Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

«Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να αφήσουμε πίσω την κρίση» Σκληρή απάντηση Γ. Παπανδρέου στον Σόιμπλε


Από το 2010 είχε ανοίξει τη συζήτηση για Grexit, o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως θυμίζει με δήλωσή του εις απάντησιν των νέων αιτιάσεων του Γερμανού αξιωματούχου, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
papandreou
Ο ίδιος κάνει λόγο για «εγκληματική για την χώρα»αμφισβήτηση της συμμετοχής μας στο ευρώ, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να κατανοήσει η γερμανική κυβέρνηση την ανάγκη στήριξης κάθε προσπάθειας του ελληνικού λαού να ξεπεράσει με τον πιο ομαλό τρόπο τη συνεχιζόμενη κρίση.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στέλνει σαφέςμήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας. «Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων των πολιτικώνδυνάμεων του τόπου, να συζητήσουν, να αποφασίσουν και να προωθήσουν προδευτικέςμεταρυθμίσεις με ωριμότητα για το κοινό μας μέλλον, με σχέδιο, όραμα, ρεαλισμόκαι αξιοπιστία», λέει.
Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, έχει ως εξής:
Η εγκληματική για τη χώρα αμφισβήτηση της συμμετοχής μας στο ΕΥΡΩ, επανήλθεστην επικαιρότητα με κάποιες αναφορές του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τη φημολογία και τη συζήτηση αυτή, είχε ο ίδιος ανοίξει το 2010, όταν τότε,πρότεινε δημοσίως την αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για να μπορούν να αποβάλονταιχώρες που παραβαίνουν τους κανόνες του Μάαστριχτ. Με εκείνες τις αναφορές,φωτογράφιζε την Ελλάδα.
Και αυτό, παρότι την ίδια ώρα η πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου είχεψηφίσει το πιο ισχυρό και δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής - στις 5 Μαρτίου 2010.
Αντί να στηριχθεί η προσπάθεια της τότε κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού, ηΓερμανική κυβέρνηση με τις δηλώσεις Σόιμπλε εξέθρεψε φόβους και αμφιβολίες στιςαγορές ομολόγων για την πορεία της ελληνικής οικονομικής προσπάθειας. Αυτέςοδήγησαν νομοτελειακά την Ελλάδα να αναζητήσει αναγκαστικό δανεισμό από το νέομηχανισμό στήριξης.
Η συνεχής και δημόσια αμφισβήτηση της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩαπό τον κ. Σόιμπλε αλλά και από αρκετούς παράγοντες στην ΕΕ, έκανε τεράστιαζημιά στην προσπάθεια της χώρας και του Ελληνικού λαού να ξεπεράσουν την κρίση.
Είναι αυτονόητο ότι, η δημόσια αμφιβολία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στηνΕυρωζώνη, συνέβαλε καθοριστικά στην παύση του δανεισμού από τις τράπεζες, στηδραματική μείωση και απόσυρση καταθέσεων, την έλλειψη ελληνικών και ξένωνεπενδύσεων και τη φυγή κεφαλαίων σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πολύ απλά, αυτή η αμφιβολία "κανιβάλισε" τις προσπάθειες τηςΕλληνικής κυβέρνησης και τις θυσίες του Ελληνικού λαού.
Ακόμα και το 2011, όταν κατατέθηκε η πρόταση για δημοψήφισμα, για το νέοπρόγραμμα προσαρμογής του 2011, στόχος ήταν παράλληλα να δοθεί τέλος στην αέναηφημολογία για Grexit.
Aυτονόητη είναι η ευθύνη του κ. Σόιμπλε, όπως και ενός μέρους των ηγετών τηςΕΕ, οι οποίοι δεν έπραξαν το 2010, πριν η Ελλάδα χρειαστεί να καταφύγει σεαναγκαστικό δανεισμό και να μπει σε πρόγραμμα προσαρμογής, ό,τι είχαν πράξει,ένα χρόνο νωρίτερα, ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρουκ,ο οποίος στήριξε πολιτικά, δημοσίως με παρέμβασή του, τη χώρα μας και άλλεςχώρες της περιφέρειας της ΕΕ καθώς ανέβαιναν τα επιτόκια δανεισμού εκείνη τηνπερίοδο, αλλά και δύο χρόνια αργότερα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οοποίος στήριξε εμπράκτως χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σε μια δύσκολη για αυτέςπερίοδο.
Αν τότε, το 2010, αυτά είχαν πράξει και ο κ. Σόιμπλε και κάποιοι εκ τωνΕυρωπαίων ηγετών, η Ελλάδα θα είχε αποφύγει πολλά από τα δεινά που ακολούθησανκαι η Ευρώπη θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση.
Σήμερα, δεν μπορεί να ταλαιπωρηθεί ξανά η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός μεφημολογίες. Αυτές θα εκμηδενίσουν κάθε προσπάθεια προσαρμογής μας και η ευθύνηθα ανήκει ακέραιη στον ίδιο τον κ. Σόιμπλε.
Η Ελληνική κυβέρνηση, της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι, καθόλη τη διάρκειατης πρώτης περιόδου της κρίσης, μέχρι και τα τέλη του 2011, έπραξε το εθνικότης καθήκον.
Αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν της αναλογούσαν και διαχειριζόμενη μια πρωτόγνωρηκρίση σε αχαρτογράφητα ύδατα, πέτυχε να κρατήσει την Ελλάδα στο Ευρώ, παρά τιςεπιδιώξεις κάποιων να εκδιωχθεί προς παραδειγματισμό των υπολοίπων χωρών,εκφράζοντας και κάνοντας πράξη τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας τουΕλληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Προσθέτως, με τις επιλογές της και την πολιτική που ακολούθησε, πέτυχε σε μικρόχρονικό διάστημα να φέρει σε πέρας το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικήςπροσαρμογής, περίπου το 90%, με κόστος για τους πολίτες, απείρως μικρότεροεκείνου που καλούνται ακόμη και σήμερα να πληρώσουν για το υπόλοιπο 10% καιχωρίς αυτό να έχει ακόμη επιτευχθεί, ενώ κατάφερε να διαγράψει ένα μεγάλο μέροςτου χρέους, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ για χώρα και να απαλλάξει τους Έλληνεςαπό ένα τεράστιο βάρος.
Παράλληλα δε, προώθησε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και σημαντικές αλλαγές, πέραν τωνπροβλέψεων του μνημονίου, τα ευεργετικά αποτελέσματα των οποίων συνέβαλανκαθοριστικά στον περιορισμό των οικονομικών βαρών που θα είχαν κληθεί νακαταβάλουν οι πολίτες, πέραν του ότι, αυτές επέδρασαν θετικά στην αντιμετώπισητων παθογενειών του πελατειακού συστήματος, που συνεχίζει να ταλανίζει τη χώρακαι τους Έλληνες.
Ευθύνη έχουν βέβαια οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που πολέμησαν κάθε αλλαγήκαι έταξαν ψεύτικους παραδείσους αντί να συμβάλουν ουσιαστικά στην εθνικήπροσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
Τελικά, οι επιλογές μας επιβεβαιώθηκαν με καθυστέρηση και κόστος για τονΕλληνικό λαό από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν.
Είναι απαραίτητο να κατανοήσει η Γερμανική κυβέρνηση την ανάγκη στήριξης κάθεπροσπάθειας του Ελληνικού λαού να ξεπεράσει με τον πιο ομαλό τρόπο τησυνεχιζόμενη κρίση.
Και είναι μεγάλη η ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, να συζητήσουν,να αποφασίσουν και να προωθήσουν προδευτικές μεταρυθμίσεις με ωριμότητα για τοκοινό μας μέλλον, με σχέδιο, όραμα, ρεαλισμό και αξιοπιστία.
Αυτή είναι η δική μας ευθύνη.
Σήμερα, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να αφήσουμε πίσω την κρίση και τααδιέξοδα στα οποία αυτή μας οδηγεί.
Είναι όμως και μεγάλη η ευθύνη των εταίρων μας να σταματήσουν τις φημολογίεςκαι την υπονόμευση της προσπάθειας των Ελλήνων, ώστε να δημιουργήσουν τιςκαλύτερες δυνατές συνθήκες προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να ξαναβγεί στιςαγορές, να κάνει τις προσαρμογές και να συνεχίσει τις μεγάλες και απαραίτητεςμεταρρυθμίσεις για ένα κράτος διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, δικαιοσύνης, πουθα στηρίζει την ανάπτυξη, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τηνπρωτοβουλία της Ελληνικής κοινωνίας.


Read more...

Σενάρια πολιτικών εξελίξεων και ηττοπάθεια Όλα ανοιχτά: από επώδυνη συμφωνία ως εκλογές


Εντείνεται η αγωνία στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αν είναι εφικτό να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να ξεπεράσει το Μαξίμου και αυτό τον κάβο.
tsipras1
Και όσο οργιάζουν τα σενάρια για νέες απαιτήσεις των δανειστών, τόσο περισσότερο ακούγεται σε διαδρόμους της Κουμουνδούρου μία λέξη: «εκλογές».
«Αν είναι να μας ξεφτιλίσουν, να σηκωθούμε να φύγουμε. Να μην ξεφτιλιστεί ο Τσίπρας. Τουλάχιστον, ας κρατήσουμε ένα κόμμα του 25% και ας αφήσουμε άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά». Τέτοιου τύπου σκέψεις διατυπώνονται όλο και συχνότερα μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, καθώς το κυβερνών κόμμα, αλλά και το Μαξίμου πιέζονται υπέρμετρα από μία διπλή μέγγενη: από τη μια η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τις πιέσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, από την άλλη η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση «βρασμού», όπως έδειξαν οι χθεσινές πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
«Κλειστή» χώρα
Η εικόνα της χώρας χθες προκάλεσε πρόσθετο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά κυρίως σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν πλέον ότι για πρώτη φορά, το κόμμα τους έρχεται αντιμέτωπο με την κοινωνία. Κυβερνητικά στελέχη είδαν για πρώτη φορά να κλείνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας ακόμη και καφετέριες για την απεργία και το μήνυμα που πήρε το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό δε... θα περάσουν έτσι. Επί της ουσίας, η Ελλάδα ήταν χθες μία «κλειστή χώρα», με την κυβέρνηση να συνειδητοποιεί πως δεν έχει απέναντί της μόνο τους «μεγαλοαγρότες» ή τους «ιδιοκτήτες μεγάλων διαγνωστικών κέντρων και δικηγορικών εταιρειών», αλλά το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιχειρηματιών και του αγροτικού κόσμου. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι αγρότες προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και ετοιμάζονται για 24ωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Κλειδί» για πολιτικές εξελίξεις
Η ως άνω εκρηκτική ατμόσφαιρα έχει φέρει όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Όπως προαναφέρθηκε, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνουν πλέον την λύση της «ηρωικής εξόδου» δια των εκλογών, προεξοφλώντας ότι, με τέτοιες κοινωνικές αντιδράσεις, αν στηθούν κάλπες τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει δεύτερο κόμμα. Ωστόσο, όπως πληροφορείται το matrix24.gr, στο Μαξίμου αφενός έχουν άλλη εικόνα (θεωρούν, δηλαδή, πως αν γίνουν εκλογές, θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ), αφετέρου ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία πρόθεση να πάει σπίτι του. «Τώρα εκτεθήκαμε. Ο μόνος τρόπος να δικαιωθούμε είναι να φέρουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας και να αφήσουμε την οικονομία να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα δικαιωθούν, «αρκεί να μείνουν για 1,5 χρόνο τουλάχιστον στην εξουσία».
Όπως και να ‘χει, το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνουν πλέον το σενάριο των πρόωρων εκλογών δείχνει την ηττοπάθεια που έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ηττοπάθεια που αναμένεται να φτάσει στα όρια της… έκρηξης αν η κυβέρνηση φτάσει σε συμφωνία με το κουαρτέτο, με πολλούς πλέον να διερωτώνται πώς θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση το βάρος των μέτρων που έρχονται…


Read more...

12ωρος αποκλεισμός των Τεμπών...



Από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα είναι και την Παρασκευή κλειστά τα Τέμπη, όπως αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου.
Στο μεταξύ, εξετάζουν την...
περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και διατυπώνονται προτάσεις ακόμη και για κυκλοφοριακό μπλακ-αουτ από το Σάββατο.
Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν το βράδυ της Παρασκευής στη νέα γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου.
Ανοιχτό από τις 11 το βράδυ και για επτά ώρες το τελωνείο στην Εξοχή
Ανοιχτό από τις 11 το βράδυ της Πέμπτης και για επτά ώρες αναμένεται να παραμείνει το τελωνείο της Εξοχής στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε αργά το απόγευμα η γενική συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο.
Όπως επεσήμανε o επικεφαλής του συντονιστικού αγώνα του μπλόκου, Θεοδωρής Ιφόγου, «θα κλείσουμε και πάλι το τελωνείο στις 6 το πρωί, και από τις δύο πλευρές, και μετά, το πότε θα ανοίξει και πάλι θα συζητηθεί εντός της αυριανής ημέρας».
Σημείωσε επίσης πως είναι «βέβαιος» ο 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016 στις 12 το μεσημέρι, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που λήφθηκε χθες στη συνάντηση της Κατερίνης, την οποία και συγκάλεσε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.
Άνοιξαν την παλαιά εθνική στον Ισθμό οι αγρότες
Ανοιχτή για τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα είναι από το βράδυ της Πέμπτης η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στον Ισθμό, την οποία είχαν αποκλείσει αγρότες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.
Ωστόσο, τα φορτηγά δεν περνούν και παραμένουν στην άκρη του δρόμου, ενώ η κυκλοφορία πλέον στην Αθηνών - Κορίνθου διεξάγεται μέσω μικρής παράκαμψης, από τον Ισθμό στο Καλαμάκι κι ως την είσοδο των Αγίων Θεοδώρων, όπου επανακάμπτουν στην νέα εθνική οδό.
Εν τω μεταξύ τα μεσάνυχτα οι αγρότες αναμένεται να ανοίξουν και τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, που κρατούν κλειστό από το απόγευμα της Τετάρτης.
Πεντάωρος αποκλεισμός της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων από τις 17:00 την Παρασκευή
Άνοιξαν λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ οι εθνικές οδοί Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, Πατρών - Αθηνών στο ύψος του Αιγίου και Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, όπου νωρίτερα οι αγρότες είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμούς, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες προγραμματίζουν να προχωρήσουν και την Παρασκευή σε αποκλεισμούς δρόμων. 
Ειδικότερα, οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, θα πραγματοποιήσουν στις 10:30 το πρωί μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας και κατάληψη του ΟΠΕΚΕΠΕ Μεσολογγίου, ενώ στις 17:00 το απόγευμα θα αποκλείσουν για πέντε ώρες την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων.
Το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρο αποκλεισμό του κόμβου Κεφαλόβρυσου από τις 12:00 το μεσημέρι, έως και τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής.

Read more...

Διαμαρτυρία αστυνομικών έξω από το Μαξίμου...



Αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν, αιφνιδιαστικά, νωρίς το πρωί της Παρασκευής έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, κρατώντας...
πλακάτ.

Τα πλακάτ που ύψωσαν έγραφαν πάνω: «Οι νεκροί μας δεν θα δικαιούνται σύνταξη;», «Αλέξη γιατί σκοτώνεις το λαό σου;», «Η μάνα μου είναι καθαρίστρια», «Ο πατέρας μου είναι αγρότης» κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 16:00 στην πλατεία Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί η ένστολη πανελλαδική κινητοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών, Γρηγόρης Γερακαράκος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του «Mega», δήλωσε ότι η δράση τους ήταν ειρηνική και έγινε με μόνο σκοπό τη στήριξη σε όλη την ελληνική κοινωνία και κάθε κλάδο που υποφέρει από την νέα πραγματικότητα.

«Εμείς δεν θέλαμε να προκαλέσουμε. Θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε για όλη την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

«Ηταν μήνυμα για όλη την κοινωνία. Εμείς θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι και η αστυνομία είναι κομμάτι της κοινωνίας και οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε και να αγωνιστούμε για τον κόσμο και για εμάς», κατέληξε.

Read more...

Ξεχωριστή φορολόγηση κάθε εισοδήματος...


Φορο-σοκ σε όσους εισπράττουν ενοίκια

Ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για τις αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, καθώς οι θεσμοί κρατούν αποστάσεις και εκφράζουν...
επιφυλάξεις για το σχέδιο Τσακαλώτου και τους υψηλούς συντελεστές.

Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να παζαρεύει ακόμα για συντελεστή έως και 60% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, που θα είναι και πιο «φουσκωμένα» λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύσει σήμερα για ορισμένα εξ αυτών.

Παρόλα αυτά, σίγουρο θεωρείται ότι παραμένει ξεχωριστή κλίμακα και αυξάνονται οι φόροι για τα εισοδήματα από ενοίκια. Εκτός από τις αυξήσεις από 11% σε 15% για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για τα υψηλότερα, που είχαν μπει για να ψηφιστούν προ μηνών στη Βουλή αλλά έμειναν στο συρτάρι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει και «καπέλο» 40% ή 45% για εισοδήματα πάνω από τις 40.000 ευρώ ετησίως από ενοίκια. Αλλά όλα αυτά, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, για τα εισοδήματα του 2016 και όχι του 2015.

Μεγάλο παζάρι γίνεται για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στον «παράλληλο διάλογο με την ελληνική κοινωνία», στον οποίο αναφέρθηκε χθες ο κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος, εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο να μη μπουν όλοι «στο ίδιο τσουβάλι» με τους μισθωτούς. Για όλους πάντως, η κυβέρνηση επιμένει για ανώτατο συντελεστή φόρου τουλάχιστον 50%, παρότι οι θεσμοί το βλέπουν αυτό σαν αντιαναπτυξιακό και «τιμωρητικό» για όσους παλεύουν με δύο και τρεις δουλειές, πέραν του ότι δίνει αφορμή να θεριέψει η φοροδιαφυγή, αντί τα κρατικά έσοδα.

Για τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες που ούτως ή άλλως εκπίπτουν τα έξοδά τους από τα κέρδης τους, εξετάζεται να μην έχουν το αφορολόγητο, όπως ισχύει ήδη, ενώ για τους αγρότες ενδέχεται να υπάρχει άλλη κλίμακα ή ειδικοί «κόφτες» για να μην πληρώνουν όσα οι άλλοι.

Σε τέτοια περίπτωση, αντί της ενιαίας κλίμακας, ουσιαστικά θα παραμείνει η ξεχωριστή φορολόγηση κάθε εισοδήματος με βάση την πηγή του. Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές μάλιστα, θα φορολογούνται ξεχωριστά και όχι αθροιστικά ακόμα και αν ένας φορολογούμενος έχει πχ και μισθό και εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα και από ενοίκια.

Το μόνο σίγουρο, αν τελικώς δεν αλλάξει άρδην όλο το σχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση, είναι πως θα προστίθενται και θα φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή και τα εισοδήματα που φορολογούνταν αυτοτελώς όπως πχ οι τόκοι καταθέσεων.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν όταν επιστρέψει το κουαρτέτο, στις 15 Φεβρουαρίου.

Πηγή: newmoney.gr

Read more...

"Εμείς με τις γραβάτες δεν είχαμε μάθει να πληρώνουμε"...


Κατρούγκαλος: Εμείς με τα μαντιλάκια και τις γραβάτες με πάνω από 60.000 εισόδημα δεν είχαμε μάθει να πληρώνουμε

Το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει ως γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και κανένας εργαζόμενος με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αντίθετα ενδέχεται να...
έχει και οφέλη, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί να πληρώνουν συνέχεια οι μισθωτοί. Οι άνθρωποι, εμείς με γραβάτες και μαντηλάκια με πάνω από 40-50-60.000 ευρώ εισόδημα, που δεν είχαμε μάθει να πληρώνουμε, πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε, δεν είχαν μάθει να πληρώνουν. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι επιβεβλημένη η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης έως ότου επιτευχθεί η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας που θα ανακουφίσουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Ερωτηθείς για τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για 13η σύνταξη, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ κι άλλες προεκλογικές εξαγγελίες, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η στρατηγική που ακολουθήθηκε δεν απέδωσε καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν πήγε όπως περίμενε η κυβέρνηση και κατά συνέπεια ο σχεδιασμός της απέτυχε. Δεν παρέλειψε όμως να υπενθυμίσει ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι πολίτες τα ήξεραν όλα αυτά αλλά επέλεξαν και πάλι ΣΥΡΙΖΑ.

Επανερχόμενος στο θέμα του Ασφαλιστικού ο κ. Κατρούγκαλος προσπάθησε να δώσει την αισιόδοξη διάσταση του ζητήματος υπενθυμίζοντας ότι με την προβλεπόμενη ρήτρα ανάπτυξης οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν θα επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, είπε ότι, «το κλίμα ήταν ηπιότερο του αναμενομένου και κακώς λέγεται ότι το ΔΝΤ ζητάει μείωση των κύριων συντάξεων». Δεν παρέλειψε βέβαια να συμπληρώσει ότι παραμένουν ανοικτά όλα τα ζητήματα κι αυτό είναι πάγια διαπραγματευτική τακτική των θεσμών.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο οι σημαντικότερες ενστάσεις των δανειστών είναι στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στο ύψος της Εθνικής Σύνταξης, αλλά και στην ανταποδοτικότητα του συστήματος.

Read more...

Λήγει η απεργία της ΠΝΟ...


 
Κανονικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια...
Κανονικά θα πραγματοποιούνται από αύριο, Σάββατο μετά τις 6:00 τα ξημερώματα τα δρομολόγια των πλοίων, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων και επανάληψή τους τις επόμενες ημέρες, σε...
συγκεκριμένο χρόνο που θα αποφασίσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας των ναυτικών.
Η ΠΝΟ ζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εκτιμά ότι έως σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα αιτήματά τους και προειδοποιεί ότι ο αγώνας των ναυτικών θα συνεχιστεί.

Σημειώνεται, ότι τα 14 ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) συμμετέχει από κοινού με τους συλλόγους των υπαλλήλων και εργαζομένων του ΝΑΤ, του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του ΕΛΟΕΝ και της Εστίας των Ναυτικών, σε συγκέντρωση το μεσημέρι έξω από τη Βουλή.

Read more...

Αυτοί είναι οι νέοι φορολογικοί συντελεστές...



... που πρότεινε η κυβέρνηση στους Θεσμούς...
Αναδιανομή των φορολογικών βαρών με ελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα των επιτηδευματίων και επιβαρύνσεις στα υψηλά πάνω από...

42.000 ή από 60.000 ευρώ για τους μισθωτούς μέσω της αύξησης του ανώτατου συντελεστή στο 50% προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο που παραδόθηκε στους επικεφαλής του κουαρτέτου και αφορά στη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 που θα αποκτήσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση οι αναπροσαρμογές στη φορολογία των αγροτών θα είναι περιορισμένες και θα ολοκληρωθούν σε βάθος πενταετίας αρχής γενομένης από τα φετινά εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις στοχεύουν στο να φέρουν στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε μόνιμη βάση τουλάχιστον 380 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά: 

-η υφιστάμενη κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από μισθούς γίνεται ενιαία για όλους τους φορολογούμενους ενώ προστίθεται σε αυτήν ένας νέος φορολογικός συντελεστή 50% ο οποίος θα εφαρμόζεται στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από 60.000 ευρώ. Έτσι η προτεινόμενη νέα κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώνεται ως εξής: 

Έως 25.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 22%, από 25.000 έως 42.000 παραμένει στο 32%, από τα 42.000 έως τα 60.000 ευρώ είναι 42% και από τα 60.000 ευρώ και άνω εφαρμόζεται νέος φορολογικός συντελεστής 50%. Η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ εξακολουθεί να ισχύει και δίνεται μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τον ίδιο τρόπο υπολογισμού που ισχύει σήμερα, δηλαδή ολόκληρη για εισόδημα έως 22.000 ευρώ και μειούμενη κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος (μηδενίζεται στα 42.000 ευρώ). Έτσι παραμένει το έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ.

-η υφιστάμενη κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα των φυσικών προσώπων καταργείται και στη θέση της εφαρμόζεται η ενιαία κλίμακα, αλλά χωρίς της έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Έτσι, αντί για δυο φορολογικούς συντελεστές (26% για εισόδημα έως 50.000 και 33% για εισόδημα άνω των 50.000) καθιερώνονται τέσσερις φορολογικοί συντελεστές (22%, 32%, 42% και 50%). 

Όσον αφορά στα εισοδήματα από ενοίκια, πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι να προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα των φορολογούμενων και να φορολογούνται με βάση την ενιαία κλίμακα. 

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δίνεται έκπτωση φόρου από την κλίμακα σε όσους έχουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους από ενοίκια. Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει όμως ακόμη ξεκαθαριστεί και αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς. Όλες οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων πρόκειται να ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 και οι επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις, όπου προκύπτουν, πρόκειται να εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2017 εκτός από την περίπτωση μισθωτών με πολύ υψηλό εισόδημα, δηλαδή άνω των 60.000 ευρώ, που θα αυξηθεί από φέτος η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος. Για την εισφορά αλληλεγγύης η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς προβλέπεται ότι θα παραμείνει ανέγγιχτη δηλαδή θα εξακολουθήσει να επιβαρύνει τους φορολογούμενους με συντελεστές από 0,7% έως 8%.

Αγρότες

Όσον αφορά στους συντελεστές φορολόγησης των αγροτών πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ισχύσει ένας συντελεστής ο οποίος όμως θα αυξηθεί σταδιακά σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας από το 13% που είναι σήμερα στο 26% που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού. Για παράδειγμα, για τα εισοδήματα του 2016 θα μπορούσε να αυξηθεί στο 14%, στο 2017 στο 17% και σταδιακά στο 26% έως το 2020.

Οι χαμένοι 

Μεγάλοι χαμένοι είναι:

-όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ καθώς πλέον το τμήμα του εισοδήματος πάνω από αυτό το όριο θα φορολογείται με συντελεστή 50%. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ ενώ σήμερα πληρώνει φόρο 19.600 ευρώ με την νέα κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει 24.300 ευρώ, δηλαδή 4.700 ευρώ περισσότερα. Οι ίδιοι αριθμοί ισχύουν και για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ

-οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές εισοδήματος καθώς πλέον τα εισοδήματά τους θα αθροίζονται και θα φθάνουν να φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές από αυτούς που φορολογούνται σήμερα. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 20.000 ευρώ, από ελευθέριο επάγγελμα άλλες 20.000 ευρώ και από ενοίκια 3.000 ευρώ. Με το σημερινό καθεστώς των ξεχωριστών κλιμάκων για κάθε πηγή εισοδήματος επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος 7.830 ευρώ. Με την άθροιση του εισοδήματός του και τη φορολόγησή του με την ενιαία κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 11.360 ευρώ, δηλαδή 3.530 ευρώ περισσότερα

-οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των περίπου 42.000 ευρώ. Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 45.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο εισοδήματος 11.700 ευρώ. Με την νέα ενιαία κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 12.200 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ περισσότερα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ

Read more...

Σειρά επαφών με πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες Στην Ινδία ο Γιώργος Παπανδρέου-Συνάντηση με τη Σόνια Γκάντι


Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε την Ινδία όπου είχε σειρά επαφών με πολιτικούς και εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.
giorgos_papandreou
Στο Νέο Δελχί, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με τη Σόνια Γκάντι, Πρόεδρο του Κογκρέσου, κόμματος - μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ινδία και την ευρύτερη περιοχή.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και χαιρέτησε το γεγονός ότι, το κόμμα του Κογκρέσου, έγινε πρόσφατα μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενδυναμώνοντας τη σημασία και το ρόλο της στην Ασία και διεθνώς.
Επίσης, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος του Κογκρέσου, Ραούλ Γκάντι, για τη διερεύνηση στενότερης συνεργασίας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Γεύμα εργασίας με Ινδούς ακαδημαϊκούς, διανοούμενους και οικονομικούς παράγοντες, διοργάνωσε προς τιμήν του Γιώργου Παπανδρέου, η δεξαμενή σκέψης Observer Research Foundation, με αντικείμενο την σε βάθος ενημέρωση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας - Ινδίας στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων.
Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω του προσφυγικού ρεύματος που προκαλεί ο πόλεμος στη Συρία και τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, συζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο του Indian Council of World Affairs, Nalin Surie.
Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ινδία, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατόπιν πρόσκλησης της τοπικής Κυβερνησης της Γκόα, στις 3 Φεβρουαρίου, ήταν κεντρικός ομιλητής στο Διεθνές Ετήσιο Φεστιβάλ Ιδεών που διοργανώνεται προς τιμήν του μεγάλου Ινδού στοχαστή, Νταμοντάρ Κοσαμπί. Στην ομιλία του, που είχε θέμα «Διαπολιτισμικός Διάλογος για τον Εξανθρωπισμό της Παγκοσμιοποίησης», ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που δημιουργούν η αυξανόμενη ανισότητα, η συγκέντρωση της εξουσίας και του πλούτου, η έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας, η κλιματική αλλαγή και οι μετακινήσεις πληθυσμών. Δείπνο προς τιμήν του Γιώργου Παπανδρέου, παρέθεσε ο Πρωθυπουργός της Γκόα.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή «Λαβράκια» από τη λίστα Μπόργιανς- Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι με καταθέσεις εκατομμυρίων!


Αδήλωτες καταθέσεις που αποκαλύπτουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω τραπεζών στο εξωτερικό, προκύπτει από τους ελέγχους που διενεργεί η ομάδα των οικονομικών εισαγγελέων.
ubs
Οι έλεγχοι που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς κυρίως για λίστα Μπόγιαρνς, αυτή που έφτασε στη χώρα μας από το κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας, οδηγεί τους εισαγγελείς σε νέες κλήσεις υπόπτων.
Οι περισσότεροι, όπως προκύπτει από τις συνεχιζόμενες έρευνες για την εν λόγω λίστα που περιλαμβάνει καταθέτες της ελβετικής τράπεζας Ubs, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, γιατροί αλλά και δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι με υψηλές καταθέσεις που ξεπερνούν τα δύο η τρία εκ. ευρώ.
Το κλιμάκιο των εισαγγελέων ( Iωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης, Χρ. Ντζούρας που δουλεύουν υπο την εποπτεία του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παν. Αθανασίου) καλούν τους ελεγχόμενους σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για ποινικά αδικήματα όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις από τη λίστα Μπόγιαρνς:
Έμπορος ετοίμων ενδυμάτων δήλωνε την 12ετία εισοδήματα ύψους 838.000 ευρώ και είχε στην UBS 5.300.000 ευρώ
Πολιτικός μηχανικός δήλωνε εισοδήματα 2,5 εκ ευρώ και είχε καταθέσεις 6,5 εκ ευρώ
Συνταξιούχος δήλωνε 477.000 και είχε έξω καταθέσεις 1,9 εκ ευρώ
Δημόσιος υπάλληλος με εισοδήματα την 12ετία 813.000 ευρώ είχε καταθέσεις 2,7 εκ ευρώ
Συνταξιούχος με 1.150.000 είχε καταθέσεις 5,2 εκατομμυρίων
Γιατρός με δηλωθέντα εισοδήματα 1,5 εκατ. Είχε «οικονομίες» 5,5 εκ. Ευρω
Δικηγόρος με δηλωθέντα εισοδήματα 800.000 είχε στην UBS 3,5
Φορολογούμενος που σήμερα δηλώνει ανεπάγγελτος δήλωνε την 12ετία 1,8 είχε καταθέσεις 7.000.000
Συνταξιούχος με δηλωθέντα εισοδήματα την 12ετία 1,1 εκατ ευρώ είχε στην Ελβετία 2,5 εκ. ευρω.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Εστιάζουμε στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος» Τα «μαζεύει» ο Σόιμπλε: Οι δηλώσεις περί Grexit αφορούσαν το παρελθόν!


Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τετάρτη σχετικά με την Ελλάδα, «δεν αφορούσαν επ’ ουδενί την τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως έγιναν σε πλαίσιο αφήγησης γεγονότων και περιστατικών του παρελθόντος.
soible1
Η ίδια εκπρόσωπος επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι προς επιβεβαίωση ή σχολιασμό, καθώς όλα αυτά αφορούσαν το παρελθόν και έχουν μάλιστα ειπωθεί επανειλημμένα από τον κ.Σόιμπλε.
«Σήμερα εστιάζουμε στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος. Δεν υπάρχει κάτι νέο, το οποίο θα ξέφευγε από αυτό», πρόσθεσε και εξήγησε ότι το θέμα της συζήτησης στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά το ζήτημα ανέκυψε κατά την διάρκεια της συζήτησης.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Μετά τις συστάσεις στις τράπεζες Νόμος Κατσέλη: Προς παράταση για κατάθεση δικαιολογητικών


Νόμος Κατσέλη: Προς παράταση για κατάθεση δικαιολογητικών
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Παράταση σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομίας στους δανειολήπτες που δεν έχουν προλάβει να επικαιροποιήσουν και να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για υπαγωγή στο «νόμο Κατσέλη» λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών από τις τράπεζες.
Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους θεσμούς το απόγευμα της Πέμπτης, κατά την οποία συζητήθηκαν «θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων».
Υπενθυμίζεται, σχετικά με την παράταση που θα δοθεί για να προλάβουν οι δανειολήπτες να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους, ότι το υπουργείο Οικονομίας έκανε προ ημερών και ειδική σύσταση για το θέμα στις τράπεζες, απειλώντας μάλιστα με πρόστιμα, καθώς στα μέσα Φεβρουαρίου 2016 λήγει η σχετική προθεσμία.
Το θέμα αναμένεται να ρυθμιστεί τις προσεχείς ημέρες με υπουργική απόφαση, καθώς, όπως σχολίασε το ίδιο στέλεχος, ήδη δύο τράπεζες έχουν ενημερώσει το υπουργείο ότι αδυνατούν να ικανοποιήσουν έγκαιρα τα αιτήματα που τους έχουν τεθεί από του πελάτες τους.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της συζήτησης για τον ανταγωνισμό και τα κλειστά επαγγέλματα, ζητήθηκε από τους θεσμούς να κλείσουν οι εκκρεμότητες στην υλοποίηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ, όπως αυτές προκύπτουν από την πρώτη και τη δεύτερη εργαλειοθήκη και να εκκινήσει η διαδικασία για την τρίτη εργαλειοθήκη.
Νέα συνάντηση με τους θεσμούς έχει οριστεί για το πρωί της Παρασκευής στις 11.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

«Πρέπει να καταστεί βιώσιμο» Λαγκάρντ: Το ασφαλιστικό άμεσα συνδεδεμένο με την ελάφρυνση χρέους


Λαγκάρντ: Το ασφαλιστικό άμεσα συνδεδεμένο με την ελάφρυνση χρέους
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
H ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, συνδέοντας άμεσα τις αλλαγές με την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο συνέντευξης, δεδομένου ότι 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει στη στήριξη του ασφαλιστικού, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη ώστε να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

«Πάντα έλεγα ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να περπατά σε δύο πόδια: το ένα πόδι είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις και το άλλο είναι η ελάφρυνση του χρέους. Επιμένουμε σε αυτή την άποψη: σημαντική μεταρρύθμιση, ελάφρυνση του χρέους.
»Αν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν εμπορεί να είναι τόσο σημαντική, ουσιαστικά βαθιά μεταρρύθμιση, όπως απαιτείται, αυτό θα σημαίνει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους από την άλλη πλευρά [τους Ευρωπαίους]. Αλλά, εξίσου, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η ελάφρυνση του χρέους, δεν θα κάνει πράγματι το συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο» είπε.
Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως το ασφαλιστικό πρέπει να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το Ταμείο επιβάλλει δρακόντειες μεταρρυθμίσεις, τόνισε όμως πως «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν».

Για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, αλλά και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. «Η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνοδεύσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή και όχι στα χαρτιά» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κατ' ιδίαν συνάντηση στο Λονδίνο Τσίπρας προς Μέρκελ: Να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση


Τσίπρας προς Μέρκελ: Να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση
Ο πρωθυπουργός με την γερμανίδα καγκελάριο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Λονδίνο
Τη θέση ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Το προσφυγικό ζήτημα κυριάρχησε στη συνάντηση, συζητήθηκε ωστόσο και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την γερμανίδα καγκελάριο για τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, τα οποία συγκροτούν ένα πλαίσιο που δίνει δυνατότητες να περάσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στο γεγονός της απορρόφησης κατά 97% των ευρωπαϊκών πόρων, το ότι μέσα στο 2015 υπήρξαν 170.000 νέες θέσεις εργασίας, ότι προχώρησε η ανακεφαλαιοποίηση με επιτυχία και ότι ολοκληρώνονται συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς η ελληνική πρόταση είναι στα χέρια των θεσμών από την αρχή του χρόνου.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και τόνισε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστέρηση στην αξιολόγηση».
«Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα» σημείωσε επιπλέον, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον κ. Τσίπρα και για την εσωτερική κοινωνική και πολιτική κατάσταση, ενώ κατ' άλλες πληροφορίες τον ρώτησε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι εκείνο που ζητεί η κ. Μέρκελ είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα hotspots έως τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε διαξέγεται η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι έως τότε θα έχει υλοποιήσει τις σχετικές δεσμεύσεις της.
Εκείνα που τονίζει η κυβέρνηση, με τα οποία συμφωνούν οι συνομιλητές της, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι ότι εφόσον ήρθη το εμπόδιο μπλοκαρίσματος χρηματοδότησης από τον Ιταλό πρωθυπουργό πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το συμφωνηθέν joint action plan ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, η κυβέρνηση ζητεί την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ακόμη η κυβέρνηση ζητεί μετ' επιτάσεως να εφαρμοστεί το εργαλείο της επανεγκατάστασης (relocation) που προχωράει με μηδαμινούς ρυθμούς.
Το προσφυγικό συζητήθηκε και στην κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον βρετανό πρωθυπουργό, με τις πηγές της κυβέρνησης να αναφέρουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον εκδήλωσε την πλήρη στήριξη του προς τη χώρα.
Όπως ανέφεραν ειδικότερα, θα συγκροτηθεί διμερής ομάδα με βρετανούς ειδικούς (θα μεταβούν σύντομα στην Αθήνα) σε τεχνογνωσία στο θέμα της επανεισδοχής Πακιστανών. Επιπλέον, βοήθεια μπορεί να υπάρξει με προσωπικό και σε τεχνικό επίπεδο στην ενίσχυση της ακτοφυλακής. Κατά τις ίδιες πηγές, αναφορικά με τη συζήτηση περί «Brexit», ο κ. Τσίπρας είπε ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ των «exits».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...