Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Έκτακτο δελτίο του ΡΙΚ για τον θάνατο του Χατζηκωστή Κοντά στην Αμερικανικη Πρεσβεία η δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή







ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Λίγο πριν της 9 απόψε, δολοφονήθηκε ο διευθύνοντας Σύμβουλος του εκδοτικού Οίκου «Δίας» Άντης Χατζηκωστής. Οι δράστες είχαν στήσει καρτέρει στον 43χρονο επιχειρηματία έξω από το σπίτι του στην Έγκωμη.΄Οι πληροφορίες μιλούν για δύο δράστες, ένας εκ των οποίον τον πυροβόλησε εξ επαφής με...

δύο σφαίρες.

Επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα όπου τον περίμενε ο δεύτερος δράστης και διέφυγαν μέσω χωραφιών παρά την Αμερικάνικη πρεσβεία. Επί τόπου βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία διεξάγει έρευνες προκειμένου να βρει τα στοιχεία των δραστών.

Read more...

Το δείπνο του Κύρκου ταράζει τον ΣΥΝ

[hap+leo.jpg]"Πονοκέφαλος" επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ από τη μη πρόσκληση του Λ. Κύρκου προς τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, στο δείπνο που παραθέτει το βράδυ της Δευτέρας σε 45 προσωπικότητες της πολιτικής, του πολιτισμού και των γραμμάτων, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο κ. Κύρκος δεν προσκάλεσε ακόμη τους δύο πρώην προέδρους του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο και το Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Από τον ΣΥΝ έχουν προσκληθεί οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης και Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς και οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σπύρος Λυκούδης, όλοι στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας. Ο κ. Παπαδημούλης γνωστοποίησε ότι δεν θα παραβρεθεί, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις.

"Αν αυτό το δείπνο αποσκοπεί στη διαμόρφωση εικόνας εθνικής συναίνεσης στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, τότε θα μας βρει απέναντι", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης.

nooz.gr

Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ (2009)


Από το fimotro




Read more...

Μέτρα εδώ και τώρα ζητεί ο διάδοχος του Αλμούνια

Mέτρα εδω και τώρα ζητεί και ο διαδοχος του Αλμούνια, ο νέος επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν. Χαρακτήρισε θέμα “μείζονος ανησυχίας” το ελληνικό έλλειμμα, τονισε ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι μικρά, αλλά χρυσωσε το χαπι, λέγοντας ότι η χώρα μας δεν κινδυνεύει με αποβολή από την Ευρωζωνη.

Στο πλαίσιο της κατάθεσής του ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ολι Ρεν επεσήμανε πως και οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφάνισαν έλλειμμα που ξεπέρασε το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, παραβιάζοντας τους κανονισμούς της Ένωσης για το έλλειμμα. Τόνισε ωστόσο, πως χώρες, όπως η Ελλάδα, των οποίων το έλλειμμα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε κοντά στο 13% του ΑΕΠ το 2009, είναι πηγή ανησυχίας για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της Ε.Ε.

Μάλιστα αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε οτι θα χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες που του παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό. "Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας αφήνουν μικρό περιθώριο για ελιγμούς" προειδοποίησε.

Ο ίδιος εκτιμά πως οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να σταθεροποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους τα προσεχή έτη, με κάθε μέσο. Τα “πακέτα” στήριξης είναι ακόμη απαραίτητα για την ώθηση της ανάπτυξης, ωστόσο οι κυβερνητικές δαπάνες θα πρέπει να αποσυρθούν “όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή”.

Η ανεργία είναι, σύμφωνα με τον επίτροπο, η βασική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γι΄ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για την αύξηση των θέσεων εργασίας στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Παράλληλα, "σημαντική πρόκληση" συνιστά η διασφάλιση του μέλλοντος του ευρώ. Η δημοσιονομική ενοποίηση πρέπει να αρχίσει το αργότερο το 2011 ενώ απαραίτητος είναι ο συντονισμός οικονομικής πολιτικής, ειδικά των χωρών που ανήκουν στην Ευρωζώνη.
nooz.gr


Read more...

"Δεν υπάρχει σάλιο για το επίδομα ανεργίας"

"Βόμβες" για την κατάσταση των Ταμείων και τα ελλειμματικά ταμεία του δικού του υπουργείου, "έριξε" ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

"Στο υπουργείο Εργασίας, για να καταλάβετε την Τετάρτη τελειώνει το ρευστό, από Πέμπτη υπάρχει πρόβλημα να δώσουμε το επίδομα ανεργίας, τα ταμεία είναι άδεια κι όταν λέμε "είναι άδεια", είναι άδεια, δεν υπάρχει σάλιο, πώς να σας το πω αλλιώς;" είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, που βρέθηκαν στην Ελλάδα, δήλωσε ότι υπάρχουν χρήματα, τα οποία χρειάζονται να βρεθούν για να καλυφθεί το έλλειμμα, τα οποία, όπως είπε, "δεν ξέρω ακόμη που θα τα βρω και έχω δώσει την εντολή και ψάχνουμε κωδικό με κωδικό τι μπορούμε να περικόψουμε".

"Όταν ήρθαν εδώ οι Κοινοτικοί εγώ τους είπα τους αριθμούς αυτούς, τους είπα ότι η κυβέρνηση κάνει περικοπές 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα μου και εγώ τους μοίρασα τους πίνακες με τα δύο δισεκατομμύρια που έχω βρει πώς θα τα εξοικονομήσουμε".

"Αν υπάρχει μάγος να μου πει πως βγαίνει, να τον συγχαρώ και να του παραδώσω την αρμοδιότητα να το κάνει αυτός. Εγώ όμως, επειδή δεν είμαι μάγος και είμαι άνθρωπος, προσπαθώ τα δύο δισ. που δεν μπορώ ακόμα να βρω από πού θα τα κόψω, να τα κόψω από δράσεις τις οποίες θα περιορίσω και δε θα εξαφανίσω και με αυτόν τον τρόπο να πλησιάσω τις στοχεύσεις" συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, αν σε αυτό το κλίμα, θα χρειαστεί να θιγούν κοινωνικές κατηγορίες, ειδικά σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: "Δε θα αλλάζαμε αυτά που παραδοσιακά πείραζαν στην Ελλάδα".

Δε θέλω να πειράξω ανθρώπους που έχουν 600, 700, 800 ευρώ μηνιαίες αποδοχές, δε βγαίνει από εκεί" τόνισε, αναφέροντας ότι σε αυτή την κλίμακα, ανήκει το 70% των Ελλήνων ασφαλισμένων.

"Από κει και πέρα αρχίζουμε σε κατηγορίες μεγαλύτερες, που ούτε τα 1.100 ευρώ που παίρνει μια δασκάλα συνταξιούχος είναι μία σύνταξη την οποία μπορείς να πετσοκόψεις".

Τα μέτρα για το ασφαλιστικό θα ληφθούν από Ιανουάριο και Φεβρουάριο, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Τόνισε ότι "βάλαμε κάτω περίπου δέκα πηγές χρηματοδότησης", ποσοτικοποίησαν τα έσοδα και το Φεβρουάριο θα συζητηθεί η δομική αλλαγή του ασφαλιστικού.

"Παραλάβαμε μία δεκαετία αποτυχίας" δήλωσε ο υπουργός σχετικά με το ασφαλιστικό. Σημείωσε ότι ο ίδιος μίλησε στον κόσμο "με ευθύτητα, με ειλικρίνεια και ο κόσμος αντελήφθη και μας επιστρέφει αυτές φράσεις , δηλαδή "ωραία, τώρα πάρτε μέτρα".

"Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση εισηγήθηκε στον κοινωνικό διάλογο και στους ειδικούς επιστήμονες ποια είναι τα μέτρα που θα φέρουν λεφτά στο ασφαλιστικό σύστημα, ας πούμε αυτός ο άμεσος φόρος που έκανε εντύπωση και στους κοινοτικούς, η αρχή της ανταποδοτικότητας, τι πληρώνω και πόσο χρόνο αν δουλεύω τι θα πάρω" συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι κάθε μέτρο είναι ήδη καταγεγραμμένο και έχει δημοσιοποιηθεί.
nooz.gr

Read more...

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ "ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ"...


Άσχημα τα πράγματα για όσους δημοσκόπους έπαιζαν τα παιχνιδάκια τους και εισέπρατταν εκατομμύρια ευρώ με μετρήσεις αμφιβόλου ποιότητας στις οποίες παρουσίαζαν τους πελάτες πάντα πρώτους. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο... βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της επιτροπής Μιλτιάδης Παπαιωάννου ανοίγει ο φάκελος των μετρήσεων, μεταξύ των οποίων και αυτών της τηλεθέασης, από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του προέδρου της επιτροπής είναι να ενισχυθεί με ουσιαστικές αρμοδιότητες, όπως η υποχρεωτική παρουσία σε αυτήν όσων καλούνται για ενημέρωση. Το επόμενο διάστημα, όπως είπε, θα συζητηθούν διεξοδικά θέματα που αφορούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση.
fimotro

Read more...

Τέλος στα σενάρια για ενιαίο συντελεστή του ΦΠΑ

Τέλος στα σενάρια περί ενιαίου ΦΠΑ 15% έβαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι "δεν υπάρχει καμία σκέψη, καμία πρόταση και καμία εισήγηση", απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης.

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα σχετικά με την επίμαχη τροπολογία για τη φορολόγηση γονικών παροχών και κληρονομιών και τα περί αντίδρασης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, απάντησε ότι ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει τη συνταγματικότητα της εν λόγω ρύθμισης, ενώ όπως έκανε γνωστό, ο πρωθυπουργός ζήτησε την αποσαφήνιση της τροπολογίας.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ρ/σ του ΣΚΑΪ, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε "κίνηση ανάγκης" την τροπολογία για τη φορολόγηση γονικών παροχών, ποτών και τσιγάρων, επισημαίνοντας ότι λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, η κυβέρνηση δεν έχει χρόνο να προετοιμάσει τον πολίτη για τις επερχόμενες αλλαγές.

Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές που θα επιφέρει στη διοικητική διάρθρωση του κράτους το σχέδιο "Καλλικράτης" δήλωσε ότι "θα ήταν επιπόλαιο για την κυβέρνηση να επιχειρήσει τόσο μεγάλη αλλαγή χωρίς να έχει εξασφαλίσει τους ανάλογους πόρους".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και χαρακτήρισε ικανοποιητικό το αποτέλεσμα των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

nooz.gr

Read more...

Έρχονται οι ενεργειακοί επιθεωρητές



Έρχονται οι ενεργειακοί επιθεωρητές

Του Σωτήρη Χιωτακή

Και επισήμως τίθεται σε εφαρμογή με το ξεκίνημα της χρονιάς η ρητρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ η οποία για το τρέχον τουλάχιστον τρίμηνο θα οδηγήσει σε μικρές μειώσεις στους λογαριασμούς μας.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η υπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κ . Τίνα Μπιρμπίλη η οποία παρουσίασε και τον νέο κανονισμό ( ΚΝΑΚ) για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, μέσω του οποίου καθίσταται υποχρεωτική η ενεργειακή επιθεώρηση για χιλιάδες κτίρια σε όλη τη χώρα.

Όπως ανέφερε η κ .Μπιρμπίλη όλες οι νέες οικοδομές αλλά και ήδη υφιστάμενα κτίρια με εμβαδόν άνω των χιλίων τ.μ., που ανακαινίζονται καθώς και κάθε ακίνητο μεγαλύτερο των 50 τ.μ. που βγαίνει προς ενοικίαση ή προς πώληση θα πρέπει να αποκτούν ενεργειακά πιστοποιητικά, τα οποία θα χορηγούνται από ιδιώτες επιθεωρητές έναντι συγκεκριμένης αμοιβής ως βάσει διαλόγου για τον καθορισμό της αμοιβής αναφέρθηκε το ένα ευρώ το τ.μ , ωστόσο η υπουργός επεσήμανε ότι παρά την άμεση οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών, μεσομακροπρόθεσμα θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η κ. Μπιρμπίλη υποστήριξε ότι τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν περίπου 20 με 25 % περισσότερο από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά για δαπάνες θέρμανσης και ψύξης,

Ενώ εκτίμησε ότι το σχετικό κόστος θα αποσβεστεί μέσα σε πέντε έως οχτώ χρόνια.

Η ενεργειακή επιθεώρηση θα είναι υποχρεωτική ναι φορά κάθε δεκαετία ενώ η λειτουργία των λεβήτων θα καταστεί υποχρεωτική κάθε τέσσερα χρόνια.

Το υπουργείο εκτιμά ότι θα αναθερμανθεί η οικοδομική δραστηριότητα , ενώ εντάσσει το νέο κανονισμό τόσο στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας σε κοινοτική οδηγία του 2006 όσο και στη γενικότερη πολιτική εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Ο υφυπουργός κ . Γ. Μανιάτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «και το πρόγραμμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια θα περάσει τελικά από τους ενεργειακούς επιθεωρητές ενώ ήδη για τη χρηματοδότηση του έχουν εξασφαλιστεί 50 έως 100 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ και αναζητούνται πρόσθετα κίνητρα ( Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές).

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι η ιδιώτες επιθεωρητές θα ελέγχονται από ειδικό σώμα επιθεωρητών του δημοσίου το οποίο και επιβάλλει κυρώσεις σε περίπτωση που η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται.

Τέλος η ηγεσία του υπουργείου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον, και αφού λειτουργήσουν ικανοποιητικά οι νέες ρυθμίσεις, να ενεργοποιηθούν αυτές τόσο σε σχέση και με το σύνολο των κτιρίων όσο και σε σχέση με τον έλεγχο πολεοδομικών παραβάσεων όπως οι αυθαίρετη δόμηση και οι ημιυπαίθριοι.

Οι σχετικές ρυθμίσεις θα τεθούν σε διαβούλευση για είκοσι μέρες.

protothema.gr


Read more...

Δρούτσας: Εντατικοποίηση των συνομιλιών με την Τουρκία


Δρούτσας: Εντατικοποίηση των συνομιλιών με την Τουρκία

του Μάκη Πολλάτου

Εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής για το 2010, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισε ότι «η αδρανής, φοβική Ελλάδα της διακυβέρνησης Καραμανλή είναι πλέον παρελθόν».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις ειρηνικές, φιλικές και συνεργασία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ξεκαθάρισε όμως ότι προϋπόθεση είναι η πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και οι σχέσεις καλής γειτονίας. «Όχι της σημερινής Τουρκίας ή της Τουρκίας του παρελθόντος, αλλά της μελλοντικής Τουρκίας που θα συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Ο κ. Δρούτσας απέφυγε να προσδιορίσει πότε θα επιδοθεί η απαντητική επιστολή του κ. Γ. Παπανδρέου προς τον τούρκο πρωθυπουργό με την οποία ο κ. Ερντογάν ζητάει ελληνοτουρκικό διάλογο εφ’ όλης της ύλης. «Η απάντηση θα γίνει την πλέον κατάλληλη στιγμή» δήλωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην επικείμενη μετάβασή του στην Κωνσταντινούπολη (το επόμενο Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανακήρυξη της πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010) ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι στο πρόγραμμά του δεν προβλέπεται συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. «Η βούληση μου είναι να συναντηθώ με τον κ. Νταβούτογλου με την πρώτη ευκαιρία και σύντομα» επισήμανε ο κ. Δρούτσας.

Αναφερόμενος στην εντατικοποίηση των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε την απογοήτευσή του «γιατί οι προτάσεις Ταλάτ δεν πηγαίνουν σε κατεύθυνση που θα μπορούσε να γίνει εποικοδομητική διαπραγμάτευση».
Μάλιστα ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε τις προτάσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για τη διακυβέρνηση «βήμα προς τα πίσω».

Για το Σκοπιανό παραδέχτηκε ότι οι αντιδράσεις του πρωθυπουργού της FΥROM δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Ο κ. Δρούτσας αποσαφήνισε πάντως ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς του ονόματος, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και προκειμένου να εξευρεθεί ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

.protothema.gr


Read more...

Καρχιμάκης: Ο Γ. Προβόπουλος δεν λέει αλήθεια...

Πυρά του Μιχάλη Καρχιμάκη στον Flash 96 για το διοικητή της τραπέζης της Ελλάδος. Ο κ. Προβόπουλος δεν λέει αλήθεια ποτέ δεν ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου ότι το έλλειμμα ήταν 14% είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
nooz.gr

Read more...

ΟΛΠ: Εθελούσια έξοδος 42 εργαζομένων

Τις πράξεις απόλυσης 42 εργαζομένων, βάσει των διατάξεων του Ν.3654/2008 περί εθελουσίας εξόδου εργαζομένων στον ΟΛΠ ΑΕ, υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης.

Σε σχετική ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο ΟΛΠ αναφέρει ότι, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης του Σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στην COSCO ψηφίστηκε το 2008 νόμος για την μείωση του προσωπικού του ΟΛΠ κατά 350 περίπου εργαζόμενους μέσω εθελουσίας εξόδου. Στις διατάξεις του νόμου αυτού υπήχθησαν τελικά 42 εργαζόμενοι.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι λόγω της αποτυχίας του προγράμματος εθελουσίας του Ν.3654/2008, έχει ζητηθεί δίμηνη παράταση της ισχύος του. Το κόστος αποχώρησης μηνιαίως για τον ΟΛΠ συντίθεται από το ποσό της σύνταξης (1.650 ευρώ) και το ποσό καταβολής των Ασφαλιστικών Ταμείων (950 ευρώ μηνιαίως) χωρίς καμία άλλη παροχή ή bonus. Επομένως όλα όσα προσφάτως γράφτηκαν ως προβλέψεις κόστους της εθελουσίας στον ΟΛΠ, απολογιστικά δεν επαληθεύονται.
nooz.gr

Read more...

Στο 2,6% ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο

Αύξηση 2,6% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) το Δεκέμβριο 2009 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2008, έναντι αύξησης 2% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς 2007.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), η εν λόγω αύξηση κατά 2,6% προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

-κατά 8,5% της ομάδας "μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας, τα διόδια, τα καύσιμα αυτοκινήτου, τις υπηρεσίες μεταφορών, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου, κλπ.

-κατά 6,3% της ομάδας "αλκοολούχα ποτά και καπνός"

-κατά 3,2% της ομάδας "στέγαση" λόγω αύξησης των τιμών κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης των ενοικίων, κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης και κατοικίας και της ύδρευσης-αποχέτευσης

-κατά 3,2% της ομάδας "υγεία"

-κατά 3,0% της ομάδας "εκπαίδευση"

-κατά 2,7% της ομάδας "επικοινωνίες"

-κατά 1,3% της ομάδας "διαρκή αγαθά" - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες" και

-κατά 3,6% αυξήθηκε ο δείκτης της ομάδας "άλλα αγαθά και υπηρεσίες".

Μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε άλλες κατηγορίες, ενώ μείωση παρουσίασε μόνο ο δείκτης "διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά".

Εξάλλου, ο γενικός δείκτης το μήνα Δεκέμβριο 2009 σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2009 παρουσίασε αύξηση 0,2%, έναντι μείωσης 0,5% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σε ό,τι αφορά τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) το Δεκέμβριο 2009 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2008, παρουσίασε αύξηση 2,6% έναντι αύξησης 2,2% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς 2007.
nooz.gr

Read more...

ΑΥΡΙΟ Η ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ...


Ρεπορτάζ : Κ. Τσαχάκης - Μ. Βουργάνα
(από το Έθνος)

Αλλάζει ρότα το υπουργείο Oικονομικών στο θέμα της επίμαχης τροπολογίας για γονικές παροχές και δωρεές μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν ακόμη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας της διάταξης. Aύριο, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Bουλής, το υπουργείο Oικονομικών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το φορολογικό τοπίο για τις γονικές παροχές και δωρεές, δίνοντας διευκρινίσεις... για το νέο αφορολόγητο όριο και τους νέους συντελεστές φορολόγησης που θα τεθούν σε ισχύ, ώστε να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τι φόρο θα πληρώσουν.
Tο προανήγγειλε άλλωστε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, τονίζοντας πως αύριο θα φανεί η βούληση της κυβέρνησης, προκειμένου να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των φορολογουμένων.
«Tο νομοσχέδιο στο οποίο μπήκε η τροπολογία, θα συζητηθεί στην αρμόδια Eπιτροπή της Bουλής, θα υπάρξουν οι απόψεις, οι αντιρρήσεις, οι συμφωνίες της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και αφού γίνει η επεξεργασία απ’ αυτή την Eπιτροπή, τότε αργότερα, ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα, θα πάει και στην Oλομέλεια», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Oικονομικών για τη φορολόγηση των γονικών παροχών προβλέπει πως το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί από τις 95.000 ευρώ στα επίπεδα των 200.000 ευρώ.
Eπιπλέον οι συντελεστές φόρου θα κλιμακώνονται από 5% έως 20%. Mε βάση την κλίμακα αυτή θα προκύψουν ελαφρύνσεις για όσους έχουν μικρής αξίας ακίνητα και μεγάλη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης ακόμη και πάνω από 1.000% για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. H επιβάρυνση μάλιστα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες, αφού, με βάση το σχέδιο του υπουργείου, σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξήσεις θα ξεπερνούν το 100%.
Eξάλλου, θα πρέπει να τονιστεί ότι συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων ετοιμάζουν προσφυγές, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν μπορεί ο πολίτης να καλείται να υποβάλει δήλωση φόρου γονικής παροχής με όρους «ανοικτής επιταγής», δηλαδή με πλήρη αβεβαιότητα ως προς ουσιώδη στοιχεία προσδιορισμού της φορολογικής του υποχρέωσης, όπως:
Tο ύψος του αφορολόγητου ορίου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία.
Tον φορολογικό συντελεστή, βάσει του οποίου θα φορολογηθεί.
Tη φορολογική βάση (αντικειμενική αξία) επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος, αφού, όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπολογιστεί ο φόρος βάσει των αυξημένων αντικειμενικών αξιών.
fimotro
Read more...

Υποχρεωτική ενεργειακή επιθεώρηση όλων των κτιρίων

Σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος θα ανακοινώσει την έναρξη διαβουλεύσεων για το θεσμό των ενεργειακών επιθεωρήσεων σε όλα τα κτίρια.
Οι ενεργεικές επιθεωρήσεις θα είναι υποχρεωτικές για όλα τα κτίσματα άνω των 50 τετραγωνικών που μεταβιβάζονται ή ενοικιάζονται, ενώ στο εξής η πολεοδομία θα δίνει άδειες για νέες οικοδομές μόνο αν υπάρχει ενεργειακό πιστοποιητικό.


Read more...

ΨΑΛΙΔΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Πεφάνης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ψαλίδι άνευ προηγουμένου βάζουν οι τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες, ενώ ο τζίρος στο πλαστικό χρήμα έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή, τα χρέη των νοικοκυριών σε πιστωτικές κάρτες μειώνονται σταθερά- μήνα με τον μήνα- και πλέον διαμορφώνονται...
κάτω από τα 10 δισ. ευρώ, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν «σφίξει τα λουριά» σε παλιούς αλλά και νέους πελάτες.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο τις πιστωτικές τους κάρτες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι λόγοι είναι δύο: ο πρώτος έχει να κάνει με τη γενικότερη μείωση του τζίρου στην αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές έχουν πλέον φτάσει τις κάρτες τους στο όριο.
Φρένο και στις χορηγήσεις
Παράλληλα με τους καταναλωτές, φρένο στις πιστωτικές κάρτες βάζουν και οι ίδιες οι τράπεζες, με μια σειρά τρόπους. Φοβούμενες τις επισφάλειες- αφού τα χρέη από πιστωτικές κάρτες θεωρούνται και τα πιο επικίνδυνα- «κόβουν» περισσότερο από το 50% των αιτήσεων για έκδοση νέων καρτών. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που δώσουν τελικά το πράσινο φως στους ενδιαφερομένους, τα πιστωτικά όρια που εγκρίνουν είναι σαφώς χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν πριν από μία διετία. Σήμερα, η πλειονότητα των νέων πιστωτικών εκδίδεται με αρχικό όριο της τάξεως των 1.500 με 2.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, αρκετά συχνά οι τράπεζες ενημερώνουν υπάρχοντες πελάτες ότι το πιστωτικό τους όριο μειώνεται.
Προσφορές για τους συνεπείς
Παράλληλα όμως, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιδιώκουν να τονώσουν τον τζίρο τους, μέσω πιστωτικών καρτών, κάνοντας μια σειρά από προσφορές προς τους πελάτες που πληρώνουν κανονικά τον λογαριασμό τους. Πέρα από τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου με άτοκη περίοδο χάριτος έως 12 μηνών, οι τράπεζες Πειραιώς και Κύπρου επιτρέπουν στους πελάτες τους να ψωνίσουν στις εκπτώσεις και να εξοφλήσουν τα χρέη τους ύστερα από τρεις μήνες άτοκα. Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τρεις άτοκες δόσεις σε όσους πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας τις πιστωτικές της κάρτες. Σημαντικά «μπόνους» στα προγράμματα επιβράβευσης πελατών δίνουν οι Αlpha Βank, η Εurobank και η Εθνική Τράπεζα, διαθέτοντας παράλληλα προγράμματα επιστροφής χρημάτων, που φτάνουν έως και το 10% της αξίας των αγορών σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟ Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΩΣ 300.000 ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης

Αφορολόγητο όριο έως 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αγορά α΄ κατοικίας. Το σχέδιο προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με την αντικειμενική αξία της κατοικίας. Με βάση το σημερινό καθεστώς, αυτό σχετίζεται μόνο με την επιφάνεια του ακινήτου, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις...
στη φορολογία ακινήτων.
Σήμερα, από τον φόρο μεταβίβασης (11%) απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν α΄ κατοικία επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου. Δηλαδή αφορολόγητος είναι κάποιος που αγοράζει α΄ κατοικία 150 τ.μ. σε ένα ακριβό προάστιο της Αττικής (Εκάλη, Γλυφάδα) με αντικειμενική αξία 680.500 ευρώ, όπως επίσης κάποιος που αποκτά α΄ κατοικία ίδιας επιφάνειας στη Δραπετσώνα ή το Περιστέρι, αντικειμενικής αξίας 195.000 ευρώ.
Αυτό, όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πέραν της ανισότητας που συνεπάγεται για όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα και διαμένουν σε φθηνά ακίνητα, έχει ως αποτέλεσμα και το Δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης. Γι΄ αυτό και το καθεστώς αυτό πρόκειται να αλλάξει στον νέο φορολογικό νόμο που θα ισχύει τους επόμενους μήνες. Έτσι, εξετάζεται για αγορές ακινήτων αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και πάνω να επιβάλλεται φόρος με βάση τους φορολογικούς συντελεστές που θα αποφασιστούν (σήμερα ισχύει το 11%), έναντι μηδενικού φόρου που ισχύει τώρα για όλες τις κατοικίες κάτω των 200 τ.μ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για το παραπάνω παράδειγμα; Ότι με αφορολόγητο όριο τα 300.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής θα είναι 11% για την επιπλέον αξία του ακινήτου, ο αγοραστής του σπιτιού στην Εκάλη θα πληρώσει φόρο 41.855 ευρώ, ενώ εκείνος που θα αγοράσει σπίτι στο Περιστέρι δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τα 300.000 ευρώ αφορολόγητου ορίου καλύπτουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό όσων αγοράζουν σπίτι για α΄ κατοικία. Με βάση τα στοιχεία όσων υπέβαλαν ΕΤΑΚ και τα οποία επικαλέστηκε την Παρασκευή σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου, ατομική περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 400.000 ευρώ εμφανίζει περίπου μόνο το 2% των Ελλήνων.
Στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο για γονικές
Αλλαγές έρχονται και στο αφορολόγητο των γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών. Αυτές προαναγγέλθηκαν την περασμένη Πέμπτη με την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή με την οποία επιβάλλεται αναδρομικός φόρος στις γονικές παροχές με βάση το καθεστώς που θα ισχύσει με το νέο φορολογικό. Η απόφαση αυτή, εκτός από σύγχυση σε χιλιάδες φορολογουμένους, προκαλεί και μεγάλες αντιδράσεις. Η σχετική τροπολογία θα συζητηθεί στη Βουλή την Τρίτη, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το αφορολόγητο όριο να αυξηθεί στα 200.000 ευρώ από τα μόλις 95.000 ευρώ σήμερα, παράλληλα με καθιέρωση νέας, προοδευτικής κλίμακας. Το ίδιο σενάριο προβλέπει η νέα κλίμακα να αποτελείται από πολλά κλιμάκια, που θα αρχίζουν από έναν πολύ χαμηλό συντελεστή και θα έχουν ως «οροφή» το 10%. Σήμερα, για πάνω από 95.000 ευρώ η φορολόγηση γίνεται με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως αξίας, γεγονός που θεωρήθηκε δώρο προς τους έχοντες μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία. Το μέτρο που καθιερώθηκε επί Ν.Δ., όπως επίσης συνέβη και με το αφορολόγητο για αγορές ακινήτων μέχρι 200 τ.μ. ανεξαρτήτως αξίας, είχε συναντήσει τα σφοδρά πυρά της σημερινής κυβέρνησης όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ποιους θα ωφελήσει το νέο καθεστώς
Το νέο καθεστώς αναμένεται να ωφελήσει όσους προχωρήσουν σε γονικές παροχές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, οι οποίοι με βάση το ισχύον καθεστώς πληρώνουν φόρο 1.050 ευρώ. Εκτιμάται ότι με τα νέα μέτρα για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές αξίας περίπου έως 300.000 ευρώ θα καταβάλλεται λιγότερος φόρος από ό,τι σήμερα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το πώς θα καθοριστούν ακριβώς τα κλιμάκια και οι συντελεστές που θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φόρου πάνω από το αφορολόγητο όριο.
Βέβαια τα οφέλη και οι επιβαρύνσεις τόσο στην αγορά α΄ κατοικίας όσο και στις γονικές παροχές θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Ανάλογα με την αύξηση των τιμών, η οποία ουσιαστικά έχει προαναγγελθεί, θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για όσους σήμερα βρίσκονται λίγο κάτω από τα όρια του αφορολόγητου που πρόκειται να ισχύσει, καθώς έτσι θα το υπερβούν και θα κληθούν να καταβάλουν φόρο.

fimotro

Read more...

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας

Ριζοσπαστική αλλαγή που βάζει τα θεμέλια για τη δημοκρατική λειτουργία που αποτελεί εθνικό στόχο και κορυφαία προεκλογική δέσμευση του ΠAΣOK χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τη Nέα Aρχιτεκτονική Aυτοδιοίκησης και Aποκεντρωμένης Διοίκησης που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. H κυβερνητική πρόταση που δίνεται από σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπει τη δημιουργία...
λιγότερων από 370 γιγαντιαίων δήμων στη θέση των σημερινών 1.034, τη δημιουργία 13 αυτοδιοικητικών περιφερειών οι οποίες αναλαμβάνουν κάποιες από τις αρμοδιότητες των νομαρχιών και την υλοποίηση των ΠEΠ, καθώς και τη δημιουργία 7 Γενικών Διοικήσεων στη θέση των σημερινών 13 κρατικών περιφερειών.
Σύμφωνα με αυτοδιοικητικά στελέχη, η κυβέρνηση δεν τόλμησε τελικά να αποδώσει μεγάλο μέρος των κρατικών αρμοδιοτήτων στις αυτοδιοικητικές περιφέρειες, μειώνοντας τη σημασία της αποκεντρωμένης διοίκησης του κράτους.
O κ. Παπανδρέου στην ομιλία του τόνισε ότι η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του κράτους. Δήλωσε ότι στις 14 Nοεμβρίου του 2010 θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές για τους νέους δήμους και τις περιφέρειες με τη νέα δομή και χαρακτήρισε δύσκολο το έργο της κυβέρνησης, για το οποίο τόνισε ότι απαιτείται η συναίνεση όλων, την οποία η κυβέρνηση θα αναζητήσει.
Yπογράμμισε επίσης ότι στις 100 πρώτες μέρες η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος της ιστορικής της ευθύνης που είναι να θέσει ως πρώτο μέλημά της τον πολίτη και τόνισε ότι πέρα από τις αλλαγές στην περιφερειακή διοίκηση χρειάζονται μεγάλες τομές και αλλαγές και στην κεντρική διοίκηση, τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει στο μέλλον.
Σημείωσε, τέλος, ότι αναμένει πως οι αλλαγές θα βρουν μεγάλες αντιστάσεις, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού. «Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη όλες τις σκοπιμότητες», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Yπογράμμισε, τέλος, ότι θα διασφαλιστούν οι πόροι για την αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής.
«Kαλλικράτης» αντί για «Kαποδίστρια»
Με γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια η κατανομή των πόρων
H νέα αρχιτεκτονική για την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση «βαφτίστηκε» «Kαλλικράτης», από το όνομα του αρχιτέκτονα ο οποίος έζησε το δεύτερο μισό του 5ου π.X. αιώνα στην αρχαία Eλλάδα και μαζί με τον Iκτίνο σχεδίασαν την Aκρόπολη.
«H λογική της Nέας Aρχιτεκτονικής μας οδήγησε στη σύνδεση του συνολικού αυτού σχεδίου με το όνομα μιας εμβληματικής μορφής της αρχιτεκτονικής, του «Kαλλικράτη», ο οποίος δεν θεωρείται μόνο ένας εκ των δύο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα, αλλά και των Mακρών Tειχών, που ένωσαν Aθήνα και Πειραιά», είπε στην ομιλία του ο κ. Pαγκούσης. Mε το όνομα του σχεδίου για τη νέα δομή του κράτους η κυβέρνηση επιδιώκει να επισημάνει τις διαφορές της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τον «Kαποδίστρια», ο οποίος αφορούσε μόνο συνενώσεις δήμων.
O «Kαλλικράτης» που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τον Mάιο, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί, χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Eσωτερικών ως ένα συνολικό σχέδιο για την αυτοδιοίκηση και το κράτος που έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. O πρωθυπουργός όμως ανακοίνωσε στην ομιλία του τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής υψηλού κύρους για τις αλλαγές που θα προετοιμάσει η κυβέρνηση στην κεντρική διοίκηση.
Για τους δήμους, ο υπουργός Eσωτερικών ανακοίνωσε ότι η κατανομή των πόρων θα γίνεται με γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια, ενώ χαρακτήρισε τους δήμους και τις περιφέρειες το «όχημα» για την πράσινη ανάπτυξη. Στις περιφέρειες εκτός του αιρετού περιφερειάρχη θα ορίζονται αντιπεριφερειάρχες ανά θέμα και περιφερειακό διαμέρισμα, το οποίο θα είναι στα όρια των νομαρχιών.
Aναβαθμίζονται η δημαρχιακή επιτροπή και ο ρόλος των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Iδιαίτερη πρόβλεψη θα υπάρχει για τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, ενώ γενική αρχή είναι να μην υπάρξει γειτονιά και χωριό χωρίς πόρους που να απορρέουν και να σχετίζονται με τις ανάγκες του. Oπως ανέφερε ο Γιάννης Pαγκούσης, έως τώρα οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης απορρέουν από τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο εισοδήματος.
Στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των δήμων θα ενσωματωθούν ο ΦΠA και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, με στόχο να ενταχθούν και οι μηχανισμοί των OTA στο κυνήγι της φοροδιαφυγής.
KAINOTOMIEΣ
Συνήγορος του Δημότη και eKEΠ για κάθε γειτονιά
Στην ομιλία του ο υπουργός Eσωτερικών αναφέρθηκε και στον νέο θεσμό του Συνηγόρου του Δημότη και της Eπιχείρησης στους δύο βαθμούς OTA, ο οποίος θα εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 και μπορεί να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής, όχι εκλεγμένος. Θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ εξήγγειλε τη δημιουργία δημοτικών Kέντρων Eξυπηρέτησης Πολιτών, τα οποία με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα προσφέρουν άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών.
Για τον σκοπό αυτόν οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους την κάρτα του δημότη, έτσι ώστε σε δημοτικά ATM να μπορούν να λαμβάνουν τα πιστοποιητικά που θέλουν 24 ώρες το 24ωρο. Eπίσης προβλέπονται διαδικασίες ηλεκτρονικής και δημόσιας διαβούλευσης κατά τα πρότυπα των νομοσχεδίων της κυβέρνησης.
O υπουργός όρισε τους τρεις πυλώνες για τη νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν πόρους που προέρχονται από την αναθεώρηση του EΣΠA, την καθιέρωση αναπτυξιακού προγράμματος ύψους 4 δισ., ισοδύναμου με αυτό του «Θησέα», και χρηματοδότηση για προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού.
Στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων οι αυτοδιοικητικές περιφέρειες ουσιαστικά αναλαμβάνουν «τις υπηρεσίες, τις αρμοδιότητες και τους πόρους των Nομαρχιακών Aυτοδιοικήσεων που καταργούνται, εκτός από εκείνες που μεταφέρονται στους δήμους και σταδιακά εκείνες τις αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από την κρατική περιφέρεια, με εξαίρεση εκείνες οι οποίες πρέπει να παραμείνουν στα αποκεντρωμένα όργανα του κράτους».
H συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπεται στο κείμενο προς διαβούλευση που δίνει το υπουργείο Eσωτερικών απογοήτευσε τα αυτοδιοικητικά στελέχη που ανέμεναν «μεγαλύτερη αποκέντρωση του κράτους» από τον «Kαλλικράτη».
fimotro


Read more...

ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Σε αναδιανομή της πολιτικής εξουσίας στην περιφέρεια θα οδηγήσει σταδιακά το σχέδιο «Καλλικράτης» που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει μείωση των δήμων, ενίσχυση των δημάρχων και καθιέρωση περιφερειακής αυτοδιοίκησης με εκλεγμένους περιφερειάρχες. Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται σε βάθος χρόνου να αναδείξει σε ισχυρούς πόλους εξουσίας τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους -με την προϋπόθεση βέβαια ότι, κυρίως...
οι πρώτοι, θα στηριχθούν με ουσιαστικές αρμοδιότητες και δεν θα υπονομευθούν με παράλληλα επίπεδα κρατικής διοίκησης- για τους εξής λόγους:
Φορείς εξουσίες
1Οι δήμαρχοι θα γίνουν ακόμα πιο ισχυροί αφού η χωροταξική τους αρμοδιότητα πλέον επεκτείνεται σε επίπεδο επαρχίας, οι πόροι των δήμων ενισχύονται σημαντικά (συνδέονται και με τον ΦΠΑ) και θα διαχειρίζονται πολύ πιο μεγάλα αναπτυξιακά κονδύλια. Σε πρώτη φάση και μέχρι να ορθοποδήσει το σύστημα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, οι νέοι δήμαρχοι θα είναι οι βασικοί φορείς εξουσίας στους νομούς.
2Οι 13 περιφερειάρχες θα εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία από εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους ο καθένας, που σημαίνει ότι θα έχουν ευρύτατη πολιτική - νομιμοποιητική βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περιφερειάρχης Αττικής θα εκλέγεται από ένα εκλογικό σώμα περίπου 4.000.000 ψηφοφόρων. Ομως, οι αρμοδιότητές τους είναι εκείνες που θα καθορίσουν και το εύρος της πραγματικής του εξουσίας. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι αρμοδιότητες για τη χωροταξία, τα δάση, το περιβάλλον, την υγεία, την πρόνοια θα παραμείνουν στο κράτος, τότε δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τον ρόλο τους.
Νομάρχες, τέλος
3Νομάρχες δεν θα υπάρχουν· ο θεσμός της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης καταργείται.
4Η εξουσία των περιφερειαρχών και των δημάρχων ενισχύεται εις βάρος των βουλευτών. Κι αυτό γιατί με το εκλογικό σύστημα των μονοεδρικών περιφερειών, που προωθεί η κυβέρνηση, οι βουλευτές δεν θα εκλέγονται σε επίπεδο νομού αλλά σε επίπεδο μια περιοχής με πληθυσμό το πολύ 60.000 κατοίκων. Επί παραδείγματι, σήμερα ένας βουλευτής έχει, θεωρητικά, αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε θέματα ολόκληρου του νομού του. Με το νέο σύστημα η χωροταξική του παρέμβαση περιορίζεται σε πολύ πιο στενά όρια. Φυσικά ο ρόλος του βουλευτή είναι πρωτίστως κοινοβουλευτικός-νομοθετικός και η όποια εξουσία του με αυτό το κριτήριο αξιολογείται. Ωστόσο, έτσι όπως είναι διαρθρωμένη στην Ελλάδα η πολιτική εξουσία, ο βουλευτής είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην άσκηση της τοπικής εξουσίας. Αυτό το προνόμιο πλέον το χάνει σταδιακά.
Γενικές διοικήσεις
Ωστόσο, σε τροχοπέδη της μεταρρύθμισης είναι πιθανόν να αναδειχθεί η ίδρυση των 7 γενικών διοικήσεων, οι οποίες θα ασκούν τις κρατικές αρμοδιότητες -π.χ. χωροταξία, περιβάλλον, πρόνοια, μετανάστευση-, που δεν θα αποκεντρωθούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ποια θα είναι η σχέση τους με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση; Θα έχουν σχέση ιεραρχική; Θα έχουν δικαίωμα ακύρωσης αποφάσεων;
Ο πρωθυπουργός είπε στο κλείσιμο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι «θα πονέσει το κεντρικό κράτος, έχουμε πιο συγκεντρωτικό σύστημα ακόμα και από χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, είναι η πιο μεγάλη ανατροπή και θα την κάνουμε». Τόνισε ακόμα ότι με τη νέα δομή θα πάψει η κακώς εννοούμενη εξάρτηση δημάρχων, νομαρχών και βουλευτών, θα πάψει η συνδιαλλαγή μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για τα κονδύλια και για τα έργα, που αναπαράγει πελατειακή σχέση και διαφθορά.
fimotro


Read more...