Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΡΙΣΚΟ ΓΙΩΡΓΟΥ Η ΕΗΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Με βασικό επιχείρημα ότι η χώρα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, το ΠΑΣΟΚ έλαβε μια απόφαση υψηλού ρίσκου και αμφιβόλου χρησιμότητας. Ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα που έστελνε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Κομισιόν. Η απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, την οποία ανακοίνωσε στη Βουλή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής:
«Πόλωση»
1 Πολώνει τη σημερινή...
συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Σαμαρά, που γίνεται ύστερα από αίτημα του προέδρου της Ν.Δ., και φαινομενικά διαγράφει την επιδιωκόμενη συναίνεση για την οικονομία. Μια συναίνεση όμως που, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, επί της ουσίας ποτέ δεν πρόσφερε η Ν.Δ., όπως έδειχναν τις τελευταίες ημέρες οι ανακοινώσεις της. Είναι χαρακτηριστικός εξάλλου ο τρόπος με τον οποίο ο Χρ. Παπουτσής ανακοίνωσε την απόφαση του ΠΑΣΟΚ. «Η Ν.Δ., αντί να σιωπά και να ντρέπεται για τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδος, φέρεται ως τιμητής της διαφάνειας. Με δυο λόγια, συνεχίζετε να ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη», είπε στους βουλευτές της Ν.Δ. και τόνισε: «Θα προχωρήσουμε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία για να δούμε με ποιες πολιτικές αποφάσεις τινάχτηκαν στον αέρα οι προϋπολογισμοί και τα ελλείμματα».
2 Ενδέχεται να ανοίξει μια συζήτηση και στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως όμως στην Ευρώπη, σε μια δύσκολη για τη χώρα συγκυρία για το κατά πόσον η χώρα μας μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ το 1999.
3Αν ανοίξει αυτή η συζήτηση, είναι πιθανόν να προκαλέσει και εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη.
Διαφωνίες
Πάντως, η απόφαση του Γ. Παπανδρέου συναντά διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης καθώς άλλοι δημοσίως (π.χ. Α. Λοβέρδος), άλλοι όχι δημοσίως είχαν εκφραστεί κατά της εξεταστικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του κ. Παπανδρέου για την εξεταστική εντάσσεται στην προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να καλυφθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, το οποίο θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επ' αυτού ήταν ενδεικτική η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου στη Βουλή ότι «το πρόβλημα είναι η αξιοπιστία και πρέπει πάση θυσία να την ανακτήσουμε, δεν μπορεί να είναι πυξίδα μας πώς θα διασώσουμε τον έναν ή τον άλλον».
Ερευνα για το 2001
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικεντρώνει τις ευθύνες στη Ν.Δ. και προχθές σε συνέντευξή του στο CNN κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για την παραποίηση των στοιχείων υποστηρίζοντας: «Διεξάγουμε έρευνα ώστε οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν». Ωστόσο, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν πρόκειται να κάνει πίσω ακόμα κι αν η Ν.Δ. ζητήσει να διερευνηθούν τα στατιστικά στοιχεία προς την Κομισιόν και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει ήδη εντολή στον Γ. Παπακωνσταντίνου να διερευνήσει τι έγινε το 2001, για το οποίο έγραψε προχθές η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Στην κυβέρνηση όμως και στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είχαν διαμορφωθεί μέχρι χθες δύο τάσεις, μία κατά και μία υπέρ της επιτροπής.
- Οσοι είναι κατά υποστήριζαν ότι το θέμα είναι πολιτικό και λύθηκε στις εκλογές καθώς οι πολίτες απέδωσαν τις ευθύνες και τιμώρησαν τον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος μιλώντας χθες στα «Νέα» είπε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι δουλειά για να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες και όχι εξεταστική για να αναζητήσουμε υπεύθυνους από το παρελθόν, που τους γνωρίζει ο λαός και το αποτύπωσε τον Οκτώβριο με την ψήφο του». Επίσης ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης στο «Κανάλι 1» αναρωτήθηκε τι περισσότερο θα βγάλει η εξεταστική, αφού όλοι ξέρουν πως υπεύθυνη είναι η ηγεσία της Ν.Δ. με τις εγκληματικές πράξεις της. «Ο Καραμανλής ουσιαστικά τιμωρήθηκε», είπε.
«Να τιμωρηθούν»
- Οσοι είναι υπέρ υποστηρίζουν πως οι πολίτες ναι μεν καταδίκασαν τη Ν.Δ., όμως θέλουν να δουν ότι κάποιοι υπεύθυνοι τιμωρούνται παραδειγματικά. Ο βουλευτής Πειραιά Δημ. Καρύδης είπε χθες «Στο Κόκκινο» ότι είναι υπέρ της εξεταστικής γιατί πρέπει να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Επιφυλακτικός αλλά όχι αρνητικός, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Δήλωσε στον «Φλας» ότι πρέπει να λάμψει η αλήθεια για την υπονόμευση της χώρας, αλλά δεν χρειάζεται κανείς να επικεντρώνεται μόνο σε εξεταστική επιτροπή.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: