Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Η ταινία της Κυριακής. Επίκαιρη όσο ποτέ...



Read more...

Ιδού το πόθεν έσχες της Τζάκρη Aπαντήστε μας κυρία Τζάκρη που έχει διοριστεί το σόι σας;





Αυτό είναι το πόθεν έσχες της Τζάκρη ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ







EΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΦΥΓΕΙ ΠΡΙΝ ΣΚΑΣΕΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ!



Με αυτά που βγαίνουν κάθε μέρα κυρία Τζάκρη δεν πρέπει μόνο να παραιτηθείτε... Πείτε μας το σόι σας πως βολεύτηκε στο δημόσιο και σε θέσεις; Με αξιοκρατικά μέσα;

Συγκεκριμένα διαβάστε λεπτομέρειες απο κάτοικο στην Πέλλα:

"Η Μαρία Τζάκρη (αδελφή), Αθηνά Σημαιοφορίδου (νύφη της υφυπουργού), Τρύφων Μάζνης (συγγενής, κουμπάρος). Κάποιοι απο αυτούς μπορεί να βολεύτηκαν προς το τέλος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αυτό δεν είναι πάλι διαβολική σύμπτωση – τόσους ικανούς έχει το σόι της υφυπουργού;

Επίσης ο Κώστας Καραγιάννης, γαμπρός της (σύζυγος της Μαρίας Τζάκρη που αναφέρεται πιο πάνω) στο...
υπουργείο στην Θεσσαλονίκη. (παλιό όνομα: Μακεδονίας και Θράκης). Ο Καραγιάννης και εάν έχει προσόντα!! Στο χωριό λένε ‘κόβει και ράβει’ στο υπουργείο. Ποιός... ο Κωστας ο Καραγιάννης που μέχρι χθες ειχε καφετέρια στην Πέλλα’. Ο αδελφός της υφυπουργού Λάζαρος Τζάκρης είναι απ’ οτι ακούω σωματοφύλακάς της. Ο άνδρας της υφυπουργού ειναι απο οτι ακούω στο πολιτικό της γραφείο στα Γιαννιτσά (έδρα της υφυπουργου) και πληρώνεται απο οτι ακουω με κανονικό μισθό και μάλιστα είναι αρκετά μεγάλος.

Απ’οτι ακούω η υφυπουργος και η αδελφη της κόβουν και ράβουν στα αρχαία/μουσείο της Πέλλας – ειναι τα αφεντικά"




Κοιτάξετε στα μάτια τώρα όλους τους Έλληνες πολίτες και πείτε τους την λέξη ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ!


Read more...

Με 55 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς, προχωρά η Τουρκία στον... αφοπλισμό της!!!


* Διαψεύδοντας τα "όνειρα" του Ερντογάν, η Τουρκία προχωρά σε υπερβολικούς εξοπλισμούς τη στιγμή που ζητά από την Ελλάδα να μειώσει τους δικούς της.
* Στην αναζήτηση ηλιθίων, μήπως ο τούρκος πρωθυπουργός βρήκε τουλάχιστον έναν στην Ελλάδα;

Του Ηλία Νταλούμη
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα κάλεσε την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα που έχει με την Τουρκία με απευθείας συνομιλίες χωρίς την παρέμβαση τρίτων, προκειμένου το Αιγαίο να γίνει θάλασσα που ενώνει τους δύο λαούς και όχι που τους χωρίζει.Ο υπουργός του των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εδώ και καιρό κάνει λόγο για «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», ενώ ο υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς δηλώνει ότι «η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέα άρματα, πυραύλους και μαχητικά όπως και η Τουρκία. Είναι καιρός να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες παγκοσμίως και ιδιαίτερα της Τουρκίας και της Ελλάδας».
Την ώρα που λέγονταν όλα αυτά στις 88 μεγάλες και μεσαίες αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας, ιδιωτικές και κρατικές, 68.831 άτομα έχουν ως κύριο, αν όχι αποκλειστικό, αντικείμενο τα αμυντικά προϊόντα. Προϊόντα που αρχίζουν από στολές και αρβύλες και φτάνουν έως τις φρεγάτες και τα αεροπλάνα. Οι εξοπλιστικές δαπάνες της Τουρκίας συνεχώς αυξάνονται.
Φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη και όπως προβλέπει το «Σχέδιο Στρατηγικών Στόχων 2007-2016», 68,7 δισ. δολάρια ή περίπου 55 δισ. ευρώ θα ξοδευτούν για την κατασκευή και την αγορά οπλικών συστημάτων! Να σημειωθεί ότι στα τουρκικά προγράμματα υπολογίζεται ποσοστό συμπαραγωγής τουλάχιστον 50%, που σημαίνει και χαμηλότερο εργατικό κόστος. Ποια είναι όμως τα προγράμματα αυτά;
Αεροπορία
Στην Αεροπορία το πιο ακριβό και φιλόδοξο πρόγραμμα είναι αυτό του μαχητικού F-35 (JSF). Αν και η Τουρκία μείωσε τον αριθμό των προς προμήθεια αεροσκαφών από 120 σε 100, ο διπλασιασμός σχεδόν του κόστους παραγωγής στέλνει τη συνολική δαπάνη σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές το κόστος κάθε αεροπλάνου ξεπερνά τα 131 εκατ. δολάρια. Αν σ’ αυτά προστεθούν τα κόστη των βασικών ανταλλακτικών, της εκπαίδευσης κ.λπ., τότε η αγορά των τουρκικών F-35 υπολογίζεται να ξεπερνά τα 15 δισ. δολάρια.
Από το 2011 η Τουρκική Αεροπορία θα παραλαμβάνει τα τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ Β737, που έχουν κόστος 6,4 δισ. δολάρια. Την ίδια περίοδο θα αρχίσουν οι παραλαβές των εκσυγχρονισμένων F16, αλλά και των 30 καινούργιων F-16 block 50, που παραγγέλθηκαν το 2007.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο κ. Ερντογάν επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, αναγγέλθηκε η προμήθεια από την Τουρκία τριών UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) Predator, που μπορούν να φέρουν δύο πυραύλους αέρος-εδάφους. Με αφορμή την περιβόητη «Αντιπυραυλική ασπίδα» η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την προμήθεια 13 αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot τελευταίας γενιάς. Ταυτόχρονα συζητά με τη Ρωσία για αντιαεροπορικούς πυραύλους S300.
Ναυτικό
Οι τουρκικές ηγεμονικές φιλοδοξίες έχουν ως κύριο άξονα ανάπτυξης το Ναυτικό. Με «ναυαρχίδα» ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων -όπως αυτό που αγόρασε πρόσφατα η Ρωσία από τη Γαλλία- η Τουρκία επιδιώκει την είσοδό της στην ομάδα των χωρών που μπορούν να πραγματοποιούν αμφίβιες επιχειρήσεις μακριά από τις ακτές της. Το κόστος προϋπολογίζεται στα 500 εκατ. δολάρια.
Ταυτόχρονα έχει αρχίσει η ναυπήγηση 2 αρματαγωγών των 6.000 τόνων και οχτώ άλλων των 1.000 τόνων. Όλα αυτά μαζί με το ελικοπτεροφόρο θα αποτελούν «Ομάδα Μάχης» κατά τα αμερικανικά πρότυπα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ναυπήγησης του «Εθνικού Πλοίου» (MILGEM) που έχει δύο σκέλη. Ένα με δώδεκα κορβέτες των 1.200 τόνων κι ένα με έξι φρεγάτες των 6.000 τόνων και προϋπολογισμό 2 και 3 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Οι Τούρκοι φιλοδοξούν όλα αυτά τα πλοία να έχουν το τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής ηλεκτρονικό σύστημα μάχης GENESIS.
Πέρα απ’ όλα αυτά ναυπηγούνται 16 περιπολικά κι ένα μεγάλο πετρελαιοφόρο, ενώ έχουν αρχίσει οι προεργασίες για τον ριζικό εκσυγχρονισμό των οχτώ (πρώην αμερικανικών) φρεγατών τύπου Perry και της ναυπήγησης έξι υποβρυχίων τύπου 214, όμοιων με τον «Παπανικολή», προϋπολογισμού 3 δισ. δολαρίων.
Στρατός
Την επόμενη χρονιά αρχίζουν οι παραδόσεις των δεκατεσσάρων μεταφορικών ελικοπτέρων Chinook που έχουν κόστος 1,2 δισ. δολάρια. Το πρόγραμμα απόκτησης 50 επιθετικών ελικοπτέρων Τ129, με προαίρεση για άλλα 41, προϋπολογισμού 2 δισ. δολαρίων προχωρά κανονικά. Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες ο εκσυγχρονισμός των 170 αρμάτων μάχης Μ60 με κόστος 700 εκατ. δολάρια, ενώ έχουν αρχίσει οι προεργασίες για τη σχεδίαση του «εθνικού άρματος μάχης» Altay.
Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιλογή τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος. Άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος είναι το πρόγραμμα της προμήθειας 36 γεφυροφόρων οχημάτων τύπου Leguan προορίζονται για ζεύξεις του Έβρου από τη Γερμανία, με την οποία έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις. Ακόμα προχωρά το πρόγραμμα κατασκευής αυτοκινούμενων πυροβόλων των 155 χιλ. Firtina, από τα οποία έχουν παραδοθεί 144 και θα κατασκευαστούν άλλα 300.
Ως σήμερα έχουν κατασκευαστεί 36 εκτοξευτές και 150 βαλλιστικοί πύραυλοι Yildirm, με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα, που αναμένεται να φτάσουν τους 300!kostasxan

Read more...

"Βόμβα" έτοιμη να εκραγεί, τα μεταλλεία της Κίρκης





thrakinet.tv


Read more...

"κ. Τζακρη αυτοί οι συγγενοί σας που δουλεύουν;"



"1) Ο κύκλος συγγενών της υφυπουργού που ‘βολεύτηκαν’ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο δημόσιο, είναι μεγαλύτερος απ’ οτι έχω ακουστά, μια και κατάγομαι από την περιοχή της Πέλλας. Αναφέρω μερικούς και ψάξτε το : Μαρία Τζάκρη (αδελφή), Αθηνά ...... (δεν γνωρίζω το επίθετο αλλά είναι νύφη της υφυπουργού), Τρύφων Μάζνης (συγγενής, κουμπάρος). Κάποιοι απο αυτούς μπορεί να βολεύτηκαν προς το τέλος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αυτό δεν είναι πάλι διαβολική σύμπτωση – τόσους ικανούς έχει το σόι της υφυπουργού; Με τι κρητήρια προσλήφθηκαν;

2) Εκτός απο το αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας η υφυπουργός έβαλε τον Κώστα Καραγιάννη, γαμπρό της (σύζυγος της Μαρίας Τζάκρη που αναφέρεται πιο πάνω) στο...

υπουργείο στην Θεσσαλονίκη (παλιό όνομα: Μακεδονίας και Θράκης). Ο Καραγιάννης και εάν έχει προσόντα!! Στο χωριό λένε ‘κόβει και ράβει’ στο υπουργείο. Ποιός... ο Κωστας ο Καραγιάννης που μέχρι χθες ειχε καφετέρια στην Πέλλα’. Ο αδελφός της υφυπουργού Λάζαρος Τζάκρης είναι απ’ οτι ακούω σωματοφύλακάς της. Ο άνδρας της υφυπουργού ειναι απο οτι ακούω στο πολιτικό της γραφείο στα Γιαννιτσά (έδρα της υφυπουργου) και πληρώνεται απο οτι ακουω με κανονικό μισθό και μάλιστα είναι αρκετά μεγάλος. Με αυτο είχε ασχοληθει και το Θέμα, η εφημερίδα το Θέμου Αναστασιάδη.

3) Απ’ οτι ακούω ο πατέρας της υφυπουργού, Μανώλης Τζάκρης, πριν απο κάποια χρόνια χρωστούσε ενα μεγάλο δάνειο που πήρε για να στησει μια μονάδα με αγελάδες και μοσχάρια. Η επιχείρηση δεν πήγε καλά και είχε πρόβλημα να αποπληρώσει το δάνειο.

4) Απ’οτι ακούω η υφυπουργος και η αδελφη της κόβουν και ράβουν στα αρχαία/μουσείο της Πέλλας – ειναι τα αφεντικά!! Τελείως εμπιστευτικά μου είπαν κάποιοι, οτι το προσωπικό ακούει Τζάκρη και τρέμει. Οπως καταλαβαίνετε σαν επαρχιακό χωριό η Πέλλα είναι μια κλειστή κοινωνία και πολλά θα μπορέσετε να μάθετε για αυτα που συμβαίνουν εαν οι χωριανοί θελήσουν να μιλήσουν. Το μουσειο της Πελλας το επισκέπτοται τουρίστες απο ολες της χωρες. Άρα οι υπάλληλοι του μουσείου πρέπει να γνωρίζουν έστω την Αγγλική. Αναρωτιεμαι πόσοι απο αυτούς που προσλήφθηκαν στο μουσείο στις αρμόδιες θέσεις γνωρίζουν Αγγλικά;

Οσον αναφορά την πρόσφατη απάντηση της υφυπουργου για πιο ήθος μιλάει."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ



Η ΕΠΑΝΑΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ

Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Η ιστορία της μεταπολίτευσης έδειξε ότι οι Έλληνες δεν ξέρουν να Κυβερνούν ούτε να Κυβερνώνται. Επομένως αυτό το φιλμ της κυβέρνησης Χολιγουντιανού τώρα τύπου και την διαβαζόμενη με κόπο σήμερα ρητορεία του, το έχουμε ξαναδεί.

Ως γνωστόν από την δεκαετία του 80’ προσπάθησα να διδάξω ως θεωρία και ως προσωπικό παράδειγμα το πώς Κυβερνάται μια Χώρα. Έγραψα μάλιστα και ένα βιβλίο με αυτόν τον τίτλο. Η ιστορία μου έδωσε δίκαιο.Δεν είχα δυστυχώς συνομιλητές. Τους προειδοποίησα ακόμη και πριν τις εκλογές του 81’. Αυτοί όμως είχαν την βουλιμία, την νεύρωση, την στέρηση με τα υπουργικά κουστούμια και τις Φώτο. Ειδικά οι συνομήλικοι μου. Αυτά συμβαίνουν συνήθως σε υποανάπτυκτα περιβάλλοντα. Πρόκειται για ένα ψώνιο. Με αυτόν τον τρόπο ανακυκλώθηκαν επί δεκαετίες από Υπουργικό κουστούμι σε κουστούμι, όπως στις πασαρέλες, παράγοντας ακυβερνησία παρά διακυβέρνηση, κρατισμό, διαφθορά, σπατάλη, διόγκωση του χρέους.

Έσπασαν όλα τα ρεκόρ. Δεν άφησαν ούτε ένα που δεν κατέρριψαν.

Τελικά μετέβαλαν τον Ελληνικό λαό σε Σίσυφο που αγωνίζεται δεκαετίες τώρα να ανεβάσει την πέτρα του χρέους αλλά αυτή κατρακυλά. Μιλώ στο νέο μου βιβλίο* για τον Σίσυφο επαναφέροντας γνώμες που ανέπτυξα αρχές της δεκαετίας του 80’. Όταν άρχισε το δράμα του Σίσυφου.

Παρατηρώντας κάτω από αυτό το πρίσμα την Κυβέρνηση δεν διακρίνει κανείς το νέο, την επάρκεια, την ικανότητα, μια άλλη πολιτική ηθική. Έχουμε επανάληψη, ανακύκλωση για να χρησιμοποιήσουμε μια οικολογική λέξη αιωνόβιων πλέον κουστουμιών, όπως περίπου στην παλιά Κίνα. Το παράδειγμα σε αυτό έδωσε εδώ και δεκαετίες, ως φανατικός ζηλωτής ο αρχηγός του ΚΚΚΑΣΟΡ Γ. Παπανδρέου. Αυτή είναι η αλήθεια και η αλήθεια δεν παραχαράζεται στις δημοκρατίες. Μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως παρατηρείται και στα μέρη μας τους τελευταίους καιρούς.

Έχουμε μια συνάθροιση ανεπαρκειών, του παλιού, του υπόλογου για το πρόσφατο παρελθόν, συν τις νέες στρατολογήσεις και προσηλυτισμούς που στερούνται των χαρακτηριστικών της αυθεντικότητας και της αθωότητας του νέου. Αυτήν την κατηγορία περιγράφω στο νέο μου βιβλίο. Έχει ενδιαφέρον και για τις Πανεπιστημιακές σχολές.

Η αναζήτηση «οικολόγου» είναι για να συμπληρωθεί το Look όχι η ουσία. Μπορεί να ονομασθεί ο εκφυλισμός της οικολογίας. Αυτή η επιχείρηση ως γνωστόν επαναλήφθηκε στο παρελθόν. Ήταν αναμενόμενο να διαφωνώ με τις δαιμονοποιήσεις, τις ανθρωποθυσίες για να ντυθεί το εναπομείναν πρώτο παλιό, καινούργιο, νέο και άφθαρτο. Τις θεωρώ κανιβαλισμό και όχι χαρακτηριστικό μιας πολιτικής κοινωνίας.

Αν δούμε και άλλους συμβολισμούς, την σημειολογία της σύνθεσης των προσώπων, των πράξεων, των αληθινών ταυτοτήτων τους, αναδεικνύονται πολλά αρνητικά και προσβολές της αξιοπρέπειας μας. Ένα χαρακτηριστικό είναι η υπερβολική υποκρισία, η θρασύτητα, ο εμπαιγμός, το ψέμα.

Πολύ πρακτικά όμως αναδεικνύεται το εξής ερώτημα; Ποιο είναι το πολιτικό, μορφωτικό, γνωστικό, τεχνοκρατικό βιογραφικό αυτών των ανθρώπων; Η εμπειρία λέει ότι αυτό που ξέρουν να κάνουν είναι να κατέχουν το κράτος, να παρκάρουν στην κυβέρνηση, να δανείζονται και να διορίζουν. Όχι να κυβερνούν.

Είναι οι πρώτοι στην Ευρώπη σε αυτό. Είναι πλέον πολύ γνωστό. Κρίθηκαν ήδη πολλές φορές και απέτυχαν. Αποτελούν πλέον μια κυβέρνηση της κάστας.

Βεβαίως η διανοητική κλοπή και η ολοκληρωτικού τύπου χρήση, προπαγάνδιση με ξύλινες λέξεις και συλλαβισμούς της διανοητικής και πολιτικής παραγωγής άλλων και ειδικά της δικής μου, δεν αποτελεί εφόδιο, πόρο διακυβέρνησης. Πρόκειται για την αυτοσυντήρηση μιας νομενκλατούρας, της κάστας, του λόμπυ όπως γράφω στο βιβλίο.

Η χώρα όμως αρχές του 21ου αιώνα το 2009 δεν μπορεί να διαιωνίζει το δράμα του Σίσυφου. Ούτε εναλλασσόμενοι διαδοχικά στου κασίδη το κεφάλι, να μαθαίνουν διάφοροι μπαρμπέρηδες.

Σε μια ιστορική περίοδο που οι συνθήκες ήταν και είναι πολύ ευνοϊκές για τον Ελληνισμό. Από το 1985 υποστηρίζω ότι μπήκαμε στην ευτοπία.

Αντιμετωπίστηκα για αυτά με απόψεις, μεθόδους πεζοδρομίου και όχι μόνον.

Πιστεύω ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια ανακύκλωσης της ανεπάρκειας, της παρακμής, του εμπαιγμού, της κακιστοκρατίας. Είμαστε εκτός παραμέτρων σε όλους τους τομείς με ευθύνη αυτού, με όνομα και επίθετο, παλιού και ανίκανου πολιτικού προσωπικού που αποτελεί όχι μόνο τον μεγάλο ασθενή της χώρας αλλά τον σύγχρονο Γόρδιο Δεσμό της. Οι Πολίτες αρχίζουν να εντοπίζουν την αιτία του κακού παρ’ όλες τις συνθήκες ολοκληρωτισμού.

Τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ότι η χώρα στερείται Πολιτικών οικονομικών, Πνευματικών Ελίτ. Είναι όμως πλέον η στιγμή αυτών που οφείλουν να στέκονται ως διευθύνουσες ομάδες της χώρας, να σκεφθούν με αίσθημα ευθύνης ιστορικές πρωτοβουλίες άλλων διαστάσεων και επιπέδων. Μέχρι σήμερα δεν έδειξαν ένα παρόμοιο αίσθημα. Αυτή μπορεί να πάρει την μορφή της συγκρότησης μιας κυβέρνησης ειδικών, με τεχνοκράτη Πρωθυπουργό που θα έχει την υποστήριξη όλων των πτερύγων της Βουλής και την συγκατάθεση των Πολιτών.

Ένα πράγμα παραδείγματος χάριν που θα κάνει αυτή η κυβέρνηση, εκτός των άλλων μαθημάτων Διακυβέρνησης, είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ναυτιλία. Η ναυτιλία ειδικά σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης είναι η ΩΚΕΑΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Τους μίλησα για αυτό στην Χίο. Ένα στάσιμο, γραφειοκρατικό, ανεπαρκές μυαλό, η κυβέρνηση της ανεπάρκειας στερείται αυτής της λέξης, της οπτικής.

Το δεύτερο πεδίο αφορά την επιστροφή της πολιτικής ως ιδέες, ως αξίες και όχι ως αντιαξίες, ως εκπαίδευση και όχι ως αντιεκπαίδευση, ως αλήθεια και όχι ψέμα, ως πολιτικό κίνημα και όχι λόμπυ και κάστα. Ως σχέδιο και όχι εκφυλισμό της έννοιας του σχεδίου, της προοπτικής που χρόνια επεδίωξα να εισαγάγω.

Αυτό σημαίνει πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός αυθεντικά νέου, μεγάλου Δημοκρατικού Κόμματος. Οι συνομιλητές και οι συμπρωταγωνιστές του βρίσκονται πλέον παντού. Η δημιουργία του είναι αίτημα της περιόδου, των αναγκών και των Εθνικών οριζόντων μας.

Η ανακυκλωνόμενη σύγχυση εμποδίζει την χώρα και τους Έλληνες να συγχρονισθούν με την ιστορία που αυτή την φορά είναι με το μέρος μας.


*Μιχάλης Χαραλαμπίδης «ΑΠΟ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΣΤΟ ΚΚΚΑΣΟΡ Ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ». ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΡΑΒΩΝ. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009.polis-agora

Read more...

Ισχυρή Συμμαχία για τη Μείωση των Τιμών

Της Λούκας Τ. Κατσέλη*

Η ελληνική οικονομία δίνει, σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες, μια μάχη ανασύνταξης, από την οποία θα κριθεί η ευημερία των επόμενων γενεών. Η προστασία της χώρας από την «ομπρέλα» ενός διεθνούς μηχανισμού χρηματοδότησης παρέχει μια πολύτιμη χρονική ανάσα από τις ανεξέλεγκτες πιέσεις των αγορών.

Θα ήταν αποτυχία εθνικών διαστάσεων, αν σε δύο – τρία χρόνια, αντί να μιλούν όλοι για ένα ελληνικό θαύμα, συζητούμε και πάλι για μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία.
Η πρόκληση της συνολικής ανάταξης της οικονομίας υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια μιας απόλυτα αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί μια ισχυρή συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα φέρει σε πέρας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα πόλεμο για το γκρέμισμα οικονομικών δομών του χθες, για τη ριζική αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και την προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού προτύπου για το σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Σε αυτό τον πόλεμο, μια από τις κρισιμότερες μάχες θα δοθεί στο πεδίο της αγοράς, στο μέτωπο των τιμών. Το φαινόμενο που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «ακρίβεια», δηλαδή η άνοδος των τιμών βασικών αγαθών και υπηρεσιών με ρυθμό πολύ ταχύτερο από την αύξηση των λαϊκών εισοδημάτων, αντανακλά σοβαρές και παγιωμένες στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, που απαιτούν συλλογική προσπάθεια για να ξεπερασθούν.
Επί σειρά ετών στην Ελλάδα παρακολουθούμε μια ατέρμονη δημόσια συζήτηση για την ακρίβεια. Κατά καιρούς έχουν ληφθεί πολλά μέτρα, με κοινό παρονομαστή τους τη χαμηλή αποτελεσματικότητα, ενώ η ακρίβεια διαβρώνει συνεχώς το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Σήμερα, όμως, καθώς η ύφεση και τα αναγκαία μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας συμπιέζουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των ασθενέστερων, αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα το αίτημα για μια νικηφόρα –επιτέλους!- μάχη της Πολιτείας και της κοινωνίας, με αντίπαλο τις στρεβλώσεις των αγορών, που απειλούν πλέον να προκαλέσουν βίαιη και αποσταθεροποιητική, κοινωνικά και οικονομικά, αναδιανομή εισοδήματος εις βάρος της πλειονότητας των πολιτών.
Η μάχη για τη μείωση του επιπέδου των τιμών δεν είναι πολιτικά «άχρωμη»: προϋποθέτει σύγκρουση με τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από την αναδιανομή των εισοδημάτων εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τις στρεβλώσεις στις αγορές, και επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη συνέχισή τους. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει εξαρχής σαφές, ότι αντιλαμβάνεται τη λαϊκή εντολή ως εντολή σύγκρουσης με αυτές τις κατεστημένες δυνάμεις. Σε αυτή τη σύγκρουση η κυβέρνηση μπαίνει με όλα τα όπλα της, χωρίς παραλυτικούς υπολογισμούς για το πολιτικό κόστος.
Όμως, η βούληση και η αποφασιστικότητα για δράση δεν αρκούν για να γκρεμισθούν σε λίγα χρόνια οι δομές του παρελθόντος. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να συγκροτηθεί μια ισχυρή συμμαχία πολιτικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών δυνάμεων, που θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα αντιληφθούν, ότι η διαφανής λειτουργία των αγορών, ο υγιής ανταγωνισμός σε τιμές και ποιότητα, η μέριμνα για την προστασία του καταναλωτή αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία της εθνικής προσπάθειας για την αναγέννηση της οικονομίας.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που έχει για μια εξυγιαντική παρέμβαση στις αγορές. Η παρακολούθηση της αγοράς με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, η επισήμανση και άρση στρεβλώσεων στη λειτουργία της αγοράς, η αναβάθμιση των θεσμών εποπτείας αγοράς και προστασίας των καταναλωτών, η αναβάθμιση της λειτουργίας και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποτελούν τους βασικούς άξονες των παρεμβάσεών μας.
Οι παρεμβάσεις μας δεν έχουν στενά τεχνικό χαρακτήρα. Τα μέτρα δεν ανακοινώνονται προς χάριν της δημιουργίας πρόσκαιρων εντυπώσεων. Όταν, για παράδειγμα, μιλάμε για «καθαρές» τιμές χονδρικής, για «καθαρές» τιμές στα ράφια, όταν λαμβάνουμε μέτρα για πραγματικές μειώσεις, πέρα από τα τεχνάσματα των προωθητικών ενεργειών, είναι σαφές ότι διαμορφώνουμε το πλαίσιο για μια ουσιαστική μάχη κατά της ακρίβειας. Σε αυτή τη μάχη, οι υγιείς δυνάμεις της αγοράς, επιχειρήσεις και καταναλωτές, είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι. Όσοι επιμείνουν στη διατήρηση καταχρηστικών προνομίων του χθες, σε βάρος του κοινού συμφέροντος, δεν έχουν θέση στην κοινή προσπάθεια.
Ως τώρα είχαμε συνηθίσει να μετατρέπουμε κάθε συζήτηση για την ακρίβεια σε ένα «ντόμινο γκρίνιας»: οι καταναλωτές γκρινιάζουν στην κυβέρνηση, η κυβέρνηση στους εκπροσώπους του λιανικού εμπορίου, το λιανεμπόριο στον χονδρέμπορο και όλες οι επιχειρήσεις στην κυβέρνηση.
Αυτό το ντόμινο κάποτε πρέπει να σταματήσει: η κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα, λαμβάνοντας από την πλευρά της όλα τα αναγκαία μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και τον περιορισμό του κόστους της δημόσιας διοίκησης, με παράλληλη προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ κινείται προς την κατεύθυνση της άρσης των διοικητικών στρεβλώσεων που παραλύουν τη λειτουργία των αγορών και επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη βελτίωση της εποπτείας τους, προς όφελος των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων και των καταναλωτών.
Είναι ώρα να αρθούν και οι επιχειρήσεις, με πρώτους τους ισχυρούς ομίλους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, στο ύψος των περιστάσεων. Στο κάλεσμα της κυβέρνησης και της κοινωνίας για μείωση των τιμών μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό, οφείλουν να ανταποκριθούν άμεσα και δραστήρια, χωρίς καθυστερήσεις και υπεκφυγές. Περιθώρια για ανταγωνιστικότερη τιμολόγηση, για ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες, για ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία της αγοράς υπάρχουν. Οι επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να τα εξαντλήσουν. Γιατί μόνο έτσι θα πάψουν κάποτε στη διεθνή κοινότητα να μιλούν για το ελληνικό πρόβλημα και να συζητούν για το ελληνικό θαύμα!

*Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
ΙΣΟΤΙΜΙΑ

i-reportergr

Read more...

Επιστολή στους βουλευτές του νομού Έβρου.


Η κοινή επιτροπή Φερών-Τυχερού για την δημιουργία του δήμου Παναγίας Κοσμοσώτηρας σε συνεδρίαση στις Φέρες αποφάσισε να στείλει την παρούσα επιστολή στους βουλευτές του νομού Έβρου.

"Οι κοινωνίες των δύο δήμων νιώθουν απογοήτευση και οργή για τον εμπαιγμό που υπέστησαν από το υπουργείο εσωτερικών.δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Είναι γνωστό και σε εσάς όπως και στο υπουργείο ότι οι δύο δήμοι πληρούν όλα εκείνα τα κριτήρια που βάζει ο ίδιος ο "Καλλικράτης"για να αποτελέσουν ένα ενιαίο σχήμα.
Σε πολλές περιοχές της χώρας βουλευτές και της κυβέρνησης που ενδεχομένως αδικήθηκαν όπως και εδώ τοπικές κοινωνίες της περιοχής τους έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν το χωροταξικό του "Καλλικράτη"
Ζητούμε και από εσάς να μην συναινέσετε στην αδικία αυτή που γίνεται σε βάρος μας και εάν δεν αλλάξει το χωροταξικό στον Έβρο να το καταψηφίσετε".

Κοινή επιτροπή αγώνα

Read more...

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΕΣΩ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ";


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από το Βήμα της Κυριακής)
Παρά την αναταραχή που προκάλεσε στην κυβέρνηση η παραίτηση της κυρίας Αντζελας Γκερέκου ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να αποδείξει ότι προς το παρόν δεν μελετά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Στη θέση της...
παραιτηθείσης υφυπουργού τοποθετήθηκε αμέσως ο κ. Γ. Νικητιάδης , αλλά ορισμένοι στην κυβέρνηση επιμένουν ότι για τον ανασχηματισμό δεν ήταν απλώς η ώρα του και ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά τον Ιούνιο. Το Μέγαρο Μαξίμου τον αποκλείει και για τον Ιούνιο, αλλά την Παρασκευή υπήρξε μια εξέλιξη που ανοίγει παράθυρο για αλλαγές στην κυβέρνηση. Οπως ανακοινώθηκε από το ΠαΣοΚ, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για να ορίσει τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες. Μεταξύ αυτών θα είναι σχεδόν με βεβαιότητα οι υφυπουργοί κυρία Φώφη Γεννηματά και κ. Στ. Αρναουτάκης. Πολύ πιθανό είναι να είναι υπουργός και ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, καθώς και οι περιφερειάρχες Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ιδού λοιπόν πώς θα συντηρούνται οι φήμες του ανασχηματισμού, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι. Οσοι όμως γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης και αντίδρασης του κ. Παπανδρέου δεν δηλώνουν βέβαιοι ότι μια τέτοια κίνηση έχει οριστικά μετατεθεί για το φθινόπωρο. Ταυτόχρονα όμως κορυφαίοι υπουργοί επισημαίνουν ότι τα προβλήματα παραμένουν και η σύνθεση της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που απαιτεί η προσφυγή στο ΔΝΤ.
Γεγονός είναι ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης κατά το διάστημα που προηγήθηκε διατυπώθηκαν πολλές απόψεις υπέρ και κατά του ανασχηματισμού. Η λογική που ήθελε τους υπουργούς στα κρίσιμα πόστα της Οικονομίας (κυρία Λούκα Κατσέλη ), της Υγείας (κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ) και της Αγροτικής Ανάπτυξης (κυρία Κατερίνα Μπατζελή ) να αλλάζουν κυριάρχησε σε κάποια από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, όμως δεν υιοθετήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Μεταξύ εκείνων που φέρονταν να τάσσονται υπέρ των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος έχει καταγράψει σε αυτό το επτάμηνο την πορεία και την «πρόοδο εργασιών» σε όλα τα υπουργεία και έχει επισημάνει τα προβλήματα.
Την ίδια στιγμή, υπουργοί όπως ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου θεωρούν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η κυβέρνηση πρέπει να ανεβάσει ταχύτητες και να μη δημιουργηθεί ούτε για μία στιγμή η εντύπωση ότι με την εκταμίευση των δανείων έχει λυθεί κάποιο πρόβλημα. Παράλληλα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξακολουθεί να αναμένει έναν δεύτερο υφυπουργό, αρμόδιο για τα έσοδα και την εποπτεία των εφοριών...
Κατά του ανασχηματισμού είχαν ταχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και υπουργοί όπως οι κκ. Ι. Ραγκούσης και Π. Γερουλάνος, ενώ στελέχη (και συχνοί επισκέπτες) του Μεγάρου Μαξίμου άφηναν να εννοηθεί ότι το κρίσιμο δεν είναι η αλλαγή στα υπουργεία αλλά η δημιουργία μιας ευέλικτης ομάδας, υπό τύπον κυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα συντονίζει και θα παρακολουθεί.

Κατά πολλούς οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν όσο θα πλησιάζει ο χρόνος απόφασης για τα στελέχη που θα είναι υποψήφια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με δεδομένο ότι κάποια μέλη της κυβέρνησης έχουν εκφράσει σχετικές επιθυμίες, η πρώτη θερινή περίοδος θα είναι καθοριστική για ένα ενδεχόμενο «ντόμινο», που θα προκαλέσει η μετακίνηση υφυπουργών ή και υπουργών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Read more...

Η ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ...


Ρεπορτάζ : Κων/νος Ζούλας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)

«Οι υποτιμήσεις και οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται ποτέ» έλεγαν οι παλαιότεροι δημοσιογράφοι, χωρίς, ωστόσο, να αρνούνται πως όταν τα σχετικά δημοσιεύματα πληθαίνουν, είναι θέμα χρόνου να επιβεβαιωθούν. Στην Ελλάδα, υποτίμηση ευτυχώς...
δεν μπορεί πια να γίνει (και ελπίζουμε να μη χρειασθεί...), αλλά το γεγονός ότι τα ρεπορτάζ περί επικείμενης ριζικής αναδόμησης της κυβέρνησης έχουν γίνει μέρος της καθημερινής «ειδησεογραφίας», δεν είναι βέβαια προϊόν δημοσιογραφικής φαντασίας.

Η άμεση (σχεδόν) τοποθέτηση του κ. Γιώργου Νικητιάδη στη θέση της παραιτηθείσης Αντζελας Γκερέκου στο χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού εμφανίστηκε από την κυβέρνηση ως διάψευση των σχετικών φημολογιών περί ευρύτερων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Το γεγονός, ωστόσο, ότι τις σχετικές φημολογίες συντηρούν το τελευταίο διάστημα τα ίδια τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ουδόλως απομακρύνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως διατείνονται συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι «δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού πριν από το φθινόπωρο».
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την ανάγκη άμεσης αντικατάστασης συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών στα οποία καταλογίζεται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις έκτακτες συνθήκες που επέβαλε η εμπλοκή του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρας, επικαλούνται ακόμη και υπουργοί που προφανώς εκτιμούν ότι δεν διακυβεύεται η δική τους θέση. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι ακόμη και ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος, το περιβάλλον του οποίου δεν κρύβει την έντονη ανησυχία τού αντιπροέδρου για την αναιτιολόγητη κωλυσιεργία που εμφανίζει εν συνόλω το κυβερνητικό σχήμα. Φωτογραφίζονται έτσι πρωτίστως η κ. Λούκα Κατσέλη και δευτερευόντως οι κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Κατερίνα Μπατζελή και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στις οποίες δικαίως ή αδίκως επικεντρώνεται -από μερίδα του Τύπου- η κριτική ότι αδυνατούν να αντιληφθούν τις έκτακτες συνθήκες που δοκιμάζουν τη χώρα.
Πάλι υπουργείο Εμπορίου;
Σημειωτέον δε, ότι ο κ. Πάγκαλος λέγεται ότι κρίνει απαραίτητη όχι μόνον την έξοδο από την κυβέρνηση συγκεκριμένων υπουργών, αλλά και την αλλαγή της ίδιας της κυβερνητικής δομής, εκτιμώντας προφανώς ότι το ολιγομελές σχήμα του πρωθυπουργού απεδείχθη ήδη προβληματικό. Την άποψη αυτή έχουν και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με έναν επιπλέον υφυπουργό αρμόδιο μόνον για τις εφορίες και τα κρατικά έσοδα, να συσταθεί το πάλαι ποτέ υπουργείο Εμπορίου για τον έλεγχο των τιμών, όπως και να αυτονομηθεί εκ νέου το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας.
Υπέρ ενός γενναίου ανασχηματισμού λέγεται μάλιστα ότι είναι και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί όπως η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης αλλά και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στον αντίποδα άλλοι συνάδελφοί τους όπως οι κ. Γιάννης Ραγκούσης και Παύλος Γερουλάνος έχουν εντελώς αντίθετη άποψη. Οι τελευταίοι μάλιστα φέρονται να έπεισαν -επί του παρόντος- τον πρωθυπουργό ότι τυχόν αλλαγές -τώρα- στο κυβερνητικό σχήμα θα μεταφράζονταν ως παραδοχή ανεπάρκειας ενός υπουργικού συμβουλίου που επελέγη και ορκίστηκε μόλις προ οκτώ μηνών. Το επιπλέον επιχείρημά τους ήταν πως οι περισσότεροι υπουργοί άρχισαν να καταθέτουν μόλις το προηγούμενο δίμηνο τα πρώτα νομοθετήματά τους και επομένως τυχόν αντικατάστασή τους θα προσέφερε ένα ακόμη επιχείρημα στην αντιπολίτευση.
Οσοι γνωρίζουν, ωστόσο, καλά τον πρωθυπουργό ουδόλως πεπεισμένοι είναι ότι το σενάριο ριζικών κυβερνητικών αλλαγών έχει όντως «κλειδώσει» για το φθινόπωρο όπως πιστεύουν τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι υπουργοί. Ο ίδιος αποφεύγει βέβαια να αποκαλύψει ακόμη και στους καθημερινούς συνομιλητές του τις προθέσεις του, αλλά ο αποδεδειγμένα απρόβλεπτος χαρακτήρας του κάνει πολλούς να θεωρούν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Επικαλούνται γι' αυτό την πρόσφατη δήλωσή του ότι δεν τον ενδιαφέρει η επανεκλογή του για μια δεύτερη θητεία.
Εικάζουν έτσι ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα διστάσει να προβεί όχι μόνον σε διορθωτικές κινήσεις, αλλά ακόμη και σε απρόσμενες καρατομήσεις, χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες. Οπως είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» βουλευτής που ήταν κοντά του την περίοδο της αντιπολίτευσης, ένα από τα λάθη που ανέκαθεν ο κ. Παπανδρέου καταλόγιζε στον προκάτοχό του, ήταν η παροιμιώδης αναβλητικότητα του κ. Καραμανλή να παραδεχθεί ακόμη και κραυγαλέα εσφαλμένες επιλογές του.
Read more...

"ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ... ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ"!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO

Η διαρροή είχε γίνει από την Παρασκευή. Αρχικά στο Καρφί και στην συνέχεια στα Κυριακάτικα φύλλα. Βήμα, Καθημερινή, Real News και Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημοσιεύουν σήμερα "συγγενικά" ρεπορτάζ για το μέλλον του Καραμανλή. Το...
μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο. Έχει τελειώσει ο Καραμανλής για τον Σαμαρά. Το γράφουμε μήνες ότι στον Σαμαρά εισηγούνται να τελειώσει τον Καραμανλή. Πάνος Παναγιωτόπουλος και Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι οι βασικοί εισηγητές της... ανθρωποθυσίας του Καραμανλή. Το νεότερο σε σχέση με αυτά που γράφαμε παλαιότερα είναι ότι τώρα πια τις εισηγήσεις τις αποδέχεται ο Σαμαράς. O Κουρασμένος έχει τελειώσει...
Read more...

Π. Γερουλάνος: Να κοιτάξουμε στην ντουλάπα για κρυμμένους σκελετούς

nooz.gr
«Η κυβέρνηση δείχνει να έχει αντανακλαστικά. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις η ΝΔ θα είχε σύρει εβδομάδες την υπόθεση μέχρι να φύγει ο υπαίτιος. Χαίρομαι που ο πήχυς της ηθικής με τον οποίο κρινόμαστε είναι τόσο ψηλά. Και ας κοστίζει την πολιτική καριέρα κάποιων από εμάς. Ετσι πρέπει να γίνει», Δηλώνει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, στην Καθημερινή της Κυριακής, με αφορμή την απομάκρυνση της υφυπουργού Α. Γκερέκου.

«Το καλύτερο θα ήταν να κοιτάξει ο καθένας την ντουλάπα του, να βρει τους σκελετούς και να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα με τέτοια πράγματα. Νομίζω ότι η κ. Γκερέκου -με την οποία είχα εξαιρετική συνεργασία- θεώρησε ότι αυτό αφορούσε το παρελθόν, δεν το χειρίστηκε σωστά πολιτικά», προσθέτει ο κ. Γερουλάνος.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έλαβε, προκειμένου να σντιστραφεί το κακό κλίμα στον τουρισμό, ο υπουργος αναφέρεται στη διευκόλυνση έκδοσης βίζας, στη μείωση των τελών αεροδρομίου και στις προσπάθειες για άρση του καμποτάζ. Βάζουμε τάξη, προσθέτει, στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προσλήψεις στα μουσεία. Είναι ντροπή να βρίσκουν οι ξένοι κλειστά τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ως προς την ανταγωνιστικότητα των τιμών της γειτονικής Τουρκίας, σημειώνει ότι είναι λάθος να συγκρίνουμε τη χώρα μας με άλλες που έχουν δημιουργήσει γκέτο γύρω από μεγάλα ξενοδοχεία για τους τουρίστες, οι οποίοι πάνε μόνον εκεί, δεν ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και δεν ξοδεύουν καθόλου χρήματα.

Για τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, με το πανό στην Ακρόπολη και την απαγόρευση της πρόσβασης στους επιβάτες του κρουαζιεροπλοίου, ο κ. Γερουλάνος τονίζει ότι το ΠΑΜΕ έχει χάσει κάθε κοινωνικό έρεισμα.
Read more...

Τι αποκαλύπτει ένας δημότης Πέλλας για την Θ. Τζάκρη...


Επί Γερ. Γιακουμάτου μπήκαν με συμβάσεις οι συγγενείς της στο Μουσείο Πέλλας!

Aπό το http://karatzova.blogspot.com/

Είμαι μόνιμος κάτοικος και δημότης του Δ. Πέλλας.
Εργάζομαι στην ΙΖ' ΕΠΚΑ από το 1995 με συμβάσεις «ανεργίας» κι εδώ και 13 μήνες με ασφαλιστικά μέτρα.
Με λίγα λόγια έχω να παίρνω μόνο και δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν πολιτικό και πολιτικάντη.
Οπότε δεν έχω κανένα συμφέρον να γίνω συνήγορος της κ. Τζάκρη, αλλά μόνο συνήγορος της αλήθειας.
Έτσι επιτρέψτε μου να γνωρίζω από πρώτο χέρι πρόσωπα και πράγματα μέσα από το karatzova.blogspot.com.
Δεν ισχύει τίποτα απ' αυτά που λένε και γράφονται για την Υψυπουργό κ. Τζάκρη. Η προκήρυξη του ΥΠΠΟΤ για την πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων, ήταν η πιο δίκαιη και αξιοκρατική που έγινε ποτέ τα τελευταία 7-8 χρόνια. Κάποιοι που έμειναν απλώς...

εκτός πινάκων λόγω μορίων ψάχνουν ευκαιρία για να βγάλουν τα εσώψυχα τους. Οι περισσότεροι προσληφθέντες ανήκουν σε διαφορετική παράταξη από την κ. Τζάκρη και δεν είναι καν μετριοπαθείς αντίπαλοι της, αλλά φανερά και φανατικά απέναντί της. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα για να καταγγείλει ο Πελλιώτης είτε ανήκει στον δήμο είτε στον νομό, για παραλείψεις ή ενέργειες της κας Υφυπουργού.
Οι συγγενείς της που απασχολούνται στο Μουσείο της Πέλλας, απασχολούνται με προγράμματα stage από την προηγούμενη κυβέρνηση με την βεβαία συμβολή της κας Τζάκρη, αλλά όχι με απόφασή της, όταν υφυπουργός εργασίας ήταν ο κ. Γιακουμάτος.
Με τέτοιου είδους ανυπόστατες και αφελείς καταγγελίες χάνουμε το δίκιο μας, που θα το χρειαστούμε στην συνέχεια γι' άλλα σημαντικά πράγματα του τόπου μας, συμπεριλαμβανομένης και της απασχόλησης. Τόσο καιρό που στην ΙΖ' ΕΠΚΑ, στο ΥΠΠΟΤ και στα βουλευτικά γραφεία γινόντουσαν «πράγματα και θαύματα» κανείς δεν μιλούσε και τώρα που λειτούργησε επιτέλους ο νόμος και η αξιοκρατία, έβγαλαν ξαφνικά τόσοι πολλοί τα λαρύγγια τους!
Δεν έγινε καμιά μεθόδευση και παρέμβαση σ' αυτή την προκήρυξη, από κανέναν. Όλα έγιναν με σύννομες διαδικασίες και τα παιδιά που δουλεύουν είχαν τα μόρια και μπήκαν, είτε ανήκουν στην παράταξη της κας Τζάκρη (και φυσικά ανάμεσά τους και κάποιοι συγγενείς και συνδημότες της αφού ισχύει το κριτήριο της εντοπιότητας), είτε ανήκουν σε άλλες παρατάξεις και είναι ορκισμένοι εχθροί της, κι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των επιτυχόντων.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Read more...

Διορίστηκε αλλά παραιτήθηκε από τη Βουλή...


Από τον Δημ. Λουκά

Όμως υπάρχει και η παραίτηση: ΦΕΚ 171/12-5-2010 Υ.Ο.Δ.Δ.
Με την 6560/4509/11−5−2010 πράξη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διαπιστώνεται ότι οι παρακάτωμετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι κατείχανθέσεις προβλεπόμενες από το άρθρο 41 παρ. 1 του Κανονισμού της (Μέρος Β΄, ΦΕΚ 51/Α/97), όπως ισχύει, παραιτήθηκαν αυτοδίκαια από τις θέσεις αυτές, ως εξής:
1. Αργυρώ Καρτσώνη του Θωμά, με Β΄ βαθμό και 13°Μ.Κ. της ΠΕ μισθολογικής κατηγορίας του Ν. 3205/03, όπως...
τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής,την 16η Απριλίου 2010.

7. Φώτιος Σμπόνιας του Λαζάρου, με Β΄ βαθμό και 14°Μ.Κ. της ΠΕ μισθολογικής κατηγορίας του Ν. 3205/03,όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής,την 23η Απριλίου 2010.
8. Ναούμα Μπούσιου του Χαριλάου

Read more...

Τσοχατζόπουλος και Χριστοδουλάκης έκαναν "παιχνίδι" με την Siemens...

πριν... αναλάβει ο Λιάπης. Αποκαλυπτικά στοιχεία και επιστολές για το παρασκήνιο εκείνης της εποχής, με ΟΣΕ και Ναυπηγεία, που τώρα ερευνά η Εξεταστική.

Από τον Θανάση Λεπίδη

Νέα διάσταση στο σκάνδαλο της Siemens δίνουν στοιχεία και έγγραφα που βλέπουν το φως για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την ώρα που η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αρχίζει να ερευνά αυτό το σκέλος της υπόθεσης.
Από τα στοιχεία αυτά είναι προφανές ότι πρέπει να ερευνηθεί, πέραν των ονομάτων που έχουν αναφερθεί, ο ρόλος και του πρώην υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη ο οποίος μαζί με τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλο εμπόδιζε να κηρυχθούν έκπτωτες οι εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Siemens, που είχαν αναλάβει τις συμφωνίες και δεν τηρούσαν τα χρονοδιαγράμματα…
Ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό είναι το παρασκήνιο που περιγράφεται, μαζί με τα σχετικά έγγραφα, στην εφημερίδα «Αποκαλύψεις» ενώ σημειώνεται ότι και ο πρώην Γενικός Διευθυντής Υποδομής του ΟΣΕ (2002-2006) Παναγιώτης Κουμάντος καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή «έκαψε» τον κ. Χριστοδουλάκη λέγοντας ότι στην περίπτωση ισπανικής εταιρείας, που ανέλαβε την εκτέλεση σύμβασης ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να την εκτελέσει έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτη, δεν το επέτρεψε να γίνει και να καταβληθούν οι προβλεπόμενες ρήτρες το υπουργείο Οικονομικών, ως μέτοχος του ΟΣΕ, υπό τον κ. Χριστοδουλάκη…
Όπως διαβάζουμε, ήδη οι δικαστικές αρχές ερευνούν την...
προέλευση και τον προορισμό ιλιγγιωδών ποσών που διακινήθηκαν με επίκεντρο την αγοραπωλησία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τα τρένα του ΟΣΕ, ενώ εκ των πραγμάτων τίθεται πλέον στο μικροσκόπιο ο ρόλος που διαδραμάτισαν τέσσερις πρώην υπουργοί, οι Τάσος Μαντέλης, Άκης Τσοχατζόπουλος και Νίκος Χριστοδουλάκης του ΠΑΣΟΚ και ο Μιχάλης Λιάπης της Ν.Δ.
Ποια είναι τα κομμάτια αυτού του «παζλ»;
Πρώτη πτυχή: Η αγοραπωλησία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική κοινοπραξία HDW και Ferrostaal, η οποία ολοκληρώθηκε το 2002. Πρώην υπάλληλος της HDW αποκάλυψε ότι δόθηκαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ για να επιτευχθεί η συμφωνία. Την υπόθεση ερευνά ήδη ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μαντζούνης με πλήρη μυστικότητα προς το παρόν.
Δεύτερη πτυχή: Οι προγραμματικές συμφωνίες που υπέγραψε ο ΟΣΕ με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά το 1997 και για τις οποίες ο πρώην ισχυρός άντρας της Siemens Μάρτιν Σίχατσεχ παραδέχεται στις καταθέσεις του ότι έδωσε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της εταιρίας. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι μίζες δόθηκαν αρχικά από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και όχι από τον τομέα των τρένων, τριάμισι χρόνια πριν η Ελλάδα μπει στην τελική ευθεία των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή περίπου στα τέλη του 1999, αρχές του 2000. Οι συνολικά οκτώ προγραμματικές συμφωνίες (στις 4 συμμετείχε και η Siemens) ενεργοποιήθηκαν το Δεκέμβριο του 1999, επί εποχής Τάσου Μαντέλη στο Υπουργείο Μεταφορών, όταν πληρώθηκαν οι προβλεπόμενες προκαταβολές.
Τρίτη πτυχή: Ο άγνωστος πόλεμος στο εσωτερικό της κυβέρνησης Σημίτη την περίοδο 2002-2003, για την αλλαγή ή μη των όρων που ίσχυαν για τις προγραμματικές συμβάσεις ΟΣΕ. Η εφημερίδα δημοσιεύει μάλιστα συγκλονιστικές επιστολές, όπως αυτή του τότε υπουργού Μεταφορών Χρήστου Βερελή, ο οποίος ζήτησε την έκπτωση των εταιρειών που είχαν αναλάβει τις συμφωνίες και δεν τηρούσαν τα χρονοδιαγράμματα. Το υπουργείο Οικονομίας, που ήταν ο μέτοχος του ΟΣΕ, με την αγαστή συμπαράσταση του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν αποδέχθηκε την προτροπή αυτή χωρίς ουδέποτε αυτό να αιτιολογηθεί επαρκώς.
Τέταρτη πτυχή: Αποτέλεσμα της υποχωρητικής στάσης των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης ήταν να υποστεί το Δημόσιο τεράστια ζημιά. Αποκαλυπτική είναι η περίπτωση της ισπανικής εταιρίας «Temoenca», η οποία είχε αναλάβει να παραδώσει 65 βαγόνια αλλά τελικά κατασκεύασε μόλις 5. Δεν μπόρεσαν ποτέ να εισπραχθούν ποινικές ρήτρες μετά την άρνηση του Υπ. Οικονομίας να την κηρύξει έκπτωτη. Σήμερα η εταιρία είναι υπό εκκαθάριση.
Πέμπτη πτυχή: Η περίεργη στροφή που έκανε το Υπουργείο Μεταφορών το 2006 επί Μιχάλη Λιάπη, όταν δεν προχώρησε στην ανανέωση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί το 2004 μεταξύ ΟΣΕ και Siemens, βάσει της οποίας η γερμανική εταιρία θα έπρεπε να παραχωρεί δωρεάν τροχαίο υλικό στον οργανισμό για όσο διάστημα καθυστερούσε την παράδοση των τρένων, που είχε αναλάβει να κατασκευάσει. Ο ΟΣΕ πλήρωσε ενοίκιο για τον έναν επιπλέον χρόνο της συμφωνίας, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ! Αιτιολογία επίσης ανεπαρκής. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όσον αφορά τη «στροφή» αυτή, στις αρχές του 2004 η Siemens δέχεται τις ευθύνες της για τη μη έγκαιρη παράδοση των τρένων, που είχε αναλάβει να κατασκευάσει. Παραχωρεί λοιπόν δωρεάν οκτώ τρένα στον προαστιακό, δια δύο χρόνια, με την παραδοχή ότι το διάστημα θα επεκτεινόταν όσο κρατούσε η καθυστέρηση.
Το Δεκέμβριο του 2005 η διοίκηση του ΟΣΕ, ζητεί από τη Siemens παράταση ενός χρόνου, αφού το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί. Αρχικά η εταιρία ανταποκρίνεται, όμως στη συνέχεια παραδόξως κωλυσιεργεί και τελικά αντί τα τρένα να διατεθούν δωρεάν, παραχωρήθηκαν έναντι ενοικίου!! Η στροφή αυτή γίνεται όταν υπουργός Μεταφορών είναι ο Μιχάλης Λιάπης, οι στενές σχέσεις του οποίου με τον Χριστοφοράκο αποκαλύφτηκαν στη συνέχεια με εκκωφαντικό τρόπο.
Αναφορικά με το θέμα του Σκαραμαγκά, που θεωρείται μια από τις πιο αμαρτωλές υποθέσεις, με πρωταγωνίστρια τη Siemens και όχι μόνο, ξεκινά στα τέλη του 2001, όταν η γερμανική κοινοπραξία HDW – Ferrostaal, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αγορά των ναυπηγείων και εκτιμώντας ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των τρένων, ζητεί μια «διευκόλυνση» από την ελληνική κυβέρνηση: να τροποποιηθούν οι συμβάσεις, έτσι ώστε να μην ενεργοποιηθούν οι ποινικές ρήτρες και να μην κηρυχθούν έκπτωτες οι εταιρίες που έχουν αναλάβει από κοινού την κατασκευή του τροχαίου υλικού . Ευήκοα ώτα στα αιτήματα της γερμανικής κοινοπραξίας, αλλά και της Siemens, που εμπλέκεται στις 4 από τις 8 συμβάσεις του ΟΣΕ, τείνουν στελέχη κοντά στις πολιτικές ηγεσίες των αρμοδίων υπουργείων.
Σύμφωνα με όσα περιγράφονται σε αγωγή, που κατέθεσε το 2006 η HDW-Ferrostaal κατά του ελληνικού δημοσίου, από το Νοέμβριο του 2001 έως το Μάιο του 2002 πραγματοποιούνται παρουσία των υπουργών κ. Τσοχατζόπουλου και Χριστοδουλάκη και εκπροσώπων των ναυπηγείων, πέντε συσκέψεις, ενώ μόνο στην έκτη κλήθηκε και ο τότε υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, παρότι άμεσα ενδιαφερόμενος για την τύχη των συμβάσεων. Η μη πρόσκλησή του, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν ήταν τυχαία: Ο κ. Βερελής κινείται σε άλλη γραμμή και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να χαριστούν ποινικές ρήτρες.
Η εσωκυβερνητική σύγκρουση κορυφώνεται στις 17 Μαρτίου του 2003, όταν ο κ. Βερελής ζητεί με επιστολή του από τη διοίκηση του ΟΣΕ να κηρύξει έκπτωτους όλους τους ανάδοχους του έργου, μεταξύ αυτών και τη Siemens, αφού τα τρένα δεν παραδίδονταν. Στην επιστολή ανάφερε ότι «επειδή όλες οι υποσχέσεις των αντισυμβαλλόμενων κοινοπραξιών μέχρι σήμερα δεν έχουν τηρηθεί και υπάρχει πλέον μεγάλος κίνδυνος για τις μεταφορές κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά κα γενικότερης ζημίας για τον ΟΣΕ, θεωρώ πλέον επιβεβλημένο να οργανώσετε τη διαδικασία κήρυξης ως εκπτώτων όλων των σχετικών συμβάσεων για τις οποίες οι αντισυμβαλλόμενοι δεν τηρούν τις ρητές υποχρεώσεις τους περί παραδόσεων του υλικού ή του ισοδύναμου μέχρι την οριστική παράδοση».
Παρά την εντολή του εποπτεύοντος υπουργού, η γενική συνέλευση του ΟΣΕ-δηλαδή το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας – δεν την εξετάζει, ούτε φυσικά την υλοποιεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι στις 20 Ιουνίου ο κ. Βερελής επανέρχεται με επιστολή του στον κ. Χριστοδουλάκη. Την ίδια περίοδο στην εσωτερική αλληλογραφία της Siemens επισημαίνεται ότι ο κ. Βερελής θέτει συνεχώς εμπόδια στην ικανοποίηση των αιτημάτων της γερμανικής εταιρίας.
Τέλος, διαβάζουμε ότι η ανοιχτή πλέον σύγκρουση του κ. Βερελή με τις εταιρίες, που είχαν αναλάβει τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ, προκαλεί και ένα άγνωστο διπλωματικό επεισόδιο, στα τέλη του ίδιου χρόνου. Ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Αλπερτ Σπίγκελ αποστέλλει επιστολή στον τότε υπουργό Μεταφορών, ζητώντας του να βρεθεί «επείγουσα λύση». Στην απάντηση του ο κ. Βερελής σημείωνε ότι «η λύση του προβλήματος δεν θα πρέπει και δεν μπορεί ούτε να αφίσταται από το συμβατικό πλαίσιο και τους όρους που έχουν συνομολογηθεί, ούτε η όποια ευκταία λύση να δημιουργεί προϋποθέσεις για οικονομική ή επιχειρηματική ζημία του ΟΣΕ». Υπό την πίεση του Υπουργείου Μεταφορών, κάποιες κοινοπραξίες δέχονται τελικά να πληρώσουν ρήτρες όπως έπραξε ακόμη και η Siemens, η οποία δεν ήθελε προφανώς να διαταραχθεί η προσοδοφόρα παρουσία της στην Ελλάδα.

Read more...

"Να μας δώσουν χρόνο να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε"



“Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου χωρίς να δεχθεί κάποια ερώτηση, είπε κάτι που σπάνια ακούγεται από στόμα πολιτικού. “Οι ευθύνες βρίσκονται πάνω από όλα, στην Ελλάδα”. Με την πρόταση αυτή ξεκινάει το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας “El Pais” που φιλοξενεί συνέντευξη του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ένα μεγάλο ...
μέρος της οποίας μετέφρασε και παρουσιάζει το americalatina.com.gr

H εφημερίδα αναρωτιέται “αν η Δημοκρατία η ίδια είναι εκείνη που αστόχησε, με άλλα λόγια αν αυτη η κρίση είναι πρώτα πολιτική και μετά οικονομική. Λίγοι Ευρωπαίοι πολιτικοί βρίσκονται σε θέση να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε αυτα τα ερωτήματα”, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας και καταλήγει λέγοντας: “Στο τέλος οι πολίτες είναι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν”.


Το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν έρθει τόσο άσχημα, σας ρωτώ, είναι μια απόδειξη ότι η Δημοκρατία έχει αστοχήσει;


Όχι μόνο στην Ελλάδα. Γιατί συνέβη στην Ελλάδα αλλά συνέβη και στην Γουώλ Στρητ. Η έλλειψη διαφάνειας, οι δυνάμεις της αγοράς χωρίς έλεγχο. Και εγώ θα έλεγα ότι όχι μόνο οι δυνάμεις της αγοράς αλλά και συγκεκριμένοι παράγοντες μέσα στο οικονομικό σύστημα χρησιμοποίησαν τις αγορές, χρησιμοποίησαν οικονομικές καινοτομίες και υπήρξαν πολιτικοί που έκαναν λόμπι για να εμποδίσουν τους αναγκαίους ελέγχους. Τράπεζες αρκετά μεγάλες για να πτωχεύσουν, επενδυτικές τράπεζες και εμπορικές τράπεζες με στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κλπ... Kαι αυτό έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. Είναι η κερδοσκοπία, αυτή η έλλειψη διαφάνειας. Αυτά τα προβλήματα που εκ των πραγμάτων ήταν μια αστοχία της Δημοκρατίας, των δικών μας δημοκρατικών Αρχών, χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο από τις δυνάμεις της αγοράς γενικά, αλλά και από πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα που ήθελαν να αυξήσουν τα οφέλη τους και την δύναμη τους.


Και στην Ελλάδα;


Το ίδιο συνέβη στην Ελλάδα. Είχαμε μια κυβέρνηση πριν, συντηρητική, που ήταν όμηρη από πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και η οποία διαχειρίστηκε πολύ άσχημα την οικονομία βοηθώντας στην πραγματικότητα πολύ λίγο κόσμο. Εμείς ξέραμε ότι έπρεπε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα. Να κόψουμε την γραφειοκρατία, έναν δημόσιο τομέα ιδιαίτερα μεγάλο, όχι γιατί χρησίμευε στην βοήθεια προς την κοινωνία, την υγεία και την παιδεία αλλά γιατί ήταν σε μεγάλο βαθμό πελατειακός. Υπήρχαν πολιτικά οφέλη, μεγάλες μειώσεις φόρων για τους πλούσιους, φοροδιαφυγή, και διαφθορά. Ο συνδιασμός όλων αυτών είχε ως απποτέλεσμα το σύστημα, το οικονομικό σύστημα να μην είναι βιώσιμο. Το Ινστιτόυτο Μπρούκλιν βεβαιώνει ότι αν μειώναμε την έλλειψη διαφάνειας και ένα ποσοστό της διαφθοράς αυτό θα μπορούσε να φέρει μέχρι και ένα 8% του ΑΕΠ μας, 20 δις για την Ελλάδα. Ένα 8% είναι ένα τεράστιο ποσοστό. Έτσι, αυτό το οποίο συζητάμε εδώ είναι μια κακοδιαχείριση, προφανώς από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά στο τέλος οι πολίτες είναι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν.


Πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στις αγορές, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο νέος μηχανισμός που δημιουργήθηκε βρίσκονται εδώ για να παρεμβαίνουν στις αγορές και να τους πουν: “Σταματήστε!”.


http://www.americalatina.com.gr


Read more...

Διχασμένο το εκλογικό σώμα



Διχασμένο εμφανίζεται το εκλογικό σώμα ως προς τον τρόπο που ασκεί η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση το έργο της, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για το "Παρόν".

Στο ερώτημα, πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ...
διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 58,4% εκφράζεται θετικά από πολύ έως λίγο, ενώ το 41,3%, απαντά καθόλου.

Για τον τρόπο που ασκεί την αντιπολίτευση η ΝΔ, το 42,3% απαντά θετικά από πολύ έως λίγο, ενώ το 56,8% καθόλου.

Για τον τρόπο που χειρίζεται ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τα πράγματα, το 50,8% εκφράζεται από πολύ έως λίγο θετικά, ενώ το 48,5% αρνητικά.

Στο ερώτημα, πόσο εμπιστεύεστε την κυβέρνηση Παπανδρέου, ότι μπορεί να περάσει τη χώρα σε μια νέα εποχή,το 64% απαντά ότι έχει από πολύ έως λίγη εμπιστοσύνη, έναντι του 35,4%, που δεν την εμπιστεύεται.

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά, το 33,8% έχει τελευταία καλύτερη γνώμη, ενώ το 32,8% χειρότερη και το υπόλοιπο ένα τρίτο, δεν έχει αλλάξει γνώμη.

Στο ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, το 44,6% δείχνει λίγο-πολύ διατεθειμένο να τα δεχθεί για να ανακάμψει η χώρα, ενώ το 54,5%, καθόλου.

Στο ερώτημα, πόσο εμπιστεύεστε τους επιχειρηματίες να εμπλακούν στην πολιτική, το 47,4% εκφράζει μικρή ή μεγάλη εμπιστοσύνη, έναντι του 51% που δεν τους εμπιστεύεται καθόλου.


Read more...

Διαμερίσματα "σεμνά και ταπεινά"




Διαμερίσματα ευάερα και ευήλια, προσοχή δεν νοικιάζονται. Ο Δημήτρης Σιούφας έχει αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής, απολαμβάνει όμως την καθημερινότητά του, "σεμνά και ταπεινά" πάντα, σε αυτά τα "κλουβάκια" του Κολωνακίου. Έχει διαμερίσματα δικής του ιδιοκτησίας ή τα έχει μεταβιβάσει στο γιο του σε σημεία ...


"φιλέτο" της Αθήνας. Την ώρα που ο κοσμάκης έχει χάσει τα σπίτια του από πλειστηριασμούς εξαιτίας του, όντας δικηγόρος βέβαια.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Read more...

Αντώνης Σαμαράς :"η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε όσους ψήφισαν τα μέτρα και αυτοί θα τα χρεωθούν ως το τέλος"



"Η Νέα Δημοκρατία συνομιλεί πιά με όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, προνόμιο που είχε ως τώρα αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ", δηλώνει ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τους ηγέτες της Αριστεράς.

Σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο κ Σαμαράς...
εξηγεί γιατί καταψήφισε τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι πολιτεύεται με γνώμονα το αύριο και " δίνει στην ελληνική οικονομία μια εναλλακτική επιλογή, έξω από τον φαύλο-κύκλο της ύφεσης", καθώς και "στην πολιτική ζωή μια εναλλακτική λύση, ώστε να έχει κάπου να πιαστεί και να ελπίσει".

Ερωτηθείς για την αποπομπή της κας Μπακογιάννη, μετά την υπερψήφιση των μέτρων, λέει ότι αυτό ενόχλησε τους νεοδημοκράτες, αλλά και όσους απαιτούν να υπάρξει ουσιαστική αντιπολίτευση. "Τώρα η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε όσους ψήφισαν τα μέτρα και αυτοί θα τα χρεωθούν ως το τέλος", προσθέτει.

Ερωτηθείς να διευκρινίσει πώς θα απαλλαγεί από τα "βαρίδια" της παράταξης, παρέπεμψε στην Επιτροπή Αξιολόγησης, δια της οποίας "θα αντιμετωπίσουμε τους πάντες με αξιοκρατικά κριτήρια". Ειδικότερα για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, παρέπεμψε στο καταστατικό, το οποίο προβλέπει την υποψηφιότητα των εν ενεργεία βουλευτών, για να συμπληρώσει ότι "η Επιτροπή Αξιολόγησης θα ασχολείται κάθε μέρα και όχι μόνον πριν τις εκλογές με την αξιολόγηση και ανανέωση των στελεχών μας".

Τέλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας, απαντά ότι "η χώρα χρειάζεται την εφαρμογή ολοκληρωτικά διαφορετικού προγράμματος και όχι λεπτές ισορροπίες στο πλαίσιο μιας εύθραυστης κυβέρνησης". Για την περίπτωση συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ στις δημοτικές εκλογές, σημειώνει ότι "αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες με αυτοδιοικητικά κριτήρια".


Read more...

Μόνη της έπρεπε να κάνει ΕΔΕ η Τζάκρη για το σκάνδαλο των διορισμών




Ο κόσμος έχει αντιδράσει με τα ρουσφέτια της Τζάκρη και ούτε θέλει να ακούει για παραμονή της στο υπουργείο. Απλά ξέρει πως παίζεται το παιχνίδι και δεν περιμένει πολλά εκτός και αν γίνει η έκπληξη.
Μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για όλο τον τουρισμό κάθετα και ...


κάνει αποδεκτές προσλήψεις που αφορούν συγγενικά της πρόσωπα και συγχωριανούς. Κανονικά θα έπρεπε η ίσια να κάνει ΕΔΕ και όχι τώρα να ζητήσει από τον Γ.Ραγκούση. Η γυναίκα του καίσαρα δεν φθάνει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

"Έχει αλώσει το νοσοκομείο Σπάρτης"



"Στο προπύργιο της δεξιάς, τη Σπάρτη, αντί να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί οι κυβερνώντες έχουν αφήσει ελεύθερο το πεδίο στο βο(υ)λευτή τους Γρηγοράκο να κάνει μόνος του παιχνίδι καθότι γιατρός. Έχει αλώσει τελικά το νοσοκομείο της πόλης. Χρόνια...



προσπαθούσε και φαίνεται ότι τελικά τα κατάφερε. Πρώτα τοποθέτησε διοικητή του νοσοκομείου το Νίκο Κουφό ένα καθηγητή-θεολόγο, παντελώς άσχετο με το αντικείμενο αλλά υποχείριό του. Αμέσως μετά φρόντισε για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου. Αντιπρόεδρο προορίζει την Βάσω Αλτομοιριανού, μια νοσηλεύτρια, πρώην εργαζόμενη στο ίδιο νοσοκομείο, η οποία είναι κολλητή φιλενάδα με την Μαρία Καλλιάνη, νοσοκόμα που είναι από χρόνια αποσπασμένη στο πολιτικό του γραφείο στη Σπάρτη. Παρότι δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε ΦΕΚ η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, η μέλλουσα «αντιπρόεδρος» έδωσε συνεντεύξεις για την τοποθέτησή της στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι λιβανίζοντας τον προστάτη-βο(υ)λευτή. Τα άλλα δύο διοριζόμενα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, είναι πάλι άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του Γρηγοράκου. Ο ταχυδρομικός Γρηγόρης Καραναγνώστης και η (άκουσον-άκουσον) τηλεφωνήτρια των γραφείων του ΠΑΣΟΚ Σπάρτης, Άννα Τσοχαντάρη. Εύγε κύριε βουλευτά! Με τους ανίδεους περιμένει η υπουργός υγείας να σωθούν τα οικονομικά των νοσοκομείων;

Επ' ευκαιρία, που είναι τα βιογραφικά των διοικητών νοσοκομείων; Γιατί έχουν αναρτηθεί ελάχιστα στο Open Gov-ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


Read more...