Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Νέος διακανονισμός για οφειλές στον ΟΑΕΕ

«Πάγωμα» αναγκαστικής είσπραξης

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Παγώνει» μέχρι το τέλος του 2012 η λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά των οφειλετών του ΟΑΕΕ, που είτε έχουν εκπέσει της ρύθμισης οφειλών του Ν3863/2010 ή αντίστοιχων προηγούμενων ρυθμίσεων είτε δεν έχουν υπαχθεί σε αυτές, όπως ανέφερε ο Οργανισμός την Παρασκευή.

Προϋπόθεση της αναστολής είναι η υπαγωγή των ασφαλισμένων στο νέο διακανονισμό για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ μέχρι την 31/12/2010 με δυνατότητα προεξόφλησης εισφορών με έκπτωση.

Οι οφειλέτες που το επιθυμούν, μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή στο νέο διακανονισμό από τώρα και υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Yποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς την καταβολή παραβόλου
  • Aνελλιπής καταβολή των από 1/1/2011 και εφεξής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών
  • Kαταβολή ποσού που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, όπως προσδιορίζονται παρακάτω έναντι της μέχρι 31/12/2010 κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, χωρίς να υπολείπεται των εκατόν πενήντα ευρώ.

Σε περίπτωση που οι οφειλέτες έχουν διακόψει την ασφάλισή τους στον Οργανισμό, ως εισφορά θεωρείται αυτή που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που βρίσκονταν κατά το χρόνο διακοπής της ασφάλισης τους.

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι ασφαλισμένοι που θα προσέλθουν στις υπηρεσίες και θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον νέο διακανονισμό θα πρέπει να έχουν πληρώσει το 1ο δίμηνο του 2011.

Επισημαίνεται ότι εφόσον οι ασφαλισμένοι επιθυμούν, μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν3863/2010, καθόσον αυτές εξακολουθούν και ισχύουν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη, ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που επιθυμούν να προκαταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές δικαιούνται έκπτωση που ανέρχεται σε 1% επί των εισφορών για τον πρώτο μήνα προπληρωμής, προσαυξανομένης κατά 1% για κάθε επόμενο μήνα προπληρωμής και μέχρι 12 συνεχείς μήνες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τέλος η κρατική χρηματοδότηση για 235 φορείς με νόμο του 1990


Σαμπάνιες ανοιγουν στο ΥΠΟΙΚ καθώς βρήκαν νόμο του 1990 με βάση τον οποίο στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, στην ΕΡΤ, σε 37 νοσοκομεία -μεταξύ των οποίων και πανεπιστημιακά, 9 θεραπευτήρια και συνολικά σε 235 φορείς θα σταματήσει η χρήματοδότηση από την ερχόμενη εβδομάδα.

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε πράξη νόμο που υπάρχει από τη δεκαετία του 1990 και προχώρησε στο κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης και στην επιβολή ποινής έναντι των διοικητών που δεν αποστέλλουν οικονομικά στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Συνολικά 235 φορείς βρέθηκαν εκτός λίστας και πλέον σε βάρος τους ανάβει «κόκκινο φως», απαγορευτικό της όποιας επιχορήγησής τους, καθώς δεν είχαν αποστείλει μέχρι χθες τα στοιχεία Φεβρουαρίου. Τις προθέσεις των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών είχε αποκαλύψει με δημοσίευμά της η «Ε» από τις 21 Μαρτίου.

Το κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των φορέων, καθώς όσοι δεν διαθέτουν ταμειακά αποθέματα κινδυνεύουν να μην έχουν να πληρώσουν ούτε τους μισθούς των εργαζομένων!

«Η ευθύνη των διοικήσεων των φορέων είναι μεγάλη», δήλωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως αν δεν στείλουν τα στοιχεία, βάσει των οποίων υπολογίζεται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, για το οποίο και είμαστε υπόλογοι έναντι της τρόικας, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει η στρόφιγγα της κρατικής επιχορήγησης.

Την υποχρέωση κοινοποίησης των στοιχείων τους στο ΓΛΚ και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή έχουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μόλις την περασμένη εβδομάδα ενεργοποιήθηκε η «έσχατη των ποινών» έναντι όσων συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται. Αν στη λίστα που αναρτά το υπουργείο δεν υπάρχει η ένδειξη «ΝΑΙ» δίπλα στο φορέα, σημαίνει πως δεν έχει στείλει στοιχεία και ουσιαστικά το χαρτί αυτό, που επέχει θέση βεβαίωσης, του στερεί τη δυνατότητα να εισπράξει κρατικό χρήμα. Εναντι των φορέων και των διοικήσεων που δεν θα βρίσκουν το όνομα του φορέα επέρχονται οι εξής κυρώσεις:

Κόβονται οι μισθοί διοικητών

1 Πρόστιμο στον πρόεδρο ή στο γενικό διευθυντή, κατά περίπτωση ίσο με το 1/25 του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής του για κάθε ημέρα καθυστέρησης πέραν της 15ης από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των στοιχείων. Αν παρέλθει η 27η ημέρα του μήνα, για κάθε επιπλέον ημέρα θα του καταλογίζεται πρόστιμο ίσο με το 1/25, δηλαδή εντός 25 ημερών χάνει το μηνιαίο μισθό. Προαπαιτείται απόφαση του υπουργού, μετά από εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης ΝΠΔΔ του ΓΛΚ.

2 Δεσμεύεται το 50% των εσόδων του προβλεπόμενου κονδυλίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά την πάροδο ενός μηνός και μέχρι να υποβληθούν τα στοιχεία στο ΓΛΚ। Εξαιρούνται της δέσμευσης έσοδα ή δαπάνες σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και για τις οποίες έχουν εγκριθεί οι προτάσεις από τα αρμόδια όργανα.

papaioannou.
Read more...

Χωρίς ασθενοφόρα από Δευτέρα και επ' αόριστον! ...



Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα 4 Απριλίου οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

Όπως ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι θα... συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους επ' αόριστον, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.


Read more...

Ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Spiegel

Αμφιβολίες και αλλαγή πλεύσης

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Αμφιβολίες για τη διάσωση της Ελλάδας εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πιέζοντας για ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό αναφέρεται στην προδημοσίευση ρεπορτάζ της γερμανικής επιθεώρησης Spiegel.

Σύμφωνα με το Spiegel την απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους διατύπωσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σε συνομιλίες τους τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Έτσι, στο ΔΝΤ διαγράφεται αλλαγή γραμμής πλεύσης. Τώρα πλέον, προφανώς δεν πιστεύει ούτε το ίδιο το Ταμείο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυγιανθεί με τα μέχρι τώρα μέτρα.

Είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα - επιχειρηματολογούν εκπρόσωποι του ΔΝΤ μιλώντας στους Ευρωπαίους.

Πιθανοί τρόποι είναι το «κούρεμα» του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων.

Και οι τρεις εναλλακτικές λύσεις καταλήγουν στο ότι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.

Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους.

Το ΔΝΤ ωστόσο διστάζει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του, επειδή φοβάται ότι έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην Πορτογαλία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την κρίση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν οι διπλωματικοί υπάλληλοι

Αντιδρούν στη μείωση των αποδοχών τους

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας αποφάσισαν να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι διπλωματικοί υπάλληλοι.

Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) αποφάσισε οι στάσεις εργασίας να συνδυαστούν με το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.

Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες κάθε φορά που ο κ.Δρούτσας θα έχει προγραμματισμένη επίσκεψη ή συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, οι διπλωματικοί υπάλληλοι προτίθενται να απέχουν από τις εργασίες τους και να συγκεντρώνονται μπροστά στο κτίριο για να διαμαρτυρηθούν, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Οι διπλωματικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τη μείωση των αποδοχών τους κατά 30%, μείωση που αποτιμούν ως σημαντικά μεγαλύτερη, δεδομένου ότι-όπως υποστηρίζουν-δεν είχαν λάβει αυξήσεις από το 2002 και μετά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

O ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...



Read more...

Αυξήσεις έως και 12% στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Πανάκριβο το ταξίδι με πλοίο

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν με πλοίο για τις γιορτές του Πάσχα, καθώς οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 8-12%.

Εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών εταιρειών επισημαίνουν ότι αν το κράτος προχωρήσει σε μείωση των κρατήσεων υπέρ τρίτων ή του ΦΠΑ τότε κάποιες εταιρείες είναι διατεθειμένες να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις επί του ναύλου, προκειμένου να υπάρξει αύξηση της επιβατικής κίνησης, ενόψει των εορτών του Πάσχα και του καλοκαιριού.

Ωστόσο, ήδη κάποιες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις, ενώ άλλες αναμένεται να τις ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, γερές αναταράξεις στον κλάδο της ακτοπλοΐας προκαλεί το μνημόνιο για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας για το 2010 και το 2011, που υπεγράφη την Πέμπτη από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Οι αυξήσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι 1,5% για το 2010 και 1% για το 2011 για μισθούς ενεργείας και για όλα τα επιδόματα.

Η συμφωνία προβλέπει ακόμη ότι η καταβολή των αναδρομικών για το 2010 θα γίνει τμηματικά από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2011.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Πεφάνης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Καπέλο που ξεπερνά τα 100 ευρώ τον µήνα µπορεί να φέρει το µπαράζ των αυξήσεων στα επιτόκια του ευρώ, τις οποίες σχεδιάζει µέσα στο έτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα πρώτα θύµατα είναι όσοι έχουν δάνεια µεκυµαινόµενο επιτόκιο, που βασίζεται...
στο επιτόκιο της ΕΚΤ, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η αναπροσαρµογή προς τα πάνω γίνεται αυτόµατα.
Ηδη το πρώτο πλήγµα έχουν δεχθεί εκείνοι που έχουν δάνειο µε κυµαινόµενο επιτόκιο, το οποίο βασίζεται στο Euribor. Στο τρίµηνο το Euribor έχει σκαρφαλώσει στο 1,24% έχοντας ουσιαστικά προεξοφλήσει την κίνηση της ΕΚΤ, ενώ ανεπαληθευθούν οι εκτιµήσεις για νέες αυξήσεις είναι βέβαιο ότι και η διατραπεζική αγορά θα ακολουθήσει.

Παράλληλα, οι τράπεζες στην πλειονότητά τους µεταφέρουν την αύξηση καιστα δάνεια µε σταθερό επιτόκιο, είτεκαταναλωτικά, είτε στεγαστικά,γεγονός που σηµαίνει ότι οι νέοι δανειολήπτεςπου θα θελήσουν να «κλειδώσουν»τις δόσεις τους θατο κάνουν ακριβότερα. Μάλιστα,στην καταναλωτι κή πίστη και τις πιστωτικές κάρτες ήδη έχουν γίνει «κρυφές» αυξήσεις ακόµα και άνω του 1%.

«ΑΝΤΙ∆ΟΤΟ» στις υψηλότερες δόσεις, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, µπορεί νααποτελέσει το «κλείδωµα» των χρεών σε σταθερό επιτόκιο. Στην τρέχουσα συγκυρία τα σταθερά επιτόκια έχουν πλέον προσγειωθεί σηµαντικά σε σχέση µε το παρελθόν, αν και το τοπίο αναµένεται να αλλάξει σύντοµα µε τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.Ενδεικτικό είναι ότι σήµεραένας µέσος δανειολήπτης µπορεί να εξασφαλίσει σταθερόεπιτόκιο κοντάστο 4,5% για διάστηµα τριών έως πέντε ετών, ενώ για10ετές διάστηµατο σταθερό επιτόκιοβρίσκεται γύρω στο 5%. Οπως εξηγούν τα τραπεζικά στελέχη µπορεί σήµερα για ένα µέσο στεγαστικό δάνειο το κυµαινόµενο επιτόκιο να συµφέρει έναντι του σταθερού, αργά ή γρήγορα όµως τα διεθνή επιτόκια θα ανέβουν και η κατάσταση θα αλλάξει. Ετσι, όπως διατείνονται οι τραπεζίτες, ειδικά µε τις τρέχουσες συνθήκες ανασφάλειας οιδανειολήπτες που βρίσκονται στα όριακαι δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις δόσεις καλό είναι να θωρακίσουν αµέσως τον οικογενειακό προϋπολογισµό τους.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ για όσους δεν θέλουν να δεσµευθούν µε σταθερό επιτόκιο, αποτελούν τα δάνεια µε κυµαινόµενο επιτόκιοαλλά «ταβάνι» στο επίπεδο πουαυτό µπορεί να φτάσει, το οποίο σηµαίνει ότι αν η αύξηση των επιτοκίων ξεπεράσει ένα συγκεκριµένο όριο, ο δανειολήπτης δεν θα επιβαρύνεται επιπλέον.

0,25%
αναµένεται να αυξήσει η ΕΚΤ το επιτόκιο του ευρώ την προσεχή Πέµπτη 0,75%
εκτιµάται ότι θα είναι η συνολική αύξηση µέχρι το τέλος του 2011 100 ευρώ
και πλέον τον µήνα θα είναι το κόστος για ένα στεγαστικό δάνειο
Read more...

Έρχεται τη Δευτέρα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας

Η «τριάδα» αργότερα

Πιθανό είναι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών να φτάσουν αργότερα στην Αθήνα
Πιθανό είναι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών να φτάσουν αργότερα στην Αθήνα (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται, τελικά, η άφιξη τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, με λίγους εκπροσώπους από κάθε οργανισμό. Αργότερα αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Όπως αναφέρει το Βήμα Online, αναμένονται ένας ή δύο εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ τη Δευτέρα και στη συνέχεια, αναλόγως των αναγκών και των θεμάτων συζήτησης, οι επικεφαλής των κλιμακίων.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για επίσημη αξιολόγηση. Αυτή είναι προγραμματισμένη για το πρώτο μισό του Μαΐου, και θα κρίνει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης (ύψους 12 δισ. ευρώ) τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι ενδιάμεσες αξιολογήσεις δεν προβλέπονται ρητά στο «ημερολόγιο» του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής αλλά προγραμματίζονται κατά περίπτωση όταν προκύπτουν ανάγκες, και αυτός θεωρείται ο λόγος της «σύγχυσης» για την ακριβή ημέρα άφιξης της τρόικας.

Το αρχικό ραντεβού είχε οριστεί εδώ και δέκα ημέρες για τη Δευτέρα, αλλά οι Βρυξέλλες καθυστέρησαν να επιβεβαιώσουν την άφιξη τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρξε εμπλοκή που οδηγεί σε αναβολή.

Αποκρατικοποιήσεις και μέτρα στο επίκεντρο


Η τρόικα θα εξετάσει τρία κύρια ζητήματα:

1. Τα νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ για εφέτος, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και οι επιπτώσεις από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 από την Eurostat στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ - θα ανακοινωθεί στις 26 Απριλίου.

2. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015

3. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

Τα στελέχη της τρόικας δεν θα δώσουν συνέντευξη τύπου. Οι επόμενες ανακοινώσεις για την πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, τα μέτρα, και το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων θα γίνουν από την κυβέρνηση στις 15 Απριλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνεδριάζει την Κυριακή η σύνοδος των προέδρων των ΝΟΔΕ της ΝΔ



Υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά... θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή, 3 Απριλίου, σύνοδος των Προέδρων των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών (ΝΟΔΕ) του κόμματος.

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στα κεντρικά Γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, Λ. Συγγρού 340. Θα έχει ενδιαφέρον αν θα στείλει κι άλλα εσωκομματικά μηνύματα...



Read more...

Οριστική λύση για την παραγραφή των αξιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων


Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει εάν θα είναι διετής ή πενταετής, η παραγραφή των οικονομικών αξιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων, με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, από καθυστερούμενες αποδοχές, διαφορές αποδοχών, επιδομάτων, οικονομικών παροχών, αποζημιώσεων και από αδικαιολόγητο πλουτισμό...Το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε στο ΑΕΔ προς οριστική λύση, λόγω αντιθέτων αποφάσεων μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση του άρθρου 91 παράγραφος 3 του Ν.Δ. 321/1969, που προβλέπει διετή παραγραφή για τις αξιώσεις των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα. Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει από το 1983 ότι η παραγραφή είναι διετής. newsbeast.gr



Read more...

Πάγκαλος:Το ΠΑΣΟΚ είναι γεμάτο δημοσίους υπαλλήλους !

Νewpost:

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ9SKNgc0mtCljmUAo_7Xn_4ToYNqxli-jNyWq67FjN9s9WlT_WTQ!Μια συνέντευξη που από πολλούς θεωρήθηκε… Πρωταπριλιάτικη αλλά είναι αληθινή, δίνει ο Θόδωρος Πάγκαλος στο Crash και τον Γιώργο Τράγκα. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, μιλάει για όλους και όλα:

• Γιατί τρώει πολύ και αν είναι λαίμαργος
• Γιατί δεν τον χωνεύει το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το κόμμα του είναι γεμάτο δημοσίους υπαλλήλους!
• Για τον Γ. Παπακωνσταντίνου
• Για τις πέτρες και τα καδρόνια που έριχνε σε διαδηλώσεις
• Για το βράδυ των Ιμίων
• Για τον Κ. Σημίτη που δεν έκανε δεκτή πρόταση να σωθεί ο Οτσαλάν
Σταχυολογούμε μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη ποταμό:Τρως πάρα πολύ ε; Του δίνεις και καταλαβαίνει ε; Γι’ αυτό παχαίνεις.
«Εγώ λέω πάντα το εξής: αδύνατοι που τρώνε υπάρχουν. Τρώνε πολύ αλλά δεν παχαίνουν. Παχύς που δεν τρώει, δεν υπάρχει. Άρα τρώω. Τώρα από εκεί και πέρα, μικρός ήμουν πολύ αδύνατος, γιατί έκανα πάντα πολλά σπορ. Ο μεταβολισμός, τα σπορ, ο συνδυασμός όλων αυτών κ.λπ. Με την πάροδο των ετών, αυτό όλο το σύστημα χάλασε και βέβαια δεν περιόρισα το φαγητό. Σαφώς, εδώ υπάρχει μια πρώτη εξήγηση που οφείλεται στο αγροτοποιμενικό παρελθόν των περισσοτέρων από εμάς. Στο χωριό ήταν όλοι αδύνατοι, γιατί δεν είχαν να φάνε. Όταν ένας είχε να φάει ήταν άρχοντας. Τώρα οι παχείς δεν είναι πια οι άρχοντες. Οι άρχοντες είναι αδύνατοι. Τρώνε πολύ εκλεκτά και επιλεγμένα πράγματα».
Σαβουρώνεις, είσαι λαίμαργος;
«Δεν είμαι λαίμαργος. Δηλαδή, δεν θα φάω ποτέ πράγματα που δεν μ’ αρέσουν. Δεν τρώω φαστ φουντ κ.λπ., αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τρώω αστακούς και χαβιάρια. Να σου πω ποιο είναι το όνειρό μου για το καλοκαίρι; Μια ντοματοσαλάτα. Με ωραίο κρεμμύδι, άφθονο λάδι, καλό ψωμί και λίγη φέτα… είναι για μένα ένα εκλεκτό έδεσμα. Αυτό που σου περιγράφω τώρα, έχει γύρω στις 3.000 θερμίδες. Δηλαδή, είναι ό,τι χρειάζεται ένας άνθρωπος που δεν είναι χειρόναξ για να καλύψει τις ανάγκες του. Ε, αυτά είναι που παχαίνουν. Έχω όμως και το προσόν ότι όλοι μου οι δείκτες είναι σχεδόν εφηβικοί. Δεν έχω τίποτα».
Θέλω να τον πειράξω. Εμένα, πάντως, δεν θυμάμαι να με έχεις καλέσει σε γεύμα, να τα έχουμε φάει μαζί.
«Πρέπει να σου πω ότι το “όλοι μαζί τα φάγαμε”, προφανώς δεν εννοούσα ένα τραπέζι με φαγητά, αλλά μιλούσα για την κατανάλωση δημοσίων δαπανών. Είναι άλλο πράγμα. Μπορεί να μπαίνουν δηλαδή, αυτά τα λεφτά, από τον έναν λογαριασμό στον άλλο.
Γιατί δεν σε χωνεύει το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ; Οι συνδικαλιστές του; Έχεις αντιληφθεί ότι θέλουν να σε κρεμάσουν ανάποδα;
«Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι γεμάτο δημόσιους υπαλλήλους! Εγώ όταν έγινε ο νόμος Πεπονή, υπήρχε μια εξέγερση μέσα το ΠΑΣΟΚ και ένα επιχείρημα αυτής της εξέγερσης ήταν ότι οι δεξιοί διορίζουν από την επανάσταση του ΄21 τους δικούς τους κι εμείς δεν διορίζαμε ποτέ κανένα…
Είναι καλός υπουργός Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου;
«Ξέρεις συμπαθή υπουργό Οικονομικών από τότε που έχεις γεννηθεί και καταλαβαίνεις τον κόσμο; Και μάλιστα σε μια χώρα όπου διαφεύγει της φορολογικής υποχρέωσης περίπου το 50% του εισοδήματος και μην μου πεις ότι δεν είναι έτσι».
Δεν μου είπες όμως αν είναι καλός υπουργός.
«Εγώ νομίζω ότι ο Γιώργος έχει εξαιρετικές ικανότητες».
Μπορεί να έχουμε μια μεγάλη κοινωνική εξέγερση;
«Αυτό είναι αυτό που ελπίζουν η κα Παπαρήγα, ο κ. Τσίπρας όλοι αυτοί οι άνθρωποι…».
Πιστεύεις ότι έτσι θα γίνουν εξουσία;
«Μα, δια της ψήφου δεν θα γίνουν ποτέ».
Μολότοφ έχεις ρίξει;
«Όχι, μολότοφ δεν έχω ρίξει… αλλά ρίχνανε φίλοι μου δίπλα».
Πέτρες, καρδρόνια;
«Πέτρες, ναι».
Και ξύλα;
«Και ξύλα… (γέλια). Αλλά ήταν Μάης του ΄68».
Και έμενες κι εσύ σε ένα διαμέρισμα που ήταν όλοι… οι ανάρχες, αργότερα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Ναι, έμενα εκεί μέσα…»
Μα νομίζω, του λέω, ότι έμενες στο «Σπίτι του φοιτητή», που ήταν και ο κ. Γιωτόπουλος εκεί…
«Ο Γιωτόπουλος και πολλοί άλλοι».
Τώρα πας να διευκρινίσεις όσα είπες και προκάλεσαν θύελλες…
«Όχι. Η δήλωσή μου έχει ως εξής: μαζί τα φάγαμε μέσα σε ένα άθλιο σύστημα πελατειακών διορισμών στο δημόσιο, υπαλλήλων που δεν χρειάζονται. Μαζί τα φάγαμε: όταν, πηγαίνεις να διοριστείς και ασκείς πίεση».
Στο μεγάλο φαγοπότι βάζεις και τις μίζες, τα σκάνδαλα;
«Όχι, οι μίζες δεν εξηγούν το χρέος».
Θυμάμαι ότι την επομένη της νύχτας των Ιμίων είχες δηλώσει ότι δεν ήσουν καθόλου υπερήφανος για όσα έζησες.
«Ναι. Γιατί ήταν μια βαριά στρατιωτική ήττα».
Και η σημαία που την «πήρε ο αέρας»;
«Ξέρεις πώς ήταν οι σημαίες. Ήταν σε δυο καλάμια δεμένες με σπάγκο. Ε, αυτό το πράγμα δεν θα καθόταν εκεί πέρα για πάρα πολύ καιρό, δεν έβγαζε τον χειμώνα. Δεν είχαμε για παράδειγμα μια βάση να χτίσουμε, να βάλουμε τσιμέντο και επάνω τη σημαία. Εκεί, όλοι το ξεχνάμε, δεν υπήρχε μία σημαία. Υπήρχαν δύο σημαίες. Εάν εμείς φεύγαμε, στο άλλο νησί θα υπήρχε τούρκικη σημαία. Είχαν καταλάβει το νησί οι Τούρκοι!
Στην υπόθεση Οτσαλάν, όμως, επιχείρησες να σώσεις τον Κούρδο ηγέτη, αλλά η πρότασή σου δεν έγινε δεκτή από το Μαξίμου και τους Αμερικανούς.
«Όχι από τους Αμερικανούς, από το Μαξίμου δεν έγινε δεκτή».
Από τον Σημίτη δεν έγινε δεκτή;
«Ναι. Δύο από αυτές τις προτάσεις. Κοίτα! Για τον Οτσαλάν δεν έχω καμία απολύτως τύψη. Δεν ήταν λαϊκός αγωνιστής, ήταν ένας Σταλινικός, ο οποίος ετράπη σε φυγή. Δεν σκοτώθηκε σε μάχη, αλλά το έβαλε στα πόδια. Δεν θα επέτρεπα να γίνει ποτέ το Κουρδικό θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θα ήταν κολοσσιαίο πολιτικό λάθος. Πάντως, προσπάθησα να τον σώσω…».
Με οικονομικά σκάνδαλα δεν έχεις μπλέξεις ποτέ…
«Εκτός από τη παραμονή μου στο King George;»
Γιατί σε πείραξαν τόσο πολύ τα δημοσιεύματα για την παραμονή της πρωτοχρονιάς στο King George;
«Μα, γιατί δεν έχω το δικαίωμα; Αν εσύ έχεις ένα εξοχικό σπίτι και με καλείς παραμονή πρωτοχρονιάς να έρθω να γιορτάσουμε μαζί, δεν έχω το δικαίωμα να έρθω; Αυτό σημαίνει ότι εσύ εξαρτάσαι από εμένα ή εγώ από τις εφημερίδες σου»;
papaioannou.

Read more...

ΣΤΙΣ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ


Η ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μαραθώνα θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 5 Απριλίου 2011, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων...

Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Θάνος Μωραΐτης, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών, Γιώργος Αμοργιανιώτης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος, ο Διευθυντής Δασών Ανατολικής Αττικής, Τάσος Καζάσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματολόγιο ΑΕ, Απόστολος Αρβανίτης και ο Διευθυντής Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος της Κτηματολόγιο ΑΕ, Μόσχος Βογιατζής.
Read more...

Χάνουν έδαφος οι εξεγερμένοι Απορρίπτει ο Καντάφι την πρόταση για εκεχειρία

Συνέντευξη τύπου έδωσε νωρίς σήμερα το βράδυ στην Τρίπολη ο λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέροντας ότι "η πρόταση για εκεχειρία, που κατατέθηκε από τους εξεγερμένους, δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση στην Τρίπολη. Πρόσθεσε συγχρόνως ότι, "τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιμείνουν, να πολιορκούν λιβυκές πόλεις, καθώς επίσης και να προβαίνουν σε βομβαρδισμούς". Τέλος, χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ως "έγκλημα, στρεφόμενο κατά της ανθρωπότητας".

Δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι βομβαρδίζουν με σφοδρά πυρά πυροβολικού τη Μιζουράτα, που ελέγχεται από τους αντάρτες, και στρατιώτες που υποστηρίζουν τον Καντάφι επιτίθενται σε καταστήματα και κατοικίες στο κέντρο της πόλης, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών."Χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, ρουκέτες, όλμους και άλλα όπλα για να πλήξουν σήμερα την πόλη. Ήταν ένας τυφλός και πολύ σφοδρός βομβαρδισμός" δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο εκπρόσωπος. "Ο τόπος έχει γίνει αγνώριστος. Δεν μπορώ να περιγράψω την καταστροφή" πρόσθεσε.

"Οι φιλοκανταφικοί στρατιώτες που κατάφεραν να μπουν μέσα στην πόλη μέσω της Οδού της Τρίπολης λεηλατούν τα καταστήματα, ακόμη και σπίτια, και καταστρέφουν τα πάντα" δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος. "Βάζουν στόχο τους πάντες, μπαίνουν στα σπίτια πολιτών. Δεν ξέρω τι να πω, ας μας βοηθήσει ο Αλλάχ" πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την τηλεόραση του BBC, ένας Λίβυος γιατρός δήλωσε πως από τα αεροπορικά πλήγματα του δυτικού συνασπισμού σκοτώθηκαν την Τετάρτη κοντά στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα (ανατολική Λιβύη) επτά άμαχοι, οι περισσότεροι παιδιά, και τραυματίσθηκαν 25.

Ο γιατρός είπε στον ανταποκριτή του BBC πως τον κάλεσαν σ' ένα χωριό σε απόσταση 15 χλμ. από την Μπρέγκα, όταν επλήγη από τα αεροπλάνα μια φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων υποστηρικτών του Καντάφι.

Ένα ρυμουλκούμενο όχημα που περιείχε πυρομαχικά εξερράγη ανάμεσα σε δύο κατοικίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν νεαρά κορίτσια και αγόρια ηλικίας από 12 ως 20 ετών, μετέδωσε επίσης το BBC. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Μάχες διεξάγονται κοντά στην Μπρέγκα ανάμεσα στους εξεγερμένους και τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, ενώ η κακοκαιρία δημιουργεί εδώ και πολλές ημέρες εμπόδια στις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού.

Η γραμμή του μετώπου βρισκόταν το πρωί στα περίχωρα της Μπρέγκα, όμως για πρώτη φορά οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στην περιοχή από την Αζνταμπίγια (σε απόσταση 80 χλμ. από την Μπρέγκα), σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μιλούν για εκεχειρία

Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη είναι έτοιμοι να σεβαστούν μια κατάπαυση του πυρός, υπό τον όρο ότι οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι θα διακόψουν την επίθεση εναντίον των πόλεων που έχουν καταλάβει, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του αντιπροσωπευτικού οργάνου των εξεγερμένων, Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ.

"Είμαστε έτοιμοι για μια κατάπαυση του πυρός, με τον όρο ότι οι αδελφοί μας στις δυτικές πόλεις θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα και οι (φιλοκανταφικές) δυνάμεις που πολιορκούν τις πόλεις μας θα αποσυρθούν" δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βεγγάζη ο Αμπντελτζαλίλ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης.

Ο Αμπντελτζαλίλ έκανε δηλώσεις έπειτα από συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, τον Ιορδανό Αμπντέλ Ιλάχ Χατίμπ.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 400 άνθρωποι αγνοούνται στην ανατολική Λιβύη από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μουάμαρ Καντάφι πριν από έξι εβδομάδες και εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν δολοφονηθεί ή συλληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηρίζουν αξιωματούχοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι συγγενείς των αγνοούμενων έχουν αναρτήσει αφίσες με τις φωτογραφίες τους και τηλέφωνα επικοινωνίας στις αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων κάνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για την τύχη τους να δώσει πληροφορίες.

Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μεταξύ των αγνοουμένων είναι τέσσερις λίβυοι γιατροί και τρεις δημοσιογράφοι. Οι περισσότεροι όμως είναι άνεργοι νέοι, οι οποίοι είχαν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν με τους αντικαθεστωτικούς ή τους είχαν απλά προσφέρει τη στήριξή τους. Άλλοι φέρεται ότι έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι.

Εγκαταλείπουν τον Καντάφι

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, μετέδωσε ότι «αριθμός αξιωματούχων του καθεστώτος», που ανήκουν στους στενούς συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη, καταφεύγοντας στην Τυνησία, μόλις 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική αυτομόληση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι Μούσα Κούσα στη Βρετανία.

Ανάμεσα στα ονόματα των υψηλόβαθμων στελεχών του καθεστώτος, που σύμφωνα με ανώνυμες πηγές όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, εγκατέλειψαν την Πέμπτη τη χώρα τους και κατέφυγαν στην Τυνησία, βρίσκονται ο Πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Μοχάμεντ Αμπντούλ Κασίμ αλ-Ζουαί, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμπουζείντ Ντορμπά και ο επικεφαλής διπλωμάτης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αμπντελατί αλ-Ομπαϊντί.

Πληροφορίες έκαναν λόγο και για αυτομόληση του Σοκρί Γκάνεμ, κορυφαίου αξιωματούχου της λιβυκής κυβέρνησης για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας. Ο ίδιος πάντως διέψευσε πληροφορίες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει τη Λιβύη, δηλώνοντας ότι παραμένει στό πόστο του.

«Αυτό που κυκλοφόρησε δεν είναι αλήθεια, βρίσκομαι στο γραφείο μου και σε λίγα λεπτά, θα εμφανιστώ στην τηλεόραση», είπε τηλεφωνικά ο Γκάνεμ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίων της Λιβύης.

Το Λονδίνο εν τω μεταξύ, που δήλωσε χθες ότι ενθαρρύνει όσα από τα στελέχη του καθεστώτος Καντάφι σκέφτονται να εγκαταλείψουν το Λίβυο ηγέτη, να το πράξουν, αρνήθηκε ότι προτίθεται να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον αυτομολήσαντα πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, που ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος την περίοδο της τρομοκρατικής ενέργειας στο Λόκερμπι της Σκωτίας.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Guardian αναφέρει πως η Λιβύη έστειλε στενό συνεργάτη ενός από τους γιους του Καντάφι στο Λονδίνο για συνομιλίες με Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το δημοσίευμα που επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι ένας υπασπιστής του Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το Λονδίνο στο πλαίσιο του ανοιχτού διαύλου επαφών των δυτικών με τους Λίβυους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε την πληροφορία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται να δημοσιοποιούμε σχόλια για τις επαφές που κάνουμε με αξιωματούχους της Λιβύης».

Ο βρετανός διπλωμάτης πάντως τόνισε ότι «σε κάθε επαφή που έχουμε, κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία»।
protothema.gr

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...