Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Παπανδρέου: Δημοψήφισμα το φθινόπωρο για τις μεγάλες αλλαγές

newpost.gr
Παπανδρέου: Δημοψήφισμα το φθινόπωρο για τις μεγάλες αλλαγές
«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Γι' αυτό ζήτησα την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, εξήγγειλε αναθεώρηση του Συντάγματος με αφαίρεση του άρθρου 86 για το νόμο περι ευθύνης υπουργών και διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο προαναγγέλοντας επίσης τη «σύσταση επιτροπής 20 - 25 προσωπικοτήτων από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας για τις μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα»

Στο δημοψήφισμα οι πολίτες μεταξύ άλλων θα κληθούν να απαντήσουν για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το αριθμό των βουλευτών και τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής.

Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εθνική συνεννόηση στη βάση συγκεκριμένων επιλογών και παραδοχών. «Εθνικό πρόβλημα το χρέος και τα ελλείμματα» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι καθήκον μας να ομονοούμε στην εθνική προσπάθεια, η διαίρεση δεν βοηθάει».

«Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να αναλάβουμε κάθε δράση εμείς οι Έλληνες ώστε η Ελλάδα του αύριο να μην εξαρτάται από δάνειες δυνάμεις» τόνισε. «Εάν εμείς θέλουμε να φύγουμε από την οικονομική εξάρτηση, πρώτοι εμείς πρέπει να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επόμενο σημείο στο οποίο κάλεσε ο Πρωθυπουργός τα υπόλοιπα κόμματα να συναινέσουν είναι στις πραγματικές διαστάσεις της πορείας μας. «Είναι εύκολο να τα ισοπεδώνουμε όλα και να λέμε αβασάνιστα ότι αποτύχαμε...Έχουμε σοβαρά και θετικά αποτελέσμα...Έπιασαν τόπο οι θυσίες του λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Την Τετάρτη έκανα προσωπική υπέρβαση, όχι για να φυγομαχήσω αλλά για να πω σε όλους να δώσουμε τη μάχη μαζί», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτορολογία του. Είστε φίλος μου προσωπικός κ. Σαμαρά. Ήταν μια στιγμή ιστορικής σημασίας. Δεν επετευχθη αυτό που θα θέλαμε αυτό δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια συναίνεσης δε θα πρέπει να είναι διαρκης» επεσήμανε.

«Πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά για τα λάθη μας. Το πρόβλημα δεν είναι ότι εμείς δεν τηρήσαμε τις δεσμέυσεις μας ή ότι η συνταγή ήταν λάθος. Υπάρχουν συστημικά προβλήματα. Οι οίκοι αξιολόγησης αποφασίζουν κατά το δοκούν. Η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων, οι κερδοσκόποι των παραγώγων. Όλα αυτά μαζί με τα ΜΜΕ που δημιουργούν πανικό στην κοινωνία. Μην αδικούμε εαυτούς», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου

Επίσης, γνωστοποίησε ότι είναι σε συνεννόηση με την πρωθυπουργό της Ελβετίας για την είσπραξη φόρων από Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία.

Ζήτησε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε, όπως είπε, να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε στη δευτερολογία του τον κ. Σαμαρά ότι ζητάει εκλογές για να σύρει την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες και πρόσθεσε ότι «πρέπει να τελειώνει ο ισχυρισμός ότι κάποιοι ξέρουν να διαπραγματεύονται καλύτερα».

«Ας πάψουμε τα εύκολα λόγια και τα πυροτεχνήματα. Κάθε μέρα αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το μνημόνιο με σοβαρότητα, αξιοπιστία και επιχειρήματα. Με τις δικές μας διαπραγματεύσεις οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Δεν πετάμε κουβέντες του καφενείου. Αυτή είναι η πατριωτική υπεύθυνη στάση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Χρέος της νέας κυβέρνησης είναι να διεκπεραιώσει την τρέχουσα διαπραγμάτευση». Υπογράμμισε δε εκ νέου τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου τελειώνουν σύντομα, αν η χώρα δεν λάβει την πέμπτη δόση του δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ.

Ο κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε στην ομιλία του πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες - και επικαλέστηκε τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και την αύξηση ρεκόρ των εξαγωγών.

Η νέα κυβέρνηση, κατά τον πρωθυπουργό, θα κινηθεί στους εξής άξονες:

-Διόρθωση αδικιών που προϋπήρχαν και ανέδειξε η εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά δεν έφταιξε γι’ αυτές το Μνημόνιο

-Νέο Σύνταγμα, εύληπτο, κατανοητό σε κάθε πολίτη, με σειρά αλλαγών για τις οποίες θα αποφασίσει η ελληνική κοινωνία σε δημοψήφισμα.

-Πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση.

-Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

-Αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και εγγύηση ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης.

-Κινητοποίηση για «μεγάλες κατακτήσεις» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: