Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Απαντήσεις για όλους και για όλα έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου: Δεν θα συνεργαστώ με τον Αντώνη Σαμαρά


Απαντήσεις για όλους και για όλα έδωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, σε μία συνέντευξη που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και στην οποία δεν δίστασε να σταθεί όρθιος μπροστά στους πολίτες και να απαντήσει μεταξύ άλλων στις δικές τους ερωτήσεις.
papandreouenikos
Προετοιμασμένος και για τις πιο δύσκολες ερωτήσεις, με σταθερό και μεστό λόγο, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε μεταξύ άλλων για την επίμαχη περίοδο της εισόδου της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, για τις επαφές του με τον Ντομινίκ Στρος Καν και την φράση του «λεφτά υπάρχουν», αλλά και για τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, την απόφασή του να ιδρύσει το Κίνημα, τις μετεκλογικές του συνεργασίες, τις παραδόσεις αγώνων της οικογένειάς του και πολλά άλλα.
Μιλώντας «στον Ενικό», ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στους «μύθους» που καλλιεργήθηκαν γύρω από τις δήθεν εναλλακτικές λύσεις που υπήρχαν αντί της εισόδου της Ελλάδας στο μνημόνιο το 2010. «Δεν είχαμε δυνατότητα να δανειστούμε από πουθενά αλλού. Είχαμε χάσει την αξιοπιστία μας», είπε μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας ότι τυχόν απειλή για χρεοκοπία θα γύριζε εναντίον μας. «Εγώ δεν ήθελα τα μνημόνια, τα μνημόνια ναι μεν τα υπέγραψα αλλά κάποιος άλλος μας είχε φέρει εκεί», είπε, «δείχνοντας» πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εκπομπής την κυβέρνηση Καραμανλή.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε είχε ‘υπόγειες’ επαφές με τον Ντομινίκ Στρος Καν, εξηγώντας ότι στις δημοσιοποιημένες συναντήσεις τους, του είχε ζητήσει την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ. «Εγώ δεν ζήτησα από το ΔΝΤ χρήματα. Ζήτησα να υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός. Η κ.Μέρκελ το έκανε», είπε, υποστηρίζοντας ότι δεν ήθελε καν να μπει η χώρα στον μηχανισμό και πως δική του επιθυμία ήταν να ηρεμήσουν οι αγορές απέναντι στην Ελλάδα.
Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ενημέρωση που είχε για το έλλειμμα της χώρας όταν ανέλαβε ήταν 6% από τον προκάτοχό του Κώστα Καραμανλή και μία πιθανότητα να φτάσει τον διψήφιο αριθμό από τον κ.Προβόπουλο, αρνούμενος πεισματικά ότι «πειράχθηκαν» τα στοιχεία που το ανέβασαν στο 16%. «Πειραγμένα ήταν τα στατιστικά που έδωσε ο κ.Καραμανλής στην ΕΕ», είπε, αντιτάσσοντας στο πόρισμα της τότε ΕΛΣΤΑΤ, την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψηφίστηκε από όλους πλην της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλοντας πολιτικές σκοπιμότητες.  Θύμισε δε, τη σύσταση επί διακυβέρνησής του νέας ανεξάρτητης ελληνικής στατιστικής αρχής, αποκαλύπτοντας πως «ως το 2009 το πιο σύντομο ανέκδοτο στην ΕΕ ήταν οι ‘ελληνικές στατιστικές αρχές’», ενώ έκτοτε δεν υπάρχει αστερίσκος.
Ο κ.Παπανδρέου αποκάλυψε  ότι ακόμα και στο τέλος της θητείας του κ.Καραμανλή, όταν του ζήτησε συναίνεση δεν του πρότεινε τίποτα συγκεκριμένο, ενώ αποκατέστησε την αλήθεια για την φράση «λεφτά υπάρχουν» που συνδυαζόταν με το χτύπημα των φαινομένων αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και σπατάλης στο κράτος, πράγμα όμως που συχνά απαλείφεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Εξήγησε την κάθετη άρνηση σε συναίνεση που δέχθηκε, απαγορεύοντάς του ουσιαστικά να ζητήσει 180 ψήφους για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, ενώ αποκάλυψε ότι παρείχε αναλυτική ενημέρωση στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων την περίοδο της διαπραγμάτευσης και χαρακτήρισε ‘ατυχές’ το σχόλιο Χρυσοχοΐδη ότι ψήφισε το μνημόνιο χωρίς να το έχει διαβάσει…
Ο Γιώργος Παπανδρέου θύμισε την επιμονή του επί ΝΔ ακόμα για διαλεύκανση των σκανδάλων, ακόμα και αν τα τότε δύο μεγάλα κόμματα χρειαζόταν να ‘ματώσουν’, ενώ άφησε αιχμές για τη μη διερεύνηση ως σήμερα του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ που ζήτησε και έλαβε η κυβέρνησή του. Αρνήθηκε ότι «δυσφήμισε» την χώρα μας στο εξωτερικό, εξηγώντας την ανάγκη να πείσει τους Ευρωπαίους ότι λύση δεν ήταν η μείωση των μισθών και των συντάξεων αλλά η αλλαγή στη λειτουργία του κράτους.
«Δεν θα συνεργαστώ με τον κ.Σαμαρά» 
Στο στόχαστρο του κ.Παπανδρέου, όμως βρέθηκε και η διακυβέρνηση Σαμαρά. Κατηγορώντας τον ότι αντί να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα απελευθέρωναν χρήματα, έκανε πίσω, εφαρμόζοντας την πιο σκληρή λιτότητα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξανασυνεργαστεί μαζί του. Υποστήριξε μάλιστα ότι στο τέλος της θητείας του «τα έκανε πολύ μαντάρα», προσποιούμενος τον ΣΥΡΙΖΑίο, «σκίζοντας» μνημόνια και παίζοντας τις θυσίες τους ελληνικού λαού στα ζάρια.
Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να το αποκλείσει, υποστήριξε ότι το Κίνημά του δεν θα είναι εύκολο στις συνεργασίες. «Θα βάλουμε συγκεκριμένους όρους», είπε, επιμένοντας ότι το πρόβλημα δεν ήταν το μνημόνιο αλλά τα αίτια βαθιάς σήψης του κατεστημένου που οδήγησαν σε αυτό. Όσο για τους ‘όρους’ συνεργασίας, τους προσδιόρισε κάνοντας λόγο για σχέδιο αλλαγών, σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δημοψήφισμα μετά το τέλος της.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που πρότεινε την περίοδο των Καννών, επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί τότε ο λόγος στον λαό, αλλά και στο διακύβευμα που δεν ήταν ‘ναι ή όχι στο ευρώ’, αλλά αν ήθελαν ή όχι οι πολίτες τη δανειακή σύμβαση που είχε συμφωνήσει. «Εγώ δεν φοβάμαι τη γνώμη του ελληνικού λαού. Όταν ο λαός έχει ενημέρωση, μπορεί να αποφασίζει σωστά», είπε, επαναλαμβάνοντας όμως ότι εκείνη την περίοδο είχε τυπική μόνο πλειοψηφία στη Βουλή. «Υπήρχαν δηλώσεις ενός αριθμού βουλευτών μου που έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Ο ίδιος ο κ.Βενιζέλος είχε μιλήσει στην αρχή για ‘λυτρωτική’ κίνηση και μετά άλλαξε γνώμη. Αν πήγαινα για δημοψήφισμα και χάναμε, θα πηγαίναμε σε εκλογές και πιθανώς σε καταστροφή γιατί ίσως χάναμε τη συμφωνία. Δεν μπορούσα και πάλι να παίξω την χώρα στα ζάρια. Έπρεπε να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας», είπε, προσθέτοντας ότι όλοι τότε θεωρούσαν ότι έπρεπε να φύγει ο πρωθυπουργός που λεγόταν Γιώργος Παπανδρέου.
Αρνήθηκε πάντως ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι η παράδοση στον νυν πρωθυπουργό έγινε μήνες αργότερα από το τηλεφώνημά του σε εκείνον με το οποίο ζητούσε στήριξη, όταν μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έφευγε από την ΚΟ.
«Δεν πρότεινα τον κ.Βενιζέλο για πρωθυπουργό» 
Αρνήθηκε επίσης ότι πρότεινε τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη θέση του πρωθυπουργού το 2011, αναρωτώμενος πώς ενώ όλα τα ονόματα που είχαν συζητηθεί τότε, είχαν βγει στη δημοσιότητα και αυτό του κ.Βενιζέλου βγαίνει τώρα…
Ο ίδιος απέκρουσε ακόμα τις κατηγορίες περί διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι αυτό είχε ήδη κατακερματιστεί πριν κάνει κόμμα και υποστηρίζοντας πως ένας από τους λόγους ίδρυσης του Κινήματος είναι ακριβώς ο στόχος για ανασύνθεση του χώρου στη βάση αρχών και αξιών που εγκαταλείφθηκαν από το ΠΑΣΟΚ. «Δεν με στήριξαν, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που έκανα το Κίνημα. Δεν είναι προσωπικοί οι λόγοι, ούτε γινάτι. Αν ήθελα να γυρίσω σημαιοφόρος , ίσως να έπρεπε να μείνω στο ΠΑΣΟΚ», είπε, θυμίζοντας ότι από τον Απρίλιο του 2014 που δήλωνε πως ήταν και θα ήταν ΠΑΣΟΚ μεσολάβησε η μετονομασία του αρχικά σε ΕΛΙΑ και αργότερα σε ΔΗΠΑΡ, αλλά και η μετατροπή του σε «συνοθύλευμα φυλάρχων». «Θεώρησα ότι έπρεπε να μείνω πιστός σε μία παράδοση αγώνων των Παπανδρέου», είπε.
Ειδικά για την οικογένειά του πάντως, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί πολλή λάσπη, η οποία μάλιστα συνήθως παίρνει έκταση όταν ακούγονται οι κατηγορίες, όχι όμως και όταν δικαιώνεται ένας Παπανδρέου, φέρνοντας ως παράδειγμα τόσο την νίκη του αδερφού του στην δίκη για τα CDS με αντίπαλο τον Πάνο Καμμένο, όσο και στη δικαίωση της μητέρας του στην υπόθεσή δήθεν εμπλοκής του ονόματός της στη λίστα Λαγκάρντ. «Κάποιες αλήθειες πρέπει να λέγονται. Αρκετά», είπε.
«Έχουμε συζητήσει για συνεργασία με τον κ.Κουβέλη» 
Μεταξύ των απαντήσεων που έδωσε σε πολίτες, ξεχώρισε αυτή με την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Αριστερά. «Πολλές φορές έχουμε συζητήσει για συνεργασία με τον κ.Κουβέλη», είπε, εμμένοντας στην άποψή του ότι χρειάζονται συναινέσεις. «Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να ξαναβρεθούν. Πιστεύω στη δυνατότητα να βρεθούμε με τον χώρο της ΔΗΜΑΡ», είπε, μιλώντας για βάσεις αξιών επί των οποίων θα μπορούσαν να βρουν κοινά σημεία με τον Φώτη Κουβέλη.
Ο ίδιος έδωσε το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει στο εξής ως ιδρυτής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Ερωτηθείς αν τυχόν μη είσοδός του στη Βουλή θα σημάνει το τέλος της προσωπικής του πολιτικής πορείας, αφού επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το Κίνημα θα κάνει την έκπληξη στις κάλπες της Κυριακής, υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει στην προσπάθειά του να φτιαχτεί ένα Κίνημα, όπου θα μπορεί να συμμετέχει η νεολαία και θα έχει δημοκρατική και σοσιαλιστική ταυτότητα, εδραιώνοντας αξίες πάνω στις οποίες θα καλλιεργηθεί η φιλοσοφία των συνεργασιών.
Ο κ.Παπανδρέου τόνισε πολλές φορές την ανάγκη αλλαγής του κράτους με μεταρρυθμίσεις που θα αναλάβει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση -και- ως  επιχείρημα στο αίτημα για ελάφρυνση του χρέους από τους δανειστές μας, ενώ προσδιόρισε το ερώτημα στο δημοψήφισμα που προτείνει. «Θα πρέπει να είναι η όποια συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων», είπε.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: