Ο Χρήστος Αηδόνης είναι καθηγητής φυσικής αγωγής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκλέγεται βουλευτής από το 2004 στο Ν. Δράμας έως και σήμερα.Διατέλεσε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.
Μας μιλά για το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα, το χρέος, το σύστημα Υγείας και τη μάχη των εκλογών:Στις
εκλογές 2015, κατεβαίνει ως υποψήφιος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην Α΄ Αθήνας.
1. Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να αποχωρήσετε από το ΠΑΣΟΚ; Έπαψε να σας εκφράζει ως κόμμα και αν ναι, γιατί;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχασε το ηθικό του πλεονέκτημα. Αυτό ανέφερα και στην επιστολή της παραίτησης μου , όταν επέλεξα να ανεξαρτητοποιηθώ απο την Κ.Ο του ομάδα.
Οι στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας του αλλοίωσαν τα πολιτικά του χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να αποκοπεί απο τις παραδοσιακές του αξίες , από τις ρίζες του, από τις προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας. Κατάντησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ μια συνιστώσα της Ν.Δ. Δυστυχώς για όλους εμάς η μετατόπισή του ήταν τόσο μεγάλη που στο τέλος δεν το αναγνωρίζαμε. Δεν μας θύμιζε τίποτα από το κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου που πιστέψαμε, που ακολουθήσαμε, που αγαπήσαμε.Και για να το πώ όσο πιο απλά γίνεται. Κανείς απο μας δεν έφυγε απο τον χώρο. Ο χώρος μετακινήθηκε αλλού. Είναι βέβαιο πως στο πολύ κοντινό μέλλον όλοι εμείς που αγαπήσαμε την παράταξη θα ξανασυναντηθούμε.
2. Το ΚΙΝΗΜΑ τι νέο πιστεύετε ότι έχει να προσφέρει ως πρόταση στον ελληνικό λαό;
Τι Κίνημα μας φιλοδοξεί να εκφράσει όλους του Έλληνες και τις Ελληνίδες, να προωθήσει νέες κοινωνικές συμμαχίες και να επαναφέρει στο προσκήνιο ξεχασμένες αξίες, εμπνέοντας και ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητες των πολιτών. Οι δύο βασικοί πυλώνες στήριξης αυτής της πολιτικής είναι η Δικαιοσύνη και η Δημιουργία. Τα δύο αυτά συστατικά αποτελούν την προμετωπίδα των επιλογών μας για το νέο.
Στρατηγικό μας σχέδιο. Στόχος είναι να εκφράσουμε καθαρά και να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα δράσης για την αναγέννηση της χώρας. Ενα σχέδιο αλλαγών και προόδου.
Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε την χώρα και τους πολίτες με θεσμούς και λειτουργίες που δεν θα της επιτρέψουν την επιστροφή στο παρελθόν.
3. Συγκεκριμένα, για το «φλέγον» ζήτημα της εποχής, το χρέος ποιες είναι οι προτάσεις του Κινήματος;
Καταρχήν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το χρέος είναι αποτέλεσμα ενός φαύλου συστήματος διακυβέρνησης, όπου άνθισε η κακοδιαχείρηση, η κατασπατάληση, το πελατειακό κράτος, ο υπερδανεισμός, με αποκορύφωμα την πενταετία 2004-2009 της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και τον κ.Καραμανλή , που μας έφεραν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εθνικής καταστροφής. Την συγκεκριμένη περίοδο το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε από τα 180 δισ. στα 300 δισ., με ετήσιο έλλειμμα για το 2009 στα 36 δισ. και με παράλληλη κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.Αυτά τα στοιχεία που σήμερα δεν αμφισβητούνται απο κανέναν, να θυμίσω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε το 15,6 του ελλείμματος του 2009 με την σύμφωνη γνώμη της ΝΔ , αποτελούσα τον οδικό χάρτη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας προς τον γκρεμό.Αυτά ως καταγραφή και ιστορική αναδρομή
Σήμερα λοιπόν χρειάζεται άμεση στροφή και αλλαγή πλεύσης προς μια αναπτυξιακή κατεύθυνση και δυναμική της χώρας. με μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών σε ετήσια βάση μέσω της επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων για 70 έτη,με μηδενισμό του περιθωρίου στα επιτόκια των ομολόγων, με σταθεροποίηση των ετήσιων τόκων, με πρόσθετη παράταση της περιόδου χάριτες των αποπληρωμών των επίσημων δανείων καθώς και την ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα, ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο πάει καλύτερα η οικονομία.
Μόνο έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει η οικονομία, η παραγωγή, το εμπόριο και φυσικά χωρίς αυτό να προϋποθέτει την εξολόθρευση της Ελληνικής κοινωνίας
4. Μιας και έχετε επιτελέσει στο παρελθόν (2010-2011) υφυπουργός Υγείας κ, αρμόδιος σε θέματα Δημόσιας Υγείας , Διατροφής και Άθλησης και έχετε -προφανώς- ενδότερη θεώρηση των συγκεκριμένων κλάδων σε κρατικό επίπεδο, ποιά πιστεύετε ότι είναι τα προβλήματα μείζονος σημασίας που αντιμετωπίζουν διαχρονικά, και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης; Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κάνει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών για αυτά;
Πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα , οτι η Δημόσια Υγεία είναι επένδυση για τη διατήρηση και βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας. Ως Δημόσια Υγεία θεωρούμε το σύνολο των οργανωμένων δραστηριοτήτων της πολιτείας και της κοινωνίας, που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποβλέπουν στην πρόληψη νοσημάτων, στην προστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Με γνώμονα τα παραπάνω, το κίνημα μας πιστεύει, ότι οι πολιτικές και οι δράσεις στον τομέα αυτό θα πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση, της παρακολούθησης της υγείας του πληθυσμού καθώς και των παραγόντων που την επηρεάζουν, της προστασίας και προαγωγής της υγείας και της πρόληψης ασθενειών, του σχεδιασμού και της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας, της προάσπισης των αναγκών υγείας των διαφόρων ομάδων του πληθυσμού.
Σημαντικό στοιχείο δε στην διατήρηση ενός καλού επιπέδου δημόσιας υγείας είναι και η σωστή ενημέρωση των πολιτών στις ευεργετικές για τον οργανισμό διαστάσεις, που έχει η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση.
Με τέτοιες πολιτικές προασπίζουμε και επιτυγχάνουμε την καλή υγεία των πολιτών, κάνοντας ταυτόχρονα και οικονομία κλίμακας στις σχετικές δαπάνες, εν αντιθέσει με το σήμερα που χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό περικόπτουν τους προϋπολογισμούς σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
5. Στο σημερινό «ρευστό» πολιτικό σκηνικό , που βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, υπάρχει μεγάλο πλήθος κόσμου που είναι αναποφάσιστοι σχετικά με την ψήφο τους, και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους, τόσο σε πολλά από τα -επί χρόνια- υπάρχοντα κόμματα, όσο και σε πολλά από τα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, τι θα ήταν αυτό που θα συμβουλεύατε τον Έλληνα πολίτη να χρησιμοποιήσει ως κριτήριο ώστε να επιλέξει αφενός κόμμα και αφετέρου τους υποψηφίους του;
Ο Έλληνας πολίτης έχει αποδείξει ότι και κρίση έχει και αλάνθαστο κριτήριο στις επιλογές του, κυρίως δε σε κρίσιμες περιόδους όπως η σημερινή. Ως εκ τούτου δεν μου επιτρέπεται να δίνω συμβουλές, ούτε να νουθετώ κανέναν. Θα τον παρακαλούσα όμως να σκεφτεί πολύ καλά, με την ωριμότητα και την υπευθυνότητα, που έτσι κι αλλιώς διαθέτει, να μην παρασυρθεί απο ψευτοδιλλήματα και τεχνητές πολώσεις, αλλά να κάνει τις επιλογές του στην βάση ρεαλιστικών και βιώσιμων πολιτικών, αποφεύγοντας και το αποτυχημένο saccses story του κ. Σαμαρά, αλλά και τους ψεύτολεονταρισμούς του κ.Τσίπρα.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο, δεν πρόκειται να μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις των αλλαγών που ζούμε ή επέρχονται, δεν πρόκειται να υπερβεί την κρίση και να ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, συθέμελα, στη βάση αρχών και αξιών για μία σύγχρονη λειτουργική δημοκρατία.
Στο ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ αυτό πιστεύουμε , αυτό ζητάμε και γι αυτό θα αγωνισθούμε.
6. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που ο ίδιος πρεσβεύετε ως άνθρωπος, και μπορεί να εμπνεύσει τον κάθε ψηφοφόρο, ώστε να επιλέξει να σας τιμήσει με την ψήφο του;
Νομίζω ότι δεν θα ήταν κομψό να πω τι πιστεύω εγώ για τον εαυτό μου. Θεωρώ όμως ότι η μέχρι τώρα στάση μου στην πολιτική ήταν απολύτως συνεπής με τις πράξεις μου. Επίσης όσοι με γνωρίζουν λένε ότι η συμμετοχή μου στα κοινά δεν με αλλοίωσε, δεν άλλαξε καμία πτυχή του εαυτού μου.
Είμαι ένας άνθρωπος φύση και θέση δημοκράτης, που πιστεύω σε έναν αξιακό κώδικα ελευθεριών και τοποθετούμε απέναντι σε ποικίλες μορφές ανισότητας που στερούν θεμελιώδη δικαιώματα και δυνατότητες των πολιτών.
Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων πολιτεύομαι, τα οποία ταυτόχρονα αποτελούν για μένα και στάση ζωής.
Επιμέλεια: Ράνια Στρατάκη
http://www.neolaia.gr/2015/01/19/sinteyksi-xristos-ahdonis-apokleistika-sto-neolaia/