Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Σενάρια πολιτικών εξελίξεων και ηττοπάθεια Όλα ανοιχτά: από επώδυνη συμφωνία ως εκλογές


Εντείνεται η αγωνία στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αν είναι εφικτό να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να ξεπεράσει το Μαξίμου και αυτό τον κάβο.
tsipras1
Και όσο οργιάζουν τα σενάρια για νέες απαιτήσεις των δανειστών, τόσο περισσότερο ακούγεται σε διαδρόμους της Κουμουνδούρου μία λέξη: «εκλογές».
«Αν είναι να μας ξεφτιλίσουν, να σηκωθούμε να φύγουμε. Να μην ξεφτιλιστεί ο Τσίπρας. Τουλάχιστον, ας κρατήσουμε ένα κόμμα του 25% και ας αφήσουμε άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά». Τέτοιου τύπου σκέψεις διατυπώνονται όλο και συχνότερα μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, καθώς το κυβερνών κόμμα, αλλά και το Μαξίμου πιέζονται υπέρμετρα από μία διπλή μέγγενη: από τη μια η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τις πιέσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, από την άλλη η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση «βρασμού», όπως έδειξαν οι χθεσινές πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
«Κλειστή» χώρα
Η εικόνα της χώρας χθες προκάλεσε πρόσθετο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά κυρίως σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν πλέον ότι για πρώτη φορά, το κόμμα τους έρχεται αντιμέτωπο με την κοινωνία. Κυβερνητικά στελέχη είδαν για πρώτη φορά να κλείνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας ακόμη και καφετέριες για την απεργία και το μήνυμα που πήρε το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό δε... θα περάσουν έτσι. Επί της ουσίας, η Ελλάδα ήταν χθες μία «κλειστή χώρα», με την κυβέρνηση να συνειδητοποιεί πως δεν έχει απέναντί της μόνο τους «μεγαλοαγρότες» ή τους «ιδιοκτήτες μεγάλων διαγνωστικών κέντρων και δικηγορικών εταιρειών», αλλά το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιχειρηματιών και του αγροτικού κόσμου. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι αγρότες προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και ετοιμάζονται για 24ωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Κλειδί» για πολιτικές εξελίξεις
Η ως άνω εκρηκτική ατμόσφαιρα έχει φέρει όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Όπως προαναφέρθηκε, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνουν πλέον την λύση της «ηρωικής εξόδου» δια των εκλογών, προεξοφλώντας ότι, με τέτοιες κοινωνικές αντιδράσεις, αν στηθούν κάλπες τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει δεύτερο κόμμα. Ωστόσο, όπως πληροφορείται το matrix24.gr, στο Μαξίμου αφενός έχουν άλλη εικόνα (θεωρούν, δηλαδή, πως αν γίνουν εκλογές, θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ), αφετέρου ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία πρόθεση να πάει σπίτι του. «Τώρα εκτεθήκαμε. Ο μόνος τρόπος να δικαιωθούμε είναι να φέρουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας και να αφήσουμε την οικονομία να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα δικαιωθούν, «αρκεί να μείνουν για 1,5 χρόνο τουλάχιστον στην εξουσία».
Όπως και να ‘χει, το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνουν πλέον το σενάριο των πρόωρων εκλογών δείχνει την ηττοπάθεια που έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ηττοπάθεια που αναμένεται να φτάσει στα όρια της… έκρηξης αν η κυβέρνηση φτάσει σε συμφωνία με το κουαρτέτο, με πολλούς πλέον να διερωτώνται πώς θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση το βάρος των μέτρων που έρχονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: