Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Πόσο μπορεί να μαλακώσει το Μεσοπρόθεσμο; "Ψηστήρι" σε Ρεν και Γιούνκερ πριν το Eurogroup

Πόσο μπορεί να μαλακώσει το Μεσοπρόθεσμο;


http://img.protothema.gr/7415B8E8BEC899BF4E238FFB7DC7845B.jpg

Στα βαθιά κολυμπά κατ΄ευθείαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα το βράδυ έχει μπροστά του μία δύσκολη διαπραγμάτευση στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, με αντικείμενο το ελληνικό χρέος.

Η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και οι κινητοποιήσεις των πολιτών, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που όλο και πυκνώνουν για ενδεχόμενο ντόμινο της κρίσης και σε άλλες χώρες, έχουν θορυβήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.¨Ηταν χαρακτηριστικές, άλλωστε, οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνεντεύξεις που έδωσε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Τόσο γιατί εκφράστηκε ανησυχία για το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Ιταλία, όσο και γιατί υπήρξε η παραδοχή ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει, ειδικά στους φτωχότερους Έλληνες κάποια προοπτική για να είναι λιγότερο απαισιόδοξοι στο μέλλον καθώς και ότι συμπεριφέρεται η Ε.Ε, συμπεριφέρεται στην Ελλάδα σαν ένα πατέρας που δέρνει το παιδί του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με φόντο την προχτεσινή συμφωνία Μέρκελ και Σαρκοζί για στήριξη της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος θα δει κατ΄ιδίαν την Κυριακή, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, τόσο τον κ. Γιούνκερ όσο και τον αρμόδιο περί τα οικονομικά Επίτροπο κ.Όλι Ρεν.

Προφανώς, οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου δεν είναι δυνατό να αλλοιωθούν - διαφορετικά είναι προφανές ότι η στάση της Ευρώπης για την 5η δόση και τη νέα βοήθεια δεν θα ήταν, πλέον, δεδομένη. Ωστόσο, μία πρόταση που διατύπωσε ο κ. Γιούνκερ σε χτεσινή συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα παραπέμπει στη δυνατότητα αναστολής της απαιτούμενης κατά 50% συγχρηματοδότησης των μεγάλων έργων από την Ελλάδα, όσο η χώρα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση.

Πάνω σε αυτή την πρόταση, και με δεδομένο ότι βασική πρόθεση του νέου υπουργού Οικονομικών είναι να απελευθερωθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, μπορεί να γίνει συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές και να προετοιμασθεί το έδαφος για λήψη οριστικών αποφάσεων σε επόμενο Eurogroup - πιθανότατα σε αυτό της 11ης Ιουλίου.

Όλα αυτά με φόντο τις συνεχιζόμενες αιχμές και αιτιάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - δες σχετικό ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα - κατά τις οποίες κάθε άλλο παρά είναι δεδομένη η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εάν δεν υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τα φορολογικά μέτρα είτε και σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, όπως είναι η ΔΕΗ.


Η ημερήσια διάταξη του Ecofin

Δεν υπάρχουν σχόλια: