περί ΠΑΣΟΚ
Η επιμήκυνση αποπληρωμής των 110δις και η μείωση των επιτοκίων είναι θετικές αποφάσεις. Εφόσον βέβαια δεν γίνει αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ το προσεχές διάστημα, η οποία θα συμπαρασύρει και το επιτόκιο δανεισμού μας, αφού είναι κυμαινόμενο, ελαχιστοποιώντας ή μηδενίζοντας την θετική επίδραση της απόφασης.
Οι αποφάσεις αυτές δίνουν ανάσα στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά δεν το επιλύουν. Η επίλυσή του εξαρτάται από την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Οι αποφάσεις της Συνόδου κινούνται στην λογική της πολιτικής του μνημονίου, που η μέχρι σήμερα εφαρμογή της αποδεικνύει πως αντί να λύνει το πρόβλημα το επιδεινώνει βυθίζοντας την οικονομία στην ύφεση, μειώνοντας το ΑΕΠ και αυξάνοντας το χρέος της χώρας.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Μηχανισμός Σταθερότητας που θα το διαδεχθεί από το 2013 δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά ως ένα μέσο συναινετικής αναδιάρθρωσης του χρέους. Ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται η εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι θα επωμίζονται μέρος τους κόστους σε περίπτωση αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μιας χώρας.
Αυτό ήταν απαίτηση της Γερμανίας με στόχο το δάνειο των 110 δις ή μελλοντικά δάνεια από το ΤΧΣ ή τον ΜΣ της ΕΕ να έχουν πρόσθετη εγγύηση και προτεραιότητα αποπληρωμής σε τυχόν αναδιάρθρωση. Ο όρος αυτός καθιστά δυσκολότερο το δανεισμό της χώρας από τις αγορές αφού θα προστίθεται στο επιτόκιο δανεισμού, ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης
Η πολιτική του μνημονίου μειώνει το έλλειμμα, αλλά αυξάνει το χρέος. Το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του χρέους μέχρι το 2015 στο 160%. Δεν υπάρχει οικονομολόγος που να θεωρεί ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί αυτό το χρέος από χώρα σε ύφεση ή σε ανάπτυξη 1-1,5% όπως προβλέπεται.
Η λογική της πολιτικής του μνημονίου, αλλά και η καθυστέρηση στη συμφωνία συναινετικής αναδιάρθρωσης του χρέους εξυπηρετεί μόνο τους δανειστές μας. Γιατί:
Ο νέος δανεισμός της χώρας μέσω της τρόικας και μετά μέσω των μηχανισμών της ΕΕ είναι εγγυημένα με την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα δε με την απόφαση έχουν προτεραιότητα αποπληρωμής τους.
Επομένως όσο η χώρα συνεχίσει να προσφεύγει σ’ αυτούς τους μηχανισμούς για δανεισμό, τόσο μεγαλύτερο τμήμα του χρέους του είναι εγγυημένο με δημόσια περιουσία εις όφελος των δανειστών της.
Ταυτόχρονα οι ξένες τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία “ξεφορτώνονται” τα ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά
Ενώ οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι τα επόμενα χρόνια τα προβλήματα θα περιορισθούν στην Ελλάδα και επομένως θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία “κούρεμα” του χρέους μας. Εμείς όμως τότε μόνοι μας και αδύναμοι θα είναι δυσκολότερο να διαπραγματευτούμε.
Η κυβέρνηση του κ। Παπανδρέου φαίνεται να διαπραγματεύεται με γνώμονα τα συμφέροντα των δανειστών μας και όχι της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου