Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

«Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να αφήσουμε πίσω την κρίση» Σκληρή απάντηση Γ. Παπανδρέου στον Σόιμπλε


Από το 2010 είχε ανοίξει τη συζήτηση για Grexit, o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως θυμίζει με δήλωσή του εις απάντησιν των νέων αιτιάσεων του Γερμανού αξιωματούχου, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
papandreou
Ο ίδιος κάνει λόγο για «εγκληματική για την χώρα»αμφισβήτηση της συμμετοχής μας στο ευρώ, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να κατανοήσει η γερμανική κυβέρνηση την ανάγκη στήριξης κάθε προσπάθειας του ελληνικού λαού να ξεπεράσει με τον πιο ομαλό τρόπο τη συνεχιζόμενη κρίση.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στέλνει σαφέςμήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας. «Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων των πολιτικώνδυνάμεων του τόπου, να συζητήσουν, να αποφασίσουν και να προωθήσουν προδευτικέςμεταρυθμίσεις με ωριμότητα για το κοινό μας μέλλον, με σχέδιο, όραμα, ρεαλισμόκαι αξιοπιστία», λέει.
Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, έχει ως εξής:
Η εγκληματική για τη χώρα αμφισβήτηση της συμμετοχής μας στο ΕΥΡΩ, επανήλθεστην επικαιρότητα με κάποιες αναφορές του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τη φημολογία και τη συζήτηση αυτή, είχε ο ίδιος ανοίξει το 2010, όταν τότε,πρότεινε δημοσίως την αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για να μπορούν να αποβάλονταιχώρες που παραβαίνουν τους κανόνες του Μάαστριχτ. Με εκείνες τις αναφορές,φωτογράφιζε την Ελλάδα.
Και αυτό, παρότι την ίδια ώρα η πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου είχεψηφίσει το πιο ισχυρό και δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής - στις 5 Μαρτίου 2010.
Αντί να στηριχθεί η προσπάθεια της τότε κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού, ηΓερμανική κυβέρνηση με τις δηλώσεις Σόιμπλε εξέθρεψε φόβους και αμφιβολίες στιςαγορές ομολόγων για την πορεία της ελληνικής οικονομικής προσπάθειας. Αυτέςοδήγησαν νομοτελειακά την Ελλάδα να αναζητήσει αναγκαστικό δανεισμό από το νέομηχανισμό στήριξης.
Η συνεχής και δημόσια αμφισβήτηση της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩαπό τον κ. Σόιμπλε αλλά και από αρκετούς παράγοντες στην ΕΕ, έκανε τεράστιαζημιά στην προσπάθεια της χώρας και του Ελληνικού λαού να ξεπεράσουν την κρίση.
Είναι αυτονόητο ότι, η δημόσια αμφιβολία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στηνΕυρωζώνη, συνέβαλε καθοριστικά στην παύση του δανεισμού από τις τράπεζες, στηδραματική μείωση και απόσυρση καταθέσεων, την έλλειψη ελληνικών και ξένωνεπενδύσεων και τη φυγή κεφαλαίων σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πολύ απλά, αυτή η αμφιβολία "κανιβάλισε" τις προσπάθειες τηςΕλληνικής κυβέρνησης και τις θυσίες του Ελληνικού λαού.
Ακόμα και το 2011, όταν κατατέθηκε η πρόταση για δημοψήφισμα, για το νέοπρόγραμμα προσαρμογής του 2011, στόχος ήταν παράλληλα να δοθεί τέλος στην αέναηφημολογία για Grexit.
Aυτονόητη είναι η ευθύνη του κ. Σόιμπλε, όπως και ενός μέρους των ηγετών τηςΕΕ, οι οποίοι δεν έπραξαν το 2010, πριν η Ελλάδα χρειαστεί να καταφύγει σεαναγκαστικό δανεισμό και να μπει σε πρόγραμμα προσαρμογής, ό,τι είχαν πράξει,ένα χρόνο νωρίτερα, ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρουκ,ο οποίος στήριξε πολιτικά, δημοσίως με παρέμβασή του, τη χώρα μας και άλλεςχώρες της περιφέρειας της ΕΕ καθώς ανέβαιναν τα επιτόκια δανεισμού εκείνη τηνπερίοδο, αλλά και δύο χρόνια αργότερα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οοποίος στήριξε εμπράκτως χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σε μια δύσκολη για αυτέςπερίοδο.
Αν τότε, το 2010, αυτά είχαν πράξει και ο κ. Σόιμπλε και κάποιοι εκ τωνΕυρωπαίων ηγετών, η Ελλάδα θα είχε αποφύγει πολλά από τα δεινά που ακολούθησανκαι η Ευρώπη θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση.
Σήμερα, δεν μπορεί να ταλαιπωρηθεί ξανά η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός μεφημολογίες. Αυτές θα εκμηδενίσουν κάθε προσπάθεια προσαρμογής μας και η ευθύνηθα ανήκει ακέραιη στον ίδιο τον κ. Σόιμπλε.
Η Ελληνική κυβέρνηση, της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι, καθόλη τη διάρκειατης πρώτης περιόδου της κρίσης, μέχρι και τα τέλη του 2011, έπραξε το εθνικότης καθήκον.
Αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν της αναλογούσαν και διαχειριζόμενη μια πρωτόγνωρηκρίση σε αχαρτογράφητα ύδατα, πέτυχε να κρατήσει την Ελλάδα στο Ευρώ, παρά τιςεπιδιώξεις κάποιων να εκδιωχθεί προς παραδειγματισμό των υπολοίπων χωρών,εκφράζοντας και κάνοντας πράξη τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας τουΕλληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Προσθέτως, με τις επιλογές της και την πολιτική που ακολούθησε, πέτυχε σε μικρόχρονικό διάστημα να φέρει σε πέρας το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικήςπροσαρμογής, περίπου το 90%, με κόστος για τους πολίτες, απείρως μικρότεροεκείνου που καλούνται ακόμη και σήμερα να πληρώσουν για το υπόλοιπο 10% καιχωρίς αυτό να έχει ακόμη επιτευχθεί, ενώ κατάφερε να διαγράψει ένα μεγάλο μέροςτου χρέους, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ για χώρα και να απαλλάξει τους Έλληνεςαπό ένα τεράστιο βάρος.
Παράλληλα δε, προώθησε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και σημαντικές αλλαγές, πέραν τωνπροβλέψεων του μνημονίου, τα ευεργετικά αποτελέσματα των οποίων συνέβαλανκαθοριστικά στον περιορισμό των οικονομικών βαρών που θα είχαν κληθεί νακαταβάλουν οι πολίτες, πέραν του ότι, αυτές επέδρασαν θετικά στην αντιμετώπισητων παθογενειών του πελατειακού συστήματος, που συνεχίζει να ταλανίζει τη χώρακαι τους Έλληνες.
Ευθύνη έχουν βέβαια οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που πολέμησαν κάθε αλλαγήκαι έταξαν ψεύτικους παραδείσους αντί να συμβάλουν ουσιαστικά στην εθνικήπροσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
Τελικά, οι επιλογές μας επιβεβαιώθηκαν με καθυστέρηση και κόστος για τονΕλληνικό λαό από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν.
Είναι απαραίτητο να κατανοήσει η Γερμανική κυβέρνηση την ανάγκη στήριξης κάθεπροσπάθειας του Ελληνικού λαού να ξεπεράσει με τον πιο ομαλό τρόπο τησυνεχιζόμενη κρίση.
Και είναι μεγάλη η ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, να συζητήσουν,να αποφασίσουν και να προωθήσουν προδευτικές μεταρυθμίσεις με ωριμότητα για τοκοινό μας μέλλον, με σχέδιο, όραμα, ρεαλισμό και αξιοπιστία.
Αυτή είναι η δική μας ευθύνη.
Σήμερα, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να αφήσουμε πίσω την κρίση και τααδιέξοδα στα οποία αυτή μας οδηγεί.
Είναι όμως και μεγάλη η ευθύνη των εταίρων μας να σταματήσουν τις φημολογίεςκαι την υπονόμευση της προσπάθειας των Ελλήνων, ώστε να δημιουργήσουν τιςκαλύτερες δυνατές συνθήκες προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να ξαναβγεί στιςαγορές, να κάνει τις προσαρμογές και να συνεχίσει τις μεγάλες και απαραίτητεςμεταρρυθμίσεις για ένα κράτος διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, δικαιοσύνης, πουθα στηρίζει την ανάπτυξη, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τηνπρωτοβουλία της Ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: