Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ελεύθερος ο Πρινιωτάκης της "Ακρόπολις" των 280 εκατ. ευρώ



ΕΙΧΕ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕ ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ

Ελεύθερος μετά από διαφωνία ανακριτή και Εισαγγελέα, για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ, αφέθηκε ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης, πρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις». Ο Σ. Πρινιωτάκης κατηγορείται...



...για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τη ζημιογόνα αγοραπωλησία δομημένου κρατικού ομολόγου, σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία το 2007.

Ο εφέτης ανακριτής έκρινε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ, ενώ ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Αντώνης Λιόγας έκρινε πως πρέπει να προφυλακιστεί.

Η διαφωνία για τη φυλάκιση ή όχι του Πρινιωτάκη θα λυθεί με βούλευμά από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο ήδη καλείται να αποφανθεί και για τη διαφωνία ανακριτή και Εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή μη του κ. Γ. Αποστολίδη.

Εμείς επαναλαμβάνουμε το ερώτημα μας: Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να πάει φυλακή;
troktiko


Read more...

Να επιστρέψει η Γερμανία αυτά που οφείλει στη χώρα μας

katoxiger6Ουδείς αμφισβητεί, ότι για την δεινή δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας ευθύνονται οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, αλλά και όλοι μας. Και έχουν δίκιο οι εταίροι μας να μην μας εμπιστεύονται, πλην της Γερμανίας η οποία θα έπρεπε να είναι η τελευταία χώρα της ευρωζώνης που νομιμοποιείται να αντιμετωπίζει με αυτή τη σκληρότητα την Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση, θα πρέπει να εξηγήσει στο γερμανό φορολογούμενο, που δίκαια διαμαρτύρεται, η Χώρα του οφείλει στην Ελλάδα και έχει υποχρέωση να την στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Δεν θα πρέπει να αγνοεί η κυρία Μέρκελ, ότι η χώρα της οφείλει στην Ελλάδα συνολικά 10,660 δις δολάρια. Πρόκειται:
1. για το ποσό των 7,160 δις $ που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που μας προξένησαν τα γερμανικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας μα και
2. για το αναγκαστικό δάνειο των 3,5 δις της κατεχόμενης Ελλάδας στη Ναζιστική Γερμανία.
Τα χρήματα αυτά η οικονομική υπερδύναμη τα οφείλει στη χώρα μας με τους τόκους είναι υπερπολλαπλάσια. Ας τα καταβάλλει λοιπόν έστω και χωρίς τους τόκους.
kentri.gr

Read more...

“Έξι οίκοι κερδοσκόπησαν σε βάρος της Ελλάδας”

Δηλώσεις της Christine Lagarde, σύμφωνα με το Dow Jones

Δηλώσεις – βόμβα φέρεται να έκανε στο γαλλικό κοινοβούλιο η υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαρκοζί κ. Christine Lagarde σχετικά με την υποτιμητική κερδοσοκοπία ξένων επενδυτικών οργανισμών σε βάρος του ελληνικού χρέους!

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο ανώνυμες δηλώσεις Γάλλου βουλευτή, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών φέρεται να δήλωσε ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου ότι έξι χρηματοοικονομικά ιδρύματα που προέβησαν σε κερδοσκοπικές κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας

Επίσης η κ. Lagarde, σε μία κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση, φέρεται να πρόσθεσε ότι και τα έξι ιδρύματα που εντοπίστηκαν να κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας μας είναι αγγλοσαξονικής προέλευσης.

Η ίδια ανέφερε ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι υπέρ της ανάληψης ενός συμβουλευτικού ρόλου εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η συνδρομή του δεν θα χρειαστεί.

protothema.gr

Read more...

Εύθραυστη η συναίνεση στον απόηχο της Εξεταστικής

Εύθραυστη φαίνεται ότι είναι πλέον η συναίνεση για την οικονομία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις ευθύνες για τα πλαστά στοιχεία που η χώρα έδινε στις κοινοτικές υπηρεσίες. Κατά τη συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά, το κλίμα ανάμεσα τους δεν θύμιζε σε τίποτα την θερμή ατμόσφαιρα των προηγούμενων συναντήσεων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου η διερεύνηση να ξεκινήσει από το 1980. Ακολούθησε συνάντηση Παπανδρέου με τον Γ. Καρατζαφέρη, ενώ αμέσως μετά άρχισε η συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.

Η συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά διήρκεσε 35 λεπτά. Πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για όλες τις εξελίξεις για τα ελληνοτουρκικά.

Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι η σύσταση της Εξεταστικής "δεν βοηθά σε τίποτα αυτή τη στιγμή". "Κάθε συζήτηση με τον πρωθυπουργό είναι ευχάριστη, παρά τις δυσκολίες που έχουν τα γεγονότα", δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Βολές κατά της προηγούμενης διακυβέρνησης για την οικονομική κατάσταση της χώρας εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών
, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας βρίσκονται στους κόλπους της ΝΔ και θα λογοδοτήσουν".



Η ΝΔ συμφώνησε με τη σύσταση της Εξεταστικής, ζητεί ωστόσο η διερεύνηση να έχει χρονική αφετηρία το 1980. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν, επίσης, μιλώντας για αποπροσανατολιστικές κινήσεις εν μέσω κρίσης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι ο "κόσμος θέλει κυβέρνηση και όχι εισαγγελείς. Δεν είναι δυνατόν τώρα που μας κυνηγάνε Θεοί και δαίμονες να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας με εξεταστική Επιτροπή".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να επιμείνει μέχρι τέλος με την Εξεταστική, ακόμα κι αν χρειαστεί να διερευνηθεί και η περίοδος διακυβέρνησης Σημίτη.

Ετοιμότητα από Κομισιόν


Tην ετοιμότητα της Κομισιόν να παρουσιάσει, εφόσον χρειαστεί, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρωγής της ΕΕ προς την Ελλάδα, με συντονισμένη και αποφασιστική δράση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου 'Ολι Ρεν, μετά τη συνεδρίαση των επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

Αύξηση σε ποσοστό 16,5% σημείωσαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού
τον Ιανουάριο, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 10,6% με αποτέλεσμα να σημειωθεί πλεόνασμα 574 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,554 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

"Πράσινο φως" με ασφυκτικό κορσέ

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών
ενέκριναν μεν το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, αξίωσαν ωστόσο νέα μέτρα, κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα. Η λήψη αυτών πρέπει να γίνει εντός ενός μήνα, διαφορετικά η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αποφασιστούν μέτρα για την Ελλάδα, χωρίς εκπροσώπηση της Ελλάδας εντός της αιθούσης όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις. Οι ημερομηνίες- κλειδιά είναι η 15η Μαρτίου και η 15η Μαΐου.

Στην Αθήνα φτάνουν εντός των ημερών εκπρόσωποι της Κομισιόν, συνοδευόμενοι από εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ και εκπροσώπους του ΔΝΤ προκειμένου να ελέγξουν εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
nooz.gr

Read more...

Τέλος στο πάρτι με τις επιστροφές ΦΠΑ

Αιφνιδιαστική παρέμβαση Παπακωνσταντίνου

Με μία αιφνιδιαστική τους απόφαση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Γεωργακόπουλος έδωσαν εντολή σε όλες τις εφορίες της χώρας να σταματήσουν αμέσως τις επιστροφές ΦΠΑ προς όλες τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα δημόσια έσοδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που είχαν φτάσει εδώ και μέρες στο υπουργείο Οικονομικών, σε πολλές ΔΟΥ γίνονταν επιστροφές ΦΠΑ ανεξέλεγκτα και χωρίς να τηρούνται πάντοτε οι προϋποθέσεις του νόμου, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ είναι μία από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές για να στηθούν ιδιοτελείς «εξυπηρετήσεις» με το ανάλογο αντάλλαγμα φυσικά. Από μία τέτοια άλλωστε περίπτωση, που αποκαλύθηκε στη Θεσσαλονίκη και αφορά στην περίοδο πριν οκτώ χρόνια, διαπιστώθηκε ζημία του δημοσίου πολλών δις ευρώ και ήδη καταδικάστηκαν δεκαπέντε εφοριακοί και τελωνειακοί – επτά από αυτούς είναι ήδη στη φυλακή-, ενώ ζητήθηκε να επιστραφούν και τα διαφυγόντα ποσά.
Με προφορική κατεπείγουσα εντολή της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητάει παράλληλα από τις εφορίες να καταρτίσουν καταστάσεις με τις επιχειρήσεις, στις οποίες επέστρεψαν ΦΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες και τι ποσά είναι αυτά.
.protothema.gr


Read more...

Κρίσιμες αποφάσεις στο άτυπο υπουργικό

Οι υπουργοί συζητούν για νέα μέτρα

Τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις ασφυκτικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ζητά διαρκώς τη λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων, συζητά το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργικό συμβούλιο σε έκτακτη άτυπη συνεδρίασή του, υπό τον πρωθυπουργό. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς για ορισμένες επιλογές όπως η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, αλλά και να ζητήσει τις απόψεις τους. Το κρίσιμο θέμα είναι πώς θα ανταποκριθεί η χώρα μας στην αξιολόγηση, που αναμένεται να γίνει στις 16 Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυβέρνηση πιέζεται για τη λήψη νέων μέτρων, για τα οποία έχει δηλώσει μεν ότι είναι αποφασισμένη να τα λάβει, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, γνωρίζει ωστόσο ότι όσο προχωρά σε αντιδημοφιλείς συνταγές, θα έχει κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα.

Κι όλα αυτά ενώ υπάρχουν προβληματισμοί και ανησυχίες και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τη χρησιμότητα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα εκθέσει τη χώρα μας περισσότερο διεθνώς, ενώ θα δυναμιτίσει και το όποιο συναινετικό κλίμα στο εσωτερικό.
protothema.gr


Read more...

"Δεν θα πρέπει κάποιος να πάει φυλακή;"

Βολές κατά της προηγούμενης διακυβέρνησης για την οικονομική κατάσταση της χώρας εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας βρίσκονται στους κόλπους της ΝΔ και θα λογοδοτήσουν".

Σημείωσε, δε, ότι όποτε βρίσκεται στις Βρυξέλλες οι συνάδελφοι του υπουργοί του θέτουν διαρκώς το ερώτημα: "Δεν πρέπει κάποιος να πάει φυλακή;".

Κάλεσε μάλιστα τη ΝΔ να προχωρήσει σε αυτοκριτική, ενώ κατηγόρησε τον εισηγητή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαργαρίτη Τζίμα, ότι κατέβαλε τεράστια προσπάθεια "υπεράσπισης αυτών που δεν μπορεί υπερασπιστεί".

Αναφερόμενος στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παροχή ανακριβών στατιστικών στοιχείων στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπακωνσταντίνου διατύπωση τη θέση ότι "οι πολιτικοί οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στους έλληνες πολίτες. Δεν είναι δυνατόν αναγνωρίζουμε προβλήματα και να μην προσωποποιούνται".

Κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ για "πολιτικό θράσος" για το επιχείρημα της ότι το ΠΑΣΟΚ παραποίησε στοιχεία, με αφορμή την υπόθεση των συναλλαγών του Δημοσίου με τη Goldman Sachs.

Μίλησε για "απελπισμένη προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών της", σημειώνοντας παράλληλα ότι "δεν υπήρχε τίποτε παράνομο στις επίμαχες συναλλαγές".

Έθεσε, δε, το ερώτημα "γιατί η ΝΔ δεν είχε στείλει την υπόθεση σε εισαγγελέα τα 5,5 χρόνια που κυβερνούσε". Αντιθέτως- όπως είπε- "η κυβέρνηση της ΝΔ μετέφερε το χρέος στο 2037, με ανάλογες μεθόδους".

Σε σχέση με τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη αρχή, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση κάνει αυτό το οποίο ζητούσε η ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια".

"Είμαστε ανυποχώρητοι στο ότι εμείς θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο τη θεσμική ανεξαρτησία της αρχής. Πάνω από όλα το χρωστάμε στους έλληνες πολίτες", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, απάντησε ότι η Βουλή δεν μπορεί να έχει τέτοια εκτελεστική αρμοδιότητα.
nooz.gr


Read more...

Ιδού το έγγραφο που υπέγραψε ο εφοριακός που αυτοκτόνησε - Απάλλαξε τον Κουρή για 50 εκ. ευρώ πρόστιμο...



ΑΣΚΗΘΗΚΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ 2(!!!) ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Ιδού το έγγραφο που υπέγραψε ο εφοριακός Αθανάσιος Ρέππας που αποσπάστηκε για αυτή την έρευνα και έβγαλε "καθαρά" τα εικονικά τιμολόγια του Κουρή και του ALTER!!!
Χθες το βράδυ ο εφοριακός αυτοκτόνησε, αφού έπεσε από το μπαλκόνι του στην Ανάβυσσο. Σε λίγες ημέρες θα έπρεπε να καταθέσει στον εισαγγελέα για το τεράστιο σκάνδαλο και τις αντιφατικές εκθέσεις που έκαναν οι ελεγκτές μεταξύ τους και από το πρόστιμο των 50 εκ. ευρώ πήγαμε στην ολική απαλλαγή του Κουρή και του καναλιού.
Μιλάμε για ένα ασύλληπτο σκάνδαλο που έγινε το 2008 και μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη. Για την αυτοκτονία του...



εφοριακού μήπως υπάρχει ηθική αυτουργία;

κ.Παπακωσταντίνου, κ.Τέντε και κ.Καστανίδη τον λόγο πρέπει επιτέλους να έχουν οι αρχές και τα αρμόδια όργανα!!!

Είναι ντροπή αυτό που έγινε και η συγκάλυψη που επιχειρήθηκε. Υπήρξε καταγγελία βουλευτή και το κάνατε γαργάρα.
Troktiko


nonews-news

Read more...

Νέα μέτρα κατά της εγκληματικότητας

"Κρίσιμη μάχη, με βαρύ τίμημα" χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για την αστυνομική επιχείρηση στο Βύρωνα, την Τρίτη, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας 25χρονος πολίτης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του 25χρονου, σημειώνοντας ότι είναι "ένα οδυνηρό γεγονός για μας, που μας προβληματίζει όλους". Επεσήμανε, δε, ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία, όταν έχουμε απώλεια ανθρώπων".

Είπε, επίσης, ότι για την όλη υπόθεση διεξάγεται προανάκριση από τη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει ποιοι και αν έχουν ευθύνες, ενώ ταυτόχρονα εξήγγειλε μέτρα τα οποία θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας απέναντι στην εγκληματικότητα.

"Το έγκλημα καλπάζει και η Αστυνομία αδυνατεί να το αντιμετωπίσει υπό τις παρούσες συνθήκες" τόνισε και ανακοίνωσε την έναρξη των περιπολιών 2.000 αστυνομικών με μηχανές σε όλο το Λεκανοπέδιο, όπως και την αλλαγή του νόμου περί οπλοφορίας.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου αναφερόμενος στο ίδιο δραματικό περιστατικό είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν, γιατί πήγαν εκεί προκειμένου να εξακριβώσουν εάν υπάρχει κρησφύγετο των κακοποιών κι είχαν υποψία ότι πρόκειται για τους ίδιους κακοποιούς που είχαν αφοπλίσει αστυνομικούς στην περιοχή του Αμαρουσίου το προηγούμενο βράδυ.

"Πήγαν μόνο για να ερευνήσουν εάν υπάρχει κρησφύγετο, αλλά στη συνέχεια η υπόθεση εξελίχθηκε αυτόματα και ραγδαία και δεν μπορούσαν να αναμένουν άλλες αστυνομικές δυνάμεις",είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ δεν μπορούν να κάνουν επέμβαση σε ανοιχτό χώρο υπό φόβο ύπαρξης θυμάτων.

Στο κρησφύγετο των Αλβανών κακοποιών οι οποίοι ήταν δραπέτες των φυλακών Λάρισας -ο κ. Χρυσοχοϊδης τους χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνους- βρέθηκαν 30 χειροβομβίδες, καλάζνικοφ, πιστόλια, σφαίρες αλλά και πολύ μεγάλη ποσότητα της ισχυρότατης εκρηκτικής ύλης tnt.
nooz.gr


Read more...

Αυτοκτόνησε ο εφοριακός που υπέγραψε αθωωτική την έκθεση για τα εικονικά τιμολόγια του Κουρή!


Απίστευτη αποκάλυψη!

ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΟΣΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΝ ΚΑΛΥΨΑΝ


Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ


Αυτοκτόνησε ο εφοριακός Αθανάσιος Ρέππας που είχε υπογράψει την αθωωτική έκθεση για τον Γιώργο Κουρή και το ALTER με τα εικονικά τιμολόγια!

Σύμφωνα με πληροφορίες τον είχε καλέσει ο εισαγγελέας για να καταθέσει και βρισκόταν σε δύσκολη θέση αφού ο εισαγγελέας ΥΠΕΕ κ.Ιωαννίδης είχε...


στριμώξει τους υπαλλήλους της εφορείας που κάλυψαν τον Κουρή.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι πιέστηκε από τον γενικό διευθυντή των υπηρεσιών και βέβαια εδώ πια ηθικός αυτουργός είναι όποιος κάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο.

Δυστυχώς έχουμε και έναν νεκρό άνθρωπο που άφησε πίσω την οικογένεια του...

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ. Δεν θα το αφήσουμε το θέμα έτσι.

Ξεφτίλες όλοι σας δεν ντρέπεστε όλοι; Πόσο καιρό φωνάζουμε τα blogs και κυρίως εμείς(και το nonews);

Το είχαμε πάρει προσωπικά το σκάνδαλο.


Read more...

Συνάντηση "πράσινων" στελεχών στα Γιάννενα ενόψει Καλλικράτη



Γκρίνια επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για τον «Καλλικράτη», σύμφωνα με δημοσιεύματα, όπου σε πρόσφατη άτυπη συνεδρίαση του κόμματος στην Αθήνα, στελέχη άσκησαν σφοδρή κριτική στον τρόπο που ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, προωθεί το σχέδιο. Το επόμενο Σαββατοκύριακο 27-28 Φεβρουαρίου,θα βρεθεί στα Γιάννενα ο Νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας,ο οποίος θα συναντηθεί με όλα τα αυτοδιοκητικά "πράσινα" στελέχη της Ηπείρου και θα συζητήσει μαζί τους το σχέδιο της Κυβέρνησης για την διοικητική μεταρρύθμιση.



Read more...

Στο Μαξίμου στις 17:30 ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.



Συνάντηση με τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργο Καρατζαφέρη, θα έχει σήμερα στις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου (αμέσως μετά από τη συνάντηση...


με τον Αντ. Σαμαρά), ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου


troktiko

Read more...

Η Σουηδία θετική σε διμερή στήριξη της Ελλάδας μόνο υπό το ΔΝΤ.



Η Σουηδία θα εξέταζε το ενδεχόμενο παροχής διμερούς βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναμειγνυόταν ενεργά στον έλεγχο για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Anders Borg.

"Θα το εξετάζαμε σοβαρά (αίτημα για διμερή βοήθεια), το να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε ως ένδειξη αλληλεγγύης με Ευρωπαϊκή προοπτική", είπε ο Borg σε συνέντευξή του στο Reuters Insider.

"Για εμάς, αυτό θα απαιτούσε επίσης την έντονη ανάμειξη του ΔΝΤ επειδή θα έπρεπε να δούμε έντονη εποπτεία και έλεγχο", είπε.

financial

Read more...

Οι Ολλανδοί σε δημοσκόπηση τάσσονται υπέρ εξόδου της Ελλάδας από ευρωζώνη.



Η πλειοψηφία των Ολλανδών πολιτών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και ανησυχούν για τις εξελίξεις στη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση την Τετάρτη.

Ποσοστό 92% σε σύνολο 5.300 Ολλανδών πολιτών, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της ολλανδικής εφημερίδα De Telegraaf, θα ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική και νομισματική ένωση.

Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό πάνω από 90% επιθυμούν και την αποχώρηση της Ολλανδίας και της Γερμανίας από το ευρώ και την επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, 60% περίπου των συμμετεχόντων προβληματίζεται για τις εξελίξεις στην χώρα και ανησυχεί ότι μια νέα κρίση θα μπορούσε να προέλθει από τις τράπεζες που διακρατούν ελληνικό χρέος, ανέφερε η εφημερίδα.

financial

Read more...

Συνέντευξη του προεδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο δημοσιογράφο Η.Γεωργάκη και στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Η Νέα Δημοκρατία είχε καταντήσει τη ΔΕΗ «υπηρέτρια» των ιδιωτών, τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος καταγγέλλοντας ότι στη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας δίνονται πάνω από 140 εκατ. ευρώ ετησίως για υπερωρίες που γίνονται εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού. Τονίζει ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες που προσφέρει η επιχείρηση στους καταναλωτές επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός.

Την πόρτα των νοικοκυριών χτυπά το ιδιωτικό ρεύμα;

Την εξώπορτα των αεριτζήδων την άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση. Καιρός να κλείσει.

Τι σημαίνει αυτό για τη ΔΕΗ;
Ζημιές. Τα φιλέτα στους αεριτζήδες. Ο κατιμάς στην επιχείρηση του ελληνικού λαού!

Τι μερίδιο εκτιμάται ότι θα χάσει η επιχείρηση;

Εάν η σημερινή διοίκηση, που δεν το πιστεύω (μένει βέβαια να αποδειχθεί), καθήσει με σταυρωμένα χέρια όπως και η προηγούμενη, η απώλεια εσόδων για το 2010 θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ!

Πώς πρέπει να αντιδράσει η ΔΕΗ;

Πρώτα να ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό- όπως έχει κάνει ήδη η ΓΕΝΟΠ- να επιβάλει στην αγορά ίσους όρους ανταγωνισμού και δεύτερον με εξορθολογισμό του κόστους των τιμολογίων της.

Οι επιπτώσεις στους καταναλωτές από την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;

Κλειδί για τη διατήρηση χαμηλών τιμών είναι η παρουσία ισχυρής δημόσιας επιχείρησης και η εφαρμογή ίσων όρων ανταγωνισμού. Στην αντίθετη περίπτωση θα δούμε φαινόμενα όπως οι απίστευτες αυξήσεις του 23,4% μέσα σε 22 μήνες! Η άποψή μου είναι ότι οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ΔΕΗ, πρέπει να είναι πάντα κάτω από τον έλεγχο του κράτους.

Η ΔΕΗ από κερδοφόρος έγινε ζημιογόνος επί Ν.Δ. Γιατί;

Γιατί η Ν.Δ. είχε καταντήσει τη ΔΕΗ «υπηρέτρια» των ιδιωτών! Η εικόνα που επικρατεί σήμερα στη ΔΕΗ;

Η νέα διοίκηση δείχνει να θέλει να τη βγάλει από το τέλμα και αυτό το βλέπουν όλοι οι εργαζόμενοι, που άρχισαν να ξαναελπίζουν. Μένει να αποδειχθεί και ότι το μπορεί.

Το μέλλον της επιχείρησης;
Με υγιή ανταγωνισμό επί ίσοις όροις, χωρίς πληρωμένους διαιτητές και επόπτες, λαμπρό και ωφέλιμο για τη χώρα και την κοινωνία.

Πράσινη ανάπτυξη;
Φυσικά λέμε ναι για την προστασία του πλανήτη, του περιβάλλοντος, της υγείας μας, αλλά ταυτόχρονα και ως νέα αναπτυξιακή δυνατότητα για τη ΔΕΗ και τη χώρα. Θα υπάρξει νέα αύξηση της τιμής του ρεύματος;

Με βάση τις διακηρυγμένες θέσεις της κυβέρνησης, δεν προβλέπεται. Για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απαγορεύεται.
Είστε ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που παρέχετε στο καταναλωτικό κοινό;

Όχι. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού, χρειάζονται και μέσα και κυρίως χέρια.

Η ΔΕΗ το 1994 είχε 36.710 εργαζομένους. Σήμερα, 16 χρόνια μετά, με σχεδόν διπλάσιο μέγεθος (δικτύου, καταναλωτών) έχει μόλις 22.640. Και αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά για να απαξιώσουν την επιχείρηση.

Χρειάζονται προσλήψεις;
Χωρίς άλλη χρονοτριβή. Ως ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θεωρούμε απαράδεκτο την ώρα που χιλιάδες συνάνθρωποί μας είναι άνεργοι, στην πρώτη δημόσια επιχείρηση της χώρας να δίνονται πάνω από 140 εκατ. ευρώ ετησίως για υπερωρίες που γίνονται εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού.

Υπάρχει μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός;

Δυστυχώς, όχι. Τα τελευταία έξι χρόνια δεν έγινε τίποτα και για τον λόγο αυτό περιμένουμε την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Απαξίωση του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο;

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρόβλημα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και αύξηση της τιμής της Κwh. Για όσους γνωρίζουν και δεν υπηρετούν σκοπιμότητες, λιγνίτης και ΑΠΕ πάνε μαζί.

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας;

Εδώ και τώρα και με τη ΔΕΗ μπροστά.

Οι επιπτώσεις από τη συγχώνευση του ασφαλιστικού σας ταμείου στο ΙΚΑ;

Τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων και μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Έναν πρωτοποριακό ασφαλιστικό φορέα που τα είχε όλα νοικοκυρεμένα τον κατάντησαν «αλλού ο παπάς και αλλού τα ράσα του».

Η κατάργηση του πλαφόν στην εφάπαξ αποζημίωση;

Έπειτα από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας ήρθε η δικαίωση σε μία ακόμα από τις αδικίες που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός;

Δεν μπορεί να πληρώνουν αυτοί που δεν ευθύνονται για την κρίση. Δεν μπορεί να φορτώνονται τις συνέπειές της αυτοί που μονίμως υπομένουν και πλήττονται από ανάλογα μέτρα, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Πώς βλέπετε το μέλλον των Ελλήνων εργαζομένων;

Οι Έλληνες εργαζόμενοι βρίσκονται στη μέγγενη της κρίσης και της ανεργίας που διογκώνεται.

Χρειάζεται ενότητα και αγώνας για να προστατέψουμε το εισόδημά μας και τα δικαιώματα μας.

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης;

Κατηγορηματικά όχι. Γιατί πρέπει να ζήσουμε και γιατί, όπως δείχνει η μελέτη της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κάτι τέτοιο δεν λύνει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού



Read more...

Όταν η αδικία γίνετε κανόνας ...η αντίσταση καθήκον.!!!



"Φρόνιμα και ταπεινά πάω με κείνον που νικά... Αν θέλεις να χαρείς τη λευτεριά νωρίς γίνε προδότης, γίνε.... Θα 'ναι μαζί σου οι νόμοι και η πλερωμένη γνώμη....Πέτα την ανθρωπιά σου...Κι απ' τον αφέντη πιάσου...Κι άμα σε φτύσει αυτός, να κάθεσαι σκυφτός.... Και θα 'χεις τα πρωτεία στη σάπια πολιτεία".

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
vathiprasino


Read more...

Ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία

Νέα ένεση 220 εκατ. στον ΟΑΕΕ

Σε οικονομική ασφυξία βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, το δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη αποφασίσθηκε να δοθεί τονωτική ένεση 220 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ταμείου για το 2010, για να μην μείνουν στον αέρα οι συνταξιούχοι που περιμένουν να πληρωθούν οι συντάξεις Μαρτίου Απριλίου καθώς και το δώρο του Πάσχα.

Σήμερα ο ΟΑΕΕ καταγράφει άνοιγμα 1,8 δισ ευρώ από βεβαιωμένες εισφορές που δεν πληρώθηκαν! Η επιχορήγηση από τον προυπολογισμό δε θα ξεπεράσει τα 540 εκατ. ευρω από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί τα 390 εκατ. ευρώ, μαζί με το ποσό που εγκρίθηκε χτες.

Ο Υπουργός Οικονομίας έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνει η εκτέλεση του προυπολογισμού για κανένα ασφαλιστικό ταμείο γιατί οποιαδήποτε παρεκτροπή μπορεί να τινάξει στον αέρα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, υποδεικνύοντας μάλιστα στα ταμεία να εκποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία γιατί δεν υπάρχει… σάλιο!

H εκποίηση – για πολλούς, ξεπούλημα - έχει ήδη αρχίσει. Το ΙΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις με ένα ομόλογο αξίας 401.467.351 εκατ .ευρώ που θα ρευστοποιήσει το Μάιο. Το δεκαετές ομόλογο GR 0124011454 που αποκτήθηκε το 2000 ,με ημερομηνία λήξης 19/5/10 θα είναι η ..σανίδα σωτηρίας του ταμείου που ήδη ζορίζεται να ανταπεξέλθει με τα ψαλιδισμένα budgets του 2010.

Η απόφαση ελήφθη τα Χριστούγεννα αφού και το Υπουργείο Εργασίας διαπίστωσε ότι πρόκειται για παλιό , «γερό» ομόλογο υψηλού σταθερού επιτοκίου που διαπραγματεύεται στην ΗΔΑΤ με τιμή 101,250 και θα ενισχύσει το ταμείο του ΙΚΑ με 406.485.693,32 εκατ ευρώ.

Μέχρι τότε τι;

Τι θα γίνει όμως μέχρι τότε ; Σε δύο μήνες το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας ενώ και ο κ. Λοβέρδος παραδέχτηκε ότι τα δύσκολα για το ΙΚΑ φέτος θα έρθουν το καλοκαίρι.
Η επόμενη λύση που συζητήθηκε στη σύσκεψη των Χριστουγέννων ήταν η ρευστοποίηση του πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αξίας 385.990.333,85 εκ ευρώ ( αποτίμηση 31/12/2009) . Η εκποίηση των 21 εκατ. τεμαχίων αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τη διοίκηση του ΙΚΑ αλλά και από στελέχη του Υπουργείου έως ότου υπολογιστούν τυχόν απώλειες .

Από την αγορά μετοχών κατά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας το ΙΚΑ βγαίνει οριακά κερδισμένο σήμερα αλλά αυτό δε μπορεί να ισοσκελίσει τις βαριές απώλειες που έχει σημειώσει το χαρτοφυλάκιο του ταμείου στο παρελθόν από τη συγκεκριμένη μετοχή.

Ολες οι διοικήσεις των ταμείων, άλλωστε, ..φυσούνε και το γιαούρτι μετά το σκάνδαλο των “γαλάζιων” ομολόγων και τις κατηγορίες που απηύθυνε ο εισαγγελέας σε διοικητές και μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ταμείων .
«Μπορεί εσείς να θέλετε να ξεπουλήσετε τα ασημικά ,αλλά εμείς δεν πάμε φυλακή» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι διοικητές των μεγάλων ταμείων προς τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδο , σημειώνοντας επίσης ότι αν πιεστούν να εκποιήσουν ομόλογα που λήγουν σε 2-3 χρόνια , θα έχουν σοβαρές απώλειες λόγω της διεύρυνσης των spread .

Μόνο το ΙΚΑ , κυρίως από τα ομόλογα ,τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και από τα δύο αμοιβαία κεφάλαια στα οποία έχει επενδύσει, κατέγραψε το τελευταίο τετράμηνο του 2009 λογιστικές απώλειες 510 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας πάντως έχει δώσει εντολή για νέα αποτίμηση της περιουσίας των ταμείων. Συνολικά η αξία των χρεογράφων των ασφαλιστικών ταμείων ήταν 13,2 δισ. ευρώ στις 31/12/2009 από 15 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί στις 31/12/2007.

Τι μένει λοιπόν για να ξεπουλήσουν τα ταμεία;

Η ακίνητη περιουσία είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκποιηθεί χωρίς να χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της λόγω της κρίσης. Ο ΟΑΕΕ πρόλαβε και πούλησε τα προηγούμενα χρόνια δύο ακίνητα φιλέτα – στη Χαλκοκονδύλη και τη Βουλής – ενώ σήμερα εξαιτίας των συνεχών ρευστοποιήσεων ,στο χαρτοφυλάκιό του έχουν απομείνει ελάχιστα αμοιβαία και μετοχές αξίας 550 εκ.ευρώ .

Σε εξίσου δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.
Το Ταμείο Πρόνοιας που δίνει τα εφάπαξ με καθυστέρηση έως και 20 μηνών έχει άνοιγμα 1,3 δισ .ευρώ και εκτιμάται ότι αν ενταθεί το κύμα της μαζικής φυγής από το δημόσιο, εξαιτίας των αλλαγών στο ασφαλιστικό , το Ταμείο θα καταρρεύσει...

Ήδη τις τελευταίες μέρες οι παραιτήσεις πέφτουν βροχή και οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι αιτήσεις για συντάξεις θα είναι αυξημένες το Φεβρουάριο κατά 20% σε σχεση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
protothema.gr


Read more...

“Κοστούμι” – εφιάλτη μας έραψαν οι Ευρωπαίοι

Το σκέφτεται η κυβέρνηση για προσφυγή στο ΔΝΤ

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για «κόψιμο» του 14ου μισθού, άφησε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση το σκέφτεται ακόμα και για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μιλώντας μετά το τέλος του συμβουλίου Εκοφίν, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν –ερήμην του Έλληνα ομολόγου τους- την υπαγωγή της Ελλάδας στον ασφυκτικό κλοιό επιτήρησης (άρθρο 126, παράγραφος 9 της συνθήκης της ΕΕ) και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τα εισοδήματα».

Στην Αθήνα πάντως καταφτάνουν τις επόμενες μέρες τα στελέχη της Κομισιόν, ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ, έτοιμοι να πιέσουν για να κάνει η κυβέρνηση «ό,τι χρειάζεται» για να μειωθούν τα ελλείμματα κατά 4% του ΑΕΠ εφέτος.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη να παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων και τον δημοσιονομικό τους αντίκτυπο. Θα παρουσιάσουμε την πρώτη μας εκτίμηση των μέτρων στα μέσα Μαρτίου. Και είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε επιπλέον αναγκαία μέτρα, αν χρειαστεί.

Προς το παρόν πάντως, εάν γίνονταν σήμερα οι έλεγχοι, η Ελλάδα φαίνεται πως θα γλίτωνε τα χειρότερα. Ο Ιανουάριος έκλεισε με πλεόνασμα 574 εκατ. ευρώ στα έσοδα, έναντι ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο πέρυσι. Τα έσοδα αυξήθηκαν 16,5% έναντι ετήσιου στόχου 10,8% και οι δαπάνες μειώθηκαν 10,6% έναντι στόχου 2,8%.

Με τα δεδομένα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε μετά το Εκοφίν ότι «δεν υπάρχει απόφαση για πρόσθετα μέτρα. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι το ΠΣΑ φτάνει».

Ωστόσο οι έξωθεν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα «εδώ και τώρα» συνεχίζονται και , όπως όλα δείχνουν, τα μέτρα θα επιβληθούν τελικώς στα μέσα Μαϊου «ερήμην» της κυβέρνησης, εάν τελικώς φανεί πως η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, να μειώσει το έλλειμμα 4% εφέτος.

Οι Βρυξέλλες ράβουν «στενό κουστούμι» για τη χώρα μας, με τον πρόεδρο του Ευrogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ να προαναγγέλλει πλέον συγκριμένα μέτρα (αύξηση ΦΠΑ, αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας και ΙΧ κ.α.).

Ωστόσο πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί θεωρούν ότι η Ελλάδα θα στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές εάν λάβει σκληρά μέτρα εδώ τώρα. Όλοι όμως συμφωνούν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από όσα υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup και το Ecofin.

Οι Ευρωπαίοι ετοίμασαν ένα εφιαλτικό «σενάριο» για την Ελλάδα με μέτρα όπως:

• Τριετές πάγωμα μισθών στο Δημόσιο,
• Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ
• Περιορισμός των αγαθών με χαμηλό ΦΠΑ
• Απελευθέρωση απολύσεων
• Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας
• Κατάργηση του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας
• Σύνταξη στο σύνολο των εργάσιμων χρόνων
• Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
• Μείωση ποσοστού αναπλήρωσης συντάξεων
• Περιορισμό πρόωρων - αναπηρικών συντάξεων

protothema.gr

Read more...

ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ 20% ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Μείωση 20% κατά μέσον όρο στις τιμές των φαρμάκων φέρνει ο νέος τρόπος τιμολόγησης που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. Στο εξής, οι τιμές των νέων φαρμάκων που θα μπαίνουν στην ελληνική αγορά θα υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των τιμών στις τρεις φθηνότερες χώρες της ευρωζώνης- και όχι των τριών φθηνότερων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ίσχυε...
μέχρι τώρα. Η ηγεσία του υπουργείου προχωρά παράλληλα με το νέο καθεστώς τιμολόγησης και σε ανακοστολόγηση με τον ίδιο τρόπο όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, από την οποία εκτιμά ότι θα προκύψει όφελος 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως. Το νέο δελτίο τιμών θα περιλαμβάνει 6.500 φάρμακα και θα εκδοθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Η ανακοστολόγηση των φαρμάκων θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνεται στο νέο δελτίο τιμών, ενώ η δεύτερη μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Μάλιστα, για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα αποθέματα των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών, όπως ανακοινώθηκε, προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής δύο μηνών κατά την οποία θα πωλούνται φάρμακα και με τις δύο τιμές.
Με την ανακοστολόγηση του συνόλου των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,25%, ενώ θα μειωθεί δραστικά και η φαρμακευτική δαπάνη η οποία το 2009 εκτοξεύτηκε στα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, από τους υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας προκύπτει ότι το όφελος για τους καταναλωτές και τα Ταμεία θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι θα μειωθεί η συμμετοχή κάθε ασφαλισμένου κατά 100 ευρώ ετησίως. Μείωση 10% και στα αντίγραφα
Αλλαγές, όμως, έρχονται και στην τιμολόγηση των αντιγράφων φαρμάκων, η τιμή των οποίων θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται ως ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας μείον 10%. Σήμερα, η τιμή των αντιγράφων φαρμάκων είναι στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων, ενώ ακόμα και μετά τη λήξη της πατέντας για τα πρωτότυπα η τιμή παραμένει σταθερή. Με το νέο καθεστώς, οι τιμές των αντιγράφων φαρμάκων θα υπολογίζονται στο 70% του πρωτοτύπου, ενώ η τιμή του πρωτοτύπου μετά τη λήξη της πατέντας θα διαμορφώνεται στο 80% της αρχικής τιμής του. Όσον αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα, τα ορφανά και τα κοινόχρηστα φάρμακα- τα οποία αφορούν πολύ μικρό αριθμό σκευασμάτων για ειδικές παθήσεις- η υπουργός είπε ότι προσανατολίζεται σε ειδική ρύθμιση.
Άλλαξαν μοντέλο ανακοστολόγησης
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας προχώρησε τελικά σε διαφορετικό τρόπο ανατιμολόγησης στα φάρμακα από αυτόν στον οποίο αρχικά προσανατολιζόταν.
Συγκεκριμένα, το αρχικό πλάνο προέβλεπε η ανακοστολόγηση να γίνει με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, όμως, αν επιλεγόταν το μοντέλο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. των «27» οι μειώσεις θα ήταν μεσοσταθμικά 32% και των αντιγράφων 55% και θα επέφεραν σοβαρά προβλήματα στην αγορά και στρεβλώσεις, καθώς θα ενισχύονταν οι παράλληλες εξαγωγές και θα προκαλούνταν ακόμα και ελλείψεις στην αγορά. «Η επιλογή του προτύπου αυτού έγινε για να υπάρχει ένα σταθερό σύστημα αναφοράς και η τιμολόγηση να γίνεται βάσει αντικειμενικών κανόνων, για να μην υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή λόγω διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και για να υπάρξει μια ομαλή και σταδιακή διαδικασία προσαρμογής των ίδιων επιχειρήσεων», είπε η κ. Κατσέλη.
Η τρίτη ακριβότερη χώρα της Ε.Ε.
Η υπουργός Οικονομίας δήλωσε επίσης ότι πλέον στο υπουργείο έχει δημιουργηθεί μία πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τιμές και στοιχεία για όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μέχρι πρόσφατα στο υπουργείο δεν υπήρχαν στοιχεία παρά μόνο από 11 χώρες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η σύγκριση τιμών και άρα ένας σωστός τρόπος τιμολόγησης. Από τα στοιχεία αυτά, μάλιστα, προέκυψε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η τρίτη ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. και η τρίτη ακριβότερη παγκοσμίως στα αντίγραφα φάρμακα (generics).
fimotro


Read more...

ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ...


Τη λήψη πρόσθετων -επώδυνων- μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος έως τις 16 Μαρτίου ζητεί από την κυβέρνηση η Ε.Ε., ενώ σε αντίθετη περίπτωση προειδοποίησε ότι θα τα επιβάλει ερήμην της Ελλάδας. Εντός των επομένων ημερών, θα έρθουν στην Αθήνα στελέχη της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να εξετάσουν από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών τα μέτρα που θα απαιτηθούν... για να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Οι πιέσεις που δέχθηκε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του EcoFin, τη Δευτέρα και την Τρίτη, ήταν ισχυρές, με την ΕΚΤ να απαιτεί πρόσθετα μέτρα άμεσα για τη μείωση του ελλείμματος κατά 5,25% του ΑΕΠ, φέτος.
Η πρόταση του κ. Ζαν - Κλοντ Τρισέ απερρίφθη από τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι έδωσαν προθεσμία ενός μηνός στην Ελλάδα για να ανακοινώσει νέα μέτρα.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η αύξηση του ΦΠΑ, η περικοπή του 14ου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η επιβολή φόρου σε είδη πολυτελείας και Ι.Χ. αυτοκίνητα, η περαιτέρω περικοπή λειτουργικών δαπανών, η μείωση των συμβασιούχων και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
fimotro


Read more...

ΔΙΠΛΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΜΕ ΕΝΑΝ 25ΧΡΟΝΟ ΝΕΚΡΟ!


Ρεπορτάζ : Λία Νεσφυγέ - Στέλκιος Βραδέλης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Με την ίδια προετοιμασία που απαιτείται για να παραδοθεί... δικόγραφο πήγαν οι αστυνομικοί για να εντοπίσουν δύο επικίνδυνους κακοποιούς χθες το απόγευμα στον Βύρωνα. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθεί ένας 25χρονος, πατέρας ενός παιδιού και μια ολόκληρη περιοχή να μετατραπεί σε πεδίο μάχης με τις σφαίρες και τις χειροβομβίδες να πέφτουν βροχή. «Ήταν μια επιχείρηση εντοπισμού και όχι κατ΄ ανάγκην σύλληψης των δραστών» ανακοίνωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο αρχηγός της Ελ. Οικονόμου σχεδόν... έριξε την ευθύνη για τον θανάσιμο τραυματισμό στο θύμα! «Δεν πήγε τίποτα λάθος. Εκφράζουμε τη λύπη μας, αλλά ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας βρέθηκε παρά τη θέλησή του σε διασταυρούμενα πυρά», δήλωσε. Όπως διαπιστώθηκε, οι δύο Αλβανοί κακοποιοί που συνελήφθησαν (ο ένας είναι σοβαρά τραυματισμένος και νοσηλεύεται) δεν ήταν απλώς οι δράστες της ληστείας που είχε γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας στις 27 Ιανουαρίου, αλλά και οι πρωταγωνιστές του φιάσκου που είχε προηγηθεί τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στο Μαρούσι. Ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που αφαίρεσαν τον οπλισμό δύο αστυνομικών και οδήγησαν σε απανωτές γκάφες την ΕΛ.ΑΣ., που είχε φθάσει στο σημείο να μιλά για νέο τετ α τετ με τρομοκράτες!
Άφησαν αποτυπώματα
Η Αστυνομία έφτασε στον εντοπισμό των δύο Αλβανών από τα αποτυπώματα που άφησαν στα αλεξίσφαιρα γιλέκα που είχαν αρπάξει από τους αστυνομικούς στο Μαρούσι, αλλά και στα κλειδιά του περιπολικού τα οποία είχαν πετάξει σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την οδό Αιγιαλείας, όπου βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους δύο νεαρούς αστυνομικούς. Και οι δύο ήταν σεσημασμένοι κακοποιοί, ενώ ο 30χρονος- που θεωρείται και αρχηγός της συμμορίας των ληστών με τις βαριοπούλεςείχε πάρει άδεια από τις φυλακές της Λάρισας στις 25 Νοεμβρίου 2009 χωρίς να επιστρέψει ποτέ.
Και ληστεία τράπεζας
Οι περιγραφές που έδωσαν οι δύο αστυνομικοί που έπεσαν θύματα των κακοποιών στο Μαρούσι συμφωνούσαν απόλυτα με το προφίλ των Αλβανών κακοποιών που είχαν ληστέψει την τράπεζα Εurobank στο Βραχάτι στις 27 Ιανουαρίου και στη συνέχεια είχαν πυροβολήσει και τραυματίσει αστυνομικό με Καλάσνικοφ.
Όταν ταυτοποιήθηκε η ταυτότητά τους, η Ασφάλεια Αττικής έστησε μια γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό τους. Το πρώτο στοιχείο που βρήκε η Αστυνομία ήταν το αυτοκίνητο, κόκκινου χρώματος, που χρησιμοποίησαν οι κακοποιοί για τη διαφυγή τους από το Βραχάτι. Από τις πληροφορίες που συνέλεξαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο ένα διαμέρισμα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στον Βύρωνα.
Χθες το απόγευμα οι αστυνομικοί είδαν τους δύο κακοποιούς να εγκαταλείπουν το κρησφύγετό τους και να επιβιβάζονται στο κόκκινο αυτοκίνητο. Δύο αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. με συμβατικές πινακίδες ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο των κακοποιών, οι οποίοι απάντησαν με πυροβολισμούς.
fimotro


Read more...

ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη

Σοκ και δέος προκαλεί η σκληρότητα των πρόσθετων μέτρων που απαιτούν οι Βρυξέλλες από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξοικονομηθούν άμεσα επιπλέον 3 δισ. ευρώ και να μην υπάρξει η παραμικρή περίπτωση απόκλισης έναντι του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ. Με την αύξηση του ΦΠΑ και των...
φόρων σε καύσιμα και πολυτελή αγαθά να βρίσκονται προ των πυλών καθ΄ υπόδειξη των Βρυξελλών και τον 14ο μισθό να αποτελεί αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, κοινοτικοί αξιωματούχοι θέτουν στο τραπέζι των συστάσεων- σε προφορική μορφή προς το παρόν- ακόμα και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές. Έχουν φτάσει στο επίπεδο να ζητούν ακόμα και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δεν υπάρχει καθεστώς μονιμότητας, αλλά συμβάσεις αορίστου χρόνου», λέει στα «ΝΕΑ» κυβερνητικό στέλεχος που διευκρινίζει ότι οι πιέσεις εκτείνονται πέραν των συμφωνηθέντων για μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Ενδεικτική των πιέσεων που υφίσταται η ελληνική κυβέρνηση είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει το εισόδημα των Ελλήνων εργαζομένων» δήλωσε, χωρίς να μπορεί να απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες έχουν κάνει ήδη ένα βήμα και πέραν της κατάργησης του 14ου μισθού ζητούν την κατάργηση και του 13ου μισθού.
«Στην κατάσταση που βρισκόμαστε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά», λέει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, αν και συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών αποκρούουν κάθε σενάριο απολύσεων στον δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι προσκρούει σε ζητήματα συνταγματικότητας.
Σε συμπληγάδες
Οι εξελίξεις των τελευταίων συνεδριάσεων στα συμβούλια Εurogroup και Εcofin δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο να μη ληφθούν και νέα άμεσα πρόσθετα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως ο πρόεδρος του Εurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι αν η Ελλάδα δεν λάβει μόνη της τα μέτρα, θα της υπαγορευθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών του Μαρτίου, στο οποίο η χώρα μας δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου. Επιπρόσθετα, η αντίδραση των αγορών σε συνδυασμό με την άρνηση των Βρυξελλών να συνδράμουν με οικονομικά μέσα την ελληνική οικονομία, καταδεικνύουν πως τα νέα μέτρα αποτελούν μονόδρομο. Ενδεικτικό είναι πως χθες τα spreads εκτινάχθηκαν έως και στο 3,36% από 2,16% που είχαν «βουτήξει» όταν ήταν ενεργά τα σενάρια οικονομικής διάσωσης από την Ευρώπη. Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει «κλειδώσει» αποφάσεις αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων, αλλά κερδίζουν έδαφος μέτρα όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και νέας αύξησης του φόρου στα καύσιμα, καθώς έχουν άμεση αποτελεσματικότητα. Αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες εκτιμάται πως οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του Δημοσίου κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ (930 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) εκτιμάται πως θα αποφέρει η πρόσφατη αύξηση των φόρων στα καύσιμα που δεν αποκλείεται να αποτελούσε απλώς την πρώτη δόση.
Οι τραπεζίτες
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα εξάντλησης του χρονικού περιθωρίου της 16ης Μαρτίου για την ανακοίνωση των νέων μέτρων, καθώς οι πιέσεις στη ρευστότητα των τραπεζών έχουν οδηγήσει το σύστημα σε οριακό σημείο όπου τυχόν νέα σημαντική διεύρυνση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου θα είχε καταστροφικές συνέπειες.
Σε οριακό σημείο βρίσκονται άλλωστε και οι «αντοχές» των δημόσιων Ταμείων. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί μέχρι σήμερα 13,6 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του Δημοσίου έως το τέλος Μαρτίου, ενώ στο δίμηνο Απριλίου- Μαΐου, μόνο για λήξεις ομολόγων καλείται να βρει επιπλέον 22,6 δισ. ευρώ. Για την κάλυψη μέρους των αναγκών του Δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών προγραμμάτιζε έκδοση δεκαετών ομολόγων εντός Φεβρουαρίου, σχέδιο που προς το παρόν είναι στον «πάγο» εξαιτίας των απαγορευτικά υψηλών επιτοκίων. Αν έβγαινε χθες το Ελληνικό Δημόσιο να δανειστεί στις αγορές, εκτιμάται πως θα δανειζόταν με επιτόκιο κοντά στο 7% για δέκα χρόνια.
fimotro


Read more...

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΓΚΑΦΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.


Ρεπορτάζ : Κώστας Τομαράς

Αλυσιδωτά λάθη και διαδοχικοί εσφαλμένοι χειρισμοί σε συνδυασμό με ερασιτεχνισμό και παιδαριώδεις παραλείψεις, ασυνεννοησία και επιπόλαιες εκτιμήσεις συνθέτουν το νέο φιάσκο της Αστυνομίας. Η υπόθεση, που εξέθεσε ξανά την ΕΛ.ΑΣ., ξεκίνησε με τον αφοπλισμό δύο αστυνομικών από δύο αγνώστους, προχθές λίγο πριν από τα μεσάνυχτα πίσω από την εφορία Αμαρουσίου και κατέληξε σε μακελειό στον Βύρωνα, με έναν
νεκρό πολίτη και τρεις τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί. Προβληματισμός
Οι λεπτομέρειες και η εξέλιξη της δυσάρεστης υπόθεσης έχουν προβληματίσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του υπ. Προστασίας του Πολίτη, αφού καταδεικνύουν την ανεπαρκέστατη εκπαίδευση των αστυνομικών και την έλλειψη επαγγελματισμού, κάτι που συζητήθηκε χθες σε πολύωρη σύσκεψη στο αρχηγείο.
Χθες o διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γ. Δικόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων χαρακτήρισε την αιματηρή επιχείρηση στον Βύρωνα «πολύ επιτυχημένη», αφού συνελήφθησαν οι δράστες, ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λ. Οικονόμου εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό του 25χρονου. Είπε μάλιστα ότι η επιχείρηση δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη σύλληψη, όταν έπεσαν πάνω στους κακοποιούς. Υπογράμμισε επίσης ότι η επιχείρηση έγινε αφού διαπιστώθηκε πρώτα ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι που να κινδυνεύουν.
Οι αστυνομικές αρχές παραδέχονται ωστόσο ότι ήξεραν πως είχαν να κάνουν με αδίστακτους κακοποιούς αλλά, όπως λένε, δεν γνώριζαν ότι είναι οι ίδιοι που αφόπλισαν τους αστυνομικούς το προηγούμενο βράδυ. Για τον λόγο αυτό στον Βύρωνα ήταν αστυνομικοί του Τμήματος Διαρρηκτών, ενώ την επίθεση στο Μαρούσι χειριζόταν η Αντιτρομοκρατική.
Παρ’ όλα αυτά η επιχείρηση για τη σύλληψή τους εκτελέστηκε μέρα μεσημέρι, στον δρόμο και σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, χωρίς να έχουν ληφθεί από πριν μέτρα για την προστασία των πολιτών. Ολα αυτά χαρακτηρίζονται από απόστρατους εξαιρετικά έμπειρους αξιωματικούς ως παιδαριώδη λάθη που πρέπει να τα γνωρίζει ακόμα και ένας δόκιμος.
Παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, χθες, ο διευθυντής της Ασφάλειας, είπε ότι είχαν πληροφορίες ότι οι δύο καταζητούμενοι Αλβανοί, οι οποίοι είναι δραπέτες των φυλακών και ο ένας αρχηγός της συμμορίας με τα καλάσνικοφ και τις βαριοπούλες, που έχει διαπράξει σωρεία ληστειών σε τράπεζες, κρύβονταν στην περιοχή του Βύρωνα.
Οι ίδιοι κακοποιοί είχαν πρωταγωνιστήσει, πριν από έναν μήνα, στην άγρια καταδίωξη στην Κόρινθο, όπου «γάζωσαν» με καλάσνικοφ ένα περιπολικό, το οποίο άρπαξε φωτιά και οι αστυνομικοί σώθηκαν την τελευταία στιγμή, ενώ έχουν πυροβολήσει και άλλες φορές εναντίον αστυνομικών ή κατά τη διάρκεια ληστειών.
Πριν από δύο μέρες οι αστυνομικοί εντόπισαν το κρησφύγετό τους στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στον Βύρωνα και τους παρακολουθούσαν.
Το απόγευμα οι κακοποιοί εμφανίστηκαν με ένα κόκκινο κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει σε τουλάχιστον δύο ένοπλες ληστείες τις τελευταίες μέρες. Μόλις σταμάτησαν και ο συνοδηγός βγήκε από το όχημα, οι αστυνομικοί τους κάλεσαν να παραδοθούν. Η συνέχεια ήταν καταιγισμός πυρών εκατέρωθεν, ενώ ο ένας, που είναι και αρχηγός, κατέφυγε σε αρτοποιείο πετώντας συνολικά πέντε χειροβομβίδες.
Για τον άτυχο 25χρονο, οι αστυνομικοί λένε ότι ενώ ήταν καλυμμένος σε πιλοτή πολυκατοικίας, βγήκε ξαφνικά ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά και δέχτηκε μια σφαίρα που ήταν μοιραία για τη ζωή του. Λίγα λεπτά αργότερα ο κακοποιός παραδόθηκε. Στην κατοχή του ενός βρέθηκε και το πιστόλι του ενός από τους αστυνομικούς που είχε αφοπλιστεί στο Μαρούσι.
Οπλοστάσιο
Σε δεύτερο κρησφύγετο των δραστών στην οδό Φλέμιγκ στον Βύρωνα, βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο, που αποτελούνταν από 30 χειροβομβίδες, τέσσερα καλάσνικοφ, ποσότητα εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, μία κοντόκανη καραμπίνα και μία βαριοπούλα. Σε μικρή απόσταση από το σπίτι βρέθηκε και το αυτοκίνητο μάρκας Peugeοt, με το οποίο είχαν διαφύγει μετά τον αφοπλισμό των αστυνομικών προχθές το βράδυ. Οι δύο Αλβανοί είναι δραπέτες των φυλακών Λάρισας, όπου εξέτιαν ποινές για ληστείες και είχαν πάρει πενθήμερη άδεια ο ένας και οκταήμερη ο άλλος, αλλά δεν επέστρεψαν.
fimotro


Read more...

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Σε ανοιχτό πόλεμο για την οικονομία μπαίνουν πλέον κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αναφορικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τη σημερινή κατάσταση που έχει μετατρέψει τη χώρα σε περίγελο της Ευρώπης και όμηρο των κερδοσκόπων και των εταίρων μας. Τα τύμπανα του πολέμου σήμαναν από την πρόθεση της κυβέρνησης να συσταθεί εξεταστική επιτροπή...
για τα πεπραγμένα της περιόδου 2004-2009 στην οικονομία.Την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από τη Μόσχα.
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα κορυφαίοι υπουργοί δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο μετατροπής της Εξεταστικής σε προανακριτική επιτροπή για τις ευθύνες του κ. Κ. Καραμανλή και του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, αναφορικά με τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία και την εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδοχή όσων ο πρώην πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο του διαβίβαζαν στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε στη Μόσχα από έλληνες δημοσιογράφους αν τίθεται ζήτημα Εξεταστικής Επιτροπής και έδωσε κατηγορηματικά καταφατική απάντηση, λέγοντας «ναι,βεβαίως». Μια τέτοια εξέλιξη, ειδικώς σε περίπτωση κατά την οποία συσταθεί προανακριτική επιτροπή και εφόσον κεντρικά πρόσωπα της έρευνας καταστούν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και οι υπουργοί Οικονομίας της ΝΔ κκ. Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου, θα επιφέρει δραματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και μετάπτωση σε κλίμα πόλωσης μεταξύ ΠαΣοΚ και ΝΔ, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία διαφαινόταν ότι υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων.
Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αρχίσει ευρεία συζήτηση και στο εσωτερικό της χώρας όσον αφορά τις ευθύνες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρχικώς αποδέχθηκε πλαστά στοιχεία από την κυβέρνηση της ΝΔ και σήμερα πιέζει την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ για λήψη σκληρών μέτρων. Η εξέλιξη συμπίπτει και με τις αποκαλύψεις των «Νew Υork Τimes» για τις συμφωνίες της κυβέρνησης Σημίτη με την επενδυτική Τράπεζα Goldman Sachs και τη συνακόλουθη απόκρυψη δημόσιου χρέους της περιόδου 2001-2002. Η ΝΔ επέμεινε χθες στη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων καθώς και στη διερεύνηση των ευθυνών για την πορεία του χρέους από το 1980. Από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού υπογραμμίστηκαν σχετικώς τα εξής: «Να έλθουν όλα στο φως, ακόμη και το κόλπο με την Goldman Sachs».
Υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης θέτουν ζήτημα ως προς τη στάση της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ. «Ο Σαμαράς θα πρέπει να πάρει θέση:ή θα αποδοκιμάσει έστω εμμέσως τις επιλογές Καραμανλή, θα αποκοπεί από το παρελθόν της παράταξής του και θα δείξει εμπράκτως τη διάθεσή του να συμβάλει με τη στάση του στην υπέρβαση της κρίσης, ή θα αποφύγει κάτι τέτοιο και θα ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους προς εξυπηρέτηση της συνοχής του κόμματός του,όποιες και αν είναι οι επιπτώσεις» τονίζουν.
Κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠαΣοΚ πάντως διαφωνούσαν με την επιλογή και υπογράμμιζαν ότι μια τέτοια επιλογή θα έπληττε περαιτέρω τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Νωρίτερα, αντίθετος προς τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εμφανιζόταν ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Ανδρουλάκης. «Και τι θα βγάλει η Εξεταστική Επιτροπή;Αν νομίζουμε ότι κάτι είναι αυτό,ας το κάνουν.Για μένα δεν είναι τίποτα» είπε μιλώντας προς το Κανάλι 1 του Πειραιά και συμπλήρωσε: «Ο Καραμανλής ουσιαστικά τιμωρήθηκε,είπε “παραδίδω”. Γιατί περί αυτού πρόκειται».
«Δεν έχω και ως άνθρωπος και ως πολιτικός το κουράγιο να ασχολούμαι αν έχει ποινική ή άλλη ευθύνη οποιοσδήποτε χειρίστηκε την οικονομία τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος.
fimotro


Read more...

ΡΙΣΚΟ ΓΙΩΡΓΟΥ Η ΕΗΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Με βασικό επιχείρημα ότι η χώρα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, το ΠΑΣΟΚ έλαβε μια απόφαση υψηλού ρίσκου και αμφιβόλου χρησιμότητας. Ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα που έστελνε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Κομισιόν. Η απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, την οποία ανακοίνωσε στη Βουλή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής:
«Πόλωση»
1 Πολώνει τη σημερινή...
συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Σαμαρά, που γίνεται ύστερα από αίτημα του προέδρου της Ν.Δ., και φαινομενικά διαγράφει την επιδιωκόμενη συναίνεση για την οικονομία. Μια συναίνεση όμως που, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, επί της ουσίας ποτέ δεν πρόσφερε η Ν.Δ., όπως έδειχναν τις τελευταίες ημέρες οι ανακοινώσεις της. Είναι χαρακτηριστικός εξάλλου ο τρόπος με τον οποίο ο Χρ. Παπουτσής ανακοίνωσε την απόφαση του ΠΑΣΟΚ. «Η Ν.Δ., αντί να σιωπά και να ντρέπεται για τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδος, φέρεται ως τιμητής της διαφάνειας. Με δυο λόγια, συνεχίζετε να ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη», είπε στους βουλευτές της Ν.Δ. και τόνισε: «Θα προχωρήσουμε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία για να δούμε με ποιες πολιτικές αποφάσεις τινάχτηκαν στον αέρα οι προϋπολογισμοί και τα ελλείμματα».
2 Ενδέχεται να ανοίξει μια συζήτηση και στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως όμως στην Ευρώπη, σε μια δύσκολη για τη χώρα συγκυρία για το κατά πόσον η χώρα μας μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ το 1999.
3Αν ανοίξει αυτή η συζήτηση, είναι πιθανόν να προκαλέσει και εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη.
Διαφωνίες
Πάντως, η απόφαση του Γ. Παπανδρέου συναντά διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης καθώς άλλοι δημοσίως (π.χ. Α. Λοβέρδος), άλλοι όχι δημοσίως είχαν εκφραστεί κατά της εξεταστικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του κ. Παπανδρέου για την εξεταστική εντάσσεται στην προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να καλυφθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, το οποίο θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επ' αυτού ήταν ενδεικτική η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου στη Βουλή ότι «το πρόβλημα είναι η αξιοπιστία και πρέπει πάση θυσία να την ανακτήσουμε, δεν μπορεί να είναι πυξίδα μας πώς θα διασώσουμε τον έναν ή τον άλλον».
Ερευνα για το 2001
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικεντρώνει τις ευθύνες στη Ν.Δ. και προχθές σε συνέντευξή του στο CNN κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για την παραποίηση των στοιχείων υποστηρίζοντας: «Διεξάγουμε έρευνα ώστε οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν». Ωστόσο, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν πρόκειται να κάνει πίσω ακόμα κι αν η Ν.Δ. ζητήσει να διερευνηθούν τα στατιστικά στοιχεία προς την Κομισιόν και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει ήδη εντολή στον Γ. Παπακωνσταντίνου να διερευνήσει τι έγινε το 2001, για το οποίο έγραψε προχθές η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Στην κυβέρνηση όμως και στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είχαν διαμορφωθεί μέχρι χθες δύο τάσεις, μία κατά και μία υπέρ της επιτροπής.
- Οσοι είναι κατά υποστήριζαν ότι το θέμα είναι πολιτικό και λύθηκε στις εκλογές καθώς οι πολίτες απέδωσαν τις ευθύνες και τιμώρησαν τον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος μιλώντας χθες στα «Νέα» είπε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι δουλειά για να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες και όχι εξεταστική για να αναζητήσουμε υπεύθυνους από το παρελθόν, που τους γνωρίζει ο λαός και το αποτύπωσε τον Οκτώβριο με την ψήφο του». Επίσης ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης στο «Κανάλι 1» αναρωτήθηκε τι περισσότερο θα βγάλει η εξεταστική, αφού όλοι ξέρουν πως υπεύθυνη είναι η ηγεσία της Ν.Δ. με τις εγκληματικές πράξεις της. «Ο Καραμανλής ουσιαστικά τιμωρήθηκε», είπε.
«Να τιμωρηθούν»
- Οσοι είναι υπέρ υποστηρίζουν πως οι πολίτες ναι μεν καταδίκασαν τη Ν.Δ., όμως θέλουν να δουν ότι κάποιοι υπεύθυνοι τιμωρούνται παραδειγματικά. Ο βουλευτής Πειραιά Δημ. Καρύδης είπε χθες «Στο Κόκκινο» ότι είναι υπέρ της εξεταστικής γιατί πρέπει να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Επιφυλακτικός αλλά όχι αρνητικός, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Δήλωσε στον «Φλας» ότι πρέπει να λάμψει η αλήθεια για την υπονόμευση της χώρας, αλλά δεν χρειάζεται κανείς να επικεντρώνεται μόνο σε εξεταστική επιτροπή.
fimotro

Read more...