- Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ)
Κίνδυνο βιωσιμότητας θα αντιμετωπίσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία αν οι οφειλέτες δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να καταβάλλουν εισφορές, ήταν το συμπέρασμα που κατέληξε η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών μίλησαν για αναγκαία και θετική ρύθμιση και εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσες εταιρείες δεν υπαχθούν. «Σήμερα το κλείσιμο μιας επιχείρησης αποτελεί λύτρωση και όχι τιμωρία», είπαν χαρακτηριστικά.
Για αποδοχή της νέας ρύθμισης με το «πιστόλι στο κρόταφο» έκανε λόγο η ΓΣΕΕ και ευχήθηκε να είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται ανάλογη ρύθμιση.
Ακόμη οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν από την υπουργό Λ.Κατσέλη μέτρα στήριξης της απασχόλησης το 2011 και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα της Κοινωνικής Οικονομίας.
Τη συνδρομή και στήριξη των εταίρων στις δράσει του υπουργείου για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ζήτησε από την πλευρά της η υπουργός.
Γ.Κουτρουμάνης: ρυθμίστε τις οφειλές
Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης για τις επιχειρήσεις και τους οφειλέτες προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανέλυσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ), κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων επαφών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους.
«Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων να ενημερώσουν και να ενεργοποιήσουν τα μέλη τους, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι η εισπρακτικότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, σημειώνοντας ότι ο ένας στους τρεις υπόχρεους δεν καταβάλει εισφορές και χαρακτήρισε τη ρύθμιση συμφέρουσα αφού προβλέπει χαμηλές δόσεις και μακρό χρόνο αποπληρωμής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε, ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η ανταπόκριση στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και τόνισε, ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα υπαχθούν στο νέο διακανονισμό αποπληρωμής θα υποστούν τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).
Κρίσιμη για την βιωσιμότητα των Ταμείων χαρακτήρισε την ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου - ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ανέφερε ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές 6,2 δισ. ευρώ προς το ΙΚΑ και 4 δισ. προς τον ΟΑΕΕ. Εκ των οποίων το 1,2 δισ. έχει ήδη ρυθμιστεί.
Ο κ. Κορκίδης τάχθηκε κατά της περαιτέρω μείωσης των αποδοχών η οποία θα ζημιώσει τα Ταμεία και τις επιχειρήσεις και υποστήριξε ότι η στασιμότητα στους ρυθμούς ανάπτυξης οφείλεται στην αυξημένη φορολογία και όχι στη μείωση του μισθολογικού κόστους, το οποίο μειώθηκε στη χώρα μας κατά 6,5% τον τελευταίο χρόνο..
Τέλος ο κ. Κορκίδης εξέφρασε την αντίθεσή του με την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και τόνισε ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα το κλείσιμο μιας επιχείρησης αποτελεί λύτρωση και όχι τιμωρία.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος - ΓΣΕΒΕΕ Δ.Ασημακόπουλου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι τα Ταμεία θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο κατάρρευσης αν δεν καταστεί δυνατόν να ενταχθούν στη ρύθμιση τουλάχιστον το 50% των επιχειρήσεων που οφείλουν εισφορές.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, είπε ότι οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται «με το πιστόλι στον κρόταφο» να αποδεχθούν μια πιο ευέλικτη λύση ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «είναι αυτή η τελευταία φορά που με τέτοιες έκτακτες διαδικασίες επιχειρούν να λύσουν προβλήματα ρευστότητας και συμπεριφορών των εργοδοτών».
» Γιατί υπάρχουν μέσα σ αυτήν την κατάσταση δυο ειδών εργοδότες. Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την κρίση ως πρόσχημα και δεν πληρώνουν ή που τώρα έχουν πρόβλημα και αδυνατούν να πληρώσουν, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που για δεκαετίες είναι μπαταχτσήδες που εισφοραδιαφεύγουν και εισφοροκλέπτουν και δεν έχει ασκηθεί εναντίον τους κανένα ένδικο μέσο» πρόσθεσε.
«Αυτό που ζητήσαμε εμείς ως έσχατο μέτρο για την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης είναι να υπάρχουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους ξανακάνουν το γνωστό τέχνασμα να ενταχθούν στη ρύθμιση, να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και μετά να στρίψουν και να μην πληρώνουν. Τότε θα πρέπει αμέσως να κινούνται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης που σημαίνει κατασχέσεις πλειστηριασμοί, δήμευση περιουσιών αυτών που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία» είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Με την εφαρμογή της ρύθμισης η οποία θα ισχύει μέχρι 31/12/2012 δίνεται η δυνατότητα αναστολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές μέχρι 31/12/2010, αρκεί να καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες εισφορές από 1/1/2011 προσαυξημένες κατά το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.
Κατά την εφαρμογή της προηγούμενης ρύθμισης από τις 282.886 επιχειρήσεις που χρωστούσαν στο ΙΚΑ οι 62.186 ρύθμισαν τις οφειλές τους και από τις 400.000 που όφειλαν στον ΟΑΕΕ περίπου οι 11.000.
Τη στήριξη των εταίρων ζητά η Κατσέλη
Κατά τη συνάντηση η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη, ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους και για τις τρέχουσες δράσεις του υπουργείου σχετικά με το πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας και για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ).
Η υπουργός Εργασίας ζήτησε τη συμμετοχή και τη στήριξη των κοινωνικών εταίρων μέσω της ενεργούς δραστηριοποίησής τους και σημείωσε τη σημασία της προετοιμασίας του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας για αναπτυξιακές δράσεις, οι οποίες σε περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να υλοποιηθούν το γρηγορότερο δυνατόν.
Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα της Κοινωνικής Οικονομίας, ενώ αναγνώρισαν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης της απασχόλησης το 2011.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσω του προγράμματος για την Κοινωνική Οικονομία, ενώ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία της Eurostat για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα είπε ότι πέρα από την ρυθμισμένη αγορά υπάρχει και η αρρύθμιστη, όπου οι εργοδότες με πρόσχημα την κρίση έχουν οδηγήσει σε συμπίεση των αμοιβών και των εργασιακών δικαιωμάτων και ότι θα ήταν αφελής αν πίστευε κάποιος ότι σε μια οικονομία με ύφεση 4% θα παρέμειναν αλώβητα τα εργασιακά δικαιώματα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις κλαδικές συμβάσεις επανέλαβε τη θέση του ότι βρίσκονται στο στόχαστρο «τουλάχιστον της τρόικα», τις χαρακτήρισε «τελευταίο ανάχωμα των εργαζομένων» και τόνισε ότι «αν επιχειρηθεί η κατάργηση της νομοθετικής πρόβλεψης που θέλει να επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις και να κηρύσσονται υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις, τότε η σύγκρουση θα είναι πολύ μεγάλη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...