Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Κλείνουν Δαφνί και Δρομοκαΐτειο...


Κλείνουν Δαφνί και Δρομοκαΐτειο
Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει αποφασιστεί σε ποια γενικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου θα μεταστεγαστούν τα συνολικά 15 ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών των ψυχιατρικών νοσοκομείων Δαφνί - Δρομοκαΐτειο, τα οποία σε ένα χρόνο από σήμερα δεν...
θα θυμίζουν σε τίποτα «ψυχιατρεία».

Από σήμερα τεχνικά κλιμάκια των ψυχιατρικών νοσοκομείων και του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ξεκινήσουν επισκέψεις στα γενικά νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να δουν ποια πληρούν τις προδιαγραφές και έχουν τους κατάλληλους χώρους προκειμένου να φιλοξενήσουν τα ψυχιατρικά τμήματα. Από τη διοίκηση των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων διαμηνύεται προς κάθε κατεύθυνση ότι η μεταφορά των κλινικών δεν πρόκειται να θίξει τους εργαζομένους.

Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο διοικητής του ΨΝΑ-Δαφνίου και εθνικός εκπρόσωπος Ελλάδος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Π. Θεοδωράκης, «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κινητικότητα, καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση για το προσωπικό των κλινικών, το οποίο θα μεταφερθεί ως έχει στους νέους χώρους».

Χθες, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο ΨΝΑ-Δαφνί υπό τον κ. Θεοδωράκη και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας και του νοσοκομείου, οριοθετήθηκε ο «οδικός χάρτης» που θα ακολουθηθεί, προκειμένου έως τις 30 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, το Δαφνί «να μην υπάρχει». Σύμφωνα με τα όσα είπε στην εφημερίδα ο κ. Θεοδωράκης, συνολικά, η «δύναμη» ασθενών του Δαφνίου ήταν χθες 1.100 άτομα εκ των οποίων περίπου 700 φιλοξενούνται σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην κοινότητα (ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα κ.ά). Έως το τέλος του έτους 98 ασθενείς που σήμερα νοσηλεύονται στα Τμήματα Χρόνιων Περιστατικών του Δαφνίου θα μεταφερθούν σε δομές της κοινότητας. Από τους 261 ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες στα ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών οι 54 αφορούν άτομα που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, πολύ συχνά για φόνους, κι έχουν το «ακαταλόγιστο» (άρθρο 69). Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, που υπό τις σημερινές συνθήκες νοσηλεύονται ακόμα και δίπλα σε άτομα με κατάθλιψη, αναμένεται να αναπτυχθούν εξειδικευμένα ψυχο-ιατροδικαστικά τμήματα. Προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί πού θα δημιουργηθούν αυτά. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι σε γενικά νοσοκομεία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προγραμματίστηκε η δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις μονάδες του ΠΕΔΥ-Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας. Η λογική πίσω από αυτήν την πρόταση αφορά την πιο εύκολη πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες των ασθενών με ψυχικές παθήσεις που συχνά αποφεύγουν να πηγαίνουν στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας φοβούμενοι τον «στιγματισμό» από την κοινωνία. Της χθεσινής συνάντησης είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, υπό την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είχε ζητήσει επίσπευση του χρόνου υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: