Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

"Κατηγορώ" ΟΗΕ στο Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του σχολείου στη Γάζα


Για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου κατηγόρησε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNRWA) τον ισραηλινό στρατό, μετά τον βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, από τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πιερ Κρέενμπιλ, ο επικεφαλής της UNRWA. «Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να δεσμευθεί σε μια πολιτική δράση ώστε να τερματιστεί άμεσα η σφαγή που διαπράττεται» πρόσθεσε.
«Την προηγούμενη νύχτα παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν πλάι στους γονείς τους στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας σε ένα καταφύγιο στη Γάζα που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο. Είναι μια προσβολή για κάθε έναν από εμάς, μια αιτία διεθνούς ντροπής», υπογράμμισε ο Κρέενμπιλ.
«Μεταβήκαμε στο σημείο και συγκεντρώσαμε αποδείξεις. Αναλύσαμε τα συντρίμμια, τους κρατήρες και τις άλλες ζημιές. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το ισραηλινό πυροβολικά είναι αυτό που έπληξε το σχολείο μας όπου 3.300 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο», συνέχισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Είπε ακόμη πως είναι πολύ νωρίς για να δοθεί οριστικός απολογισμός των θυμάτων, όμως πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών καθώς και ενός φύλακα της UNRWA που προσπάθησε να προστατεύσει το σχολείο.
«Πρόκειται για ανθρώπους από τους οποίους ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει να φύγουν από τα σπίτια τους» σημείωσε, ενώ τόνισε πως η συγκεκριμένη τοποθεσία του σχολείου και το γεγονός ότι σε αυτό βρίσκονται χιλιάδες εκτοπισμένοι είναι πληροφορίες που δόθηκαν 17 φορές στον ισραηλινό στρατό ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Η τελευταία φοράμ, όπως είπε, ήταν στις 22:00 (την Τρίτη) το βράδυ, λίγες ώρες πριν τον αιματηρό βομβαρδισμό.
«Είναι η έκτη φορά που ένα από τα σχολεία μας βομβαρδίζεται. Οι εργαζόμενοί μας, αυτοί οι άνθρωποι που διεξάγουν ανθρωπιστικό έργο σκοτώθηκαν. Τα καταφύγιά μας είναι υπερπλήρη», κατήγγειλε.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, «δεν βρισκόμαστε πλέον αποκλειστικά στον τομέα της ανθρωπιστικής δράσης, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».
Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό τα ξημερώματα του σχολείου του ΟΗΕ στη Τζαμπαλίγια, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οβίδες έπληξαν δύο αίθουσες του σχολείου αλ Χουσέιν της UNRWA στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας που το σχολείο αυτό είναι στόχος βομβαρδισμού.
Πολλοί παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν αναζητήσει καταφύγια σε σχολεία του ΟΗΕ, κυρίως στη Τζαμπαλίγια, αφού ο ισραηλινός στρατός τους προειδοποίησε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των συνοικιών που ζουν.
Σχεδόν 180.000 κάτοικοι της Γάζας ζουν σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες στα 83 σχολεία της UNRWA. Πολλά από αυτά τα σχολεία έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς.
Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ δήλωσε από το Τελ Αβίβ ότι η προκαταρκτική έρευνα που διεξήχθη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παλαιστίνιοι αντάρτες είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες από μια περιοχή κοντά στο σχολείο και οι ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν στα πυρά.
Τετράωρη ανθρωπιστική εκεχειρία ανακοίνωσε το Ισραήλ
Και ενώ η αιματοχυσία συνεχίζεται, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα τηρήσει μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» σήμερα από τις 15:00 ως τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο στρατός ενέκρινε μια προσωρινή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Η εκεχειρία αυτή θα τηρηθεί από τις 15:00 ως τις 19:00 και δεν θα ισχύει στις περιοχές όπου οι στρατιώτες διεξάγουν ήδη επιχειρήσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ο στρατός ζητεί επίσης «από τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στις περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης» και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει «σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών».
Λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί από παλαιστινιακές πηγές ότι άλλοι επτά Παλαιστίνοι, εκ των οποίων τέσσερις γυναίκες, σκοτώθηκαν σε δύο νέους βομβαρδισμούς από ισραηλινά άρματα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας στις περιοχές Χαν Γιούνες και Ντέιρ αλ Μπάλαχ.
Πλέον ο σημερινός απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων φτάνει τους 67. Συνολικά 1.296 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 7.200 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της επιχείρησης στις 8 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τρία τέταρτα των νεκρών Παλαιστινίων είναι άμαχοι.
Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει χάσει 53 στρατιώτες. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό του ισραηλινού στρατού μετά τον πόλεμο του 2006 εναντίον του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ. Επίσης τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊβανέζος, έχουν σκοτωθεί από τις ρουκέτες που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
Στο μεταξύ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντάται με το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, ενώ Τούρκος μεσολαβητής έχει φτάσει στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Εξάλλου το Ελ Σαλβαδόρ, το Περού και η Χιλή ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν για τον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «τη βαθιά απογοήτευσή» του για την «βιαστική απόφαση», καταγγέλλοντας ότι αυτή ενθαρρύνει τη Χαμάς.
egiakoumis.gr

Read more...

Πολυνομοσχέδιο: Ανατροπές στο ασφαλιστικό...


Ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, αλλαγές στο εφάπαξ των ενστόλων, ρυθμίσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ, χάραξη αιγιαλού, εκσυγχρονισμό του καθεστώτος δημοσίων συμβάσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το...
νομοσχέδιο – «σκούπα».

Στα 232 άρθρα του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να καταβληθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά το πολυνομοσχέδιο εδώ
Διαβάστε αναλυτικά την αιτιολογική έκθεση εδώ


Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο:

• Ανατροπές στο ασφαλιστικό:

-Αλλαγές για το εφάπαξ των ενστόλων, καθώς όλοι οι κλάδοι πρόνοιας του ταμείου από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα υπάγονται στο καθεστώς της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. «Το αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο εφαρμόζει την προσαρμογή των παροχών που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ετησίως μηδενικό έλλειμμα στα ταμεία» αναφέρει χαρακτηριστικά το πολυνομοσχέδιο.

-Ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (T.E.A.Π.Ι.Ε.Ν.) εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) .

-Δίνεται η δυνατότητα σε Ταμεία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 να μετατρέπονται αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης.

-Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργούνται τα έσοδα υπέρ φορέων-τομέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

-Σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης για να μειωθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της οριστικής σύνταξης προβλέπεται άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση των συμμετεχόντων ασφαλιστικών φορέων μέσω του Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης του υπαλλήλου (ΔΑΥΚ).

• Αλλαγές στον ΦΠΑ-Φορολογικές διατάξεις

-Καταργείται πλέον για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, που υποβάλλεται στο τέλος κάθε χρόνου.

-Δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ όσοι υπόχρεοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών από το χρόνο υποβολής δήλωσης μεταβολής.

-Οι εφορίες πλέον είναι σε θέση να αναστέλλουν ή να απενεργοποιούν τον ΑΦΜ όσων φορολογούμενων έχουν σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα τους, ή φοροδιαφεύγουν ή έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία για την έκδοση του ΑΦΜ τους.

-Όσοι δεν υπέβαλλαν τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος εμπρόθεσμα θα γλιτώσουν τον υπερβολικό φόρο, καθώς θα προσμετρηθούν οι αποδείξεις δαπανών και τα ιατρικά έξοδα στις δηλώσεις είτε είναι εκπρόθεσμες είτε είναι τροποποιητικές.

• Ενισχύεται με 400 θέσεις μόνιμου προσωπικού η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

• Όλοι οι φορείς του Δημοσίου μπορούν να παίρνουν επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της χρηματοδότησης θα καθοριστούν με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών.

• Αλλαγές στον νόμο για τον καθορισμό του αιγιαλού.

• Διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

• Αλλαγές στις διατάξεις για την υποβολή των πόθεν έσχες δημοσίων λειτουργών και προσώπων με δημόσιο ενδιαφέρον.

• Αδειοδότηση φαρμακείων: Η άδεια ίδρυσης φαρμακείου χορηγείται, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας του φαρμακείου, με απόφαση του Αρμοδίου Περιφερειάρχη και κοινοποιείται στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Επιπλέον τα δικαιολογητικά για την ίδρυση φαρμακείου μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας, της έδρας του φαρμακείου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου.

• Καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών στις ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες...
real.gr

Read more...

Στην Ευρωβουλή χρυσαυγίτης «επιστήμονας στο ξύλο»...


aleksandros-luris-mat
Βρήκε τελικά θέση στις Βρυξέλλες, όπως όλα δείχνουν, ο χρυσαυγίτηςΑλέξανδρος Λύρης, o οποίος εμπλέκεται στα σοβαρά επεισόδια σε βάρος αστυνομικών και φωτορεπόρτερ από μέλη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο.
Μπορεί να μην...
εξελέγη ευρωβουλευτής της ναζιστικής οργάνωσης, με την οποία ήταν υποψήφιος, αλλά διορίστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Λάμπρου Φουντούλη.
Τον διορισμό του επιβεβαιώνει και το προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή site «Εθνικισμός.net». «Από πού προκύπτει πως στις φωτογραφίες είναι ο “Αλέξανδρος Λύρης”, που επέλεξε ο κ. Φουντούλης για συνεργάτη του στις Βρυξέλλες; Εσείς τον ξέρετε προσωπικά; Ή κάποιος “κάτι σας είπε – κάτι άκουσε, για να σας πει;”», έγραψε η ιστοσελίδα χθες, απευθυνόμενη στους δικηγόρους της Πρωτοβουλίας JailGoldenDawn.
Παραδέχεται δηλαδή ότι ο Λύρης διορίστηκε ως συνεργάτης του Φουντούλη, απλώς αμφισβητεί ότι είναι ο ίδιος που εικονίζεται στις φωτογραφίες από τα επεισόδια του Εφετείου.

 «Εφημερίδα των Συντακτών» 

Read more...

Κλείνουν Δαφνί και Δρομοκαΐτειο...


Κλείνουν Δαφνί και Δρομοκαΐτειο
Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει αποφασιστεί σε ποια γενικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου θα μεταστεγαστούν τα συνολικά 15 ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών των ψυχιατρικών νοσοκομείων Δαφνί - Δρομοκαΐτειο, τα οποία σε ένα χρόνο από σήμερα δεν...
θα θυμίζουν σε τίποτα «ψυχιατρεία».

Από σήμερα τεχνικά κλιμάκια των ψυχιατρικών νοσοκομείων και του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ξεκινήσουν επισκέψεις στα γενικά νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να δουν ποια πληρούν τις προδιαγραφές και έχουν τους κατάλληλους χώρους προκειμένου να φιλοξενήσουν τα ψυχιατρικά τμήματα. Από τη διοίκηση των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων διαμηνύεται προς κάθε κατεύθυνση ότι η μεταφορά των κλινικών δεν πρόκειται να θίξει τους εργαζομένους.

Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο διοικητής του ΨΝΑ-Δαφνίου και εθνικός εκπρόσωπος Ελλάδος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Π. Θεοδωράκης, «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κινητικότητα, καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση για το προσωπικό των κλινικών, το οποίο θα μεταφερθεί ως έχει στους νέους χώρους».

Χθες, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο ΨΝΑ-Δαφνί υπό τον κ. Θεοδωράκη και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας και του νοσοκομείου, οριοθετήθηκε ο «οδικός χάρτης» που θα ακολουθηθεί, προκειμένου έως τις 30 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, το Δαφνί «να μην υπάρχει». Σύμφωνα με τα όσα είπε στην εφημερίδα ο κ. Θεοδωράκης, συνολικά, η «δύναμη» ασθενών του Δαφνίου ήταν χθες 1.100 άτομα εκ των οποίων περίπου 700 φιλοξενούνται σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην κοινότητα (ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα κ.ά). Έως το τέλος του έτους 98 ασθενείς που σήμερα νοσηλεύονται στα Τμήματα Χρόνιων Περιστατικών του Δαφνίου θα μεταφερθούν σε δομές της κοινότητας. Από τους 261 ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες στα ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών οι 54 αφορούν άτομα που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, πολύ συχνά για φόνους, κι έχουν το «ακαταλόγιστο» (άρθρο 69). Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, που υπό τις σημερινές συνθήκες νοσηλεύονται ακόμα και δίπλα σε άτομα με κατάθλιψη, αναμένεται να αναπτυχθούν εξειδικευμένα ψυχο-ιατροδικαστικά τμήματα. Προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί πού θα δημιουργηθούν αυτά. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι σε γενικά νοσοκομεία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προγραμματίστηκε η δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις μονάδες του ΠΕΔΥ-Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Η λογική πίσω από αυτήν την πρόταση αφορά την πιο εύκολη πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες των ασθενών με ψυχικές παθήσεις που συχνά αποφεύγουν να πηγαίνουν στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας φοβούμενοι τον «στιγματισμό» από την κοινωνία. Της χθεσινής συνάντησης είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, υπό την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είχε ζητήσει επίσπευση του χρόνου υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Read more...

Για την υπόθεση της Μανωλάδας: Αθώοι κατά το δικαστήριο ο παραγωγός...




... και ένας από τους μπράβους του.
Ένταση στα δικαστήρια...
Σύμφωνα με το patrastimes.gr, κρίθηκαν πριν λίγο αθώοι οι Ν.Βαγγελάτος και Κ.Χαλούλος για την επίθεση κατά των μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα - Ένταση στα δικαστήρια - Ενοχή των άλλων δυο για...
σωματικές βλάβες - Αθώοι για την εμπορία ανθρώπων

1.00 μ.μ.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ:
Ένταση επικρατεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι αλλοδαποί εργάτες γης, καθώς και μέλη φορέων και οργανώσεων. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα, ενώ ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται έξω από το κτίριο των δικαστηρίων.
Τελευταία ενημέρωση, στις 12 το μεσημέρι:
Το δικαστήριο της Πάτρας πριν απο λίγο αθώωσε τον φραουλοπαραγωγό Βαγγελάτο και τον ένα απο τους επιστάτες που κατηγορούνται για την επίθεση με καραμπίνες σε βάρος μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας .
Για τους άλλους δύο κατηγορύμενους  Γ. Χαλούλο και Θ. Αποστολόπουλο το δικαστήριο απεφάνθη πως είναι αθώοι για την εμπορία ανθρώπων  και ένοχοι για τη σωματική βλάβη - πυροβολισμούς - με την ποινή να ανακοινώνεται  εντός ολίγου.
Πρώτη ανάρτηση 06.52'
Σήμερα μετά τις 9.00 το ρπωϊ αναμένεται το διασκτήριο της Πάτρας να ανακοινώσει την  ετυμηγορία του σε ότι αφορά στους 4 κατηγορούμενους για την επίθεση με καραμπίνες κατά μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της μανωλάδας, οι οποίοι ανρούντο να εργασοτύν απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Η εισαγγελεύς
Την καταδίκη τόσο του φραουλοπαραγωγού της Μανωλάδας, όσο και των επιστατών του, ζήτησε χθες η εισαγγελέας της έδρας, Διονυσία Παπαδοπούλου, που δεν πείστηκε από τα όσα υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα στις απολογίες τους.
Επί 45 λεπτά περιέγραψε τα όσα συνέβησαν εκείνο το πρωί του Απριλίου του 2013, τονίζοντας πως οι κρατικές υπηρεσίες με την στάση τους είναι συνένοχες για το περιστατικό.
Για τον φραουλοπαραγωγό,  ζήτησε να καταδικαστεί για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, για τους άλλους δύο εισηγήθηκε την καταδίκης τους για τις βαριές σωματικές βλάβες σε βάρος των μεταναστών και για τον τέταρτο, τη συνέργειά του σε διάφορα αδικήματα.

left.gr

Read more...

ICAP: Ποιοι κλάδοι έδειξαν... ανοσία στην κρίση...



Κι όμως υπήρξαν κλάδοι που κόντρα στην πενταετή κρίση κατάφεραν να αυξήσουν τα μεγέθη τους! Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ICAP μετά την παρακολούθηση των...
οικονομικών στοιχείων της τελευταίας πενταετίας.

Από τους 87 κλάδους/αγορές που εξετάστηκαν, οι οκτώ στους δέκα (ήτοι 71 κλάδοι) υπέστησαν απώλειες (μικρής ή μεγάλης έκτασης), ενώ μόνο δύο στους δέκα εμφάνισαν αυξητική πορεία (16 κλάδοι).

Τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασε ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), που εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση ιδιαίτερα την περίοδο 2011/2012, λόγω των ευνοϊκών όρων του θεσμικού πλαισίου (υψηλές τιμές αποζημίωσης ενέργειας). Βέβαια εσχάτως τα δεδομένα άλλαξαν μετά και το new deal που επέβαλε «κουρέματα» στις ταρίφες. Αυξητικά κινήθηκαν και οι κατηγορίες προϊόντων διατροφής, με σχετικά περιορισμένο όμως ρυθμό (κάτω του 5%).

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες από την ύφεση υπέστησαν οι κλάδοι του Αυτοκινήτου και των Κατασκευών, καθώς και κλάδοι συναφοί με την οικοδομική δραστηριότητα.

Όπως υποστηρίζει η ICAP, «αρκετές πρόσφατες θετικές εξελίξεις με κύρια την έξοδο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στις αγορές, μετά από πολλά χρόνια, μέσω διάθεσης κρατικών τους ομολόγων, στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την έξοδο από την κρίση.

Στη κατεύθυνση αυτή, και λαμβάνοντας υπόψη και τα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα το 2013, βάσει των ισολογισμών που είναι καταχωρισμένοι στη βάση δεδομένων της ICAP Group, προκύπτει μία αισθητή μείωση των ζημιών, την τελευταία διετία.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές ζημίες περιορίστηκαν κατά 34% το 2012, ενώ και το 2013 (με βάση δείγμα σχεδόν 7.300 διαθέσιμων ισολογισμών) προκύπτει περαιτέρω μείωση των ζημιών κατά 52%.

Επιπλέον, αν ληφθεί υπόψη και η εντυπωσιακή άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index το δεύτερο τρίμηνο του 2014, στις 156 μονάδες από 140 το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κατάσταση αρχίζει να εξομαλύνεται και να εμφανίζονται σταδιακά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης».

Σύμφωνα με τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ICAP «η ελληνική οικονομία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την πρωτόγνωρη ύφεση που καθόρισε τις εξελίξεις την τελευταία πενταετία.

Η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) κατά ένα ποσοστό που υπερέβη το 23% στο διάστημα 2009-2013, είχε άμεσο αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Οι συνθήκες οικονομικής ύφεσης που επικράτησαν αναμφισβήτητα έπληξαν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, διαφορετικές ήταν οι συνέπειες της κρίσης στις επιμέρους εταιρείες κάθε κλάδου».

Στη μελέτη - ανάλυση αξιολογούνται και συγκρίνονται οι επιδόσεις των διάφορων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας βάσει χρηματοοικονομικών δεικτών κερδοφορίας (περιθώριο μικτού κέρδους και του περιθωρίου κέρδους EBITDA), καθώς και αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων.

  euro2day.gr

Read more...

Το πολυνομοσχέδιο συνεχίζει την κατεδάφιση των συντάξεων






 Koινή δήλωση Στρατούλη- Μητρόπουλου...
Για καταστροφικό παζλ οριστικής κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, που θα συμπληρωθεί με τις νέες περικοπές των κύριων συντάξεων το Φθινόπωρο, κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος.


Σε...
κοινή δήλωσή τους προειδοποιούν για πλήρη εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων των ενστόλων και του προσωπικού ιδρυμάτων εμπορικού ναυτικού, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση για αντιασφαλιστικό έγκλημα και στο πρώην επικουρικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και στο ταμείο πρόνοιας δικηγόρων Αθήνας.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση του βουλευτή Β' Αθήνας, υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας Δημήτρη Στρατούλη και του βουλευτή Αττικής, υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Δημόσιας Διοίκησης Αλέξη Μητρόπουλου:

"Η ένταξη των επικουρικών ταμείων των ενστόλων και του προσωπικού ιδρυμάτων εμπορικού ναυτικού στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), κυρίως όμως η εφαρμογή σε αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία, στα αντίστοιχα μετοχικά τους και στα ταμεία εφάπαξ παροχών τους της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του δείκτη βιωσιμότητας, οδηγεί τις επικουρικές συντάξεις τους, τα μερίσματά τους και τα εφάπαξ τους σε συνεχείς σταδιακές μειώσεις μέχρι την πλήρη εξαέρωσή τους.

Η κατάργηση και των τελευταίων εναπομεινάντων κοινωνικών πόρων στο πρώην επικουρικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και στο ταμείο πρόνοιας δικηγόρων Αθήνας ολοκληρώνει το μεγάλο κυβερνητικό αντιασφαλιστικό έγκλημα της μείωσης των ετήσιων εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης από τη συνολική πλέον κατάργηση όλων αυτών των πρόσθετων πόρων των επικουρικών ταμείων κατά 2 δις ευρώ και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη κατάρρευσή τους.

Το καταστροφικό παζλ της οριστικής κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης θα συμπληρωθεί με τις νέες περικοπές των κύριων συντάξεων, τις οποίες η κυβέρνηση έχει προσυμφωνήσει με την τρόικα και θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο. Κι όλα αυτά κάτω από τον μανδύα της επιστημονικοφανούς μελέτης του ΚΕΠΕ για ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης στο κατώτερο δυνατόν επίπεδο όσον αφορά τις συντάξεις και στο ανώτερο δυνατόν επίπεδο όσον αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε βάρος κυρίως των εργαζομένων γυναικών με ανήλικα παιδιά, των ΑμεΑ και των εργαζομένων σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Καλούμε τους ασφαλισμένους και όλο τον λαό με τους αγώνες και την ψήφο τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πριν αυτή ολοκληρώσει την καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως πρώτη πολιτική προτεραιότητά του την υπεράσπιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης, την κατάργηση ανθρωποκτόνων ρητρών, όπως αυτές του μηδενικού ελλείμματος και θανάτου, και θα αναλάβει άμεσα συγκεκριμένες πολιτικές, κοινοβουλευτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση."

Read more...

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή Νόμος του κράτους η ανέγερση της «Αγιάς Σοφιάς»


Νόμος του κράτους η ανέγερση της «Αγιάς Σοφιάς»

Αθήνα
Ακόμα ένα βήμα έγινε για την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, την «Αγιά Σοφιά».

Την Τετάρτη το Β' θερινό τμήμα της Βουλής ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, στο οποίο περιλαμβάνεται το άρθρο 81 και 82 που αφορούν το γήπεδο της Ένωσης, και έτσι το όνειρο των φίλων της ΑΕΚ πλησιάζει στην... έναρξή του.

Απομένει πλέον η δημοσίευση του Νόμου στο ΦΕΚ ώστε να εκδοθούν οι άδειες ανοικοδόμησης και να αρχίσουν τα έργα.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, ενώ εναντίον του τάχθηκε μονάχα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο Σε 232 άρθρα τα προαπαιτούμενα για τη δόση


Σε 232 άρθρα τα προαπαιτούμενα για τη δόση
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε 232 άρθρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να πάρει τη δόση του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον τελευταίο έλεγχο της τρόικας, αλλά και να καθαρίσει το τοπίο εν όψει του ραντεβού του Σεπτεμβρίου κυβέρνησης και δανειστών στο Παρίσι.

Στο νομοσχέδιο-σκούπα περιλαμβάνονται διατάξεις που οδηγούν σε αλλαγές του εφάπαξ για τους ένστολους, καθώς όλοι οι κλάδοι πρόνοιας του ταμείου από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα υπάγονται στο καθεστώς της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», ενώ καταργείται οριστικά η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στις ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες, καταργείται σειρά φόρων υπέρ τρίτων και αλλάζει ο τρόπος δήλωσης του ΦΠΑ.

Το νομοσχέδιο έχει ειδικές διατάξεις για τον αιγιαλό που αποτελούσε σημείο τριβής για τους κυβερνητικούς εταίρους.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου των 244 σελίδων και 232 άρθρων υπάρχουν διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τον εξορθολογισμό λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης και τη μείωση του διοικητικού κόστους για τον φορολογούμενο, οργανωτικά θέματα του Υπουργείου, ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορέων του δημοσίου τομέα, διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως και θέματα που άπτονται ειδικότερες λειτουργίες της καθώς και διατάξεις για την χάραξη του αιγιαλού και άλλες διατάξεις για την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Αναστολή ΑΦΜ για φοροφυγάδες

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή ή απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου των φορολογούμενων που διαπράττουν φοροδιαφυγή, την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, και την επιχορήγηση φορέων του δημοσίου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς τους ιδιώτες προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο.

Επίσης καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, συστήνονται 400 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού του κλάδου ΠΕ εφοριακών στη ΓΓΔΕ και επισπεύδονται οι διαδικασίες απονομής σύνταξης σε υπαλλήλους του Δημοσίου στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Με στόχο να επιταχυνθεί η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ιδιώτες το νομοσχέδιο προβλέπει την επιχορήγηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για φορείς του κλάδου υγείας ( νοσηλευτικά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα) και πρόνοιας ( οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης- ΟΚΑ) αλλά και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους που δημιουργήθηκαν τα έτη 2012 και 2013.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται και νομοθετικά η μη επιβολή της ποινής απώλειας του αφορολόγητου ποσού από δαπάνες αγοράς αγαθών και υπηρεσιών στους φορολογούμενους που υπέβαλαν φέτος εκπρόθεσμες δηλώσεις εισοδήματος. Ορίζεται χαρακτηριστικά ότι « Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν.2238/1994, καθώς και τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης της περίπτωσης α΄ της παρ. 3 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, που αφορούν το οικονομικό έτος 2014, λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φόρου σύμφωνα με την κλίμακα της παρ. 1 α΄ του ίδιου άρθρου και νόμου, ακόμη και στην περίπτωση που συμπεριληφθούν σε εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος».
Αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις
Στο δεύτερο μέρος του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με τις οποίες εκσυγχρονίζεται το σύστημα δημοσίων συμβάσεων.
Με τη δέσμη των προτεινομένων ρυθμίσεων επιτυγχάνεται κατ' αρχάς η ενοποίηση του νομικού πλαισίου ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, ανεξαρτήτως είδους ή φορέα σύναψης και εκτέλεσης, οι διαδικασίες ανάθεσης απλοποιούνται, εκσυγχρονίζονται και καθίστανται πιο ευέλικτες και εισάγονται ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η τήρηση των αρχών της διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης, αναλογικότητας και προστασίας του γνήσιου και ελεύθερου ανταγωνισμού. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η ΕΥΔΑΠ αναστέλει το μέτρο αναγκαστικής είσπραξης

Η ΕΥΔΑΠ αναστέλει το μέτρο αναγκαστικής είσπραξης
Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που έχει επηρεάσει τα ελληνικά νοικοκυριά, η ΕΥΔΑΠ, μετά την χρονική παράταση στο πρόγραμμα εκπτώσεων για τρίτεκνες, πολύτεκνες οικογένειες και υπερήλικες, αναλαμβάνει μία ακόμη πρωτοβουλία για την ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων.
Παρατείνεται μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. η προσωρινή αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης – βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων – έως τον Ιούνιο του 2015 και μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, αποτελεί η έγκαιρη προσέλευση τους για το διακανονισμό της αποπληρωμής των χρεών τους σε δόσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του, οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της ΕΥΔΑΠ.
egiakoumis.gr

Read more...

Σε δωμάτιο των 40 ευρώ, ο Εσθονός πρωθυπουργός…


Δε θέλησε να προκαλέσει, δε θέλησε να τραβήξει τα βλέμματα, αλλά απλώς να περάσει μερικές μέρες διακοπών με την οικογένειά του. Ο...
λόγος για τον 33χρονο (!) νέο πρωθυπουργό της Εσθονίας, Τάαβι Ρούιβας, ο οποίος πριν λίγες ημέρες, αθόρυβα, χωρίς πολυτελή αυτοκίνητα και συνοδεία, έφθασε στην Κρήτη, για ολιγοήμερες διακοπές.

Μάλιστα, ακόμη και για τις διακοπές του επέλεξε ένα κατάλυμα, το οποίο θα επέλεγε κάθε ... κοινός θνητός, αλλά σίγουρα δε θα μπορούσαμε καν να το διανοηθούμε ως επιλογή κάποιου Έλληνα πολιτικού! Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, ο Τ.Ρούιβας, με τη σύζυγο και το κοριτσάκι τους, μένουν σε ένα μικρό κατάλυμα στο Καλό Χωριό Λασιθίου, έναντι 40 ευρώ ημερησίως.

Φαίνεται, πάντως, πως δε θα αφήσει το ταξίδι αυτό να περάσει ανεκμετάλλευτο, αφού ως νέος πρωθυπουργός στοχεύει και στο να δημιουργήσει σχέσεις με τοπικούς φορείς, γι'αυτό αύριο πρόκειται να έχει συνάντηση με το δήμαρχο Αγίου Νικολάου. 'Ετσι αύριο Τρίτη 29 Ιουλίου 2014, στις 13:00 ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης θα υποδεχθεί στο γραφείο του τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βουλή κ. Κάλλε Πάλινγκ και τον πρώην Υπουργό Εσθονίας κ. Γιάνους Ραχουμάγκι...

cretalive.gr

Read more...