Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Οι Πράσινοι οι μεγάλοι κερδισμένοι στις εκλογές

Ιστορική ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες
στις εκλογές της Βάδης-Βυρτεμβέργης

Οι Χριτιανοδημοκράτες (CDU)της Άγκελα Μέρκελ χάνουν τον έλεγχο του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, από Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες. Είναι η πρώτη φορά που οι Πράσινοι, θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας κυβέρνησης, σε ένα από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της χώρας.

Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να κερδίζουν μαζί, σύμφωνα με το έξιτ πολ του δικτύου ARD, το 48,5 %, με τους Πράσινους να εξασφαλίζουν 25%, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν με 23,5%. Η κεντροαριστερά από καιρό ασκεί πιέσεις για τον τερματισμό της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας-ζήτημα που απασχόλησε τους ψηφοφόρους, ύστερα και από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, νέος πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσμαν, που θα είναι ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός κρατιδίου στη Γερμανία.

Οι ηττημένοι Χριστιανοδημοκράτες

Οι Χριστιανοδημοκράτες μόνοι τους αποσπούν το 38% των ψήφων και 5% οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, δηλαδή μαζί, τα δύο κόμματα που είναι και εταίροι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, συγκεντρώνουν ποσοστό 43%. Και τα δύο τάσσονταν υπέρ της παράτασης στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κυβέρνησε το κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης 58 χρόνια χωρίς διακοπή γι'αυτό και η ήττα, σήμερα, και μάλιστα στο πιο ευημερές κρατίδιο της Γερμανίας είναι ιστορικής σημασίας για το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ. Οι εκλογές αυτές είχαν λάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την Άγκελα Μέρκελ.

Στις εκλογές που έγιναν στη Ρηνανία-Παλατινάτο, οι Σοδιαλδημοκράτες διατηρούν την εξουσία, κερδίζοντας άνετα το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και πιθανό να συγκροτήσουν συνασπισμό με τους Πράσινους.

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Φραντς Ούντερστελερ, επισήμανε: «Είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε... Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα αποτέλεσμα σαν αυτό πριν από λίγες μέρες».

Από την άλλη πλευρά, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών είναι δήλωση της υπουργού Παιδείας, Ανέτ Σάβαν: «Είναι πολύ οδυνηρό».
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: