Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Κινητοποίηση των μηχανισμών είσπραξης Αυτόματες κατασχέσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία


Αυτόματες κατασχέσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία
  (Φωτογραφία:  Reuters )


Αθήνα
Κινητοποίηση όλων των μηχανισμών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών, με στόχο να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οφειλές παρελθόντων ετών, για να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» και για να μην έρθουν «μπροστά» μέτρα που είναι να ισχύσουν από το 2017 θέλει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

Ήδη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει κινήσει τη διαδικασία για τη δέσμευση  λογαριασμών με στόχο την είσπραξη μέρους των 15 δισ. ευρώ που χρωστούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί διατάξεις νόμων που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν σε πλήρη ανάπτυξη.

Όπως για παράδειγμα οι μαζικές εντολές για κατασχέσεις καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι τηλεφωνικές κλήσεις από εφοριακούς σε οφειλέτες για να πληρώσουν τα χρέη τους , ο συμψηφισμός επιστρεφόμενων φόρων με άλλες μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. ΕΝΦΙΑ) κ.τ.λ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Tο μεγάλο ραντεβού των ιδιωτικοποιήσεων...




To δεύτερο κύμα των κρατικών επιχειρήσεων προς αξιοποίηση – ή προς αποκρατικοποίηση – πρέπει να μεταφερθεί εντός του Σεπτεμβρίου στο νέο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όπως προβλέπει...
το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Στη λίστα του Μνημονίου, υπό τον τίτλο «Περισουιακά στοιχεία προς αξιοποίηση» περιλαμβάνονται συνολικά 19 επιχειρήσεις και ακίνητα του Δημοσίου, εκ των οποίων κάποια έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της πώλησης, κάποια ακόμη μεταβιβάζονται ήδη στο Υπερταμείο και για ορισμένα – όπως η ΔΕΗ – το τοπίο παραμένει θολό.

Με βάση την επικαιροποιημένη συμφωνία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τους θεσμούς, μέσα στο επόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση και οι δανειστές θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στο ποια θα είναι η δεύτερη ομάδα επιχειρήσεων του Δημοσίου που θα περάσει στο Υπερταμείο (την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ).

Ηδη, με την πρώτη ομάδα, μεταφέρονται στο υπερταμείο οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ και ΟΑΚΑ, ενώ θα ακολουθήσουν τα ΕΛΤΑ.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι έως τον Σεπτέμβριο, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση και μεταβίβαση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων –πέραν των 14 που περνούν στην Fraport – στο Υπερταμείο, ενώ τον ίδιο μήνα θα πρέπει να προκηρύξει και το διαγωνισμό για την παραχώρηση (για 35 χρόνια) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.

Μέσα στο καλοκαίρι πρέπει επίσης να προχωρήσει η τελική διαδικασία του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ από το Σεπτέμβριο προβλέπεται το άνοιγμα των διαδικασιών για τις στρταηγικές ανάπτυξης και αξιοποίησης της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και της ΔΕΠΑ.


Συνολικά, μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταρτίσει την πλήρη λίστα και το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο, ενώ στο Μνημόνιο επισημαίνεται ότι για οποιαδήποτε εξαίρεση απαιτείται συμφωνία με τους πιστωτές: «Έχει γίνει κατανοητό», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «πως οι εξαιρέσεις από τη συνολική ακίνητη περιουσία και τις κρατικές εταιρείες του Ελληνικού Δημοσίου θα γίνουν σε στέρεες βάσεις και αφού συμφωνηθούν από κοινού από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές».

tvxs.gr

Read more...

Σαφάρι για παράνομες συντάξεις του Δημοσίου...



Δειγματοληπτικούς ελέγχους στις συντάξεις του Δημοσίου ξεκινά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις...
παρανόμως καταβληθεισών συντάξεων του Δημοσίου, μεταβολές ή καταβολή προκαταβολής σύνταξης η οποία τελικά δεν εγκρίθηκε για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Με απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δίνονται οδηγίες για τους ελέγχους και περιγράφονται το δείγμα και τα κριτήρια επικινδυνότητας, τα οποία προσδιορίζουν τους συνταξιούχους οι οποίοι τελικά θα ελεγχθούν.
Σύμφωνα με την απόφαση προκύπτει ότι θα γίνουν έλεγχοι:
1. Από τις συνταξιοδοτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί από τις Διευθύνσεις Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Πολιτικών Συντάξεων και Συντάξεων Υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και Ειδικών Κατηγοριών, καθώς και από τις συνταξιοδοτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί από τη Διεύθυνση Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Στρατιωτικών και Πολεμικών Συντάξεων και για τις οποίες έχει δοθεί εντολή πληρωμής από 1/1/2015 έως 31/12/2015, σε ποσοστό:
• 3%, επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο, από πληθυσμό στρωματοποιημένο ανά Διεύθυνση και Τμήμα Κανονισμού Συντάξεων και ανά είδος συνταξιοδοτικής πράξης (κανονιστικές, τροποποιητικές, μεταβιβάσεις λόγω θανάτου).
• 10%, επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο από πληθυσμό στοχευμένο, βάσει παραγόντων κινδύνου (πράξεις εκτός σχεδιασμού Πληροφοριακού Συστήματος, απόλυση λόγω καταδίκης ή απόταξης).
2. Από το πλήθος των μεταβολών που διενεργήθηκαν στις καταβαλλόμενες συντάξεις, στο διάστημα από 1/1/2015 έως 31/12/2015, θα γίνουν έλεγχοι σε ποσοστό:
• 2%, επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο, επί του συνόλου των μεταβολών με οικονομικά αποτελέσματα στρωματοποιημένο.
• 3%, επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο, από πληθυσμό μεταβολών στοχευμένο βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών (αφορολόγητα αναδρομικά, αναδρομικά που χορηγήθηκαν από τον ίδιο εισηγητή στο ίδιο πρόσωπο περισσότερες από μία φορές, μεταβολές από εισηγητές που δεν ανήκουν στη Διεύθυνση Μεταβολών).
3. Από τις περιπτώσεις καταβολής προκαταβολής σύνταξης, για τις οποίες εκδόθηκαν τελικά απορριπτικές πράξεις συνταξιοδότησης ή πράξεις με μελλοντική ημερομηνία πληρωμής, θα ελεγχθεί ποσοστό 10%, ως προς την αναζήτηση και επιστροφή του ποσού της προκαταβολής.
Οι διαδικασίες ελέγχων ξεκινούν αμέσως και προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.
Οι πληρωμές
Επισημαίνεται ότι στις 29 Ιουνίου θα πληρωθεί η σύνταξη του Ιουλίου στους υπαλλήλους των υπουργείων Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, πρώην ΥΕΝ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού, στους υπαλλήλους Βουλής, ΕΥΠ, κύριου προσωπικού ΝΣΚ, ΓΓΤΠ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ΕΘΙΑΓΕ, ΑΠΠΔ, ΕΡΤ, υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Αμυνας, στους υπαλλήλους ΕΛΣΤΑΤ, ΜΤΠΥ, ΡΑΕ, πολιτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ΑΣΕΙ, στους υπαλλήλους υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ΥΠΕΚΑ, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στους υπαλλήλους Εθνικού Τυπογραφείου, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ΥΠΑ, ΟΚΧΕ, Α.Α. Συν. του Πολίτη, ΑΣΕΠ, ΕΣΔΥ, ΟΠΑΔ, στους υπαλλήλους νοσοκομείων, ΟΤΑ, παιδικών σταθμών και στους ιερείς.
Στο εξής οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

ethnos.gr

Read more...

"Προτεραιότητα η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων"...




Η κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα την επαναφορά του καθεστώτος καθορισμού του κατώτατου μισθού από τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις...
μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και όχι δια νόμου, όπως ισχύει σήμερα, καθώς και των κλαδικών συμβάσεων, που τείνουν να εξαφανιστούν, τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ημερησία.

Ο Γ.Κατρούγκαλος προβλέπει «μάχη» για τα όρια και το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και υπόσχεται «αντίβαρα» προστασίας υπέρ των απολυμένων.

Επισημαίνει, ότι για την κυβέρνηση αποτελούν «κόκκινες» γραμμές η επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock out) και ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τα συνδικάτα, σημειώνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός εθνικός διάλογος για να ξαναβρούν τη σχέση τους με την κοινωνία, τα μέλη τους και όσους είναι σήμερα αόρατοι για αυτά, όπως όλοι όσοι εργάζονται με άτυπες μορφές εργασίας.

Τέλος, ο ίδιος προαναγγέλλει ότι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα διεκδικήσει από τους δανειστές ένα νέο τρόπο ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

in.gr

Read more...

Πολάκης: Τιμώ κάθε ευσυνείδητο δικαστικό...



Είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης...

Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αναφορές του σε πολλούς δικαστές οι οποίοι «είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα», ενώ δήλωσε ότι...
είναι «στη διάθεση της δικαιοσύνης για ό,τι χρειαστεί».

Όπως είπε, οι δηλώσεις του αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτει καθημερινά στον χώρο της Υγείας και οι οποίες -παρά το ό,τι είχαν γίνει καταγγελίες- «ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στον δρόμο».

«Άλλωστε», συμπλήρωσε, «υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης».

Ακόμη, ο κ. Πολάκης είπε ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, έχει αποστείλει μαζί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στους εισαγγελείς διαφθοράς, αρκετά πορίσματα ερευνών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προς περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.

Εξάλλου, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι τιμά «κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του».
«Τούτη η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η δικαιοσύνη έχει αναπνεύσει και δρομολογεί τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σε υποθέσεις, οι οποίες διαρκώς έρχονται στη δημοσιότητα», συμπλήρωσε...

Read more...

Προβάδισμα 5,8 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει» έρευνα του Bridging Europe...


Προβάδισμα 5,8 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει» έρευνα του Bridging Europe - Media
Προβάδισμα 5,8 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου, δείχνει πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα του Bridging Europe, η οποία διεξήχθη το...
διήμερο 13-15 Ιουνίου, σε δείγμα 1.072 ατόμων.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,1%, η ΝΔ 16,3%, η Χρυσή Αυγή 7,7%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 4,8%, το ΚΚΕ 7,2%, το Ποτάμι 1,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,1%, η Ένωση Κεντρώων 2,8%, η Λαϊκή Ενότητα 2,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,7%, η Ανταρσύα 1,8%, «άλλο» 1,5%, «Δεν ξέρω-δεν απαντώ» 26,6%.

Στην έρευνα, το 51% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε καλύτερα την οικονομική κρίση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το 26% απαντά ότι τη χειρίστηκε χειρότερα, ενώ ποσοστό 23% εντάσσεται στην κατηγορία «δεν ξέρω-δεν απαντώ».

Στο ερώτημα εάν πιστεύετε ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τη χώρα και την κοινωνία μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, ποσοστό 47% απαντά αρνητικά, το 25% απαντά θετικά και ποσοστό 28% δηλώνει «δεν ξέρω-δεν απαντώ».

Στο ερώτημα εάν πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση περισσότερο στα θέματα της ανεργίας, της φτώχειας και της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, το 51% απαντά «ναι», το 26% «όχι» και το 23% «δεν ξέρω-δεν απαντώ».

Στο ερώτημα εάν είστε ικανοποιημένος με τον βαθμό εφαρμογής του νομοθετικού έργου στην καθημερινότητα έως τώρα, το 33% απαντά «ναι», το 48% απαντά «όχι» και το 19% «δεν ξέρω-δεν απαντώ».

Επίσης, το 22% δηλώνει ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-θεσμών. Ποσοστό, μόλις, 24% δηλώνει ενημερωμένο για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Το 43% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έκανε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για συμφωνία στο ζήτημα του χρέους. Το 44% πιστεύει ότι η δημιουργία του νέου Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα φέρει επενδύσεις και ευκαιρίες απασχόλησης...

Πηγή: topontiki.gr

Read more...

Στις 13 Ιουλίου ο πλειστηριασμός του Athens Ledra...


Στις 13 Ιουλίου ο πλειστηριασμός του Athens Ledra
Τριμερής συνάντηση μεταξύ του εκπροσώπου του ξενοδοχείου Athens Ledra, των εργαζομένων και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα για την εξέταση των...
εξελίξεων σε ότι αφορά στην ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων του ξενοδοχείου.

 Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι ο πλειστηριασμός για το ακίνητο θα γίνει στις 13 Ιουλίου.

Το Υπουργείο επανέλαβε ότι κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων (πληρωμή δεδουλευμένων, αποζημιώσεων, προστασία θέσεων εργασίας) και έχει ήδη ενεργοποιήσει όλες τις διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος επίσχεσης. Παράλληλα εξετάζει την επίσπευση όλων των προϋποθέσεων για την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων.

Το Υπουργείο επισημαίνει για μια ακόμη φορά την απαράδεκτη στάση των ιδιοκτητών της εταιρίας που αρνείται να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους...

Read more...

Προ των πυλών το Brexit...


Προ των πυλών το Brexit - Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα
Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα...

Τα ψέματα φαίνεται ότι τελειώνουν. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα / προβλήματα που πρέπει, πλέον, να αντιμετωπίσει σοβαρά· ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Και αν στο θέμα της Ελλάδας η επίλυση (;) του προβλήματος ήταν «εύκολη» (αλλάζεις κυβερνήσεις μέχρι να αλλάξεις την κοινωνική διαστρωμάτωση και να «φτωχοποιήσεις» μεγάλα στρώματα του πληθυσμού...), στο θέμα της...
Βρετανίας, όσον αφορά το Brexit, η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή.

Το ζήτημα δεν περιορίζεται στο αν θα παραμείνει ή όχι η Βρετανία στην ΕΕ. Ούτε ότι το 34% των Γερμανών επιθυμούν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ και ακόμη περισσότερο οι Γάλλοι. Η Ευρώπη, η οποία, πλέον, δεν είναι η μεγάλη οικονομική δύναμη, κλυδωνίζεται, και το μέλλον της, ως διεθνούς πολιτικού παράγοντα, κινδυνεύει να καταρρεύσει. ΗΠΑ και Κίνα υπερέχουν σαφώς οικονομικά της Ευρώπης, η Ρωσία βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση μαζί της, ενώ η πλειοψηφία των χωρών της Βόρειας Αφρικής βρίσκονται σε φάση επανακαθορισμού, με την Ευρώπη να προσπαθεί αλλά να μην μπορεί να παίξει κάποιον ουσιαστικό ρόλο

Και ενώ είναι εμφανείς οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή (Συρία, Τουρκία - Κούρδοι, κ.ά.), μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που πιθανόν να οδηγούσαν σε σημαντικές αλλαγές μέσα στην Ευρώπη – σε καμία περίπτωση, βέβαια, σε αλλαγές συνόρων. «Η Ευρώπη παίζει το τελευταίο της χαρτί», εκτιμά η εφημερίδα Die Welt, που σημειώνει ότι σήμερα «η ήπειρος είναι διχασμένη όσο ποτέ άλλοτε. Η προέλαση των λαϊκιστών μοιάζει αναπότρεπτη», τονιζει η εφημερίδα. Σπουδαίοι ιστορικοί, όπως ο Τίμοθι Γκάρτον Ας, επισημαίνουν τον κίνδυνο της επιστροφής σε σκοτεινές εποχές της ιστορίας της γηραιάς ηπείρου: «Πρέπει να γίνει γρήγορα συνείδηση ότι η επιστροφή της Ευρώπης στη βαρβαρότητα είναι δυνατή», έγραψε πρόσφατα στους Financial Times.

 Η Ευρώπη ήταν, και, σ’ ένα βαθμό, αυτό ισχύει ακόμη, ξεχωρίζει χάρη στα εκπαιδευτικά της συστήματα, τις δημοκρατικές της δομές, τον πολιτισμό και, κυρίως, την κοινωνική πολιτική της απέναντι στους πολίτες. Σήμερα όλα αυτά κινδυνεύουν να χαθούν –  και σε κάθε περίπτωση βρίσκονται σε υποχώρηση. Παρ’ όλα αυτά, κανένα αυτί της γραφειοκρατίας της Ευρώπης δεν ιδρώνει. Καμιά ουσιαστική συζήτηση και ανησυχία για τον ακροδεξιό λαϊκισμό που εξαπλώνεται, ενώ το Brexit αντιμετωπίζεται με απάθεια, τουλάχιστον φαινομενικά, αν και όλοι ευελπιστούν ότι η ΕΚΤ του Μ. Ντράγκι, με μέτρα θα «σώσει» την Ευρώπη, έςτω την τελευταία στιγμή...

 Η Ευρώπη, όμως, έχει περιορισμένες άμυνες απέναντι στο σοκ ενός Brexit – γι’ αυτό και η αγωνία. Σύμφωνα με την Wall Street Journal (WSJ) η οικονομία της ευρωζώνης θα επηρεάζονταν από ένα Brexit μέσω τριών οδών: 


  • Πλήγμα στην εμπιστοσύνη επενδυτών και καταναλωτών.
  • Πλήγμα στις αγορές ομολόγων με άνοδο των αποδόσεων.
  • Επίδραση στην ισοτιμία με ανατίμηση του ευρώ, γεγονός που θα επέφερε πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της ευρωζώνης. 
  •  Ακόμα και αν είναι οικονομικά διαχειρίσιμες αυτές οι επιδράσεις –που στην πραγματικότητα δεν είναι...–, ένα Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσει αιτήματα και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για ανάλογα δημοψηφίσματα. Και κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει με την Ελλάδα. Ιδιαίτερα αν οι εξελίξεις είναι τελείως απρόβλεπτες, ουδείς θα ενδιαφερθεί για το τι μέλει γενέσθαι με την Ελλάδα...

Η μόνη άμυνα, πάντως, απέναντι σ’ ένα ενδεχόμενο Brexit δεν πρέπει να είναι οικονομική αλλά πολιτική! Γερμανία και Γαλλία, βέβαια, σύμφωνα με την WSJ, «φαίνεται να θεωρούν ότι νέες κινήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, καθώς και μια νέα ώθηση για εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς θα έπειθαν τον κόσμο ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα εξακολουθεί να είναι ζωντανό». Το κακό, βέβαια, είναι ότι Γαλλία και Γερμανία δεν συμφωνούν για το πώς θα πρέπει να είναι η βαθύτερη ενοποίηση ούτε για το πόση εθνική κυριαρχία θα πρέπει να μεταφερθεί στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, η πίεση των αγορών θα γίνεται όλο και πιο έντονη προτού οι πολιτικοί προτείνουν μια απάντηση. Το βέβαιο είναι ότι σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ –που μοιάζει πιθανή, αλλά καθόλου βέβαιη: οι τελευταίες μέρες θα κρίνουν τα πάντα– θα άνοιγε μια περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας...


Frank Underwood

Πηγή: Newpost.gr

Read more...

Ανεστάλη η απεργία της ΟΣΥΠΑ...



Ανεστάλη η πενθήμερα απεργία που είχε εξαγγείλει η ΟΣΥΠΑ για το διάστημα 20 έως 24 Ιουνίου, καθώς είχε αίσιο τέλος η συνάντηση που είχαν σήμερα εκπρόσωποί της με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη. 

Όπως έγινε γνωστό,...
εν όψει της αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, ο υπουργός παρέδωσε σχέδιο οργανογράμματος για διαβούλευση, το οποίο κινείται στο πλαίσιο των κοινά αποδεκτών αρχών και φιλοσοφίας. 

Επίσης, διαβεβαίωσε την ΟΣΥΠΑ ότι συμπαρατάσσεται μαζί της «στον κοινό στόχο να παραμείνουν τα 25 περιφερειακά αεροδρόμια στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας». 

Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, παρουσία του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεαδάκη και του διευθύνοντα συμβούλου της Aegean Airlines Ευτύχη Βασιλάκη, προκειμένου «να συμφωνηθεί η κοινή γραμμή και οι ενέργειες που θα επιφέρουν εργασιακή ειρήνη για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του ελληνικού τουρισμού».

«Θέλουμε να θεωρούμε δεδομένο ότι ο κ. Υπουργός θα συνεχίσει τον ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με την Ομοσπονδία ώστε να μη μας διαψεύσει, σε μια κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της Δημόσιας ΥΠΑ και την επανένταξη σε αυτήν των 23 κρατικών αεροδρομίων, για το καλό της χώρας και της εθνικής οικονομίας και μόνο», αναφέρει η ΟΣΥΠΑ σε σχετική ανακοίνωσή της...                

Read more...

Αφορά 12.000 αγρότες Αποστόλου: Οι αγρότες πρέπει να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις του πακέτου Χατζηγάκη


Αποστόλου: Οι αγρότες πρέπει να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις του πακέτου Χατζηγάκη
Ο Βαγγέλης Αποστόλου   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν 12.000 αγρότες που εισέπραξαν αποζημιώσεις το 2008 και το 2009 («πακέτο Χατζηγάκη») άνω των 5.000 ευρώ να επιστρέψουν πόσο 40 εκ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.
Εξετάζεται τα ποσά αυτά να καταβληθούν τμηματικά, ενδεχομένως και σε δόσεις κατανεμημένες σε δύο ή τρία χρόνια, και μέσω των βασικών ενισχύσεων που δίνονται στους αγρότες κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το θέμα των καταλογισμών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Αποστόλου, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, διότι υπήρξε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας και σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε με πρόστιμα και καταλογισμούς ανάλογα με αυτά που πληρώσαμε για την χωματερή του Κουρουπητού, δηλαδή, κάθε μέρα και νέο πρόστιμο.
«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να ανακτήσουμε τα συγκεκριμένα χρήματα γιατί αν δεν ανακτηθούν, η Ευρωπαϊκή επιτροπή σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κινήσει διαδικασίες που δεν θα δίνουν τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις να συνεχιστούν οι νέες ενισχύσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε συναίνεση από τα κόμματα καθώς -όπως επισήμανε- τα πρόστιμα αυτά καταλογίστηκαν σε προηγούμενες χρονικές περιόδους και έρχονται να επιβαρύνουν τους αγρότες αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο. Εξήγησε όμως, ότι μετά την απόδοση των 40 εκ. ευρώ θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση του ποσού που θα πληρώσουν οι αγρότες.
«Πιστεύουμε ότι θα βρεθούμε πάλι σε μια θέση επαναδιαπραγμάτευσης του υπόλοιπου ποσού, στοχεύοντας ουσιαστικά σε αυτό που έχω δεσμευτεί: Όσο το δυνατόν να μην πληρώσουν οι έλληνες αγρότες, διότι όντως εκείνες οι χρονιές ήταν δύσκολες και υπήρχαν προβλήματα και αποζημιώσεων και απώλειας εισοδήματος που καλύφθηκαν» τόνισε ο κ. Αποστόλου.
Ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι τα ποσά με τα οποία επιβαρύνονται οι αγρότες είναι μικρά και αφορούν μόνον 1,5% περίπου αγροτών που πήραν ενισχύσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εγκρίθηκε το επικαιροποιημένο μνημόνιο Δόθηκε η εντολή στον ESM για την εκταμίευση της δόσης


Δόθηκε η εντολή στον ESM για την εκταμίευση της δόσης
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Δόθηκε το πράσινο φως σε επίπεδο Συμβουλίου Διοικητών (υπό τον Γ.Ντάσελμπλουμ και των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης) για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, καθώς ενέκριναν το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την Ελλάδα.

Τη σφραγίδα για την εκταμίευση θα βάλει αύριο (Παρασκευή) το ΔΣ του ESM και τα 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα του Αγίου Πνεύματος.

Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν να έχει υπάρξει μικρή εμπλοκή λόγω εκκρεμμοτήτων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση να μετατίθετο για αύριο. Για τέσσερις μικρές εκκρεμότητες που μετατίθεται για αργότερα μίλησε και ο Γ.Ντάισλεμπλουμ μετά τη συνεδρίαση των Διοικητών του ESM, τονίζοντας πάντως ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρέωσεις της και επιβεβαιώνοντας ότι εγκρίθηκε το επικαιροποιημένο μνημόνιο και άνοιξε ο δρόμος για τη δόση.

«Η Ελλάδα φαίνεται ότι έκανε όλη τη δουλειά σε ότι αφορά τα prior actions», υποστήριξε, «εκτός από τέσσερα πολύ μικρά θέματα τα οποία θα χειριστούμε αργότερα», είπε ο Ντάισελμλουμ. «Τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά», προσέθεσε χαμογελώντας.

Όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση για δρομολόγηση της εκταμίευσης της δόσης θα δοθεί αύριο στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM, που θα συνέρθει το πρωί της Παρασκευής, όπως είπε ο πρόεδρος του, Κλάους Ρέγκλινκ, προσθέτοντας ότι τα 7,5 δισ. ευρώ μπορούν να βρίσκονται στην Ελλάδα νωρίς την επόμενη εβδομάδα.

Τα λεφτά αναμένονται στην Αθήνα τη Δευτέρα, ανέφεραν από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές, γεγονός που επιβεβαίωναν και πηγές από τις Βρυξέλλες, καθώς στόχο αποτελεί να δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία στέλνοντας μήνυμα στους βρετανούς για το τι σημαίνει αλληλεγγύη στην Ευρώπη.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Υπερψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος...





Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με 152 ψήφους υπέρ, έναντι 101 κατά και 12 "παρών". Υπέρ ψήφισαν...
οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Κατά ψήφισαν οι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή. "Παρών" δήλωσαν οι βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Στον νέο αναπτυξιακό νόμο συμπεριλαμβάνεται και η τροπολογία την οποία είχε καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για τη σύνθεση των επιτροπών εξέτασης των προσφυγών ασύλου.

capital.gr

Read more...

Τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Βγενόπουλου διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας...



Τη δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Ανδρέα Βγενόπουλου για εικαζόμενη φοροδιαφυγή σχεδόν 200 εκατομμυρίων ευρώ, διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.

Η εντολή δόθηκε στο...

πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διερευνά το αδίκημα της φοροδιαφυγής για εκατοντάδες Έλληνες μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα των 65 CD από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους προσωπικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία φέρεται να εμφανίζεται ποσό περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο ο κ. Βγενόπουλος θα κληθεί να αποδείξει ότι δεν αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής.

Την έρευνα διενεργεί, υπό την εποπτεία των εισαγγελέων, το ΚΕΦΟΜΕΠ όπου θα κληθεί ο κ. Βγενόπουλος.

O επιχειρηματίας εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία κάνει λόγο για αναίτια δυσφήμηση:
Μετά από μεγάλη προσπάθεια πληροφορήθηκα και εγώ ότι πράγματι υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία, επειδή οι "πιστώσεις" στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς στο διάστημα από 1/1/2002 μέχρι 31/12/2012 ήταν περίπου 200 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα μου. Η διαφορά όμως είναι ότι με τη λέξη "πιστώσεις" υπολογίζονται και τα ίδια ποσά που μεταφέρονται από καταθέσεις όψεως σε προθεσμίας και πάλι σε όψεως και πάλι σε προθεσμίας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Άνθρακες ο θησαυρός. Εάν μετά τις διαρροές προς τον Τύπο κληθώ να προσκομίσω τα σχετικά στοιχεία, η υπόθεση θα περαιωθεί».

Εν τω μεταξύ εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την αναίτια δυσφήμηση που υφίσταμαι προτού καν πληροφορηθώ τίποτα επισήμως και μου δοθεί η δυνατότητα να παράσχω εξηγήσεις. Ο νοών νοείτω...


Πηγή: naftemporiki.gr

Read more...

Παραιτήθηκε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ...



Παραιτήθηκε από τη θέση του υποδιοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο Ιωάννης Δούκας, εκφράζοντας, με αυτό τον τρόπο, τη διαφωνία του με την πολιτική που ασκείται στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Στην επιστολή παραίτησής του επισημαίνει τα εξής:...


«Με την επιστολή μου αυτή, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του υποδιοικητή του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ, θέση στην οποία τοποθετήθηκα από την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν έναν περίπου χρόνο, με διάθεση να προσφέρω στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας.

Έναν χρόνο μετά, δεν μπορώ να παραμείνω στη θέση αυτή, παρότι είναι θέση κρατική–διοικητική και όχι θέση πολιτική ή κομματική, λόγω των σοβαρών διαφωνιών μου στην πολιτική που ασκείται στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ασκούμενη πολιτική στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης αποκλίνει κατά 180 μοίρες απ’ αυτά που υποσχέθηκε η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο λαό, τα οποία με συνέπεια και για πολλά χρόνια προέβαλλα είτε ως κομματικό στέλεχος είτε ως εργατικός εκπρόσωπος σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά με τον πρόσφατο νόμο, αντί να δοθεί η 13η σύνταξη που είχαμε υποσχεθεί, έχουμε δραστικές μειώσεις στις νέες καταβαλλόμενες συντάξεις, αντί να υπάρξει συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις, έχουμε τον επανυπολογισμό των συντάξεων και, έτσι, γίνονται νομότυπες οι περικοπές που κρίθηκαν παράνομες, αντί για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών ταμείων (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών), προωθείται ένα υπερταμείο μαμούθ.
Ταυτόχρονα, υιοθετείται το σύστημα των τριών πυλώνων που ξορκίζαμε, πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015.

Εκτίμησή μου είναι ότι, παρά τις δραστικές μειώσεις που θα προστεθούν σε όλες τις άλλες που επέβαλαν με τις πολιτικές τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα και κάτω από την πίεση μίας νέας αξιολόγησης ή της εκταμίευσης μίας δόσης, θα υπάρξουν νέες περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Παράλληλα, πιστεύω ότι τόσο το νέο οργανωτικό μοντέλο με το υπερταμείο όσο και ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων θα φέρουν τεράστια διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα, που θα αποβούν σε βάρος των ασφαλισμένων και σε βάρος του σημερινού απαιτούμενου χρόνου για τη χορήγηση σύνταξης.

Επιλέγω τη σημερινή ημέρα για την υποβολή της παραίτησής μου, καθώς, μόλις χθες, έκλεισε ο πρώτος κύκλος διερεύνησης καταγγελίας για παραβατική συμπεριφορά και για χορήγηση πλαστών αναπηρικών συντάξεων (μία από τις αρμοδιότητες που μου είχε ανατεθεί είναι και η διεύθυνση αναπηρίας και ιατρικής της εργασίας) με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου.

Τέλος, σημειώνω ότι αυτή η πράξη χαρακτηρίζει την προσήλωσή μου στις ηθικές αξίες και στις αρχές που πρεσβεύω και δηλώνει την επιμονή μου, ακόμη και στις σημερινές δύσκολες πολιτικοοικονομικές συνθήκες, για ένα διαφανές και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο σήμερα συνεχίζει να αποδιαρθρώνεται»...

Read more...

Πέθανε η Βρετανή βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ...

Νεκρή η βουλευτής στη μάχη του Brexit
Η Βρετανή βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, 41 ετών, έχασε τη ζωή της λόγω των τραυμάτων που έφερε από επίθεση με πιστόλι και μαχαίρι στο...
Μπίρστολ του δυτικού Γιόρκσαϊρ, στην Αγγλία, νωρίτερα το απόγευμα.

Την ανακοίνωση έκανε επισήμως η τοπική αστυνομία.

Η επίθεση έχει προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η κ. Κοξ, μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων για το Εργατικό 

Κόμμα στην περιφέρεια Μπάτλεϊ και Σπεν, αφέθηκε να κείτεται αιμορραγώντας στον δρόμο από τον δράστη της επίθεσης.

Ο βασικός ύποπτος ως δράστης, ονόματι Τόμι Μέιρ, 52 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία στην οδό Μάρκετ, στο Μπίρστολ.

Η βουλευτής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο του Λιντς, όπου και τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή.

«Ο κόσμος ούρλιαζε»

Ο ιδιοκτήτης καφέ κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση, Κλαρκ Ρόθγουελ, ο οποίος ήταν μάρτυρας του περιστατικού, τόνισε ότι άκουσε «ένα ηχηρό σκάσιμο, σαν σκάει μεγάλο μπαλόνι».

«Όταν κοίταξα, είδα έναν άντρα κοντά στα 50 με λευκό καπέλο του μπέιζμπολ και τζάκετ, να κρατά ένα όπλο παλαιού τύπου στο χέρι του», είπε.

«Πυροβόλησε την κυρία αυτή μία φορά και στη συνέχεια άλλη μία, ενώ όταν εκείνη έπεσε κάτω, έσκυψε δίπλα της και την πυροβόλησε άλλη μία φορά στο πρόσωπο», συνέχισε ο κ. Ρόθγουελ.

«Κάποιος προσπάθησε να τον αρπάξει, παλεύοντας μαζί του και τότε εκείνος έβγαλε ένα μαχαίρι κυνηγετικού τύπου και άρχισε να την καρφώνει, το έκανε περίπου έξι φορές. Ο κόσμος ούρλιαζε και έτρεχε εγκαταλείποντας το σημείο», κατέληξε.

Ο Χίδεμ Μπεν Αμπντάλα, επίσης αυτόπτης μάρτυρας, είπε ότι η 41χρονη βουλευτής και μητέρα δύο παιδιών αφέθηκε να κείτεται αιμορραγώντας στο πεζοδρόμιο μετά το περιστατικό.

Αναστέλλονται για την υπόλοιπη ημέρα οι καμπάνιες για το δημοψήφισμα

Οι προεκλογικές εκστρατείες των υποστηρικτών και των αντιπάλων της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεστάλησαν λόγω της δολοφονίας της Τζο Κοξ.

Η Κοξ, γεννημένη στο Μπάτλεϊ, εξελέγη βουλευτής του Εργατικού Κόμματος το 2015.

Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το 1995...

Πηγή: naftemporiki.gr

Read more...

Ακριβή μου ανάπτυξη...



Στο επίκεντρο πλέον μπαίνει η ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη - Παραγωγική Ανασυγκρότηση», στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ τόνισε ότι...

στρατηγικός στόχος είναι η «Δίκαιη Ανάπτυξη», την οποία περιέγραψε ως «ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Έκανε λόγο για «χαοτικές διαφορές με όσους κατέστρεψαν τη χώρα». «Ως ανάπτυξη αυτοί εννοούν: επενδύσεις με χαμηλό κόστος εργασίας, real estate χωρίς καμία μέριμνα για περιβάλλον, διανομή υπέρ των λίγων με μείωση φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα, μία νεοφιλελεύθερη δυστοπία. Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση,  επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

«Κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία»

Όπως είπε, η κυβέρνηση εστιάζει «σε πόρους και δυνατότητες ανεκμετάλλευτες, στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τα υψηλά ποσοστά νέων με πτυχία τριτοβάθμιας παιδείας, τη γη και το φυσικό περιβάλλον, τη γεωγραφική θέση της χώρας». Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ένα «κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία, που παρέχει υπηρεσίες υψηλής στάθμης, αντιγραφειοκρατικό για τους παραγωγικούς φορείς».

«Μοχλός ανάπτυξης το κοινωνικό κράτος»

«Το κοινωνικό κράτος αποτελεί μοχλό ανάπτυξης», είπε εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για δικαιότερη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανακατανομή των υπηρεσιών αυτών στα τμήματα του πληθυσμού που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

«Το δικό μας όραμα: Δίκαιη Ανάπτυξη, Βιώσιμη και Δημοκρατική»

Συνεχίζοντας τις αναφορές του σε ζητήματα ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για όραμα της κυβέρνησης για «δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή βιώσιμη και δημοκρατική:

Βιώσιμη: δεν εξαντλεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους αλλά μεριμνά για την διατήρηση και αναπαραγωγή τους.

Δημοκρατική: μοίρασμα των ωφελειών, εμβάθυνση δημοκρατικών θεσμών, ενσωμάτωση της κοινωνίας στην πολιτική ζωή».

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας που, όπως είπε, μειώνεται σταδιακά, και αναφέρθηκε σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, προκειμένου να σταματήσει η μετανάστευση  «των πλέον δημιουργικών δυνάμεων της χώρας».

Αναπτυξιακά εργαλεία

«Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών είναι το ισχυρότερο και το απαραίτητο σήμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων», υπερθεμάτισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε, η επικείμενη επαναφορά του waiver και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφαλίζουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

«Τομή» ο αναπτυξιακός νόμος

Μιλώντας για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τον χαρακτήρισε «τομή» και τον περιέγραψε ως «προϊόν πολύμηνης εντατικής διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, που αντανακλά όλη τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού».  Όπως εξήγησε, ο νέος αναπτυξιακός νόμος:

Επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό

Στοχεύει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επανεκβιομηχάνιση

Στηρίζει περιοχές με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική.

Ενισχύει πρωτίστως με φοροαπαλλαγές που συνδέονται με την απόδοση.

Απλοποιεί διαδικασίες και αυξάνεται η διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών...

Read more...