Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Την Παρασκευή αποστέλλει η κυβέρνηση στην ΕΕ το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο- όπως επισημαίνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι- θα μπει στο μπει στο μικροσκόπιο και θα ελεγχθεί σημείο προς σημείο.

Το σχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλειά της Κομισιόν (κολέγιο Επιτρόπων) στις 27 Ιανουαρίου ή στις 4 Φεβρουαρίου. Στις 15-16 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Eurogroup και το Eco/Fin και τότε αναμένεται υπαχθεί η χώρα μας και επισήμως στο άρθρο 104 παράγραφος 9 (επιτήρηση).

"Άτοπα τα σενάρια για αποχώρηση"

"Παράλογη υπόθεση" και "άτοπα" χαρακτήρισε τα σενάρια αποχώρησης κράτους μέλους από το ευρώ και διάλυσης της ευρωζώνης ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η χώρα μας πρέπει να προωθήσει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

"Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση λαμβάνοντας αρκετά αποφασιστικά και θαρραλέα μέτρα", τόνισε και πρόσθεσε: "Η σωστή εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας".

Αναφορικά με την αναμόρφωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, είπε ότι η Αθήνα "φαίνεται ότι έχει πάρει το μήνυμα και κινείται προς την ανεξαρτητοποίηση του φορέα αλλά μένει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη".

Συμπλήρωσε ότι κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να έχει ειδική μεταχείριση από την ΕΚΤ, ενώ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να αναφερθεί στις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Οι δηλώσεις Τρισέ έγιναν κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ- Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την οικονομία της χώρας μας είναι ότι οι πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε ο Τρισέ αφορούσαν στην Ελλάδα.

"Εναλλακτικό σχέδιο"

"Καθοριστική η προσπάθεια που θα κάνουμε την επόμενη τριετία για το μέλλον της χώρας" τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό Συμβούλιο που επικύρωσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), το οποίο κατατίθεται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

"Πρόκειται για ένα δύσκολο πρόγραμμα, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα" είπε σε συνέντευξη Τύπου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), που ακολούθησε του υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών.

"Θα κάνουμε ό,τι χρειασθεί για να πετύχουμε τους στόχους που περιγράφονται στο ΠΣΑ και εάν χρειασθεί να πάρουμε περαιτέρω μέτρα, όπως η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, θα το κάνουμε", δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο ΠΣΑ υπάρχει και ένα εναλλακτικό σενάριο με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις βασικές προβλέψεις του και- στην περίπτωση αυτή- θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 0,3% του ΑΕΠ το 2011 και επίσης 0,3% του ΑΕΠ το 2012, προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Σύμφωνα με τον υπουργό, εάν ισχύσει το εναλλακτικό σενάριο, στο ΠΣΑ "υπάρχουν δεσμεύσεις περαιτέρω περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων, χωρίς όμως εξειδίκευση".

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση για τις "διαδικασίες - εξπρές" -όπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - με την οποία θα εξεταστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, διατυπώθηκαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Σε ορθή κατεύθυνση κινείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, "αρκεί να εφαρμοστεί χωρίς εκπτώσεις και παλινωδίες" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αποτυχίας.

Ανησυχία από Μέρκελ


Ανήσυχη για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας εμφανίστηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας. Η Άγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξη της σε γερμανική εφημερίδα και ερωτηθείσα για την ευρωζώνη, είπε ότι "το ελληνικό παράδειγμα μπορεί να μας βάλει σε σχετικά μεγάλη πίεση".

Στήριξη από την ισπανική προεδρία

Τη στήριξή της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση και τον ομόλογό της υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε η ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Έλενα Σαλγκάντο, ενόψει της επίσκεψής της στην Αθήνα.

S&P: Αποχώρηση από την ευρωζώνη σημαίνει πτώχευση

Στην περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη και υιοθετούσε άλλο εθνικό νόμισμα, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιζόταν σε καθεστώς "junk", σύμφωνα με άρθρο του διαχειριστικού διευθυντή της Standard and Poor's κ. Μόριτς Κρέμερ που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης Boersen Zeitung.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,00%, 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: