Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Προελαύνουν οι αντικαθεστωτικοί Οι αντάρτες απειλούν να καταλάβουν τη γενέτειρα του Καντάφι

Την ώρα που οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και όλες οι αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν τεθεί υπό πλήρη ΝΑΤΟϊκό έλεγχο οι αντάρτες σημειώνουν σημαντικές νίκες κατά των δυνάμεων του Καντάφι.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οι αντάρτες κατέλαβαν χθες το Μπεν Τζαουάντ αφού προηγουμένως ανακατέλαβαν την Ρας Λανούφ.

Τώρα βρίσκονται σε απόσταση 140 χιλιομέτρων ανατολικά της Σύρτης, την οποία επιδιώκουν να καταλάβουν.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο «πόλεμος» προπαγάνδας, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει χθες το βράδυ εικόνες - τις οποίες παρουσίασε ως ζωντανή κάλυψη - περιοδείας του Καντάφι με το όχημά του στους δρόμους της Τρίπολης, υπό τις επευφημίες πλήθους υποστηρικτών του.

Ο ίδιος ο Καντάφι δεν διακρίνεται μέσα στο λευκό αυτοκίνητο, αλλά σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, επέβαινε του οχήματος. Το σύντομο οπτικό υλικό, δείχνει τους σωματοφύλακες του Λιβύου ηγέτη να απωθούν το πλήθος που προσπαθεί να πλησιάσει το αυτοκίνητο.

Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν είχε απευθύνει διάγγελμα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Λιβύης ισχυρίστηκε ότι χθες, δυνάμεις των ανταρτών επιτέθηκαν σε σειρά οχημάτων, που η ίδια αποκάλεσε ειρηνική αυτοκινητοπομπή, η οποία κινείτο προς την πόλη προπύργιο των εξεγερμένων, Βεγγάζη, τραυματίζοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 29 πολίτες.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επισήμανε ότι το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην Μπιν Τζαουάντ, μία πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες. Πάντως, δεν υπήρξε περαιτέρω επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα.

Σήμερα, τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του προτίθεται να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Βεγγάζης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας।
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: