Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Μπροστά η ακροδεξιά σε εθνικό επίπεδο «Σεισμός» Λεπέν στις πρώτες κάλπες μετά την 13 Νοεμβρίου


«Σεισμός» Λεπέν στις πρώτες κάλπες μετά την 13 Νοεμβρίου
Ένα «εξαιρετικό» εκλογικό αποτέλεσμα χαιρέτισε η Μαρίν Λεπέν   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Παρίσι, Γαλλία
Στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών που στήθηκαν την Κυριακή στη Γαλλία με φόντο την τρομοκρατία η ακροδεξιά εκτινάσσει τα ποσοστά της, με τα exit poll να δίνουν στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν προβάδισμα σε τουλάχιστον έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
16 φωτογραφίες
Τρεις εβδομάδες μετά την 11η Σεπτεμβρίου της Γαλλίας, η ακροδεξιά εμφανίζεται στα exit poll πρώτη σε εθνικό επίπεδο με ποσοστό 30,6%· ακολουθούν οι Ρεπουμπλικανοί του Νικολά Σαρκοζί με 27% και οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ μένουν πίσω με 22,7%.

Η Μαρίν Λεπέν και την ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν κερδίζουν περισσότερο από το 40% των ψήφων στην βόρεια και τη νοτιοανατολική Γαλλία.

Ένα «εξαιρετικό» εκλογικό αποτέλεσμα χαιρέτισε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στις πρώτες της δηλώσεις. «Αποστολή μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα» ανέφερε.

16 φωτογραφίες
Παρά, την εκτόξευση των ποσοστών του Εθνικού Μετώπου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και νυν ηγέτης των Ρεπουμπλικανών Νικολά Σαρκοζί απέκλεισε άμεσα οποιαδήποτε συμμαχία με τους Σοσιαλιστές ως ανάχωμα στην «εισβολή» της ακροδεξιάς στα περιφερειακά συμβούλια.

Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την αριστερά για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών που διεξάγεται την επόμενη Κυριακή. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν θα λάβουν απαντήσεις στους φόβους και τις αγωνίες του ψηφίζοντας την Μαρίν Λεπέν

Το Εθνικό Μέτωπο προηγείται σε τουλάχιστον έξι από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, σύμφωνα με exit poll του τηλεοπτικού δικτύου France 2.

Η ακροδεξιά καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά σε τρεις περιοχές κλειδιά: στον βορρά, στην περιφέρεια του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία, όπου υποψήφια είναι η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν, στην νοτιο-ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή, όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν και στην ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη, όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου ηγείται ο υπεύθυνος της στρατηγικής του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

Σε εθνικό επίπεδο, το Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει το 30,6% των ψήφων, σύμφωνα με exit poll Ifop-Fiducial. Δεύτεροι έρχονται οι Ρεπουμπλικανοί του Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό 27%, ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει το 22,7% των ψήφων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μπιλάλ (Ερντογάν), o υπουργός Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους...


H Handelsblatt εστιάζει στο βεβαρυμένο παρελθόν του γιου του Ερντογάν...

«Αν και πολλές δυτικές χώρες αρνούνται να πιστέψουν (τουλάχιστον επίσημα) ότι η Τουρκία είναι ανακατεμένη στην παράνομη διακίνηση πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος, η φήμη και το...
παρελθόν του γιου του Ερντογάν μιλάει από μόνο του» γράφει σε σημερινό της άρθρο η μεγάλη εφημερίδα Handeslblatt. 

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Αν και στα χαρτιά ο Μπιλάλ Ερντογάν έχει πολύ σημαντικές περγαμηνές, η πραγματική του βιογραφία έχει πολλά σκοτεινά σημεία» ενώ επισημαίνει ότι η Ρωσικές κατηγορίες έχουν δεν είναι χωρίς πραγματικά ερείσματα.

Το 2013 ο Μπιλάλ Ερντογάν είχε κατηγορηθεί ότι ξέπλενε χρήματα για τον πατέρα του σε μία υπόθεση που είχε συγκλονίσει την πολιτική ζωή της Τουρκίας. Το 2014 υπήρξε ένα ακόμα καταγεγραμμένο τηλεφώνημα με τον πατέρα του, που μιλούσε για μία πληρωμή ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκείνο τον καιρό δεν υπήρξαν ενδείξεις για τον σκοπό αυτής της πληρωμής, αλλά τα Μέσα έκαναν λόγο ότι αφορούσε χρήματα που θα πήγαιναν σε μίζες και πληρωμές για την κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου. Ο ίδιος ο Ερντογάν πάντως είχε δηλώσει ότι το ηχητικό ήταν ένα βρώμικο ψέμα.

Το Νοέμβριο, ο Σύριος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ-Ζούμπι έκανε δημόσια δήλωση ότι η μεταφορική εταιρία η οποία ανήκει στον Μπιλάλ Ερντογάν είχε παραλάβει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ενώ κάποιοι άλλοι κατηγόρησαν τον Μπιλάλ ότι έκλεβε πετρέλαιο από περιοχές που ήταν υπό την κατοχή του ISIS στο Ιράκ και το έστελνε σε χώρες της Ασίας. Ως αποτέλεσμα αυτών των δραστηριοτήτων, ο Μπιλάλ ανακυρήχτηκε από τους τοπικούς ως «ο υπουργός Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους».

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι ένα μέλος της οικογένειάς του αποδειχτεί ότι έχει σχέσεις με την παράνομη διακίνηση πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος.

Και η γερμανική εφημερίδα καταλήγει στο άρθρο της: «Ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός με τις δηλώσεις του. Με τόσο κακά "χαρτιά" στα χέρια του, ο Ερντογάν είναι προφανές ότι παίζει σε ένα παιχνίδι με υψηλό ρίσκο»...

Read more...

Επεισόδια στο κέντρο Οδομαχίες στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο


Φωτιές στα Εξάρχεια, μετά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Επεισόδια βρίσκονται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη στα Εξάρχεια και κυρίως πίσω από το Πολυτεχνείο. Φωτιά σε μπαλκόνι 1ου ορόφου στην Σολωμού, «βροχή» μολότοφ και εκτεταμένη χρήση χημικών στην Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας, καθώς και στην Τοσίτσα. Νωρίτερα, κατά την απογευματινή πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σημειώθηκαν επεισόδια στο Σύνταγμα, και συγκεκριμένα σε Πανεπιστημίου, Αμαλίας, Αμερικής και Σίνα. Στις 15 οι προσαγωγές.

22 φωτογραφίες
Αυτήν την ώρα σημειώνεται «μάχη» μεταξύ ομάδων νεαρών και αστυνομικών σε δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και κυρίως πίσω από το Πολυτεχνείο. Το επίκεντρο των επεισοδίων είναι η Στουρνάρη.

Νεαροί, τους οποίους η αστυνομία υπολογίζει σε περίπου 500 και που έχουν διασκορπιστεί στα γύρω στενά σε μικρές ομάδες, χρησιμοποιούν μολότοφ, πέτρες, ξύλα και φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε μπαλκόνι 1ου ορόφου στη Σολωμού, από μολότοφ. Αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο σε ένα πυροσβεστικό όχημα, την ώρα που οι οδομαχίες συνεχίζονται.

Στην οδό Στουρνάρη, κάποιοι επιχείρησαν να κάψουν και ένα ΙΧ τύπου Smart, ωστόσο η φωτιά κατασβέστηκε μετά από παρέμβαση διμοιρίας των ΜΑΤ με πυροσβεστήρες.

Από τις μολότοφ στην Στουρνάρη κόντεψε να καεί το κάλυμμα ενός κλειστού περιπτέρου, ωστόσο ο ιδιοκτήτης σκαρφάλωσε πάνω στο περίπτερο και έσβησε τη φωτιά με ιδία μέσα.

Φωτιές σε ένα όχημα και δεκάδες κάδους απορριμμάτων εκδηλώθηκαν στην Τοσίτσα, ωστόσο λόγω των επεισοδίων, οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το πρωί στο Λόφο του Στρέφη εντοπίστηκαν θαμμένες σε κούτες 112 μολότοφ, καθώς και μπιτόνια με βενζίνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν ακροβολιστεί στα στενά των Εξαρχείων, ενώ νωρίτερα παρακολούθησαν την πορεία που έφθασε στα Εξάρχεια, με πανό και συνθήματα από την Μπενάκη.

Νωρίτερα, την ώρα που η πορεία έφθανε στο Σύνταγμα, κάποιοι έριξαν μολότοφ και πέτρες κατά των ΜΑΤ, που απάντησαν με χημικά. Μετά τα επεισόδια αυτά, η πορεία διασπάστηκε και ένα τμήμα συνέχισε προς τα Προπύλαια, ενώ άλλοι διαδηλωτές οπισθοχώρησαν προς τη Βουλή και το Σύνταγμα.

Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν περίπου την ίδια ώρα στο ύψος της Αμερικής, καθώς και στη Σίνα στο ύψος του οφθαλμιατρείου.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στα Εξάρχεια, στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 5.000 διαδηλωτές. Στις 21:00 έχει προγραμματισθεί μνημόσυνο στην Μεσολογγίου.

Διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά την πορεία, δέχθηκαν αναίτια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Κάποιοι καταγγέλλουν χτυπήματα στο κεφάλι από τα ΜΑΤ.

Η πορεία που διοργάνωσαν, με αφετηρία τα Προπύλαια, συλλογικότητες και αντεξουσιαστές, με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση επτά χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικά πυρά πραγματοποιήθηκε υπό τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Ήδη, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της πορείας, επί της οδού Πεσμαζόγλου, έγιναν οι πρώτες ρίψεις μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ που απάντησε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Οι κεντρικοί δρόμοι έχουν ανοίξει, εκτός της Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου, ενώ σε λειτουργία έχουν δοθεί εκ νέου οι σταθμοί του Μετρό Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα.

Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το μαθητικό και φοιτητικό συλλαλητήριο στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ηλένα Κρητικού, Διονύσης Βυθούλκας, Πέτρος Στεφανής
Newsroom ΔΟΛ

Read more...