Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΤΙ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Ζήρας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)

Με περιορισμένης κλίμακας προσαρμογές στις υποδείξεις των στελεχών της Ε.Ε. και κυρίως με πολιτική διαπραγμάτευση με τα κράτη - μέλη, στην οποία θα αναλάβει ρόλο και ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, θα επιδιώξει η κυβέρνηση να παρακάμψει την Κομισιόν που πιέζει για πρόσθετα σκληρά μέτρα και να εξασφαλίσει έγκριση για το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει περιλάβει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν είναι επαρκή για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ με...
διατηρήσιμο τρόπο. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ.
Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, εκτός από την ανεπάρκεια των μέτρων, έχουν επιπλέον τρεις βασικές ενστάσεις ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος Σταθερότητας:
Η μείωση του ελλείμματος επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της αύξησης των εσόδων και λιγότερο με περικοπή δαπανών. Ωστόσο, η επίτευξη των στόχων για τα φορολογικά έσοδα έχει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, αφού εξαρτάται από τις μακροοικονομικές εξελίξεις, δηλαδή τον ρυθμό ανάπτυξης και τη φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, καθώς επίσης και από τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Τα στελέχη της Κομισιόν εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς την επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης, καθώς και ως προς τη δυνατότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει τα έσοδα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.
Η μείωση των δαπανών που προβλέπεται φέτος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Επίσης, κατά την εκτίμησή τους υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια περιορισμού της σπατάλης στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι περικοπές που έχουν ανακοινωθεί, σημείωσαν στους Ελληνες συνομιλητές τους, είναι ό,τι έχει βρεθεί τους πρώτους τρεις μήνες. Αλλά πρέπει να συνεχισθεί. Οι κοινοτικοί ζήτησαν να ξεκινήσει άμεσα η επανεξέταση των δημόσιων δαπανών από μηδενική βάση σε κάθε επιχορηγούμενο φορέα, ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια. Ανέφεραν μάλιστα το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η κυβέρνηση της οποίας κόβοντας μικρές δαπάνες από δω κι από κει κατόρθωσε τελικά να εξοικονομήσει πόρους άνω των 5 δισ. ευρώ.
Ο «οδικός χάρτης», δηλαδή το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μέτρων και το προσδοκώμενο όφελος καθενός από αυτά, είναι ελλιπής. Το οικονομικό επιτελείο είχε ποσοτικοποιημένα μέτρα για το 2010, αλλά όχι για τη διετία 2011 - 2012. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η σαφής καταγραφή των μέτρων και του προσδοκώμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος από αυτά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αξιοπιστία του Προγράμματος Σταθερότητας, καθώς και για την παρακολούθηση της εφαρμογής του από τις υπηρεσίες της. Η ελληνική πλευρά το εφάρμοσε για το πρώτο έτος του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά παρέπεμψε στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς για τα επόμενα.
Η κυβέρνηση απέρριψε προτάσεις για μέτρα όπως η μεγάλη μείωση των μισθών και των συντάξεων, το πλήρες πάγωμα των προσλήψεων, καθώς και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Στα θετικά για την ελληνική πλευρά, οι κοινοτικοί παράγοντες κατέγραψαν το γεγονός ότι έστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση μείωσε κατά ένα έτος -σε τριετία από τετραετία- τον χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Επίσης, διαπίστωσαν ότι όλα τα υπουργεία αντιλαμβάνονται την ανάγκη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Πρόβλημα με την αξιοπιστία της Ελλάδας
Οι πιέσεις που ασκούνται από την Κομισιόν και την ΕΚΤ για πρόσθετα μέτρα αντανακλούν κατά την εκτίμηση στελεχών του οικονομικού επιτελείου το πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας και όχι της οικονομικής πολιτικής. «Εάν οποιαδήποτε άλλη χώρα τούς παρουσίαζε ένα ΠΣΑ που προβλέπει μείωση του ελλείμματος 4% σε ένα έτος και 10% σε τρία θα εύχονταν μόνο καλή επιτυχία στην εφαρμογή του. Δεν θα τολμούσαν να ζητήσουν τίποτα περισσότερο. Αλλά με την Ελλάδα αμφιβάλλουν για όλα», λέει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Προκειμένου να εγκριθεί το ΠΣΑ χωρίς να υποχρεωθούν να πάρουν πρόσθετα μέτρα, στην κυβέρνηση εξετάζουν τις δυνατότητες διαπραγματεύσεων σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο με τα κράτη - μέλη. Το γεγονός ότι την προεδρία της Ε.Ε. ανέλαβε για το τρέχον εξάμηνο η Ισπανία, μια χώρα που αντιμετωπίζει και η ίδια πιέσεις από τις αγορές εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων, μπορεί σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις να διευκολύνει προς αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το ΠΣΑ στους ομολόγους του πριν αξιολογηθεί από το Ecofin, κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: