Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Συνεχίζονται οι έρευνες Εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο από τα τρία μέλη του ελικοπτέρου


Εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο από τα τρία μέλη του ελικοπτέρου
Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, σε φωτογραφία αρχείου.   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Τραγική ήταν η κατάληξη του δυστυχήματος που συγκλόνισε νωρίς το πρωί της Πέμπτης το Πολεμικό Ναυτικό. Από τις έρευνες στο σημείο που συνετρίβη το ελικόπτερό του -στην Κίναρο- εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο από τα τρία μέλη του πληρώματος. Οι έρευνες συνεχίζονται.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Οι σοροί βρέθηκαν στην πλαγιά της απόκρυμνης περιοχής της Κινάρου σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια.

Όπως έγινε γνωστό, το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, που γεννήθηκε το 1979, έγγαμος, με περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα, ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, που γεννήθηκε το 1982, έγγαμος με παιδιά, και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου, που γεννήθηκε το 1980, επίσης πατέρας παιδιών.

«Σήμερα είναι μία ημέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας» δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. «Έλληνες Αξιωματικοί, εν καιρώ ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων, εκτελώντας την υπηρεσία τους, το καθήκον τους, τον όρκο που έδωσαν όταν κατατάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας.

Είμαστε όλοι συντετριμμένοι και δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας, είναι σε αυτές τις οικογένειες, που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους» ανέφερε ο υπουργός.

Το μοιραίο ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο της άσκησης Αστραπή 2/16. Το στίγμα του χάθηκε στις 02:45, ενώ θερμικό ίχνος εντοπίστηκε στις 4:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης βόρεια της Κινάρου σε απόκρημνη περιοχή. Στις 7:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του απο τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα.

Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Στις εν εξελίξει έρευνες, σε θάλασσα και ξηρά βορειοδυτικά της Κινάρου, συμμετέχουν ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ.

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης οι φρεγάτες «Ύδρα», «Σπέτσαι», «Έλλη», «Νικηφόρος Φώκας», «Αδριάς», τα ελικόπτερα Σικόρσκι της φρεγάτας «Σπέτσαι» και της φρεγάτας «Αδριάς», και δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν απογειωθεί από τη Χίο και τη Ρόδο.

Στην Κίναρο μετέβη με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, προκειμένου να παρακολουθήσει τις έρευνες. Τον συνοδεύει ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης.

Επιστροφή Καμμένου και το πρώτο tweet

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακύρωσε όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του και επέστρεψε στην Αθήνα.

Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας βρισκόταν από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η αμφισβήτηση από πλευράς Άγκυρας των ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο μετά την πτώση του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ΝΟΤΑΜ Α0701/16 η Τουρκία θεωρεί παράνομη την έρευνα διάσωσης που γίνεται στην Κίναρο, εκεί όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Στις 4:05 εκδόθηκε η ελληνική ΝΟΤΑΜ από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για τη διεξαγωγή της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: