Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟ Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΩΣ 300.000 ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης

Αφορολόγητο όριο έως 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αγορά α΄ κατοικίας. Το σχέδιο προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με την αντικειμενική αξία της κατοικίας. Με βάση το σημερινό καθεστώς, αυτό σχετίζεται μόνο με την επιφάνεια του ακινήτου, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις...
στη φορολογία ακινήτων.
Σήμερα, από τον φόρο μεταβίβασης (11%) απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν α΄ κατοικία επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου. Δηλαδή αφορολόγητος είναι κάποιος που αγοράζει α΄ κατοικία 150 τ.μ. σε ένα ακριβό προάστιο της Αττικής (Εκάλη, Γλυφάδα) με αντικειμενική αξία 680.500 ευρώ, όπως επίσης κάποιος που αποκτά α΄ κατοικία ίδιας επιφάνειας στη Δραπετσώνα ή το Περιστέρι, αντικειμενικής αξίας 195.000 ευρώ.
Αυτό, όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πέραν της ανισότητας που συνεπάγεται για όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα και διαμένουν σε φθηνά ακίνητα, έχει ως αποτέλεσμα και το Δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης. Γι΄ αυτό και το καθεστώς αυτό πρόκειται να αλλάξει στον νέο φορολογικό νόμο που θα ισχύει τους επόμενους μήνες. Έτσι, εξετάζεται για αγορές ακινήτων αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και πάνω να επιβάλλεται φόρος με βάση τους φορολογικούς συντελεστές που θα αποφασιστούν (σήμερα ισχύει το 11%), έναντι μηδενικού φόρου που ισχύει τώρα για όλες τις κατοικίες κάτω των 200 τ.μ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για το παραπάνω παράδειγμα; Ότι με αφορολόγητο όριο τα 300.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής θα είναι 11% για την επιπλέον αξία του ακινήτου, ο αγοραστής του σπιτιού στην Εκάλη θα πληρώσει φόρο 41.855 ευρώ, ενώ εκείνος που θα αγοράσει σπίτι στο Περιστέρι δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τα 300.000 ευρώ αφορολόγητου ορίου καλύπτουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό όσων αγοράζουν σπίτι για α΄ κατοικία. Με βάση τα στοιχεία όσων υπέβαλαν ΕΤΑΚ και τα οποία επικαλέστηκε την Παρασκευή σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου, ατομική περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 400.000 ευρώ εμφανίζει περίπου μόνο το 2% των Ελλήνων.
Στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο για γονικές
Αλλαγές έρχονται και στο αφορολόγητο των γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών. Αυτές προαναγγέλθηκαν την περασμένη Πέμπτη με την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή με την οποία επιβάλλεται αναδρομικός φόρος στις γονικές παροχές με βάση το καθεστώς που θα ισχύσει με το νέο φορολογικό. Η απόφαση αυτή, εκτός από σύγχυση σε χιλιάδες φορολογουμένους, προκαλεί και μεγάλες αντιδράσεις. Η σχετική τροπολογία θα συζητηθεί στη Βουλή την Τρίτη, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το αφορολόγητο όριο να αυξηθεί στα 200.000 ευρώ από τα μόλις 95.000 ευρώ σήμερα, παράλληλα με καθιέρωση νέας, προοδευτικής κλίμακας. Το ίδιο σενάριο προβλέπει η νέα κλίμακα να αποτελείται από πολλά κλιμάκια, που θα αρχίζουν από έναν πολύ χαμηλό συντελεστή και θα έχουν ως «οροφή» το 10%. Σήμερα, για πάνω από 95.000 ευρώ η φορολόγηση γίνεται με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως αξίας, γεγονός που θεωρήθηκε δώρο προς τους έχοντες μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία. Το μέτρο που καθιερώθηκε επί Ν.Δ., όπως επίσης συνέβη και με το αφορολόγητο για αγορές ακινήτων μέχρι 200 τ.μ. ανεξαρτήτως αξίας, είχε συναντήσει τα σφοδρά πυρά της σημερινής κυβέρνησης όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ποιους θα ωφελήσει το νέο καθεστώς
Το νέο καθεστώς αναμένεται να ωφελήσει όσους προχωρήσουν σε γονικές παροχές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, οι οποίοι με βάση το ισχύον καθεστώς πληρώνουν φόρο 1.050 ευρώ. Εκτιμάται ότι με τα νέα μέτρα για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές αξίας περίπου έως 300.000 ευρώ θα καταβάλλεται λιγότερος φόρος από ό,τι σήμερα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το πώς θα καθοριστούν ακριβώς τα κλιμάκια και οι συντελεστές που θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φόρου πάνω από το αφορολόγητο όριο.
Βέβαια τα οφέλη και οι επιβαρύνσεις τόσο στην αγορά α΄ κατοικίας όσο και στις γονικές παροχές θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Ανάλογα με την αύξηση των τιμών, η οποία ουσιαστικά έχει προαναγγελθεί, θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για όσους σήμερα βρίσκονται λίγο κάτω από τα όρια του αφορολόγητου που πρόκειται να ισχύσει, καθώς έτσι θα το υπερβούν και θα κληθούν να καταβάλουν φόρο.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: