Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Απορρίπτουν τον ανασχηματισμό οι Χριστιανοδημοκράτες, παρά το «χαστούκι» στις τοπικές εκλογές

Η επόμενη ημέρα

Οι Γερμανοί αποδοκίμασαν την πυρηνική πολιτική της Μέρκελ
Οι Γερμανοί αποδοκίμασαν την πυρηνική πολιτική της Μέρκελ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Η ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης θεωρεί ότι δεν θα υποχρεωθεί σε αλλαγές προσώπων μετά την συντριπτική εκλογική ήττα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. «Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση στηρίζει ομόθυμα την Ανγκελα Μέρκελ. Τώρα πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» είπε o γραμματέας του CDU Χέρμαν Γκρέε σε δηλώσεις του στο πρώτο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ARD.

Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού διέψευσε και ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Σάιμπερτ. «Κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στα σχέδια της καγκελαρίου» δήλωσε, μία ημέρα μετά την ιστορική συντριβή του CDU στις τοπικές εκλογές.

Αντίθετα από την οικονομική πτέρυγα του αδερφού κόμματος, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), εντείνεται η κριτική στη μέχρι τώρα γραμμή της καγκελαρίου, που συμπληρώνεται με αιτήματα για συνέπειες και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Αυτά που ήρθαν από το Βερολίνο τους τελευταίους μήνες προκάλεσαν σύγχυση στους δικούς μας ανθρώπους και στους ψηφοφόρους. Αυτό ισχύει για τη φορολογική πολιτική, την οικονομική πολιτική, την ευρωπαϊκή πολιτική και την πολιτική εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» είπε ο πρόεδρος της ένωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων του CSU Χανς Μίχελμπαχ στη Handelsblatt Online.

Ο γραμματέας του CDU Γκρέε παραδέχτηκε ότι η Ένωση, στο διάστημα των δύο εβδομάδων μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει αξιόπιστα την ετοιμότητά της για αλλαγή στάσης στην πολιτική για τα πυρηνικά.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί, και πως επιδίωξη είναι «η γρήγορη
μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνδυασμένη με την οικονομική σύνεση». Εκτίμησε δε ότι τα περισσότερα από τα επτά παλαιότερα πυρηνικά εργοστάσια που τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας θα σταματήσουν οριστικά.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ (SPD) εκτίμησε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές μετά την ήττα που υπέστη στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, καθώς η ίδια προεκλογικά είχε χαρακτηρίσει «μοιραία» την έκβαση της αναμέτρησης αυτής.

Στο κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που υπέστη επίσης μεγάλες απώλειες στις τοπικές εκλογές και έμεινε εκτός βουλής στη Ρηνανία-Παλατινάτο αναμένονται ανακατατάξεις σε επίπεδο πολιτικής γραμμής αλλά και προσώπων, όπως είπε ο γραμματέας του κόμματος κ. Λίντνερ. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι αλλαγές αυτές θα γίνουν υπό την ηγεσία του προέδρου του κόμματος και ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: