Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Τα «μπλοκάκια» κατέλαβαν και τη... δημόσια υγεία

Με σύμβαση έργου προσλαμβάνονται 200 γιατροί στο ΕΣΥ

[images.jpg]ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥΓιατροί με... μπλοκάκι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά στο ΕΣΥ. Πρόκειται για περισσότερους από 200 γιατρούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με ενδεκάμηνες συμβάσεις, προκειμένου να στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν ήδη προσληφθεί 40 γιατροί.

Στη σύμβαση έργου που έχει δοθεί σε γιατρούς αναφέρεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ενισχύσει τις ΜΕΘ σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης, αποφάσισε την κατάρτιση συμβάσεων έργου με γιατρούς και νοσηλευτές.

Ο γιατρός θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στη ΜΕΘ ενός νοσοκομείου του ΕΣΥ, σύμφωνα με το ωράριο και το πρόγραμμα εφημεριών του ιδρύματος. Τις ίδιες υπηρεσίες θα παρέχει αν παρίσταται ανάγκη και σε άλλες ΜΕΘ σε συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι συμβάσεις έχουν ισχύ ένδεκα μήνες και μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος θα λύονται αυτοδικαίως.

Ειδικότερα, στη σύμβαση σημειώνονται τα ακόλουθα: «Για το παραπάνω έργο η αμοιβή του ιατρού ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 38.220 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων και πλέον των εργοδοτικών εισφορών όπου αυτό απαιτείται. Η παραπάνω αμοιβή θα καταβάλλεται στον γιατρό τμηματικά, εκδιδομένων από αυτόν των νομίμων παραστατικών. Συμφωνείται ρητά και ανεπιφύλακτα ότι το παρόν δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σύμβαση εξαρτημένης εργασίας,αλλά σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών και ως εκ τούτου το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέχει καμία υποχρέωση καταβολής στον ιατρό μισθού ή αποδοχών πάσης φύσεως ή επιδομάτων που καταβάλλονται στους ιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ούτε ο ιατρός έχει δικαίωμα σε οποιαδήποτε άλλη παροχή ή οποιοδήποτε άλλο πλεονέκτημα ή διευκόλυνσησε χρήμα ή σε είδος τα οποία παρέχει το ΚΕΕΛΠΝΟ στους παρέχοντες εξαρτημένη εργασία μισθωτούς ή ιατρούς του ΕΣΥ».

Την αντίδραση του ιατρικού κόσμου έχει προκαλέσει η νέα μορφή εργασίας νοσοκομειακών γιατρών. «Είναι ένα ακόμη βήμα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στον χώρο της Υγείας το οποίο είναι σε βάρος και των υγειονομικών και των ασθενών.Αυτός ο πολυκερματισμός που αυξάνει όλο και περισσότερο τους εποχικά εργαζόμενους ή τους εργαζόμενους με μπλοκάκι υποβαθμίζει το επιστημονικό έργο και είναι ταπεινωτικό για τους γιατρούς και τους αποδέκτες των υπηρεσιών Υγείας» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Ηλ. Σιώρας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Οπως επισημαίνει, «αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί με μια πολιτική που θα δίνει σταθερή και μόνιμη εργασία στο πλαίσιο ενός άλλου δημόσιου Συστήματος Υγείας».


Read more...

Τετ α τετ Παπούλια – Ερντογάν στο Αμπου Ντάμπι


Τετ α τετ Παπούλια – Ερντογάν στο  Αμπου Ντάμπι

του Μάκη Πολλάτου

Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, κατά πάσα πιθανότητα, θα διεξαχθεί στο Αμπου Ντάμπι συνάντηση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κύριοι Παπούλιας και Ερντογάν από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου θα Βρίσκονται στο Αμπού Ντάμπι, στο πλαίσιο Διεθνούς Διάσκεψης για το Ενεργειακό Μέλλον του Πλανήτη (World Future Energy Summit).

Το γεγονός αυτό επιχείρησε να «αξιοποιήσει» ο κ. Ερντογάν ο οποίος διά της διπλωματικής οδού και συγκεκριμένα μέσω του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα υπέβαλλε πρόταση για διμερή συνάντηση με τον κ. Παπούλια, κατά τη διάρκεια της περιόδου που και οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οι συνομιλίες του κ. Παπούλια με τον κ. Ερντογάν στο Αμπού Ντάμπι αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο. Κυρίως όμως διότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όλες τις τοποθετήσεις του ζητά από την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, καλεί την Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και επισημαίνει το Κυπριακό δεν έπαψε να αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, η επικείμενη συνάντηση Παπούλια – Ερντογάν αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
protothema.gr

Read more...

Γιακουμάτος: «Συγγνώμη που δεν έριξα την κυβέρνηση Καραμανλή»


Γιακουμάτος: «Συγγνώμη που δεν έριξα την κυβέρνηση Καραμανλή»

Φωτιές ανάβουν οι δηλώσεις του Γεράσιμου Γιακουμάτου στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 9,89 και την εκπομπή των Δήμου Βερύκιου και Δημήτρη Σταυρόπουλου.

«Λυπάμαι που δεν είχα το θάρρος να ρίξω την κυβέρνηση Καραμανλή για να γλιτώσω και τον Καραμανλή και τη χώρα. Ζητώ συγγνώμη» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του πρώην υφυπουργού Εργασίας, η οποία αναμένεται να προκαλέσει σάλο στη Νέα Δημοκρατία. Οπως συμπλήρωσε πάντως ο κ. Γιακουμάτος, αν έκανε κάτι τέτοιο «θα έτρωγαν ξύλο ακόμα και οι κληρονόμοι μου».

Ο κ. Γιακουμάτος τόνισε ότι δεδομένης της κατάστασης, πρέπει πλέον να μπει πρώτα το συμφέρον της χώρας και όχι οι μικρικομματικές σκοπιμότητες και υπογράμμισε την ανάγκη κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα οικονομικά στοιχεία και ζήτησε να «τιμωρηθούν οι ψεύτες».

Τέλος, υποστήριξε τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τις δηλώσεις του περί άδειων ταμείων, ενώ αναφερόμενος στη δική του θητεία στο συγκεκριμένο υπουργείο σημείωσε ότι έδωσε μάχερς, αλλά ήταν μόνο ένας «υφυπουργίσκος».

protothema.gr


Read more...

Δεν υπάρχουν μόνο στην ΕΡΤ λεφτά με τη σέσουλα...


Μισθοί - πρόκληση στον ΕΛΟΤ
(Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης)‏
.
Από το http://kafeneio-gr.blogspot.com/

Άλλη μια κρατική επιχείρηση, φυσικά ελλειμματική, που μοιράζει μισθούς πρόκληση από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών. Μέχρι πότε θα συνεχίζεται η σπατάλη και το βόλεμα των ημετέρων εις βάρος του λαού;
Δείτε ενδεικτικά μερικούς από τους παχυλούς...

μισθούς (σύνολο ετήσιες αποδοχές 2009):
ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 83.179,74
ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 82.304,81
ΓΚΙΘΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 77.323,14
ΜΠΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 76.210,36
ΠΑΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 74.359,62
ΜΑΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 73.907,64
ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 72.078,31
ΒΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ 71.287,61
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΛΙΛΙΑΝ 69.738,89
ΤΣΟΓΚΑ ΜΑΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ 66.804,15
ΚΡΟΚΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ 66.441,48
ΔΟΥΚΑΚΗΣ ΦΩΚΙΩΝ 65.670,06
ΔΑΜΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 64.880,74
ΝΤΟΜΑΖΙΝΑΣ ΠΕΤΡΟΣ 62.889,88
ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 62.529,09
ΑΝΤΑΡΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ 62.508,51
ΚΟΡΡΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 61.723,91
ΜΕΛΑΓΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 61.468,05




Read more...

Συνομιλίες Παπανδρέου - Μπορίσοφ

Στις συζητήσεις που είχαμε με τον Μπόικο Μπορίσοφ διαπιστώσαμε το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών μας, ενώ παράλληλα η συνάντηση σηματοδοτεί και ένα νέο ξεκίνημα για μια πιο δυναμική στάση στις διμερείς μας σχέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στη παραμεθόρια πόλη Ζλάτογκραντ.

Νωρίτερα, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν εγκαινιάσει στη διασυνοριακή οδό Θερμών- Ζλάτογκραντ.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι προσβλέπει σε σχέσεις - πρότυπο στην οικονομία, το εμπόριο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών ,σχέσεις οι οποίες, οπως είπε, μπορούν να αποτελέσουν και μοντέλο διμερών σχέσεων για όλα τα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το γεγονός πως η Βουλγαρία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ δίνει περισσότερες δυνατότητες για τις διμερείς αυτές σχέσεις, για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2014 και την επίλυση λεπτών προβλημάτων στην περιοχή.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι διαπίστωσε πως ο Βούλγαρος ομόλογός του είναι και αυτός αποφασισμένος ώστε να προχωρήσουν οι δύο χώρες μαζί με τις καλύτερες προοπτικές.

Απο τη μεριά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι τιμή για τη Βουλγαρία να υποδέχεται έναν απο τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Ευρώπης.

Πρόσθεσε ότι προσυπογράφει όλα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και επισήμανε ότι μετά τα εγκαίνια της διασυνοριακής διάβασης για πρώτη φορά ανοίγεται διάβαση σε μήκος 350 χιλιομέτρων ελληνοβουλγαρικής μεθορίου.

Ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι η φιλία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ηγετών θα συμβάλει στην προώθηση των διμερών σχέσεων, αλλά και στη βοήθεια προς τις άλλες βαλκανικές χώρες, ενώ τέλος είπε ότι μπορούμε μαζί να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία θα δώσουν τόνωση στην περιοχή.

Στις διμερείς συζητήσεις των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με θετικό πρόσημο αλλά και η συμφωνία να επιλύονται αμέσως διάφορα τεχνικά προβλήματα, ώστε αυτή η μεγάλη επένδυση να λειτουργήσει, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της κοινής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της λειτουργίας και άλλων διόδων στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και τα θέματα του Κοσόβου, της ονομασίας της ΠΓΔΜ, της Τουρκίας και το Κυπριακό.

Ακόμη, συζητήθηκε η πορεία της Βουλγαρίας στην ΕΕ, όπου η Ελλάδα ως παλαιότερο μέλος επικουρεί τη γείτονα χώρα σε ευρωπαϊκά θέματα. Βεβαίως συζητήθηκε η "ατζέντα 2014", η είσοδος δηλαδή των δυτικών βαλκανίων στην ΕΕ, όπως έχει προτείνει ο Ελληνας πρωθυπουργός, ως τη χρονιά αυτή και τέλος οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν προσκλήσεις για την πραγματοποίηση επίσκεψης στην Αθήνα και τη Σόφια, αντίστοιχα.

Ακολούθησε γεύμα στο οποίο παρεκάθησαν οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών καθώς και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης.

nooz.gr

Read more...

Κατατέθηκε το ν/σ για γονικές παροχές- τσιγάρα- ποτά

Αυξάνεται στις 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά, το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από 8.1.2010 για τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση φόρου για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 310.000 ευρώ που αφορά την πλειοψηφία των ακινήτων, η οποία προκαλείται τόσο λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στις 150.000 ευρώ από 95.000 που ήταν με το προηγούμενο καθεστώς αλλά και της αναπροσαρμογής των συντελεστών του φόρου.

Για ακίνητα
πάνω από 310.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας με το νέο καθεστώς προκύπτει αύξηση φόρου. Σημειώνεται ότι, η κλίμακα που θα ισχύει πλέον για τη φορολογία γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών θα είναι η ακόλουθη:

Για αντικειμενική αξία
από 150.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ ανέρχεται σε 5% και πάνω από το όριο αυτό στο 10%.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η κατάργηση του παλιού καθεστώτος όπου φορολογούσε με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως ύψους περιουσίας μεταβιβαζόμενης περιουσίας πάνω από τα 95.000 ευρώ ήταν αναγκαία, προκειμένου να θεσπιστεί ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των πολιτών, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Η κατεπείγουσα κατάθεση του νομοσχεδίου αιτιολογείται από το υπουργείο Οικονομικών, στο γεγονός ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009 παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση στις διενεργούμενες γονικές παροχές και που αφορούσαν ιδιαίτερα σε ΔΟΥ που υπάγονται ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της φορολογίας για αυτά που είχε προαναγγελθεί.

Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι στη ΔΟΥ Κηφισιάς το Δεκέμβριο του 2009 ο αριθμός των γονικών παροχών αυξήθηκε από 437 το Δεκέμβριο του 2008 σε 2.240 και η αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων από 39,4 εκατ. ευρώ σε 538,79 εκατ. ευρώ. Ανάλογα αποτελέσματα αναφέρονται για τις ΔΟΥ Ψυχικού και Μυκόνου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται η αύξηση που θα ισχύσει τελικά στη φορολογία των τσιγάρων, η οποία είναι: για τα φτηνά τσιγάρα η αύξηση τιμής λόγω του φόρου ανέρχεται σε 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ και για ακριβά τσιγάρα από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ.

nooz.gr

Read more...

Μαζική κάθοδος των τρακτέρ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη μαζική κάθοδος των τρακτέρ σε κόμβους του οδικού δικτύου της χώρας. Η πλειοψηφία των αγροτών που ξεκινούν κινητοποιήσεις, πρόσκεινται στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο αγροτών.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αγρότες από τις Σέρρες κατευθύνονται στον κόμβο Κερδυλλίων της Εγνατίας Οδού, τον οποίο προτίθενται να αποκλείσουν στις 2 μ.μ., ενώ το ενδεχόμενο συμβολικού αποκλεισμού του κόμβου Στρυμωνικού στην Ε.Ο. Σερρών- Θεσσαλονίκης, εξετάζουν και αγρότες που έχουν παρατάξει από χθες τα τρακτέρ τους στο σημείο αυτό.

Στάση αναμονής τηρούν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής, που παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Νέας Τρίγλιας, στην άκρη του οδοστρώματος. Αύριο Σάββατο αγρότες του Κιλκίς θα συγκεντρωθούν στο τελωνείο Δοϊράνης. Αύριο συνεδριάζουν και οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας.

Στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, αγρότες από την Καβάλα ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι, ωριαίο αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στον κόμβο Χρυσούπολης, ενώ στη Δράμα θα καθορίσουν τη στάση τους σε συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα το μεσημέρι.

Στον Έβρο οι αγρότες ξεκίνησαν προσυγκεντρώσεις στα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων και στην περιοχή Κορνοφωλιά (Σουφλί), ενώ την Κυριακή θα αποφασίσουν εάν θα προβούν σε αποκλεισμούς.

Στη Δυτική Μακεδονία, στον κόμβο Βογατσικού κατευθύνονται αγρότες του Νομού Καστοριάς και από τις 2 μ.μ. θα διακόπτουν (ανά μία ώρα) την κυκλοφορία οχημάτων από Καστοριά προς Θεσσαλονίκη και από Καστοριά προς Αλβανία. Στο τελωνείο Νίκης κατευθύνονται αγρότες από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο, με σκοπό να το αποκλείσουν. Στο ίδιο σημείο κατευθύνεται και μερίδα αγροτών από τα Γρεβενά. Στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής θα συγκεντρωθούν την Κυριακή οι αγρότες των Πρεσπών.

Δυναμικά στο χορό των κινητοποιήσεων «μπαίνουν» από τη Δευτέρα, με σημείο συνάντησης τον κόμβο της Νίκαιας Καρδίτσας, οι αγρότες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) -του προσκείμενου στο ΚΚΕ αγροτοσυνδικαλιστική Βαγγέλη Μπούτα- και την Τετάρτη οι συνδικαλιστικές ενώσεις, που πρόσκεινται στη ΝΔ, συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου του Νομού Λάρισας.

Για σήμερα, αγρότες από την περιοχή των Φαρσάλων προτίθενται να κατεβάσουν τα τρακτέρ έξω από το γήπεδο της πόλης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή στη Λάρισα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών.

nooz.gr

Read more...

"Μπήκαμε μέσα 1,5 δις με την ΕΡΤ"...


Ομολογία του Πέτρου Δούκα πριν από λίγο στην εκπομπή της Μαριάννας Πυργιώτη και της Κάτιας Μακρή (Real FM). "300 εκατομμύρια το χρόνο μπαίναμε μέσα με την ΕΡΤ. Στα 5 χρόνια που 'ταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το ποσό ξεπέρασε το 1,5 δις".

Καλό είναι που ομολογεί το φέσι ένας πρώην υπουργός της Ν.Δ., αλλά...

...μάλλον στα 5,5 χρόνια μπήκαν μέσα πολύ παραπάνω από 1,5 δις. Τα ποσά που ανακοίνωσε χθες ο Γερουλάνος με τις περικοπές του κόστους δίνουν πραγματικά την αίσθηση του χάους που υπήρχε. Μόνο από τη μείωση των θέσεων 14 ειδικών συμβούλων του προέδρου της ΕΡΤ εξοικονομείται 1.080.000,00 ευρώ. Άκου ειδικοί!

Τόσο μα... ήταν ο πρόεδρος που ήθελε 14 ειδικούς για να τον συμβουλεύουν;...

nonews-news

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ "ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ"...










fimotro

Read more...

Έλεγχος για τα σκάνδαλα στον ΕΟΤ...


...την περίοδο που ήταν υπουργός ο Κ. Μαρκόπουλος!
Συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής μελετά το ΠΑΣΟΚ
.
Αρχίζει έλεγχος για τα σκάνδαλα που έγιναν στον ΕΟΤ κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος! Την εντολή έδωσε στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Αριστείδης Μπουρδάρας (φωτογραφία) ύστερα από τις καταγγελίες της νυν υφυπουργού Τουρισμού Αντζελας Γκερέκου και του νέου προέδρου του ΕΟΤ Νικόλα Κανελλόπουλου.
Η κ. Γκερέκου ως γνωστόν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις τεράστιες οφειλές του Οργανισμού για...

τη διαφημιστική του καμπάνια, υποστηρίζοντας πως μόνο για το προηγούμενο έτος φτάνουν τα 34 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανέφερε και τα υπέρογκα ποσά που οφείλονται σε ξένα Μέσα για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό...
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει και σε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα σκάνδαλα στον ΕΟΤ.




Read more...

Παπανδρέου: Εκλογές αν δεν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος!


Τι είπε στο γεύμα με τους διευθυντές εφημερίδων

.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
.
Στο γεύμα που είχε με τους διευθυντές των εφημερίδων ο Γιώργος Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου (εδώ), βγήκε και μια είδηση: Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν δεν "περάσει" ο νέος εκλογικός νόμος που θα φέρει η κυβέρνηση, θα πάει σε εκλογές...
Η δήλωση αυτή γίνεται τη στιγμή κατά την οποία φουντώνουν στο παρασκήνιο οι αντιδράσεις ακόμη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το "γερμανικό μοντέλο"...



Read more...

Ερχονται και νέες προσφυγές για τον Ασωπό



της Μαριάννας Τζάννε

Στη Δικαιοσύνη μεταφέρεται η βρόμικη υπόθεση της ρύπανσης του Ασωπού, καθώς στις 27 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η μεγάλη δίκη για τις 15 υπόλογες βιομηχανίες, που σύμφωνα με τους ελέγχους των επιθεωρητών περιβάλλοντος βρέθηκαν να ρυπαίνουν την περιοχή.

Η δίκη, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Ιούνιο, είχε πάρει αναβολή και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο οικολογικό σκάνδαλο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας.

Απόδειξη της σοβαρότητας που εμφανίζει είναι η πρόσληψη από τις βιομηχανίες μεγάλων δικηγορικών γραφείων που χειρίζονται ποινικές υποθέσεις.

«Δράστες» είναι ηχηρά ονόματα της ελληνικής βιομηχανίας και το πολύ σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι οι επιχειρήσεις διώκονται για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου, η οποία σύμφωνα με νομικούς κύκλους τιμωρείται με βαρύτατες ποινές που φτάνουν έως και 10 χρόνια κάθειρξη. Αίτημα παράστασης στη δίκη, ως πολιτική αγωγή, κατέθεσαν χθες στο δικαστήριο πολίτες των Οινοφύτων.

Ζητούν ανάκληση των αδειών

Εκτός από το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την προσφυγή που είχαν καταθέσει πριν από ένα χρόνο φορείς των Οινοφύτων.

Με την προσφυγή τους ζητούσαν να ακυρωθούν αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, για ανάκληση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας πέντε βιομηχανιών.

Πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν υποστηρίξει ότι οι βιομηχανίες δεν διέθεταν τις νόμιμες άδειες για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και ότι η Νομαρχία έκανε εκ των υστέρων δεκτές τις αιτήσεις τους για νόμιμες άδειες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισηγήτρια της υπόθεσης από την πλευρά του ανώτατου δικαστηρίου κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτείνει να γίνουν δεκτές οι προσφυγές του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού και της οικολογικής οργάνωσης «Πολίτες για τη Αειφορία», με το σκεπτικό ότι η Νομαρχία όφειλε να εξετάσει τη νομιμότητα των αδειών και να τις ανακαλέσει. Το παράδοξο είναι ότι ενώ στη δίκη προσήλθαν και οι πέντε επίμαχες επιχειρήσεις, δεν παρέστη εκπρόσωπος της Νομαρχίας, με αποτέλεσμα να δικαστεί ερήμην.

Σημειώνεται ότι εντός των επομένων μηνών θα κατατεθεί και νέα προσφυγή από ομάδα 200 κατοίκων των Οινοφύτων στα αστικά δικαστήρια κατά της πολιτείας, αλλά και κατά βιομηχανιών. Οι προσφυγές θα αφορούν έκθεση σε κίνδυνο, απαξίωση περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων και ψυχική οδύνη για όσες οικογένειες έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Οι 15 βιομηχανίες που κατηγορούνται είναι:

  • Εuropa Profil Αλουμίνιο ΑΒΕ
  • Αluminco
  • ICR Ιωάννου ΑΒΕΕ
  • ΠΡΟΤΑΛ ΑΒΕΕ
  • Γαλβανιστήρια Ελλάδας ΑΒΕΕ
  • Berling ΑΒΕΕ-Kυριάκος Κωνσταντινίδης
  • Viometale ΑΒΕΕ
  • EΛΒΑΛ
  • Μ.Ι. Μαΐλλης ΑΕΒΕ
  • ΒΑΦΙΚΗ ΑΕ
  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ
  • PROFILCO AE
  • MΑΣΤΕΡΟΣΟΛ - Ν. Χουστουλάκης ΕΠΕ
  • ΕΑΒ
  • BLK Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε.
protothema


Read more...

Γονικές παροχές από 8/1- τσιγάρα στα 4 ευρώ

Την Παρασκευή και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί υπό μορφήν σχεδίου νόμου, η τροπολογία για τη φορολογία των γονικών παροχών, των ποτών και των τσιγάρων, που απέσυρε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, από το δασικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των γονικών παροχών θα ισχύσει από τις 8 Ιανουαρίου, ενώ για την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα είπε ότι "βρέθηκε λύση αποδεκτή από όλους".

Πάντως, όπως αναφέρεται στο ΠΣΑ, προκύπτει αύξηση της τιμής του πακέτου των 20 τσιγάρων από τα 3 στα 4 ευρώ. Σημειώνεται ότι το γενικό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προκύψει από τη δημόσια διαβούλευση, θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, ενώ οι λεπτομέρειες για την εισοδηματική πολιτική θα αποτυπωθούν σε ειδικό σχέδιο νόμου εντός του Φεβρουαρίου.

Σχετικά με την επιβολή φόρου για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι γίνονται συζητήσεις για το θέμα χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις.

Η τροπολογία, είχε ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για την κατάθεσή της σε νομοσχέδιο, άσχετο με το περιεχόμενό της, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής - κάτι που και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, είχε αναγνωρίσει πως παραβιάζει τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.

nooz.gr

Read more...

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Την Παρασκευή αποστέλλει η κυβέρνηση στην ΕΕ το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο- όπως επισημαίνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι- θα μπει στο μπει στο μικροσκόπιο και θα ελεγχθεί σημείο προς σημείο.

Το σχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλειά της Κομισιόν (κολέγιο Επιτρόπων) στις 27 Ιανουαρίου ή στις 4 Φεβρουαρίου. Στις 15-16 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Eurogroup και το Eco/Fin και τότε αναμένεται υπαχθεί η χώρα μας και επισήμως στο άρθρο 104 παράγραφος 9 (επιτήρηση).

"Άτοπα τα σενάρια για αποχώρηση"

"Παράλογη υπόθεση" και "άτοπα" χαρακτήρισε τα σενάρια αποχώρησης κράτους μέλους από το ευρώ και διάλυσης της ευρωζώνης ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η χώρα μας πρέπει να προωθήσει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

"Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση λαμβάνοντας αρκετά αποφασιστικά και θαρραλέα μέτρα", τόνισε και πρόσθεσε: "Η σωστή εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας".

Αναφορικά με την αναμόρφωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, είπε ότι η Αθήνα "φαίνεται ότι έχει πάρει το μήνυμα και κινείται προς την ανεξαρτητοποίηση του φορέα αλλά μένει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη".

Συμπλήρωσε ότι κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να έχει ειδική μεταχείριση από την ΕΚΤ, ενώ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να αναφερθεί στις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Οι δηλώσεις Τρισέ έγιναν κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ- Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την οικονομία της χώρας μας είναι ότι οι πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε ο Τρισέ αφορούσαν στην Ελλάδα.

"Εναλλακτικό σχέδιο"

"Καθοριστική η προσπάθεια που θα κάνουμε την επόμενη τριετία για το μέλλον της χώρας" τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό Συμβούλιο που επικύρωσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), το οποίο κατατίθεται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

"Πρόκειται για ένα δύσκολο πρόγραμμα, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα" είπε σε συνέντευξη Τύπου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), που ακολούθησε του υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών.

"Θα κάνουμε ό,τι χρειασθεί για να πετύχουμε τους στόχους που περιγράφονται στο ΠΣΑ και εάν χρειασθεί να πάρουμε περαιτέρω μέτρα, όπως η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, θα το κάνουμε", δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο ΠΣΑ υπάρχει και ένα εναλλακτικό σενάριο με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις βασικές προβλέψεις του και- στην περίπτωση αυτή- θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 0,3% του ΑΕΠ το 2011 και επίσης 0,3% του ΑΕΠ το 2012, προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Σύμφωνα με τον υπουργό, εάν ισχύσει το εναλλακτικό σενάριο, στο ΠΣΑ "υπάρχουν δεσμεύσεις περαιτέρω περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων, χωρίς όμως εξειδίκευση".

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση για τις "διαδικασίες - εξπρές" -όπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - με την οποία θα εξεταστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, διατυπώθηκαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Σε ορθή κατεύθυνση κινείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, "αρκεί να εφαρμοστεί χωρίς εκπτώσεις και παλινωδίες" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αποτυχίας.

Ανησυχία από Μέρκελ


Ανήσυχη για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας εμφανίστηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας. Η Άγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξη της σε γερμανική εφημερίδα και ερωτηθείσα για την ευρωζώνη, είπε ότι "το ελληνικό παράδειγμα μπορεί να μας βάλει σε σχετικά μεγάλη πίεση".

Στήριξη από την ισπανική προεδρία

Τη στήριξή της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση και τον ομόλογό της υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε η ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Έλενα Σαλγκάντο, ενόψει της επίσκεψής της στην Αθήνα.

S&P: Αποχώρηση από την ευρωζώνη σημαίνει πτώχευση

Στην περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη και υιοθετούσε άλλο εθνικό νόμισμα, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιζόταν σε καθεστώς "junk", σύμφωνα με άρθρο του διαχειριστικού διευθυντή της Standard and Poor's κ. Μόριτς Κρέμερ που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης Boersen Zeitung.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,00%, 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.
nooz.gr

Read more...

Απλώνει πλοκάμια η εφορία ...


Aγριεύει η Eφορία και... απλώνει οκτώ πλοκάμια για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναπτύσσεται με λεπτομέρειες το σχέδιο του υπουργείου Oικονομικών για αύξηση των δημόσιων εσόδων και δραστική περιστολή του φαινομένου της φοροκλοπής.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο θα προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων για οφειλέτες με...

...ληξιπρόθεσμα χρέη καταργώντας τις ρυθμίσεις σε δόσεις.

Eπιπρόσθετα προχωρά σε δημοσίευση ονομάτων φοροφυγάδων, έλεγχο του πόθεν έσχες των εφοριακών, αμνήστευση όσων καταγγέλλουν επίορκους ελεγκτές, συλλογή δεδομένων από OTE, ΔEH, EYΔAΠ για διασταυρώσεις, δημιουργία on-line συστήματος παρακολούθησης επαγγελμάτων «υψηλού κινδύνου» (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.), τοποθέτηση GPS σε βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων και καθιέρωση bar code στις συνταγές φαρμάκων με παράλληλη αναγραφή του AΦM του γιατρού.

Eπιπλέον θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μελετάται και ένα πιο άμεσο σύστημα καταγραφής αποδείξεων, με τους καταναλωτές να ενημερώνουν σε άμεσο χρόνο τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Πια αναλυτικά, στο ΠΣA προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Xρήση δραστικών μεθόδων είσπραξης οφειλών, όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, αντί της πληρωμής με δόσεις και ειδικών ρυθμίσεων, για τους οφειλέτες που έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Aυτό μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, μέσω της σύνδεσης των εκκρεμών χρεών με στοιχεία από την πρόσφατη ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.

2. Παραδειγματισμός με τη δημοσίευση των ονομάτων φοροφυγάδων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης ποινικής διαδικασίας.

3. Oι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής θα υποχρεούνται να ασκούν τις δραστηριότητές τους μέσω πληροφορικών συστημάτων που θα παρέχονται ή ελέγχονται από το υπουργείο Oικονομικών. Tα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να παρέχουν μία καταγραφή του αριθμού των ραντεβού και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

4. Παρακολούθηση των βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων με σύστημα GPS έτσι ώστε να ανιχνευθεί ύποπτη διακίνηση.

5. Pύθμιση στους κανόνες πώλησης φαρμάκων έτσι ώστε τα φαρμακεία να δέχονται μόνο συνταγές με bar code που θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με το AΦM του γιατρού που τις εκδίδει. Eτσι, θα μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί μια εκτίμηση του αριθμού των ασθενών κάθε γιατρού.

6. Παροχή φορολογικής αμνηστίας στους ιδιώτες ή στις εταιρείες που βοηθούν στην προσαγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης διεφθαρμένων υπαλλήλων.

7. Hλεκτρονικός έλεγχος του πόθεν έσχες των εφοριακών.

8. Συλλογή δεδομένων από τις εταιρείες κοινής ωφελείας (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, νερό) και χρήση τους για τη διεξαγωγή ελέγχων διασταύρωσης.

Kώστας Τσαχάκης - ΕΘΝΟΣ



Read more...

Τούνελ τριετίας...


Μια δύσκολη τριετία λιτότητας, με περικοπές στους μισθούς, νέους φόρους, αλλά και κυνήγι της φοροδιαφυγής προανήγγειλε η κυβέρνηση με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στοχεύοντας στη μείωση του ελλείμματος κατά 24 δισ. ευρώ, ώστε να περιοριστεί στο 2,8% του ΑΕΠ το 2012.

Για το 2010 προβλέπονται πρόσθετοι φόροι 5,835 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 4,510 δισ. ευρώ, έτσι ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κατά 10,345 δισ. ευρώ και να υποχωρήσει στο 8,7% του ΑΕΠ. Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο, δεδομένου ότι τη χρονιά αυτή θα...

...έχουμε ύφεση, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,3%, η ανεργία θα αυξηθεί στο 9,9% και συνεπώς λογικά τα έσοδα (π.χ. από ΦΠΑ) θα πληγούν και οι ανάγκες για δαπάνες (π.χ. για επιδόματα ανεργίας) θα αυξηθούν. Όμως η κυβέρνηση βασίζεται αφενός στην αποκατάσταση της λειτουργίας του κράτους και των εισπρακτικών μηχανισμών του, οι οποίοι πέρυσι είχαν ουσιαστικά διαλυθεί, και αφετέρου στα νέα- σκληρά- μέτρα που υιοθετεί.

Τα κυριότερα από αυτά, για το 2010 (για τα επόμενα έτη δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο) είναι τα εξής:

● Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και σειράς φοροαπαλλαγών. Νέα πιο προοδευτική κλίμακα εισοδήματος.

● Επαναφορά Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (αντί του ΕΤΑΚ) και φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής.

● Αύξηση φόρων στα τσιγάρα και τα ποτά.

● Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με μέτρα όπως η δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων σε λίστες, η καταγγελία φοροφυγάδων από πολίτες, οι διασταυρώσεις στοιχείων από ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τις ανείσπρακτες οφειλές κ.ά.

● Μείωση κατά 10% των κονδυλίων για επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων.

● Πάγωμα αμοιβών άνω των 2.000 ευρώ ● Αναστολή προσλήψεων και μείωση συμβασιούχων.

Από την άλλη πλευρά πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στα πιο επώδυνα μέτρα που θα επιθυμούσαν οι αγορές, όπως μια γενική μείωση μισθών, τύπου Ιρλανδίας.

Εξάλλου, τα φορολογικά μέτρα δεν προβλέπεται να επηρεάσουν αρνητικά τα χαμηλά εισοδήματα.

Το βασικό σενάριο του προγράμματος προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας από το 2011, με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και 1,9% το 2012, αλλά και επίμονη άνοδο της ανεργίας, που θα παραμείνει στο 10,5% το 2011 και το 2012, όπως και του δημόσιου χρέους, που θα σκαρφαλώσει φέτος στο 120,4% του ΑΕΠ και το 2011 στο 120,6% του ΑΕΠ και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται μόνο το 2012.

Δικλίδες ασφαλείας
Το Πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στο να πείσει τις αγορές και τις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση, γι΄ αυτό και δίνει έμφαση στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, αναφέρει λεπτομερώς τις νέες διαδικασίες παρακολούθησης της εκτέλεσής του (με τον μηνιαίο έλεγχο των δημοσιονομικών λογαριασμών από ανεξάρτητη υπηρεσία, διμερείς ομάδες εργασίας σε κάθε υπουργείο κ.ά.) και προβλέπει δικλίδες ασφαλείας, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,5%.

«Το σενάριο είναι σκληρό, δηλαδή θα επιτευχθεί με κάθε τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι αν ισχύσει το δυσμενές σενάριο, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα απόκλισης από τον στόχο. Για το 2010 έχει προβλεφθεί ειδικό «μαξιλάρι», καθώς έχει δοθεί εντολή να μην εξαντληθεί το σύνολο των πιστώσεων του προϋπολογισμού, αλλά μόνο το 90% ώς το τέλος του έτους, με εξαίρεση τις πιστώσεις για μισθούς και συντάξεις. Έτσι, αν κάτι πάει στραβά, θα χρησιμοποιηθεί το 10% των πιστώσεων για να διορθωθεί.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ προβλέπει ανάκαμψη από το 2011, με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και 1,9% το 2012, αλλά και επίμονη άνοδο της ανεργίας


Από το κόσκινο της Κομισιόν

Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Τύπου του επιτρόπου Χ. Αλμούνια είπε χθες πως η Επιτροπή παρέλαβε το Πρόγραμμα και ότι σκοπεύει να το μελετήσει «γραμμή προς γραμμή, κωδικό προς κωδικό».

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου, ενώ πρόσθεσε ότι «θα κρινόμαστε κάθε μέρα αυτό το εξάμηνο».

Η Επιτροπή θα εκφέρει γνωμοδότηση στις 27 Ιανουαρίου και το Πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση στο ΕCΟFΙΝ της 17-18 Φεβρουαρίου. Τότε θα υπαχθεί η χώρα και στις αυστηρότερες διαδικασίες επιτήρησης του άρθρου 104 παρ. 9. Σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ένωσης, εξάλλου, η πρώτη έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής του από την Κομισιόν θα γίνει σε 4 μήνες.
Ειρήνη Χρυσολωρά - ΝΕΑ




Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΒΗΜΑ: Αγωνία για το Πρόγραμμα και τις Αγορές
Τριετές σχέδιο εξόδου της οικονομίας από την κρίση παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, μέσω του οποίου ευελπιστεί το 2010 να εξοικονομήσει κεφάλαια ύψους 9,4 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσσοτιαίες μονάδες στο 8,7%.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πάση θυσία ψαλίδι 11,5 δισ. ευρώ
Με το πλέον σφιχτό, αλλά και αισιόδοξο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που περιέχει προσδοκίες για εξοικονόμηση 11,5 δισ. μόνο φέτος, η κυβέρνηση είναι εν αναμονή της... κρίσης της Ε.Ε.




Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΕΘΝΟΣ: 8 ΠΛΟΚΑΜΙΑ απλώνει τώρα η Εφορία
Πακέτο συγκεκριμένων μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2010. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε χθες ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους θα σημάνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων
NEA: 1000 μέρες λιτότητα και λίστες φοροφυγάδων
Πρώτο τέστ για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Επιφυλακτική υποδοχή από Ευρώπη και αγορές




Read more...

ΟΛΟ ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ...











































































































fimotro


Read more...