Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Αντιδρούν οι δικαστές στη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες»...


Αντιδρούν οι δικαστές στη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες»

Η «κόντρα» του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου, αλλά και η πρόσφατη δήλωση του...
αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων, όπως και η δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες», πυροδότησαν το κλίμα της γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Κατ΄ αρχάς, η πρόεδρος της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, αναφέρθηκε στην αδυναμία της πολιτείας να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν την Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι το έργο του δικαστή δεν είναι μία απλή διεκπεραίωση υποθέσεων.

Η κυρία Στενιώτη, τόνισε ακόμη, ότι η απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις είναι ατεκμηρίωτη και άδικη. 

«Η πολιτεία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός».

Ακόμη, η κ. Στενιώτη αναφέρθηκε στα άλυτα προβλήματα της Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι στο Πρωτοδικείο το 2014 δημοσιεύτηκαν 97.000 αποφάσεις με 100 οργανικά κενά. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οι οργανικές θέσεις είναι 596, ωστόσο σήμερα σε αυτά υπηρετούν 428 δικαστές. Στην Εισαγγελία, οι θέσεις είναι 323 και υπηρετούν 250. «Οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές. Τα μέτρα ασφαλείας ελλιπή. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε μία χειροβομβίδα στο Πταισματοδικείο», είπε με νόημα.

Ωστόσο τόνισε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι «στο υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται προς την κατεύθυνση της πλήρους μηχανοργάνωσης και πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συμμετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργούν».

Ο πρόεδρος της Βουλής

Η κυρία Στενιώτη απάντησε στα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για το πόθεν έσχες των δικαστών (σ.σ.: δήλωσε, ότι πρέπει να δημοσιεύονται και κυρίως εκείνα των ανώτατων δικαστών και όχι των Πρωτοδικών), αλλά και στις φράσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου περί «δικαστικών πραξικοπημάτων».

Στην περίπτωση του κ. Βούτση, είπε η κ. Στενιώτη, «δόθηκε η εντύπωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να αποκρύψουν παράνομες ενέργειες πλουτισμού τους, παραβλέποντας ο πρόεδρος της Βουλής, ότι όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, εν όψει των κινδύνων που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμοδίων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκλημάτων ή άλλων πράξεων εναντίων τους εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: