκεινται τα τακτικά επιδόματα, καθώς και σε κρατήσεις υπέρ του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (ΤΑΥΒ).
Η καταβολή του στους αποσπασμένους στις υπηρεσίες της Βουλής σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (Μέρος Β΄- ΦΕΚ 51/Α/97) και τους ειδικούς εσωτερικούς κανονισμούς θα γίνεται με μισθοδοτικές καταστάσεις που θα συντάσσονται από τη Δ/νση Οικονομικών Υποθέσεων - Τμήμα Λογιστηρίου και θα υπόκειται στις εκάστοτε κατά νόμο κρατήσεις που υπόκεινται οι λοιπές τακτικές αποδοχές τους.
Από τις διατάξεις της αποφάσεως αυτής προκαλείται δαπάνη σε βάρος του ΚΑΕ 0229, 0329 του προϋπολογισμού της Βουλής, στον οποίο είναι εγγεγραμμένες σχετικές πιστώσεις.
Η απόφαση αυτή η οποία ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2002 να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣRead more...

ΒΟΜΒΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΙΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ>Tους 16 μισθούς, τους χλιδάτους εθνοπατέρες και το Κανάλι της Βουλής, έβαλαν στόχο οι Τρομοκράτες.Tους υπαλλήλους της Βουλής με τους 16 μισθούς, τους 300 χλιδάτους βουλευτές και το χαζοκάναλο της Βουλής, έβαλαν στόχο οι τρομοκράτες με τη βόμβα απέναντι απο τη σουίτα που διέμενε ο Χριστοφοράκος. Aπο εδω ο ισχυρός άνδρας της Siemens έξυνε τ αχαμνά του περιγελώντας τους αστείους πολιτικούς άνδρες.

Βγήκε ο Παπουτσής και μίλησε για χτύπημα στο ναό της Δημοκρατίας.
Φυσικά δεν περιμέναμε απο τον Παπουτσή και τους υπόλοιπους εθνοπατέρες που δεκαετίες τώρα ασελγούν σε βάρος της Δημοκρατίας, να παραδεχθούν τις δικές τους ποινικές-τίποτε λιγότερο -ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα μας σ αυτή την άθλια κατάσταση.

Γιατί για το γεγονός οτι οι Ευρωπαίοι απεσταλμένοι-ελεγκτές, αντιμετωπίζουν απαξιωτικά ακόμη και τους υπουργούς, δεν φταίνει οι πολίτες αλλά οι διεφθαρμένες διαχρονικά πολιτικές εξουσίες.

Οι τρομοκράτες με τη βόμβα στη Βουλή στέλνουν ένα απλό μήνυμα: Μπορούμε να σας τινάξουμε στον αέρα ακόμη και στα κρεβάτια σας. Εκει στις βίλες των βορείων και νοτίων προαστείων που απολαμβάνετε τα κλοπιμαία σας...

pretenteris1Στη ξεφτίλα με τους 16 μισθούς αναφέρεται και το σχόλιο του Γιάννη Πρετεντέρη στο "ΒΗΜΑ".
Φυσικά οι χονδρόπετσοι ηγέτες μας δεν ντρέπονται-ούτε λένε να κλείσουν
το χαζοκάναλο της Βουλής.

ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

«Ρωτώντας πας στην
Πόλη» έλεγε η γιαγιά μου και για άλλη μία φορά η αείμνηστη επιβεβαιώθηκε πλήρως. Στις 6 Ιανουαρίου σημειώναμε σε αυτή τη στήλη το εξής:

«Κι επειδή άκουσα πρόσφατα τον Πρόεδρο της Βουλής να παραδίδει μαθήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, μου γεννήθηκε μια πολύ απλή απορία:οι δεκαέξι μισθοί με τους οποίους αμείβονται ετησίως οι υπάλληλοι της Βουλής είναι προνόμιο ή δικαίωμα; Αν είναι προνόμιο, θα καταργηθεί; Αν είναι δικαίωμα, προτίθεται το ΠαΣοΚ να επεκτείνει το μέτρο και στους υπόλοιπους μισθωτούς;».

Προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Βουλής μπήκε στον κόπο να απαντήσει. Είπε ότι το σχετικό καθεστώς έχει καθιερωθεί επί Ελευθερίου Βενιζέλου, πράγμα που δεν εξηγεί αν πρόκειται για προνόμιο ή δικαίωμα. Και είπε επίσης ότι ο ίδιος προτίθεται να ζητήσει την υπαγωγή στη φορολογική κλίμακα του 15ου και του 16ου μισθού των υπαλλήλων της Βουλής.

Εκεί λοιπόν δικαιώνεται η γιαγιά μου. Διότι ρωτώντας τον Πρόεδρο μπορεί να μη μάθαμε αν οι δεκαέξι μισθοί είναι προνόμιο ή δικαίωμα αλλά πληροφορηθήκαμε ότι οι υπάλληλοι της Βουλής όχι μόνο παίρνουν δεκαέξι μισθούς ετησίως αλλά και ότι οι δύο εξ αυτών είναι αφορολόγητοι! ΄Η, για να είμαι πιο ακριβής, φορολογούνται αυτοτελώς με ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο της κανονικής φορολογικής κλίμακας.

Δεν ξέρω αν και γι΄ αυτό ευθύνεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πληροφορούμαι όμως πως όταν ετέθη το θέμα στο διευρυμένο Υπουργικό Συμβούλιο προ της κατάθεσης του προϋπολογισμού, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσής υπεραμύνθηκε της μισθολογικής κατάστασης των υπαλλήλων της Βουλής υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά (και πολλά άλλα αντίστοιχα...) εμπίπτουν στην κατηγορία «κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων», τα οποία ουδείς δικαιούται να αμφισβητεί.

Η βασική απορία όμως του γράφοντος παραμένει. Οι δεκαέξι μισθοί (εκ των οποίων οι δύο αφορολόγητοι...) αποτελούν προνόμιο ή δικαίωμα; Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ δείχνουν να το θεωρούν δικαίωμα, δικαιούμαι απολύτως να ρωτήσω: Πότε θα κινηθεί το ΠαΣοΚ ώστε το δικαίωμα αυτό να επεκταθεί σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα;

Διότι και οι δύο προαναφερθέντες έχουν ισχυρή αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και θεωρώ απίθανο είτε να προστατεύουν κατηγορίες προνομιούχων είτε να διαφωνούν με την εφαρμογή βασικών δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζομένους. Ενώ αποκλείω παντελώς άλλα να λένε στους υπαλλήλους της Βουλής και άλλα σε εμάς, τους υπόλοιπους.

http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=866

Read more...

Τουρκική διαδήλωση στο Φανάρι υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Διαδήλωση συμπαράστασης στις μειονότητες οργανώθηκε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από τον Πατριαρχείο Οίκο στο Φανάρι, με συνθήματα όπως «κανείς δεν θα μπορέσει να αγγίξει το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

Η πρωτοφανής αυτή εκδήλωση, οργανώθηκε από συνασπισμό φιλελεύθερων, αριστερών οργανώσεων, που αποκαλείται «70 εκατομμύρια βήματα κατά των πραξικοπημάτων».

Οι διαδηλωτές φώναζαν μπροστά από τον Πατριαρχικό Οίκο «Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών», «Ελευθερία», «να διαλυθεί η Εργκενεκόν» και κρατούσαν πλακάτ στο οποίο έγραφε στα ελληνικά «ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ» και στα τουρκικά «να δικαστούν οι πραξικοπηματίες και όσοι σχεδιάζουν "κλωβούς"».

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο "Κλωβός", που αποκαλύφθηκε από την τουρκική δικαιοσύνη πρόσφατα, είναι σχέδιο που επεξεργάζονται δυνάμεις του στρατού για την δολοφονία προσωπικοτήτων με στόχο να προκληθούν επεισόδια ανάλογα με τα Σεπτεμβριανά.

Εκπρόσωπος του συνασπισμού διάβασε ανακοίνωση στην οποίαν παρουσιάζονται οι στόχοι της διαδήλωσης: «Κι εμείς θα θέλαμε να λέμε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για πραξικόπημα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

«Μέσα σε 50 χρόνια έγιναν 3 αιματηρά πραξικοπήματα, ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα και ένα με ηλεκτρονικό υπόμνημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι "ακόμα κλείνουν τα πολιτικά κόμματα και φυλακιζόνται δήμαρχοι, εκλεγμένοι από τον λαό, ακόμα υπάρχει το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα και ότι πρόσφατα δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια των αρχών ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ".

«Δεν αισθανόμαστε ήσυχοι. Διότι σύμφωνα με το σχέδιο "Κλωβός", ο πρώτος που θα εδολοφονείτο ήταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος», αναφέρει ανακοίνωση και τονίζει ότι "δεν θα επιτρέψουμε ούτε πραξικόπημα, ούτε και νέα Σεπτεμβριανά».

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν βρίσκονταν της στιγμή της διαδήλωσης στο Φανάρι, αλλά ενημερώθηκε για αυτήν από δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε περιοδεία στη Μαύρη Θάλασσα.


protothema.gr

Read more...

Αυτός είναι ο χάρτης για τον "Καποδίστρια 2"...


O χάρτης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Εθνος" (κάντε κλικ επάνω για να μεγαλώσει) απεικονίζει ένα από τα σενάρια για τον "Καποδίτρια 2" που περιλαμβάνεται στις μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα...

συζητηθεί στην αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προτείνει τη μείωση των 1.034 δήμων και κοινοτήτων σε περίπου 380-450 πρωτοβάθμιους ΟΤΑ. Τα αυτοδιοικητικά στελέχη που διαφωνούν με τη δημιουργία δήμων-μαμούθ σημειώνουν πάντως ότι αυξάνοντας τον μέσο όρο κατοίκων ανά ΟΤΑ α’ βαθμού από 10.200 που είναι σήμερα σε 20.000 -ιδιαίτερα στην περιφέρεια- υποβαθμίζεται η έννοια της «Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δηλαδή της εξουσίας που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη...
Read more...

Μποστ με την "Αυγή της Κυριακής"...


Ένα διαφορετικό ημερολόγιο σκεφτήκαμε να προσφέρει φέτος η “Αυγή”, στηριγμένη στην αξεπέραστη αλλά και διαχρονική αξία του Μποστ. Για να θυμηθούν οι λίγο μεγαλύτεροι και να “μάθουν” οι νεότεροι, τώρα που η μαμά Ελλάς είναι “πανί με πανί”, η “Ανεργίτσα” φουλάρει και ο “Πειναλέων” γίνεται επίκαιρος.

Τα σκίτσα του Μποστ θα μας συνοδεύουν στους μήνες του 2010, που θα είναι μήνες δοκιμασιών, αλλά και ελπίδων. Στο ημερολόγιο γράφουν για τον Μποστ οι...

...τρεις από τους "επιγόνους" του στην "Α", οι γελοιογράφοι Ανδρέας Πετρουλάκης, Τάσος Αναστασίου, Βαγγέλης Χερουβείμ. Ακόμη ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Σοφιανός Χρυσοστομίδης, καθώς επίσης οι δημοσιογράφοι Πέγκυ Κουνενάκη και Νίκος Σαραντάκος. Προλογίζει ο Νίκος Φίλης, διευθυντής της "Α".

nonews-news


Read more...

Συνάντηση Μπατζελή-ελαιοπαραγωγών Χαλκιδικής

Στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή θα θέσουν τα αιτήματά τους την ερχόμενη Τετάρτη οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, οι οποίοι ματαίωσαν την κάθοδο της με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, την οποία είχαν προγραμματίσει για την Κυριακή.

Ωστόσο, οι ελαιοπαραγωγοί παραμένουν στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας με παρατεταγμένα τα αγροτικά τους μηχανήματα, χωρίς, όμως, να εμποδίζουν τη κυκλοφορία.

Αιτήματα των αγροτών είναι η κατάρτιση μητρώου αγροτών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η άμεση καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, και η επίλυση του τοπικού ζητήματος που αφορά στην καταβολή της διαφοράς μεταξύ της μέσης τιμής πώλησης για τη φετινή σοδειά και του κόστους παραγωγής.
nooz.gr


Read more...

Την Τρίτη ανακοινώσεις για την επίμαχη τροπολογία

Λύση ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με την τροπολογία για τις γονικές παροχές και δωρεές, μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις ενστάσεις για την αντισυνταγματικότητα της διάταξης.

Την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα υπάρξει εξειδίκευση του νέου φορολογικού καθεστώτος στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, το βράδυ του Σαββάτου επικαλούμενο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, πιθανόν θα γίνουν ανακοινώσεις για το ύψος του αφορολογήτου, τους συντελεστές και τα κλιμάκια στα οποία θα εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις.

Το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash 96, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι την Τρίτη θα φανεί η βούληση της κυβέρνησης να μην υπάρξει αιφνιδιασμός.

Από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, είπε το Σάββατο πως «το βασικό ζητούμενο στη νομοθεσία και ιδίως στην φορολογική νομοθεσία, είναι να μην υπάρχουν αναδρομικές εκπλήξεις, να υπάρχει ασφάλεια δικαίου να ξέρει ο πολίτης ποια είναι η φορολογική του επιβάρυνση, τι χρωστάει στο δημόσιο. Να είσθε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει».

«Επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες θέσεις για τα προβλήματα της οικονομίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο εξόδου της χώρας από τη κρίση, είναι μοιραίο να καταφεύγει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι γραμμένες στο γόνατο», σχολίασε ο εκπροσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Όπως είναι ευνόητο, αναφερόμαστε στην, περιβόητη πλέον, κυβερνητική τροπολογία για τους φόρους στις γονικές παροχές, η οποία, αφού έφτασε στη Βουλή μέσα στις γνωστές κωμικοτραγικές συνθήκες, προκύπτει τώρα ότι είναι υπό αναθεώρηση. Γιατί, εκτός των άλλων προβλημάτων που παρουσιάζει, είναι προφανές ότι είναι αντίθετη και προς το Σύνταγμα», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι «η ΝΔ καλεί, για μια φορά ακόμη, την κυβέρνηση να αφήσει τις προχειρότητες, τους αυτοσχεδιασμούς και τα ΄΄γονατογραφήματα΄΄ και να ασκήσει υπεύθυνη και αποτελεσματική πολιτική στον κατ΄ εξοχήν ευαίσθητο χώρο της οικονομίας».

Το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει νύχτα την τροπολογία στη Βουλή και στο σχέδιο νόμου: «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις».

Σε ανακοίνωσή του το πρωί της Παρασκευής είχε αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με την τροπολογία, από την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις κτήσεις περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, θεωρείται προσωρινός και η οριστική εκκαθάριση του οφειλόμενου φόρου, θα γίνει με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, για τον οποίο η κοινωνική διαβούλευση έχει ήδη αρχίσει.

Όπως εξήγγειλε η Κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις της, καθώς και ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στις 13 Δεκεμβρίου 2009, προτείνεται να επανέλθει η φορολόγηση των κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με προοδευτική κλίμακα με υψηλό αφορολόγητο. Ήδη, το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο των Ομάδων Εργασίας κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, που έχει συστήσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Κρίνεται δίκαιο και εύλογο, προκειμένου να μην ακυρωθεί το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου, για τις όποιες πράξεις κτήσεων περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, των οποίων η φορολογική υποχρέωση ισχύει από την επόμενη της κατάθεσης της διάταξης στη Βουλή, δηλαδή από σήμερα, 8 Ιανουαρίου, να θεωρείται ο υπολογισμός του φόρου προσωρινός. Στην τροπολογία προτείνεται να γίνει οριστική εκκαθάριση με τις διατάξεις, που θα προκύπτουν στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου».
nooz.gr

Read more...

ΤΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 100 ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)

Ενενήντα οκτώ ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από τότε που το ΠαΣοΚ επέστρεψε στην εξουσία και ενενήντα πέντε από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Είναι η στιγμή του πρώτου απολογισμού του κυβερνητικού έργου με βάση το φιλόδοξο πρόγραμμα των εκατό ημερών που ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει: άλλοι τώρα στο κυβερνών κόμμα το ξαναδιαβάζουν με καμάρι λόγω των εξαγγελιών που ήδη υλοποιήθηκαν ενώ άλλοι προσπαθούν να το ξεχάσουν αφού υπήρξαν και αρκετές υποσχέσεις που θα μείνουν υποσχέσεις, καθώς οι σχετικές εξαγγελίες έχουν ήδη ματαιωθεί. Η πατρότητα του προγράμματος...
των εκατό ημερών ανήκει στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο μιμήθηκε προεκλογικά ο γιος του. Τα αποτελέσματα είναι περίπου ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Οπως την πρώτη φορά, έτσι και τώρα, η νέα κυβέρνηση κατόρθωσε σε γενικές γραμμές να κάνει πράξη αρκετά από αυτά που υποσχέθηκε. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι δεσμεύσεις έχουν ήδη ξεχαστεί, καθώς οι νέοι υπουργοί έχουν διαπιστώσει πως είχαν υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
Σε πολλές άλλες περιπτώσεις η προσπάθεια υλοποίησης των εξαγγελιών συνεχίζεται και απλώς έχει διαπιστωθεί ότι δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν αυτές μόλις σε τρεις μήνες. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει γραμμή πλεύσης επειδή διαπίστωσε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που μπορούν να προχωρήσουν, αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αρχικώς είχε περιγραφεί.
▅ Οι αυξήσεις καιοι περικοπές
Δεσμεύσεις όπως αυτή για αυξήσεις στους μισθούς σε ποσοστό μεγαλύτερο του πληθωρισμού εγκαταλείφθηκαν σχετικά νωρίς. Υποσχέσεις όπως η στελέχωση των θέσεων της κρατικής μηχανής μόνο με διαγωνισμούς και βιογραφικά εφαρμόστηκαν μερικώς και παραβιάστηκαν συχνά με τρόπο που ταλαιπωρεί ακόμη το Μέγαρο Μαξίμου. Από την άλλη πλευρά όμως η κυβέρνηση έκανε πράξη τις υποσχέσεις της για μικρότερο κυβερνητικό σχήμα και δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και για τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών και των παχυλά αμειβόμενων επιτροπών και κρατικών αξιωμάτων.
Συμπερασματικά θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως αν η κυβέρνηση απέφευγε ορισμένες λεκτικές υπερβολές και τις απόπειρες εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης με εξαγγελίες που γνώριζε και η ίδια πως είναι ανεφάρμοστες, τότε θα μπορούσε σήμερα να υπερηφανεύεται πως έχει ήδη υπηρετήσει τον κορμό των δεσμεύσεών της, εκθέτοντας ακόμη περισσότερο την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία δεν τόλμησε να εφαρμόσει ακόμη και μέτρα που ήταν πολύ εύκολο να προχωρήσουν.
Το πρόγραμμα των εκατό ημερών παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Εξειδικεύτηκε στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, αλλά και στις δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις- την τηλεοπτική αναμέτρηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και την τηλεοπτική μονομαχία με τον κ. Κ. Καραμανλή.

Στη συνέχεια στον πόλεμο προπαγανδισμού του νέου προγράμματος μπήκαν και τα στελέχη του ΠαΣοΚ που άρχισαν να υπόσχονται ακόμη πιο φιλόδοξα πράγματα, για τα οποία σήμερα ως υπουργοί μετανιώνουν.


▅ Η φράση-κλειδί «Λεφτά υπάρχουν»


Τα υπουργικά έδρανα κατά την ορκωμοσία των βουλευτών τον περασμένο Οκτώβριο· Τότε οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις για τις πρώτες 100 ημέρες ήταν νωπές Εκτός από τις εξαγγελίες, υπήρξαν και διαβεβαιώσεις που τώρα πια ακούγονται εντελώς ανεδαφικές. Ο Πρωθυπουργός καταδιώκεται ακόμη από τη φράση του «λεφτά υπάρχουν», που επανέλαβε πολλές φορές στη ΔΕΘ και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Κατανοώντας και ο ίδιος πως ορισμένα από αυτά που υποσχέθηκε δεν θα τα πραγματοποιήσει, έσπευσε προκαταβολικά να δικαιολογηθεί, κατά το κλείσιμο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, επισημαίνοντας: «Και αν γίνουν λάθη, δεν θα είναι από αδράνεια ή σκοπιμότητα, αλλά από την πρόθεσή μας να υπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη».

Σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα των εκατό ημερών που ανακοίνωσε προεκλογικά το ΠαΣοΚ μπορεί σήμερα να χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες: Στις δεσμεύσεις που ήδη υλοποιήθηκαν, στις δεσμεύσεις που ξεχάστηκαν, στις υποσχέσεις που καθυστερούν και στις υποσχέσεις που θα εφαρμοστούν, αλλά τροποποιημένες.

Τι υλοποιήθηκε
Η ΠΡΩΤΗεξαγγελία που υλοποίησε το ΠαΣοΚ ήταν η τήρηση της δέσμευσής του για μικρότερο και πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, με λιγότερους υπουργούς και υφυπουργούς και σημαντικές συγχωνεύσεις υπουργείων. Ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε στην κυβέρνησή του, όπως είχε υποσχεθεί, αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ενοποίησε τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και τα υπουργεία Δημοσίων Εργων και Μεταφορών, καταργώντας ταυτόχρονα τα υπουργεία Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου, αλλά και Μακεδονίας- Θράκης. Το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη νέα Βουλή ήταν αυτό για τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης στους χαμηλόμισθους, που περιλαμβανόταν στα πρώτα πέντε που είχε ανακοινώσει ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη. Επίσης έχουν ήδη υλοποιηθεί εξαγγελίες που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών, όπως:

1 Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο.

2 Κατάργηση των προγραμμάτων Stage στο Δημόσιο και των προσλήψεων συμβασιούχων στο Δημόσιο. 3 Αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ με προϋπολογισμό επιπλέον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

4 Διάθεση δωρεάν φορητού υπολογιστή με γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο για κάθε μαθητή της Α Δ Γυμνασίου.

5 Μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη Αρχή.

6 Κατάργηση 470 αμειβομένων επιτροπών σε υπηρεσίες του Δημοσίου. 7 Ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες για κάθε σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

8 Κατάργηση του 42% για την εκλογή των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον πρώτο γύρο.

9 Κατάργηση των πολυτελών κρατικών αυτοκινήτων και αντικατάστασή τους από μικρότερου κυβισμού υβριδικά αυτοκίνητα για τα μέλη της κυβέρνησης. 10 Εφαρμογή του ΑΣΕΠ σε όλες ανεξαιρέτως τις προσλήψεις στο Δημόσιο. 11 Συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών για όλες τις υποθέσεις των σκανδάλων.

Τι καθυστερεί
ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝτα πέντε από τα έξι νομοσχέδια που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ πως θα έχουν ψηφιστεί εντός του πρώτου τριμήνου. Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για τα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και την αλλαγή του «Τειρεσία» που είναι πιθανό να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, όλα τα άλλα καθυστερούν και δεν είναι γνωστό πότε θα ψηφιστούν. Επίσης καθυστερεί σειρά άλλων εξαγγελιών που προφανώς απαιτούν περισσότερο χρόνο από εκατό ημέρες για να προετοιμαστούν. Αναλυτικά καθυστερούν:

1 Το νομοσχέδιο για τη λήψη μέτρων που θα στηρίξουν την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2 Η αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 3 Η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας προληπτικής παρακολούθησης της αγοράς και καταπολέμησης των μονοπωλίων.

4 Το νομοσχέδιο για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη ρευστότητα στην οικονομία.

5 Η δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας.

6 Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων.

7 Το νομοσχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας.

8 Η ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. 9 Η νομιμοποίηση των μεταναστών δεύτερης γενιάς με την απονομή της ελληνικής υπηκοότητας.

10 Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας με συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων.

11 Η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. 12 Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 13 Η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. 14 Τα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης και στήριξης των ανέργων.

15 Η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με πιο υψηλό αφορολόγητο.

16 Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

17 Η φορολόγηση όλων των επαγγελματικών συναλλαγών και των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες μέσω τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και οι έλεγχοι στις offshore ακινήτων.

18 Η δημιουργία μηχανισμών επίλυσης φορολογικών διαφορών για τον αποτελεσματικό έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

19 Το νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο, που είχε προαναγγελθεί ότι θα ανακοινωθεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου. 20 Η άμεση καταβολή δεδουλευμένων για τις απλήρωτες καθαρίστριες των 300 ευρώ στα δημόσια σχολεία. 21 Η ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων και των υπογραφών υπουργών για όλες οι πράξεις του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.

22 Ο έλεγχος του πολιτικού χρήματος, ώστε οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών να είναι εμφανείς.

Τι ματαιώθηκε
ΑΠΟ ΟΣΑ υποσχέθηκε προεκλογικά το ΠαΣοΚ, τουλάχιστον δεκατρείς ρυθμίσεις βρίσκονται ήδη στον πάτο του καλαθιού των αχρήστων, κυρίως λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, την οποία δεν είχαν αντιληφθεί εγκαίρως ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε οι συνεργάτες του. Αλλά εγκαταλείφθηκαν και ρυθμίσεις που ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή πως στόχευαν μόνο στον εντυπωσιασμό των ψηφοφόρων. Τα δεκατρία μέτρα που εγκαταλείφθηκαν είναι:

1 Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. 2 Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

3 Η απόσυρση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και που το ΠαΣοΚ είχε δεσμευθεί ότι θα συνεχιστεί κανονικά.

4 Η κατάργηση του Ειδικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

5 Η αλλαγή του τρόπου είσπραξης των τελών κυκλοφορίας που είχε ανακοινωθεί από τον κ. Γ. Σουφλιά. Εισπράχθηκαν κανονικά, αλλά ανακοινώθηκε πως θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής από την επόμενη χρονιά.

6 Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό.

7 Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας, σταδιακά, στο 70% του βασικού μισθού. 8 Η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, την εγκατάσταση της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και των όρων κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης. 9 Η δημιουργία μιας μεγάλης τράπεζας την οποία θα ελέγχει το Δημόσιο με συγχώνευση τραπεζών όπως η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

10 Η δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής προσωπικοτήτων υπό τον αρχιτέκτονα Χοσέπ Αθεμπίγιο για τα θέματα χωροταξίας, οικιστικής πολιτικής και δασοπροστασίας.

11 Η φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των κερδών που παραμένουν στις επιχειρήσεις ώστε να διευκολυνθούν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

12 Η δέσμευση πως δεν θα υπάρξει κανένα νέο φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

13 Η άμεση είσπραξη τμήματος των ανείσπρακτων βεβαιωμένων φόρων και οφειλών που ανέρχονται σε 31 δισ. ευρώ.

Τι τροποποιήθηκε
ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των εκατό πρώτων ημερών του ΠαΣοΚ υπήρξαν και εξαγγελίες στις οποίες επιμένει η κυβέρνηση, αλλά ομολογεί πλέον ότι θα πρέπει να τις εφαρμόσει σημαντικά τροποποιημένες. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

1 Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου. Λόγω ισχυρών αντιδράσεων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται τώρα σε μια παραλλαγή του νόμου, επιμένοντας όμως στην αρχική φιλοσοφία του μεικτού συστήματος εκλογής με λίστα και σταυρό.

2 Η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων - ανεξαρτήτως πηγής- με ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα ανακοινωθεί σύντομα, πιθανότατα δεν θα υπάρχει μόνο μία ενιαία φορολογική κλίμακα.

3 Η φορολόγηση των μερισμάτων που διανέμονται σε μετόχους με τον ίδιο τρόπο που θα φορολογούνται όλα τα άλλα εισοδήματα. Πιθανότατα θα υπάρξουν αποκλίσεις από την αρχική δέσμευση.

4 Ηαντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν καταργηθεί πλήρως το ΕΤΑΚ όταν αρχίσει να εφαρμόζεται ο φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

5 Η προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους και ηλικιωμένους ανέργους, φαίνεται πως θα περιοριστεί σημαντικά και δεν θα ισχύσει για όλες τις κατηγορίες, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί.

6 Η επιλογή γενικών γραμματέων και διοικητών ΔΕΚΟ με αξιοκρατικά κριτήρια, μέσω υποβολής βιογραφικών, και όχι με κομματικά κριτήρια. Η διαδικασία εφαρμόστηκε με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, ενώ τελικώς υπήρξαν και διορισμοί κομματικών στελεχών και πρώην βουλευτών σε νευραλγικές κρατικές θέσεις.

7 Η υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των υπογραφών υπουργών και όλων των πράξεων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης προς το παρόν εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις.

8 Η περικοπή των αποδοχών των διοικητών ΔΕΚΟ και τραπεζών δεν έφτασε τελικώς στα επίπεδα που είχαν προαναγγελθεί, όταν το ΠαΣοΚ κατακεραύνωνε τις παχυλές αμοιβές των «golden boys».
Τα έξι νομοσχέδια ήταν ένα
Οκ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει πως στις πρώτες εκατό ημέρες του ΠαΣοΚ θα έχουν ψηφιστεί πέντε σημαντικά νομοσχέδια. Στη συνέχεια τα έκανε έξι, αποσαφηνίζοντας ότι το πρώτο θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Από τα έξι αυτά νομοσχέδια, στις πρώτες εκατό ημέρες ψηφίστηκε μόνο ένα, αυτό για τη χορήγηση επιδόματος αλληλεγγύης στους χαμηλόμισθους, ενώ άλλο ένα, αυτό για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Στη συνέχεια υπήρξαν και δεσμεύσεις για τη στελέχωση της κυβέρνησης και του κράτους που δεν υλοποιήθηκαν. Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε πως κανένας πρώην βουλευτής δεν θα καταλάβει κρατική θέση, αλλά κατέλαβαν αρκετοί- πάντως σαφώς λιγότεροι από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υποσχέθηκε πως κανείς δεν θα τοποθετηθεί σε θέση ευθύνης που έχει υπηρετήσει στο παρελθόν, αθετώντας την υπόσχεσή του στις περιπτώσεις του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Δ. Γεωργακόπουλου.
Υπήρξαν και υποσχέσεις για άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής με είσπραξη των 31 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων αλλά βεβαιωμένων φόρων, οι οποίες, όπως ομολογούν τώρα οι συναρμόδιοι υπουργοί, δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
fimotro


Read more...

ΤΙ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Ζήρας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)

Με περιορισμένης κλίμακας προσαρμογές στις υποδείξεις των στελεχών της Ε.Ε. και κυρίως με πολιτική διαπραγμάτευση με τα κράτη - μέλη, στην οποία θα αναλάβει ρόλο και ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, θα επιδιώξει η κυβέρνηση να παρακάμψει την Κομισιόν που πιέζει για πρόσθετα σκληρά μέτρα και να εξασφαλίσει έγκριση για το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει περιλάβει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν είναι επαρκή για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ με...
διατηρήσιμο τρόπο. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ.
Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, εκτός από την ανεπάρκεια των μέτρων, έχουν επιπλέον τρεις βασικές ενστάσεις ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος Σταθερότητας:
Η μείωση του ελλείμματος επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της αύξησης των εσόδων και λιγότερο με περικοπή δαπανών. Ωστόσο, η επίτευξη των στόχων για τα φορολογικά έσοδα έχει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, αφού εξαρτάται από τις μακροοικονομικές εξελίξεις, δηλαδή τον ρυθμό ανάπτυξης και τη φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, καθώς επίσης και από τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Τα στελέχη της Κομισιόν εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς την επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης, καθώς και ως προς τη δυνατότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει τα έσοδα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.
Η μείωση των δαπανών που προβλέπεται φέτος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Επίσης, κατά την εκτίμησή τους υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια περιορισμού της σπατάλης στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι περικοπές που έχουν ανακοινωθεί, σημείωσαν στους Ελληνες συνομιλητές τους, είναι ό,τι έχει βρεθεί τους πρώτους τρεις μήνες. Αλλά πρέπει να συνεχισθεί. Οι κοινοτικοί ζήτησαν να ξεκινήσει άμεσα η επανεξέταση των δημόσιων δαπανών από μηδενική βάση σε κάθε επιχορηγούμενο φορέα, ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια. Ανέφεραν μάλιστα το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η κυβέρνηση της οποίας κόβοντας μικρές δαπάνες από δω κι από κει κατόρθωσε τελικά να εξοικονομήσει πόρους άνω των 5 δισ. ευρώ.
Ο «οδικός χάρτης», δηλαδή το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μέτρων και το προσδοκώμενο όφελος καθενός από αυτά, είναι ελλιπής. Το οικονομικό επιτελείο είχε ποσοτικοποιημένα μέτρα για το 2010, αλλά όχι για τη διετία 2011 - 2012. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η σαφής καταγραφή των μέτρων και του προσδοκώμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος από αυτά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αξιοπιστία του Προγράμματος Σταθερότητας, καθώς και για την παρακολούθηση της εφαρμογής του από τις υπηρεσίες της. Η ελληνική πλευρά το εφάρμοσε για το πρώτο έτος του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά παρέπεμψε στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς για τα επόμενα.
Η κυβέρνηση απέρριψε προτάσεις για μέτρα όπως η μεγάλη μείωση των μισθών και των συντάξεων, το πλήρες πάγωμα των προσλήψεων, καθώς και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Στα θετικά για την ελληνική πλευρά, οι κοινοτικοί παράγοντες κατέγραψαν το γεγονός ότι έστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση μείωσε κατά ένα έτος -σε τριετία από τετραετία- τον χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Επίσης, διαπίστωσαν ότι όλα τα υπουργεία αντιλαμβάνονται την ανάγκη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Πρόβλημα με την αξιοπιστία της Ελλάδας
Οι πιέσεις που ασκούνται από την Κομισιόν και την ΕΚΤ για πρόσθετα μέτρα αντανακλούν κατά την εκτίμηση στελεχών του οικονομικού επιτελείου το πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας και όχι της οικονομικής πολιτικής. «Εάν οποιαδήποτε άλλη χώρα τούς παρουσίαζε ένα ΠΣΑ που προβλέπει μείωση του ελλείμματος 4% σε ένα έτος και 10% σε τρία θα εύχονταν μόνο καλή επιτυχία στην εφαρμογή του. Δεν θα τολμούσαν να ζητήσουν τίποτα περισσότερο. Αλλά με την Ελλάδα αμφιβάλλουν για όλα», λέει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Προκειμένου να εγκριθεί το ΠΣΑ χωρίς να υποχρεωθούν να πάρουν πρόσθετα μέτρα, στην κυβέρνηση εξετάζουν τις δυνατότητες διαπραγματεύσεων σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο με τα κράτη - μέλη. Το γεγονός ότι την προεδρία της Ε.Ε. ανέλαβε για το τρέχον εξάμηνο η Ισπανία, μια χώρα που αντιμετωπίζει και η ίδια πιέσεις από τις αγορές εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων, μπορεί σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις να διευκολύνει προς αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το ΠΣΑ στους ομολόγους του πριν αξιολογηθεί από το Ecofin, κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου.

fimotro

Read more...

ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ ΘΕΤΙΚΟ...

Aνάλυση : Θωμάς Γεράκης (Μarc)
(από το Έθνος της Κυριακής)

Διακομματική αποδοχή απολαμβάνουν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να κερδίζει το «στοίχημα» των πρώτων 100 ημερών. Η δημοσκόπηση της εταιρείας «Marc», που διενεργήθηκε για το «Εθνος της Κυριακής», είναι η πρώτη που καταγράφει την ανταπόκριση των ψηφοφόρων στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όσο και των χειρισμών της στα κρίσιμα ζητήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας κοινής γνώμης, το 52,3% των ψηφοφόρων κρίνουν θετικά και μάλλον θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης...
ενώ το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι την ίδια γνώμη έχει το 30,4% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Οκτωβρίου και το 40,1% των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων. Μέσα από ειδικές κρίσεις των πολιτών, η έρευνα κοινής γνώμης της «Marc» αποτυπώνει επίσης ανάγλυφα και την εικόνα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση μέσα στις πρώτες αυτές 100 ημέρες. Ετσι το 82,2% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει όρεξη για δουλειά και προσπαθεί, το 69,3% ότι έχει ήθος και εντιμότητα, το 65,6% ότι φέρνει νέες ιδέες, το 52,2% ότι έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, το 54,7% ότι προωθεί την αξιοκρατία και τη διαφάνεια και το 65,9% ότι νοιάζεται για τον πολίτη. Από την άλλη, βέβαια, μόνο το 42,7% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματική και το 42,9% ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.
Κίτρινη κάρτα
Θετικό ισοζύγιο έχουν οι περισσότερες αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας «Marc». Πάντως την πρώτη κίτρινη κάρτα φαίνεται ότι έδειξαν οι πολίτες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των γενικών γραμματέων, ενώ ήδη βγήκε και η πρώτη κόκκινη για τα τέλη κυκλοφορίας.
Θετική γνώμη για μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχει μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που στις τελευταίες εκλογές δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Το 47,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 56,7% των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων θεωρούν ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για τον πολίτη ενώ το 53,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύει ότι έχει ήθος και εντιμότητα.
H κυβέρνηση περνάει επιτυχώς το κρίσιμο test των 100 πρώτων ημερών και διατηρεί αναλλοίωτη την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Τα πρώτα δείγματα γραφής αξιολογούνται θετικά, τα έως τώρα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης θεωρούνται στη σωστή κατεύθυνση και οι έως τώρα αποφάσεις στους κρίσιμους κυβερνητικούς τομείς έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας των πολιτών.
Η δημοφιλία του πρωθυπουργού εκτινάχθηκε στο 80% και για πρώτη φορά οι υπουργοί Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Εργασίας βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα δημοτικότητας.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου αξιολογείται ως μια κυβέρνηση με όρεξη για δουλειά, με ήθος, με νέες ιδέες. Μια κυβέρνηση που προσπαθεί για τη χώρα και τους πολίτες σαφώς περισσότερο από τις προηγούμενες.
Η αποδοχή της κυβέρνησης αντικατοπτρίζεται και στην καταγραφή των εκλογικών συσχετισμών, όπου το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου με διψήφιο ποσοστό.
Οι αμφιβολίες που παραμένουν μετά το πέρας των 100 πρώτων ημερών αφορούν στο κατά πόσον αποφασιστική, τολμηρή, άμεσα αποτελεσματική θα αποδειχθεί η σημερινή πολιτική ηγεσία και σε ποιον βαθμό θα μπορέσει να υλοποιήσει το αρχικό πρόγραμμά της.
Η εξαιρετικά δυσμενής κατάσταση της οικονομίας φαίνεται να έχει αλλάξει αισθητά τις προσδοκίες των πολιτών από το κυβερνητικό επιτελείο. Σήμερα το κυρίαρχο ζητούμενο δεν είναι πλέον η ανυποχώρητη υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά η αποτελεσματική αντιμετώπιση της δύσκολης συγκυρίας και η αποφυγή των χειρότερων καταστάσεων. Αυτό αποτελεί το μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα.
Η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει έτοιμη να κάνει θυσίες, αρκεί να διαπιστώσει ότι τα βάρη θα μοιραστούν δίκαια και πως αυτήν τη φορά θα πιάσουν τόπο. Προς το παρόν η κυβέρνηση πείθει πως προσπαθεί να εξασφαλίσει τις δύο αυτές προϋποθέσεις.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αν και η κοινή γνώμη φαίνεται να επικροτεί τα μέτρα που εξασφαλίζουν μια δικαιότερη κατανομή θυσιών, που εξομαλύνουν υπερβολές στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ή αφορούν κατηγορίες πληθυσμού που δεν συνέβαλλαν έως τώρα ισομερώς στις οικονομικές υποχρεώσεις προς το κράτος, δεν συναινεί σε γενικά φορολογικά μέτρα που πλήττουν εξίσου έχοντες και κατέχοντες, όπως η αύξηση των έμμεσων φόρων ή η αύξηση του ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου φαίνεται να πείθει για τις προθέσεις της. Απομένει να πείσει και με τις πράξεις της. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα διατηρηθεί η πίστωση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση μετά την επιβολή των μέτρων, περίοδο όπου θα κλιμακωθεί τόσο ο αντιπολιτευτικός λόγος του εξίσου δημοφιλούς, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά όσο και η κινηματική αντίδραση της Αριστεράς.

fimotro

Read more...

NEA METΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ...


Πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος. Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει περιλάβει η κυβέρνηση στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν διασφαλίζουν τη διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που βρέθηκαν στην Αθήνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το... μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της αύξησης των εσόδων ενώ υπάρχουν περιθώρια περιστολής των δαπανών. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχοντας απορρίψει τις εισηγήσεις για μείωση των μισθών και των συντάξεων, καθώς και για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα επιδιώξει να ξεπεράσει τις πιέσεις μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ε.Ε. Εξάλλου, την αναδρομική φορολόγηση των γονικών παροχών με τρόπο που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή. Η τροπολογία που τέθηκε σε ισχύ από χθες, αιφνιδιάζοντας τους φορολογουμένους, προβλέπει ότι προσωρινά θα καταβάλλεται φόρος 1% όπως ισχύει, αλλά η τελική εκκαθάριση θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και η κυβέρνηση αποφασίσει το νέο καθεστώς.

fimotro

Read more...

ΗΜΕΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Αντώνης Καρακούσης

Η αγωνία για την τύχη και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας δεν λέει να τελειώσει και, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα παραταθεί, θα καταδιώκει τη χώρα για καιρό. Οι διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών με τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες δεν είχαν σαφή κατάληξη, έμειναν οι επιφυλάξεις και οι ενδοιασμοί, όπως και οι περισσότερες από τις απαιτήσεις των Βρυξελλών, οι εμπειρογνώμονες των οποίων παραμένουν δύσπιστοι απέναντί μας.
Ευρωπαϊκές επιφυλάξεις
Το ελληνικό μοντέλο σταθεροποίησης δεν ενθουσίασε από την αρχή κανέναν στην Εσπερία, ούτε και τώρα συναντά ένθερμους...
υποστηρικτές, παρά τις επεμβάσεις και τις πολλές τροποποιήσεις. Οι οικονομολόγοι της DG 2, της περιβόητης Διεύθυνσης Μακροοικονομικής Ανάλυσης της Κομισιόν, η οποία πολλάκις έχει εμπλακεί στις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις, διατηρούν σχεδόν ακέραιες τις επιφυλάξεις τους και ιδιαιτέρως νιώθουν ανασφαλείς επειδή το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει καταρτίσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα και προβλέψεις αύξησης των εσόδων παρά σε πολιτικές ελέγχου και περιορισμού των δαπανών.
Θεωρούν ευλόγως ότι στις παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης και καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας οι προβλέψεις για αύξηση των εσόδων είναι επισφαλείς και για αυτό επιμένουν σε μέτρα περιορισμού των δαπανών, τα οποία στον βαθμό που εφαρμοσθούν μπορούν να μετρηθούν και να βεβαιώσουν τους πάντες ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι εφικτή. Επειδή μάλιστα γνωρίζουν καλά τις πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα και έχουν πλήρη επίγνωση του βάρους της έννοιας του πολιτικού κόστους στη χώρα μας, μετρούν και ξαναμετρούν τις υποσχέσεις μας και διερωτώνται τις περισσότερες φορές αν η κυβέρνηση έχει τις δυνάμεις και τη βούληση να ξεπεράσει τις προβλεπτές εσωκομματικές αντιδράσεις σε μέτρα και πολιτικές περιστολής των δαπανών.
▅ Ανησυχία για τα έσοδα
Ειδικά για τα έσοδα έχουν και έναν άλλον λόγο να ανησυχούν. Ακούνε εδώ και μήνες για αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, όπως και για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου, χωρίς όμως έμπρακτες αποδείξεις. Χρειάστηκε η επίσκεψη των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα για να επιβληθεί η θρυλούμενη εδώ και τρεις μήνες αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα, ενώ συνεχίζουν οι ενδοιασμοί και οι επιφυλάξεις για καύσιμα και οι υπόλοιποι φόροι τελούν υπό την αίρεση του κοινωνικού διαλόγου. Με άλλα λόγια, οι ελεγκτές και οι επόπτες των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν ότι οι προβλέψεις των εσόδων είναι αβέβαιες. Ακόμη έχουν και άλλη αίσθηση του χρόνου από αυτήν που διατηρεί η ελληνική πολιτική. Υπέθεταν ότι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης όπως αυτή που διανύουμε θα είχαμε κινηθεί από τη μεθεπομένη των εκλογών προς μείωση των ελλειμμάτων με σκοπό ακριβώς να ξεκινήσουμε το 2010 από καλύτερη θέση την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Για τον επικρατούντα στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη καλβινιστικό ορθολογισμό η ελληνική χαλαρότητα και αναμονή είναι αδιανόητη. Ηδη θεωρούν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και, βλέποντας ότι φεύγει άπραγος, χωρίς αποτελέσματα, και ο πρώτος μήνας του 2010, τους πιάνει κρύος ιδρώτας. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταδίδουν αρμοδίως πως, αν παρέλθει το πρώτο τρίμηνο χωρίς αποτελέσματα, οι πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους θα επανέλθουν δριμύτερες και η ελληνική οικονομία θα απειληθεί αυτή τη φορά όχι από απλούς κερδοσκοπικούς ανέμους αλλά από ακραία φαινόμενα που παρόμοια δεν έχει γνωρίσει. Κάπως έτσι η δυσπιστία της Ενωσης διατηρείται σε μεγάλο βαθμό και θα απαιτηθεί πολύς κόπος και ακόμη περισσότερες προσαρμογές στις επόμενες 30 ημέρες για να λάβει η κυβέρνηση την πολυπόθητη έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας, η οποία με τη σειρά της θα προσφέρει και το κλειδί για να ξεκλειδώσουν οι αγορές και να άρουν τις επιφυλάξεις τους στον ελληνικό δανεισμό. Ηδη όσοι έχουν απευθείας επαφή με τα ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα μεταφέρουν επιφυλάξεις και ανησυχίες για την ένταση των ελληνικών προσπαθειών και επιμένουν ότι πολλά έχουν να γίνουν ως την κρίσιμη συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής στις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και θα αξιολογηθεί σε τεχνικό επίπεδο το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ουσιαστικά η διαπραγμάτευση μένει ως τότε ανοιχτή και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι ο νεοεπιλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι μετέβαλε το πρόγραμμά του και έρχεται εσπευσμένα την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να έχει απευθείας επαφές με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης.
Με όλα τούτα έντονη διατηρείται η αγωνία για τον χαρακτήρα του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι περισσότεροι βεβαίως υπολογίζουν ή καλύτερα ελπίζουν ότι τελικώς όλα θα πάνε κατ΄ ευχήν και η κυβέρνηση Παπανδρέου, αφού κάνει τις απαιτούμενες προσαρμογές, θα λάβει τελικώς την ευρωπαϊκή βούλα και η ελληνική οικονομία θα ξανακερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία της και θα βαδίσει με περισσότερη ασφάλεια στο μέλλον. Σύμφωνα με τη λογική τους, αρκεί η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο όσοι παρακολουθούν από κοντά τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις και συμμετέχουν ενεργά σε αυτές θεωρούν ευθύγραμμη και σχεδόν απλοϊκή την παραπάνω προσέγγιση. Και ίσως ενδεικτική της έλλειψης κατανόησης των οικονομικών προβλημάτων της χώρας από σημαντική μερίδα του πολιτικού προσωπικού.
▅ Χρεοκοπημένο μοντέλο
Οι ίδιοι επιμένουν ότι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι βαθύτερο, συνδέεται με την εξάντληση του μοντέλου που επικράτησε την προηγούμενη δεκαπενταετία και η έξοδος από την κρίση θα απαιτήσει ριζικές αναθεωρήσεις, μεγάλες αλλαγές και μακροχρόνια προσπάθεια. Και εξηγούν ότι το προηγούμενο μοντέλο που στηρίχθηκε στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δημοσίων δαπανών, στον διεθνή δανεισμό και στη χρηματοδοτούμενη από το εξωτερικό πιστωτική επέκταση έχει κυριολεκτικά τελευτήσει τον βίο του, δεν μπορεί πλέον να υπηρετηθεί. Λένε χαρακτηριστικά ότι όπως λειτούργησε εξήντλησε τη χώρα, υπονόμευσε μέσω της ανόδου των τιμών την ανταγωνιστικότητά της και τώρα, υπό την πίεση των αγορών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί παρά να αντικατασταθεί με τρόπο απότομο και απολύτως επιθετικό. Επιχειρηματίες και τραπεζίτες, υπό την επίδραση και του αυστηρού Προγράμματος Σταθερότητας, εκτιμούν ότι το 2010 η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην ύφεση πιέζοντας κατά τρόπο δυναμικό δραστηριότητες, επιχειρήσεις και πρόσωπα.
Είναι, όπως χαρακτηριστικά λένε, σαν να έπεσαν όλοι οι λογαριασμοί την ίδια ημέρα. Και υπό αυτή την έννοια κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η διαχείριση της παρούσας κρίσης είναι υπόθεση μιας χρονιάς ή ενός προγράμματος, όσο προχωρημένο κι αν είναι αυτό...
fimotro


Read more...