Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Απλώνει πλοκάμια η εφορία ...


Aγριεύει η Eφορία και... απλώνει οκτώ πλοκάμια για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναπτύσσεται με λεπτομέρειες το σχέδιο του υπουργείου Oικονομικών για αύξηση των δημόσιων εσόδων και δραστική περιστολή του φαινομένου της φοροκλοπής.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο θα προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων για οφειλέτες με...

...ληξιπρόθεσμα χρέη καταργώντας τις ρυθμίσεις σε δόσεις.

Eπιπρόσθετα προχωρά σε δημοσίευση ονομάτων φοροφυγάδων, έλεγχο του πόθεν έσχες των εφοριακών, αμνήστευση όσων καταγγέλλουν επίορκους ελεγκτές, συλλογή δεδομένων από OTE, ΔEH, EYΔAΠ για διασταυρώσεις, δημιουργία on-line συστήματος παρακολούθησης επαγγελμάτων «υψηλού κινδύνου» (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.), τοποθέτηση GPS σε βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων και καθιέρωση bar code στις συνταγές φαρμάκων με παράλληλη αναγραφή του AΦM του γιατρού.

Eπιπλέον θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μελετάται και ένα πιο άμεσο σύστημα καταγραφής αποδείξεων, με τους καταναλωτές να ενημερώνουν σε άμεσο χρόνο τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Πια αναλυτικά, στο ΠΣA προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Xρήση δραστικών μεθόδων είσπραξης οφειλών, όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, αντί της πληρωμής με δόσεις και ειδικών ρυθμίσεων, για τους οφειλέτες που έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Aυτό μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, μέσω της σύνδεσης των εκκρεμών χρεών με στοιχεία από την πρόσφατη ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.

2. Παραδειγματισμός με τη δημοσίευση των ονομάτων φοροφυγάδων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης ποινικής διαδικασίας.

3. Oι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής θα υποχρεούνται να ασκούν τις δραστηριότητές τους μέσω πληροφορικών συστημάτων που θα παρέχονται ή ελέγχονται από το υπουργείο Oικονομικών. Tα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να παρέχουν μία καταγραφή του αριθμού των ραντεβού και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

4. Παρακολούθηση των βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων με σύστημα GPS έτσι ώστε να ανιχνευθεί ύποπτη διακίνηση.

5. Pύθμιση στους κανόνες πώλησης φαρμάκων έτσι ώστε τα φαρμακεία να δέχονται μόνο συνταγές με bar code που θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με το AΦM του γιατρού που τις εκδίδει. Eτσι, θα μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί μια εκτίμηση του αριθμού των ασθενών κάθε γιατρού.

6. Παροχή φορολογικής αμνηστίας στους ιδιώτες ή στις εταιρείες που βοηθούν στην προσαγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης διεφθαρμένων υπαλλήλων.

7. Hλεκτρονικός έλεγχος του πόθεν έσχες των εφοριακών.

8. Συλλογή δεδομένων από τις εταιρείες κοινής ωφελείας (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, νερό) και χρήση τους για τη διεξαγωγή ελέγχων διασταύρωσης.

Kώστας Τσαχάκης - ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: