Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

"Κόφτε το κατενάτσιο…


Απάντηση Παππά στον Γεωργιάδη: Ο διαγωνισμός θα γίνει κι ας κάνουν όνειρα

…και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα"…

Πυρά Παππά κατά της αντιπολίτευσης για τις άδειες…

"Κόφτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα", κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής στην οποία έχει κατατεθεί η τροπολογία για το ΕΣΡ, καθώς με την έναρξη της διαδικασίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε θέμα νομιμότητας της διαδικασίας και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, αίτημα το οποίο υποστηρίχθηκε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

"Η αντιπολίτευση έχει βάλει ένα επιχείρημα περί βιασύνης που δεν μπορούμε να αντιγυρίσουμε γιατί εσείς επί 25 χρόνια δεν βιαστήκατε και ζήσατε μαζί και με το καθεστώς της ανομίας" τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε καθώς το νομοσχέδιο συζητήθηκε πριν από τρεις μήνες και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να συμβάλλει στην συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, όμως αντί να συμβάλλει θέτει διαρκώς εμπόδια.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε, ότι η τροπολογία είναι "εκπρόθεσμη και άσχετη" με το νομοσχέδιο για την "κύρωση σύμβασης οδικών μεταφορών με την Λευκορωσία" και αυτό συνιστά παραβίαση του κανονισμού, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι εάν η κυβέρνηση επιμείνει το θέμα θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη και την ιστορία.
"Προκλητική αντισυνταγματική και επιβλαβή" χαρακτήρισε την διαδικασία της συζήτησης της τροπολογίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι, "δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή τη συμπεριφορά".

"Κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας" χαρακτήρισε την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παπάς.

Η κυβέρνηση δεν βιάζεται αλλά είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το Σύνταγμα", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συναίνεση και συνεργασία.
Θέμα συνταγματικότητας έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "βιάζεται".

"Ψευδοαντιπαράθεση" με στόχο την αναδιανομή της αγοράς χαρακτήρισε τις διαφωνίες για το ποιος θα δίνει τις τηλεοπτικές άδειες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ υποστήριξε ότι τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Read more...

Αρση επιτήρησης για Νηρέα Διαγραφή οκτώ εταιρειών από το Χρηματιστήριο Αθηνών


Διαγραφή οκτώ εταιρειών από το Χρηματιστήριο Αθηνών
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Τη διαγραφή των μετοχών οκτώ εταιρειών αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες τελούν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.», «ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ Α.Ε.», «AVENIR LEISURE & ENTERTAINMENT ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.», «SPRIDER STORES Α.Ε.Β.Ε.», «NUTRIART Α.Β.Ε.Ε.», οι οποίες έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση πτώχευσης. «ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε.» η οποία έχει τεθεί σε λύση και εκκαθάριση και «PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», των οποίων έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας τους.
Η ημερομηνία διαγραφής των μετοχών των ανωτέρω εταιρειών θα είναι η Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016.
Επίσης, το Χ.Α αποφάσισε την άρση της επιτήρησης των μετοχών της εταιρείας «ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε».
Οι μετοχές της εταιρείας από τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου 2016 θα διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών του Χ.Α κατά τη σημερινή συνεδρίασή της ενέκρινε, επίσης, την αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών στους μετόχους της εταιρείας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.», την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, σε αναλογία 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 2 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές, με την έκδοση 13.689.600 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών. Ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων (record date) για την εν λόγω εταιρική πράξη είναι η Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016, ενώ η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης είναι η Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ταυτοποιήθηκαν οι δύο σοροί-Τριήμερο πένθος-Εξαιρετικά βίαιη η πρόσκρουση Συντριβή ελικοπτέρου-Διακόπηκαν οι έρευνες για τον τρίτο χειριστή λόγω της νύχτας


Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στις ένοπλες δυνάμεις με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ΑΒ-212, που συνετρίβη στην Κίναρο, και στο οποίο χάθηκαν οι τρεις χειριστές του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Στο πλαίσιο αυτό, οι αυριανές ορκωμοσίες των νεοσυλλέκτων θα πραγματοποιηθούν με τα όπλα υπό μάλης και δεν θα γίνουν παρελάσεις.
el
Σταμάτησαν οι έρευνες λόγω νύχτας
Οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου κυβερνήτη, σταμάτησαν όταν έπεσε το φως, λόγω του απόκρημνου της περιοχής.
Oι ομάδες της ΕΜΑΚ και των βατραχανθρώπων, θα διανυκτερεύσουν απόψε στην περιοχή των συντριμμιών. Στη φρεγάτα ΥΔΡΑ παραμένει η 31η ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου, μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα, να επαναλάβουν τις έρευνες με το πρώτο φως της ημέρας Οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος που έχουν εντοπισθεί, θα μεταφερθούν αύριο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για νεκροψία-νεκροτομή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκρουση του ελικοπτέρου με την πλαγιά ήταν τόσο βίαιη, που τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε μια περιοχή 300 μέτρων.
Νωρίτερα ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στην Κίναρο. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ ανήκουν στον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου. Παραμένει αγνοούμενος ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, συγκροτήθηκε επιτροπή διερεύνησης με σκοπό την εξακρίβωση των ακριβών αιτίων του ατυχήματος, η οποία έχει ήδη αναλάβει έργο από πρωινές ώρες στην περιοχή.
toul
toul b
pananas
Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες βρίσκεται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών.
Στην Αθήνα επέστρεψαν νωρίς το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, οι οποίοι μετέβησαν στον τόπο του δυστυχήματος και παρακολούθησαν την εξέλιξη των ερευνών.
kinaros
Ακολούθως επισκέφθηκαν τη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ όπου ενημερώθηκαν για την όλη επιχείρηση.
Θρήνος στη Λέρο
Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Λέρου στο άκουσμα της είδησης ότι ο ένας εκ των τριών χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε τα ξημερώματα δυτικά της Λέρου, στη νησίδα Κίναρος,
Kατάγεται από γνωστή οικογένεια του νησιού. Πρόκειται για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου ναυτίλο-χειριστή ραντάρ, 36 χρονών.
Οι γονείς του άτυχου ανθυπασπιστή κατάγονται από το νησί και ο ίδιος το επισκεπτόταν αρκετές φορές για διακοπές την θερινή περίοδο. Η είδηση προκάλεσε βαρύ πένθος στο νησί όπου η οικογένεια Ευαγγέλου έχει πολλούς συγγενείς και φίλους Σημειώνεται ότι η νησίδα Κίναρος όπου συνετρίβη το ελικόπτερο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λέρου.
Αλ.Τσίπρας: Να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος  
Τη βαθύτατη οδύνη του για το θάνατο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα.
Ζήτησα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Καταγγελία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Αναγνωστοπούλου: Καθηγητές βάζουν στην τσέπη δίδακτρα μεταπτυχιακών


Αναγνωστοπούλου: Καθηγητές βάζουν στην τσέπη δίδακτρα μεταπτυχιακών
  (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Ένα ποσοστό των μελών ΔΕΠ, της τάξεως του 30%, βάζει «στην τσέπη του» μέρος των διδάκτρων των μεταπτυχιακών, ανέφερε, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.

«Το 30% των μελών ΔΕΠ βάζουν λεφτά στην τσέπη τους και δεν το ξέρω κουτσομπολίστικα, αλλά από έρευνα», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός και προσέθεσε: «10.000 ευρώ ανά κεφαλή είναι επιχείρηση και όχι μεταπτυχιακό».

Επίσης, έκανε λόγο για «βιομηχανία μεταπτυχιακών» και «αμφιβόλου ποιότητας τίτλους». «Δεν θα συναινέσουμε σε μια βιομηχανία μεταπτυχιακών με αμφιβόλου ποιότητας τίτλων», επισήμανε.

Από το υπουργείο Παιδείας υπήρξαν αργά το απόγευμα διευκρινίσεις σχετιθκά με τη δήλωση της κ. Αναγνωστοπούλου:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ διδάσκουν σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών χωρίς να λαμβάνουν καμία πρόσθετη αμοιβή εκτός από το μισθό τους.
»Παράλληλα είναι γνωστό ότι υπάρχουν και λειτουργούν στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με υψηλά δίδακτρα μέρος των οποίων αφορά αμοιβές των συμμετεχόντων σε αυτά Πανεπιστημιακών.
»Το 30% στο οποίο αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων αφορά μέλη ΔΕΠ που εργάζονται για μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία ζητούν δίδακτρα.
»Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ως κύριο μέλημά του τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και προασπίζει τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας που εργάζονται υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες διατηρώντας με προσωπικό κόστος το υψηλό επίπεδο των Ιδρυμάτων τους.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Καμμένος: Ημέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό...


Καμμένος: Ημέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό

«Σήμερα είναι μία ημέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Έλληνες Αξιωματικοί, εν...
καιρώ ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων, εκτελώντας την υπηρεσία τους, το καθήκον τους, τον όρκο που έδωσαν όταν κατατάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας τη βαθιά του οδύνη για τον χαμό των τριών αξιωματικών του Πολεμικού ναυτικού.

Μάλιστα, αφιέρωσε τη συμφωνία για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στους τρεις αδικοχαμένους άνδρες:

Είμαστε όλοι συντετριμμένοι και δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας, είναι σε αυτές τις οικογένειες, που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους. Σε αυτούς, λοιπόν, τους ήρωες θέλω να αφιερώσουμε αυτή τη συμφωνία, η οποία ουσιαστικά αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης.

Με σκληρές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες 24 ώρες, σε συνεργασία με τη Γερμανία, αλλά και με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καταφέραμε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε μία συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης.

Η Ελλάδα, μέχρι τώρα, έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά - και εν μέσω οικονομικής κρίσης - το μεταναστευτικό. Δυσανάλογα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση που ελήφθη, πρώτα από όλα, διασφαλίζει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο και στην ακτογραμμή της Τουρκίας θα διασφαλίσουν ότι όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο, από την κοινή δήλωση, ότι ο σκοπός αυτής της δύναμης είναι να σταματήσουν οι εγκληματικές ενέργειες εκείνων που διακινούν ανθρώπους. Μέχρι τώρα το πληρώσαμε με την απώλεια 10.000 παιδιών, με χιλιάδες νεκρούς.

Το δεύτερο είναι ότι από όλους τους εταίρους υπάρχει πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου.

Είναι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό ότι διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε αυτό.

Σε δεύτερη φάση, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυτή την απόφαση, ξεκινούν να κινητοποιούν και τη Frontex, προκειμένου αντί να επιχειρεί στα ελληνικά νησιά να επιχειρεί πλέον στην παραμεθόριο της Τουρκίας, μετά τη μετατροπή της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, που απαιτεί μια πολιτική απόφαση.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον μόνιμο αντιπρόσωπό μας στο ΝΑΤΟ, τον Στρατηγό, το στρατιωτικό και το διπλωματικό προσωπικό, για όλη αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση που κατέληξε επιτυχώς.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η σημερινή απόφαση κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο η Ελλάδα πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά, το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης.

Read more...

Συγκλονίζει η μοναδική κάτοικος της Κινάρου...


«Εγώ τα βρήκα, που να μην τα έβρισκα, ήταν ένα απανθρακωμένο παιδί μέσα»

Με τρεμάμενη φωνή και κλάματα περιέγραψε η μοναδική κάτοικος της Κινάρου τη στιγμή που βρήκε τα...
συντρίμμια του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού.

«Γίνεται χαμός. Είδα τα συντρίμμια, είδα έναν άνθρωπο απανθρακωμένο», είπε στον Real FM η κυρία Ειρήνη Κατσοτούρχη. «Τα συντρίμμια βλέπω και ένα παιδάκι. (…) Είναι σε χαράδρα, είναι δύσβατο».

«Εγώ τα βρήκα τα συντρίμμια, που να μην τα έβρισκα. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα άλλο» είπε η μοναδική κάτοικος της νησίδας.

Η κυρία Ειρήνη είναι η μοναδική κάτοικος της νήσου και βρέθηκε πρώτη στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο.

Read more...

Ανοίγουν τα Τέμπη το βράδυ...



Ανοίγουν τα Τέμπη, απόψε στις 21:00 έως αύριο στις 12:00, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν σε γενική συνέλευση τα μέλη του μπλόκου, προκειμένου να...
διευκολύνουν την κάθοδο συναδέλφων τους αγροτών στην Αθήνα, τουλάχιστον για το διήμερο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν στο Σύνταγμα, παρόλο που οι ίδιοι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτές.

Ωστόσο, τις ώρες «κορύφωσης» της διαμαρτυρίας και του συλλαλητηρίου, οι αγρότες σχεδιάζουν να κλείσουν εκ νέου τα Τέμπη. Σε κάθε περίπτωση, από απόψε το βράδυ έως τη Δευτέρα η Κοιλάδα θα παραμείνει ανοιχτή για πολλές ώρες- υπάρχει και η σκέψη να μην κλείσει καθόλου- ενώ σίγουρα από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί θα είναι ανοιχτή, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των αγροτών από την Αθήνα.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι έχουν αποστείλει τις προτάσεις που συνέταξαν μαζί με τους αγρότες των Μικροθηβών, τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στους αρχηγούς των κομμάτων, περιμένουν ανταπόκριση και το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει διάλογος. 

Όπως έχουν ήδη ξεκαθαρίσει από χθες, η έναρξη διαλόγου με βάση τις προτάσεις που κατέθεσαν τοποθετείται χρονικά από τη Δευτέρα και μετά, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαμαρτυρία των συναδέλφων τους στην Αθήνα.

Read more...

Φθινόπωρο ή αρχές 2017...


Φθινόπωρο ή αρχές 2017 θα εφαρμοστεί το Περιουσιολόγιο
...θα εφαρμοστεί το Περιουσιολόγιο...

Για το φθινόπωρο παραπέμπεται η εφαρμογή του περιουσιολογίου, ενώ δεν αποκλείεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο και να...
τεθεί σε λειτουργία από το 2017 σύμφωνα με την Καθημερινή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η καθυστέρηση στην κατάθεση των σχετικών διατάξεων αλλά και το πεπερασμένο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet, καθιστούν αδύνατη την δημιουργία του περιουσιολογίου, στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν στην «Καθημερινή» ότι μέχρι την εφαρμογή του μένουν να ξεκαθαριστούν πολλά όπως για παράδειγμα, η βασική ανησυχία των πολιτών που σχετίζεται με το εάν τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την επιβολή νέων φόρων, με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και με την αξιοπιστία του συστήματος taxis.

Εξάλλου, η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, δεν έχει καμία ενημέρωση για τα δεδομένα που θα εισαχθούν στον φάκελο του κάθε φορολογούμενου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει ακόμη εάν η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Read more...

Αλλάζουν όλα στις συντάξεις Δημοσίου...



Επαναφορά στον υπολογισμό των συντάξεων με τον νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» αποκαλύπτουν οι οδηγίες κρυφής εγκυκλίου που εξέδωσε το...
Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 7 Ιανουαρίου του 2016, χωρίς ποτέ να αναρτηθεί στη «Διαύγεια», παρά στάλθηκε μόνο στα γραφεία των αρμοδίων υπουργών και στις αρμόδιες διευθύνσεις του Δημοσίου και άλλων ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να προχωρούν στην έκδοση αποφάσεων έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με το νέο ασφαλιστικό. 

Tην εγκύκλιο "αποκαλύπτει" η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Εφαρμογή

Με την εγκύκλιο αυτή οι Διευθύνσεις Συντάξεων (Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων) υποχρεώνονται προκειμένου για υπαλλήλους που αποχωρούν με δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις να υπολογίζουν και να απονέμουν τα ποσά που προκύπτουν με τις διατάξεις του νόμου 3865 του 2010, είτε πρόκειται για υπηρεσία αμιγώς παρασχεθείσα στο Δημόσιο, είτε με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης στις οποίες το Δημόσιο είναι απονέμων ή συμμετέχων φορέας στο τελικό ποσό σύνταξης. 

Στην πράξη, το Δημόσιο και μέχρι να αποφασιστεί τι θα ισχύσει τελικώς με το νέο ασφαλιστικό (μιας που το σχέδιο Κατρούγκαλου τελεί υπό ριζική αναμόρφωση από την τρόικα) προχωρά στην έκδοση συντάξεων με όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή με τους συντελεστές και τα ποσά που ορίζει ο νόμος 3865 του 2010. Και αυτό συμβαίνει γιατί το άτυπο εμπάργκο που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη έχει οδηγήσει τα Ταμεία στην απονομή συντάξεων «με το μάτι και το ζύγι» γιατί ουδέποτε υπήρξαν οδηγίες για το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού που προβλέπουν οι νόμοι 3863 και 3865 του 2010 για όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2014 και αποχωρούν από την 1η/9/2015 και μετά, καθώς και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015. 

Το Δημόσιο «έσπασε» το εμπάργκο και έβγαλε την εγκύκλιο με τις απαιτούμενες οδηγίες καθώς χιλιάδες συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι που βρίσκονται στη λήξη του εξαμήνου κατά το οποίο λαμβάνουν ως προσωρινή σύνταξη το 60% του βασικού τους μισθού θα πρέπει να πάρουν το οριστικό ποσό σύνταξης, αλλιώς δεν θα πάρουν τίποτε!

«Πιλότος»

Η εγκύκλιος αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» και για τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) καθώς μέχρι τώρα δίνουν προσωρινές συντάξεις και υπολογίζουν τα ποσά με το παλιό καθεστώς χωρίς καμία πρόβλεψη στα όσα ορίζει ο νόμος του 2010. 
Σύμφωνα με την επίσημη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου που φέρει ημερομηνία υπογραφής 7 Ιανουαρίου 2016 και αριθμό πρωτοκόλλου 920/2016, αλλά κρατήθηκε μυστική από όλους, το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί με τον συνδυασμό των όσων προβλέπουν όλες οι ψηφισμένες από τον Αύγουστο του 2015 και μετά διατάξεις για τα όρια ηλικίας, τα κατώτατα όρια και τις ποινές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. 

Ειδικά στις πρόωρες συντάξεις αποκαλύπτεται μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα των υπηρεσιών ότι οι μειώσεις δεν θα έχουν όριο και θα ξεπερνούν ακόμη και το 51%. Και αυτό γιατί στο Δημόσιο δεν υπάρχει ανώτατο πλαφόν μείωσης που σταματά την ποινή στα 5 χρόνια πρόωρης εξόδου (όπως ισχύει για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και άλλους φορείς του ιδιωτικού τομέα), αλλά αντίθετα η ποινή μείωσης της σύνταξης επιβάλλεται για όλα τα έτη που υπολείπονται από το νέο όριο ηλικίας της πλήρους σύνταξης. 

Μάλιστα όσοι αποχωρούν μετά τις 19/8/2015 που ισχύουν τα αυξημένα όρια ηλικίας θα έχουν επιπρόσθετη ποινή 10%. Ακόμη και όσοι υπάλληλοι είχαν συμπληρώσει την ηλικία για μειωμένη σύνταξη μέχρι τις 18/8/2015 θα έχουν και αυτοί την έξτρα μείωση της σύνταξης ενώ η συνολική μείωση θα υπολογιστεί με το νέο αυξημένο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη που ισχύει από 19/8/2015 και μετά! Υπάρχει δηλαδή τριπλή ανατροπή, καθώς και η μείωση θα είναι μεγαλύτερη (αφού θα υπολογιστεί με το νέο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη) και θα έχουν την έξτρα ποινή του 10% αλλά και το ποσό που θα πάρουν θα υπολογιστεί με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη και όχι με το παλιό καθεστώς!

Read more...

Από τις 18:00 έως τις 01:00 ΕΣΗΕΑ: Στάση εργασίας στα κανάλια για τις τηλεοπτικές άδειες


ΕΣΗΕΑ: Στάση εργασίας στα κανάλια για τις τηλεοπτικές άδειες
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Στάση εργασίας στα ιδιωτικά κανάλια, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες αποφάσισε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του.
Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε η στάση εργασίας να πραγματοποιηθεί από τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης έως τη 01:00 της Παρασκευής, δηλαδή την ώρα συζήτησης της επίμαχης ρύθμισης στη Βουλή.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τουρκική πρόκληση για το ελικόπτερο...



Από την πρώτη στιγμή που χάθηκε το ίχνος του ελικοπτέρου Τύπου Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού και...
ξεκίνησαν οι έρευνες διάσωσης από ελληνικά εναέρια και πλωτά μέσα, οι Τούρκοι εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ απαγορεύοντας την προσέγγιση των σωστικών συνεργείων στη θαλάσσια περιοχή και διεκδικώντας να αναλάβουν εκείνοι την επιχείρηση εντοπισμού του ελικοπτέρου και του τριμελούς πληρώματος. 

Αμεση ήταν η αντίδραση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει και τον πρώτο λόγο σε αυτές τις διαδικασίες. Ακύρωσε την τουρκική ΝΟΤΑΜ.


Read more...

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Καμμένος...



Σε ανοιχτή γραμμή με το ΥΠΕΘΑ ο πρωθυπουργός

Ο υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της...
συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακυρώνει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα, λόγω του τραγικού συμβάντος της πτώσης του ελικοπτέρου στην Κίναρο.

Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθεί, από την πρώτη στιγμή, την πορεία όλων των ερευνών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.


Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας βρίσκεται, από πολύ νωρίς το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την υπόθεση σχετικά με την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού.

Για την υπόθεση αναμένονται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο 'Αμυνας.

Read more...

Έτοιμοι για διήμερη πολιορκία της Αθήνας...


Έτοιμοι για τη διήμερη πολιορκία της Αθήνας οι αγρότες
...οι αγρότες...

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις της κυβέρνησης και της πλειονότητας των αγροτικών μπλόκων μετά και την απόφαση να...
μην επιτραπεί ούτε σε μικρό αριθμό τρακτέρ να «παρελάσουν» συμβολικά στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή

Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Την Παρασκευή και το Σάββατο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. 

Οι αγρότες αναμένεται να αρχίσουν να συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οπότε θα φτάσουν στον Πειραιά τα πλοία από την Κρήτη και σταδιακά ανάλογα και με τον σχεδιασμό που θα κάνει η Αστυνομία για τα σημεία στα οποία θα ακινητοποιούνται τα λεωφορεία με τους αγρότες θα φτάνουν στο Σύνταγμα και οι υπόλοιποι.

Οι αγρότες δήλωσαν απογοητευμένοι από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Περιμέναμε περισσότερα. Μας έχει μπερδέψει και ενώ θέλουμε να πάμε σε διάλογο, βλέπουμε ότι εμμένει στη σκληρή γραμμή του» τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Παναγιώτης Καλογιάννης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο των Τεμπών.

Πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός, ως νέος άνθρωπος, θα πάρει επάνω του το αγροτικό ζήτημα και θα δώσει λύση, έστω και στο παρά πέντε, για τον απεγκλωβισμό του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου».

Ο κ. Καλογιάννης είπε ακόμη ότι και μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, οι αγρότες προτίθενται να ανοίξουν διάλογο, αλλά θα προηγηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής, σε ένδειξη σεβασμού -όπως λένε- στον αγώνα των συναδέλφων τους.

Για «προεκλογική ομιλία» έκανε λόγο ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης. «Περιμέναμε κάτι πιο ουσιώδες και όχι μια προεκλογική ομιλία. Ο πρωθυπουργός έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και τα έβαλε με όλους, ακόμα και με τα κανάλια» δήλωσε ο κ. Καμπούρης και κοινοποίησε πως κατόπιν αυτού, οι αγρότες των Μαλγάρων θα κατέβουν στην Αθήνα και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, «έως ότου αποσυρθούν τα ασφαλιστικό και φορολογικό».

«Ασαφή» χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, σημειώνοντας ωστόσο: «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εδώ και έναν μήνα. Αν προσκληθούμε να συζητήσουμε επ΄αυτών, θα πάμε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, ακόμα και αν δεν αποσύρει τα σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

in.gr

Read more...

Ικανοποίηση για την απόφαση Καμμένος: Το ΝΑΤΟ θα αναπτυχθεί στην ακτογραμμή της Τουρκίας


Καμμένος: Το ΝΑΤΟ θα αναπτυχθεί στην ακτογραμμή της Τουρκίας

Αθήνα
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση για την απόφαση που ελήφθη σχετικά με την ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο για το προσφυγικό.

Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην ακτογραμμή της Τουρκίας και θα διασφαλίζουν ότι όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία.

Επιπλέον, όπως είπε, στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου.

Παράλληλα, όπως είπε, διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυτή την απόφαση, ξεκινούν να κινητοποιούν και τη Frontex, προκειμένου αντί να επιχειρεί στα ελληνικά νησιά να επιχειρεί πλέον στην παραμεθόριο της Τουρκίας, μετά τη μετατροπή της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, που απαιτεί μια πολιτική απόφαση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου έχουν ως εξής:

Η συμφωνία «ουσιαστικά αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης.

»Με σκληρές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες 24 ώρες, σε συνεργασία με τη Γερμανία, αλλά και με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καταφέραμε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε μία συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης.

»Η Ελλάδα, μέχρι τώρα, έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά - και εν μέσω οικονομικής κρίσης - το μεταναστευτικό. Δυσανάλογα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

»Η απόφαση που ελήφθη, πρώτα από όλα, διασφαλίζει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο και στην ακτογραμμή της Τουρκίας θα διασφαλίσουν ότι όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία.

»Είναι απόλυτα ξεκάθαρο, από την κοινή δήλωση, ότι ο σκοπός αυτής της δύναμης είναι να σταματήσουν οι εγκληματικές ενέργειες εκείνων που διακινούν ανθρώπους. Μέχρι τώρα το πληρώσαμε με την απώλεια 10.000 παιδιών, με χιλιάδες νεκρούς.

»Το δεύτερο είναι ότι από όλους τους εταίρους υπάρχει πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων.

»Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου.

»Είναι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό ότι διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε αυτό.

»Σε δεύτερη φάση, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυτή την απόφαση, ξεκινούν να κινητοποιούν και τη Frontex, προκειμένου αντί να επιχειρεί στα ελληνικά νησιά να επιχειρεί πλέον στην παραμεθόριο της Τουρκίας, μετά τη μετατροπή της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, που απαιτεί μια πολιτική απόφαση.

»Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον μόνιμο αντιπρόσωπό μας στο ΝΑΤΟ, τον Στρατηγό, το στρατιωτικό και το διπλωματικό προσωπικό, για όλη αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση που κατέληξε επιτυχώς.

»Πιστεύω ακράδαντα ότι η σημερινή απόφαση κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο η Ελλάδα πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά, το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης.»
    
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

"Έως τον Ιούνιο η πώληση του ΟΛΠ"...


Δρίτσας: Κλείνει έως τον Ιούνιο η πώληση του ΟΛΠ

Στην εκτίμηση ότι οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε. θα ολοκληρωθούν από την πλευρά της κυβέρνησης και του...
ευρύτερου δημοσίου εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου, προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας.

Ο 68χρονος υπουργός και επικεφαλής (μέχρι την υπουργοποίησή του) του Πειραϊκού Δημοτικού Δικτύου "Το λιμάνι της Αγωνίας, ο οποίος είχε πολλάκις ταχθεί δημόσια κατά της παραχώρησης του ΟΛΠ σε ιδιώτες, μιλώντας χθες στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, ανέφερε πως "ανεξάρτητα από τις διαθέσεις καθενός, οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης και του ευρύτερου δημοσίου θα ολοκληρωθούν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος". Συγκεκριμένα, τόνισε πως η συμφωνία (σ.σ. Cosco – Ελληνικής Δημοκρατίας) θα ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα έρθει προς κύρωση από την Βουλή των Ελλήνων και τελικά θα υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς. "Όλα αυτά προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο και αυτό, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κάποιοι θα ήθελαν οι διαδικασίες είτε να ‘τρέξουν’ πιο γρήγορα, είτε να ‘καθυστερήσουν’.

Η τοποθέτηση του υπουργού Ναυτιλίας έρχεται μερικές μόνον ημέρες μετά την αποδοχή από το ΤΑΙΠΕΔ της βελτιωμένης προσφοράς της Cosco Group για το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, της οποίας ακολούθησαν δηλώσεις του κ. Δρίτσα πως "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία ΟΛΠ-COSCO, το σύνολο της συμφωνίας θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα". Μάλιστα ο κ. Δρίτσας είχε ζητήσει ενημέρωση από το Ταμείο σχετικά με την απόφαση να γίνει αποδεκτή η βελτιωτική προσφορά της Cosco καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα στα οποία βασίστηκε αυτή η απόφαση.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο νυν υπουργός είχε υποστηρίξει πως "το ΤΑΙΠΕΔ αυθαιρετεί" και είχε υποστηρίξει πως έχουν δίκιο όσοι φορείς εξέδωσαν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για την υπέρβαση κάθε νόμιμης διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΛΠ". Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης τον Ιανουαρίο του 2015 όταν ο κ. Δρίτσας είχε αναφέρει πως "ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ".

Εάν τελικώς το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί και σε τέσσερις μήνες από σήμερα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΛΠ στη Cosco, θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τα πρώτα χρήματα από την παραχώρηση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Ο κινεζικός όμιλος έχει δεσμευτεί να καταβάλλει 280,5 εκατ. ευρώ για το 51% του ΟΛΠ και εντός 5ετίας (εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών) επιπλέον 88 εκατ. ευρώ για να θα αυξήσει το μερίδιό της στο 67%. Παράλληλα έχει αναλάβει υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία σε υποδομές στο λιμάνι.

Επιπλέον, υπάρχουν αναμενόμενα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα επωφεληθεί επίσης από πληρωμές μερισμάτων για το ποσοστό 16% μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης καθώς και από τις πληρωμές τόκων για τα αντίστοιχα κεφάλαια που θα έχουν κατατεθεί από την Cosco Group (Hong Kong) Limited ως εγγύηση για την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού του ΟΛΠ, καθώς και από τη διανομή μερίσματος για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης, το 2052.

Read more...

Συνεχίζονται οι έρευνες Εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο από τα τρία μέλη του ελικοπτέρου


Εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο από τα τρία μέλη του ελικοπτέρου
Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, σε φωτογραφία αρχείου.   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Τραγική ήταν η κατάληξη του δυστυχήματος που συγκλόνισε νωρίς το πρωί της Πέμπτης το Πολεμικό Ναυτικό. Από τις έρευνες στο σημείο που συνετρίβη το ελικόπτερό του -στην Κίναρο- εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο από τα τρία μέλη του πληρώματος. Οι έρευνες συνεχίζονται.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Οι σοροί βρέθηκαν στην πλαγιά της απόκρυμνης περιοχής της Κινάρου σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια.

Όπως έγινε γνωστό, το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, που γεννήθηκε το 1979, έγγαμος, με περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα, ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, που γεννήθηκε το 1982, έγγαμος με παιδιά, και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου, που γεννήθηκε το 1980, επίσης πατέρας παιδιών.

«Σήμερα είναι μία ημέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας» δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. «Έλληνες Αξιωματικοί, εν καιρώ ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων, εκτελώντας την υπηρεσία τους, το καθήκον τους, τον όρκο που έδωσαν όταν κατατάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας.

Είμαστε όλοι συντετριμμένοι και δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας, είναι σε αυτές τις οικογένειες, που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους» ανέφερε ο υπουργός.

Το μοιραίο ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο της άσκησης Αστραπή 2/16. Το στίγμα του χάθηκε στις 02:45, ενώ θερμικό ίχνος εντοπίστηκε στις 4:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης βόρεια της Κινάρου σε απόκρημνη περιοχή. Στις 7:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του απο τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα.

Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Στις εν εξελίξει έρευνες, σε θάλασσα και ξηρά βορειοδυτικά της Κινάρου, συμμετέχουν ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ.

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης οι φρεγάτες «Ύδρα», «Σπέτσαι», «Έλλη», «Νικηφόρος Φώκας», «Αδριάς», τα ελικόπτερα Σικόρσκι της φρεγάτας «Σπέτσαι» και της φρεγάτας «Αδριάς», και δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν απογειωθεί από τη Χίο και τη Ρόδο.

Στην Κίναρο μετέβη με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, προκειμένου να παρακολουθήσει τις έρευνες. Τον συνοδεύει ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης.

Επιστροφή Καμμένου και το πρώτο tweet

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακύρωσε όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του και επέστρεψε στην Αθήνα.

Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας βρισκόταν από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η αμφισβήτηση από πλευράς Άγκυρας των ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο μετά την πτώση του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ΝΟΤΑΜ Α0701/16 η Τουρκία θεωρεί παράνομη την έρευνα διάσωσης που γίνεται στην Κίναρο, εκεί όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Στις 4:05 εκδόθηκε η ελληνική ΝΟΤΑΜ από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για τη διεξαγωγή της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...