Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Καθησυχαστικός για Ε.Ε.-διαπραγμάτευση «Άνοιγμα» Τσίπρα στους «μνημονιακούς», αλλά... υπό όρους


Ανοιχτός για συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις πέραν της Αριστεράς εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε νέα στροφή στον ρεαλισμό, διαβεβαιώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά και πως σέβεται τις δεσμεύσεις της χώρας.
tsipras11
Στο παρά 5' των εκλογών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά και «μνημονιακές» πολιτικές δυνάμεις, υπό τον όρο ότι οι δυνάμεις αυτές θα αποδεχθούν την άμεση εφαρμογή του προγράμματος της Κουμουνδούρου. «Eίμαστε ανοιχτοί σε όσες πολιτικές δυνάμεις αποδεχτούν την άμεση εφαρμογή του προγράμματός μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποκλείει κανέναν για την επόμενη μέρα των εκλογών.
«Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας εντός Ε.Ε.»
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του, διαχώρισε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά από τις κυβέρνησης που έχει αναλάβει η χώρα εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα τηρήσει τις πρώτες, αλλά θα σεβαστεί τις δεύτερες. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας πως «επιθυμούμε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές να τελειώσει γρήγορα», αλλά διευκρίνισε πως “δε θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις του Σαμαρά». «Η επόμενη ημέρα των εκλογών δεν θα έχει τρόικα, μνημόνιο και δεσμεύσεις προς τους δανειστές», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «ΣΥΡΙΖΑ και λιτότητα είναι ασύμβατες έννοιες». «Άλλο η δανειακή σύμβαση άλλο το μνημόνιο,θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαβεβαιώνοντας πως «δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στα ελλείμματα». «Θα σεβαστούμε τις θεσμικές δεσμεύσεις προς την ΕΕ - "Ναι" στους δημοσιονομικούς στόχους, "όχι" στο μέσο, δηλαδή τη λιτότητα», είπε, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του ευρωπαϊκού πλαισίου» και πως ο ίδιος και το κόμμα του «δεν απειλούμε την Ευρώπη». «Δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια, μία Κυβέρνηση να καθορίσει το πρόγραμμά της, που θα οδηγήσει σε πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και για τον λόγο αυτό πρόσθεσε ότι «θέλουμε τα χέρια μας λυμένα για να συγκρουστούμε εντός της χώρας και να διαπραγματευθούμε ισχυρά στην Ευρώπη». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε πως ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουμε νέα δάνεια, αλλά μία βιώσιμη λύση για το χρέος» και προανήγγειλε πως μία κυβέρνηση της Αριστεράς «θα αρχίσει πραγματική διαπραγμάτευση για την δανειακή σύμβαση».
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: