Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Αλεξιάδης: Πιο δίκαιος και πιο αναλογικός ο ΕΝΦΙΑ το 2016...


 Ο ΕΝΦΙΑ το 2016 θα είναι στο ίδιο επίπεδο από άποψη εσόδων, όμως στο εσωτερικό του φόρου θα είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Για το περιουσιολόγιο είπε ότι υπάρχει...

δέσμευση για ολοκλήρωσή του εντός του 2015.
Ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι θα χρησιμοποιηθεί το πλαστικό χρήμα στον έπακρο βαθμό, τόσο για να σταματήσει η αστειότητα, όπως ειπε, με τις αποδείξεις, που ο κόσμος μαζεύει χαρτάκια, όσο και για την πάταξη της φοροδιαφυγής...

Read more...

Τα 5 «ψαλίδια» στις συντάξεις...



Μπαράζ ανατροπών έρχεται στις συντάξεις, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, ενώ προβλέπεται μεγαλύτερο «πέναλτι» για όσους αποχωρούν πρόωρα. 

Επίσης, από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου (που καταβάλλεται στο τέλος Αυγούστου) θα υπάρξει...
μεγαλύτερη εισφορά για υγειονομική περίθαλψη.

Την επόμενη πενταετία αναμένεται να επηρεαστούν 80.000 ασφαλισμένοι που θα στραφούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση και περίπου 100.000 που θα πάρουν σύνταξη με τα κατώτατα όρια (π.χ. μανάδες). Ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορά 70.000 ασφαλισμένους που βγαίνουν φέτος στη σύνταξη, ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η όποια αλλαγή είναι οριακή.

Όσον αφορά στην αύξηση της εισφοράς στην υγειονομική περίθαλψη, το μέτρο αφορά το σύνολο των συνταξιούχων. Το φθινόπωρο θα κριθεί και η «τύχη» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή αν δεν βρεθούν στο ενδιάμεσο ισοδύναμα μέτρα. Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει με τη βοήθεια του ειδικού σε θέματα ασφαλιστικού Δικαίου Διονύση Ρίζου τις αλλαγές που μπαίνουν σε ισχύ:1. Αυξάνεται η ποινή σε όσους επιλέγουν να στραφούν στην πρόωρη έξοδο, με μεγάλους χαμένους τους πενηντάρηδες. Η έξτρα περικοπή θα είναι 10% και θα διαρκεί μέχρι να φτάσει ο ασφαλισμένος το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης (δηλαδή, μάξιμουμ για μία πενταετία).

Μέχρι τώρα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση ήταν 6% τον χρόνο (δηλαδή, 30% την πενταετία) σε περίπτωση πρόωρης εξόδου. Το ίδιο ποσοστό περικοπής ισχύει και για τους δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά. Όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 έχουν μικρότερο πέναλτι, που διαμορφώνεται στο 4,5% τον χρόνο (δηλαδή 22,5% την πενταετία).

Πλέον προστίθεται ένα επιπλέον 10%, με αποτέλεσμα συνολική η μείωση για όποιον αποχωρεί πέντε έτη νωρίτερα να είναι 40% (ή 32,5% για δημοσίους υπαλλήλους που κλείδωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010).

2. Με μικτό τρόπο θα υπολογίζονται οι συντάξεις, καθώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που είχε ψηφιστεί το 2010. Μάλιστα, οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά αι για όσους άνοιξαν την πόρτα εξόδου μετά την 1η Ιανουαρίου και μέχρι τώρα είχαν περιοριστεί στην προσωρινή σύνταξη. Για το τελικό ποσό λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

- Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τις διατάξεις που ίσχυαν. Δηλαδή με ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξιμες αποδοχές 80% για τα έτη μέχρι 2007 και 72% για τα έτη 2009-2010 επί τα 35α που έχουν συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010.

- Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλιση από 1ης Ιανουαρίου 2011 έως την ημερομηνία εξόδου και υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές των νόμων 3863 και 3865/2010. Επίσης όλοι οι εν λόγω ασφαλισμένοι δικαιούνται τμήμα της Βασικής Σύνταξης. Από το άθροισμα αυτών των ποσών θα προκύψει το τελικό ποσό της σύνταξης.Έτσι για παράδειγμα, δημοτικός υπάλληλος ΔΕ 59 ετών, ο οποίος προσελήφθη με σύμβαση στον Δήμο το 1983, έχει δύο χρόνια στο ΙΚΑ, έναν χρόνο στρατιωτικής θητείας και έπαιρνε βασικό μισθό 950 ευρώ τον Οκτώβριο του 2011, καθώς συμπλήρωσε την 25ετία για θεμελίωση το 2010 εάν θέλει να συνταξιοδοτηθεί με 35ετία στην ηλικία των 58 ετών θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο του ΙΚΑ αλλά και να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία. Εάν αποχωρήσει σήμερα θα λάβει 879,3 ευρώ κύρια σύνταξη. Με τον παλαιό τρόπο θα λάμβανε 860,9 ευρώ.

3. Σημαντική αλλαγή έρχεται σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν με λίγα χρόνια ασφάλισης και οι εισφορές τους βασίζονταν σε χαμηλές αποδοχές. Μεγάλοι χαμένοι είναι και όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση και έχουν λίγα ένσημα στον συμμετέχοντα φορέα, με συνέπεια το εν λόγω τμήμα να υπολογίζεται με τα κατώτατα όρια.

Σύμφωνα και με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, το νέο κατώτατο όριο που θα χρησιμοποιείται για τους υπολογισμούς της σύνταξης για τον χρόνο από 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά θα είναι στα 392 ευρώ, σε αντίθεση με το κατώτατο όριο των 486 ευρώ που χρησιμοποιείτο έως σήμερα. Έτσι πέραν του ότι με τη νέα ρύθμιση το ποσό των κατώτατων ορίων θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας το ποσό αυτό θα είναι κατά 90 ευρώ περίπου χαμηλότερο.

Το μέτρο αυτό θίγει ιδιαίτερα τις μητέρες ανηλίκων που έφευγαν από το ΙΚΑ με μειωμένη σύνταξη, καθώς από τα 600 ευρώ κατά μέσο όρο θα περιοριστούν στα 320 με 340 ευρώ.

4. Για ακόμη έναν χρόνο ο υπολογισμός της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται με τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2011 και όχι τις σημερινές ή αυτές που λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Έτσι ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάλληλος έχει λάβει μισθολογική αύξηση μέσω κλιμακίου την τελευταία τετραετία, αυτό δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Επί των ποσών σύνταξης η εν λόγω ρύθμιση αφήνει χαμένους τους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αλλά και όσους έχουν θέση που προϋποθέτει τη λήψη του σχετικού επιδόματος. Με το ενιαίο Μισθολόγιο η σύνταξή τους θα μπορούσε να είναι ακόμη και 120 με 140 ευρώ μεγαλύτερη από τον υπολογισμό με τον μισθό του 2011.

5. Οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη, θα πάνε στο 6% στην κύρια σύνταξη και στο 6% στην επικουρική σύνταξη. Αυτό θα εφαρμοστεί από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου (που θα καταβληθεί στο τέλος Αυγούστου), ενώ σε τρεις ισόποσες δόσεις θα μοιραστούν τα αναδρομικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800 ευρώ θα έχει μείωση 15 ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ ειδικά για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα έχει μία περικοπή 27 ευρώ. Αντίστοιχα για μια κύρια σύνταξη 1.200 ευρώ η μείωση του Σεπτεμβρίου θα είναι στα επίπεδα των 20 ευρώ, ενώ για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα είναι στα 37 ευρώ.

Στις κύριες συντάξεις η επιπλέον εισφορά 2% για παροχές ασθενείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ θα υπολογιστεί επί του αρχικού μικτού μηνιαίου ποσού (δηλαδή πριν από τις περικοπές). Στις επικουρικές συντάξεις ο υπολογισμός θα είναι διαφορετικός, καθώς το 6% θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more...

Θα παίρνουν ΑΦΜ και τα νεογέννητα...


Τον Ιανουάριο του 2016 θα ανοίξει τις πύλες του το περιουσιολόγιο. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία των φορολογουμένων για τις τραπεζικές καταθέσεις τους στην Ελλάδα, τα ακίνητα που διαθέτουν, τις δαπάνες σε ιδιωτικά σχολεία κ.λπ.. 

Από τον Ιανουάριο...
οι φορολογούμενοι, με τους κωδικούς που διαθέτουν για το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet, θα εισέρχονται στη νέα εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Εφόσον διαφωνούν, θα πρέπει με τα απαραίτητα παραστατικά να μεταβαίνουν στις εφορίες για να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις. Όπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, και σε δεύτερη φάση, πιθανόν από το 2017, θα ενταχθούν έργα Τέχνης και κοσμήματα, αφού προηγουμένως αυτά εκτιμηθούν. 

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα και όπως αναφέρει το ίδιο ανώτατο στέλεχος, τα παιδιά που θα γεννηθούν από την 1-1-2016 με την εγγραφή τους στο ληξιαρχείο θα λαμβάνουν και αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όπως αναφέρει η κυριακάτικη εφημερίδα.

Όσον αφορά στα αδήλωτα εισοδήματα, όσοι δεν σπεύσουν να τα δηλώσουν με τη δημιουργία του περιουσιολογίου θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως να φθάσουν και σε μια έμμεση κατάσχεση των εισοδημάτων αυτών. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα θα τα δηλώσουν και θα φορολογηθούν με τον συντελεστή φορολογίας που ίσχυε τη χρονιά που διαπράχθηκε η φοροδιαφυγή.

Ο συντελεστής μπορεί να φθάσει μέχρι και το 45%. Εφόσον δηλωθούν δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα αίρονται και οι ποινικές διώξεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι εξαντλητικά, που θα φθάνουν έως και 100% του ποσού που δεν δηλώθηκε στην εφορία. Κάθε αλλαγή περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων θα πρέπει να αποδεικνύεται από νόμιμα παραστατικά και να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Στα περιουσιακά στοιχεία που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας, θα επιβάλλονται προσαυξήσεις και ποινές, οι οποίες (στις μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής) θα είναι ακόμη και ισόποσες με την αξία του περιουσιακού στοιχείου. Για όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό, οι ρυθμίσεις θα είναι σαφώς καλύτερες.

Για παράδειγμα, εάν τοποθετηθούν σε ελληνικές τράπεζες ή επενδυθούν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου θα υπάρχει μια μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 5 ή 10 μονάδες. Ωστόσο, το μέτρο θα πρέπει να συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αντίκειται στο Κοινοτικό Δίκαιο.

Σημειώνεται ότι με τη δημιουργία του περιουσιολογίου καταργείται η δήλωση «πόθεν έσχες».

real.gr

Read more...

Ανοικτά σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου ...



Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει κανονικά το νέο σχολικό έτος διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας με αφορμή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ενώ διευκρινίζουν ότι,... όπως κατά κανόνα συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (π.χ. αποσπάσεις), που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, θα γίνουν κανονικά και θα εξαιρεθούν από τους περιορισμούς τους οποίους επιβάλλει η προεκλογική περίοδος.
Εν τω μεταξύ, να «ξεπαγώσουν» οι προσλήψεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων στους δήμους, όπως στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά να προβλεφθεί άρση της αναστολής των διαδικασιών προσλήψεων για το προσωπικό που απασχολείται στα συγχρηματοδούμενα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ για την ομαλή λειτουργία τους ζητά, επίσης, την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη στελέχωσή τους....

Read more...

Όλα τα κόμματα «άδειασαν» την Κωνσταντοπούλου...



ΝΔ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν πως δεν θα παρευρεθούν στη συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που συγκάλεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς όπως αναφέρουν η συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν έχει...
περιεχόμενο. Τελικά σε άδεια αίθουσα, παρουσία μόνο εκπροσώπων από την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την αναβολή της συνεδρίασης για αύριο Κυριακή στις 20:00.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε συγκάλεσεi τη διάσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ανακοίνωσαν πως δεν θα συμμετέχουν, ενώ η ΝΔ φαίνεται πως εγκαταλείπει τη σκέψη να συζητηθεί στην διάσκεψη η πρόταση για σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής. 

Όπως ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, οι εκπρόσωποι της ΚΟ του ΚΚΕ δεν θα πάρουν μέρος στη σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων, υποστηρίζοντας πως η συνεδρίαση δεν έχει κανένα απολύτως αντικείμενο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και ουσιαστικά βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει κανέναν λόγο για πραγματοποίηση της σημερινής διάσκεψης των προέδρων, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

Η συνεδρίαση, που ήταν προγραμματισμένη για τις 18:00, αναβλήθηκε, καθώς δύο ώρες μετά την ώρα έναρξης είχαν προσέλθει μόνο εκπρόσωποι από τη «Λαϊκή Ενότητα», ενώ το κανάλι της Βουλής είχε προγραμματίσει να τη μεταδώσει ζωντανά...

tvxs.gr

Read more...

Τσίπρας: Εχουν κοντά ποδάρια, αυτοί που καθυστερούν τις εκλογές...


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ«Εμείς τώρα στη μάχη. Προχωράμε μπροστά. Ανοίγουμε δρόμους».
Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο  Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τη σύσκεψη που είχε με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, θέτοντας στο επίκεντρο το...
κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς για την επόμενη τετραετία.

Οπως είπε, στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μην ασχολείστε με τα τεχνάσματα καθυστέρησης των εκλογών. Αυτά έχουν κοντά ποδάρια» και ο κόσμος καταλαβαίνει. Εμείς τώρα στη μάχη. Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να καταθέσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς για την επόμενη τετραετία. Το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να βγάλει το τόπο από τη κρίση, με το λαό μας όρθιο. Αυτό είναι τώρα το δικό μας καθήκον. Προχωράμε μπροστά, ανοίγουμε δρόμους»...

 

Read more...

Παππάς: Καμία συνεργασία με ΝΔ, "Ποτάμι" και ΠΑΣΟΚ...


pappas-kamia-sunergasia-me-nd-potami-pasok
Ο Λαφαζάνης συμπλέει με το σχέδιο Σόιμπλε...
Δεν θα υπάρξει καμία μετεκλογική συνεργασία με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής".
 «Αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, δεν θα υπήρχε η...
ανάγκη προσφυγής σε πρόωρες εκλογές», τονίζει στη συνέντευξή του. «Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ υπήρξε εποικοδομητική. Και πιθανά θα επαναληφθεί, ακόμα κι αν είμαστε αυτοδύναμοι», σημειώνει.

Αναφερόμενος σε όσους αποχώρησαν για το κόμμα του Π. Λαφαζάνη, τους κατηγορεί για πορεία προς τη δραχμή και για συμπόρευση με το σχέδιο Σόιμπλε. «Είναι η ώρα οι σύντροφοι της Αριστερής Πλατφόρμας και όσοι τους ακολουθούν στο νέο πολιτικό εγχείρημα να παραδεχθούν ότι συμπλέουν με το σχέδιο του Σόιμπλε και άλλων ακραίων ευρωπαϊκών δυνάμεων για επιστροφή δηλαδή στη δραχμή, σε συμφωνία με τους εταίρους, δηλαδή με μνημόνιο. Αυτό σημαίνει η άποψη που διατυπώθηκε από τον Π. Λαφαζάνη περί ''συντεταγμένης εξόδου'' από το ευρώ», αναφέρει.

Στο εσωκομματικό μέτωπο, ο κ. Παππάς στέλνει σαφές μήνυμα λέγοντας ότι θέση στις λίστες έχουν όσοι «θέλουν να σχεδιάσουμε το νέο πρόγραμμα της αριστερής κυβέρνησης και να συνεχίσουμε τον αγώνα της διαπραγμάτευσης».

Read more...

«Οδηγούμαστε σε κάλπες για μικροκομματικούς λόγους»...


giorgos-elenopoulos-arxeio
Τις εξελίξεις που προκύπτουν από την παραίτηση της κυβέρνησης σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Ελενόπουλος. 
Ο κ. Ελενόπουλος τονίζει ότι ενώ η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης οδηγείται για τρίτη φορά σε κάλπες για μικροκομματικούς λόγους.
Ο...
στενός συνεργάτης του πρωην πρωθυπουργού τονίζει ότι παρά την παραδοχή του πρωθυπουργού ότι η χώρα χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή ο δημόσιος διάλογος κυριαρχείται από άλλα ζητήματα ξένα προς τα πραγματικά προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο όπως λέει εντείνεται η εικόνα ανωριμότητας και η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Εν συνεχεία μιλάει για την «απουσία μιας ισχυρής προοδευτικής πρότασης για τη χώρα η οποία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Εμείς πάντα υποστηρίζουμε αυτήν την ανάγκη. Οι προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ούτε λίγες ήταν, ούτε και πρωτοβουλίες σκοπιμότητας».

«Το ΚΙΝΗΜΑ από την ίδρυσή του υπάρχει για να υπηρετεί τη χώρα και για να αποτελέσει τον καταλύτη της ενότητας των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας» προσθέτει ο κ. Ελενόπουλος.


Διαβάστε αναλυτικά το σχόλιο του Γ. Ελενόπουλου:

Η χώρα καταρρέει και όμως, οδηγείται για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες στις κάλπες, για λόγους που δεν έχουν σχέση με το πραγματικό διακύβευμα που αφορά το λαό και τη χώρα, αλλά για μικροκομματικούς λόγους.

Παρά ταύτα, και παρά την παραδοχή και εκ μέρους του σημερινού πρωθυπουργού, ότι η χώρα χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή, στο δημόσιο διάλογο, δεν κυριαρχούν τα πραγματικά προβλήματα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά άλλα ζητήματα, ξένα προς τα πραγματικά προβλήματα.

Ίσως, γιατί ακόμη και αυτοί που τώρα αναγνωρίζουν την αλήθεια, δεν έχουν την τόλμη να σπάσουν αυγά. Ίσως και γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα, καθώς η πολιτική τους φιλοσοφία δεν τους το επιτρέπει.

Αντιλήψεις συντηρητικές, δήθεν φιλολαϊκές, που δεν μπορούν να επιτρέψουν την ανάληψη πολιτικού κόστους.

Κρυπτόμενοι πίσω από ψευτοδιλήμματα και εύκολες υποσχέσεις απέφυγαν να αντιμετωπίσουν, να συγκρουστούν με τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Εντείνουν έτσι την εικόνα ανωριμότητας και την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Τις επιλογές τους πληρώνουν οι Έλληνες με δεκάδες δις Ευρώ.

Δυστυχώς, αυτές οι εκλογές express στις οποίες οδηγείται ο τόπος, δεν προσφέρουν τη δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου και γόνιμης αντιπαράθεσης για τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν το τόπο και τους Έλληνες.

Όπως όλοι βλέπουμε, τα θέματα που κυριαρχούν, ουδεμία σχέση έχουν με τα πραγματικά προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες.

Διαβάστε ολόκληρο  το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

Στον ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψαν το... αποτέλεσμα...


Με βάση κάποιες μετρήσεις που έκαναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (και μία τον Αύγουστο) σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 14 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ προχώρησαν στην απόφαση να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές. 
Μόνο που...
και οι ίδιοι παραδέχονται ότι αφενός οι μετρήσεις αυτές δεν «είναι πλήρως αξιόπιστες», αφού έγιναν κατά τη διάρκεια του θέρους, και αφετέρου έγιναν με τον ΣΥΡΙΖΑ... ενιαίο. Στην απόφασή τους για εκλογές βασίστηκαν κυρίως  στη δημοφιλία που εξακολουθεί να έχει ο κ. Τσίπρας, στο γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε ακόμη κανένα μέτρο, ότι η αντιπολίτευση δεν είναι ακόμη οργανωμένη και βεβαίως στον φόβο για τον Π. Λαφαζάνη. 
Ακόμη όμως κάνουν μετρήσεις στις περίφημες κλειστές συσκέψεις στην Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με αυτές, δίνουν ένα 5% στο κόμμα Λαφαζάνη και προβλέπουν συνολικά εννέα κόμματα στη Βουλή (αν και έχουν κάποιες αμφιβολίες για τους ΑΝΕΛ και το κόμμα του κ. Λεβέντη).

"BHMAτοδότης"

Read more...