Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πρέπει να ενταχθεί άνω του 50% των οφειλετών Αναγκαία για τη βιωσιμότητα των Ταμείων η νέα ρύθμιση για τις οφειλές λέει η κυβέρνηση

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ)
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ)
Αθήνα
Κίνδυνο βιωσιμότητας θα αντιμετωπίσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία αν οι οφειλέτες δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να καταβάλλουν εισφορές, ήταν το συμπέρασμα που κατέληξε η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών μίλησαν για αναγκαία και θετική ρύθμιση και εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσες εταιρείες δεν υπαχθούν. «Σήμερα το κλείσιμο μιας επιχείρησης αποτελεί λύτρωση και όχι τιμωρία», είπαν χαρακτηριστικά.

Για αποδοχή της νέας ρύθμισης με το «πιστόλι στο κρόταφο» έκανε λόγο η ΓΣΕΕ και ευχήθηκε να είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται ανάλογη ρύθμιση.

Ακόμη οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν από την υπουργό Λ.Κατσέλη μέτρα στήριξης της απασχόλησης το 2011 και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα της Κοινωνικής Οικονομίας.

Τη συνδρομή και στήριξη των εταίρων στις δράσει του υπουργείου για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ζήτησε από την πλευρά της η υπουργός.

Γ.Κουτρουμάνης: ρυθμίστε τις οφειλές

Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης για τις επιχειρήσεις και τους οφειλέτες προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανέλυσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ), κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων επαφών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων να ενημερώσουν και να ενεργοποιήσουν τα μέλη τους, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι η εισπρακτικότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, σημειώνοντας ότι ο ένας στους τρεις υπόχρεους δεν καταβάλει εισφορές και χαρακτήρισε τη ρύθμιση συμφέρουσα αφού προβλέπει χαμηλές δόσεις και μακρό χρόνο αποπληρωμής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε, ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η ανταπόκριση στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και τόνισε, ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα υπαχθούν στο νέο διακανονισμό αποπληρωμής θα υποστούν τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

Κρίσιμη για την βιωσιμότητα των Ταμείων χαρακτήρισε την ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου - ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ανέφερε ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές 6,2 δισ. ευρώ προς το ΙΚΑ και 4 δισ. προς τον ΟΑΕΕ. Εκ των οποίων το 1,2 δισ. έχει ήδη ρυθμιστεί.

Ο κ. Κορκίδης τάχθηκε κατά της περαιτέρω μείωσης των αποδοχών η οποία θα ζημιώσει τα Ταμεία και τις επιχειρήσεις και υποστήριξε ότι η στασιμότητα στους ρυθμούς ανάπτυξης οφείλεται στην αυξημένη φορολογία και όχι στη μείωση του μισθολογικού κόστους, το οποίο μειώθηκε στη χώρα μας κατά 6,5% τον τελευταίο χρόνο..

Τέλος ο κ. Κορκίδης εξέφρασε την αντίθεσή του με την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και τόνισε ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα το κλείσιμο μιας επιχείρησης αποτελεί λύτρωση και όχι τιμωρία.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος - ΓΣΕΒΕΕ Δ.Ασημακόπουλου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι τα Ταμεία θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο κατάρρευσης αν δεν καταστεί δυνατόν να ενταχθούν στη ρύθμιση τουλάχιστον το 50% των επιχειρήσεων που οφείλουν εισφορές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, είπε ότι οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται «με το πιστόλι στον κρόταφο» να αποδεχθούν μια πιο ευέλικτη λύση ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «είναι αυτή η τελευταία φορά που με τέτοιες έκτακτες διαδικασίες επιχειρούν να λύσουν προβλήματα ρευστότητας και συμπεριφορών των εργοδοτών».

» Γιατί υπάρχουν μέσα σ αυτήν την κατάσταση δυο ειδών εργοδότες. Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την κρίση ως πρόσχημα και δεν πληρώνουν ή που τώρα έχουν πρόβλημα και αδυνατούν να πληρώσουν, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που για δεκαετίες είναι μπαταχτσήδες που εισφοραδιαφεύγουν και εισφοροκλέπτουν και δεν έχει ασκηθεί εναντίον τους κανένα ένδικο μέσο» πρόσθεσε.

«Αυτό που ζητήσαμε εμείς ως έσχατο μέτρο για την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης είναι να υπάρχουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους ξανακάνουν το γνωστό τέχνασμα να ενταχθούν στη ρύθμιση, να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και μετά να στρίψουν και να μην πληρώνουν. Τότε θα πρέπει αμέσως να κινούνται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης που σημαίνει κατασχέσεις πλειστηριασμοί, δήμευση περιουσιών αυτών που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία» είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Με την εφαρμογή της ρύθμισης η οποία θα ισχύει μέχρι 31/12/2012 δίνεται η δυνατότητα αναστολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές μέχρι 31/12/2010, αρκεί να καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες εισφορές από 1/1/2011 προσαυξημένες κατά το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Κατά την εφαρμογή της προηγούμενης ρύθμισης από τις 282.886 επιχειρήσεις που χρωστούσαν στο ΙΚΑ οι 62.186 ρύθμισαν τις οφειλές τους και από τις 400.000 που όφειλαν στον ΟΑΕΕ περίπου οι 11.000.

Τη στήριξη των εταίρων ζητά η Κατσέλη

Κατά τη συνάντηση η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη, ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους και για τις τρέχουσες δράσεις του υπουργείου σχετικά με το πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας και για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ).

Η υπουργός Εργασίας ζήτησε τη συμμετοχή και τη στήριξη των κοινωνικών εταίρων μέσω της ενεργούς δραστηριοποίησής τους και σημείωσε τη σημασία της προετοιμασίας του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας για αναπτυξιακές δράσεις, οι οποίες σε περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να υλοποιηθούν το γρηγορότερο δυνατόν.

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα της Κοινωνικής Οικονομίας, ενώ αναγνώρισαν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης της απασχόλησης το 2011.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσω του προγράμματος για την Κοινωνική Οικονομία, ενώ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία της Eurostat για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα είπε ότι πέρα από την ρυθμισμένη αγορά υπάρχει και η αρρύθμιστη, όπου οι εργοδότες με πρόσχημα την κρίση έχουν οδηγήσει σε συμπίεση των αμοιβών και των εργασιακών δικαιωμάτων και ότι θα ήταν αφελής αν πίστευε κάποιος ότι σε μια οικονομία με ύφεση 4% θα παρέμειναν αλώβητα τα εργασιακά δικαιώματα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις κλαδικές συμβάσεις επανέλαβε τη θέση του ότι βρίσκονται στο στόχαστρο «τουλάχιστον της τρόικα», τις χαρακτήρισε «τελευταίο ανάχωμα των εργαζομένων» και τόνισε ότι «αν επιχειρηθεί η κατάργηση της νομοθετικής πρόβλεψης που θέλει να επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις και να κηρύσσονται υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις, τότε η σύγκρουση θα είναι πολύ μεγάλη».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στη Βουλή δικογραφία κατά του Χρ.Μαρκογιαννάκη για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα

Μετά την προκαταρκτική εξέταση

Ο πρώην υπουργός κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Ο πρώην υπουργός κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Αθήνα
Διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης ποινική δικογραφία κατά του τέως υφυπουργού Δημόσιας Τάξης και μετέπειτα αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την υπόθεση της ενοικίασης πυροσβεστικών ελικοπτέρων το 2009.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Κατσιρώδη, ύστερα από την προκαταρκτική εξέταση της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου, η δικογραφία σχηματίσθηκε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου περί μη χρηστής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας στο πλαίσιο σύναψης των συμβάσεων μίσθωσης των ελικοπτέρων SIKORSKY-64E μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Πυροσβεστικού Σώματος αφενός και της εταιρείας I.C.S.S. AE αφετέρου, κατά του υφυπουργού και μετέπειτα αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Στο έγγραφο του αντεισαγγελέα κ. Κατσιρώδη σημειώνεται ακόμη ότι διαβιβάστηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών αντίγραφα υπομνημάτων του πρώην υπουργού, με τα οποία καταγγέλλει τους ήδη υπουργούς Χρήστο Παπουτσή, Σπύρο Βούγια και Μανώλη Όθωνα.

Από πλευράς κοινοβουλευτικής διαδικασίας είτε με τις υπογραφές εξήντα βουλευτών προκειμένου για Εξεταστική Επιτροπή, είτε τριάντα βουλευτών για Προκαταρκτική Επιτροπή μπορεί να κατατεθεί αντίστοιχη πρόταση περαιτέρω διερεύνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Φαρμακοποιοί: «Εάν πληρωθούμε σταματάμε την απεργία» Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθούν άμεσα στους φαρμακοποιούς 100 εκατομμύρια ευρώ


Να ξαναρχίσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου από τη στιγμή που θα διαπιστώσουν ότι έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή τους από τον ΟΠΑΔ, προτείνει στα μέλη του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Σήμερα το μεσημέρι οι εκπρόσωποι του Συλλόγου συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο και τον υφυπουργό Μιχάλη Τιμοσίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχε τηλεφωνικά, σε ανοιχτή ακρόαση, και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθούν άμεσα στους φαρμακοποιούς 100 εκατομμύρια ευρώ για συνταγές που εκτελέσθηκαν από τα φαρμακεία τους δύο πρώτους μήνες του 2011.

Επίσης, στα μέσα Απριλίου θα εξοφληθούν τα χρέη του 2010 (Ιανουάριος - Οκτώβριος 2010) και τον Αύγουστο οι δύο τελευταίοι μήνες του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών για την εξόφληση των χρεών του 2010 θα καταβληθούν συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ.


Read more...

Έξαλλη με την Μπιρμπίλη η Διαμαντοπούλου!



Μείζονα ενδοκυβερνητική κρίση προκαλεί η συνέντευξη της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη στα ΝΕΑ, καθώς υποστηρίζει ότι... η ΔΕΗ, αλλά και η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες του nonews-news.blogspot.com, πολλοί υπουργοί που θεωρούν "μονόδρομο" το Μνημόνιο έχουν ήδη επικοινωνήσει με το γραφείο του πρωθυπουργού και έχουν προβεί σε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας για τη συνέντευξη της υπουργού Περιβάλλοντος. Οι ίδιες αξιόπιστες πηγές μας μεταφέρουν την πληροφορία ότι οργισμένη φέρεται η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Η κ. Διαμαντοπούλου, σε επικοινωνία που είχε με το Μέγαρο Μαξίμου, φέρεται να υποστήριξε ότι "τέτοιες δηλώσεις γελοιοποιούν την κυβέρνηση στην Ευρώπη, αφού ήδη δεσμευθήκαμε για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ". Μάλιστα, ζήτησε να υπάρξει "επανόρθωση" των δηλώσεων Μπιρμπίλη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, "απειλώντας" ότι αν δεν γίνει αυτό, θα διαφοροποιηθεί η ίδια δημόσια.



Read more...

Στη Βουλή με “βόμβα” το σκάνδαλο Παπακωνσταντίνου

Ενώ το ΙΚΑ “τρέχει” στα δικαστήρια τον mr. Express Service…


http://img.protothema.gr/CF13DF44DCA7926E76AF8F5D713235D5.jpg

Μία νέα διάσταση στο σκάνδαλο του υπουργού Express Service δίνει με ερώτησή του στην Βουλή ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος και προέρχεται από τον χώρο των εφοριακών.

Με ερώτησή του που κατατέθηκε με αφορμή το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας, ο κ. Βρούτσης ερωτά, μεταξύ άλλων. τον υπουργό Οικονομικών εάν τα 27 εκατ. ευρώ ΦΠΑ που έχουν κριθεί ως επιστρεπτέα στην Express Service αν το ποσό αυτό οφείλεται στην επιχείρηση ή στους συνδρομητές της που το κατέβαλαν ως μη όφειλαν!

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε χτες ως “επιστρεπτέο” - πρέπει να επιστραφεί – ΦΠΑ ύψους 27 εκατ. ευρώ παρόλο που δεν έχει γίνει, όπως προκύπτει από την ίδια την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο προβλεπόμενος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι αυτό προκύπτει με βάση το ότι από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) ορίζεται ότι η οδική βοήθεια έναντι συνδρομής θεωρείται ασφαλιστική υπηρεσία και συνεπώς δεν υπάγεται στον ΦΠΑ.

Και ο εφοριακός στο επάγγελμα κ. Βρούτσης δίνει μία διάσταση - βόμβα με την ερώτησή του: τα χρήματα αυτά να έχουν εισπραχθεί από την εταιρεία του κ. Ραπτόπουλου από τους πελάτες της, να έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο και τώρα ο ίδιος να τα ζητάει πίσω! Άραγε, για να τα επιστρέψει στους χιλιάδες πελάτες του που ανυποψίαστοι τα κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια και με ποιον τρόπο; - ρωτάμε εμείς;

Αναλυτικότερα, στην ερώτησή του ο κ. Βρούτσης αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (27.3.2011), διαφαίνεται ότι υπήρξε μεροληπτική και προνομιακή φορολογική μεταχείριση υπέρ συγκεκριμένης επιχείρησης και συγκεκριμένου επιχειρηματία, από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών.

Με ανακοίνωσή του, ο αρμόδιος Υπουργός διαψεύδει το δημοσίευμα και διαβεβαιώνει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ωστόσο, προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την ορθότητα των ισχυρισμών της ανακοίνωσης του Υπουργού.

Επειδή, το θέμα που προκύπτει είναι σοβαρό και πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις που να επιβεβαιώνουν την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επειδή, με το Ν.2523/1997 περιγράφεται με απόλυτη σαφήνεια η διαδικασία βάση της οποίας δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό να προβαίνει στην άρση δέσμευσης λογαριασμών.

Επειδή, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνονται σκιές.

ΕΡΩΤAΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Πόσα οφείλουν σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο, είτε με τη μορφή φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ, μισθωτών υπηρεσιών κ.α.), ασφαλιστικών εισφορών, κάθε μορφής τελών οι κάτωθι εταιρείες: EXPRESS SERVICE, EXPRESS SERVICE A.E., ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ;
2. Ήταν, ο κ. I. Ραπτόπουλος, αυτουργός, συνεργός, συνένοχος ή εκπρόσωπος των εταιρειών αυτών ή είχε ιδιότητα που να προκύπτει από την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του Ν.2523/1997, όταν δημιουργήθηκαν οι φορολογικές υποχρεώσεις των ανωτέρω επιχειρήσεων ;
3. Ποιες είναι οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου στις παραπάνω επιχειρήσεις και με βάση πια απόφαση ;
4. Σύμφωνα, με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών οφείλονται από το δημόσιο προς την ατομική επιχείρηση 27 εκατ. € από Φ.Π.Α.. Το ποσό αυτό οφείλεται στην επιχείρηση ή στους συνδρομητές της που το κατέβαλλαν ως μη όφειλαν ;
5. Υπήρξε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για άρση των μέτρων διασφάλισης συμφερόντων του δημοσίου και αν ναι πότε για πιο λόγο ;

Θυμίζουμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, αντί ουσιαστικής απάντησης στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα – ούτε και στα έξι αμείλικτα ερωτήματα που διατυπώσαμε εν συνεχεία – προχώρησε σε απειλές για αγωγή, ενώ προσπάθησε να εκφοβίσει το “Πρώτο Θέμα” επισείοντας τον μπαμπούλα του ΣΔΟΕ, θυμίζοντας υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, των οποίων η τύχη είναι γνωστή…

Read more...

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σύντομα και με τεχνητά δέντρα

Αντιγράφοντας τη φωτοσύνθεση

«Ο κόσμος του μέλλοντος θα λειτουργεί με φωτοσύνθεση σε τεχνητά φύλλα»
«Ο κόσμος του μέλλοντος θα λειτουργεί με φωτοσύνθεση σε τεχνητά φύλλα»
Ουάσινγκτον
Ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν ένα «τεχνητό φύλλο» που μιμείται τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης στα φύλλα των δέντρων. Η συσκευή, ελπίζουν, θα αξιοποιεί τη λιακάδα πιο αποτελεσματικά από τα σημερινά φωτοβολταϊκά συστήματα.

«Εδώ και δεκαετίες, η ανάπτυξη ενός πρακτικού τεχνητού φύλλου είναι ένα από τα "Ιερά Δισκοπότηρα" της επιστήμης. Εμείς πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε» υπερηφανεύεται ο καθηγητής Ντάνιελ Νοσέρα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Στη σημερινή του μορφή, το τεχνητό φύλλο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στο μέλλον, όμως, θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο αποδοτικό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η συσκευή του MIT, μικρή και λεπτή σαν τραπουλόχαρτο, παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Από τη χλωροφύλλη στο πυρίτιο


Στους χλωροπλάστες των φυτών (τα οργανίδια όπου συγκεντρώνεται η χλωροφύλλη) η ηλιακή ενέργεια αξιοποιείται για την παραγωγή σακχάρων, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Ένα ενδιάμεσο στάδιο αυτής της διαδικασίας είναι η διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Αυτό ακριβώς είναι το στάδιο που μιμείται το τεχνητό φύλλο του MIT: Η συσκευή επιπλέει σε ένα δοχείο με νερό και το διασπά σε υδρογόνο και οξυγόνο. Τα αέρια αυτά διοχετεύονται στη συνέχεια σε μια κυψέλη καυσίμου, όπου αντιδρούν ελεγχόμενα και μετατρέπονται εκ νέου σε νερό, παράγοντας ταυτόχρονα ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Δρ Νοσέρα επισημαίνει ότι η εφεύρεση της ομάδας του δεν είναι το πρώτο τεχνητό φύλλο. Μια αντίστοιχη συσκευή είχε παρουσιαστεί πριν από μια δεκαετία στο αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας. Δεν μπορούσε όμως να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, καθώς ήταν κατασκευασμένη από σπάνια και ακριβά υλικά και είχε διάρκεια ζωής μόλις μια μέρα.

Το νέο τεχνητό φύλλο είναι αντίθετα σταθερό και φτηνό. Το κλειδί για την ανάπτυξή του ήταν η ανακάλυψη φθηνών καταλυτών με νικέλιο και κοβάλτιο, οι οποίοι διασπούν εύκολα τα μόρια νερού χωρίς να αλλοιώνονται ή να χάνουν τη δραστικότητά τους.

Τοποθετημένοι με ακρίβεια πάνω σε μια βάση από πυρίτιο, ανάμεσα σε μικροσκοπικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, οι καταλύτες αυτοί είναι ήδη «δέκα φορές πιο αποδοτικοί από τη φωτοσύνθεση» υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα.

«Η φύση λειτουργεί με φωτοσύνθεση» σχολιάζει ο Δρ Νοσέρα. «Πιστεύω ότι ο κόσμος του μέλλοντος θα λειτουργεί με φωτοσύνθεση σε τεχνητά φύλλα» προβλέπει.

Ο καθηγητής του MIT μπορεί κάλλιστα να έχει δίκιο. Πρόσφατα, εξάλλου, υπέγραψε συμφωνία με τον ινδικό όμιλο Tata, με στόχο τη δημιουργία ενός εμπορικού συστήματος με τεχνητά φύλλα σε διάστημα ενάμισι χρόνου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο 1 δισ. η ζημιά για το δημόσιο από τους επανελέγχους

Από το 2003 μεχρι και το 2008


http://img.protothema.gr/DFCD53D5EEDDDC556A11069461BD783E.jpg

Στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται κατά προσέγγιση η ζημία που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο από τους μαϊμού επανελέγχους σε επιχειρήσεις από το 2003 μεχρι και το 2008.

Την εξαιρετικά αυτή σοβαρή υπόθεση ερευνά η εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας και ήδη έχουν κληθεί ως ύποπτοι για κακούργημα 18 οικονομικοί επιθεωρητές οι οποίοι αφού τελούσαν τους ύποπτους επανελέγχους σε επιχειρήσεις στη συνεχεία μηδένιζαν τις οφειλές τους προς το δημόσιο.

Στο πλαίσιο της ερευνάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, έδωσε σήμερα εξηγήσεις με γραπτό υπόμνημα συνταξιούχος οικονομική επιθεωρήτρια η οποία κλήθηκε ως ύποπτη για το αδίκημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νομού περί καταχραστών του δημοσίου.

Συμφωνά με πληροφορίες στο υπόμνημα της η συνταξιούχος επιθεωρήτρια αφήνει αιχμές για τον πρώην γενικό διευθυντή τη οικονομικής επιθεώρησης λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι επανέλεγχοι είναι μια σύνθετη διοικητική διαδικασία και η τελική απόφαση ανήκει στον γενικό διευθυντή της οικονομικής διεύθυνσης ή στον αρμόδιο υπουργό ή υφυπουργό όταν πρόκειται για διαχειριστικό έλεγχο σε εκκλησιαστικούς φορείς».

Η ιδία υποστηρίζει ακόμη ότι ο τελικός υπογραφών ήταν και αυτός που άρχιζε την διαδικασία του επανελέγχου και καθόριζε τον οικονομική διευθυντή που θα τον διενεργούσε.

Η συγκεκριμένη οικονομική επιθεωρήτρια έχει κληθεί από την εισαγγελία να δώσει εξηγήσεις για δέκα συνολικά περιπτώσεις υπόπτων επανελέγχων.

Πρόκειται για επανελέγχους στους δήμους Κάρλας, Θήρας, Χαλκίδας, Ύδρας, Άμφισσας, Λαμίας, Ίου αλλά και για επανελέγχους στο πανεπιστημιακό ινστιτούτο τηλεπικοινωνιακών συστημάτων Κρήτης και στον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας του πανεπιστημίου Κρήτης.

Σε ότι αφορά στην πορεία της έρευνας συνολικά έχουν κληθεί να καταθέσουν 18 οικονομικοί επιθεωρητές, όλοι με την ιδιότητα του υπόπτου και τη διαδικασία της παροχής εξηγήσεων, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή.


Read more...

Δεν αλλάζει το επίπεδο της ελληνικής συμμετοχής στη Λιβύη, τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος

Μόνο επικουρικός ο ρόλος

O υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος
O υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το επίπεδο της ελληνικής συμμετοχής» σε σχέση με την εμπλοκή της χώρας μας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα θα συμμετέχει κατά τον τρόπο που είπαμε, χωρίς δηλαδή ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, μόνο με τη φρεγάτα, με το ιπτάμενο ραντάρ και με το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης αν χρειαστεί. Και ήδη η ελληνική φρεγάτα 'Λήμνος' έχει αναλάβει αποστολή, στο πλαίσιο των εντολών που δίνει ο Ιταλός τακτικός διοικητής, ο οποίος είναι επικεφαλής της δύναμης που επιβάλει αυτή τη στιγμή το εμπάργκο όπλων» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Οι επιλογές που έχουμε κάνει για τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ είναι τέτοιες που να διασφαλίζουν πλήρως τα εθνικά μας δικαιώματα, την εθνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητες που έχουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα μας, κανένα πρόβλημα σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και κανένα μα κανένα πρόβλημα σε σχέση με τον έλεγχο επί του FIR Αθηνών» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης είναι η περιοχή στην οποία αναπτύσσεται η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, το εμπάργκο όπλων, και αναπτύσσεται υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ με Αμερικανό, Καναδό και Ιταλό διοικητές. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Μετέφερα εις τον κ. Υπουργό άλλη μια φορά την έκκληση να μην πέσουν Άραβες από ελληνικά όπλα. Ο κ. Υπουργός με διαβεβαίωσε ότι η συμμετοχή μας εις τα γεγονότα της Λιβύης είναι επικουρική, πράγμα το οποίο ανέπτυξε και πριν από λίγο. Πρέπει να ενεργούμε και να σκεφτόμαστε την επόμενη ημέρα, η οποία δεν θα είναι και μακριά απ’ ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις εις το μέτωπο» δήλωσε από την πλευρά του κ. Καρατζαφέρης.

Την Τρίτη συνεδριάζει η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που έχει ως αντικείμενό της την ενημέρωση από τον κ. Βενιζέλο για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και ειδικότερα στη Λιβύη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έστησαν οδοφράγματα στη λεωφόρο Λαυρίου

Κερατέα

http://img.protothema.gr/944411C1BE45A6D86C0E7E1C7BC21EEC.jpg
Κλειστή παραμένει από τη Δευτέρα το πρωΐ, και στα δύο ρεύματα, η λεωφόρος Λαυρίου, από το Βιομηχανικό πάρκο Κερατέας μέχρι τον Κουβαρά.

Αιτία πρόχειρο οδόφραγμα, με μπάζα, που έχουν στήσει οι κάτοικοι, αντιδρώντας στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα.

Οι κάτοικοι δηλώνουν μάλιστα, ότι ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός επ' αόριστον.

Ο αποκλεισμός προκάλεσε σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν παρακαμπτηρίους δρόμους για να φθάσουν στους προορισμούς τους.

Read more...

Σημάδια ανάκαμψης διαπιστώθηκαν στη διυπουργική για την οικονομία

«Ρηχαίνει η ύφεση»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκαν κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής τόσο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και τα χειρότερα πέρασαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ύφεση ρηχαίνει και εκτίμησε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο για την ελληνική οικονομία. Ως προς τα σημάδια ανάκαμψης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεχιζόμενη βελτίωση των εξαγωγών και στη σταδιακή αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Ως προς το θέμα της της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν ότι παραμένει στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά, όπως προσθέτουν, εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις.

Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχει εγκριθεί το συνολικό πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Την Τρίτη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αποστείλει στις τράπεζες επιστολή, με την οποία θα ζητά αναλυτική αναφορά για την αξιοποίηση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα θέτει και το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών με κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τις επόμενες μέρες ανακοινώνεται το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων Ολοκληρώθηκε η καταγραφή

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο δεν θα ενταχθεί στο πακέτο των 50 δισ. ευρώ, όπως είπε την Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Απασχόλησης Γ. Κουτρουμάνης.

«Έχουμε καταγράψει τα πάντα σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων», είπε σε δηλώσεις του στο ριαδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε συμμετοχή των Ταμείων στο γενικότερο πλάνο που υπάρχει για την αξιοποίηση της περιουσίας, έτσι ώστε να καλυφθούν τα 50 δισ. ευρώ, αλλά κατά έμμεσο τρόπο και εδώ θα υπάρξει μια συμμετοχή των Ταμείων, γιατί τα Ταμεία επιχορηγούνται από το κράτος, κατά συνέπεια όσο καλύτερα αξιοποιούν την περιουσία τους, τόσο λιγότερα χρειάζονται από το κράτος».

Σε ότι αφορά τον ΟΠΑΔ, ο κ Κουτρουμάνης χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την πρακτική των φαρμακοποιών, καθώς, όπως είπε, «οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί γνωρίζουν ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι τον προηγούμενο χρόνο, έχουμε πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων μας, τον Απρίλη θα έχουν πληρωθεί το 80% των υποχρεώσεων και του ΟΠΑΔ».
Read more...

ΔΕΗ: Απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας

Την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές του 2012 για όλους τους πελάτες, εκτός των οικιακών και των μικρών επιχειρήσεων, ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός, ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το 2010.

Την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας περιορίστηκε στο 77,3 % της συνολικής ζήτησης (από 85,6 % το 2009, έχασε δηλαδή περίπου 8 μονάδες) καθώς δραστηριοποιούνται στην αγορά νέοι προμηθευτές ρεύματος ή μεγάλοι καταναλωτές στρέφονται σε απευθείας εισαγωγές. Για το 2011 η ΔΕΗ αναμένει επίσης δύσκολες συνθήκες και αυξάνει (υπερτετραπλασιάζει) την πρόβλεψη για απλήρωτους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, τα κέρδη προ φόρων του 2010 διαμορφώθηκαν σε 740,7 εκατ. ευρώ, έναντι 993,1 εκατ. το 2009 (-25,4%), ενώ τα μετά από φόρους κέρδη, έφθασαν σε 557,9 εκατ. ευρώ, έναντι 693,3 εκατ.(-19,5%).

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 5.811,4 εκατ. ευρώ, από 6.030,4 εκατ. το 2009, μειωμένος κατά 3,6%. Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών) μειώθηκαν κατά 1.450 γιγαβατώρες (-2,7%) σε 51.587 GWh, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 233 GWh (456 GWh έναντι 223 GWh το 2009), ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα στην εγχώρια λιανική αγορά μειώθηκαν κατά 1.683,GWh (-3,2%) και 5,2% αντίστοιχα.

Αναφορικά με τα τιμολόγια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός τόνισε ότι έχουν ήδη γίνει αρκετά βήματα για τον εξορθολογισμό τους, περιορίζοντας μερικώς τις αρνητικές επιπτώσεις από την απώλεια πελατών υψηλού περιθωρίου κέρδους και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού.

"Τα τιμολόγια, πρόσθεσε αναμένονται να απελευθερωθούν πλήρως από τις αρχές του 2012 για όλους τους πελάτες, εκτός των οικιακών και των μικρών επιχειρήσεων, ενώ το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα πρέπει να αντανακλούν τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς. Για την προστασία των οικονομικά ευάλωτων πελατών, θεσπίστηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2011."

Ανάλογες προβλέψεις για τα τιμολόγια περιλαμβάνονται και στο "μνημόνιο".

Άλλα στοιχεία που προκύπτουν από τα αποτελέσματα του 2010:

-Η θερμική παραγωγή τρίτων, ανταγωνιστών της ΔΕΗ (εκτός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) αυξήθηκε κατά 168 % περίπου, σε 4.323 GWh, από 1.614 GWh το 2009. Η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, τόσο της ΔΕΗ όσο και ιδιωτών αυξήθηκε κατά 27 και 327 γιγαβατώρες αντίστοιχα. H παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ήταν μειωμένη κατά 3.102 GWh έναντι του 2009, το δε ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο συνολικό ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ μειώθηκε σε 48% από 51,6% το 2009. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 23 εκατ. ευρώ καθώς μειώθηκε η δαπάνη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

-Η συνολική μείωση των αμοιβών προσωπικού, από την εφαρμογή των νόμων 3833/2010 και 3845/2010, ήταν 204 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 90 εκατ. εξοικονομήθηκαν από τη μείωση των υπερωριών και τις αποχωρήσεις που ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις.

-Μέχρι το τέλος του 2010 είχαν προσληφθεί 1.237 εργαζόμενοι, με βάση τις Προκηρύξεις του 2007ενώ αποχώρησαν 2.349 άτομα. "Το γεγονός αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση κόστους, με αρνητικό όμως αντίκτυπο από την απώλεια τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων σε τεχνικά και χρηματοοικονομικά θέματα, ειδικά σε μια εποχή που η Επιχείρηση είναι εκτεθειμένη σε αυξανόμενα ανταγωνιστικό περιβάλλον".

Τέλος, οι προβλέψεις για απλήρωτους λογαριασμούς μικρών - μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών (μέση και χαμηλή τάση) αυξήθηκαν κατά 113,6 εκατ. ευρώ

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

"Τα αποτελέσματά μας το 2010, παρά την απώλεια πελατών υψηλού περιθωρίου κέρδους και τη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων, ήταν ικανοποιητικά με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται στο 25,8% και τα κέρδη προ φόρων στα € 740,7 εκατ., κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης του κόστους μισθοδοσίας, ως αποτέλεσμα των περικοπών στους μισθούς και του αριθμού των αποχωρήσεων, των σχετικά συγκρατημένων τιμών αγοράς ενέργειας και του ευνοϊκού μείγματος παραγωγής.

Οι σημερινοί μέσοι μισθοί, σε σχέση με τους μισθούς που ίσχυαν πριν την εφαρμογή της πολιτικής μείωσης μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν μειωθεί ανά κατηγορία εργαζομένων από 15% μέχρι περίπου 50%. Η συνολική μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιοποιημένης μισθοδοσίας, ανήλθε σε € 294,1 εκατ. έναντι του 2009.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ΔΕΗ χρηματοδότησε με επιτυχία το επενδυτικό της πρόγραμμα το οποίο για το 2010, έφθασε σχεδόν το € 1 δισ, διατηρώντας ταυτόχρονα επαρκή επίπεδα ρευστότητας.

Το 2010 σηματοδοτήθηκε από την υπογραφή του Μνημονίου με την ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ, επιβάλλοντας σημαντικές εξελίξεις στο ρυθμιστικό περιβάλλον και στον ενεργειακό κλάδο γενικότερα, οι οποίες οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική και λειτουργική δομή της ΔΕΗ.

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη εφαρμογή του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της Μεταφοράς, σύμφωνα με το μοντέλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς (ΙΤΟ), καθώς και του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της Διανομής.

Το 2011, στο οποίο κατά τη γνώμη μας θα επικρατήσει σημαντική μεταβλητότητα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στις αγορές πρώτων υλών, καθώς και δύσκολες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας, αναμένεται να είναι μια χρονιά με πολλές προκλήσεις. H ΔΕΗ θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες και πρωτοβουλίες, προκειμένου να διατηρήσει ηγετικό ρόλο στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας.

Στη ΔΕΗ, είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσουμε την Εταιρεία λειτουργικά αποδοτικότερη, με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έμφαση στην πράσινη ενέργεια και στην ανάπτυξη μιας καθαρά πελατοκεντρικής φιλοσοφίας. Έχουμε ήδη αρχίσει να υλοποιούμε αυτή την αλλαγή, επιδιώκοντας να δημιουργήσουμε πρόσθετη αξία για τους μετόχους μας και τους εργαζομένους μας, καθώς και να συμβάλουμε στην οικονομική ανάπτυξη, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία μας."

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Κ. Βουτσαδάκης
nooz.gr

Read more...

Ερχεται το νέο Λύκειο

nooz.gr
Εντός των ημερών αναμένονται οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας για το νέο Λύκειο. Η Α’ Λυκείου θα είναι τάξη γενικής παιδείας και θα λειτουργεί ως γέφυρα µεταξύ Γυµνασίου και Λυκείου, ενώ η Β’ και Γ’ θα αποτελέσουν τάξεις προοδευτικής "εµβάθυνσης και εξειδίκευσης".

A Λυκείου

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων και του Χρήστου Κάτσικα, στην Α’ Λυκείου θα διατηρηθεί ο βασικός κορµός των σηµερινών υποχρεωτικών µαθηµάτων: Αρχαία, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ιστορία, Μαθηµατικά, Φυσική, Χηµεία και Θρησκευτικά. Τα µαθήµατα επιλογής θα κατατάσσονται σε οµάδες, τις οποίες θα επιλέγουν οι µαθητές. Για παράδειγµα, µια οµάδα θα είναι οι Γλώσσες, µια άλλη τα Καλλιτεχνικά, µια άλλη τα Οικονοµικά κ.ο.κ. Επίσης, θα υπάρχουν ώρες για δραστηριότητες (π.χ. Αγωγή Υγείας, Περιβάλλον) ως µαθήµατα επιλογής.

Β και Γ Λυκείου

Μετά την Α’ Λυκείου που χαρακτηρίζεται τάξη γενικής παιδείας, η Β’ και η Γ’ Τάξη του Λυκείου µετατρέπονται σε προθάλαµο της διαδικασίας εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στις δυο αυτές τάξεις (Β’ και Γ’ Λυκείου) οι µαθητές θα παρακολουθούν υποχρεωτικά µαθήµατα, µαθήµατα επιλογής και δραστηριότητες µε βάση τα οποία θα οδηγούνται στην οµάδα σχολών της επιλογής τους.

Οι Κατευθύνσεις είναι αρχικά δύο στη Β’ Λυκείου, ενώ εξειδικεύονται στη Γ’ Λυκείου σε τρεις, που αντιστοιχούν στις βασικές κατηγορίες σχολών: Πολυτεχνικές Μαθηµατικοφυσικές και Ιατρικές, Οικονοµικές, Πολιτικές, Κοινωνιολογικές και Παιδαγωγικές, Νοµικές και Φιλοσοφικές.Οι σχολές θα είναι αυτές που θα καθορίζουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα.

Η εισαγωγή στις σχολές


Με το νέο σύστηµα οι υποψήφιοι θα µπαίνουν σε σχολή και όχι σε τµήµα. Στο πλαίσιο αυτό η µονάδα υποδοχής του φοιτητή (το ακαδηµαϊκό έτος 2014-15) θα είναι η σχολή που θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του ενιαίου προγράµµατος σπουδών του πρώτου ακαδηµαϊκού έτους (απαιτήσεις, κατανοµή της ύλης σε γενικής διδασκαλίας µαθήµατα).

Με λίγα λόγια, οι τελειόφοιτοι του Λυκείου θα εισάγονται στις νέες σχολές, θα παρακολουθούν κύκλους µαθηµάτων κι ύστερα από εξετάσεις θα κατευθύνονται στην εξειδίκευση που επιθυµούν. Οι φοιτητές δηλαδή θα εντάσσονται στα επιµέρους προγράµµατα σπουδών της σχολής µετά το τέλος του πρώτου έτους, ανάλογα µε τις επιδόσεις και τις προτιµήσεις τους.
Read more...

Διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή πάμε στη Χάγη, το μήνυμα Δρούτσα στην Αγκυρα

Συνέντευξη στην Hurriyet

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρατηρεί τον χάρτη που βρίσκεται στο γραφείο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρατηρεί τον χάρτη που βρίσκεται στο γραφείο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το θέμα της υφαλοκρηπίδας, είτε θα λυθεί στο πλαίσιο των διερευνητικών είτε θα προσφύγουμε στη Χάγη, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet.

Επιπρόσθετα ο κ. Δρούτσας επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, δικαίωμα που παράσχει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

«Η Τουρκία χαρακτηρίζει τη χρήση του δικαιώματός μας αυτού αιτία πολέμου. Αυτό όμως συνιστά ανοιχτή παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ που είναι το πιο ιερό κείμενο του δικαίου της θάλασσας. Και θέλω να ρωτήσω, με αυτό τον τρόπο θέλει να αναπτύξει η Τουρκία το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων;»

Ο κ. Δρούτσας δεν κρύβει την ενόχλησή του για τις δηλώσεις Νταβούτογλου περί Καστελόριζου, ενώ αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να επιθυμεί «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», παραβιάζοντας συστηματικά τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

«Την περασμένη Παρασκευή που η Ελλάδα γιόρταζε την εθνική της εορτή, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Αθηνών.

» Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα δικαιώματά της χρησιμοποιώντας κάθε αναγκαίο μέσο. Το μόνο που καταφέρνει η Τουρκία με τον τρόπο αυτό είναι η ένταση και η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς αυτήν.»

Για τις δηλώσεις περί Καστελόριζου, τόνισε: «Δυσαρέστησε και εμένα, όπως και κάθε Έλληνα».

Για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως «κανείς δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο η Τουρκία των 75 εκατομμυρίων πρέπει να φοβάται την Κύπρο των 750 χιλιάδων. Η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτα αποσύροντας στρατεύματα, πράγμα που θα δώσει ανάσα στο νησί. Και η έννοια της μητέρας πατρίδας είναι κάτι που δεν έχει ισχύ σήμερα.»

Για τα μειονοτικά ζητήματα ο κ. Δρούτσας εκφράζει την επιθυμία του «να ζωντανέψει η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο» και συμπληρώνει: «Θέλω να επισκεφθώ την Ίμβρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Νταβούτογλου. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συζητήσουμε με τους λιγοστούς Έλληνες που έχουν απομείνει στην Τουρκία και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε τη ζωή τους».

Ερωτηθείς εξάλλου αν ενοχλήθηκε από την έκκληση που έκανε ο κ. Νταβούτογλου στη μειονότητα της Θράκης να διατηρήσει τη θρησκευτική και εθνοτική ταυτότητά της, ο κ. Δρούτσας απαντά λέγοντας ότι «κάποιοι στην Τουρκία χρησιμοποιούν τη θρησκεία ή τη γλώσσα και τηρούν στάση κτητική απέναντι σε πληθυσμούς σε γειτονικές χώρες, με σκοπό να αποκτήσουν πάτημα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προελαύνουν οι αντικαθεστωτικοί Οι αντάρτες απειλούν να καταλάβουν τη γενέτειρα του Καντάφι

Την ώρα που οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και όλες οι αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν τεθεί υπό πλήρη ΝΑΤΟϊκό έλεγχο οι αντάρτες σημειώνουν σημαντικές νίκες κατά των δυνάμεων του Καντάφι.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οι αντάρτες κατέλαβαν χθες το Μπεν Τζαουάντ αφού προηγουμένως ανακατέλαβαν την Ρας Λανούφ.

Τώρα βρίσκονται σε απόσταση 140 χιλιομέτρων ανατολικά της Σύρτης, την οποία επιδιώκουν να καταλάβουν.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο «πόλεμος» προπαγάνδας, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει χθες το βράδυ εικόνες - τις οποίες παρουσίασε ως ζωντανή κάλυψη - περιοδείας του Καντάφι με το όχημά του στους δρόμους της Τρίπολης, υπό τις επευφημίες πλήθους υποστηρικτών του.

Ο ίδιος ο Καντάφι δεν διακρίνεται μέσα στο λευκό αυτοκίνητο, αλλά σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, επέβαινε του οχήματος. Το σύντομο οπτικό υλικό, δείχνει τους σωματοφύλακες του Λιβύου ηγέτη να απωθούν το πλήθος που προσπαθεί να πλησιάσει το αυτοκίνητο.

Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν είχε απευθύνει διάγγελμα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Λιβύης ισχυρίστηκε ότι χθες, δυνάμεις των ανταρτών επιτέθηκαν σε σειρά οχημάτων, που η ίδια αποκάλεσε ειρηνική αυτοκινητοπομπή, η οποία κινείτο προς την πόλη προπύργιο των εξεγερμένων, Βεγγάζη, τραυματίζοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 29 πολίτες.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επισήμανε ότι το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην Μπιν Τζαουάντ, μία πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες. Πάντως, δεν υπήρξε περαιτέρω επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα.

Σήμερα, τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του προτίθεται να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Βεγγάζης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας।
tanea.gr
Read more...

Ο Γιώργος διαγράφει τον Άκη


Ο Γιώργος διαγράφει τον Άκη

Μπορεί τα αδικήματα για τις μίζες που δόθηκαν στα υποβρύχια να έχουν παραγραφεί, αλλά κάποιος φαίνεται ότι θα πληρώσει τη νύφη. Ο λόγος για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος οδεύει προς οριστική διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ, άσχετα με τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη διερεύνηση του σκανδάλου.

Ανώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι η οριστική διαγραφή του Άκη έχει ήδη καθυστερήσει προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει μια ενοχική στάση που συγκρούεται με την διακηρυχθείσα πολιτική “όλα στο φως”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πάρει την απόφαση να διαγράψει τον Άκη και αυτό θα γίνει αμέσως μετά τη διαβίβαση του φακέλου του σκανδάλου στη Βουλή.
Το σκάνδαλο των υποβρυχίων που έχει “πράσινη” απόχρωση, η ΝΔ επιθυμεί να το φέρει στη Βουλή ,με πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ ο ΛΑΟΣ υποστηρίζει ότι τα στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν κατ ευθείαν σε προανακριτική.
Στο σκάνδαλο, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ ενέχονται περισσότερα από 70 άτομα. Μεταξύ αυτών πολιτικά πρόσωπα, αξιωματικοί και επιχειρηματίες.
Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστούν με ασφάλεια οι… δύτες που βούτηξαν στα μαύρα νερά της μίζας…

Newpost


Read more...

Mega-λος πόλεμος στο διαδίκτυο!

Mega-λος πόλεμος στο διαδίκτυο!

Mega-λος πόλεμος, που προκαλεί εκκωφαντικό θόρυβο στο διαδίκτυο, ξέσπασε μεταξύ των συντελεστών του δελτίου ειδήσεων του «μεγάλου καναλιού» και του blog fimotro. Ο διευθυντής του Mega Χρήστος Παναγιωτόπουλος, η Όλγα Τρέμη, ο Γιάννης Πρετεντέρης και ο Μανώλης Καψής, κατέθεσαν αγωγές εναντίον του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαγιάννη τον οποίο θεωρούν κάτοχο- διαχειριστή του blog, τον κατηγορούν για πρόκληση ηθικής βλάβης και ζητούν αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ ο καθένας !Οι αγωγές είναι πιθανόν να ανοίξουν το δρόμο για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την ανωνυμία του διαδικτύου, κάτι που- σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost- εξετάζουν οι Τηλέμαχος Χυτήρης και Χάρης Καστανίδης.

Ο Χρ. Παναγιωτόπουλος με δήλωσή του στο newpost.gr κάνει λόγο για «πολλά ανυπόστατα και συκοφαντικά», ενώ ο Γ. Παπαγιάννης με συνέντευξή του στο newpost.gr , παρατηρεί ότι ο διευθυντής του Mega δεν έχει στοιχείο που να τον συνδέει με το fimotro και παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι οι αναρτήσεις που επικαλείται (ο Χρ. Παναγιωτόπουλος) δεν είναι υβριστικές.

Σύμφωνα με το fimotro, στην αγωγή του διευθυντή ειδήσεων και των δημοσιογράφων του Mega αναφέρεται πως το blog έκανε ηλεκτρονική ψηφοφορία με ερώτηση «ποιο από τα παρακάτω δημοσιογραφικά πρόσωπα γλείφει καλύτερα την κυβέρνηση;»

Κύκλοι του καναλιού υποστηρίζουν ότι πολλές φορές τα δημοσιεύματα τα οποία χαρακτηρίζουν «μυθεύματα και αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» ξεπερνούσαν τα όρια, εξέθεταν στελέχη του καναλιού και στοχοποιούσαν τους συντελεστές του δελτίου, οδηγώντας την κατάσταση εκτός ελέγχου, σε επικίνδυνους ατραπούς, που έκαναν τους συντελεστές του δελτίου να νοιώθουν ότι κινδύνευαν οι ίδιοι και η οικογένειά τους. Ωστόσο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με τα στοιχεία που οδηγούν στη βεβαιότητα ότι ο Γ. Παπαγιάννης είναι διαχειριστής του blog.

Δήλωση στο newpost.gr του Χρήστου Παναγιωτόπουλου:

«Έχουν γραφτεί πολλά ανυπόστατα και συκοφαντικά, δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί αυτό. Η υπόθεση είναι στην δικαιοσύνη και εκεί θα ξεκαθαριστούν όλα, δεν θα ήθελα να πω περισσότερα αυτή την ώρα».

Συνέντευξη Γιάννη Παπαγιάννη στο newpost.gr :

Έχετε κάνει τις αναρτήσεις στο fimotro για τις οποίες σας κατηγορούν;

Ο διευθυντής του MEGA δεν έχει κανένα στοιχείο που να με συνδέει με τις αναρτήσεις που επικαλείται, αναρτήσεις οι οποίες από αυτά που διάβασα δεν είναι υβριστικές. Εάν είχε οποιοδήποτε στοιχείο δεν θα έκανε αγωγή αλλά θα προσέφευγε στην αρμόδια αστυνομική αρχή. ·Άλλο είναι το πρόβλημα του διευθυντή ειδήσεων του MEGA. Επειδή δεν έχει κάνει ρεπορτάζ στην επαγγελματική πορεία του, δεν μπορεί να καταλάβει ότι στο διαδίκτυο δεν είναι τηλεόραση. Δημιούργησε ένα site η επισκεψιμότητα και η παρέμβαση του οποίου κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τον ενοχλεί αυτό. Και με την πρώτη ευκαιρία έβγαλε την πίκρα του…

Ποια θα είναι η αντίδραση σας, εν πολλοίς πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτή την αντιδικία;

Είναι πάρα πολύ απλό. Εάν δεν αποδείξει ότι είμαι εγώ ο συντάκτης των κειμένων θα καταθέσω μήνυση και όχι αγωγή. Δεν θα κάνω το ίδιο με τους δημοσιογράφους του MEGA γιατί θεωρώ ότι τους πίεσε ο διευθυντής ειδήσεων του καναλιού. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι δικές μου πηγές.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν θέλει να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις ωστόσο κύκλοι του περιβάλλοντος του υποστηρίζουν ότι θεωρεί βέβαιο ότι εσείς γράφετε όλα αυτά στο fimotro, τα οποία μάλιστα και από τους υπολοίπους θεωρούνται και συκοφαντικά αλλά και… επικίνδυνα…. θεωρούν ότι εσείς τους στοχοποιείτε…Σας απάντησα. Θα κληθεί να το αποδείξει. Και οι αποδείξεις δεν γίνονται με στημένους μάρτυρες. Πρέπει να υπάρξει ταυτοποίηση. Αλλά το ερώτημα είναι άλλο. Ο ίδιος μέσα από το MEGA πόσους έχει στοχοποιήσει; Έχει αναρωτηθεί ποτέ; Ή μήπως του αρέσουν μόνο οι αγιογραφίες στα περιοδικά τηλεοπτικής ύλης; Γιατί παραπονιέται δεν έχω καταλάβει…

Όπως φαίνεται και από την αγωγή σας εμφανίζουν να έχετε προσωπικά μαζί τους. Υπάρχει τέτοιο ζήτημα;

Κύριε Χατζή, τον γνωρίζω ως όνομα επαγγελματικά αλλά όχι προσωπικά. Ούτε έχω συναντηθεί τετ α τετ μαζί του ποτέ! Έχουμε μιλήσει κατά το παρελθόν για άσχετα θέματα δυο φορές στο τηλέφωνο. Αυτό όμως πριν από πάρα πολύ καιρό. Ο Παναγιωτόπουλος μπορεί να υποστηρίζει ότι θέλει. Αυτά όμως θα πρέπει να τα αποδείξει. Διαφορετικά θα τον καλέσω εγώ να δώσει τα στοιχεία·για τα οποία υποστηρίζει ότι με ενοχοποιούν…

Οι αντιδράσεις

Η είδηση των αγωγών, προκάλεσε θύελλα στο διαδίκτυο με δεκάδες blogs και sites να στηρίζουν το fimotro.

«Οι δημοσιογράφοι του Mega έχουν εκατομμύρια – τα κέρδισαν με τον ιδρώτα τους και την τίμια δουλειά τους. Τώρα θέλουν να είναι αποδεκτοί και αξιοσέβαστοι – να τους χειροκροτούμε στο δρόμο. Ε, δεν γίνεται. Το χάσατε το παιχνίδι», γράφει ο Πιτσιρίκος, ενώ το nonews-news παρατηρεί: δέχτηκαν το ράπισμα από το Στάθη και δεν τόλμησαν με τα ονοματάκια τους ούτε για τη τιμή των όπλων να δώσουν μια απάντηση.
Και σε μια πράξη μεγίστης ανανδρίας επέβαλαν – ποιος να τολμήσει να πει όχι – μια καταναγκαστική διαμαρτυρία κατά Στάθη, με … ξένες υπογραφές, των συναδέλφων τους στο MEGA.
Μέχρι για φασιστική νοοτροπία τους κατηγόρησε ο “Ναυτίλος”. Κι αυτοί το βούλωσαν. Κοτούλες.
Στη περίπτωση όμως του blog fimotro παριστάνουν τα γεράκια. Η – χαμένη- αξιοπρέπειά τους, δεν τους επιτρέπει να δεχτούν το καλαμπούρι του ηλεκτρονικού γκάλοπ “ποιος από αυτούς γλύφει περισσότερο τη κυβέρνηση”.

Η αλήθεια είναι ότι το Mega έχει δεχθεί δριμεία κριτική το τελευταίο χρονικό διάστημα για την φιλοκυβερνητική του γραμμή, με αποκορύφωμα τα συνθήματα που φώναξαν εναντίον των συντελεστών του δελτίου διαδηλωτές.

Καταπέλτης ήταν η κριτική που άσκησε ο Στάθης από την Ελευθεροτυπία και το Ναυτίλο: « Είναι κουστουμάτος ταλιμπανισμός, είναι φασισμός, είναι, ακόμα χειρότερα, εθισμός των θεατών στον φασισμό» έγραψε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας: «με νοιάζει ότι είναι όνειδος για τη δημοσιογραφία, πληγή για τη δημοκρατία, ντροπή για την πολιτική».

newpost.gr
papaioannou.

Read more...

Εβαλαν το αστέρι της Βεργίνας και στα πτυχία τους!

Σε κρατικό πανεπιστήμιο της ΠΓΔΜ…


http://img.protothema.gr/BEACFE7E3F9AD5C13C8C6F6C06994868.jpg

Το αστέρι της Βεργίνας απεικονίζεται στα πτυχία του κρατικού πανεπιστημίου του Στιπ, μίας πόλης στο κεντρικό τμήμα της ΠΓΔΜ.

Το θέμα ανέδειξε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Α1, ο οποίος σχολίασε ότι η ενέργεια αυτή προκαλεί έκπληξη και μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της χώρας, καθώς η προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εισέρχεται στην τελική φάση της.

Το αστέρι της Βεργίνας απεικονίζεται στις τέσσερις γωνίες των πτυχίων των απόφοιτων του πανεπιστημίου της πόλης του Στιπ, το οποίο ιδρύθηκε το 2007.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου ανέφερε ότι την απόφαση για την απεικόνιση του αστεριού της Βεργίνας έλαβε η πρυτανεία του εν λόγω πανεπιστημίου και ότι το σύμβολο αυτό βρίσκεται σε εικόνα με την Παναγία, σε εκκλησία της πόλης.

Για το γεγονός ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι: "Πρώτη φορά ακούω γι' αυτό το πράγμα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για αίτημα ή απόφαση της κυβέρνησης. Αν όντως είναι έτσι, τότε πιθανότατα πρόκειται για απόφαση του ίδιου του πανεπιστημίου", δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο υπουργός Παιδείας της ΠΓΔΜ, Νίκολα Τοντόροφ, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει για την απόφαση αυτή της πρυτανείας του πανεπιστημίου του Στιπ και ότι θα εξετάσει το όλο θέμα με τους αρμόδιους του πανεπιστημίου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΝΕΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΔΕΚΟ, ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Ρεπορτάζ: Ελένη Κωσταρέλου
(απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Κόβονται ξανά οι μισθοί των εργαζομένων στις 52 ΔΕΚΟ, ενώ περικόπτονται και τα επενδυτικά τους προγράμματα στο πλαίσιο υλοποίησης των πρόσθετων μέτρων 1,8-2,2 δισ. ευρώ του 2011, που οριστικοποιούνται μέσα στον Απρίλιο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας...
Η απώλεια εσόδων (όπως 460 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του συστήματος «Ηφαιστος», στο οποίο είχαν ενταχθεί οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης) ή η υστέρηση άλλων (όπως ληξιπρόθεσμα και εισπράξεις από βεβαιώσεις φόρων) φέρνουν πιθανότατα μέσα στον επόμενο μήνα το πρόσθετο πακέτο μέτρων 1,8 δισ. ευρώ αρχικά ή 2,2 δισ. ευρώ μετά την εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που φαίνεται να εγκαταλείπει η κυβέρνηση (δημοσίευμα «Ε» του περασμένου Σαββάτου).

Η τελική συμφωνία για το είδος των μέτρων θα κλειστεί με τους επικεφαλής της τρόικας, που έρχονται εσπευσμένα στην Αθήνα αρχές Απριλίου. Από το τελευταίο ταξίδι τους στην Αθήνα (αρχές Φεβρουαρίου) είχαν επισημάνει προς το οικονομικό επιτελείο πως «Δεν μπορείτε να τα αποφύγετε», σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα του τρέχοντος έτους, που ανεβάζουν το συνολικό πακέτο της χρονιάς πάνω από 10 δισ. ευρώ.

4 δράσεις

Το αρχικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, που για την ώρα αποκλείει κατηγορηματικά την επιβολή έκτακτης εισφοράς, περιλαμβάνει 4 δράσεις:

1 Στοχευμένη περικοπή των δαπανών στις ΔΕΚΟ, με έμφαση σε όσους αμείβονται υψηλά από το σύνολο των περίπου 21.600 εργαζομένων. Στόχος, η άντληση πάνω από 1 δισ. ευρώ αντί των 800 εκατ. ευρώ, που είχε προϋπολογισθεί αρχικά.

«Αν χρειαστεί να ματώσουμε, θα ματώσουμε εκεί. Δεν είναι αδύνατο», έλεγε χαρακτηριστικά στην «Ε» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως η στοχευμένη -και όχι η οριζόντια- περικοπή αφορά λειτουργικές δαπάνες, επενδύσεις και μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Η άποψη που κυριαρχεί στο οικονομικό επιτελείο, έναν χρόνο μετά τις οριζόντιες μειώσεις αποδοχών κατά 20%, είναι πως δεν μπορεί ένας εργαζόμενος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να αμείβεται με 7.000 και 8.000 ευρώ, δείχνοντας το πλαφόν των 5.856 ευρώ και για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, που θα δουν επιπροσθέτως και νέα μείωση υπερωριών.

Σε αυτή τη φάση, επειδή το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα τροποποίησης των συλλογικών συμβάσεων στις ΔΕΚΟ και δη στις Ανώνυμες Εταιρείες, οι διοικήσεις τους θα υποχρεωθούν να περιορίσουν το μισθολογικό κόστος σε συνδυασμό με τις επενδύσεις και τις άλλες δαπάνες.

Πρόσφατη είναι η διαπίστωση των υπηρεσιών του υπουργείου για αυξήσεις μέσω τρικ (μισθολογική εξέλιξη, προαγωγή) κάποιων εργαζομένων από ορισμένες διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Ενώ ετοιμάζεται η έγκριση της μισθολογικής πολιτικής από τη Διυπουργική Επιτροπή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

2 Την επίσπευση του προγράμματος καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Πάνω από 4.000 φορείς «τσιμπάνε» επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, που τόνισε επίσης πως έχει ήδη δοθεί εντολή σε όλα τα υπουργεία να ξεκινήσουν το ξεκαθάρισμα των φορέων αυτών και κυρίως να προχωρήσουν στην περικοπή δαπανών από τους εναπομείναντες.

3 Τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με απώτερο στόχο τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών, δεδομένου ότι στην επόμενη τριετία απαιτείται εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ κατ' έτος βάσει του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Το ενδεχόμενο της επίσπευσης των μέτρων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα, δήλωνε στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας, τονίζοντας ότι το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί θα εγγραφεί στο 2012.

Μετά την κατάργηση των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει την κατάργηση ΑΕΙ (όπως Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Αιγαίου, Κρήτης κ.λπ.) και κυρίως της πλειονότητας των ΤΕΙ.

Αρκετές μονάδες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν, καθώς το περιορισμένο μέγεθός τους δεν επιτρέπει την παροχή ούτε καν της στοιχειώδους εκπαίδευσης στους φοιτητές και από την άλλη, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των σχολών αυτών δεν ενισχύει οικονομικά ούτε τις τοπικές κοινωνίες, σημείωνε το ίδιο στέλεχος.

Τα νοσοκομεία

Ετοιμάζεται η συρρίκνωση του Συστήματος Υγείας, που αναμένεται να οδηγήσει στη διατήρηση ενός νομαρχιακού νοσοκομείου κατά νομό, με διατήρηση των Κέντρων Υγείας και κατάργηση όλων των υπόλοιπων νοσοκομείων του νομού.

Ενώ έρχεται μέσα στο καλοκαίρι η κατάργηση των εφοριών (λιγότερες και από 100) και των τελωνείων.

4 Τη στοχοποίηση των οφειλετών του Δημοσίου, με στροφή σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα για εξόφληση των χρεών τους.

Στο επίκεντρο μπαίνουν «οικονομικά υγιείς» φορολογούμενοι, που μπορούν να εξοφλήσουν -έστω και σε δόσεις- τα ληξιπρόθεσμα χρέη (υπολογίζουν μόνον τα εισπράξιμα των 8 δισ. ευρώ) και τις βεβαιωμένες από το 2010 οφειλές από πρόστιμα και φόρους 7 δισ. ευρώ, που επέβαλε το ΣΔΟΕ, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί μόνο 70 εκατ. ευρώ!

Από την άλλη, ενθαρρυντικά είναι για τους επιτελείς της οδού Νίκης τα πρώτα 200 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η Ειδική Ομάδα Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων, που συστάθηκε πρόσφατα στο υπουργείο.

Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία των φορολογικών δικαστηρίων, του οικονομικού εισαγγελέα και της Φορολογικής Διαιτησίας, ενώ δόθηκαν εντολές για έναρξη των ελέγχων έναντι επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που βρέθηκαν εκτός περαίωσης (το πρώτο δείγμα βγαίνει εντός των προσεχών ημερών) και για προσωρινούς ελέγχους από τον Απρίλιο (πέρυσι σημειώθηκε αύξηση εσόδων 50-60% στα νησιά).*

Read more...

Αναδόμηση με 3 νέους υπουργούς - κλειδιά ...



Στοχευμένες παρεμβάσεις στη σύνθεση και τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου σχεδιάζει ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κρατά πάντα στο μανίκι του το χαρτί του ανασχηματισμού και της αλλαγής συστήματος. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015, που ξεβολεύει πολλούς... υπουργούς, και το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας φέρνουν την πολιτική στο προσκήνιο.Αν σε αυτά προστεθούν οι υστερήσεις του προϋπολογισμού και οι καθυστερήσεις επί του μνημονίου, καθίσταται προφανές πως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό. Συζητά, όμως, «ενέσεις» στην κυβέρνηση, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού. Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στην ανάγκη επιλογής στελεχών για τρεις ειδικές αποστολές:
Αναδόμηση με 3 νέους υπουργούς - κλειδιά

Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τα έσοδα, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο όνομα του Γ. Φλωρίδη.
Αναπληρωτή υπουργό Αποκρατικοποιήσεων με αιχμή την αξιοποίης της δημόσιας περιουσίας, θέση για την οποία θεωρείται φαβορί η Ε. Παναρίτη.
Αναπληρωτή υπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου το απόλυτο πλεονέκτημα διαθέτει ο Π. Τζωρτζάκης.

Και, ίσως, νέο συντονιστικό, είτε με τη μορφή κυβερνητικής επιτροπής είτε με τη μορφή μιας νέας ισχυρής διυπουργικής επιτροπής.

Ειδικό θέμα αποτελούν οι υπουργοί στους τομείς των οποίων σημειώνονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις ή οι αντιδράσεις της τρόικας. Σε αυτή την κατηγορία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εντάσσουν την Τ. Μπιρμπίλη και τη Λ. Κατσέλη. «Αλλά δεν χρειάζεται ανασχηματισμός» υποστηρίζουν. «Ο πρωθυπουργός όπως σκέφτεται τώρα να κάνει ενέσεις ενίσχυσης, έτσι διατηρεί και το δικαίωμα να κάνει αποδεκτές παραιτήσεις εφόσον αυτές ζητηθούν ή υποβληθούν» προσθέτουν με νόημα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στη φάση της «ωριμότητας». Στις αντιδράσεις πολιτών, είτε μέσω αμφισβήτησης της πολιτικής είτε μέσω αμφισβήτησης των στελεχών, προστέθηκε και η αμφισβήτηση της ηθικής, του νόμιμου και του ηθικού υπουργικών αποφάσεων. Αυτή τη φάση το Μαξίμου δεν είναι δυνατό να την περάσει ενασχολούμενο με εσωτερικές αναζητήσεις. Γιατί η παράταση των σχετικών αναζητήσεων εντείνει τις εσωκομματικές διαμάχες. Και τα καρφώματα.

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ
Στο επίκεντρο ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

Η πολιτική ατζέντα της εβδομάδας περιλαμβάνει: σήμερα εσωτερική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αύριο ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη σύνοδο των ευρωβουλευτών του ΕΣΚ στην Αθήνα και την Τετάρτη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί ακόμη να προσθέσει τουλάχιστον μία παρουσία στη Βουλή και δράσεις εκτός γραφείου, όπως επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους και στην επαρχία. «Οι πολιτικοί στόχοι είναι αυτοί που θα φέρουν και τις όποιες αλλαγές στη δομή, τη σύνθεση και τη λειτουργία της κυβέρνησης», διευκρίνιζαν χθες οι συνεργάτες του.

Το στοίχημα για τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι να πετύχουν στους οικονομικούς στόχους και να δημιουργήσουν θετικές προσδοκίες στην κοινή γνώμη. Το βάρος από εδώ και πέρα θα πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη, καθώς τα μεγάλα έργα έχουν βαλτώσει και οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας για την ώρα βρίσκονται μονάχα στις στήλες των εφημερίδων. Το να ανοίξει ο φάκελος «έργα και διαγωνισμοί», όμως, αποτελεί για την κυβέρνηση μια μεγάλη απόφαση, καθώς φαίνεται εγκλωβισμένη στο κλίμα σκανδαλολογίας που προκαλούν οι σχετικές κινήσεις.

Παράλληλα με τις κινήσεις στο οικονομικό πεδίο, η κυβέρνηση θα προωθήσει και σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων:

Τον νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Το νέο ωράριο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.
Το νέο πειθαρχικό δίκαιο στον δημόσιο τομέα.
Τον νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.
Το πρόγραμμα για την αναμόρφωση του κράτους, τον «Καλλικράτη» της κεντρικής διοίκησης.
Τον νέο εκλογικό νόμο.

ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ
Στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε ιδέα για πρόωρες εκλογές και δηλώνουν πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ανοίγουν έτσι και πάλι το κεφάλαιο της διακομματικής συνεννόησης στο βιβλίο των πολιτικών συγκρούσεων. Ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο κύκλους επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων και δεν αποκλείεται και τρίτος. Ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός και σε συναντήσεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «αρκεί να είναι σωστά προετοιμασμένες και να μη γίνουν απλώς και μόνο για να κάνουν κάποιοι διαρροές».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
ΕΘΝΟΣ.


Read more...

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του "Βοήθεια στο σπίτι" ...



Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων Βοήθεια στο σπίτι στην Κρήτη.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην... πανελλαδική κινητοποίηση που θα γίνει στην Αθήνα στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου, ενώ θα κλείσουν τις δομές της Κρήτης για μια εβδομάδα από 28 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου...

newpost.gr


Read more...

Στο "σφυρί" περιουσίες οφειλετών του Δημοσίου - Πρώτα θύματα 300 προμηθευτές σούπερ μάρκετ


''Χέρι'' στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και των προμηθευτών τους βάζει το υπουργείο Οικονομικών που σύμφωνα με την ''Ημερησία'' ξεκίνησε ήδη κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για χρέη προς το Δημόσιο...Πρώτα θύματα της νέας πρακτικής του Δημοσίου, είναι 300 προμηθευτές μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ με ληξιπρόθεσμα χρέη. Από τις αρμόδιες εφορίες επιδόθηκαν κατασχετήρια στα χρήματα που αυτοί περιμένουν να πάρουν από τους μεγάλους πελάτες τους, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ. Το χειρότερο όμως είναι πως με κατασχέσεις απειλούνται και άλλοι τομείς της λιανικής όπως, για παράδειγμα, οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και οι εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι περισσότεροι από τους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ δεν είναι μεγάλες επιχειρήσεις αν και ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιες μεγάλες εταιρείες όπως μονάδες παραγωγής κρέατος και πουλερικών, αλλά μικρές επιχειρήσεις που ασχολούνται κυρίως με μη τυποποιημένα τρόφιμα. Την μέθοδο των κατασχέσεων χρησιμοποιεί ως ύστατο μέσο το υπουργείο Οικονομικών, απέναντι σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο, με στόχο να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που φτάνουν τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ και για να αναπληρώσει την υστέρηση των εσόδων. thebest.gr


Read more...

Προπηλάκισαν το ζεύγος Σημίτη στο Λονδίνο


Τους πέταξαν μπογιές και τους γιούχαραν



Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετέβη μετά της συζύγου του Δάφνης για σαββατοκύριακο στο Λονδίνο. Σύμφωνα όμως με σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, λογάριασαν χωρίς τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των μέτρων λιτότητας.

Εκεί που έκανε λοιπόν τις βόλτες του για ψώνια στην Bond Street, εντοπίστηκε από ομάδα Ελλήνων διαδηλωτών, οι οποίοι τον προπηλάκισαν και του πέταξαν κόκκινη μπογιά.

Προκειμένου να γλιτώσει από τη μανία των διαδηλωτών, ο πρώην πρωθυπουργός κατέφυγε σε κάποιο κατάστημα της περιοχής।

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/61008
Read more...

«Δεν έχουμε λάβει το φάκελο για τα υποβρύχια»


Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ με αφορμή το σκάνδαλο με τα υποβρύχια εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Χ. Καστανίδης τόνισε ότι η σχετική δικογραφία δεν έχει περιέλθει ακόμη στα χέρια του, καθώς βρίσκεται στα χέρια αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου...«Η δικογραφία για το σκάνδαλο των υποβρυχίων δεν έχει μέχρι αυτή τη στιγμή καν περιέλθει στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή των Ελλήνων, αφού ακόμη βρίσκεται στα χέρια αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο οποίος και την μελετά», δήλωσε ο υπουργός τόνισε ο υπουργός. «Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ή αγνοεί την κοινοβουλευτική διαδικασία ή έπεσε θύμα κακής πληροφόρησης. Στο ενδεχόμενο ο κ. Μιχελάκης να έχει πέσει θύμα, κακής πληροφόρησης, του συνιστώ πριν από κάθε επίσημη τοποθέτηση του να ελέγχει τις πηγές του. Αν δε αυτές είναι αρμόδιες εισαγγελικές ή ανακριτικές αρχές, οι τελευταίες οφείλουν στο πλαίσιο του καθήκοντός τους να αποκαταστήσουν δημόσια την αλήθεια», κατέληξε. newsbeast.gr



Read more...

Υποχώρηση μεγεθών Μείωση 19,5% στα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ το 2010

Το 2010, το 32% των συνολικών εσόδων της εταιρείας δαπανήθηκε για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, αγορές ενέργειας, στερεά καύσιμα τρίτων και δικαιώματα εκπομπής CO2
Το 2010, το 32% των συνολικών εσόδων της εταιρείας δαπανήθηκε για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, αγορές ενέργειας, στερεά καύσιμα τρίτων και δικαιώματα εκπομπής CO2
Αθήνα
Μείωση της τάξεως του 19,5% στα 557,9 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα μετά από φόρους κέρδη της ΔΕΗ το 2010, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Δευτέρα.Συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη του 2010, διαμορφώθηκαν σε €740,7 εκατ., έναντι €993,1 εκατ. το 2009 μειωμένα κατά €252,4 εκατ. (-25,4%), ενώ τα μετά από φόρους κέρδη, διαμορφώθηκαν σε €557,9 εκατ., έναντι €693,3 εκατ. αντίστοιχα, μειωμένα κατά €135,4 εκατ. (-19,5%).

Οι αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει καθαρά κέρδη στα 581 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 10,7% σε €1.497,7 εκατ. έναντι €1.677,5 εκατ. το 2009. Το περιθώριο EBITDA, υποχώτησε σε 25,8%, σε σύγκριση με 27,8% το 2009.

Οι λειτουργικές ταμιακές ροές ήταν μειωμένες κατά €206 εκατ. έναντι του αντίστοιχου μεγέθους του 2009.

Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών) παρέμεινε αμετάβλητη το 2010 στις 61.817 GWh, έναντι 61.842 GWh το 2009.

Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών) μειώθηκαν κατά 1.450 GWh (-2,7%) σε 51.587 GWh, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα μειώθηκαν κατά 5%.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 233 GWh (456 GWh έναντι 223 GWh το 2009), ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα στην εγχώρια λιανική αγορά μειώθηκαν κατά 1.683,GWh (-3,2%) και 5,2% αντίστοιχα.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 3,6% σε €5.811,4 εκατ. από €6.030,4 εκατ. το 2009. Στον κύκλο εργασιών συμπεριλαμβάνεται ποσό €194,5 εκατ. που αφορά τη συμμετοχή χρηστών του δικτύου ηλεκτροδότησης για τη σύνδεσή τους (2009: €168,9 εκατ.).

Η παραγωγή της ΔΕΗ, μαζί με τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εισήγαγε, κάλυψε το 77,3% της συνολικής ζήτησης το 2010, ενώ, το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 85,6%. Σε απόλυτα μεγέθη, σημειώθηκε μείωση η οποία ανήλθε σε 5.123 GWh. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα που αποτελεί το τμήμα της αγοράς που είναι στην πράξη εκτεθειμένο στον ανταγωνισμό, διαμορφώνεται σε 76,1% έναντι 85,1% το προηγούμενο έτος.

Η θερμική παραγωγή τρίτων, αυξήθηκε κατά 2.709 GWh, από 1.614 GWh το 2009 σε 4.323 GWh το 2010, αύξηση 168% περίπου. Μέσα στο 2010 προστέθηκε εγκατεστημένη ισχύς της τάξεως των 850 MW από δύο ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς.

Oι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας τρίτων αυξήθηκαν κατά 51,7%, από 3.987 GWh το 2009 σε 6.049 GWh, ενώ οι εισαγωγές της ΔΕΗ μειώθηκαν σε 2.255 GWh από 2.774 GWh το 2009 (-18,7%).

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή από ΑΠΕ, το 2010, η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ παρήγαγε 274 GWh έναντι 247 GWh το 2009. Η παραγωγή από ΑΠΕ τρίτων αυξήθηκε κατά 9,8% σε 3.658 GWh το 2010, από 3.331 GWh το 2009.

Σημειώνεται ότι, τα προ φόρων κέρδη της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ανήλθαν σε €11,9 εκατ. έναντι €5,6 εκατ. το 2009.

H παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ήταν μειωμένη κατά 3.102 GWh έναντι του 2009, το δε ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο συνολικό ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ μειώθηκε σε 48% από 51,6% το 2009.

Το 2010, το 32% των συνολικών εσόδων της εταιρείας δαπανήθηκε για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, αγορές ενέργειας, στερεά καύσιμα τρίτων και δικαιώματα εκπομπής CO2, σημειώνοντας αύξηση 3,8% σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2009 που ήταν 28,2%.

Οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας είναι αυξημένες κατά €199,5 εκατ., (+12,6% σε σχέση με το 2009), κυρίως λόγω των υψηλότερων δαπανών για αγορές ενέργειας (€104,9 εκατ.) και της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντήζελ (€65 εκατ.).

Η συνολική μείωση των αμοιβών προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης και της κεφαλαιοποιημένης μισθοδοσίας, το 2010, από την εφαρμογή των Νόμων 3833/2010 και 3845/2010, εκτιμήθηκε σε €204 εκατ.

Επιπλέον, οι σημαντικά περισσότερες, έναντι των προσλήψεων, αποχωρήσεις το 2010 καθώς και η μείωση των υπερωριών, οδήγησαν σε μια συνολική μείωση των αμοιβών προσωπικού έναντι του 2009, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιοποιημένης μισθοδοσίας, κατά €294,1 εκατ.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 26 Απριλίου 2010, αποφάσισε να χορηγήσει έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους ασφαλιστικούς φορείς του προσωπικού της ΔΕΗ μέχρι του ποσού που θα εξοικονομηθεί από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, με βάση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 του Ν. 3833/2010. Ως συνέπεια της Απόφασης αυτής, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2010 έχουν επιβαρυνθεί με €99,6 εκατομμύρια.

Μέχρι το τέλος του 2010 είχαν προσληφθεί 1.237 εργαζόμενοι, με βάση τις Προκηρύξεις 1/2007 & 2/2007. Αντίθετα, το 2010, οι αποχωρήσεις ανήλθαν σε 2.349 (η μείωση στον αριθμό του μισθοδοτούμενου προσωπικού μέχρι το τέλος του χρόνου ήταν 1.974, καθώς 375 εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν στις 31.12.2010).

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση κόστους, με αρνητικό όμως αντίκτυπο από την απώλεια τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων σε τεχνικά και χρηματοοικονομικά θέματα, ειδικά σε μια εποχή που η Επιχείρηση είναι εκτεθειμένη σε αυξανόμενα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, εκκρεμοδικίες και βραδέως κινούμενα υλικά ανήλθαν σε €179,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση €54 εκατ. (+43%) σε σχέση με το 2009. Σε ετήσια βάση, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών Μέσης και Χαμηλής Τάσεως αυξήθηκαν κατά €113,6 εκατ., επειδή το τελευταίο τρίμηνο του 2010, η εταιρεία αποφάσισε να υιοθετήσει μια πιο συντηρητική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αναγνώριση επισφαλειών των πελατών αυτών.

Με βάση την προηγούμενη προσέγγιση μέτρησης επισφαλειών, η αύξηση της πρόβλεψης αυτής θα ήταν €27 εκατομμύρια. Οι προβλέψεις για εκκρεμοδικίες μειώθηκαν κατά €58,1 εκατ., ενώ η πρόβλεψη για βραδέως κινούμενα υλικά αυξήθηκε κατά €6,1 εκατομμύρια.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε:

«Τα αποτελέσματά μας το 2010, παρά την απώλεια πελατών υψηλού περιθωρίου κέρδους και τη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων, ήταν ικανοποιητικά με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται στο 25,8% και τα κέρδη προ φόρων στα €740,7 εκατ., κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης του κόστους μισθοδοσίας, ως αποτέλεσμα των περικοπών στους μισθούς και του αριθμού των αποχωρήσεων, των σχετικά συγκρατημένων τιμών αγοράς ενέργειας και του ευνοϊκού μείγματος παραγωγής».

» Οι σημερινοί μέσοι μισθοί, σε σχέση με τους μισθούς που ίσχυαν πριν την εφαρμογή της πολιτικής μείωσης μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν μειωθεί ανά κατηγορία εργαζομένων από 15% μέχρι περίπου 50%. Η συνολική μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιοποιημένης μισθοδοσίας, ανήλθε σε €294,1 εκατ. έναντι του 2009».

» Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ΔΕΗ χρηματοδότησε με επιτυχία το επενδυτικό της πρόγραμμα το οποίο για το 2010, έφθασε σχεδόν το €1 δισ, διατηρώντας ταυτόχρονα επαρκή επίπεδα ρευστότητας».

» Το 2010 σηματοδοτήθηκε από την υπογραφή του Μνημονίου με την ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ, επιβάλλοντας σημαντικές εξελίξεις στο ρυθμιστικό περιβάλλον και στον ενεργειακό κλάδο γενικότερα, οι οποίες οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική και λειτουργική δομή της ΔΕΗ».

»Αρκετά βήματα έχουν γίνει ήδη σε ό,τι αφορά τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, περιορίζοντας μερικώς τις αρνητικές επιπτώσεις από την απώλεια πελατών υψηλού περιθωρίου κέρδους και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού».

» Τα τιμολόγια αναμένονται να απελευθερωθούν πλήρως από τις αρχές του 2012 για όλους τους πελάτες, εκτός των οικιακών και των μικρών επιχειρήσεων, ενώ το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα πρέπει να αντανακλούν τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς. Για την προστασία των οικονομικά ευάλωτων πελατών, θεσπίστηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2011».

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη εφαρμογή του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της Μεταφοράς, σύμφωνα με το μοντέλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς (ΙΤΟ), καθώς και του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της Διανομής.

»Το 2011, στο οποίο κατά τη γνώμη μας θα επικρατήσει σημαντική μεταβλητότητα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στις αγορές πρώτων υλών, καθώς και δύσκολες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας, αναμένεται να είναι μια χρονιά με πολλές προκλήσεις. H ΔΕΗ θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες και πρωτοβουλίες, προκειμένου να διατηρήσει ηγετικό ρόλο στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Οκτώ χρόνια μετά, ο Καβαλιέρε επέστρεψε στο δικαστήριο για υπόθεση φοροδιαφυγής

Δηλώνει «παρών» και αθώος

Χαμογελαστός και ευδιάθετος, ο Καβαλιέρε χαιρέτισε μέσα από τη λιμουζίνα του τους υποστηρικτές, έξω από το δικαστικό μέγαρο
Χαμογελαστός και ευδιάθετος, ο Καβαλιέρε χαιρέτισε μέσα από τη λιμουζίνα του τους υποστηρικτές, έξω από το δικαστικό μέγαρο (Φωτογραφία: Reuters )
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ενώπιον του δικαστηρίου βρέθηκε τη Δευτέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για την υπόθεση που αφορά την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset.

Η δίκη στο Μιλάνο διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, όμως σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Καβαλιέρε -που έχει να αντιμετωπίσει τέσσερις δικαστικές μάχες- πρόλαβε χαρακτηρίσει «γελοία» τη δίωξή του για φοροδιαφυγή και να διαμηνύσει ότι θα βρίσκεται στις δικαστικές αίθουσες για να αποδείξει την αθωότητά του.

Σύμφωνα με το BBC, η σημερινή εμφάνισή του ενώπιον του δικαστηρίου ήταν η πρώτη από το 2003 και πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο ουσιαστικά του αφαίρεσε την ασυλία που τον προστάτευε.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες υποστηρικτές του Καβαλιέρε. Εκτός από τη δίωξη για το θέμα της Mediaset, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς για άλλες δύο υποθέσεις, καθώς και κατηγορίες για εκπόρνευση ανηλίκου -τη γνωστή σε όλους «υπόθεση Ρούμπι».

Στην υπόθεση της Mediaset, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο γιος του, αλλά και μεγαλοστελέχη της εταιρείας, κατηγορούνται ότι υπερτιμολόγησαν σκόπιμα τα ποσά που καταβλήθηκαν για την εξασφάλιση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, μέσω υπεράκτιων εταιρειών κυριότητας του Μπερλουσκόνι, και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μέρος από τα δηλωθέντα ποσά, για τη δημιουργία και την τροφοδοσία «μαύρων» ταμείων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες. «Τα στοιχεία, βάσει των οποίων οι εισαγγελείς του Μιλάνου στοιχειοθέτησαν τις κατηγορίες, δεν ευσταθούν» δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στο Canale 5.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Καβαλιέρε απέδωσε τη δίωξή του σε προσπάθεια της Αριστεράς «να εξαλείψει το βασικό της εμπόδιο» για την ανάληψη της εξουσίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απορρίπτουν τον ανασχηματισμό οι Χριστιανοδημοκράτες, παρά το «χαστούκι» στις τοπικές εκλογές

Η επόμενη ημέρα

Οι Γερμανοί αποδοκίμασαν την πυρηνική πολιτική της Μέρκελ
Οι Γερμανοί αποδοκίμασαν την πυρηνική πολιτική της Μέρκελ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Η ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης θεωρεί ότι δεν θα υποχρεωθεί σε αλλαγές προσώπων μετά την συντριπτική εκλογική ήττα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. «Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση στηρίζει ομόθυμα την Ανγκελα Μέρκελ. Τώρα πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» είπε o γραμματέας του CDU Χέρμαν Γκρέε σε δηλώσεις του στο πρώτο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ARD.

Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού διέψευσε και ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Σάιμπερτ. «Κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στα σχέδια της καγκελαρίου» δήλωσε, μία ημέρα μετά την ιστορική συντριβή του CDU στις τοπικές εκλογές.

Αντίθετα από την οικονομική πτέρυγα του αδερφού κόμματος, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), εντείνεται η κριτική στη μέχρι τώρα γραμμή της καγκελαρίου, που συμπληρώνεται με αιτήματα για συνέπειες και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Αυτά που ήρθαν από το Βερολίνο τους τελευταίους μήνες προκάλεσαν σύγχυση στους δικούς μας ανθρώπους και στους ψηφοφόρους. Αυτό ισχύει για τη φορολογική πολιτική, την οικονομική πολιτική, την ευρωπαϊκή πολιτική και την πολιτική εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» είπε ο πρόεδρος της ένωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων του CSU Χανς Μίχελμπαχ στη Handelsblatt Online.

Ο γραμματέας του CDU Γκρέε παραδέχτηκε ότι η Ένωση, στο διάστημα των δύο εβδομάδων μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει αξιόπιστα την ετοιμότητά της για αλλαγή στάσης στην πολιτική για τα πυρηνικά.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί, και πως επιδίωξη είναι «η γρήγορη
μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνδυασμένη με την οικονομική σύνεση». Εκτίμησε δε ότι τα περισσότερα από τα επτά παλαιότερα πυρηνικά εργοστάσια που τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας θα σταματήσουν οριστικά.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ (SPD) εκτίμησε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές μετά την ήττα που υπέστη στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, καθώς η ίδια προεκλογικά είχε χαρακτηρίσει «μοιραία» την έκβαση της αναμέτρησης αυτής.

Στο κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που υπέστη επίσης μεγάλες απώλειες στις τοπικές εκλογές και έμεινε εκτός βουλής στη Ρηνανία-Παλατινάτο αναμένονται ανακατατάξεις σε επίπεδο πολιτικής γραμμής αλλά και προσώπων, όπως είπε ο γραμματέας του κόμματος κ. Λίντνερ. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι αλλαγές αυτές θα γίνουν υπό την ηγεσία του προέδρου του κόμματος και ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...