Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Περιοδεία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική

Ομιλία Γ.Παπανδρέου στο Μενίδι


Ο Γ. Παπανδρέου για το διαδίκτυο επίσκεψη στην Ελευσίνα σε ίντερνετ καφέ



Read more...

"ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ"!



fimotro

Read more...

Πρόγραμμα Γιώργου Α. Παπανδρέου για την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα απευθύνει χαιρετισμό αύριο, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στις 10:30 π.μ., στην εκδήλωση του «Greece Race for the Cure» (Ζάππειο Μέγαρο).

Στις 7:30 μ.μ., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στη Λάρισα (κεντρική πλατεία).




Read more...

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ.......


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ "ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ Ή ΔΥΟ ΑΡΧΗΓΟΙ. ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ". ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ, ΟΜΩΣ, Η ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ "ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ" ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΦΘΑΡΤΑ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΑ ΜΕ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΛΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙ ΑΝΔΡΕΑ!!!
ποντιος

Read more...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ DEBATE

Τέλος, θέλω να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με μια σημερινή δήλωση του κ. Κουμουτσάκου. Η Νέα Δημοκρατία επανέρχεται, ζητώντας άλλη μια τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Να θυμίσω τη θέση μας: Το 2007 προτείναμε τετ α τετ debate ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και στον κ. Παπανδρέου. Το αρνήθηκαν. Στις Ευρωεκλογές προτείναμε το ίδιο. Το αρνήθηκαν. Στις εθνικές εκλογές προτείναμε ξανά. Το δέχτηκαν, επιτέλους.

Συμφωνήσαμε να γίνουν δύο debates, ένα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς κι ένα με τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς. Έγιναν. Οι πολίτες έκριναν. Προφανώς ο κ. Καραμανλής δεν είναι ευχαριστημένος, προφανώς έχει προβλήματα. Αλλά δεν γίνεται συνέχεια να ζητάει τρίτη ευκαιρία!




Read more...

Βουλευτικές έδρες ανά εκλογική Περιφέρεια Σταυροί Προτίμησης ανά εκλογική Περιφέρεια

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Αριθ εδρών Σταυροί Προτίμησης
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Αριθμός εδρών Σταυροί Προτίμησης
Έβρου 4 μέχρι 2
Ζακύνθου 1 1
Ροδόπης 3 1
Αιτωλ/νίας 8 μέχρι 3
Ξάνθης 3 1
Αχαϊας 9 μέχρι 3
Δράμας 3 1
Ηλείας 6 μέχρι 2
Καβάλας 4 μέχρι 2
Φθιώτιδος 5 μέχρι 2
Α΄ Θεσσαλονίκης 16 μέχρι 4
Ευρυτανίας 1 1
Β΄ Θεσσαλονίκης 7 μέχρι 2
Φωκίδος 1 1
Σερρών 7 μέχρι 2
Βοιωτίας 4 μέχρι 2
Χαλκιδικής 3 1
Ευβοίας 6 μέχρι 2
Κιλκίς 3 1
Α΄ Αθηνών 17 μέχρι 4
Πέλλης 4 μέχρι 2
Β΄ Αθηνών 42 μέχρι 4
Ημαθίας 4 μέχρι 2
Α΄ Πειραιώς 6 μέχρι 2
Πιερίας 4 μέχρι 2
Β΄ Πειραιώς 8 μέχρι 3
Φλωρίνης 2 1
Αττικής 12 μέχρι 3
Κοζάνης 5 μέχρι 2
Κορινθίας 4 μέχρι 2
Καστοριάς 2 1
Αργολίδος 3 1
Γρεβενών 1 1
Αρκαδίας 3 1
Ιωαννίνων 5 μέχρι 2
Μεσσηνίας 5 μέχρι 2
Άρτας 3 1
Λακωνίας 3 1
Θεσπρωτίας 1 1
Λέσβου 3 1
Πρεβέζης 2 1
Χίου 2 1
Λαρίσης 8 μέχρι 3
Σάμου 1 1
Μαγνησίας 5 μέχρι 2
Κυκλάδων 3 1
Τρικάλων 5 μέχρι 2
Δωδεκανήσου 5 μέχρι 2
Καρδίτσης 5 μέχρι 2
Χανίων 4 μέχρι 2
Κέρκυρας 3 1
Ρεθύμνης 2 1
Λευκάδας 1 1
Ηρακλείου 8 μέχρι 3
Κεφαλληνίας 1 1
Λασιθίου 2 1




Σύνολο 288



Read more...

Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» και στο δημοσιογράφο Νίκο Φελέκη


Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου | Ηράκλειο by ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» και στο δημοσιογράφο Νίκο Φελέκη

Ημ. Δημοσίευσης : 26/09/2009 17:57 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Read more...

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β ΑΘΗΝΩΝ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Όνομα: ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Eπίθετο: ΖΕΝΕΤΟΥ

Γεννήθηκα το 1978, μεγάλωσα στο Χαλάνδρι και κατοικώ στον Αλιμο. Τα φοιτητικά μου χρόνια τα πέραοα στο Βόλο όπου παρακολούθησα τον κύκλο σπουδών του προγράμματος επιλογής Μουσειοπαιδαγωγική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο και τελείωσα με επιτυχία το 2004.

Σήμερα είμαι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: ο πρώτος στην Πολιτιστική Διαχείριση (ΜΑ in Arts and Heritage Management) από το London Metropolitan University του Λονδίνου, και ο δεύτερος στην Αστική Ανάπτυξη (Certificate In Urban Regeneration) από το Sheffield Hallam University του Sheffield στην Αγγλία. Εργάζομαι ως Γενική Διευθύντρια στην εταιρεία Polis με κύριο αντικείμενο τη δημιουργία προγραμμάτων που έχουν στόχο τη διαχείριση του πολιτιστικού πλούτου και την ανάπτυξη του αστικού ιστού της χώρας μας.

Πολιτικά είμαι εκλεγμένο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Αλίμου από τον Ιούνιο του 2008 με ενεργή δράση στο Δίκτυο Περιβάλλοντος που λειτουργεί η Οργάνωση.






Read more...

ΟΤΑΝ Ο ΨΥΧΑΡΗΣ ΥΠΟΚΛΙΝΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Μεγαλύτερη νίκη του Παπανδρέου επί του ΔΟΛ δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Με μια μεγάλη υπόκλιση - τούμπα για όλα όσα έγραφε επί 5 χρόνια, ο Σταύρος Ψυχάρης παραχώρησε την υπογραφή του στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίο αρθρογραφεί και υπογράφει το καθιερωμένο editorial της εφημερίδας! Πρόκειται για ιστορική πολιτική υπόκλιση της ναυαρχίδας του ΔΟΛ στο μελλοντικό πρωθυπουργό, από... την πρώτη σελίδα, μιας εφημερίδας που πριν από δυο χρόνια ζητούσε την παραίτησή του! Οι βαρόνοι των ΜΜΕ άρχισαν τις υποκλίσεις στον Παπανδρέου. Στο χέρι του είναι να βάλει αυτός τους κανόνες του παιχνιδιού.
/fimotro


Read more...

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α ΑΘΗΝΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ










Read more...

Τα 5 ψέματα του κ. Καραμανλή

Τα 5 ψέματα του κ. Καραμανλή



Read more...

Ο ΜΕΤΡ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ...


Πολύ σοβαρό το ρεπορτάζ που αναδεικνύει στο πρωτοσέλιδό του το Πρώτο Θέμα. Η εφημερίδα δημοσιοποιεί τους τρόπου που οι υπουργοί κάλυπταν τον Παύλο Ψωμιάδη καθώς ο ισχυρός άνδρας της ΑΣΠΙΣ εντοπίστηκε με πλαστή επιταγή 550 εκ. ευρώ χωρίς να συλληφθεί! Οι πολιτικές προεκτάσεις στην υπόθεση της ΑΣΠΙΣ είναι πολύ μεγάλες. Και το έχουμε επισημάνει και εμείς, καθώς ο Ψωμιάδης χρηματοδοτούσε πολιτικούς της Ν.Δ. Από την επόμενη Δευτέρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά.

fimotro

Read more...

ΜΑΛΑΚΥΝΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ;


Δυο συνεντεύξεις σε διάστημα μερικών ωρών δίνει ο Καραμανλής στον Χατζηνικολάου. Η μια δημοσιεύεται στην Real News και η άλλη θα μεταδοθεί τη Δευτέρα το βράδυ μετά το δελτίο ειδήσεων του Alter. Ο Καραμανλής χαρακτηρίζει "καραγκιοζιλίκια" τα περί δαχτυλιδιού. Δυο πράγματα συμβαίνουν. Ή έχει πάθει χοντρή... μαλάκυνση εγκεφάλου, ή προσπαθεί να πείσει ότι δεν θα παίξει ρόλο στην επόμενη μέρα της διαδοχής. Ο Καραμανλής στην συνέντευξη υποστηρίζει ότι θα μείνει στην ηγεσία της Ν.Δ. (τι θα έλεγε 8 ημέρες πριν από τις εκλογές, ότι θα φύγει;). Θα κρατήσουμε την συνέντευξη όταν το βράδυ της Κυριακής θα πάει στο Ζάππειο (εάν πάει) για να μιλήσει για την ήττα της Ν.Δ. Η συνέντευξη είναι η τελευταία του Καραμανλή σε εφημερίδα πριν από τις εκλογές. Σίγουρα πάντως είναι η τελευταία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και ενδεχομένως η τελευταία με την ιδιότητα του πολιτικού.

fimotro

Read more...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ +6% - ΖΗΤΑΝΕ ΝΕΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ!


Η αγωνία της Ν.Δ. για αυτά που έρχονται φαίνεται από την σημερινή αντίδραση του Γ. Κουμουτσάκου. Στο Μαξίμου και την Ρηγίλλης έχουν εικόνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, η διαφορά στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος είναι στο 6% (ΠΑΣΟΚ 42%-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 36%). Τα μαντάτα έχουν φτάσει και στους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Σήμερα ο... εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει τρόπους για να μειώσει τη διαφορά, με δηλώσεις του πριν λίγο κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου σε νέο διάλογο με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπεκφεύγει». Ερωτηθείς για ποιο λόγο ζητά τρίτο τηλεοπτικό διάλογο, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο, ο Γ. Κουμουτσάκος απάντησε πως «τίποτα δεν είναι πιο σοβαρό και πιο κρίσιμο από την ενημέρωση των πολιτών, οι οποίοι θα είναι και οι μόνοι κερδισμένοι».
fimotro


Read more...

Περιοδεία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική (Αχαρνές - Ελευσίνα) - Δηλώσεις


Περιοδεία στην Ανατολική & Δυτική Αττική | Δήμος Αχαρνών by ΠΑΣΟΚ

Περιοδεία στην Ανατολική & Δυτική Αττική | Δήμος Αχαρνών by ΠΑΣΟΚ

Περιοδεία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική (Αχαρνές - Ελευσίνα) - Δηλώσεις


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική. Στο πλαίσιο της περιοδείας επισκέφθηκε τις Αχαρνές και την Ελευσίνα, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καθώς και με πολίτες. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στις Αχαρνές απηύθηνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Read more...

Επικό video!!!!


Αφιερωμένο στην θλιβερή παρένθεση της Δεξιάς...



Από τον "ΛΟΓΟΠΛΟΚΟ"


/krogias

Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ!!!!


Οι ΝεοΔημοκράτες Ευρωβουλευτές και οι Δεξιοί Ευρωβουλευτές όλων των άλλων χωρών, υπερψήφισαν ΜΟΝΟ την τροπολογία για τον Αγωγό "Ναμπούκο", ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ!

Αρνήθηκαν την τροπολογία για τους υπόλοιπους αγωγούς, συμπεριλαμβανομένου και του South Stream (Ρωσικών συμφερόντων) που περνούν και από την Ελλάδα!


Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Παίξανε το παιχνίδι, όχι μόνο της Αμερικής, αλλά το παιχνίδι που αφήνει την Ελλάδα έξω από οποιαδήποτε στρατηγική θέση, στο μέλλον των αγωγών"!!!



Είναι επίσης γνωστό πως ο Αγωγός "South Stream", έχει πολλαπλάσια γεωοικονομική σημασία από τον πετρελαιαγωγό και κατά συνέπεια πολλαπλάσια εθνική σημασία για τη Θράκη.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΞΙΑ!

(όλη την ομιλία του Σταύρου Λαμπρινίδη, μπορείτε να την δείτε στο www.pasok-xanthis.gr)


krogias

Read more...

Ξεκινάμε τη μάχη της ζωής μας για το μέλλον της Ελλάδας


Δεν είναι μια μάχη που μας χωρίζει. Είναι μια μάχη που μας ενώνει




Read more...

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009, ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ...


Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com

Την άλλη εβδομάδα η προεκλογική περίοδος φθάνει στο αποκορύφωμα της αλλά και στο τέλος της. Επειδή η πολιτική ήταν από νωρίς μπασμένη στο σπίτι μου, για λόγους που δεν αφορούν τα εδώ γραφόμενα, από μικρό παιδί είχα συμμετοχή και αναμνήσεις με πολλές εικόνες. Θυμάμαι στην 10ετία του '60 πολιτικές συγκεντρώσεις στην... Αθήνα, που μαζί με τους γονείς μου καθόμασταν στα σκαλιά του Πανεπιστημίου ή στην δροσερή, με τα σιντριβάνια, Ομόνοια και ο πολιτικός άνδρας μιλούσε χωρίς να τον βλέπουμε από τον τότε χώρο προεκλογικών συγκεντρώσεων την πλατεία Κλαυθμώνος. Αμέτρητο το πλήθος και το πάθος. Χωρίς σημαιάκια χωρίς ντουντούκες. Που και που κανένα πλακάτ. Και από κάτω συνθήματα, πάθος, σεβασμός, φωνές και χειροκροτήματα για τον ομιλούντα. Η προεκλογική περίοδος κρατούσε περισσότερο. Οι υποψήφιοι έπιαναν κεντρικά μαγαζιά τα έντυναν και τα γέμιζαν με διαφημιστικά πάνινα πανό. Η ηχητική ένταση των τότε μεγαφώνων ήταν σε όλο της το μεγαλείο. Οι κάλπες μεταφερόντουσαν στα εκλογικά τμήματα σαν σπάνιο κειμήλιο, και φυλασσόταν από τμήματα του στρατού έως την επομένη των εκλογών. Ανήμερα της ψηφοφορίας ουρές τεράστιες ψηφοφόρων και για να ψηφίσεις πολλές φορές έφτανε έως και αργά τη νύχτα. Το βράδυ των εκλογών το ραδιόφωνο με τα αποτελέσματα ήταν ο βασιλιάς της ενημέρωσης. Όλοι στην οικογένεια με φίλους συνήθως ομοϊδεάτες πολιτικά, μαζευόντουσαν στο τραπέζι του σπιτιού με χαρτί χάρακα και στυλό έγραφαν τα αποτελέσματα και έκαναν τις εκτιμήσεις τους. Και την επομένη το πρωί οι εφημερίδες με μεγάλα δυνατά γράμματα έδιναν τον τελικό νικητή. Ο ελληνικός κινηματογράφος με αριστουργηματικές ταινίες, έως και σήμερα 45 χρόνια μετά, είναι ακόμα επίκαιρες και με νόημα έδιναν το στίγμα.
Και ξαφνικά ήλθε η χούντα και όλα σιώπησαν για επτά ολόκληρα χρόνια.
Και ξαναγύρισε η δημοκρατία και ξανάρχισαν οι εκλογές. Και άρχισε δειλά δειλά η τηλεόραση να μπαίνει στα πράγματα. Άρχισαν τα χρώματα να εμφανίζονται περισσότερο. Οι πολιτικές συγκεντρώσεις άλλαξαν. Τόπος ομιλιών τώρα η πλατεία Συντάγματος. Άρχισαν να έχουν παλμό και δύναμη. Άρχισαν τα σημαιάκια. Άρχισαν τα μπαλόνια τα φώτα οι τηλεοπτικές αναμεταδόσεις. Και άρχισε η αυτοκρατορία της τηλεόρασης με ονόματα ξακουστά του Τάσου Μπιρσιμ (μαέστρου στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που νόμιζες ότι όλος ο πληθυσμός της χώρας ήταν μπροστά στα μάτια σου) και του Ανδρέα Δριμυώτη στη Δέλτα πληροφορική για την οργάνωση και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων το βράδυ των εκλογών. Που ακόμα υπάρχει. Τεράστιες οι συγκεντρώσεις ειδικά εκείνες ς της ΝΔ το 74 του ΠΑΣΟΚ ειδικά το 81, καθώς και της Αριστεράς την 10ετία του 70..
Και τα πράγματα άλλαξαν ακόμα περισσότερο. 10ετία του 90 και 2000 τόπος συγκεντρώσεων τώρα το πεδίο του Άρεως στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αλεξάνδρας. Συγκεντρώσεις σημαίας, ντυσιμάτων, και παλμού καθώς και ειδικών τηλεοπτικών λήψεων με τον Μπιρσιμ ακόμα να κυριαρχεί. Ο κόσμος όχι πια τόσο πολύς και ο προεκλογικός χρόνος να μικραίνει. Τα βράδια των εκλογών η τηλεόραση με τα ιδεογράμματα και τα ηλεκτρονικά αποτελέσματα αντικατέστησε τα χαρτιά τους χάρακες και τα στυλό της 10ετίας του 60. Τελευταία ήλθαν τα exit polls (διαδικασία που έχει σαν στόχο να δώσει μια πρόγευση αποτελέσματος πριν από τα πραγματικά τελικά, στηριζόμενη στην φιλοσοφία της ερώτησης έξω από το εκλογικό τμήμα του ψηφοφόρου). Ήλθαν και οι δημοσκοπήσεις. Και οι εκλογές έχασαν το σασπένς τους. Ισοπεδώθηκαν. Τα γραφεία των υποψηφίων λίγα πλέον, σε διαμερίσματα. Και περισσότερες οι γιγαντοαφίσες να τονίζουν με φωτογραφίες μεγάλου Ναπολέοντα, τους αυριανούς πρωθυπουργούς. Ο προεκλογικός χρόνος, ειδικά στις εκλογές 2007 και 2009 είναι ελάχιστος και τόποι ομιλιών τα πανάκριβα τηλεοπτικά πάνελ, και τα σπίτια για τους υποψηφίους του λαού.
Αν με ρωτήσει κανείς να συγκρίνω την σημερινή εικόνα με την τότε, θα σας πω ότι τα σημερινά χρόνια μοιάζουν με σούπα ξενέρωτη. Όλα γίνονται για να κινηθεί ένα σύστημα που θα πουλήσει image και ιδέες. Γιατί οι 10ετίες 60, 70 και 80 είχαν στόχους οράματα, κακουχίες για τον τόπο, ανελευθερία και όλοι κοίταζαν ψηλά. Τεράστια η συμμετοχή του τότε πολίτη στα πολιτικά δρώμενα. Δίψα για λόγο και παρουσία.
Ποτέ δεν θα ξεχάσω τον Γέρο της Δημοκρατίας με τους πύρινους λόγους του για τον ανένδοτο αγώνα στις εκλογές του φλεβάρη του 1964.
Ποτέ δεν θα ξεχάσω το Αλέκο Παναγούλη που βγήκε στο μπαλκόνι με τον Γεώργιο Μαύρο υποψήφιος με την Ένωση Κέντρου στις εκλογές του 74 στο κτίριο της Εθνικής τράπεζας στου Πράπα στην Ομόνοια και με δάκρυα στα μάτια ευχαριστούσε τον τότε κόσμο και πλήθος για την παρουσία του και την μετέπειτα ψήφο.
Ποτέ δεν θα ξεχάσω τον Ανδρέα Παπανδρέου να μιλά το κατ αρχή το 74 με ασπρο ζιβάγκο και το 81 φρεσκοκουρεμένος με το κουστούμι του έτοιμος για τον θρίαμβο του 1981 στην πλατεία Συντάγματος και να νομίζεις ότι γίνεται σεισμική δόνηση.
Ποτέ δεν θα ξεχάσω τις Νακη Αγάθου και Λιάνα Κανέλλη να προαναγγέλλουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε τεράστια συγκέντρωση να μιλήσει στην πλατεία Συντάγματος το 1977.
Ποτέ δεν θα ξεχάσω τον ρήτορα Ηλία Ηλιου, τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο να διατυμπανίζουν ο καθένας με πάθος και πειστικότητα τις αρχές της αριστεράς. Μα ακόμα και πόσα άλλα.
Άλλαξαν τα πράγματα, όπως άλλαξαν και οι συνήθειες και οι ανάγκες του Έλληνα ψηφοφόρου. Πολλοί λένε ότι η τελευταία εικόνα των εκλογών είναι πολιτισμός. Εξευρωπαίστηκε. Μα και η πολιτική σιγά σιγά έγινε επάγγελμα
Πάντα ήταν ακριβή για τον υποψήφιο η προεκλογική καμπάνια.
Η διαφορά όμως είναι μία.
Παλιά οι πολιτικοί έμπαιναν πλούσιοι και έβγαιναν φτωχοί αλλά προσφέροντας πολιτικό έργο.
Τελευταία οι πολιτικοί μπαίνουν φτωχοί και βγαίνουν πάμπλουτοι χωρίς όμως προσφορά πολιτικού έργου.

fimotro

Read more...

ΠΕΡΙ BLOGS ΚΑΙ ΓΚΑΛΟΠ...


Oι περισσότερες εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα ρεπορτάζ για τα γκάλοπ την περίοδο της απαγόρευσης και τα blogs. Αύριο στα Κυριακάτικα φύλλα θα υπάρχουν πιο εκτενείς αναφορές, όπως μάθαμε πριν από λίγο... Σήμερα επιλέξαμε δυο δημοσιεύματα, ένα από το Βήμα και ένα από το Κέρδος (πατήστε κλικ).

fimotro

Read more...

ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΦΩΤΟΣ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


Ρεπορτάζ : Μαρία Νταλιάνη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σφαγή γαλάζιων αναμένουν στη Ρηγίλλης, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Νέα Δημοκρατία δύσκολα θα ξεπεράσει το 36% στο βράδυ της επόμενης Κυριακής. Σε αυτή την περίπτωση, στη... νέα Βουλή αναμένεται να έχει έως 97 βουλευτές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ένας στους τρεις βουλευτές της Ν.Δ. δύσκολα θα διατηρήσει την έδρα του στη νέα Βουλή. Όπως επισημαίνει ο εκλογικός αναλυτής κ. Θοδωρής Λιβάνιος, οι σκληρότερες μάχες θα γίνουν στις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες, από όπου και προέρχεται το «μπόνους» των 40 εδρών του πρώτου κόμματος. Στις τετραεδρικές περιφέρειες (Έβρος, Καβάλα, Ημαθία, Πιερία, Πέλλα, Βοιωτία, Κορινθία και Χανιά) η Ν.Δ. το 2007 είχε εκλέξει τρεις βουλευτές έναντι ενός του ΠΑΣΟΚ. Η αναλογία αυτή σε πιθανή επικράτηση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αντιστραφεί σε τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έναντι ενός της Ν.Δ. Πιθανή εξαίρεση αποτελούν οι περιφέρειες του Έβρου και της Πέλλας, όπου ο ΛΑΟΣ διεκδικεί μία έδρα εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. Στις πενταεδρικές (Ιωάννινα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Μεσσηνία, Δωδεκάνησα) περιφέρειες, όπου και πάλι η Ν.Δ. είχε τη μερίδα του λέοντος το 2007, αναμένεται απώλεια δύο γαλάζιων εδρών (με εξαίρεση τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και τη Μαγνησία, όπου μπορεί η Ν.Δ. υπό προϋποθέσεις να διατηρήσει τις δύο έδρες). Στην περιφέρεια της Α΄ Αθήνας η Ν.Δ. πιθανότατα θα εκλέξει 5 βουλευτές έναντι των 7 που είχε στην απερχόμενη Βουλή, ενώ στη Β΄ Αθήνας οι βουλευτές που θα καταλάβουν από τη 12η θέση και κάτω δεν έχουν δεδομένη την παρουσία τους στη νέα Βουλή. Στη Β΄ Αθηνών, μάλιστα η μάχη αναμένεται να είναι ιδιαίτερη σκληρή, καθώς στο ψηφοδέλτιο συμπεριλαμβάνονται κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη, τα οποία πιθανόν δεν θα ανανεώσουν τη κοινοβουλευτική θητεία τους. Στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Πειραιά ενδεχομένως οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. θα περιοριστούν στον ένα, ενώ και στην Β΄ Πειραιά, σε περίπτωση που η Ν.Δ. δεν ξεπεράσει το 25%, θα εκλέξει μόλις έναν βουλευτή έναντι των τριών που έχει τώρα. Τέλος, στην εκλογική περιφέρεια Αττικής, η απώλεια μιας έδρας είναι δεδομένη. Από τις τριεδρικές περιφέρειες, στην Κέρκυρα και στη Λέσβο η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ θα εκλέξουν από έναν βουλευτή, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκλέξει δύο βουλευτές στην Ξάνθη, στη Ροδόπη έναντι ενός της Ν.Δ. Οι δύο βουλευτές Λακωνίας της Ν.Δ. δεν απειλούνται λογικά στην καλύτερη από πλευράς επίδοσης περιφέρεια της Ν.Δ. Στις υπόλοιπες τριεδρικές περιφέρειες (Αργολίδα, Αρκαδία, Δράμα, Κιλκίς, Κυκλάδες), όπου η Ν.Δ. είχε εκλέξει το 2007 δύο βουλευτές έναντι του ΠΑΣΟΚ, μόνο βέβαιο είναι ότι από μία έδρα θα λάβουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., ενώ η τύχη της τρίτης έδρας θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του κόμματος που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία στην περιφέρεια και από των μικρότερων κομμάτων, που υπό προϋποθέσεις (με ποσοστό στην περιφέρεια άνω του 7%) μπορούν να διεκδικήσουν μία από αυτές. Ειδικότερα στην Αργολίδα, όπου από τη Ν.Δ. μετά την αποχώρηση του κ. Γ. Μανώλη συμμετέχουν οι Έλσα Παπαδημητρίου, ο Δημήτρης Κρανιάς (που αντικατέστησε για δύο ημέρες στη Βουλή τον Γιάννη Μανώλη) και ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός, η μάχη αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να εκλέξει έναν μόνο βουλευτή. Από τις 8 μονοεδρικές της χώρας (Γρεβενά, Φωκίδα, Ευρυτανία, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Σάμος και Θεσπρωτία), το 2007 η Ν.Δ. είχε επικρατήσει στις 6 από αυτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την έδρα στην Ευρυτανία και στη Ζάκυνθο. Στις προσεχείς εκλογές το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί με αξιώσεις την επικράτησή του στις 7 από αυτές (πλην της Φωκίδας) με συνέπεια να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής οι Χρήστος Φώλιας στα Γρεβενά, ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας στη Θεσπρωτία και οι Θαλασσινός Θαλασσινός, Θεόδωρος Σολδάτος, Αλέξανδρος Παρίσης σε Σάμο, Λευκάδα και Κεφαλονιά αντίστοιχα. Είναι προφανές ότι αντιμέτωποι με οριακές καταστάσεις σε περιφέρειες στις οποίες η Ν.Δ. αναμένεται να χάσει έδρες, βρίσκονται υποψήφιοι που έχουν δεχθεί σκληρή κριτική, όπως ο Γ. Αλογοσκούφης (Α΄ Αθηνών), Ευαγγ. Μπασιάκος (Βοιωτία), Αλ. Κοντός (Ξάνθη), Βασ. Μιχαλολιάκος (Α΄ Πειραιά), Φεβρ. Πατριανάκου (Λακωνία).

fimotro.

Read more...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 4 ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΜΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τη συγκρότηση ενός Υπουργικού Συμβουλίου με μειωμένο σημαντικά τον συνολικό αριθμό υπουργών και υφυπουργών έχει προαναγγείλει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα συνηθίζει να επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ότι αυτή θα είναι «η πρώτη πράξη κήρυξης της καθολικής μάχης κατά της κρατικής σπατάλης». Ο ίδιος... ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν αναφέρεται στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, μιλά για ένα «κράτος-στρατηγείο» που θα οικοδομήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της εξουσίας και των πολιτών. Το κυβερνητικό μοντέλο το οποίο εξετάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί υπό την ευθύνη της κυβέρνησης ευαίσθητους τομείς, όπως η Εξωτερική Πολιτική και η Άμυνα, η Δημόσια Τάξη και η Ασφάλεια, η Δικαιοσύνη και οι υποδομές εθνικής εμβέλειας. Οι υπόλοιπες λειτουργίες του κράτους, όπως έχει υπονοήσει άλλωστε σε πολλές ομιλίες του, θα περάσουν στις περιφέρειες, οι οποίες θα διοικούνται πλέον από αιρετό περιφερειάρχη και περιφερειακό συμβούλιο. Σχετική εισήγηση έχει δεχθεί και από τον σύμβουλό του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος στη σχετική πρόταση που έχει υποβάλει προς τον κ. Παπανδρέου έχει προτείνει την ένταξη στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, αλλά και τη μετακίνηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας από το Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας ή στο Δικαιοσύνης. Για την πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου ο κ. Παπανδρέου έχει δεχθεί εισηγήσεις που προτείνουν την ομαδοποίηση 16 υπουργείων σε τέσσερις θεματικούς κύκλους. Σ΄ αυτά τα υπουργεία θα μειωθεί ο αριθμός των υπουργών, με στόχο ακόμη και τα μεγάλα υπουργεία να έχουν μόνο έναν υφυπουργό, αλλά συγχρόνως ενισχυμένο τον ρόλο του γενικού γραμματέα. Επίσης ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ισχυρό Πολιτικό Γραφείο γύρω από τον πρωθυπουργό, το οποίο θα διευθύνουν δύο υφυπουργοί Επικρατείας. ● Στα ερωτηματικά του σχεδιασμού του κ. Παπανδρέου παραμένει το θέμα της αξιοποίησης του κ. Θόδωρου Πάγκαλου. Κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να προταθεί για την προεδρία της Βουλής. ● Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης φημολογείται ότι θα αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες. Κάποιοι τον βλέπουν να τοποθετείται επικεφαλής ενός παραγωγικού υπερ-υπουργείου. ● Για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Λαμπρινίδη και Μπεγλίτη. Εξωτερική πολιτική και Άμυνα Περιλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπως θα μετονομαστεί, αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Για τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών ακούγονται ως επικρατέστερα τα ονόματα του αρμόδιου εκπροσώπου Ανδρέα Λοβέρδου, του Ευάγγελου Βενιζέλου που φέρεται να επιθυμεί την ανάληψη του ΥΠΕΞ, αλλά και της Άννας Διαμαντοπούλου. ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ Ακούγονται τα ονόματα της Βάσως Παπανδρέου, που σήμερα έχει την ευθύνη του συγκεκριμένου τομέα, του Πέτρου Ευθυμίου και του Πάνου Μπεγλίτη. Κοινωνικό κράτος, πρόνοια και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κατά πάσα πιθανότητα, το υπουργείο Παιδείας θα ανατεθεί στην Άννα Διαμαντοπούλου εάν δεν της δοθεί το Εξωτερικών ή στη Μαρία Δαμανάκη. Επίσης για το υπουργείο Υγείας ακούγεται εντόνως και για σημειολογικούς λόγους το όνομα της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Φλωρίδη και τελευταία και του Ηλία Μόσσιαλου, καθηγητή της Οικονομίας της Υγείας και δεύτερου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Στο υπουργείο Εργασίας (Απασχόλησης) ενδεχομένως να κατευθυνθεί η Εύη Χριστοφιλοπούλου, όμως ακούγεται και το όνομα του Χάρη Καστανίδη, όπως επίσης για τη θέση υφυπουργού της υποψήφιας με το ΠΑΣΟΚ στο Επικρατείας κ. Σταυρούλας Σαλουφάκου. Ανασυγκρότηση του κράτους Ο συγκεκριμένος κύκλος συμπεριλαμβάνει το υπουργείο Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Ασφάλειας (όπως θα μετονομαστεί το υπουργείο Εσωτερικών) και το υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας. ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ακούγονται τα ονόματα του νυν πολιτικού εκπροσώπου σε θέματα Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, αλλά και του στενού συνεργάτη του κ. Παπανδρέου Θανάση Τσούρα και του Τηλέμαχου Χυτήρη. ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Για το υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας πιθανά είναι τα ονόματα των Φίλιππου Πετσάλνικου (εάν δεν προαχθεί σε πρόεδρο της Βουλής), του Δημήτρη Ρέππα, του Ντίνου Ρόβλια, όπως επίσης και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη Σε αυτόν τον κύκλο θα ενταχθούν το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (το οποίο θα αναβαθμιστεί), το υπουργείο Έρευνας-Τεχνολογίας και Καινοτομίας, αλλά και το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο ενδέχεται να αποσπάσει αρμοδιότητες για ενεργειακά θέματα από το Ανάπτυξης αλλά και τις αρμοδιότητες που αφορούν τα δάση. Κι αυτό, προκειμένου να δοθεί έμφαση στις καθαρές μορφές ενέργειας και στην περιβαλλοντική διάσταση της ανάπτυξης. Ακόμη, στον συγκεκριμένο κύκλο εντάσσονται το υπουργείο Δημοσίων Έργων- Υποδομών και Δικτύων, Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής (στο οποίο θα υπάγονται και τα ΜΜΕ), το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης (το οποίο θα αναβαθμιστεί ώστε η Θεσσαλονίκη να μετεξελιχθεί σε οικονομικό-επιχειρηματικό κέντρο) και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Για το κρίσιμο υπουργείο Οικονομίας, το οποίο και θα δώσει από την πρώτη στιγμή το στίγμα της κυβέρνησης Παπανδρέου, εμφανίζονται πολλοί υποψήφιοι για την κατάληψη του υπουργικού θώκου: η πολιτική εκπρόσωπος σε θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη , ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως και ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, αλλά και η οικονομολόγος Ελένη Παναρίτη σε καθήκοντα υφυπουργού. Επιπλέον, για το υπουργείο Ανάπτυξης επικρατέστερος θεωρείται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί η Λούκα Κατσέλη, εάν προκριθεί η επιλογή Παπακωνσταντίνου για το Οικονομίας. ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Για το Περιβάλλοντος, που ενδέχεται να πάρει αρμοδιότητες και από το Ανάπτυξης ώστε να δώσει ώθηση και στον τομέα της Πράσινης Ανάπτυξης, ακούγονται τα ονόματα των Γιάννη Ραγκούση και Σπύρου Κουβέλη , αλλά και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου , όπως επίσης και του Σταύρου Λαμπρινίδη . Το όνομα της κ. Ξενογιαννακοπούλου ακούγεται και για το υπουργείο Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως επίσης και το όνομα της Άντζελας Γκερέκου για θέση υφυπουργού. Ακόμη για το υπουργείο Ναυτιλίας θεωρείται ισχυρή η υποψηφιότητα του Νίκου Σηφουνάκη. ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ακούγονται τα ονόματα του Χρήστου Παπουτσή και του Βασίλη Έξαρχου. ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Πιθανά είναι τα ονόματα του Παύλου Γερουλάνου και του κ. Κουβέλη. Επίσης και για το υπουργείο Δημοσίων Έργων εμφανίζονται επικρατέστερα τα ονόματα των Γιάννη Μαγκριώτη, αλλά και του Παύλου Γερουλάνου.
facebook


Read more...

ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΔΙΑΡΡΟΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος
(από το Έθνος)

Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκονται από χθες το μεσημέρι οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν για λογαριασμό της κυβέρνησης και περιλαμβάνουν και την καταγραφή των αντιδράσεων της κοινής γνώμης μετά τις δύο τηλε-μαχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρήματα δεν δικαιώνουν την αισιοδοξία για ανατροπή του προεκλογικού κλίματος που εκπέμπουν τα τελευταία 24ωρα ορισμένα στελέχη της ΝΔ, τα οποία εκμεταλλεύονται τον νόμο για την απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων προκειμένου να τονώσουν το ηθικό των μελών της βάσης του κόμματός τους. Σύμφωνα με τις... μετρήσεις που διενεργήθηκαν αυτή την εβδομάδα, τα ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ δείχνουν σαφώς σημάδια ανάκαμψης, τα οποία οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα της κάλπης και όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα και δη στα δύο μεγαλύτερα, οι ψηφοφόροι επιστρέφουν σε ένα ποσοστό στις επιλογές που έκαναν στην προηγούμενη αναμέτρηση.
Το γεγονός της αύξησης της συσπείρωσης συνδυάζεται με στοιχεία που δείχνουν ότι έχει περιοριστεί -σε μικρό βαθμό αυτή την ώρα- η διαρροή ψηφοφόρων της ΝΔ προς τον ΛΑΟΣ.
Αντίθετα, η ΝΔ εξακολουθεί να «χάνει» προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό εκείνων που την επέλεξαν το 2007 εξακολουθεί να ανήκει στους «αναποφάσιστους».
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το σημαντικό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει παγιωθεί και η διαφορά δεν εμφανίζει αξιοσημείωτες μεταβολές, σε σχέση με εκείνη που είχε καταγραφεί από όλες τις δημοσκοπήσεις πριν από την απαγόρευση της δημοσιοποίησης των μετρήσεων. Το ποσοστό αυτό «κινείται» κοντά στο 6%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των τελευταίων μετρήσεων, δείχνει να μπαίνει -έστω και με οριακό ποσοστό- στη Βουλή, ενώ το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του.
Νέος κύκλος δημοσκοπήσεων θα υπάρξει το Σαββατοκύριακο και με βάση τα αποτελέσματα αυτά θα καθοριστεί η στρατηγική της ΝΔ στην τελική ευθεία.
Ο στόχος της Ρηγίλλης είναι να μηδενιστούν οι διαρροές προς τον ΛΑΟΣ και να επιστρέψει το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2007, που σήμερα -δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές- εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Β. Μεϊμαράκης σε δηλώσεις του (ρ/ς Real FM) εξέφρασε την άποψη ότι «ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου επηρεάστηκε από τα ντιμπέιτ». «Η αδιευκρίνιστη ψήφος και η ψήφος διαμαρτυρίας προς άλλα κόμματα» -προσέθεσε- «αποτελούν μία δεξαμενή στην οποία μπορεί να απευθυνθεί η Νέα Δημοκρατία. Πρέπει αυτές τις μέρες να εξηγήσουμε ακόμα περισσότερο το διακύβευμα των εκλογών και να πείσουμε τους πολίτες».
Η Ντ. ΜπακογιάννηΗ κυρία Ντ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «είναι εφικτή η ανατροπή των δημοσκοπήσεων», ενώ ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος υποστήριξε (ρ/ς City 99,5) ότι «εάν τα στελέχη του κόμματος στοχεύσουν στην αύξηση του βαθμού συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας, η απόσταση που μας χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ διαρκώς θα μικραίνει».
Τέλος, ο κ. Λ. Ζαγορίτης τόνισε (ρ/ς «Κανάλι 1») ότι «το κλειδί για τη ΝΔ είναι η συσπείρωση» και προσέθεσε: «Αν επιτύχουμε -και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε-, οι Νεοδημοκράτες που ψήφισαν το 2007 στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να ψηφίσουν στις εκλογές, το αποτέλεσμα θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό το οποίο εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις. Ηδη αυτή η συσπείρωση ανεβαίνει μετά τις δύο πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις του πρωθυπουργού στα ντιμπέιτ, ιδίως στο δεύτερο ντιμπέιτ, στη μονομαχία με τον κ. Παπανδρέου».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Εως και 17,6% η αδιευκρίνιστη ψήφος
Οι έξι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν από την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου έως την τελευταία ημέρα δημοσιοποίησης (Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου), κατέγραψαν ποσοστά αναποφάσιστων τα οποία ξεκινούσαν από το 5,6% και έφταναν μέχρι το 17,6%.
Σημειώνεται πως πολλές από τις εταιρείες -κυρίως αυτές που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου- προσμετρούν όχι μόνο όσους απαντούν «δεν ξέρω - δεν απαντώ» ή «δεν έχω αποφασίσει ακόμη», αλλά και όσους δηλώνουν ότι μπορεί να επιλέξουν την αποχή ή το «λευκό ή το άκυρο».
Σημειώνεται ότι ένα σεβαστό τμήμα των ψηφοφόρων, που δεν δηλώνει στις μετρήσεις της κοινής γνώμης την προτίμησή του σε ένα κόμμα, είτε έχει πάρει την απόφασή του αλλά δεν το εκδηλώνει, είτε θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις την τελευταία εβδομάδα.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ
Ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης της ΝΔ κατέγραψαν όλες οι δημοσκοπήσεις, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε υψηλά ποσοστά της κομματικής του συσπείρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 9% των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις εκλογές του 2007 τη ΝΔ μετακινούνται προς το ΠΑΣΟΚ και το 5,4% προς το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις διαρροές του προς τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Βαπτίζει μονόδρομο τα οικονομικά μέτρα
Τους άξονες του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ ανέλυσε αργά χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ρηγίλλης στο Αιγάλεω.
Ο κ. Κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που ο ίδιος πρότεινε αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα και κάλεσε τους πολίτες να τον εμπιστευθούν ξανά.
Εδωσε έμφαση στην ανάγκη «νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών» και επέμεινε ότι βασικός του στόχος -εφόσον εκλεγεί ξανά- θα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ακόμη, άφησε νέες αιχμές κατά του κ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι «τάζει τα πάντα στους πάντες».
Ο κ. Κ. Καραμανλής μεταβαίνει σήμερα στην Κοζάνη, όπου το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.
fimotro

Read more...

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Τάκης Καφετζής
(από την Ελευθεροτυπία)

Οπως αποτυπώνεται στα διαχρονικά δεδομένα της εκλογικής συμπεριφοράς σε μείζονες εκλογικές περιφέρειες, η χώρα διαιρείται, γενικά, σ' έναν άξονα Βορρά-Νότου. Μετά τη δυναμική επιστροφή της «Αλλαγής» τη 10η Οκτωβρίου 1993, στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις που μεσολαβούν την περίοδο 1996-2007 το χρώμα του εκλογικού χάρτη στον Βορρά είναι σταθερά και έντονα γαλάζιο. Στην... Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (με τις όποιες ιδιομορφίες μιας περιφέρειας με μειονοτικούς πληθυσμούς), στην Κεντρική Μακεδονία και στη Δυτική Μακεδονία η εκλογική δύναμη της Ν.Δ. τής δίνει κυρίαρχη θέση, καθώς βρίσκεται πάντα σε καθαυτό πολύ υψηλά και σαφώς υψηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη δύναμη που συγκεντρώνει στην επικράτεια, και το προβάδισμά της έναντι του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και το 2007, είναι αδιαμφισβήτητο. Είναι χαρακτηριστικό της υπεροχής αυτής, ότι από το 1977 μέχρι και το 2007 μόνον δύο φορές, το 1981 και το 1993, δηλαδή σε συνθήκες ηγεμονίας της «Αλλαγής», κλονίστηκαν τα προπύργια αυτά της συντηρητικής παράταξης (ουδέποτε όμως η Δυτική Μακεδονία). Το ερώτημα που τίθεται για την 4η Οκτωβρίου δεν είναι η αντιστροφή των διαιρέσεων της παγιωμένης αυτής εκλογικής γεωγραφίας υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Διότι μπορεί να έχει καταγραφεί πλειοψηφικό ρεύμα για το κόμμα του κ. Παπανδρέου, όμως αυτό δεν ισοδυναμεί με ένα «ρεύμα Αλλαγής», συγκρίσιμο προς εκείνο του 1981 και του 1993. Το δίδυμο ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα βελτιώσει το ΠΑΣΟΚ τις επιδόσεις του στον δυσμενή γι' αυτό Βορρά και πόσο θα συμπιεστεί η δύναμη της Ν.Δ. σ' αυτή την προνομιακή της περιοχή. Η απάντηση που θα δοθεί στο ερώτημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως ένας οιονεί οδηγός για το πώς θα διαμορφωθεί ο δικομματικός χάρτης στο σύνολο της επικράτειας. Και υπάρχουν, ήδη, κάποιες ενδείξεις σ' αυτή την περιοχή: ένα τραύμα για τον πατριωτισμό της Ν.Δ. στο Κιλκίς, μία απορία μερίδας του κόσμου της για το ψηφοδέλτιο στις ιστορικές της Σέρρες, μία απώλεια 6,5 μονάδων μεταξύ 2004 και 2007 στη συμβολικά φορτισμένη περιφέρεια της Α' Θεσσαλονίκης, μία ισοδύναμη απώλεια στη «σκληροπυρηνική» Χαλκιδική. Ηπειρος και Θεσσαλία Η Ηπειρος και η Θεσσαλία είναι δύο περιοχές οι οποίες συγκαταλέγονται στις περιπτώσεις εκείνες που η Ν.Δ. επιβεβαίωσε μετά το 1996 τη δυναμική της στον αγροτικό χώρο απέναντι σ' ένα αστικά εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Ο «πράσινος κάμπος» του Μαρίνου Αντύπα και η «ξεχασμένη Ελλάδα» της «Αναπαράστασης» του Αγγελόπουλου έδωσαν ζωτική ανάσα εξουσίας στην «Αλλαγή» το 1981 και το 1993, για να μεταστραφούν, από την εκλογή του 2000, σε έναν δεξιό λαϊκισμό τού «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», της υπόσχεσης μιας «μάχης για τη φέτα» στις Βρυξέλλες. Στην Ηπειρο, η Ν.Δ. έχει το χαμηλό της κοντά στο 42% από το 1977 και μετά. Στη Θεσσαλία, κάτι λιγότερο. Αν απολέσει το 10% της δύναμής της αυτής στην κάλπη της 4ης Οκτωβρίου, σημαίνει ότι χάνει το πλεονέκτημα της «λαϊκής δύναμης» που την έφερε στην εξουσία, ότι χάνει τη φωνή των «λησμονημένων της ανάπτυξης». Η υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή στη Λάρισα έχει να κάνει περισσότερο μ' αυτό και λιγότερο με την υποψηφιότητα του κ. Γαρουφαλιά με τον ΛΑΟΣ. Η... «Παλαιά Ελλάδα» Από τη συνοριακή γραμμή της «Παλαιάς Ελλάδας» μένουν η Πελοπόννησος, η Στερεά και η Αττική. Στην πρώτη, η Ν.Δ. δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Από τις μόνες περιοχές, μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, που έχει αδιάλειπτη κυριαρχία. Και είναι αυτή η περιοχή που διαταράσσει τη διαίρεση Βορρά-Νότου στον εκλογικό χάρτη. Ενδεχομένως γιατί η Πελοπόννησος ορίζει ακόμα αυτάρεσκα τα σύνορα για τον εαυτόν της, πέρα από την τυπική γεωγραφία της. Ομως, το δέμας της στη μεγάλη χώρα του εκλογικού σώματος είναι μικρό. Στη Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και η Βοιωτία είναι περιφέρειες που κάνουν ρευστή τη σχέση των πόλων του δικομματισμού, απέναντι στη δεξιά αδρότητα της Φωκίδας και τον εγνωσμένο συντηρητισμό της Φθιώτιδας. Και μένει η Αττική. Με την υπερμεγέθη Β' Αθηνών που κρίνει την κάλπη σε όλη τη χώρα. Δεν έχει να θυμηθεί κανείς παρά τις εκλογές του 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ένα 43,9% σε αυτή την περιφέρεια που του εξασφαλίζει οριακή νίκη 1 μονάδας στην επικράτεια. Από το 1981, με εξαίρεση τις τρεις εκλογές της περιόδου '89-'90, οι συσχετισμοί επιρροής στη Β' Αθηνών είναι δυσμενείς για τη Ν.Δ. Ακόμα και τη στιγμή της ηγεμονίας της, στην εκλογή του 2004, δεν μπόρεσε να κάνει τη μεγάλη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ, επιτυγχάνοντας απλώς μια ισοδυναμία. Σε συγκυρία δεινής οικονομικής κρίσης και δεδομένης της ταξικής διάρθρωσης αυτής της περιφέρειας, καθώς και της «λαϊκομετωπικής» εκλογικής ιστορίας της, η κάλπη της 4ης Οκτωβρίου θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την τάση που καταγράφηκε σε προεκλογικές δημοσκοπήσεις, με τη Ν.Δ. να βρίσκεται εκεί όπου ήταν το 1985, το 1993, το 1996 και το 2007, κάπου ανάμεσα στο 32% και το 35%. Και μία επίδοση αυτής της τάξης δεν θα μπορέσει να αντισταθμιστεί από το προβάδισμα που μπορεί να έχει η Ν.Δ. στις προνομιακές γι' αυτήν Α' Αθηνών και Α' Πειραιώς, όπου όμως και ο «γνήσιος νεοδημοκράτης», ο κ. Καρατζαφέρης, βρίσκει αξιοσημείωτη απήχηση...
facebook


Read more...

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ...



Τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια , αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, θα έχει «απέναντί του» ο νέος έλληνας υπουργός Οικονομίας μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και πιθανότατα ως το τέλος του 2009, αν και η θητεία της παρούσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής λήγει τυπικά τέλος Οκτωβρίου. Η «παράταση» της θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεπώς και του κ. Αλμούνια, οφείλεται στο... γεγονός ότι εκκρεμεί το δημοψήφισμα (δεύτερο) στην Ιρλανδία- θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου-, το αποτέλεσμα του οποίου θα δείξει αν η εκλογή των επιτρόπων γίνει βάσει της Συνθήκης της Νίκαιας ή της Λισαβόνας. Πέραν αυτού η νέα Συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Εν τω μεταξύ οι ουσιαστικές διαδικασίες επιλογής των επιτρόπων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τοποθετούνται στον Νοέμβριο, κατά συνέπεια ο κ. Αλμούνια θα παραμείνει και τον μήνα αυτόν στη θέση του. Ως τώρα η Ισπανία (όπως και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ) δεν έχει δώσει στίγμα των προθέσεών της ως προς τον ποιον θα προτείνει για επίτροπο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Αλμούνια, 61 ετών, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σκληροπυρηνικά και πρωτοπόρα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, γεννήθηκε στο Μπιλμπάο (Βάσκος) της Ισπανίας. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην ίδια πόλη και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και στο Χάρβαρντ. Τη δεκαετία του ΄80 χρημάτισε υπουργός Εργασίας και υπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις δύο κυβερνητικές θητείες του Φελίπε Γκονζάλες, ενώ όταν ο τελευταίος αποχώρησε από τη θέση του ΓΓ του ΡSΟΕ εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος με τη συντριπτική πλειοψηφία του 73% των ψήφων των συνέδρων. Στις κομματικές αρχαιρεσίες του 1998 για την ανάδειξη υποψηφίου για την πρωθυπουργία, οι εκλέκτορες δεν ψήφισαν τον κ. Αλμούνια, ο οποίος όμως διατήρησε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος. Ωστόσο το ποσοστό των εθνικών ισπανικών εκλογών του 2000, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε μόλις το 34,1% των ψήφων, τον ανάγκασε σε παραίτηση. Τον διαδέχθηκε ο σημερινός ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος σύμφωνα με τους Βάσκους του «πρόσφερε» τη θέση του επιτρόπου προκειμένου να τον απομακρύνει από τα τεκταινόμενα στο ισπανικό σοσιαλιστικό γίγνεσθαι.
fimotro
Read more...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Η «γκρίζα διαφήμιση» φαίνεται ότι αποτελεί το τελευταίο «όπλο» της ΝΔ, προκειμένου να πετύχει την πολυπόθητη συσπείρωση των οπαδών της έστω και στο «παρά πέντε» της εκλογικής αναμέτρησης. Στη Ρηγίλλης, όπου από χθες μελετούν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες κατέγραψαν και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης μετά τις δύο τηλεμαχίες, ετοιμάζονται για μια εφ' όλης της ύλης επίθεση προσωπικά στον κ. Γ. Παπανδρέου. Πέρα από τις ομιλίες σε... ανοιχτές συγκεντρώσεις του κ. Καραμανλή την τελευταία εβδομάδα, που θα έχουν ως στόχο να πληγεί η αξιοπιστία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ έχουν ήδη ετοιμάσει και την καμπάνια που περιλαμβάνει την προβολή αρνητικών μηνυμάτων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η καμπάνια αποτελεί συνέχεια των μηνυμάτων που ήδη προβάλλονται στις τηλεοράσεις και τα οποία δείχνουν αποσπασματικά τις δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου. Παράλληλα, από την Παρασκευή προβάλλεται ακόμη ένα μήνυμα το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την κυβερνητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ (δείχνει ένα θόλο τοπίο που ο πολίτης δεν γνωρίζει πού καταλήγει ο δρόμος που καλείται να ακολουθήσει) και χαρακτηρίζονται ως μονόδρομος για τη χώρα οι προτάσεις του κ. Κ. Καραμανλή (δείχνει έναν ανηφορικό μεν, αλλά πιο καθαρό δρόμο). Ουσιαστικά με αυτήν την κίνηση τα στελέχη της ΝΔ έδωσαν εικόνα στο κινδυνολογικό δίλημμα που ο πρωθυπουργός θέτει όταν μιλά περί ανευθυνότητας και υπευθυνότητας.
ΜηνύματαΣτο συρτάρι των στελεχών της ΝΔ υπάρχουν διαφημιστικά μηνύματα που εμφανίζουν τον κ. Παπανδρέου από παλαιότερες ομιλίες του να ζητεί αυτοσυγκράτηση και υπεύθυνη πολιτική από τον κ. Καραμανλή και τμήματα δηλώσεών του κατά την προεκλογική περίοδο, όπου υπόσχεται αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Η ΝΔ θα εξακολουθήσει να ποντάρει επικοινωνιακά πάνω στη λέξη «ευθύνη» και η «γραμμή» που έχουν τα στελέχη της είναι να καταγγέλλουν για αναξιοπιστία και «κρυφό πρόγραμμα» τον κ. Παπανδρέου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν επίσης και εισηγήσεις για να τονιστεί το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση και να υπάρξει απόπειρα τρομοκράτησης των αναποφάσιστων ότι δήθεν θα γίνει επέλαση στον δημόσιο τομέα από τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διωγμοί εκείνων που ανήκουν σε άλλες πολιτικές παρατάξεις.
Ταυτόχρονα και πάντα με στόχο την αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει μέσα από τις ομιλίες του να πολώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα, ενώ κορυφαίοι υπουργοί που μέσα στο Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσουν στην περιφέρεια θα εξαπολύσουν επίθεση και κατά του κ. Γ. Καρατζαφέρη, λέγοντας ότι «κάθε ψήφος στον ΛΑΟΣ είναι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ».
Οι δημοσκοπήσειςΗ υιοθέτηση της τακτικής για «γκρίζα διαφήμιση» επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που το «Εθνος» δημοσίευσε χθες ότι οι δημοσκοπήσεις μετά τις τηλεμαχίες δεν έδειξαν τα στοιχεία που οι επιτελείς της Ρηγίλλης ανέμεναν.
Προφανώς, η συσπείρωση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δεν δημιουργεί αισιοδοξία για ουσιαστική μείωση της διαφοράς που χωρίζει τα δύο κόμματα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν δημόσια ότι το βασικό πρόβλημα που έχει η ΝΔ είναι η επιστροφή των πολιτών που την επέλεξαν το 2007 και σημειώνουν ότι για πρώτη φορά καταγράφονται σημαντικές διαρροές του κυβερνώντος κόμματος και προς τα αριστερά (ΠΑΣΟΚ) και προς τα δεξιά (ΛΑΟΣ).



Read more...

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Η ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Τάκης Καφετζής

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου άγγιζε και τις 7 μονάδες. Την ίδια στιγμή η δυνητική μετατόπιση ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ παρουσίαζε τάση αυξητική, φτάνοντας... κοντά ακόμα και στις 10 μονάδες, με την αντίστροφη μετατόπιση να είναι ελάχιστη.
Από την εξέλιξη αυτών των μετατοπίσεων μέχρι και ανήμερα των εκλογών θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό τόσο οι επιδόσεις των δύο κομμάτων εξουσίας όσο και ο συσχετισμός της δύναμής τους, ένας συσχετισμός που διαμορφώνει και τη μορφή του δικομματισμού στην εκάστοτε εκλογή.
Αν οι παραπάνω δημοσκοπικές τάσεις είναι ανθεκτικές, και φαίνεται πως είναι ακόμα και στη «θερμή φάση» της προεκλογικής περιόδου, τότε θα επαληθευτούν και στην κάλπη. Αυτό σημαίνει ότι το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου θα υπάρχει ένα καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, με την αθροιστική δύναμη του δικομματισμού να κινείται προς το 80%, τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να σχηματίζει κυβέρνηση με ευχερή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και ποσοστό εκλογικής δύναμης της τάξης του 43%, την ψήφο της Ν.Δ. να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και τον εκλογικό χάρτη της χώρας να γνωρίζει μια σαφή μεταβολή.
Η έκταση αυτής της μεταβολής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και δεν μπορεί τούτη τη στιγμή να εκτιμηθεί σε ποια επίπεδα θα βρεθεί. Υπάρχουν ωστόσο μακροσκοπικές σταθερές και ευκρινείς διαιρέσεις στον εκλογικό χάρτη.

fimotro

Read more...

ΜΙΑ ΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΑ......... ΜΟΥ ΕΙΠΕ 43% και αυτοδυναμια θα εχει το ΠΑΣΟΚ


Ηhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHTTJ6GlMJWaUv1TWEYcRLkysuT1kKETO7bG3v1GOMt7re6PkBDmOStrdXooGJmUIn80RlSsW3vsqvcHpR4CUud_X-_gECiCbMLiyEPnVBjvCtUmnK4qKNjC9OmaMMpvvdJ-ZyCH5tQgCf/s320/ist2_118624-gypsy-fortune-teller.jpg χαρτορίχτρα χθες το βράδυ μου είπε στην περιοχή του λεκανοπεδίου, εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ με 43,5%!
Η ΝΔ είναι στο 32,7%, ο ΛΑΟΣ στο 4%, το ΚΚΕ στο 9,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, ο Χρυσόγελος στο 2,1%




Read more...

ANTE ΓΕΙΑ...





fimotro

Read more...

Η ώρα της αποκαθήλωσης Καραμανλή...


Του Διονύση Νασόπουλου
Ένα κύμα γαλάζιας οργής παρασύρει τον Κων. Καραμανλή, την ώρα που η Ν.Δ. ετοιμάζεται να μπει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Δημόσιες παρεμβάσεις, παρασκηνιακές δηλώσεις, αλλά και τα δημοσκοπικά ευρήματα, δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι πια στο απυρόβλητο, αλλά βρίσκεται στο στόχαστρο σκληρής εσωκομματικής κριτικής για βασικές επιλογές του, με αποκορύφωμα την επίσπευση των εκλογών.

Μπροστά στο φάσμα μιας μεγάλης εκλογικής ήττας, που πολλοί στη Ν.Δ. φοβούνται ότι μπορεί να...

...αποδειχθεί στρατηγικής σημασίας για το κόμμα, κορυφαία στελέχη, αλλά κι ένα σημαντικό τμήμα της γαλάζιας κομματικής βάσης, αμφισβητούν σχεδόν ανοικτά τον σχεδιασμό του Μαξίμου και τις πρωθυπουργικές κινήσεις. Και επιτείνουν με αυτό τον τρόπο και τη συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» στη Ν.Δ., η οποία σταδιακά επισκιάζει ακόμη και την προεκλογική ετοιμασία του κόμματος.

Η καυστική παρατήρηση του υπουργού Άμυνας Ευαγ. Μεϊμαράκη ότι «ίσως δεν έχουμε εξηγήσει επαρκώς τους λόγους για τους οποίους προσφύγαμε σε εκλογές», ερμηνεύθηκε σχεδόν απ΄ όλους στη Ν.Δ. ως αιχμή που δεν στρέφεται μόνο κατά της Ρηγίλλης και την ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού ή κατά του επικοινωνιακού επιτελείου του Πρωθυπουργού. Αλλά στοχεύει και τον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Τις αποφάσεις του, εξάλλου, βλέπουν πολλοί ότι επικρίνει και η Μαριέττα Γιαννάκου, με τις δημόσιες βολές για τα κριτήρια στελέχωσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Εναντιώνεται η βάση. Σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου(πριν από την απαγόρευση δημοσίευσής τους), προκύπτει ότι περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Ν.Δ. εναντιώνεται σχεδόν σε όλες τις επιλογές του κ. Καραμανλή. Από την απόφαση για τις πρόωρες κάλπες έως τα κριτήρια για τους «αποκεφαλισμούς» βουλευτών ή την κατάρτιση της λίστας Επικρατείας, ένα ποσοστό 28-32% των Νεοδημοκρατών θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση.

Επιτελικά στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εικόνα που διαμορφώνεται και αναγνωρίζουν ότι η σχέση «τυφλής εμπιστοσύνης» που είχε η γαλάζια βάση για τον κ. Καραμανλή φαίνεται πως έχει κλονιστεί. Η απογοήτευση που υπάρχει σε ένα σημαντικό τμήμα των γαλάζιων ψηφοφόρων από την αδυναμία του κ. Καραμανλή να νικήσει στην τηλεοπτική «μονομαχία» με τον Γ. Παπανδρέου, από τα ίδια στελέχη ερμηνεύεται και ως «δυσπιστία» για τις ικανότητες του Πρωθυπουργού. Η επόμενη μέρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπουργοί και βουλευτές κινούνται πλέον με το βλέμμα στο μετεκλογικό τοπίο, πεπεισμένοι ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα βρεθεί στο στόχαστρο μόνο για την εκλογική ήττα, αλλά και για όσα προηγήθηκαν. Το εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί, οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα ανοίξει από τις 5 Οκτωβρίου και το θέμα της ηγεσίας, έστω κι αν οι επίδοξοι «δελφίνοι» υποστηρίζουν δημοσίως ότι οι ίδιοι θα στηρίξουν τον Κων. Καραμανλή. «Εμείς έχουμε ηγεσία την οποία θα τη στηρίζουμε σε κάθε της επιλογή», ανέφερε χθες (στον City 99,5) ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ενώ το μήνυμα ότι δεν θα θέσει ζήτημα ηγεσίας έχει σπεύσει να στείλει και η Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν είναι, όμως, λίγοι στη Ν.Δ. εκείνοι που θεωρούν ότι πίσω από αυτή τη θέση κρύβεται ένα μήνυμα προς τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, να ανοίξει μόνος του τη διαδικασία της διαδοχής...


Του χρεώνουν πέντε λάθη

Στο κομματικό παρασκήνιο, κορυφαία και μικρομεσαία γαλάζια στελέχη «χρεώνουν» στον Πρωθυπουργό πέντε βασικά λάθη:

1 Αποφάσισε να επισπεύσει τις εκλογές χωρίς να έχει διαμορφωθεί στο κόμμα το κατάλληλο κλίμα. «Ξαφνικά το κόμμα βρισκόταν απέναντί του», σχολιάζει προβεβλημένος υπουργός, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της πρόωρης κάλπης.

2 Άφησε τα ψηφοδέλτια ανοικτά έως την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα οι αποκλεισμοί να ανοίξουν κατά τόπους νέες πληγές και να προκληθούν κραδασμοί. «Τα ψηφοδέλτια έπρεπε να είναι έτοιμα και να ανακοινωθούν την επομένη της προκήρυξης των εκλογών» λέει βουλευτής του Λεκανοπεδίου.

3 Άφησε να «χαθούν» οι δύο πρώτες εβδομάδες, με αποτέλεσμα η ψαλίδα της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει αντί να περιοριστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκανε την πρώτη ανοικτή συγκέντρωση στις Σέρρες, 14 ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών.

4 Τόσο ο ίδιος όσο και η Ρηγίλλης εμφανίστηκαν να μην έχουν σχέδιο άμεσης δράσης, ούτε και επικοινωνιακό σχεδιασμό. «Διαπιστώσαμε πως περίσσευαν οι αυτοσχεδιασμοί», σημειώνει κορυφαίος υπουργός, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. ξεκίνησε για τις κάλπες με «διαλυμένο πολιτικό σχεδιασμό».

5 Μετά τη μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές απέφυγε κάθε απόφαση (σαρωτικός ανασχηματισμός, αλλαγές στο κόμμα κ.ά.) που θα μπορούσε να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό ή να δώσει ανάσες στη Ν.Δ. Έτσι, το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ παγιώθηκε.
(ΝΕΑ)




Read more...