Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Χρήστος Αηδόνης: Να ξαναφτιάξουμε την Προοδευτική Παράταξη – Συνέντευξη στο «Καρφί»


aidonisΤου Γιώργου Γερόπουλου
Στοίχημά μας είναι ένα νέο σχέδιο με προοδευτικό προσανατολισμό, που θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, υπογραμμίζει ο Χρήστος Αηδόνης, υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Σημειώνει ότι στον αγώνα για την επαναδημιουργία της δημοκρατικής παράταξης «σε κανέναν δεν λέμε αντίο γιατί θα ξανασυναντηθούμε», ενώ κατηγορεί τον Ευ. Βενιζέλο ότι «το κόμμα του εξελίχθηκε σε συνιστώσα της ΝΔ».
Τι διαφορετικό φέρνετε στην πολιτική ζωή; Ή πρόκειται για ένα κόμμα που δημιουργήθηκε από προσωπικό γινάτι;
Έχει αποδειχθεί ότι οι μεγάλες κρίσεις αναδιατάσσουν το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Οι συντεταγμένες που συγκρότησαν το χθες είναι σε αποδόμηση και ένας νέος πολιτικός χάρτης σχηματοποιείται πάνω στα συντρίμμια της κοινωνίας. Θα μπορούσα να πω ότι είμαστε στη στιγμή εκείνη που πρέπει να ξεπεράσουμε το παρελθόν και, για να συμβεί αυτό, πρέπει να σταματήσουμε να το αναπολούμε. Το περιβάλλον που υπάρχει σήμερα είναι γεμάτο ψευδαισθήσεις.
Από τη μια πλευρά ο κυβερνητικός σχηματισμός κατασκευάζει «ευτυχισμένα» σενάρια, επικεντρώνοντας τη στρατηγική του στην έξοδο προς τις αγορές με σκοπό να πείσει την κοινωνία ότι η περίοδος της δοκιμασίας έλαβε τέλος.
Και από την άλλη οι νέοι πολιορκητές της εξουσίας υπόσχονται λαγούς και πετραχήλια, που απλώς θα αποδειχθούν για άλλη μια φορά υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι η πραγματική οικονομία ασφυκτιά και βιώνει τη χρεοκοπία της και μόνο ένα αναπτυξιακό σοκ μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Η δική μας πρωτοβουλία, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, υποστηρίζει την ανάγκη για τη δόμηση μιας παραγωγικής Ελλάδας. Απαιτείται μια νέα συλλογική αφύπνιση για την οικοδόμηση μιας Ελλάδας που θα στηριχθεί στους δικούς της παραγωγικούς πυλώνες, στις δικές της δυνάμεις, που είναι ανεξάντλητες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι επιλογές που υπήρχαν ήταν συγκεκριμένες και η σύγκρουση με το χθες αναπόφευκτη. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι η δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα αποτελεί ένα γινάτι, απλώς αδυνατούν να κατανοήσουν το μέγεθος των προβλημάτων και τις απαντήσεις που απαιτούν. 
Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος; Αρκεί η είσοδος στη Βουλή ή θέλετε ρόλο ρυθμιστή;
Πιστεύουμε ότι μπορούμε και ο στόχος μας δεν μπορεί να αρκείται σε μια απλή είσοδο στο κοινοβούλιο. Εξάλλου, αυτό που εγώ συναντώ στην κοινωνία δεν έχει καμία σχέση με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που προσπαθούν να μας πείσουν για απίθανα πράγματα. Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, αφού αυτοδυναμίες δεν θα υπάρχουν.
Εσείς με τον Σαμαρά ή με τον Τσίπρα θα συνεργαστείτε;
Ο λαός που είναι κυρίαρχος θα καταγράψει τη βούλησή του στις επερχόμενες εκλογές. Και πιστεύω ότι θα αρνηθεί νέες αλαζονικές ηγεμονίες, που θα μας οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα. Απαίτηση του λαού είναι η εθνική συνεννόηση και πιστεύω ότι αυτό θα είναι και η τελική του καταγραφή. Το στοίχημά μας είναι ένα νέο σχέδιο με προοδευτικό προσανατολισμό, που θα αφήσει την ύφεση στο παρελθόν, θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κοινωνικής συνοχής και θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Γιατί ο κεντροαριστερός να ψηφίσει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και όχι κάποιο άλλο κόμμα της Κεντροαριστεράς;
Το κόμμα του κ. Βενιζέλου έχει εξελιχθεί σε συνιστώσα της ΝΔ. Έχει χάσει κάθε πολιτικό χαρακτήρα για να αποτελεί έναν πόλο συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η δημοσκοπική του καθίζηση. Όταν χάνεις το πολιτικό σου στίγμα, είναι πολύ λογικό να βιώνεις την πολιτική εγκατάλειψη από τις κοινωνικές δυνάμεις τις οποίες εκπροσωπούσες στο παρελθόν. Από την άλλη μεριά το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη πιστεύω ότι αποτελεί ένα ευκαιριακό καταφύγιο και δεν μπορεί να είναι το νέο πολιτικό όχημα για τον μετασχηματισμό της δημοκρατικής παράταξης. Πήραμε μια πρωτοβουλία, γιατί πιστεύουμε ότι ήταν απόλυτη η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου φορέα στον δημοκρατικό χώρο. Στόχος μας είναι η επαναδημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που από το 45% έφθασε στα δημοσκοπικά ποσοστά του 4%. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε την παράταξή μας πίσω και αυτό θα κάνουμε.
Τι μέλλει γενέσθαι και τι θα πράξετε μετά τις εκλογές για την ενότητα του προοδευτικού χώρου;
Είμαστε στο τέλος μιας αδιέξοδης διαδρομής που επέλεξε η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που κλείνει τον κύκλο της. Μπροστά μας υπάρχει μια νέα αρχή, μια νέα προσπάθεια, μια νέα αφετηρία. Εμείς λέμε ότι ξεκινάμε και καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη μαζί σε αυτόν τον αγώνα. Δεν λέμε αντίο σε κανέναν, γιατί είναι σίγουρο ότι θα ξανασυναντηθούμε.
http://www.tokarfi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: