Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Συγκλονιστική φωτογραφία του 1967 με ροπαλοφόρους τραμπούκους της χούντας ...






...λέει πολλά για τους φασίστες του σήμερα...
1967: Ομάδα τραμπούκων της χούντας με ρόπαλα στα χέρια στέκονται κάτω από επιγραφή που διαλαλεί: «ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ».
 Από ...
κάτω άλλη επιγραφή από την οποία φαίνεται μονάχα το νούμερο 21 (εννοείται του Απρίλη, οπότε και έλαβε χώρα το πραξικόπημα των συνταγματαρχών).
2013: Οι τραμπούκοι απόγονοι των τότε δέρνουν, διώκουν, σφάζουν…

πηγη citypaper.gr

Read more...

Φωτιές και ξύλο στα Εξάρχεια...


Αστυνομικοί προσπάθησαν να κυκλώσουν τον κόσμο στα εξάρχεια, μετά από επίθεση στα ΜΑΤ στην Χαρ. Τρικούπη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Δυνάμεις των ΜΑΤ ανέβηκαν από την Ζωοδόχου Πηγής και ...
κάνουν ελέγχους παντού στα γύρω στενά από την πλατεία Εξαρχείων.

Ένα αυτοκίνητο κάηκε στην Αραχώβης ενώ κάδοι βρίσκονται στις φλόγες στην Μπενάκη.

Ομάδες της ομάδας ΔΕΛΤΑ εμφανίστηκαν ενώ τα ΜΑΤ ήταν πάνω στην πλατεία και κόσμος πολύς εγκλωβισμένος στο ΒΟΞ. Στη Βαλτετσίου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα και χτύπησαν δύο άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια προσαγωγή στη Χ. Τρικούπη.


  ertopen.com

Read more...

Ήρθε η ώρα που θα μας σκοτώνουν στους δρόμους που ερωτευτήκαμε…



Ζέφη Κόλια

Γεννήθηκα στη Νίκαια, μεγάλωσα σ’ εκείνους τους δρόμους με τα γεράνια και τα γιασεμιά. Αν και οι άνθρωποι δεν είχαν πολλά για να τα φέρουν βόλτα στη ζωή, τρέφονταν από λογισμό και όνειρο για...
κοινωνίες πιο δίκαιες, πιο ανθρώπινες, πιο δημοκρατικές. Το σχολείο μου ήταν δίπλα στη μάντρα της Οσίας Ξένης, εκεί όπου τον Αύγουστο του 1944 έγινε το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου είχαν από κάποιον παππού στην οικογένεια που ήταν δολοφονημένος απ’ τους Γερμανούς και τους δωσίλογους, πρώην εκτοπισμένος στα ξερονήσια, με βαριά ιστορία στην αντίσταση.

Σ’ εκείνους τους δρόμους των συνοικιών του Πειραιά, ανάμεσα στα παλιά προσφυγικά σπίτια, τα παιδιά της γενιάς μου μεγαλώναμε με τη σιγουριά των καλύτερων ημερών που έρχονταν, αφού οι απαίσιες ημέρες του πολέμου – για τις οποίες είχαμε βαρεθεί να ακούμε απ’ τους γονείς μας – είχαν περάσει ανεπιστρεπτί, είχαμε ήδη ζήσει τις ένδοξες στιγμές του Πολυτεχνείου, η χούντα είχε πέσει, ακόμα και τη μισητή ποδιά είχαμε καταφέρει να καταργήσουμε. Δεν φοβόμασταν τίποτα.

Κυκλοφορούσαμε ανέμελοι σ’ εκείνους τους δρόμους, κάναμε κοπάνες απ’ το σχολείο, ερωτευόμασταν, κολλούσαμε αφίσες των νεολαιών μας, πηγαινοερχόμασταν με τα λεωφορεία της γραμμής τα βράδια στα φροντιστήρια της Αθήνας για την προετοιμασία μας για το πανεπιστήμιο. Και δεν φοβόμασταν τίποτα.

Τι έχει αλλάξει σ’ εκείνους τους δρόμους; Δεν μένω πια εκεί, αλλά από παλιούς μου φίλους και συμμαθητές μαθαίνω ότι έχουν αλλάξει πολλά. Ότι υπάρχουν παιδιά και εγγόνια των παλιών προσφύγων που κυνηγάνε τους μετανάστες. Ότι μπορεί ο ψιλικατζής της παρακάτω γωνίας να είναι χρυσαυγίτης. Ότι ο χρυσαυγίτης είναι ο νέος χίτης. Και ότι δίπλα στη Μάντρα του Μπλόκου ο εμφύλιος συνεχίζεται, σαν να μην τέλειωσε ποτέ.

Απόψε στο Κερατσίνι μαχαιρώθηκε από χέρι χρυσαυγίτη ένας άνθρωπος. Ήταν Πειραιώτης, ράπερ, αριστερός και Ολυμπιακός: Νιώθω σα να έχασα τον μικρό αδελφό ενός παλιού συμμαθητή μου.

Ναι, αδερφέ, μας σκοτώνουν πλέον εκεί, στους δρόμους που κάποτε ερωτευόμασταν...

topontiki.gr

Read more...

Νέα μαρτυρία φίλου του Παύλου Φύσσα (ΒΙΝΤΕΟ)...


"Κρατούσαν ρόπαλα, ένας είχε σιδερολοστό και ένας άλλος κατσαβίδι"...

Για ομάδα κρούσης που συγκεντρώθηκε μετά από τηλεφώνημα κάνει λόγο φίλος του Παύλου Φύσσα που ήταν μπροστά στη δολοφονική επίθεση.

«Είχαν...
κάτσει έξω από τα αυτοκίνητά μας, είχαν βάλει δερμάτινα γάντια και κρατούσαν ρόπαλα. Ένας από αυτούς κράταγε σιδερολοστό, ένας κράταγε κατσαβίδι, ένας έπαιρνε ασταμάτητα τηλέφωνα», είπε ο φίλος του 34χρονου μιλώντας στον Alpha.

«Αφού ο φίλος μας έδειρε αυτόν που τον μαχαίρωσε και δεν μπορούσε να τον δείρει πίσω, έβγαλε ένα σουγιά και του έδωσε δύο μαχαιριές», πρόσθεσε.Δείτε εδώ το βίντεο..
newsbeast.gr

Read more...

Όπως δεσμεύτηκαν Πότε και πώς θα ρίξουν στην αγορά οι τράπεζες τα 2 δισ. ευρώ


Πότε και πώς θα ρίξουν στην αγορά οι τράπεζες τα 2 δισ. ευρώ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή παροχή έως το τέλος του έτους ρευστότητας 2 δισ. ευρώ στην αγορά από τις τράπεζες, δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, έως το τέλος του χρόνου θα έχουν υπογραφεί από τις τράπεζες με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, συμβάσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με κεφάλαια συνολικού ύψους 2,06 δισ. ευρώ.

Τη δέσμευση αυτή, τονίζει το υπουργείο, ανέλαβε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), «στο πλαίσιο της συμφωνίας με το υπουργείο για την επιτάχυνση της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ, της ΕΤΕπ κλπ, που εξασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας με χαμηλότοκα δάνεια προς την πραγματική οικονομία».

Η συμφωνία προβλέπει την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων ανά μήνα, μέχρι το τέλος του έτους, και περιλαμβάνει δάνεια που θα εκταμιευθούν με συγχρηματοδότηση από τα ταμεία:

  • Εξοικονομώ κατ' Οίκον (επενδύσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών).
  • Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, που περιλαμβάνει το Ταμείο Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης, το Ταμείο Δανειοδοτήσεων Νήσων, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και τις στοχευμένες δράσεις (εξωστρέφεια, θεματικός τουρισμός, πράσινες υποδομές, κλπ).
  •  Jeremie.
  • Jessica.
  • Τα δάνεια που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ με εγγύηση από πόρους του ΕΣΠΑ και του Ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών το συνολικό ύψος των συμβάσεων από όλα τα προγράμματα θα φθάσει:

  • Στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 610 εκατ. ευρώ.
  • Στο τέλος Οκτωβρίου σε 825 εκατ.
  • Στο τέλος Νοεμβρίου σε 1,19 δισ.
  • Και στο τέλος του έτους σε 2,06 δισ. ευρώ.
Στο Ταμείο Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης διαπιστώνεται η μεγαλύτερη πρόβλεψη συμβάσεων, ακολουθεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον και τα προγράμματα EIB Guarantee Fund (με εγγύηση από πόρους ΕΣΠΑ)και EIB Global Loans (με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου). Ακολουθούν το Ταμείο Στοχευμένων Δράσεων: (Εξωστρέφεια, Θεματικός Τουρισμός, Πράσινες Υποδομές, κλπ.), τα προγράμματα JEREMIE, Jessica, το Ταμείο Δανειοδοτήσεων Νήσων και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Δηλώσεις Κ.Χατζηδάκη

«Όπως είχαμε δεσμευθεί κατά τη συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στις αρχές του μήνα, συμφωνήσαμε και δίνουμε στη δημοσιότητα συγκεκριμένους στόχους δανειοδοτήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για το επόμενο τετράμηνο, που οι ίδιες οι τράπεζες συμφώνησαν να τηρήσουν» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

«Θέσαμε συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους αφενός γιατί δεν θέλουμε να μείνουμε στη θεωρία και αφετέρου για να γνωρίζουν όλοι τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που ανελήφθησαν ως προς την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Και, επίσης, για να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το υπουργείο είναι σε ετοιμότητα για τη μεταφορά πόρων σε προγράμματα που θα εμφανίσουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, εφόσον χρειαστεί» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου καταδικάζει τη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής...

Αποτροπιασμό για την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή, "τα ιδεολογικά αδέλφια" των γερμανών νεοναζί, εκφράζουν Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, μέσω της Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου. Καλούν την ελληνική πολιτεία να... αντιδράσει, ενώ οι ίδιοι ετοιμάζονται να διαδηλώσουν σε μια αντιφασιστική συγκέντρωση το ερχόμενο Σάββατο, στις 13.00 μπροστά στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, που αποτελεί σύμβολο του ναζιστικού εφιάλτη. Όπως λένε, οι στιγμές που ζει η Ελλάδα τους θυμίζουν τη δολοφονία του Θεόδωρου Βουλγαρίδη που δολοφονήθηκε, μαζί με άλλους μετανάστες, το 2005 στο Μόναχο "από τα ιδεολογικά αδέλφια της Χρυσής Αυγής, την νεοναζιστική οργάνωση NSU". Το ψήφισμα καταλήγει με μια έκκληση προς την την ελληνική πολιτεία "να κινήσει όλες τις διαδικασίες για την τιμωρία των εγκληματιών και τον άμεσο κολασμό των φασιστικών και ρατσιστικών εκδηλώσεων της Χρυσής Αυγής". Ολόκληρο το ψήφισμα έχει ως εξής: Ψήφισμα καταδίκης της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής Το Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου καταδικάζει την δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής. Εκφράζουμε αποτροπιασμό για το στυγερό έγκλημα της εν ψυχρώ δολοφονίας του 34χρονου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από μέλος της οργάνωσης (σύμφωνα με την ομολογία του δράστη). Ως Έλληνες της Γερμανίας τέτοιες στιγμές δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τον συμπατριώτη μας Θεόδωρο Βουλγαρίδη που δολοφονήθηκε το 2005 στο Μόναχο από τα ιδεολογικά αδέλφια της Χρυσής Αυγής, την νεοναζιστική οργάνωση NSU. Το Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου καλεί τα μέλη της Κοινότητας στην αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο 21/9/2013 στις 13:00, στο Μνημείο Του Ολοκαυτώματος (Ebertstraße 10717 Berlin). Καλούμε την ελληνική πολιτεία να κινήσει όλες τις διαδικασίες για την τιμωρία των εγκληματιών και τον άμεσο κολασμό των φασιστικών και ρατσιστικών εκδηλώσεων της Χρυσής Αυγής... enet.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Μαζί με άλλους οκτώ αγοραστές Η ΔΕΠΑ υπέγραψε με τη Socar συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου


Η ΔΕΠΑ υπέγραψε με τη Socar συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) υπέγραψε συμφωνία με την κρατική αζερική εταιρεία SOCAR και την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για την προμήθεια αερίου που θα προκύψει από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ 2.

Η συμφωνία είναι 25ετούς διάρκειας ενώ οι πρώτες ποσότητες αερίου αναμένονται να παραδοθούν το 2019.

Εκτός από τη ΔΕΠΑ συμβάσεις προμήθειας αερίου με τη SOCAR υπέγραψαν και άλλες οχτώ ευρωπαϊκές εταιρίες εμπορίας: η Shell, η Bulgargas, Gasnatural Fenosa, η γερμανική E.ON, η γαλλική GDF Suez, η ιταλική Hera Trading, η ελβετική AXPO και η επίσης ιταλική Enel.

Η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΔΕΠΑ, «η συμφωνία υπεγράφη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Οι εντατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και η δυναμική συμμετοχή της Ελλάδας στην προώθηση και τελικά επικράτηση του αγωγού ΤAP οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου από την κοινοπραξία Shah Deniz μέσω του συγκεκριμένου αγωγού».

»Η συμβολή του ΥΠΕΚΑ και ιδιαιτέρως του Υφυπουργού, κ. Μάκη Παπαγεωργίου, ενίσχυσαν σημαντικά την προσπάθεια της ΔΕΠΑ για την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης, μιλώντας από το Μπακού, μετέφερε την ικανοποίηση του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη για την επίτευξη της συμφωνίας».

Η συμφωνία είναι 25ετούς διάρκειας ενώ οι πρώτες ποσότητες αερίου αναμένονται να παραδοθούν το 2019, αναφέρει η ΔΕΠΑ και προσθέτει:

«Τα πρώτα από τα πολλά οφέλη της πρόκρισης του αγωγού TAP είναι σήμερα εμφανή. Μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο. Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς μέσω της χώρας μας το φυσικό αέριο θα εισέρχεται στην αγορά αξιοποιώντας τους αγωγούς που διασχίζουν την Ελλάδα περιλαμβανομένου του IGB, του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, έργου στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ».

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 θα μεταφέρεται απευθείας στην Ελλάδα και από εδώ στις γειτονικές χώρες. Η συμφωνία αυτή ενισχύει τις προσπάθειες της ΔΕΠΑ για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, ανταγωνιστικές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια τόσο για την Ελληνική όσο και για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες η ΔΕΠΑ σχεδιάζει να επεκταθεί. Αυτή η εξέλιξη θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Χάρης Σαχίνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Η ανακοίνωση της Κοινοπραξίας «Σαχ Ντενίζ»

«Η κοινοπραξία εξόρυξης και εκμετάλλευσης του αζερικού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ» ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή συμφωνιών 25ετούς διάρκειας για την προμήθεια άνω των 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, τα οποία προέρχονται από την αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, στο Αζερμπαϊτζάν. Οι παραπάνω ποσότητες θα διανεμηθούν σε 9 εταιρίες σε Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία.»

» Μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο. »

» Συνολικά, θα μεταφέρονται ετησίως 16 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, με αγωγούς συνολικού μήκους 3.500 χλμ, μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, και από εκεί υποθαλασσίως από την Αδριατική Θάλασσα, στην Ιταλία.»

» Οι σημερινές συμφωνίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έρχονται σε συνέχεια προηγούμενης συμφωνίας με τη BOTAS, το 2011, για την πώληση 6 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Είμαστε ευτυχείς που οι διαπραγματεύσεις περασμένων ετών μεταξύ της SOCAR και πλήθους Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ολοκληρώνονται σήμερα με επιτυχία. Οι συμφωνίες αυτές σηματοδοτούν τις μεγαλύτερες πωλήσεις φυσικού αερίου στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν. Σηματοδοτούν δε επίσης το ξεκίνημα απευθείας σύνδεσης των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με τις ανάγκες των Ευρωπαϊκών αγορών» δήλωσε ο κ.Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, πρόεδρος της SOCAR.

«Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύεται για μακροχρόνια συνεργασία με τους αγοραστές του αερίου του Σαχ Ντενίζ. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία αυτή θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας», τόνισε ακόμη.

Σχολιάζοντας τις συμφωνίες, ο κ. Γκόρντον Μπίρελ, περιφερειακός πρόεδρος της BP για το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία, δήλωσε: «η Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ είναι υπερήφανη για τη συμμετοχή της στην ολοκλήρωση μίας από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην ιστορία της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκ μέρους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις εταιρίες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.»

» Η στενή συνεργασία που οδήγησε στην υπογραφή αυτών των συμφωνιών αερίου, θέτει τις βάσεις για μακροχρόνιες συνεργασίες. Η μεγάλη ζήτηση για αέριο από το Σαχ Ντενίζ, μας γεμίζει αισιοδοξία για τη μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου του Αζερμπαϊτζάν. Οι σημερινές υπογραφές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ορόσημο φέρνοντάς μας πιο κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση για το έργο του Σαχ Ντενίζ 2».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διεθνή ΜΜΕ: Η Χρυσή Αυγή σκοτώνει τώρα και Έλληνες...

Η ανησυχία για τα φαινόμενα εξτρεμισμού εντείνεται και αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να... τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα. ΤΙΜΕ: Η Χρυσή Αυγή ένα από τα πιο ισχυρά κόμματα της Ελλάδας Αναφερόμενο στην δολοφονία του 34χρονου, το αμερικανικό περιοδικόTIME, σημειώνει ότι ο 45χρονος που συνελήφθη ως δράστης, ομολόγησε όχι μόνο ότι διέπραξε τον φόνο, αλλά και ότι είναι μέλος της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, «ενός εξτρεμιστικού εθνικιστικού κόμματος που τα τελευταία χρόνια έχει αναδυθεί από την αφάνεια (εξελισσόμενο) σε ένα από τα πιο ισχυρά πολιτικά κινήματα της πληττόμενης από την κρίση Ελλάδας. Η εξαετής ύφεση και πάνω από τρία χρόνια αυστηρής λιτότητας έχουν ριζοσπαστικοποιήσει την ελληνική πολιτική σκηνή...Η μέχρι πρότινος κινούμενη στο περιθώριο αντιμεταναστευτική Χρυσή Αυγή εξασφάλισε για πρώτη φορά πέρυσι, έδρες στο κοινοβούλιο και εξελίχθηκε στο τρίτο κατά σειρά κόμμα με την μεγαλύτερη επιρροή, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστά της τάξης του 15%. Ο θάνατος του Φύσσα σηματοδοτεί την πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η φερόμενη βίαια δράση των ακροδεξιών στοιχίζει την ζωή σε έναν Έλληνα» τονίζει το TIME. CNN: Ανησυχία για την άνοδο του εξτρεμισμού Στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την δολοφονία του 34χρονου αναφέρεται σε ρεπορτάζ του το CNN, επισημαίνοντας ότι το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα «εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ελλάδα που διέρχεται την έκτη χρονιά ύφεσης». «Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης , Ευάγγελος Βενιζέλος...δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως συμμορία εγκληματιών. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν επίσης φωνές που καλούν να εξεταστεί (το ενδεχόμενο) να τεθεί το κόμμα εκτός νόμου...Ο βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης, αρνήθηκε την εμπλοκή του κόμματος στην δολοφονία του Φύσσα, κάνοντας λόγο για ειδεχθές έγκλημα και υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται ένα τραγικό γεγονός για να πάρουν ψήφους και να διχάσουν την ελληνική κοινωνία» προσθέτει το αμερικανικό δίκτυο στο δημοσίευμά του, το οποίο υπογράφει η Ελίντα Λαμπροπούλου. Ο Guardian δίνει έμφαση στα μέτρα που προανήγγειλε ο Δένδιας «Μετά την έκρηξη της βίας στους δρόμους και οι διαδηλώσεις μετά το θανάσιμο μαχαίρωμα του μουσικού, ο Έλληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στο εξωτερικό, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που πιθανώς να θέσει εκτός νόμου το κόμμα», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Ο Guardian παραθέτει τις δηλώσεις του κ.Δένδια, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει τα άρθρα του ποινικού κώδικα περί του τί συνιστά εγκληματική ομάδα, ενώ αναφέρεται και στις εφόδους της ελληνικής αστυνομίας σε γραφεία της Χρυσής Αυγής. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή, που για πρώτη φορά κέρδισε έδρες στη Βουλή τον Ιούνιο του 2012, έχει κατηγορηθεί ευρέως ότιεπιστρατεύει τη βία για περαιτέρω άνοδο των ποσοστών της στις δημοσκοπήσεις. «Σε μία ατμόσφαιρα που βρίθει θυμού, αβεβαιότητας και φόβου, η πολιτικά υποκινούμενη βία έχει κλιμακωθεί, με τους υπερεθνικιστές να ευθύνονται για επιθέσεις κατά κομμουνιστών, όπως την περασμένη εβδομάδα. Αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής μπορεί να χάσει τον έλεγχο ενός κόμματος που οι υποστηρικτές του βλέπουν τους εαυτούς τους ως στρατιώτες σε ένοπλο αγώνα στοχεύοντας στην ανατροπή ενός πολιτικού κατεστημένου, το οποίο κατηγορούν για τα δεινά της χώρας», καταλήγει το δημοσίευμα. BBC: Ηρθε από το πουθενά και η δύναμή της αυξάνεται Για κύμα βίαιων επεισοδίων μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο BBC, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή «ήρθε από το πουθενά και κατάφερε να αποσπάσει περίπου 7% των ψήφων στις εκλογές του 2012, εξασφαλίζοντας έδρες στην ελληνική βουλή. Κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δύναμή της έχει αυξηθεί περαιτέρω». Ορισμένα ρεπορτάζ, εκ των οποίων και κάποια που έχει μεταδώσει το BBC, αφήνουν να εννοηθεί «ότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί στοιχείων στην ελληνική αστυνομία με την Χρυσή Αυγή» σημειώνεται στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου. Το BBC αναφέρεται τόσο στις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια που δήλωσε συγκλονισμένος από την δολοφονία, ενώ ο αρχηγός της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκος καταδίκασε τον φόνο, αρνήθηκε την εμπλοκή της παράταξης και φέρεται να θεωρεί σύμπτωση το γεγονός ότι ο δράστης ήταν οπαδός του κόμματος. Liberation: Ποντάρει στην ανεργία και την οικονομική κρίση Στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την δολοφονία και στις εφόδους της αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αναφέρεται η γαλλική Le Monde, ενώ φωτογραφικό ρεπορτάζ από τα επεισόδια φιλοξενούν τόσο η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera όσο και η γαλλική Liberation. «Η Χρυσή Αυγή που ποντάρει στην καλπάζουσα ανεργία και την σοβαρή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, θεωρείται ύποπτη για οργανωμένες επιθέσεις εναντίον μεταναστών και πολλοί εκ των 18 βουλευτών της, διώκονται για βιαιοπραγίες. Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασαν με σφοδρότητα την δολοφονία του μουσικού...Ο φόνος καταδικάστηκε από πολλά συνδικάτα και απεργούς» σημειώνει μεταξύ άλλων η Liberation... iefimerida.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Ρωσίδα δημοσιογράφος: "Oι αστυνομικοί έριχναν δακρυγόνα...


...σε ευθεία βολή κατά διαδηλωτών"...

Η καταγγελία της Ρωσίδας δημοσιογράφου από το Russia Today που παραλίγο, για 10 εκατοστά, να χτυπηθεί από...
δακρυγόνο που έριξαν αστυνομικοί κατά τη χθεσινή διαδήλωση στην Αμφιάλη.

Η ανταποκρίτρια του Russia Today, Lucy Kafanov, βρέθηκε στο Κερατσίνι χθες και παρολίγον να πέσει θύμα βολής δακρυγόνου, κατά την προσφιλή τακτική των ΜΑΤ.

"Λοιπόν, αυτό το πράγμα πέρασε 13 εκατοστά απο το κεφάλι μου", έγραψε τη στιγμή της ανταπόκρισής της στο twitter:


2 ώρες μετά, κατήγγειλε ότι δημοσιογράφοι δέχονται δακρυγόνα, κατα την επιχείρηση της ΕΛΑΣ.



Οι άνδρες των ΜΑΤ, μιμούμενοι τους συναδέλφους τους στην Πλατεία Ταχρίρ και στην Τουρκία, προχωρούν σε ευθείες βολές δακρυγόνων, στα κεφάλια και στα πρόσωπα των διαδηλωτών.


Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σοβαρά τραυματίας στο Τζάνειο που κινδυνεύει να χάσει το μάτι του από ευθεία βολή δακρυγόνου, στη Γρ. Λαμπράκη και χειρουργείται...
left.gr

Read more...

Στο Μαξίμου Δένδιας, Αθανασίου Φάκελος για εγκλήματα της Χρυσής Αυγής στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου


Φάκελος για εγκλήματα της Χρυσής Αυγής στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται οι υπουργοί Δημοσίας Τάξης Νίκος Δένδιας και Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Στο τραπέζι θα τεθεί και η αντιμετώπιση της δράσης των μελών της Χρυσής Αυγής. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δένδιας απέστειλε αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμάνη στην οποία αναφέρεται σε αξιόποινες πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής.

H επιστολή προς την εισαγγελέα συνοδευόταν από τους φακέλους 13 περιστατικών στην Αττική και 19 στην υπόλοιπη Ελλάδα, μετά το επεισόδιο στη λαϊκή αγορά της Ραφήνας, περιστατικά, τα οποία -κατά την άποψη της Αστυνομίας- συνιστούν διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης.
Για το λόγο αυτό, ο υπουργός ζητάει όλα τα περιστατικά να ενταχθούν στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, γεγονός που μετατρέπει αυτομάτως τα πλημμελήματα σε κακουργήματα και έτσι αντιμετωπίζονται με πολύ αυστηρότερα κριτήρια.
Σε ορισμένες από τις περιπτώσεις αυτές, για τις οποίες έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, εμπλέκονται και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, και η διαδικασία γι' αυτούς θα προχωρήσει όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι με τον τρόπο αυτόν, δεν τίθεται εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, γιατί δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, αλλά πλέον «όλοι θα συρθούν στα δικαστήρια και θα ανακοπεί η δράση του συγκεκριμένου κόμματος».
Σε ερώτηση γιατί ο ίδιος δεν άφησε να προχωρήσει η έρευνα για τη δολοφονία στο Κερατσίνι, που μπορεί να φέρει στο φως και άλλα στοιχεία, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι προχώρησε στην αποστολή της επιστολής, επειδή φοβάται ότι αυτό που έγινε στο Κερατσίνι μπορεί να επαναληφθεί, καθώς και επειδή μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από την άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας, για την ενέργεια του αυτή είναι σύμφωνος και ο πρωθυπουργός, τον οποίο ενημερώνει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η επιστολή Δένδια
Στην επιστολή του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ.Δένδιας αναφέρει:
«Κυρία Εισαγγελεύ,
»Επιτρέψατε μου να σας κοινοποιήσω α) το υπ' αρ. πρωτ. 4003/173/-315661/19.09.2013 έγγραφο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας / Δ/νσεως Κρατικής Ασφάλειας σχετικά με αξιόποινες πράξεις μελών - υποστηρικτών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή», οι οποίες φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας και β) μακρά σειρά δημοσιευμάτων των εφημερίδων «Αυγή, «Βραδυνή», «Δημοκρατία», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος», «Ελευθεροτυπία», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Ημερησία», «Καθημερινή», «Παραπολιτικά», «Τα Νέα» και «Το Βήμα» αναφορικά με το ίδιο θέμα.
»Η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.
»Η δραστηριότητα αυτή εκθέτει όχι μόνον τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, αλλά και την ίδια τη χώρα, τη δημοκρατική της παράδοση, το νομικό της πολιτισμό, τις δεσμεύσεις της υπό το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
»Η αντιμετώπισή της, κατά συνέπεια, επιβάλλει την εγρήγορση της Πολιτείας και την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων μέσων που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.
»Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών για κάθε αναγκαία προς το έργο τους συνδρομή, στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα και το Νόμο αρμοδιοτήτων τους».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ρωσικό ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco και λιμένα Θεσσαλονίκης



Μεγάλη επένδυση θέλουν να κάνουν οι Ρώσοι στην Ελλάδα. Τι δήλωσε ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων
Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την επισκευαστική εταιρεία Rosco και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, γι' αυτό και κατέθεσαν την αρχική αίτηση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διαδικασιών, δήλωσε ο πρόεδρός τους Βλαντίμιρ Γιακούνιν.
"Και τώρα θα δούμε υπό ποιους όρους και τι εξελίσσεται εκεί. Στον βαθμό που καταλαβαίνω, η Ελλάδα ετοιμαζόταν να λήξει αυτό το ζήτημα έως το τέλος του έτους", είπε ο κ. Γιακούνιν στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.
Σύμφωνα με τους όρους της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, που αναφέρει το πρακτορείο, οι αιτήσεις έπρεπε να κατατεθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ "το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα δύο βασικά λιμάνια της χώρας, το 2012 είχε διακινήσει 4,4 εκατ. τόνους εμπορευμάτων και 317.000 TEU (εμπορευματοκιβώτια) με καθαρά κέρδη 5,13 εκατ. ευρώ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταφέρει ετησίως περίπου 4,5 εκατ. τόνους φορτίων και 15 εκατ. επιβάτες και είχε το 2012 έσοδα 140,7 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ".
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

Βίντεο: Άνδρας σε μηχανάκι, πατάει διαδηλωτή



Άνδρας με πολιτικά σταματά διαδηλωτή, χρησιμοποιώντας το μηχανάκι του. Δείτε το βίντεο
Αίσθηση προκαλεί ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Omniatvαπό την αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι την Τετάρτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από μέλος της Χρυσής Αυγής.
Στο βίντεο βλέπουμε έναν άνδρα με πολιτικά σε μηχανάκι να χτυπά έναν διαδηλωτή και να τον πατάει για να τον σταματήσει.
Ο διαδηλωτής, ο οποίος είχε πάρει φόρα και είχε πέσει πάνω στους αστυνομικούς, στη συνέχεια δεν αντιστέκεται, ωστόσο δύο αστυνομικοί, ενώ είναι πεσμένος, τον χτυπούν με τα κλομπ τους.
(Πηγή βίντεο: Omniatv)

Read more...

Αποκαλύπτει ότι θεωρεί τον εαυτό του «πολιτικά νεκρό» Μίκης Θεοδωράκης: Αποστρατεύομαι

Η άγνωστη συζήτησή του με Τσίπρα, Κουβέλη και Κουτσούμπα στο Ηρώδειο - Γιατί «ναυάγησε» η προσπάθειά του να φέρει κοντά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ Την απόφασή του να αποστρατευθεί έπειτα από 70 χρόνια συμμετοχής στα κοινά, αφού θεωρεί τον εαυτό του «νεκρό πολιτικά», ανακοίνωσε σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης με δημόσια επιστολή του. Στην επιστολή του, ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει λόγο για «ολοκληρωτική αποστράτευση ως μαχόμενου πολίτη, έπειτα από αγώνες 70 χρόνων, μιας και οι απόψεις μου δεν έγιναν τελικά γνωστές στο λαό ούτε αποδεκτές από τις συγγενέστερες πολιτικές ηγεσίες». Αφορμή της απόφασής του στάθηκε η συνάντηση που είχε πριν από δύο ημέρες στο Ηρώδειο κατά το διάλειμμα συναυλίας της Μαρίας Φαραντούρη, με τρεις αρχηγούς κομμάτων, τους κ.κ.Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Φώτη Κουβέλη. Ο Μίκης Θεοδωράκης περιγράφει ως εξής τη συνάντηση: «Βρεθήκαμε στο Ηρώδειο για τα 50 χρόνια της Μαρίας Φαραντούρη. Καθισμένοι πλάι-πλάι παλιοί σύντροφοι όπως ο Κουτσούμπας, ο Κουβέλης, ο Τσίπρας και η αφεντιά μου. «Είμαστε εδώ τέσσερις γενιές αριστερών» τους είπα. «Εμείς προσπαθήσαμε ξανά και ξανά να χτυπήσουμε την πόρτα της εξουσίας. Δεν τα καταφέραμε. Τώρα την χτυπά ο νεότερος…». «Και ;;;», ρώτησε κάποιος από το πηγαδάκι που είχε σχηματιστεί γύρω μας. «Άκου φίλε», του είπα, «μπορεί όλοι εσείς να σκέφτεστε (και με το δίκιο σας) ένα σωρό πράγματα για μας, όμως η Ελληνική Αριστερά είναι ένα ποτάμι. Το ίδιο. Βρεθήκαμε μπροστά σε βράχους. Χωριστήκαμε σε διχάλες. Εν πάση περιπτώσει. Τώρα την πόρτα χτυπά ο νεότερος…». «Και τι να ψηφίσουμε;» μπήκε κάποιος στο ψητό. «Τσίπρα», του λέω, «τι άλλο;». Ο Κουτσούμπας χαμογέλασε αμήχανα. «Και ΚΚΕ βέβαια…». Κάποια κυρία με κοίταξε επιτιμητικά. «Το ΚΚΕ είναι ο βράχος μας», της είπα. Αυτή είναι η ολοκληρωμένη μου απάντηση. Δηλαδή και Τσίπρα και ΚΚΕ». Σε αυτό το σημείο ο Μίκης Θεοδωράκης στην ίδια επιστολή εκφράζει την ενόχλησή του για τον τρόπο που αναπαράχθηκε το παραπάνω γεγονός από την εφημερίδα Αυγή. Αναφέρει συγκεκριμένα: «μιας και η “Αυγούλα” μου έκανε την τιμή να με αναφέρει αδράχνοντας την ευκαιρία, για να προβάλει ένα προεκλογικό σύνθημα, θα πρέπει νομίζω να μου δώσει την ευκαιρία να ξεδιπλώσω ολοκληρωμένα την σκέψη μου σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και τον ρόλο της Αριστεράς». Αμέσως μετά περιγράφει τις συναντήσεις που είχε προεκλογικά με τους κ.κ. Τσίπρα, Γλέζο και Δραγασάκη, ώστε να εξευρεθεί κοινός τόπος συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Σπίθα, που είχε ιδρύσει ήδη τότε. «Στις συζητήσεις μας με τους Γλέζο, Τσίπρα, Δραγασάκη είχα την ευκαιρία να τους αναπτύξω τις απόψεις μου. Δεν εισακούσθηκα. Όπως και δεν κατόρθωσα με την Σπίθα να επικοινωνήσω ελεύθερα με τον Λαό, για να του αποδείξω ότι υπάρχει λύση εφικτή και αναίμακτη έξω από το Σύστημα. Και ότι αν τη χάσουμε, αυτό σημαίνει ότι στα 1821 δεν έγινε Επανάσταση. Στα 1843 δεν κερδήθηκε Σύνταγμα. Στα 1912 δεν έγιναν οι Βαλκανικοί πόλεμοι, στα 1940 με το ΟΧΙ δεν έγινε Εθνική Αντίσταση και στα 1973 με το Πολυτεχνείο δεν έπεσε η Χούντα. Τόσο κοσμοϊστορική σημασία έδινα στη σημερινή συγκυρία. Πίστεψα με πάθος ότι είναι δυνατή επί τέλους η κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και γι’ αυτό τον λόγο η τωρινή μου απογοήτευση με οδήγησε στη δραματική μου απόφαση να θεωρώ τον εαυτό μου «νεκρό» πολιτικά». Επίσης, στην επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης καλεί τις δυνάμεις της Αριστεράς να συμπορευτούν, με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Αν δεν τους ενώνει η επίθεση, ας τους ενώσει η άμυνα!» λέει χαρακτηριστικά και καταλήγει σημειώνοντας: «Ήδη χθες ήρθε η επιβεβαίωση της προειδοποίησής μου, είχαμε τον πρώτο νεκρό! Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για τη χώρα. Όμως για μας τους αριστερούς (κάθε χώρου ή εκτός «χώρου») είναι άμεσος… Τώρα αρχίζω να σκέφτομαι ότι η τυχαία μας συνάντηση στο διάλειμμα της συναυλίας του Ηρωδείου μπορεί και να μην ήταν τυχαία! Και φυσικά δεν επιτρέπεται να περιοριστεί σε ένα σύνθημα… Γιατί τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ μας για την επίθεση στο Πέραμα μπορεί και πρέπει να ξυπνήσουν μέσα μας τους εφιάλτες του παρελθόντος, οι υπεύθυνες ηγεσίες πρέπει να λάβουν έγκαιρα μέτρα σε απόλυτη προτεραιότητα, για να μην ξανασηκώσουν κεφάλι αυτοί που ευθύνονται για τις δύο μεγάλες τραγωδίες του τόπου μας, τον Εμφύλιο Πόλεμο και τη Δικτατορία…» Ολόκληρη η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΠΑΛΑ Βρεθήκαμε στο Ηρώδειο για τα 50 χρόνια της Μαρίας Φαραντούρη. Καθισμένοι πλάι-πλάι παλιοί σύντροφοι όπως ο Κουτσούμπας, ο Κουβέλης, ο Τσίπρας και η αφεντιά μου. «Είμαστε εδώ τέσσερις γενιές αριστερών», τους είπα. «Εμείς προσπαθήσαμε ξανά και ξανά να χτυπήσουμε την πόρτα της Εξουσίας. Δεν τα καταφέραμε. Τώρα την χτυπά ο νεότερος…». «Και ;;;», ρώτησε κάποιος από το πηγαδάκι που είχε σχηματιστεί γύρω μας. «Άκου φίλε», του είπα, «μπορεί όλοι εσείς να σκέφτεστε (και με το δίκιο σας) ένα σωρό πράγματα για μας, όμως η Ελληνική Αριστερά είναι ένα ποτάμι. Το ίδιο. Βρεθήκαμε μπροστά σε βράχους. Χωριστήκαμε σε διχάλες. Εν πάση περιπτώσει. Τώρα την πόρτα χτυπά ο νεότερος…». «Και τι να ψηφίσουμε;» μπήκε κάποιος στο ψητό. «Τσίπρα», του λέω, «τι άλλο;». Ο Κουτσούμπας χαμογέλασε αμήχανα. «Και ΚΚΕ βέβαια…». Κάποια κυρία με κοίταξε επιτιμητικά. «Το ΚΚΕ είναι ο βράχος μας», της είπα. Αυτή είναι η ολοκληρωμένη μου απάντηση. Δηλαδή και Τσίπρα και ΚΚΕ. Δυστυχώς αυτά είναι λόγια που λέγονται στην ανάλαφρη ατμόσφαιρα του διαλείμματος μιας συναυλίας. Πίσω όμως κρύβεται η ωμή πραγματικότητα και η προσωπική μου τραγωδία. Που μεγαλώνει όσο λιγοστεύει το λαδάκι στο καντήλι μου. Και μιας και η «Αυγούλα» μου έκανε την τιμή να με αναφέρει αδράχνοντας την ευκαιρία, για να προβάλει ένα προεκλογικό σύνθημα, θα πρέπει νομίζω να μου δώσει την ευκαιρία να ξεδιπλώσω ολοκληρωμένα την σκέψη μου σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και τον ρόλο της Αριστεράς. Στις συναντήσεις μας στα πλαίσια του Μετώπου ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. διαπιστώθηκε η βασική μας διαφορά (ανάμεσα στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις δικές μου), που εξακολουθεί να υπάρχει: δηλαδή αν είναι εφικτή η ριζική αλλαγή (που έχει ανάγκη ο τόπος) μέσα ή έξω από το Σύστημα Εξουσίας. Το «μέσα» σήμαινε συμμετοχή στις εκλογές με στόχο την κατάκτηση της κοινοβουλευτικής Εξουσίας. Το «έξω», να βάλουμε όλοι μας το όποιο βάρος μας για τη δημιουργία ενός Παλλαϊκού Μετώπου Αντίστασης. Είναι αλήθεια ότι από τις αρχές του 2011 η πολιτική μου σκέψη ριζοσπαστικοποιήθηκε. Γιατί; Πρώτον γιατί διαπίστωσα την αρχή του τέλους του δικομματισμού, που σημαίνει απαλλαγή της μεγάλης πλειοψηφίας του Λαού μας από τον άμεσο ιδεολογικο-πολιτικό και κομματικό έλεγχο των δύο ιστορικών εκπροσώπων της ξένης εξάρτησης. Δεύτερον, η αποκάλυψη με την υπογραφή του Μνημονίου όχι μόνο του αντιλαϊκού αλλά και του αντεθνικού ρόλου των ηγετικών παραγόντων που κρατούσαν κάτω από τον άμεσο έλεγχό τους τούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη φάση και της Ν.Δ. στην επόμενη. Μιλάμε για το 80% περίπου των Ελλήνων ψηφοφόρων! Τρίτον, κουρελιάστηκαν οριστικά οι μάσκες που έκρυβαν το αληθινό αποκρουστικό πρόσωπο των λεγομένων ξένων «προστατών» μας, ώστε σήμερα να μην υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να μην πιστεύει ότι ο στόχος τους είναι να μας εξαθλιώσουν και να μας κατατρομοκρατήσουν, ώστε να καμφθεί κάθε δυνατότητα του Λαού μας και να παραδοθεί σαν «πρόβατο επί σφαγήν» στα οικονομικά και στρατηγικά τους συμφέροντα. Ειδικά τώρα, μετά την αποκάλυψη του πετρελαϊκού μας πλούτου, ο στόχος τους είναι να τον ελέγξουν και να τον καρπωθούν δίνοντας στον Λαό μας λίγα ψίχουλα, αφού θα έχει εξασφαλιστεί η οριστική του υποταγή στην θέλησή τους. Αυτές οι διαπιστώσεις με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η τεραστίων διαστάσεων απελευθέρωση του Λαού μας από τους καταναγκασμούς και τις αυταπάτες του δικομματισμού σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του ρόλου των δυνάμεων της ξένης εξάρτησης και των τοπικών συμμάχων και οργάνων τους (που όλοι μαζί, θεσμικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, κρατικοί παράγοντες συνιστούν το πλέγμα του Συστήματος Εξουσίας) δημιουργούν για την χώρα μας μια σπάνια ιστορική ευκαιρία! Ποιο ήταν το «κλειδί»; Ο ενημερωμένος λαός, που όπως έδειξαν οι μεγάλες διαδηλώσεις του 2011 και του 2012, άρχισε να κατανοεί τη δύναμή του και να ανιχνεύει την ευθύνη του για την αναγκαία ριζοσπαστική αλλαγή. Φτάνει να καταφέρει να ενωθεί γύρω από ένα κοινό στόχο και μια ενιαία αντιστασιακή ηγεσία. Αυτή ήταν κατά την άποψή μου η ώρα της Αριστεράς. Και γι’ αυτό ξαναβγήκα, 86 χρονών, σε δρόμους και σε πλατείες. Όπως σε κάθε παρόμοια στιγμή, όταν ο Λαός φορτώνεται με ιστορικές ευθύνες και κατά κάποιον τρόπο είναι «άγραφο χαρτί», περιμένει ένα χέρι να γράψει επάνω μια λέξη. Στα 1821 η λέξη ήταν «Ελευθερία». Στα 1843, «Σύνταγμα». Στα 1912 «Εδαφική ολοκλήρωση». Στα 1940 «Αντίσταση». Στα 1973 «Δημοκρατία». Στα 2012 (ακόμα και σήμερα) η λέξη που περιμένει είναι «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ». Στις συζητήσεις μας με τους Γλέζο, Τσίπρα, Δραγασάκη είχα την ευκαιρία να τους αναπτύξω τις απόψεις μου. Δεν εισακούσθηκα. Όπως και δεν κατόρθωσα με την Σπίθα να επικοινωνήσω ελεύθερα με τον Λαό, για να του αποδείξω ότι υπάρχει λύση εφικτή και αναίμακτη έξω από το Σύστημα. Και ότι αν τη χάσουμε, αυτό σημαίνει ότι στα 1821 δεν έγινε Επανάσταση. Στα 1843 δεν κερδήθηκε Σύνταγμα. Στα 1912 δεν έγιναν οι Βαλκανικοί πόλεμοι, στα 1940 με το ΟΧΙ δεν έγινε Εθνική Αντίσταση και στα 1973 με το Πολυτεχνείο δεν έπεσε η Χούντα. Τόσο κοσμοϊστορική σημασία έδινα στη σημερινή συγκυρία. Πίστεψα με πάθος ότι είναι δυνατή επί τέλους η κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και γι’ αυτό τον λόγο η τωρινή μου απογοήτευση με οδήγησε στη δραματική μου απόφαση να θεωρώ τον εαυτό μου «νεκρό» πολιτικά. Συμπτωματικά αυτή η συνάντηση των τεσσάρων έτυχε να γίνει την επομένη μέρα που έβαλα τη λέξη «ΤΕΛΟΣ» κάτω από το έμβλημα της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών στην Ιστοσελίδα της. Φυσικά «ΤΕΛΟΣ» όχι για την Σπίθα αλλά για τη δική μου ολοκληρωτική αποστράτευση ως μαχόμενου πολίτη, έπειτα από αγώνες 70 χρόνων, μιας και οι απόψεις μου δεν έγιναν τελικά γνωστές στον Λαό ούτε αποδεκτές από τις συγγενέστερες πολιτικές ηγεσίες. Η συνάντηση αυτή έγινε επίσης την επομένη της δημοσίευσης ενός προφητικού, για άλλη μια φορά, άρθρου μου, στο οποίο έγραφα ότι η Χρυσή Αυγή έχει περάσει στη φάση του αίματος και του θανάτου, με κύριο στόχο την Αριστερά. Θα ήθελα λοιπόν από την «Αυγή» να προβάλει αυτή την έκκληση που διατύπωσα χθες στους παλιούς συνοδοιπόρους μου υπενθυμίζοντας ει δυνατόν, ορισμένα αποσπάσματα από το άρθρο μου εκείνο. Αν δεν τους ενώνει η επίθεση, ας τους ενώσει η άμυνα! Ήδη χθες ήρθε η επιβεβαίωση της προειδοποίησής μου, είχαμε τον πρώτο νεκρό! Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για τη χώρα. Όμως για μας τους αριστερούς (κάθε χώρου ή εκτός «χώρου») είναι άμεσος… Τώρα αρχίζω να σκέφτομαι ότι η τυχαία μας συνάντηση στο διάλειμμα της συναυλίας του Ηρωδείου μπορεί και να μην ήταν τυχαία! Και φυσικά δεν επιτρέπεται να περιοριστεί σε ένα σύνθημα… Γιατί τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ μας για την επίθεση στο Πέραμα μπορεί και πρέπει να ξυπνήσουν μέσα μας τους εφιάλτες του παρελθόντος, οι υπεύθυνες ηγεσίες πρέπει να λάβουν έγκαιρα μέτρα σε απόλυτη προτεραιότητα, για να μην ξανασηκώσουν κεφάλι αυτοί που ευθύνονται για τις δύο μεγάλες τραγωδίες του τόπου μας, τον Εμφύλιο Πόλεμο και την Δικτατορία… Αθήνα, 18.9.2013 Μίκης Θεοδωράκης Ακολουθεί η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη για την επίθεση της Χρυσής Αυγής κατά μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα «Όπως είπα και άλλοτε, η απουσία από το Σύνταγμα του 1975 ενός άρθρου που θα απαγόρευε την αναβίωση των φασιστικών, ναζιστικών ιδεών, αποδεικνύεται τώρα ότι αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια του Ελληνικού λαού… Έκτοτε υπήρχαν ευκαιρίες, με τις κατά καιρούς αναθεωρήσεις του Συντάγματος να διορθωθεί αυτό το λάθος. Όμως κανένα κόμμα, ούτε αυτά της αριστεράς δεν θέλησαν να το προτείνω. έστω και από αίσθημα αυτοσυντήρησης. Δεν γνώριζαν τάχα ότι σε περιπτώσεις νεκρανάστασης των βρυκολάκων της πολιτικής βίας όπως υπήρξαν το παρελθόν οι παρακρατικές οργανώσεις, θα είχαν σαν κύριο στόχο τους και πάλι τους οπαδούς της αριστεράς; Οι έως τώρα επιθέσεις των νεοναζί της «Χρυσής Αυγής», κατά των μεταναστών, αποτελούσαν ως φαίνεται ένα στάδιο προθέρμανσης έως την πρόσφατη καθαρά δολοφονική επίθεση ενάντια σε μέλη μιας πολιτικής οργάνωσης όπως είναι το ΚΚΕ αποκαλύπτοντας έτσι ότι η δημιουργία των γνωστών ταγμάτων εφόδου έχει σαν ευρύτερη αποστολή την πλήρη αποσταθεροποίηση της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής με την εμφάνιση της βίας και της τρομοκρατίας σαν στοιχεία ποδηγέτησης των ήδη εξαντλημένων λαϊκών μαζών από στην εξοντωτική πολιτική της τρόικα. Η απόφαση των νεοναζί να χύσουν αίμα και να θανατώσουν, πρέπει να εκληφθεί από όλους σαν μια εκκωφαντική προειδοποίηση ότι κάποιες δυνάμεις επιδιώκουν να προσθέσουν στην πολιτική της εξαθλίωσης και την πρακτική της γενικευμένης βίας που αν την αφήσουμε να συνεχιστεί οδηγούμαστε προς μία σύρραξη που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις μορφές που μπορεί να πάρει. Το ερώτημα όμως είναι, αν θα αντέξει ο λαός μια κορυφαία δοκιμασία μετά τα όσα έχει υποστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως από την άλλη πλευρά για πόσο καιρό ακόμα οι Έλληνες δημοκράτες θα ανέχονται αυτές τις επιθέσεις, όταν μάλιστα έχουν πάρει την μορφή που είδαμε στην επίθεσή τους στο Πέραμα; Όπως συνέβη και άλλοτε, με τους παρακρατικούς έτσι και τώρα έχει ξεκινήσει η διάβρωση των διωκτικών αρχών γεγονός που σημαίνει ότι και πάλι ο έλληνας πολίτης θα αφεθεί απροστάτευτος στη βία των τραμπούκων. Το ίδιο φαινόμενο της διάβρωσης αρχίζει να παρατηρείται δυστυχώς έστω και σε λιγότερο βαθμό στο κόμμα και τους οπαδούς της Δεξιάς, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό, γιατί ξαναφέρνει στην επιφάνεια τα φαντάσματα της κάθετης διαίρεσης του ελληνικού λαού, δηλαδή αυτής της εθνικής μας κατάρας που τόσα δεινά προκάλεσε στο λαό μας. Γι' αυτό θα πρέπει με κάθε τρόπο να κοπεί το χέρι των δολοφόνων. Αυτά δήλωνα και στα 1963 στη Θεσσαλονίκη πάνω από το πτώμα του Γρηγόρη Λαμπράκη. Όμως η πολιτική εξουσία εκείνης της εποχής, ήταν κουφή σε τέτοιες φωνές . Και σε λίγο βρεθήκαμε όλοι, αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί, στις φυλακές της Χούντας Όμως πολύ χειρότερη ήταν η κατάσταση στην περίοδο του 1945, όχι μόνο με την ανοχή αλλά και την συνενοχή των αστικών κομμάτων μπροστά στα εγκλήματα των τότε παρακρατικών. Όχι μόνο δεν τους έκοψαν το χέρι αλλά αντίθετα το προφύλαξαν και το εξόπλισαν Αυτό είχε σαν συνέπεια να αναγκάσει τα θύματα να αυτοοργανωθούν για να αυτοπροστατευθούν. Έτσι οδηγηθήκαμε στον εμφύλιο. Αυτά τα δυο παραδείγματα, ο εμφύλιος και η δικτατορία θα πρέπει να μελετήσουν σήμερα προσεκτικά όλοι οι Έλληνες, λαός, κυβέρνηση, κόμματα, συνδικάτα. Και θα πρέπει να ξέρουν επίσης ότι ζούμε σε μια περίοδο που μας κυβερνούν οι διεθνείς έμποροι όπλων. Βλέπουμε πόση ταχύτητα στην Αφρική, στο Ιράκ, στη Συρία, στην Αίγυπτο, οι άοπλοι διαδηλωτές, μεταβάλλονται σε αντάρτες εξοπλισμένοι με όλα τα υπερσύγχρονα όπλα. Και να μη ξεχνάμε ότι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι το πιο δυνατό σε κάθε άνθρωπο, Κι ας είναι όλοι βέβαιοι ότι από εδώ και πέρα δεν θα υπάρξει κανένας έλληνας πολίτης που να είναι διατεθειμένος να οδηγηθεί σαν πρόβατο στη σφαγή και μάλιστα με ρόπαλο με καρφιά, το νέο αγκυλωτό σταυρό των ελληνικών ΕS ΕS».protothema.gr

Read more...

Συνάντηση με Μητσοτάκη Άμεσα οι ΚΥΑ για τις μετατάξεις δημοτικών αστυνομικών


Άμεσα οι ΚΥΑ για τις μετατάξεις δημοτικών αστυνομικών
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Άμεσα πρόκειται να εκδοθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν τα κριτήρια και τους όρους για τις μετατάξεις των δημοτικών αστυνομικών στις νέες θέσεις, ανακοίνωσαν οι δημοτικοί σστυνομικοί μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δημοτικοί αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο υπουργός δέχθηκε αντιπροσωπεία τους, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σωματείου, Απόστολο Κόσυβα και τον γενικό γραμματέα, Θάνο Τάτση.

Όπως ανακοίνωσαν οι δημοτικοί αστυνομικοί μετά τη συνάντηση, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως οι ΚΥΑ βρίσκονται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και αφορούν μετατάξεις στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Επίσης, όπως ανακοίνωσαν, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για τα πλασματικά χρόνια όσων βρίσκονται στα πρόθυρα σύνταξης.

Όπως ανακοίνωσαν οι κ.κ. Κόσυβας και Τάτσης, το Σωματείο ζήτησε όσοι μεταταχθούν στην ΕΛΑΣ να ενταχθούν σε ιδιότυπο καθεστώς και να διατηρήσουν την αυτονομία τους, στο πλαίσιο της ξεχωριστής υπηρεσίας Δημοτικών Υποθέσεων.

Επίσης, θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, με αίτημα να υπάρξει ποσοστό δημοτικών αστυνομικών, πέρα από τις εξαιρέσεις, που θα παραμείνει στους δήμους.

Σε κάθε περίπτωση, κάλεσαν τους δημοτικούς αστυνομικούς να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να εκδοθούν οι συγκεκριμένες ΚΥΑ.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο κτίριο του δήμου Αθηναίων, στην οδό Λιοσίων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΚΚΕ: «Ο ναζιστικός χαρακτήρας της Χ.Α.»

ΚΚΕ: «Ο ναζιστικός χαρακτήρας της Χ.Α.»
«Ο λαός μας σήμερα μπορεί να δει πιο καθαρά και με αίσθημα ευθύνης τον εγκληματικό ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του.
«Ταυτόχρονα, να μην πέσει στην παγίδα όσων επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να φρενάρουν και να βάλουν εμπόδια στις οργανωμένες εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες των εργατικών σωματείων, των λαϊκών επιτροπών που καταδικάζουν, απομονώνουν και αποφασιστικά μπορούν να αχρηστεύσουν τα δίχτυα της ΧΑ σε κάθε τόπο δουλειάς και μόρφωσης, σε κάθε εργατική λαϊκή γειτονιά. Η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση της λαϊκής πάλης και συμμαχίας με κατεύθυνση την ανατροπή του συστήματος  που γεννά και θρέφει τη Χρυσή Αυγή» τονίζει το ΚΚΕ.
 enikos.gr

Read more...

Μπουτάρης: Μια χούφτα παλιάτσων η Χρυσή Αυγή

Μπουτάρης: Μια χούφτα παλιάτσων η Χρυσή Αυγή
Ως μία «χούφτα παλιάτσων» χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα με τηδολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι.
Στο περιθώριο συνέντευξης τύπου, για την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι επειδή «εμείς βγάλαμε τη Χρυσή Αυγή και τη νομιμοποιήσαμε, ο μόνος τρόπος να φύγει αυτό το μίασμα από τη ζωή μας, είναι να μην τους ψηφίσουμε».
«Είναι μια ομάδα εγκληματιών, μια χούφτα παλιάτσων», κατέληξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
enikos.gr

Read more...

Υπουργική απόφαση για εκπαιδευτικούς

Υπουργική απόφαση για εκπαιδευτικούς
Σε συνέχεια της ψήφισης του Νόμου την προηγούμενη εβδομάδα, με τις διατάξεις του οποίου συστάθηκαν 325 θέσεις διοικητικού προσωπικού στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, και στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση, σχετικά με την κατανομή των θέσεων αυτών,  τις οποίες θα διεκδικήσουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, στις 23 Ιουλίου 2013.

"Συνολικά, 1.250 εκπαιδευτικοί, από τους 2.001 που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, επανατοποθετούνται σε δομές του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η διαθεσιμότητα δε σημαίνει απολύσεις, αλλά όπως στην περίπτωση αυτή, επανατοποθέτηση σε άλλες θέσεις. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την απορρόφηση εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, σε άλλες υπηρεσίες και δομές της Δημόσιας Διοίκησης, όπου υπάρχουν ελλείψεις", τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφορικά με το θέμα.
enikos.gr

Read more...

Ρεκόρ προσλήψεων στο Δημόσιο το 2008

Ρεκόρ προσλήψεων στο Δημόσιο το 2008
Το 2008 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το ΑΣΕΠ δείχνουν επίσης ότι, από το 2005 έως και το 2008, ο αριθμός των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που κάλυψαν θέσεις στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου, έφθασε τους 36.176 υπαλλήλους.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου, για προσλήψεις που έγιναν με πλαστά δικαιολογητικά επειδή το ΑΣΕΠ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στους ελέγχους.
Σε απάντηση της ερώτησης από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις που έγιναν τα έτη 2004 έως και 2009 και τον αριθμό των υποψηφίων που κρίθηκαν διοριστέοι με αποφάσεις του ΑΣΕΠ.
Προκύπτει, ειδικότερα, ότι από το 2004 έως και το 2009, οι επιλεγέντες βάσει διαγωνισμών και διαδικασιών επιλογής τακτικού και ειδικού επιστημονικού προσωπικού που διεξήχθησαν από το ΑΣΕΠ, έφθασε τους 51.339 συνολικά. Στην κατηγορία αυτήν, το 2007 είναι η χρονιά με τους περισσότερους επιλεγέντες οι οποίοι έφθασαν τους 17.896 υπαλλήλους.
Στην κατηγορία «επιλεγέντες βάσει διαγωνισμών που έκαναν οι ίδιοι φορείς για τακτικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό και ελέγχθηκαν από το ΑΣΕΠ», προκύπτει ότι από το 2004 έως και το 2009, ανήλθαν σε 28.193 υπαλλήλους. Η χρονιά με τις περισσότερες προσλήψεις αυτής της κατηγορίας είναι το 2006, με 6.343 προσλήψεις υπαλλήλων με διαγωνισμούς που έκαναν οι φορείς.
Οι επιλεγέντες βάσει Π.Δ. 164&180/2004 (σ.σ. πρόκειται ουσιαστικά για όσους έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ΠΔ Παυλόπουλου για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου), ανήλθαν για την ίδια περίοδο σε 36.176 υπαλλήλους. Ειδικότερα, το 2005, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 18.327 υπαλλήλους, το 2006, σε 15.979, το 2007, σε 1.276 και το 2008, σε 594 υπαλλήλους.
Το γενικό σύνολο των επιλεγέντων και των τριών κατηγοριών ανήλθε, την περίοδο 2004- 2009, σε 115.708 υπαλλήλους.
Όμως, το ΑΣΕΠ διαβιβάζει και στοιχεία για τους επιλεγέντες βάσει Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου. Από τον σχετικό πίνακα, προκύπτει ότι, από το 2004 έως το 2009, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 186.443 υπαλλήλους. Η χρονιά με τους περισσότερους συμβασιούχους ήταν το 2008, με 35.759 επιλεγέντες.
Πέραν αυτών, ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνει ότι οι αναφορές για 850.000 υπαλλήλους που προσελήφθησαν μεταξύ 2004- 2009, δεν έχουν βάση. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία (Ιούλιος 2013), το τακτικό προσωπικό ανέρχεται σε 612.414 υπαλλήλους, ενώ το μη τακτικό προσωπικό ανέρχεται σε 67.568. Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο τυχόν πλαστών δικαιολογητικών, ο υπουργός διευκρινίζει ότι για πρώτη φορά επιχειρείται στον Δημόσιο Τομέα ένας στοχευμένος έλεγχος γνησιότητας τίτλων σπουδών (πανεπιστημιακών πτυχίων, πτυχίων ξένων γλωσσών) αλλά και άλλων δικαιολογητικών μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία η οποία διενεργείται από το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η οποία είναι σε εξέλιξη. «Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό αριθμό των πλαστών δικαιολογητικών είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης και υπογραμμίζει ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει ήδη να δίνει στη δημοσιότητα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, συγκεκριμένα στοιχεία που προκύπτουν από την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, τα οποία είναι και τα μόνα αξιόπιστα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
enikos.gr

Read more...

"Πόρτα" στην Χ.Α. ρίχνουν οι Περιφερειάρχες

Πόρτα στην Χ.Α. ρίχνουν οι Περιφερειάρχες
Επιστολή προς τη Χρυσή Αυγή, απέστειλαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιάννης Σγουρός, και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.Π.Ε. ζητώντας από τους εκπροσώπους της να μην παραστούν στις εργασίες του Συνεδρίου που διοργανώνει η Ένωση αύριο Παρασκευή, στην Αθήνα.
Η κίνηση αυτή έγινε , όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,  με αφορμή "τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις, τη δολοφονία ενός νέου, του 34χρονου Παύλου Φύσσα, και τη γενικευμένη περιφρόνηση της Χρυσής Αυγής προς τη δημοκρατική νομιμότητα και τους θεσμούς".

"Η Δημοκρατία έχει κανόνες. Όποιος δεν τους σέβεται χάνει αυτομάτως και το δικαίωμα να επικαλείται τους θεσμούς. Η Δημοκρατία γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο. Εδώ ρίζωσε και εδώ θα συνεχίσει να υπάρχει. Δεν θα την χαρίσουμε σε κανέναν. Άνθρωποι και κόμματα που την περιφρονούν είναι ανεπιθύμητοι στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος", δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος .
enikos.gr

Read more...