Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΔΙΑΡΡΟΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος
(από το Έθνος)

Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκονται από χθες το μεσημέρι οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν για λογαριασμό της κυβέρνησης και περιλαμβάνουν και την καταγραφή των αντιδράσεων της κοινής γνώμης μετά τις δύο τηλε-μαχίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρήματα δεν δικαιώνουν την αισιοδοξία για ανατροπή του προεκλογικού κλίματος που εκπέμπουν τα τελευταία 24ωρα ορισμένα στελέχη της ΝΔ, τα οποία εκμεταλλεύονται τον νόμο για την απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων προκειμένου να τονώσουν το ηθικό των μελών της βάσης του κόμματός τους. Σύμφωνα με τις... μετρήσεις που διενεργήθηκαν αυτή την εβδομάδα, τα ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ δείχνουν σαφώς σημάδια ανάκαμψης, τα οποία οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα της κάλπης και όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα και δη στα δύο μεγαλύτερα, οι ψηφοφόροι επιστρέφουν σε ένα ποσοστό στις επιλογές που έκαναν στην προηγούμενη αναμέτρηση.
Το γεγονός της αύξησης της συσπείρωσης συνδυάζεται με στοιχεία που δείχνουν ότι έχει περιοριστεί -σε μικρό βαθμό αυτή την ώρα- η διαρροή ψηφοφόρων της ΝΔ προς τον ΛΑΟΣ.
Αντίθετα, η ΝΔ εξακολουθεί να «χάνει» προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό εκείνων που την επέλεξαν το 2007 εξακολουθεί να ανήκει στους «αναποφάσιστους».
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το σημαντικό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει παγιωθεί και η διαφορά δεν εμφανίζει αξιοσημείωτες μεταβολές, σε σχέση με εκείνη που είχε καταγραφεί από όλες τις δημοσκοπήσεις πριν από την απαγόρευση της δημοσιοποίησης των μετρήσεων. Το ποσοστό αυτό «κινείται» κοντά στο 6%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των τελευταίων μετρήσεων, δείχνει να μπαίνει -έστω και με οριακό ποσοστό- στη Βουλή, ενώ το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του.
Νέος κύκλος δημοσκοπήσεων θα υπάρξει το Σαββατοκύριακο και με βάση τα αποτελέσματα αυτά θα καθοριστεί η στρατηγική της ΝΔ στην τελική ευθεία.
Ο στόχος της Ρηγίλλης είναι να μηδενιστούν οι διαρροές προς τον ΛΑΟΣ και να επιστρέψει το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2007, που σήμερα -δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές- εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Β. Μεϊμαράκης σε δηλώσεις του (ρ/ς Real FM) εξέφρασε την άποψη ότι «ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου επηρεάστηκε από τα ντιμπέιτ». «Η αδιευκρίνιστη ψήφος και η ψήφος διαμαρτυρίας προς άλλα κόμματα» -προσέθεσε- «αποτελούν μία δεξαμενή στην οποία μπορεί να απευθυνθεί η Νέα Δημοκρατία. Πρέπει αυτές τις μέρες να εξηγήσουμε ακόμα περισσότερο το διακύβευμα των εκλογών και να πείσουμε τους πολίτες».
Η Ντ. ΜπακογιάννηΗ κυρία Ντ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «είναι εφικτή η ανατροπή των δημοσκοπήσεων», ενώ ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος υποστήριξε (ρ/ς City 99,5) ότι «εάν τα στελέχη του κόμματος στοχεύσουν στην αύξηση του βαθμού συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας, η απόσταση που μας χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ διαρκώς θα μικραίνει».
Τέλος, ο κ. Λ. Ζαγορίτης τόνισε (ρ/ς «Κανάλι 1») ότι «το κλειδί για τη ΝΔ είναι η συσπείρωση» και προσέθεσε: «Αν επιτύχουμε -και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε-, οι Νεοδημοκράτες που ψήφισαν το 2007 στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να ψηφίσουν στις εκλογές, το αποτέλεσμα θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό το οποίο εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις. Ηδη αυτή η συσπείρωση ανεβαίνει μετά τις δύο πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις του πρωθυπουργού στα ντιμπέιτ, ιδίως στο δεύτερο ντιμπέιτ, στη μονομαχία με τον κ. Παπανδρέου».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Εως και 17,6% η αδιευκρίνιστη ψήφος
Οι έξι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν από την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου έως την τελευταία ημέρα δημοσιοποίησης (Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου), κατέγραψαν ποσοστά αναποφάσιστων τα οποία ξεκινούσαν από το 5,6% και έφταναν μέχρι το 17,6%.
Σημειώνεται πως πολλές από τις εταιρείες -κυρίως αυτές που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου- προσμετρούν όχι μόνο όσους απαντούν «δεν ξέρω - δεν απαντώ» ή «δεν έχω αποφασίσει ακόμη», αλλά και όσους δηλώνουν ότι μπορεί να επιλέξουν την αποχή ή το «λευκό ή το άκυρο».
Σημειώνεται ότι ένα σεβαστό τμήμα των ψηφοφόρων, που δεν δηλώνει στις μετρήσεις της κοινής γνώμης την προτίμησή του σε ένα κόμμα, είτε έχει πάρει την απόφασή του αλλά δεν το εκδηλώνει, είτε θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις την τελευταία εβδομάδα.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ
Ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης της ΝΔ κατέγραψαν όλες οι δημοσκοπήσεις, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε υψηλά ποσοστά της κομματικής του συσπείρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 9% των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις εκλογές του 2007 τη ΝΔ μετακινούνται προς το ΠΑΣΟΚ και το 5,4% προς το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις διαρροές του προς τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Βαπτίζει μονόδρομο τα οικονομικά μέτρα
Τους άξονες του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ ανέλυσε αργά χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ρηγίλλης στο Αιγάλεω.
Ο κ. Κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που ο ίδιος πρότεινε αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα και κάλεσε τους πολίτες να τον εμπιστευθούν ξανά.
Εδωσε έμφαση στην ανάγκη «νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών» και επέμεινε ότι βασικός του στόχος -εφόσον εκλεγεί ξανά- θα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ακόμη, άφησε νέες αιχμές κατά του κ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι «τάζει τα πάντα στους πάντες».
Ο κ. Κ. Καραμανλής μεταβαίνει σήμερα στην Κοζάνη, όπου το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: