Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Όπως δεσμεύτηκαν Πότε και πώς θα ρίξουν στην αγορά οι τράπεζες τα 2 δισ. ευρώ


Πότε και πώς θα ρίξουν στην αγορά οι τράπεζες τα 2 δισ. ευρώ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή παροχή έως το τέλος του έτους ρευστότητας 2 δισ. ευρώ στην αγορά από τις τράπεζες, δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, έως το τέλος του χρόνου θα έχουν υπογραφεί από τις τράπεζες με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, συμβάσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με κεφάλαια συνολικού ύψους 2,06 δισ. ευρώ.

Τη δέσμευση αυτή, τονίζει το υπουργείο, ανέλαβε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), «στο πλαίσιο της συμφωνίας με το υπουργείο για την επιτάχυνση της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ, της ΕΤΕπ κλπ, που εξασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας με χαμηλότοκα δάνεια προς την πραγματική οικονομία».

Η συμφωνία προβλέπει την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων ανά μήνα, μέχρι το τέλος του έτους, και περιλαμβάνει δάνεια που θα εκταμιευθούν με συγχρηματοδότηση από τα ταμεία:

  • Εξοικονομώ κατ' Οίκον (επενδύσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών).
  • Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, που περιλαμβάνει το Ταμείο Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης, το Ταμείο Δανειοδοτήσεων Νήσων, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και τις στοχευμένες δράσεις (εξωστρέφεια, θεματικός τουρισμός, πράσινες υποδομές, κλπ).
  •  Jeremie.
  • Jessica.
  • Τα δάνεια που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ με εγγύηση από πόρους του ΕΣΠΑ και του Ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών το συνολικό ύψος των συμβάσεων από όλα τα προγράμματα θα φθάσει:

  • Στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 610 εκατ. ευρώ.
  • Στο τέλος Οκτωβρίου σε 825 εκατ.
  • Στο τέλος Νοεμβρίου σε 1,19 δισ.
  • Και στο τέλος του έτους σε 2,06 δισ. ευρώ.
Στο Ταμείο Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης διαπιστώνεται η μεγαλύτερη πρόβλεψη συμβάσεων, ακολουθεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον και τα προγράμματα EIB Guarantee Fund (με εγγύηση από πόρους ΕΣΠΑ)και EIB Global Loans (με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου). Ακολουθούν το Ταμείο Στοχευμένων Δράσεων: (Εξωστρέφεια, Θεματικός Τουρισμός, Πράσινες Υποδομές, κλπ.), τα προγράμματα JEREMIE, Jessica, το Ταμείο Δανειοδοτήσεων Νήσων και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Δηλώσεις Κ.Χατζηδάκη

«Όπως είχαμε δεσμευθεί κατά τη συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στις αρχές του μήνα, συμφωνήσαμε και δίνουμε στη δημοσιότητα συγκεκριμένους στόχους δανειοδοτήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για το επόμενο τετράμηνο, που οι ίδιες οι τράπεζες συμφώνησαν να τηρήσουν» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

«Θέσαμε συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους αφενός γιατί δεν θέλουμε να μείνουμε στη θεωρία και αφετέρου για να γνωρίζουν όλοι τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που ανελήφθησαν ως προς την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Και, επίσης, για να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το υπουργείο είναι σε ετοιμότητα για τη μεταφορά πόρων σε προγράμματα που θα εμφανίσουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, εφόσον χρειαστεί» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: