Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΓΚΑΦΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.


Ρεπορτάζ : Κώστας Τομαράς

Αλυσιδωτά λάθη και διαδοχικοί εσφαλμένοι χειρισμοί σε συνδυασμό με ερασιτεχνισμό και παιδαριώδεις παραλείψεις, ασυνεννοησία και επιπόλαιες εκτιμήσεις συνθέτουν το νέο φιάσκο της Αστυνομίας. Η υπόθεση, που εξέθεσε ξανά την ΕΛ.ΑΣ., ξεκίνησε με τον αφοπλισμό δύο αστυνομικών από δύο αγνώστους, προχθές λίγο πριν από τα μεσάνυχτα πίσω από την εφορία Αμαρουσίου και κατέληξε σε μακελειό στον Βύρωνα, με έναν
νεκρό πολίτη και τρεις τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί. Προβληματισμός
Οι λεπτομέρειες και η εξέλιξη της δυσάρεστης υπόθεσης έχουν προβληματίσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του υπ. Προστασίας του Πολίτη, αφού καταδεικνύουν την ανεπαρκέστατη εκπαίδευση των αστυνομικών και την έλλειψη επαγγελματισμού, κάτι που συζητήθηκε χθες σε πολύωρη σύσκεψη στο αρχηγείο.
Χθες o διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γ. Δικόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων χαρακτήρισε την αιματηρή επιχείρηση στον Βύρωνα «πολύ επιτυχημένη», αφού συνελήφθησαν οι δράστες, ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λ. Οικονόμου εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό του 25χρονου. Είπε μάλιστα ότι η επιχείρηση δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη σύλληψη, όταν έπεσαν πάνω στους κακοποιούς. Υπογράμμισε επίσης ότι η επιχείρηση έγινε αφού διαπιστώθηκε πρώτα ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι που να κινδυνεύουν.
Οι αστυνομικές αρχές παραδέχονται ωστόσο ότι ήξεραν πως είχαν να κάνουν με αδίστακτους κακοποιούς αλλά, όπως λένε, δεν γνώριζαν ότι είναι οι ίδιοι που αφόπλισαν τους αστυνομικούς το προηγούμενο βράδυ. Για τον λόγο αυτό στον Βύρωνα ήταν αστυνομικοί του Τμήματος Διαρρηκτών, ενώ την επίθεση στο Μαρούσι χειριζόταν η Αντιτρομοκρατική.
Παρ’ όλα αυτά η επιχείρηση για τη σύλληψή τους εκτελέστηκε μέρα μεσημέρι, στον δρόμο και σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, χωρίς να έχουν ληφθεί από πριν μέτρα για την προστασία των πολιτών. Ολα αυτά χαρακτηρίζονται από απόστρατους εξαιρετικά έμπειρους αξιωματικούς ως παιδαριώδη λάθη που πρέπει να τα γνωρίζει ακόμα και ένας δόκιμος.
Παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, χθες, ο διευθυντής της Ασφάλειας, είπε ότι είχαν πληροφορίες ότι οι δύο καταζητούμενοι Αλβανοί, οι οποίοι είναι δραπέτες των φυλακών και ο ένας αρχηγός της συμμορίας με τα καλάσνικοφ και τις βαριοπούλες, που έχει διαπράξει σωρεία ληστειών σε τράπεζες, κρύβονταν στην περιοχή του Βύρωνα.
Οι ίδιοι κακοποιοί είχαν πρωταγωνιστήσει, πριν από έναν μήνα, στην άγρια καταδίωξη στην Κόρινθο, όπου «γάζωσαν» με καλάσνικοφ ένα περιπολικό, το οποίο άρπαξε φωτιά και οι αστυνομικοί σώθηκαν την τελευταία στιγμή, ενώ έχουν πυροβολήσει και άλλες φορές εναντίον αστυνομικών ή κατά τη διάρκεια ληστειών.
Πριν από δύο μέρες οι αστυνομικοί εντόπισαν το κρησφύγετό τους στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στον Βύρωνα και τους παρακολουθούσαν.
Το απόγευμα οι κακοποιοί εμφανίστηκαν με ένα κόκκινο κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει σε τουλάχιστον δύο ένοπλες ληστείες τις τελευταίες μέρες. Μόλις σταμάτησαν και ο συνοδηγός βγήκε από το όχημα, οι αστυνομικοί τους κάλεσαν να παραδοθούν. Η συνέχεια ήταν καταιγισμός πυρών εκατέρωθεν, ενώ ο ένας, που είναι και αρχηγός, κατέφυγε σε αρτοποιείο πετώντας συνολικά πέντε χειροβομβίδες.
Για τον άτυχο 25χρονο, οι αστυνομικοί λένε ότι ενώ ήταν καλυμμένος σε πιλοτή πολυκατοικίας, βγήκε ξαφνικά ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά και δέχτηκε μια σφαίρα που ήταν μοιραία για τη ζωή του. Λίγα λεπτά αργότερα ο κακοποιός παραδόθηκε. Στην κατοχή του ενός βρέθηκε και το πιστόλι του ενός από τους αστυνομικούς που είχε αφοπλιστεί στο Μαρούσι.
Οπλοστάσιο
Σε δεύτερο κρησφύγετο των δραστών στην οδό Φλέμιγκ στον Βύρωνα, βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο, που αποτελούνταν από 30 χειροβομβίδες, τέσσερα καλάσνικοφ, ποσότητα εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, μία κοντόκανη καραμπίνα και μία βαριοπούλα. Σε μικρή απόσταση από το σπίτι βρέθηκε και το αυτοκίνητο μάρκας Peugeοt, με το οποίο είχαν διαφύγει μετά τον αφοπλισμό των αστυνομικών προχθές το βράδυ. Οι δύο Αλβανοί είναι δραπέτες των φυλακών Λάρισας, όπου εξέτιαν ποινές για ληστείες και είχαν πάρει πενθήμερη άδεια ο ένας και οκταήμερη ο άλλος, αλλά δεν επέστρεψαν.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: