Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Αμεση αναδιάρθρωση κατά 30% θέλει ο οικονομικός σύμβουλος του Βενιζέλου...


PRESS-GR Α Π Ο Κ Α Λ Υ Ψ Η
Tι πιστεύει για τη σημερινή οικονομική κατάσταση και τις (άσχημες) προοπτικές της ο Θ. Πελαγίδης

Από τον Στάθη Παλαιολόγο

Τη λύση - σοκ της άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κατά περίπου 30% υποστηρίζει ο καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης που, όπως αποκαλύψαμε (διαβάστε εδώ), είναι ο άτυπος οικονομικός σύμβουλος του νέου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
Με βάση όσα έχει υποστηρίξει και δημόσια το τελευταίο διάστημα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο κ. Πελαγίδης (ο οποίος είναι καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπσιτήμιο Πειραιά και επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics) η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία δεν προσδίδει ορατά στοιχεία αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον ενώ αντίθετα τα προβλήματα θα ενταθούν τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα...
τον επόμενο χρόνο το δημόσιο χρέος της χώρας να ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ.
Κατά τον κ. Πελαγίδη (ο οποίος επιρρίπτει σοβαρότατες ευθύνες στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος) οι περικοπές δαπανών συμβάλλουν ως ένα σημείο στο ρυθμό μείωσης του χρέους, ταυτόχρονα όμως περιορίζουν δραστικά τη ροή χρήματος στην οικονομία, καθώς επίσης και την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία από την φορολόγηση. Επίσης θεωρεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί αυστηρά μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο καθώς και οι φορολογικές και ασφαλιστικές νομοθεσίες.
Ως "βιώσιμη και αποτελεσματική λύση" για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις υποστηρίζει τη λύση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Και όπως λέει η αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει άμεσα και να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά ένα ποσοστό περίπου της τάξεως του 30%. "Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις δανειακές της ανάγκες" σύμφωνα με όσα πιστεύει.
Στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους θεωρεί κρίσιμο το ρόλο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος καθώς οι τράπεζες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων. Για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό το πρώτο μέτρο που ορίζει ως απαραίτητο είναι ο καθορισμός χρήσης γης και το δεύτερο η διευκόλυνση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η οποία θα πρέπει να μπορεί να γίνει μέσα σε μια ημέρα.

Read more...

Επεισόδια έξω από το σπίτι του Χρ. Παπουτσή...

Επεισόδια με δύο τραυματίες, ο ένας εκ των οποίων διακομίσθηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο, σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής έξω από το σπίτι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στον...

Χολαργό.

Περίπου 200 πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Περικλέους και Κλειούς, με προφανή στόχο να αποδοκιμάοσυν τον υπουργό, ωστόσο η παρουσία ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης έφερε ένταση με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαπληκτισμοί πολιτών με τους άνδρες των ΜΑΤ και να τραυματισθούν δύο κάτοικοι της περιοχής...

protothema.gr



Read more...

Έως και μισό τρισ. ευρώ στα πόδια της Ελλάδας!

Πλειοδοτούν σε προτάσεις οι εταίροι


http://img.protothema.gr/52B988A930BDE5FD8EF7A0D60D1FCB6E.jpg

Ένα απίστευτο πολιτικοοικονομικό «γαϊτανάκι» φαίνεται να έχει στηθεί στο Λουξεμβούργο που... απειλεί να διασώσει την Ελλάδα και το ευρώ, εφόσον καμφθούν και εκλείψουν οι πάσης φύσεως κόντρες και διενέξεις.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το Λουξεμβούργο, όπου την Κυριακή και την Δευτέρα συνεδριάζουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης, το έκτακτο συμβούλιο Eurogroup τείνει να εξελιχθεί σε ... πλειστηριασμό προσφορών για την κάλυψη όχι μόνο των δανειακών, αλλά και των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια, συνολικού ύψους που φτάνει ή και ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ!

Εφόσον συμφωνηθούν, είτε εφαρμοστούν αθροιστικά, είτε εναλλακτικά, τα σχέδια που –με βάση τις ίδιες πηγές- έχουν πέσει στο τραπέζι του Eurogroup - αποφάσεις μπορεί να ληφθούν και στην Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας είτε σε επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης - περιλαμβάνουν προτάσεις-βόμβα για:
- Έκδοση ευρωομολόγων για επενδύσεις στην Ελλάδα έως 40 δισ. ευρώ.

- Κάλυψη όλων των κοινοτικών έργων έως το 2013 αποκλειστικά από την ΕΕ, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ ή, στην χειρότερη (!) περίπτωση, την κάλυψη των έργων που ως τώρα έχουν «κολλήσει» ύψους 20 δισ. ευρώ.

- Πρόσθετο δάνειο για την Ελλάδα ύψους 90-120 δισ. ευρώ

- Αλλαγές στο μόνιμο μηχανισμό EFSF και αποδοχή ελληνικών ομολόγων ώστε η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας να μπορεί να φτάνει έως και τα 300 δισ. ευρώ.

Τα πρώτα δύο μέτρα είναι κυρίως ... ελληνογαλλικής εμπνεύσεως, ενώ τα άλλα δύο γερμανικής και, εφόσον συμφωνηθούν, θα δίνουν συνολική απάντηση και στο πρόβλημα του δυσβάσταχτου χρέους που επωμίζεται η χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Ο Κ. Σόιμπλε δεν παρέλειψε πάντως, πριν μπει στην αίθουσα, να δηλώσει πως οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν επί της ουσίας από τη στάση της Αθήνας και ότι απαιτείται συναίνεση των βασικών ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.
Τα ζητήματα αυτά συζήτησαν και οι κύριοι Γιούνκερ και Ρεν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην κατ’ιδίαν σύσκεψη που είχαν, εξαιτίας της οποίας και καθυστέρησε επί δίωρο η έναρξη του Γιούρογκρουπ. Πρωτοφανές στα χρονικά της ευρωζώνης θεωρείται και ότι η έκτακτη σύνοδος της ευρωομάδας θα διαρκέσει επί 2 μέρες, αφού θα συνεχιστεί και αύριο.

Κατά την είσοδό του στην αίθουσα των συνεδριάσεων, ο κ. Γιούνκερ συνέστησε τον κ. Βενιζέλο στους ευρωπαίους ομολόγους τους. Παρών ήταν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ο οποίος, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, έκανε κάποια προκαταρκτική συζήτηση με το νέο έλληνα υπουργό Οικονομικών για τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Έδωσαν όμως νέο ραντεβού στην Αθήνα, προς τα μέσα ή τα τέλη της εβδομάδος, προκειμένου να λυθούν τα επιμέρους ζητήματα μιας τέτοιας νέας συμφωνίας.

Read more...

Στο Σύνταγμα και σήμερα οι Αγανακτισμένοι

Πιστοί στο ραντεβού τους


http://img.protothema.gr/01E27929120106241ED0AB940010A263.jpg
Το 4ο πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο είναι σήμερα και χιλιάδες κόσμος αναμένεται να παρευρεθεί στο κέντρο της Αθήνας. Ήδη από τις 6 το απόγευμα πολίτες όλων των ηλικιών συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος, ενώ όσο περνάει η ώρα όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που δίνουν το δυναμικό παρόν.

Αυτή τη στιγμή, γίνεται ανοιχτή διαβούλευση στη λεωφόρο Αμαλίας, απέναντι από την πλατεία, όπου εργαζόμενοι και καθηγητές πανεπιστημίου συζητούν για την οικονομική κρίση, αλλά και το κίνημα των αγανακτισμένων.

Για 25η μέρα, χιλιάδες άνθρωποι, θα διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, την τρόικα, το χρέος, το τραπεζικό σύστημα, καθώς και για τους Έλληνες πολιτικούς.

Σήμερα ξεκίνησε και πεζοπορία κατοίκων της Σπάρτης με προορισμό το Σύνταγμα.

«Οι Σπαρτιάτες ξεκινάμε πορεία από το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος. Λακεδαιμόνιοι, Πελοποννήσιοι, Έλληνες, Ευρωπαίοι, κάτοικοι αυτού του πλανήτη συνταχθείτε μαζί μας» αναφέρουν στο κάλεσμά τους, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα «Άμεση Δημοκρατία Τώρα».
Read more...

Τον επικήδειο του ευρώ γράφει το Spiegel με φόντο την ελληνική σημαία

Νέο προκλητικό δημοσίευμα

http://static.doldigital.net/webstatic/02BCD21173245AC120208F22B25DBA6B.jpg
Βερολίνο, Γερμανία
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ξαφνικά και αναμενόμενα» κυκλοφορεί τη Δευτέρα το νέο τεύχος του Spiegel. Στον υπότιτλο απεικονίζεται το ευρώ με με μαύρη ταινία πένθους πάνω σε φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία.

Το Spiegel υποστηρίζει ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση εξελίσσεται στο μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το ευρώ αλυσοδένει μεταξύ τους εθνικές οικονομίες που δεν ταιριάζουν.

«Ωστόσο οι πολιτικοί ποντάρουν σε ολοένα νέα προγράμματα. Πρόκειται για λάθος δρόμο» σημειώνει.

Tο Spiegel εκτιμά ότι η Ευρώπη κλυδωνίζεται οικονομικοτεχνικά και ως ιστορικό εγχείρημα έχει ήδη χρεοκοπήσει, ενώ προειδοποιεί ότι οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, δεν ξέρουν πια τι να κάνουν με την ΕΕ, είναι ανάστατοι με το τι κάνουν οι κυβερνήσεις με τα χρήματά τους και βγαίνουν κατά εκατομμύρια στους δρόμους.

Παράλληλα, σε άλλο άρθρο του Spiegel αναφέρεται ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί πρόταση για δανειακή βοήθεια έως 120 δισ. ευρώ που θα συμπληρώνεται με ομόλογα του προσωρινού ταμείου σταθερότητας EFSF για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Τα ομόλογα αυτά, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, θα διοχετευτούν στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση στις τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τους τίτλους ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

Κατ' αυτόν τον τρόπο ο Σόιμπλε θέλει να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ, εξαιτίας των οποίων έχει αποτύχει μέχρι τώρα το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει το Spiegel.

Προκειμένου ο μηχανισμός διάσωσης EFSF να διαθέτει επαρκή μέσα για περαιτέρω βοήθεια, το χρηματοδοτικό του πλαίσιο θα πρέπει να διευρυνθεί, για να είναι πράγματι δυνατή η εκταμίευση των 440 δισ. ευρώ, που είχαν αποφασιστεί αρχικά ως αποθεματικό του μηχανισμού.

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διπλασιάσουν τις εγγυήσεις τους για τον EFSF, που σημαίνει ότι το μερίδιο της Γερμανίας θα αυξηθεί από τα 123 στα 246 δις ευρώ.

Μέρκελ: «Να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος»

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο περιοδικό Super Illu, λέει ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η καγκελάριος εκτιμά ότι η κρίση χρέους που διέρχονται σήμερα η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία είναι αποτέλεσμα προηγούμενων λαθών.

Υπογραμμίζει δε ότι εκείνο που προέχει είναι να αντιμετωπιστούν σημαντικές παραλείψεις και λάθη του παρελθόντος.

Η ίδια διευκρινίζει πάντως ότι η Ευρώπη είναι σήμερα πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για κάτι τέτοιο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πόσο μπορεί να μαλακώσει το Μεσοπρόθεσμο; "Ψηστήρι" σε Ρεν και Γιούνκερ πριν το Eurogroup

Πόσο μπορεί να μαλακώσει το Μεσοπρόθεσμο;


http://img.protothema.gr/7415B8E8BEC899BF4E238FFB7DC7845B.jpg

Στα βαθιά κολυμπά κατ΄ευθείαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα το βράδυ έχει μπροστά του μία δύσκολη διαπραγμάτευση στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, με αντικείμενο το ελληνικό χρέος.

Η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και οι κινητοποιήσεις των πολιτών, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που όλο και πυκνώνουν για ενδεχόμενο ντόμινο της κρίσης και σε άλλες χώρες, έχουν θορυβήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.¨Ηταν χαρακτηριστικές, άλλωστε, οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνεντεύξεις που έδωσε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Τόσο γιατί εκφράστηκε ανησυχία για το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Ιταλία, όσο και γιατί υπήρξε η παραδοχή ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει, ειδικά στους φτωχότερους Έλληνες κάποια προοπτική για να είναι λιγότερο απαισιόδοξοι στο μέλλον καθώς και ότι συμπεριφέρεται η Ε.Ε, συμπεριφέρεται στην Ελλάδα σαν ένα πατέρας που δέρνει το παιδί του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με φόντο την προχτεσινή συμφωνία Μέρκελ και Σαρκοζί για στήριξη της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος θα δει κατ΄ιδίαν την Κυριακή, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, τόσο τον κ. Γιούνκερ όσο και τον αρμόδιο περί τα οικονομικά Επίτροπο κ.Όλι Ρεν.

Προφανώς, οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου δεν είναι δυνατό να αλλοιωθούν - διαφορετικά είναι προφανές ότι η στάση της Ευρώπης για την 5η δόση και τη νέα βοήθεια δεν θα ήταν, πλέον, δεδομένη. Ωστόσο, μία πρόταση που διατύπωσε ο κ. Γιούνκερ σε χτεσινή συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα παραπέμπει στη δυνατότητα αναστολής της απαιτούμενης κατά 50% συγχρηματοδότησης των μεγάλων έργων από την Ελλάδα, όσο η χώρα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση.

Πάνω σε αυτή την πρόταση, και με δεδομένο ότι βασική πρόθεση του νέου υπουργού Οικονομικών είναι να απελευθερωθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, μπορεί να γίνει συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές και να προετοιμασθεί το έδαφος για λήψη οριστικών αποφάσεων σε επόμενο Eurogroup - πιθανότατα σε αυτό της 11ης Ιουλίου.

Όλα αυτά με φόντο τις συνεχιζόμενες αιχμές και αιτιάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - δες σχετικό ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα - κατά τις οποίες κάθε άλλο παρά είναι δεδομένη η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εάν δεν υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τα φορολογικά μέτρα είτε και σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, όπως είναι η ΔΕΗ.


Η ημερήσια διάταξη του Ecofin

Read more...

Κινήθηκε απειλητικά εναντίον Αγανακτισμένου ο Κεγκέρογλου

newpost.gr
Κινήθηκε απειλητικά εναντίον Αγανακτισμένου ο Κεγκέρογλου
Φαίνεται ότι οι πολιτικοί έχουν αρχίσει να αντιδρούν στις αποδοκιμασίες των Αγανακτισμένων πολιτών, αφού μετά τον κ. Σηφουνάκη στη Μυτιλήνη, τώρα ο Βασίλης Κεγκέρογλου προσπάθησε να «απαντήσει» σε ηλικιωμένο που τον γιούχαρε σε εεκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης.


Ο ηλικιωμένος άνδρας φώναξε «Έξω οι κλέφτες», τη στιγμή που ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέθετε στεφάνι στο Μνημείο για τους 62 μάρτυρες της γερμανικής κατοχής, στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, στο Γάζι Ηρακλείου.

Ο κ. Κεγκέρογλου εξαγριώθηκε και κινήθηκε απειλητικά εναντίον του. Κατέθεσε πρώτα άρον άρον το στεφάνι και κατευθύνθηκε προς τον ηλικιωμένο, με άγριες διαθέσεις.

Ευτυχώς οι ψυχραιμότεροι παρενέβησαν και ηρέμησαν τον εξαγριωμένο βουλευτή, απομακρύνοντας παράλληλα τον Αγανακτισμένο ηλικιωμένο.

Πηγή: cretalive.gr
Read more...

Το ...χόντρυναν στις δευτερολογίες!

Άναψαν τα αίματα στην Βουλή


http://img.protothema.gr/A7577DA06E1FB5704AADB3E5B61BD138.jpg

Δευτερολογίες υψηλών τόνων και σφοδρών επιθέσεων εξελίχθηκαν στην ολομέλεια με τον Πρωθυπουργό να σηκώνει το γάντι που του είχε πετάξει νωρίτερα ο κ. Αντώνης Σαμαράς αλλά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη να αποκαλεί «προδότη» τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά, ο κ. Παπανδρέου είπε προς τον κ. Σαμαρά ότι «περιφέρατε το «σωτήριό» σας πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη. Αυτό όμως που δεν μας είπατε είναι ότι οι πάντες σας απέρριψαν. Δεν μπορώ να πω ότι δεν σας αγαπάνε, είστε παιδί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά σας απέρριψαν» και συμπλήρωσε ότι «Για την απόρριψη του προγράμματός του - λέει – φταίει η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ. Μα είστε σοβαρός; Εμείς φταίμε για το δικό σας πρόγραμμα που είναι αναξιόπιστο; Μην ψάχνετε άλλοθι για να κρυφτείτε…».

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός είπε με νόημα στον κ. Σαμαρά ότι «Εγώ δεν κατέφυγα σε δημοσιογραφικές πληροφορίες. Να πω δηλαδή πως όταν απέρριψε το πρόγραμμά σας ο κ. Σαρκοζί εσείς του κλείσατε το μάτι και του είπατε πως το κάνετε για ψηφοθηρικούς λόγους…» ενώ για την κατηγορία ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται απάντησε πως «Ας τελειώνουμε με τις εντυπώσεις, ας πάψουμε με τα εύκολα λόγια, ειδικά τις δύσκολες στιγμές. Να συνεχίσουμε χωρίς πυροτεχνήματα για επαναδιαπραγμάτευση … Δεν πετάμε κουβέντες στο καφενείο, σας πρότεινα να διαπραγματευτούμε από κοινού για όποιο θέμα θέλετε, πίστευα και πιστεύω σε αυτή την κοινή λειτουργία. Γιατί μας δίνει νέες δυνατότητες, δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία. Πάμε όλα τα κόμματα με ένα φορολογικό ν.σ. πιο απλό. Γι αυτό έχει σημασία η συναίνεση. Μην βάζουμε τρικλοποδιές στην χώρα. Εγώ ζήτησα την συναίνεση, γιατί είδα τις συγκλήσεις, ας δουλέψουμε πάνω σε αυτές τις συγκλήσεις».

Πάντως, ο πρωθυπουργός κάλεσε και πάλι τον κ. Σαμαρά για να τα βρούν, απαντώντας παράλληλα σε όσα ακούστηκαν περι διαρροών των τηλεφωνικών τους συνομιλιών λέγοντας «Δεν θα μπω στην δημοσιογραφική ενασχόληση, σας γνωρίζω και είστε προσωπικός μου φίλος, έχουμε χρόνια μαζί, ήταν μια στιγμή ιστορικής σημασίας, δεν επετεύχθη αυτό που θα θέλαμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αναζήτηση συναινέσεων δεν πρέπει να είναι συνεχή» σημείωσε όμως για τα τηλεφωνήματα της περασμένης Τετάρτης ότι «Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι δεν είχατε την διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας... Σας είπα να γράψουμε τα δύο μεγάλα κόμματα ιστορία, σας είπα ελάτε να αλλάζουμε σελίδα, να αφήσουμε τους τσακωμούς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή να μην δίνουμε την εικόνα μιας χώρας που τσακώνετε και σπαράσσετε. Ως βάση συνεννόησης δεν βλέπουμε την ταπείνωση του άλλου και την πολιτική ήττα του αντιπάλου, αλλά να δημιουργήσουμε κλίμα σύγκλησης όχι στο μοίρασμα της εξουσίας, αλλά σε πολιτικές για το που πηγαίνει η χώρα. Είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί, αυτό είναι το στοίχημα της εθνικής συνεννόησης» και ξεκαθάρισε ότι «Ναι, έκανα μια υπέρβαση προσωπική την Τετάρτη, όχι για να φυγομαχήσω ή να παραιτηθώ από οποιαδήποτε μάχη, αλλά για να πω σε όλους ελάτε να δώσουμε την μάχη μαζί, να δείξουμε ότι αλλάζει το πολιτικό πρότυπο. Δεν φυγομαχώ, και δεν θα φυγομαχήσω, θα δώσω τη μάχη για την Ελλάδα» αλλά συμπλήρωσε «Είχαμε την τεράστια ευκαιρία να συμφωνήσουμε να αλλάξουμε πολλά. Και αυτή την ευκαιρία – όπως το χειριστήκατε την τορπιλίσατε. Όταν δύο άνθρωποι μιλάνε για τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα και αυτό να διαρρέει στον τύπου, είναι ένα δείγμα για το εάν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη…».

Από την άλλη ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά πως ο δικός του προβληματισμός είναι «πως ένας πρωθυπουργός που παραιτείται το πρωί μπορεί το απόγευμα να ξαναγεννηθεί φέρελπις πρωθυπουργός; Αντί απαντήσεως μιλήσατε παραπολιτικά και όχι πολιτικά» ενώ αποκάλεσε τον κ. Παπανδρέου «πρύτανη της συκοφαντίας στα οικονομικά». Χαρακτήρισε τα όσα γράφτηκαν γύρω από την συνάντησή του με τον Σαρκοζί ως «λίβελους» που γράφηκαν «από φίλους του πρωθυπουργού» για να συμπληρώσει «γράφατε λίβελους εναντίον της χώρας. Για δήθεν τιτανικούς δεν θα σας ήταν δύσκολο να γράψετε σε κυβερνητικά γραφεία λίβελους εναντίον μου». Για τις τηλεφωνικές συνομιλίες της περασμένης Τετάρτης ο κ. Σαμαράς είπε στον πρωθυπουργό πως «Ο Πεταλωτής, οι βουλευτές σας, οι υπουργοί σας έπλεκαν το εγκώμιο στις τηλεοράσεις για την ηρωική σας απόφαση. Πού πήγε ο ηρωισμός ; Εγώ την τορπίλισα; Το αποφασίσατε και το ακυρώσατε για ένα πολιτικό κους κους;».

Καρατζαφέρης «άπαξ προδότης πάντα προδότης»

Τέλος ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στον κ. Καρατζαφέρη λέγοντας ότι «κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση…» και με νόημα είπε στον πρωθυπουργό « Δώστε του σημασία. Δεν βλέπετε πως σας αγαπάει; Σας είπα να τον κάνατε υπουργό και εσείς τον κάνατε κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο. Να τον προσέχετε περισσότερο…».

Η αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ ήταν άμεση και ορισμένη. Ο κ. Καρατζαφέρης είπε «συγνώμη κ. Παπανδρέου αν σας παρέσυρα να συνεργαστείτε με τον κ. Σαμαρά γιατί όπως λέει μια παροιμία : άπαξ προδότης πάντα προδότης». Ενώ στο τέλος ανέφερε πως «τον συμπαθώ τον κ. Σαμαρά γι αυτό θα του χαρίσω ένα βιβλίο που έχει γράψει η γιαγιά του Πηνελόπη Δέλτα με τίτλο «Ο τρελαντώνης!»

Read more...

Βραβείο Παγκόσμιας Οικονομίας στον Τρισέ...



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ τιμήθηκε σήμερα με το Βραβείο Παγκόσμιας οικονομίας, από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Oικονομίας του Κιέλου IFW. Ο 68χρονος Τρισέ, στο πλαίσιο της ομιλίας του απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς στο ... θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους και εστίασε στη βιωσιμότητα της 17μελούς ευρωζώνης.

"Είστε ένας μεγάλος διαχειριστής της κρίσης, ένας διαπρύσιος Ευρωπαίος, ένας υπέρμαχος του ευρώ", είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο Ντένις Σνόουερ πρόεδρος του IFW, ενός από τα έξι μη κυβερνητικά Κέντρα οικονομικών ερευνών, που συμβουλεύουν τακτικά την κυβέρνηση στο Βερολίνο για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής.

Αντίστοιχα βραβεία απονεμήθηκαν από το IFW στον επιχειρηματία Βίκτορ Λ. Τσου και στον πρώην οικονομικό σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης Λόρενς Σάμερς.
enet.gr



Read more...

Σαμαράς: Τη λύση θα τη δώσει ο λαός - Εκλογές τώρα



Σαμαράς: Τη λύση θα τη δώσει ο λαός - Εκλογές τώρα
Οξύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψηφο εμπιστοσύνης, καθώς όύτε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δεν εμπιστεύεται την ίδια του την κυβέρνηση.


Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το γεγονός πως αποδέχθηκε να παραιτηθεί την προηγούμενη Πέμπτη φανερώνει πως πια, η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο απόλυτο αδιέξοδο. Τόνισε δε πως ο ανασχηματισμός δεν προκειται να τα άλλάξει όλα ως δια μαγείας.

«Ξέρετε ότι δε θα βγει πουθενά. Γιατί να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης όταν ούτε εσείς δεν εμπιστεύεστε την κυβέρνηση σας;» , είπε ο κ. Σαμαράς.

Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Παπανδρέου να δώσει ένα μονο αριθμητικό στόχο που να εκπληρώθηκε στο πρόγραμμα της κυβέρνηση, αφού μέχρι και το έλλειμμα εμφάνισε αύξηση στο +13%.

«Επιμένετε σε μια πολιτική που όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα, αλλά τα κάνει χειρότερα και δημιουργούνται παραπάνω», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν τόλμησε να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά έκανε μια «κομματική κυβέρνηση συγκόλλησης του ΠΑΣΟΚ» επιλέγοντας να μην καταρρεύσει το κόμμα του και όχι η ενότητα του ελληνικού λαού. Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά της στάσης αυτής του πρωθυπουργου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακυρώσατε τη σωτηρία της χώρας για ένα κους κους» και διερωτήθηκε «πώς ένας ένας πρωθυπουργός που παραιτείται το πρωί μπορεί να ξαναγεννηθεί το απόγευμα φερέλπις πρωθυπουργος;»

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στη συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει επιδοθεί σε ένα όργιο λαϊκισμού με επίκεντρο τη λέξη συναίνεση, προσπαθώντας να πολώσει την Ελλάδα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.

«Μόνο που έπεσε στο κενό, γιατί συναίνεση είναι η συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων με το σωστό, με αυτό που θέλει η κοινωνία», είπε ο κ. Σαμαράς.

Καταφέρατε να μετατρέψετε μια οικονομική κρίση σε συνολική κρίση, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Δεν πρόκειται εμείς να αποσταθεροποιησουμε τον τόπο, το έχειτε κάνει εσείς, πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι οι μόνοι όροι συναίνεσης.

«Η μοναδική λύση που υπάρχει είναι η προσφυγή στο λαό», είπε. ο κ. Σαμαράς. Οι εκλογές είναι η καλύτερη λύση για να γλιτώσει η Ελλάδα από «μαθητεύομενους μάγους» του «Λεφτά υπάρχουν», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.


Σφοδρή σύγκρουση Σαμαρά – Καρατζαφέρη

Για όργια λαϊκισμού με επίκεντρο τη λέξη συναίνεση αλλά και για «εφεδρικά εξαπτέρυγα που στην ουσία ζητούν τη συνενοχή» έκανε λόγο κατά την πρωτολογία του Αντώνης Σαμαράς προκαλώντας την αντίδραση του Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος απάντησε με δηκτικό τρόπο: «Ναι! Προτιμώ να είμαι ένα εξαπτέρυγο της ανάγκης αντί να είμαι ένα χερουβείμ της ανοησίας».

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., ανέφερε ότι η Ευρώπη απέρριψε το «Ζάππειο 2» του κ. Σαμαρά προτρέποντας τον να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ενισχύσει την κατάσταση.

Ασχολίαστη ο κ.Καρατζαφέρης δεν άφησε και την αναφορά Σαμαρά ότι η ΝΔ είναι το ευρωπαϊκό κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στα 10 χρόνια που ήταν στο προεδρικό Μεγαρο μόνον έναν πέταξε έξω»

Ο κ. Σαμάρας ανεβαίνοντας εκ νέου στο βήμα της Βουλής αφού επιτέθηκε για μία φορά κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής απάντησε στον κ. Καρατζαφέρη λέγοντας ότι το ΛΑ.Ο.Σ. «είναι το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» και διερωτήθηκε γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν τον έχει ορίσει ακόμη κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε άμεσα στη δευτερολογία του αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης περι πολιτικών «Πολιτικής Άνοιξης» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θύμηθηκα μία αραβική παροιμία... Άπαξ προδότης, πάντα προδότης». Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι «Εγώ τον συμπαθώ τον κο Αντώνη Σαμαρά και θα του κάνω ένα δώρο που θα το διαβάσει: Ένα μυθιστόρημα που έχει γράψει η γιαγιά του, η Πηνελόπη Δέλτα, ο «Τρελαντώνης»».
Read more...

Παπανδρέου: Δημοψήφισμα το φθινόπωρο για τις μεγάλες αλλαγές

newpost.gr
Παπανδρέου: Δημοψήφισμα το φθινόπωρο για τις μεγάλες αλλαγές
«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Γι' αυτό ζήτησα την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, εξήγγειλε αναθεώρηση του Συντάγματος με αφαίρεση του άρθρου 86 για το νόμο περι ευθύνης υπουργών και διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο προαναγγέλοντας επίσης τη «σύσταση επιτροπής 20 - 25 προσωπικοτήτων από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας για τις μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα»

Στο δημοψήφισμα οι πολίτες μεταξύ άλλων θα κληθούν να απαντήσουν για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το αριθμό των βουλευτών και τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής.

Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εθνική συνεννόηση στη βάση συγκεκριμένων επιλογών και παραδοχών. «Εθνικό πρόβλημα το χρέος και τα ελλείμματα» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι καθήκον μας να ομονοούμε στην εθνική προσπάθεια, η διαίρεση δεν βοηθάει».

«Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να αναλάβουμε κάθε δράση εμείς οι Έλληνες ώστε η Ελλάδα του αύριο να μην εξαρτάται από δάνειες δυνάμεις» τόνισε. «Εάν εμείς θέλουμε να φύγουμε από την οικονομική εξάρτηση, πρώτοι εμείς πρέπει να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επόμενο σημείο στο οποίο κάλεσε ο Πρωθυπουργός τα υπόλοιπα κόμματα να συναινέσουν είναι στις πραγματικές διαστάσεις της πορείας μας. «Είναι εύκολο να τα ισοπεδώνουμε όλα και να λέμε αβασάνιστα ότι αποτύχαμε...Έχουμε σοβαρά και θετικά αποτελέσμα...Έπιασαν τόπο οι θυσίες του λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Την Τετάρτη έκανα προσωπική υπέρβαση, όχι για να φυγομαχήσω αλλά για να πω σε όλους να δώσουμε τη μάχη μαζί», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτορολογία του. Είστε φίλος μου προσωπικός κ. Σαμαρά. Ήταν μια στιγμή ιστορικής σημασίας. Δεν επετευχθη αυτό που θα θέλαμε αυτό δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια συναίνεσης δε θα πρέπει να είναι διαρκης» επεσήμανε.

«Πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά για τα λάθη μας. Το πρόβλημα δεν είναι ότι εμείς δεν τηρήσαμε τις δεσμέυσεις μας ή ότι η συνταγή ήταν λάθος. Υπάρχουν συστημικά προβλήματα. Οι οίκοι αξιολόγησης αποφασίζουν κατά το δοκούν. Η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων, οι κερδοσκόποι των παραγώγων. Όλα αυτά μαζί με τα ΜΜΕ που δημιουργούν πανικό στην κοινωνία. Μην αδικούμε εαυτούς», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου

Επίσης, γνωστοποίησε ότι είναι σε συνεννόηση με την πρωθυπουργό της Ελβετίας για την είσπραξη φόρων από Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία.

Ζήτησε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε, όπως είπε, να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε στη δευτερολογία του τον κ. Σαμαρά ότι ζητάει εκλογές για να σύρει την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες και πρόσθεσε ότι «πρέπει να τελειώνει ο ισχυρισμός ότι κάποιοι ξέρουν να διαπραγματεύονται καλύτερα».

«Ας πάψουμε τα εύκολα λόγια και τα πυροτεχνήματα. Κάθε μέρα αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το μνημόνιο με σοβαρότητα, αξιοπιστία και επιχειρήματα. Με τις δικές μας διαπραγματεύσεις οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Δεν πετάμε κουβέντες του καφενείου. Αυτή είναι η πατριωτική υπεύθυνη στάση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Χρέος της νέας κυβέρνησης είναι να διεκπεραιώσει την τρέχουσα διαπραγμάτευση». Υπογράμμισε δε εκ νέου τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου τελειώνουν σύντομα, αν η χώρα δεν λάβει την πέμπτη δόση του δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ.

Ο κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε στην ομιλία του πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες - και επικαλέστηκε τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και την αύξηση ρεκόρ των εξαγωγών.

Η νέα κυβέρνηση, κατά τον πρωθυπουργό, θα κινηθεί στους εξής άξονες:

-Διόρθωση αδικιών που προϋπήρχαν και ανέδειξε η εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά δεν έφταιξε γι’ αυτές το Μνημόνιο

-Νέο Σύνταγμα, εύληπτο, κατανοητό σε κάθε πολίτη, με σειρά αλλαγών για τις οποίες θα αποφασίσει η ελληνική κοινωνία σε δημοψήφισμα.

-Πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση.

-Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

-Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και εγγύηση ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης.

-Κινητοποίηση για «μεγάλες κατακτήσεις» στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Read more...