Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Νέο εκλογικό νόμο προτείνει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου


newpost.gr
Νέο εκλογικό νόμο προτείνει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Νέο εκλογικό νόμο, που θα φέρνει ανατροπές στο πολιτικό σύστημα, με την καθιέρωση μονοεδρικών ή ολιγοεδρικών περιφερειών και με παράλληλη κατάργηση του σταυρού προτίμησης σε μεγάλο βαθμό, προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Χαρακτηρίζει, δε, «πράξη υψίστης πολιτικής ανευθυνότητας» την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Αποκαλεί την κομματική πειθαρχία «τη μεγαλύτερη παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος» και επισημαίνει ότι «είναι η ώρα για αλλαγές στις παραδοσιακές μας πολιτικές συμπεριφορές, είναι η ώρα να λειτουργήσουμε ως Βουλή με τους κανόνες του Συντάγματος».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι αντίθετος με τη διαγραφή των «ανταρτών» βουλευτών, οι οποίοι δεν ακολουθούν την κομματική γραμμή, καθώς πρέπει κάποτε να τηρηθεί το Σύνταγμα που θέλει τον βουλευτή να ψηφίζει ελεύθερα.

Αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, αλλά και να χρεοκοπήσει και ξεκαθαρίζει ότι από την οικονομική αυτή κρίση θα υπάρξουν θύματα, όπως είναι οι άνεργοι και οι φτωχοί.

«Οι ευθύνες για τη "μαύρη τρύπα" στην οικονομία ανήκουν στις ηγεσίες της χώρας, πολιτικές, πνευματικές, οικονομικές, συνδικαλιστικές κ.λπ., αλλά όχι πάντως στους απλούς πολίτες», επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, ο υπουργός κάνει σαφές ότι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν την είσπραξη του νέου τέλους για τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Όσο δε για τα κινήματα τύπου «δεν πληρώνω» και τα μηνύματα για «ανυπακοή», δηλώνει πως είναι μία «βέβαιη συνταγή θεσμικής αποδόμησης της χώρας με ολέθριες συνέπειες».

Η μόνη λύση για να ανακοπεί το αυξανόμενο φαινόμενο των «μη υποκινούμενων αποδοκιμασιών κατά των πολιτικών» θα έρθει, κατά τον κ. Παπαϊωάννου «από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα που θα κάνει την αυτοκριτική του, που θα εγκαταλείψει τις τραγικές πελατειακές συνήθειες του παρελθόντος, που θα αποφεύγει τον επιφανειακό λόγο των χαρακτηρισμών και των ύβρεων. Και κυρίως, με το «να καταθέσει πειστικές απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο, απαντήσεις που θα δίνουν όραμα, ελπίδα και προοπτική».

«Ο τοξικομανής είναι ασθενής και όχι εγκληματίας», σημειώνει και προσθέτει ότι αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει ως απώτερο σκοπό να θεραπευτούν τα εξαρτημένα από ναρκωτικά άτομα. Παράλληλα, αναλύει διεξοδικά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών.

Δείχνει, δε, αποφασισμένος να επιφέρει τομές στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, όπως είναι ο περιορισμός των αναβολών, η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων κ.λπ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, συμμετοχή στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης έχει και μερίδα δικαστών, οι οποίοι «θα ελεγχθούν για τις καθυστερήσεις αυτές».

«Είναι ώρα να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους», επισημαίνει.

Read more...

Χειροπέδες από αύριο για τους φοροφυγάδες

Πιάνει δουλειά ομάδα εισαγγελέων


http://img.protothema.gr/505203802DE8EF926120A8D0A98B1369.jpg
Στο υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ, μετά και την παρέλευση της χρονικής προθεσμίας που είχαν τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ να προχωρήσουν στην ειδοποίηση όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2010, είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν τη σχετική νομοθεσία, η οποία προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για τη φοροδιαφυγή. Μάλιστα για τις προθέσεις αυτές έχει ενημερωθεί και η τρόικα, η οποία και συμφωνεί απολύτως. Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ψηφίστηκε στις αρχές του 2011), ήδη από αύριο οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να προχωρήσουν σε άμεσες συλλήψεις φοροφυγάδων. Αυτή τη στιγμή όσοι χρωστούν πάνω από 75.000 ευρώ υπολογίζονται σε περισσότερα από 10.000 φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι μηχανικοί κ.λπ.).

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, υπεύθυνοι να διατάξουν συλλήψεις είναι οι εισαγγελείς του ΣΔΟΕ, όπως επίσης και ο επικεφαλής του Σώματος κ. Ιωάννης Διώτης. Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του έλεγε: «Πρέπει επιτέλους να μπουν φυλακή 10-20 μεγάλοι φοροφυγάδες που ενώ έχουν λεφτά δεν πληρώνουν, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει νόημα να δίνονται στη δημοσιότητα ονόματα με λίστες φοροφυγάδων».


Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα αυτής της Κυριακής
Read more...

Θα καταβληθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα, εκτιμά η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών

«Πιθανότερο σενάριο η εκταμίευση»

H Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μ.Φέκτερ επανέλαβε επίσης την εκτίμηση (και) του Β.Σόιμπλε πως οι όροι του δεύτερου πακέτου ενδέχεται να αναθεωρηθούν
H Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μ.Φέκτερ επανέλαβε επίσης την εκτίμηση (και) του Β.Σόιμπλε πως οι όροι του δεύτερου πακέτου ενδέχεται να αναθεωρηθούν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο
«Σαφώς πιθανότερη» θεωρεί η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας την καταβολη της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα παρά την παρακράτησή της, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στη γερμανική Welt am Sonntag.

«Η πιθανότητα να δοθεί η επόμενη δόση των 8 δισ ευρώ στην Ελλάδα είναι κατά τη γνώμη μου σαφώς υψηλότερη από το ενδεχόμενο του να μην καταβληθεί», δήλωσε η υπουργός Μαρία Φέκτερ στην κυριακάτικη εφημερίδα.

Η υπουργός εξέφρασε επίσης την εκτίμησή της πως η Αθήνα θα εκπληρώσει «τελικά» τις δεσμεύσεις της, λέγοντας πως στην Ελλάδα έχει γίνει «πια αντιληπτή» η σοβαρότητα της κατάστασης.

«Το συμπέρασμα που βγάζω είναι πως ο κόσμος και η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχουν καταλάβει στο ενδιάμεσο διάστημα πόσο σοβαρά για αυτούς είναι τα πράγματα και πόσο αποφασισμένοι είναι οι Ευρωπαίοι» ανέφερε χαρακτηριστικά η Φέκτερ.

Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, στον ίδιο τόνο με τον Γερμανό ομόλογό της, άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι όροι του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Να κατανεμηθούν δίκαια τα βάρη στον ελληνικό λαό, τονίζει ο Κάρολος Παπούλιας

«Να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη»

Ο κ. Κ.Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στην εκδήλωση μνήμης των πεσόντων του Ολοκαυτώματος στους  Λιγκιάδες Ιωαννίνων
Ο κ. Κ.Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στην εκδήλωση μνήμης των πεσόντων του Ολοκαυτώματος στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Να κατανείμουν δίκαια τα βάρη της κρίσης, που βιώνει η χώρα, στον ελληνικό λαό, κάλεσε τους κυβερνώντες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης του ολοκαυτώματος των Λιγκιάδων του νομού Ιωαννίνων.

Η δήλωση του κ. Παπούλια έχει ως εξής:

«Αυτή η χιτλερική βαρβαρότητα και η εγκληματικότητα άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη στην Ευρωπαϊκή ιστορία και τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η Ελλάδα έδωσε πολλούς νεκρούς και πολλά ερείπια στον αγώνα για να απαλλαγούμε από το χιτλερικό άγος, για να απαλλαγεί η Ευρώπη από το χιτλερικό άγος. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάνε οι εταίροι μας στην Ευρώπη.

Σήμερα, ο ελληνικός λαός αγωνίζεται, δίνει μία άλλη μάχη, πολύ σκληρή για την επιβίωσή του. Σε αυτή τη μάχη οι κυβερνώντες πρέπει να δείξουν μεγάλη κατανόηση, πρέπει δικαίως να κατανείμουν τα βάρη. Τα βάρη δεν μπορεί να πέσουν στους ασθενέστερους. Χρειάζεται αυτή τη μάχη να τη δώσουμε όλοι μαζί για να την κερδίσουμε, και είμαι βέβαιος πως θα την κερδίσουμε».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Καταλήψεις σε γκαράζ δήμων και ΧΥΤΑ σχεδιάζει από τη Δευτέρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Κινητοποιήσεις εργαζομένων


Η αφίσα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την απεργία της Τετάρτης
Η αφίσα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την απεργία της Τετάρτης


Αθήνα
Κατάληψη σε γκαράζ των δήμων και ΧΥΤΑ προγραμματίζουν από τη Δευτέρα και για 48 ώρες -μέχρι την έναρξη της απεργίας που έχουν προκηρύξει για την προσεχή Τετάρτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ- οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής.

Από τις σχεδιαζόμενες καταλήψεις είναι πιθανόν να προκληθούν προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Την κινητοποίηση εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), η οποία θα συμμετάσχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συγκεντρωθούν το πρωί της Τετάρτης έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη, και από εκεί θα κάνουν πορεία με προορισμό την Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου έχει προγραμματισθεί η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προειδοποιεί παράλληλα ότι «σε περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει από τους Δήμους στοιχεία ή πίνακες με ονόματα υπαλλήλων για την ένταξη τους στην εργασιακή εφεδρεία, η κατάληψη του γραφείου προσωπικού του Δήμου και η αποτροπή αποστολής κάθε τέτοιας βεβαίωσης θα αποτελέσει την πρώτη αντίδραση των εργαζομένων».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Χρεοκοπία με παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ προβλέπουν οι πολίτες

Δημοσκόπηση μετά τα νέα μέτρα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Χρεοκοπία, αλλά με παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, προβλέπει η πλειονότητα των πολιτών σε έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, με αφορμή τα νέα οικονομικά μέτρα. Επίσης, τάσσονται υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών στο Δημόσιο, λένε «όχι» σε υψηλότερους φόρους, έκτακτα τέλη και µειώσεις συντάξεων, ενώ ένας στους τέσσερις πολίτες δηλώνει ότι δεν θα πληρώσει το ειδικό τέλος για τα ακίνητα.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία, παρ’ ότι διαφωνεί µε το τέλος ακινήτων (75,3%), δηλώνει ότι αναγκαστικά θα το πληρώσει (60,6%). Ένας στους τέσσερις όµως (το 25,8%) δηλώνει ότι δεν θα πληρώσει τον λογαριασµό της ∆ΕΗ µε το ειδικό τέλος, παρά τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Οι πολίτες εκτιµούν σε ποσοστό 67,3% ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Το 70,5% των Ελλήνων απαντά ότι θέλει η χώρα να παραµείνει στο ευρώ, ενώ µόλις το 19,7% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχµή.

Στο ερώτηµα ποιο από τα «τρία σενάρια χρεοκοπίας της χώρας που δηµοσιεύθηκαν αυτές τις ηµέρες στον ξένο Τύπο» θεωρούν πιθανότερο να συµβεί, οι Έλληνες επιλέγουν σε ποσοστό 62,4% τη «µερική χρεοκοπία και παραµονή στο ευρώ».

Επίσης, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (65,4%) θεωρεί «καθόλου πιθανό» οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να δεχθούν νέες προτάσεις κατά την επαναδιαπραγµάτευση του µνηµονίου στην οποία έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει ο αρχηγός της Ν∆ Αντ. Σαµαράς, ενώ ένα ποσοστό 33,1% θεωρεί «αρκετά και λίγο πιθανό» να δεχθούν οι Ευρωπαίοι νέες προτάσεις.

Το 45,4% των ερωτηθέντων επιλέγει «να παραµείνουµε στο ευρώ και να πάρουµε όσα µέτρα απαιτούνται, ακόµη και αν αυτά δεν είναι τόσο δίκαια», ενώ αντίθετη άποψη έχει το 28,3%, που επιλέγει «να επιστρέψουµε στη δραχµή ακόµη και αν αυτό σηµαίνει οικονοµική υποβάθµιση και πτώχευση της χώρας και των νοικοκυριών».

Όσον αφορά στο θέμα της εφεδρείας για 30.000 δηµοσίους υπαλλήλους ώς το τέλος του 2011, το 58,9% απαντά ότι εγκρίνει το µέτρο έναντι ποσοστού 40,1% που θεωρεί ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Το 90,7% συµφωνεί µε το µέτρο της «αναδιάρθρωσης και συγχώνευσης φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα» και το 83% επικροτεί την «καθιέρωση ενιαίου µισθολογίου για τους δηµοσίους υπαλλήλους». Για την ευρύτερη οικονοµία, το 81% των πολιτών εγκρίνει την «άµεση προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και το άνοιγµα κλειστών επαγγελµάτων».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η ανταλλακτική οικονομία της Αργεντινής έρχεται Βόρεια Ελλάδα! ...



Στον δρόμο που χάραξαν οι Αργεντίνοι το 2000, όταν η χώρα βρισκόταν υπό την εποπτεία του ΔΝΤ και εκατομμύρια πολίτες βίωναν την εξαθλίωση, βαδίζουν οι κάτοικοι της Ροδόπης, οι οποίοι προωθούν έναν νέο τύπο εμπορίου, χρησιμοποιώντας αντί για ευρώ ένα... εναλλακτικό νόμισμα.

Πρόκειται για το ΕΜΡΟ (Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης), το οποίο θα αντικαταστήσει το ευρώ μέσα σε ένα ιδιότυπο δίκτυο ανταλλακτικού εμπορίου, όπως ακριβώς και το «τρούεκε» της Αργεντινής, στο οποίο οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν αποκλειστικά με ειδικά κουπόνια, σε υπαίθριες αγορές, που είχαν στηθεί σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Στο εν λόγω δίκτυο μπορεί να συμμετέχει ο καθένας που έχει να προσφέρει κάποιο προϊόν ή κάποια υπηρεσία και επιθυμεί να τα «ανταλλάξει» με κάτι που χρειάζεται, για παράδειγμα κάποιο είδος πρώτης ανάγκης, όπως τροφές ή φάρμακα.

Η εναλλακτική αγορά, που έχει ως στόχο να τονώσει την κοινωνική συνοχή, μέσω της οικονομικής «αλληλοβοήθειας», σε μια εποχή που οι πολίτες της Ελλάδας δοκιμάζονται σκληρά από την πρωτοφανή λιτότητα, αποτελεί πρωτοβουλία των «Αγανακτισμένων» της Κομοτηνής. «Η ιδέα βγήκε μέσα από την πλατεία και από τις συνελεύσεις που κάναμε. Δείχνουμε έτσι ότι δεν βγήκαμε στις πλατείες απλά για να φωνάξουμε και να διαμαρτυρηθούμε. Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει, μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα, να βρούμε τρόπους για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη», δηλώνει η Μαρία Βασιλάκη, η οποία αποτελεί έναν από τους ιθύνοντες νους του συγκεκριμένου σχεδίου.

Όπως αναφέρει η ίδια, το νέο δίκτυο βρίσκεται σε φάση δοκιμών και αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες το σχέδιο θα παρουσιαστεί στους τοπικούς οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, ενώ παρουσιάστηκε στους πολίτες στο πλαίσιο του χαριστικού-ανταλλακτικού παζαριού, που πραγματοποιήθηκε χθες στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σε ό,τι αφορά τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου, η κα Βασιλάκη αναφέρει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, ωστόσο δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο θα είναι λειτουργικό ένα τέτοιο εγχείρημα. «Είναι κάτι καινούριο και πολλοί έχουν κάποιες επιφυλάξεις. Ο κόσμος θέλει τον χρόνο του για να αποκτήσει εμπιστοσύνη στο εγχείρημα, ωστόσο υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Είμαστε ήδη 20 άτομα που θα εγγραφούμε στο δίκτυο αμέσως μόλις ξεκινήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς λειτουργεί η εναλλακτική αγορά ΕΜΡΟ

Στο νέο δίκτυο εναλλακτικού εμπορίου μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας, αρκεί να έχει κάτι να προσφέρει: από ένα απλό αντικείμενο που δεν χρειάζεται, όπως κάποιον παλιό υπολογιστή, κάποιο προϊόν που παράγει ο ίδιος, μέχρι και οποιαδήποτε υπηρεσία, όπως κούρεμα, μασάζ, ακόμη και ψυχολογική υποστήριξη!

Το νέο μέλος θα εισάγεται σε μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων (στην ιστοσελίδα www.emro.gr, η οποία είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στην επόμενη εβδομάδα) και θα ξεκινάει με μηδέν ΕΜΡΟ, τα οποία ουσιαστικά θα είναι άυλα και μη μετατρέψιμα σε ευρώ.

Το αγαθό που έχει θα προσφέρεται σε μία συγκεκριμένη τιμή, η οποία θα είναι υπό διαπραγμάτευση σε κάθε συναλλαγή, ενώ μοναδικός περιορισμός είναι ότι το κάθε μέλος θα μπορεί να ξοδέψει μέχρι 300 ΕΜΡΟ τη φορά, χωρίς να αγοράσει κάτι. Αυτό γίνεται προκειμένου να υπάρχει το κίνητρο, ώστε να γίνονται συνεχώς συναλλαγές.

Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ΕΜΡΟ, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο δίκτυο, καθώς έχουν πάγια λειτουργικά έξοδα. Αυτές, θα βλέπουν τι ποσό επί του κέρδους τους μπορούν να μετατρέψουν σε ΕΜΡΟ, θα θέτουν την προσφορά τους στη βάση δεδομένων και θα πληρώνονται μερικώς σε ΕΜΡΟ και μερικώς σε ευρώ.

Τη βάση δεδομένων και τις συναλλαγές θα συντονίζει 5μελής ομάδα, που θα ορίζει κάθε φορά τους διαχειριστές του δικτύου, οι οποίοι θα αλλάζουν ανά τρίμηνο, μετά από τη γενική συνέλευση όλων των μελών.

Να σημειώσουμε ότι παρόμοιο δίκτυο λειτουργεί εδώ και καιρό στον Βόλο και απαριθμεί ήδη πάνω από 500 μέλη. Πρόκειται για το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας, όπου τη θέση των χρημάτων έχουν πάρει «πόντοι», οι λεγόμενοι Τοπικές Εναλλακτικές Μονάδες (ΤΕΜ).

Στο δίκτυο, που έχει δημιουργηθεί μετά από πρωτοβουλία κατοίκων της Μαγνησίας, μπορεί να συμμετέχει ο καθένας που έχει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που επιθυμεί να ανταλλάξει, δηλώνοντας συμμετοχή στην επίσημη ιστοσελίδα του δικτύου.
voria.gr



Read more...

14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν εκλογές...



Με κινούμενη άμμο μοιάζουν οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, καθώς οι διεργασίες για την επόμενη μέρα όχι απλώς συνεχίζονται, μετά την υπερψήφιση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του τέλους για τα ακίνητα, αλλά και εντείνονται.

Σύμφωνα με ... απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της Real news, περίπου 14 έως τώρα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος φέρονται αποφασισμένοι, εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση με την τρόικα και η χώρα αποφύγει έστω και προσωρινά τη χρεωκοπία, να ζητήσουν εκλογές μέσω κειμένου με υπογραφές.

Ήδη εξετάζεται και ο χρόνος που θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία, αν δηλαδή θα είναι μετά την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου (ή οποιασδήποτε παραλλαγής της επιτευχθεί) ή, απλώς, μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Η ανάληψη της πρωτοβουλίας μετά την 6η δόση, μάλιστα, αρχίζει τις τελευταίες ημέρες να κερδίζει έδαφος καθώς όπως αναφέρουν οι πρωταγωνιστές της όσο περνά ο χρόνος τόσο η κατάσταση καθίσταται ανεξέλεγκτη και η χρεωκοπία όλο και περισσότερο πιθανή.

Με στόχο την ηγεσία

Οι βουλευτές που συζητούν για την πρωτοβουλία αυτή έχουν στην πλειοψηφία τους ως πραγματικό στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ή εθνικής ανάγκης αλλά και την πρόκληση εσωκομματικών εξελίξεων, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε όπως εκτιμούν σε απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός που, όπως εκτιμούν, θα συμπαρασύρει αργότερα ή γρηγορότερα και τον Αντώνη Σαμαρά, οδηγώντας στην απαρχή ανασύνθεσης του σκηνικού. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Real News, οι 14 βουλευτές δεν είναι μόνο της λεγόμενης βενιζελικής ομάδας , αλλά ανήκουν σε όλο το εσωκομματικό γεωγραφικό φάσμα είναι ακόμη και δυσαρεστημένοι από τον παπανδρεϊκό χώρο.

Άλλωστε, κάποιοι εξ΄ αυτών έχουν ζητήσει πριν από αρκετό καιρό κυβέρνηση εθνικής ενότητας κρούοντας στον πρωθυπουργό εγκαίρως το καμπανάκι, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν πρωτοστατήσει όλο το τελευταίο διάστημα στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως όπως και οι κορυφαίοι δελφίνοι, ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη μέρα.

Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να οδηγήσει τον τόπο σε πρόωρες εκλογές παρά μόνον αν ανατραπεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ούτε πρόκειται να κάνει κινήσεις προς την αντιπολίτευση, ιδίως από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποκλείει οποιαδήποτε κεντρική συνεννόηση.

Τις όποιες πρωτοβουλίες άλλωστε, προγραμματίζει να τις αναλάβει μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού εφόσον έως τότε δεν εξαναγκαστεί σε εξελίξεις και δεν έχει οδηγηθεί η χώρα σε χρεωκοπία και αναλόγως των εξελίξεων με το πρόβλημα του χρέους της χώρας.

Αν υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι απολύτως ρευστά, καθώς και στην κυβέρνηση ομολογούν πλέον, στις κατ' ιδίαν συναντήσεις πως δεν επαρκεί για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Αν επιτευχθεί το κούρεμα σε επίπεδο 50%, όπως προωθείται στο περιθώριο, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, αν όχι αμέσως το πιθανότερο στις αρχές του έτους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, εκτιμούν πως με την υλοποίηση της συμφωνίας της 21 ης Ιουλίου, θέμα εκλογών θα θέσουν και κορυφαίοι υπουργοί, με πρώτο τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.



Read more...

Προϋπολογισμός νέων «θυσιών» και για το 2012

Στο υπουργικό οι τελικές αποφάσεις



http://img.protothema.gr/F030995A52F304E487958C045CF207C2.jpg

Με ένα έλλειμμα της τάξης του 8,1% για τη φετινή χρήση «κλείνει» τo προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα εξετασθεί στο σημερινό έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει το δρόμο για τη Βουλή τη Δευτέρα.

Στις χθεσινές συσκέψεις των εκπροσώπων της Τρόικας με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο φαίνεται πως επετεύχθη μια πρώτη συμφωνία στους βασικούς πίνακες, από τους οποίους θα προκύψουν τόσο το «κλείσιμο» του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2011, όσο και ο στόχος που τίθεται για την επόμενη χρονιά αναφορικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ει δυνατόν στο 6,5%. Πρωταρχικός μεσοπρόθεσμος στόχος φυσικά παραμένει η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ στον προϋπολογισμό θα περιγράφεται σε γενικές γραμμές η φορολογική και κοινωνική πολιτική που θα ασκηθεί το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις που είχε με την Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστη σαφές πως παρά τα πρόσθετα μέτρα όπως το ειδικό τέλος ακινήτων, το έλλειμμα φέτος θα πρέπει να κλείσει στο 8,1% (αντί 7,6% που υπολογιζόταν αρχικά) επειδή το ΑΕΠ μειώθηκε δραστικά λόγω της ύφεσης που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Μιας ύφεσης που ουσιαστικά «εξαφάνισε» θυσίες 1 δισ. ευρώ και ακύρωσε στην πράξη πολλά από τα «έκτακτα μέτρα».

Κατόπιν αυτών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργικό Συμβούλιο προβλέπεται για το 2012 ένας ρυθμός ύφεσης της ελληνικής οικονομίας σε ποσοστό από 2% έως 2,5% του ΑΕΠ.

Read more...

Ζαχαριάδη - Θα ακολουθήσουν Αρης και Βαβούδης

Ιστορική απόφαση

Το ΚΚΕ αποκαθιστά την Κυριακή τον Νίκο



Αθήνα
Εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Ζαχαριάδη που πρόσφατα προχώρησε στην επίσημη αποκατάστασή του πραγματοποιεί το ΚΚΕ την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 11.30 το πρωί, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες για την αποκατάσταση των Νίκου Βαβούδη και Αρη Βελουχιώτη.

Η εκδήλωση πραγματοποείται στο πλαίσιο της παρουσίασης της απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (16 Ιούλη 2011), σχετικά με τις αποκαταστάσεις του Νίκου Ζαχαριάδη και του Νίκου Βαβούδη και την πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη.

Σε ανακοίνωσή της, υπό τον τίτλο «Τιμάμε και αποκαθιστούμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης», η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί σε τρεις εκδηλώσεις: Για τον ηγέτη και Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ 1931-1956 Νίκο Ζαχαριάδη, την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 11.30 το πρωί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, για το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκο Βαβούδη, την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία «ΑΤΛΑΣ» στο σταθμό του ηλεκτρικού στον Ταύρο και για τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Λαού στη Λαμία.

Επίσης, το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, «για τα 70χρονα από την Ίδρυση του ΕΑΜ (1941-2011)» τονίζει ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ αποτελούν «τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα κατορθώματα του λαϊκού - εργατικού κινήματος» και παρακαταθήκη του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

«Αποτέλεσαν και αποτελούν ορόσημο και απόδειξη ότι τη μεγάλη επαναστατική και πρωτοπόρα δύναμη του καιρού μας αποτελεί η εργατική τάξη και το επαναστατικό κόμμα της. Ο ανυπέρβλητος μαζικός λαϊκός ηρωισμός, η τεράστια προσφορά στις μετέπειτα κατακτήσεις, όπως και τα λάθη που δυσκόλεψαν αυτόν τον ηρωικό λαϊκό αγώνα να φτάσει στην τελική νίκη με την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, αποτελούν σήμερα πηγή έμπνευσης, διδαχής και συμπερασμάτων», σημειώνει το Πολιτικό Γραφείο.

Για να καταλήξει: «Το ΚΚΕ έχοντας βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από τις εποποιίες και τα λάθη του λαϊκού και εργατικού κινήματος, από τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε αλλά και τα λάθη που οδήγησαν στην ανατροπή του, σαλπίζει σήμερα το δρόμο της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας και αντεπίθεσης για τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σόιμπλε προς Βενιζέλο: Διώξτε πρώτα τα δικά σας παιδια του 2009 και εγώ σας δίνω την 6η δόση


newpost.gr
Σόιμπλε προς Βενιζέλο: Διώξτε πρώτα τα δικά σας παιδια του 2009 και εγώ σας δίνω την 6η δόση
Τελεσίγραφό Σόιμπλε προς Βενιζέλο: «Δίωξτε πρώτα τα 25.000 δικά σας παιδιά του 2009 και εγώ σΑς δίνω στην 6η δόση». Με αυτή την κατ'ιδίαν δήλωση την οποία δημοσιέυει το «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προς τον Έλληνα ομόλογό του ξεκαθαρίζει τις προθέσεις των δανειστών και θέτει κόκκινες γραμμές στην ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση της 6ης δόσης. πρωτο θεμα

Τη στιγμή που η μάχη του κράτους για καταργήσεις οργανισμών και την «απέλαση» εργαζομένων στην εργασιακή εφεδρεία καλά κρατεί και με την τρόικα να θέτει επί τάπητος τις απολύσεις εργαζομένων αλλά και τον ίδιο τον προϋπολογισμό που εισάγεται τη Δευτέρα στη Βουλή, οι δανειστές απαιτούν την εδώ και τώρα μείωση κατά 30% του Δημόσιου τομέα.

Την ίδια ώρα, επιβάλλουν να τεθούν εκτός δημοσίου οι εργαζόμενοι στους υπο αποκρατικοποίηση οργανισμούς ενώ πιέζουν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες οι υπό κατάργηση δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι εφορίες και οι πολεοδομίες.

Τέλος η ιδιωτικοποιήση όλων των συγκοινωνικών οργανισμών, και η απομάκρυνση των οπλιτών 5ετούς θητείας και το πάγωμα των προσλήψεων των γιατρών στο δημόσιο θα δώσουν το πράσινο φως για να μπει στην τελική ευθεία το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου ύψους 8 δισ. ευρώ με την έγκριση και του έκτακτου Eurogroup, στις 3 Οκτωβρίου.
Read more...

Βενιζέλος: Στην εφεδρεία αυτοί που μπορούν να ανταπεξέλθουν


newpost.gr
Βενιζέλος: Στην εφεδρεία αυτοί που μπορούν να ανταπεξέλθουν
Τις αγωνίες, τα αδιέξοδα και τους προβληματισμούς των «κολασμένων μηνών» που έρχονται για όλους περιγράφει -μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής- ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει ότι η 6η δόση της βοήθειας είναι εξασφαλισμένη. Ο υπουργός Οικονομικών μιλά για τον ασύμμετρο αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, για την επίθεση που ο ίδιος δέχεται από τη ΝΔ, καθώς και για την εργασιακή εφεδρεία.

Ειδικά για την εφεδρεία, τονίζει ότι η κυβέρνηση -έπειτα από πολλές συζητήσεις με την τρόικα- έχει καταλήξει σε ένα σχήμα που βασίζεται σε «διαφανή, αντικειμενικά και απροσωπόληπτα κριτήρια», που δημιουργούν το μικρότερο δυνατό κόστος.

«Οδηγεί στην εφεδρεία ανθρώπους που έχουν συγκριτικά τις περισσότερες προϋποθέσεις να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της νέας αυτής κατάστασης» εξηγεί.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει την κοινωνική πίεση -με αφορμή και τις καταλήψεις των υπουργείων, ώστε να μην γίνουν οι συναντήσεις με την τρόικα- ο κ. Βενιζέλος λέει χαρακτηριστικά:

«Αν κάποιος έχει στο μυαλό του ένα σχήμα, όπου από τη μία μεριά υπάρχει η κυβέρνηση και από την άλλη η κοινωνία, η οποία αντιδρά ή πιέζει, τότε φοβάμαι ότι είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε. Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία ενώ θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις ήπιες, φιλικές για τον πολίτη, με λιγότερους φόρους, με περισσότερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με μεγαλύτερες παροχές, δεν το κάνει γιατί αυτό ικανοποιεί τι; Την ιδεοληψία της ή την υποχρέωσή της να υπηρετήσει το διεθνές κεφάλαιο ή την τρόικα;

» Πρόκειται για μια χυδαία δημαγωγική προσέγγιση, η οποία δεν επιτρέπει στην κοινωνία να σκεφθεί την κατάσταση γύρω από την οποία βρισκόμαστε.»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα χρεοκοπήσει η χώρα στα χέρια του, αλλά αν η χώρα θα χρεοκοπήσει, επειδή δεν κινήθηκαν έγκαιρα τα χέρια και το μυαλό των πολιτών της.

Σχολιάζοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς για την Ελλάδα, σημειώνει ότι «προσωπικά οφείλω να αποδεχθώ ταπεινώσεις, αν αυτές ωφελούν τη χώρα μου.»

Για την κριτική της ΝΔ, ο υπουργός υποστηρίζει ότι έχει στοχοποιηθεί προσωπικά από ένα σύστημα φιλικών προς τη Νέα Δημοκρατία μέσων και δημοσιογράφων, «ίσως γιατί νιώθουν ότι η παρουσία μου στο υπουργείο Οικονομικών και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλάζει κάπως τα πολιτικά δεδομένα και μειώνει την πιθανότητα να ικανοποιηθούν οι σχεδιασμοί του κ. Σαμαρά».

Με αφορμή την επίθεση Σαμαρά στο θέμα των φινλανδικών εγγυήσεων και των αποδείξεων, καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει αν είναι υπέρ της δημοσιονομικής διάσωσης και της φορολογικής δικαιοσύνης ή αν ενθαρρύνει τη μάχη οπισθοφυλακής που δίνουν οι δυνάμεις της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Πηγή: vima.gr/ in.gr.grΤις αγωνίες, τα αδιέξοδα και τους προβληματισμούς των «κολασμένων μηνών» που έρχονται για όλους περιγράφει -μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής- ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει ότι η 6η δόση της βοήθειας είναι εξασφαλισμένη.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλά για τον ασύμμετρο αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, για την επίθεση που ο ίδιος δέχεται από τη ΝΔ, καθώς και για την εργασιακή εφεδρεία.

Ειδικά για την εφεδρεία, τονίζει ότι η κυβέρνηση -έπειτα από πολλές συζητήσεις με την τρόικα- έχει καταλήξει σε ένα σχήμα που βασίζεται σε «διαφανή, αντικειμενικά και απροσωπόληπτα κριτήρια», που δημιουργούν το μικρότερο δυνατό κόστος.

«Οδηγεί στην εφεδρεία ανθρώπους που έχουν συγκριτικά τις περισσότερες προϋποθέσεις να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της νέας αυτής κατάστασης» εξηγεί.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει την κοινωνική πίεση -με αφορμή και τις καταλήψεις των υπουργείων, ώστε να μην γίνουν οι συναντήσεις με την τρόικα- ο κ. Βενιζέλος λέει χαρακτηριστικά:

«Αν κάποιος έχει στο μυαλό του ένα σχήμα, όπου από τη μία μεριά υπάρχει η κυβέρνηση και από την άλλη η κοινωνία, η οποία αντιδρά ή πιέζει, τότε φοβάμαι ότι είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε.

» Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία ενώ θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις ήπιες, φιλικές για τον πολίτη, με λιγότερους φόρους, με περισσότερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με μεγαλύτερες παροχές, δεν το κάνει γιατί αυτό ικανοποιεί τι; Την ιδεοληψία της ή την υποχρέωσή της να υπηρετήσει το διεθνές κεφάλαιο ή την τρόικα;

» Πρόκειται για μια χυδαία δημαγωγική προσέγγιση, η οποία δεν επιτρέπει στην κοινωνία να σκεφθεί την κατάσταση γύρω από την οποία βρισκόμαστε.»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα χρεοκοπήσει η χώρα στα χέρια του, αλλά αν η χώρα θα χρεοκοπήσει, επειδή δεν κινήθηκαν έγκαιρα τα χέρια και το μυαλό των πολιτών της.

Σχολιάζοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς για την Ελλάδα, σημειώνει ότι «προσωπικά οφείλω να αποδεχθώ ταπεινώσεις, αν αυτές ωφελούν τη χώρα μου.»

Για την κριτική της ΝΔ, ο υπουργός υποστηρίζει ότι έχει στοχοποιηθεί προσωπικά από ένα σύστημα φιλικών προς τη Νέα Δημοκρατία μέσων και δημοσιογράφων, «ίσως γιατί νιώθουν ότι η παρουσία μου στο υπουργείο Οικονομικών και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλάζει κάπως τα πολιτικά δεδομένα και μειώνει την πιθανότητα να ικανοποιηθούν οι σχεδιασμοί του κ. Σαμαρά».

Με αφορμή την επίθεση Σαμαρά στο θέμα των φινλανδικών εγγυήσεων και των αποδείξεων, καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει αν είναι υπέρ της δημοσιονομικής διάσωσης και της φορολογικής δικαιοσύνης ή αν ενθαρρύνει τη μάχη οπισθοφυλακής που δίνουν οι δυνάμεις της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Read more...

Υπεγράφη συμφωνία για είσοδο του Κατάρ στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδίκη

Στη συνάντηση Παπανδρέου - Αλ Θάνι

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον εμίρη του Κατάρ
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον εμίρη του Κατάρ (Φωτογραφία: Phasma )


Αθήνα
«Έκλεισε» το απόγευμα του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συμφωνία για την είσοδο κεφαλαίων του Κατάρ στην εταιρεία Μεταλλεία Χαλκιδικής «Ελληνικός Χρυσός». Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον εμίρη του Κατάρ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η συμφωνία στέλνει μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αποκτά αναπτυξιακές ευκαιρίες μετά τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Η επενδυτική συμφωνία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Η συγκεριμένη επένδυση γίνεται ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κατάρ που υπέγραψαν οι κ. Παπανδρέου και Αλ Θάνι, πέρυσι το Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.

Κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου -με την συμμετοχή και του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου- ο εμίρης επανέλαβε στον κ. Παπανδρέου το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις, ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, στον τουρισμό, αλλά και για την ανάπτυξη του Ελληνικού

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο εμίρης του Κατάρ Αλ Θάνι σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση τόνισαν ότι υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ελλάδα είναι μία εν δυνάμει πλούσια χώρα, που μέχρι τώρα έκανε κακή διαχείριση των πόρων της και του πολύ ικανού ανθρώπινου δυναμικού της, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Συμπλήρωσε ότι σκοπός είναι μια νέα μεταλλευτική πολιτική σε λατομεία και ορυχεία της χώρας, με έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο θαλάσσιο χώρο, με προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συνολική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Αυτή είναι μια βιώσιμη στρατηγική, είπε ο πρωθυπουργός και σύμπληρωσε ότι δεν θα αργήσει η ώρα που οι επενδυτές και όλοι οι Έλληνες θα βιώσουν την οικονομική ανάταξη της χώρας.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank για συγχώνευση με βασικό μέτοχο το Κατάρ και κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Από την πλευρά του ο εμίρης του Κατάρ, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό του αραβικού κράτους και υπουργό Εξωτερικών σεΐχη Χαμάντ Μπίν Γιασίμ Αλ Θάνι και αξιωματούχους του εμιράτου μίλησε για την «εμπιστοσύνη που αισθάνεται όταν συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «το Κατάρ δεν έχει πολιτική ατζέντα για τις επενδυτικές του δραστηριότητες» και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την διάσωση και περίθαλψη των Καταριανών αξιωματούχων στη κρίση της Λιβύης.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε πρόσφατα· «και εμείς περάσαμε δύσκολα, αλλά καταφέραμε και ανατρέψαμε αυτές τις καταστάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του τόσο στη συνεργασία με τους Έλληνες όσο και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση ενώ δήλωσε βέβαιος ότι το Κατάρ θα καταφέρει σύντομα να αυξήσει τις εξαγωγές σε φυσικό αέριο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επίθεση με μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στα Εξάρχεια

Μικρές υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα


http://img.protothema.gr/DA357B983F11B333E70BF9BEAA87F8CB.jpg
Νέα επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχτηκαν τη νύχτα του Σαββάτου άντρες των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ακαδημίας, στα Εξάρχεια.

Μετά το τέλος συναυλίας στη πλατεία των Εξαρχείων, ομάδα αναρχικών πέταξαν μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις και έβαλαν φωτιά στους κάδους απορριμμάτων στις οδούς Θεμιστοκλέους, Σόλωνος και Μπενάκη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψεις κρότου λάμψεις και χημικά.

Από την επίθεση σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Read more...

Από την 1η Νοεμβρίου οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Κατά 15-30% ακόμα και 60%

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Κατά 15% με 30% αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 60% θα περικοπούν από την 1η Νοεμβρίου οι επικουρικές συντάξεις δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στο Mega.

Οι περικοπές αφορούν όλους τους δικαιούχους επικουρικής σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, το ταμείο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και το ταμείο των πολιτικών υπαλλήλων, όπως και ταμείο που καλύπτει υπάλληλους τραπεζών.

Όπως υπογράμμισε, οι επικουρικές συντάξεις πρέπει να είναι ανταποδοτικές καθώς, όπως είπε, «δεν μπορεί να υπάρχει ταμείο το οποίο με 60 ευρώ μπορεί να δίνει 400 ευρώ επικουρική σύνταξη».

Οι περικοπές, εξήγησε, είναι απαραίτητες γιατί σε διαφορετική περίπτωση κάποια ταμεία σε ένα με δύο χρόνια δεν θα μπορούσαν να δώσουν καθόλου συντάξεις, λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων τους.

Ο υπουργός προανήγγειλε ακόμη και δεύτερο γύρο περικοπών μόλις ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες. Όι νέες μειώσεις θα αφορούν αυτή τη φορά όσους πρόκειται να βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο εξετάζει την περικοπή επικουρικών συντάξεων για το ποσό από τα 150 ευρώ και πάνω κατά 30% και όχι από τα 300 ευρώ και πάνω όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φεύγουν από την Αθήνα για να γίνουν αγρότες

Αποκαλυπτική έρευνα του υπ. Γεωργίας



http://img.protothema.gr/A04F9B8D7DBECB4EA30281795E1D04E4.jpg
Στροφή 180 μοιρών, νέων και μεσηλίκων 15-44 ετών, στη γεωργία, στο νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, λόγω διάλυσης της οικοδομής. Η γεωργία αποτελεί το μόνο ελπιδοφόρο τομέα για δουλειά, αφού ο αγροτικός τομέας παρουσίασε αύξηση της απασχόλησης την τριετία 2008-2010 κατά 6,38% με 32.946 νέες θέσεις εργασίας.

Πολλοί νέοι που εργάζονταν στην Αθήνα σε διάφορες δουλειές, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, επιστρέφουν στην επαρχία για να ασχοληθούν σε διάφορες δουλειές κυρίως όμως στον αγροτικό τομέα και την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων.

Η επιστροφή νέων και μεσηλίκων στον πρωτογενή τομέα είναι εντυπωσιακή, αν θεωρήσουμε ότι εδώ και 25 χρόνια που άρχισαν τα κοινοτικά προγράμματα με ευνοϊκούς όρους για νέους γεωργούς, μόλις 30.000 νέοι αγρότες έμειναν στο επάγγελμα!

Παρά τη λαίλαπα των καιρών, που ακούει στο όνομα μνημονιακή πολιτική, οι αγρότες δέχτηκαν τη μικρότερη μείωση του εισοδήματός τους σε σχέση με την οικονομική ασφυξία των υπόλοιπων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος.

Το «αγροτικό» Μνημόνιο

Το 2008, οι αγρότες έζησαν το δικό τους «μνημόνιο», λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής των λιπασμάτων. Το 2009 υπήρξε μια μικρή ανάκαμψη, ενώ φέτος ήταν χρονιά απελπισίας για τους κτηνοτρόφους, εξαιτίας της δραματικής ανόδου στις τιμές των ζωοτροφών.

Τα στοιχεία της έρευνας προέκυψαν από επεξεργασία δεδομένων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ΕΛΣΤΑΤ, το ΚΕΠΕ, τους συνεταιρισμούς και την Ε.Ε.:

**Αγροτικό εισόδημα. Η μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων το α' εξάμηνο του 2011 υπολογίζεται σε άνω του 14%, όταν οι αγρότες καταγράφουν μείωση 7,8%. Το αγροτικό εισόδημα προέρχεται 38% από επιδοτήσεις και 62% από την πώληση αγροτικών προϊόντων στην αγορά.

**Κόστος παραγωγής. Αυξήθηκε φέτος 9,8%, αλλά οι αγρότες πήραν 2% λόγω ανόδου των τιμών. Το αγροτικό εισόδημα διαμορφώθηκε μέχρι στιγμής στο -7,8%. Οι αγρότες δέχτηκαν τη μικρότερη οικονομική πίεση σε σύγκριση με άλλους κλάδους. Βεβαίως, το αγροτικό εισόδημα αποτελεί 58% του μέσου όρου των εισοδημάτων των Ελλήνων μισθωτών.

**Εξαγωγές. Τονωτική ένεση ήταν οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων το α' εξάμηνο του 2011. Αυξήθηκαν κατά 25% και παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις. Η χώρα μας κατέγραψε πρωτιά στην Ε.Ε. των «27», στις εξαγωγές, με τον τομέα νωπών φρούτων και λαχανικών να παίρνει κεφάλι. Το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο στο πρώτο εξάμηνο του 2011 περιορίστηκε από 979 εκατομμύρια ευρώ, σε 963, δηλαδή μειώθηκε 1,63%.

** Νέοι αγρότες. Αυξήθηκε η απασχόληση στον αγροτικό τομέα στα νησιά του νοτίου Αιγαίου 52,5% και στην Κρήτη 31,9%, στις ηλικίες 15-44 ετών. Αυξήθηκε η απασχόληση στον αγροτικό τομέα σε όλες τις περιφέρειες, πλην Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

**Φυτική παραγωγή. Έπεσε αισθητά η παραγωγή σε βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα, ζαχαρότευτλα, κρασί και σε ορισμένα εσπεριδοειδή, κυρίως λεμόνια -λόγω παγετών.

Μείωση 10% στην παραγωγή γάλακτος

**Κτηνοτροφική παραγωγή. Μαζικά εγκατέλειψαν κτηνοτρόφοι το επάγγελμα του αγελαδοτρόφου (-18%), λόγω και της ανόδου των ζωοτροφών και των χαμηλών τιμών του γάλακτος. Η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε κατά 10%. Το πρόβλημα στη βοοτροφία είναι τεράστιο, αφού κάνουμε εισαγωγές της τάξης του 80%, δηλαδή ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, κι αποτελούν το 30% της συνολικής αξίας των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων.

** Αλιεία. Πτώση της θαλάσσιας αλιείας (2006-8), ενώ στις υδατοκαλλιέργειες έπειτα από τη στασιμότητα της τριετίας 2006-2008 η παραγωγή παρουσίασε από το 2009 αισθητή άνοδο (7,9%).

** Συνεταιριστικές οργανώσεις. Μικρότερο τζίρο έκαναν οι 58 μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώ μεγαλύτερο παρουσίασαν 42. Το 2009 είχαμε τζίρο συνεταιριστικών οργανώσεων 1,48 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2010, μειώθηκε σε 1,41 δισ. ευρώ.

Read more...

Τυφώνας Τρόικα σαρώνει την Ελλάδα

Δραματικές αλλαγές στη Διοίκηση και στην κοινωνία !


http://img.protothema.gr/2BF0FE432776F7C62CB7E3EBB7ED671D.jpg
Στα χέρια των υπουργών θα δοθεί σε λίγες ώρες το νέο... «γονιδίομα» του ελληνικού κράτους. Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν έναν μήνα (με τη χώρα να βρίσκεται στο μνημόνιο ενάμιση χρόνο) Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος και εκπρόσωποι των δανειστών έδωσαν τα χέρια. Το νέο DNA αλλάζει πλήρως τη μορφή της διοίκησης και σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικό ανάγλυφο, όπως αυτό σχηματίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

- Σύνταξη, όχι υποχρεωτική, στα 65 για όλους.

- Πρόωρη στα 60.

- Σε εργασιακή εφεδρεία όσοι είναι πάνω από 60 και υπηρετούν σε δημόσιο, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ. Το νούμερο ξεκινά από τις 23 χιλιάδες (με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα) και αγγίζει τις 80 χιλιάδες.

- Κατάργηση υπηρεσιών και αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ και άλλων επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα με διπλό στόχο να μειωθεί το προσωπικό κατά 300 χιλιάδες και το μισθολογικό κόστος στα 2/3 του υφιστάμενου.

- Προσλήψεις μία προς δέκα και μόνο σε τομείς που θα επιλεγούν αυστηρά.

- Απελευθέρωση των μετακινήσεων υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο και από περιοχή σε περιοχή.

- Μείωση των επικουρικών έως 60%, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έως 80%.

- Μείωση των συντάξεων και των μισθών μεσοσταθμικά κατά 20%.

- Προϋπολογισμός με λιγότερα κονδύλια σε άμυνα, παιδεία, υγεία και πρόνοια.

- Ενθάρρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.

- Θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών με φορολογικές και μισθολογικές «εξαιρέσεις».

- Επιτάχυνση του νόμου για την ελαστικοποίηση των εργασικών σχέσεων με έμφαση στις ρυθμίσεις για το ποσοστό απολύσεων και τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων.

- Νέο φορολογικό, που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τον προϋπολογισμό, σε κάθε περίπτωση εντός του Οκτωβρίου.

Εφόσον το υπουργικό το απόγευμα πει το ναι σε όλα οι εκρπόσωποι της τρόικας θα ανάψουν το πράσινο φως για να δοθεί η έκτη δόση. Και μετά, σύμφωνα με το «αισιόδοξο» σενάριο να προχωρήσει η οριστική ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας, είτε μέσω 21ης Ιουλίου, είτε μέσω μίας νέας συμφωνίας.

Read more...

Έως το 2014 θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, λέει ο Κ.Σημίτης

«Ανάγκη έκτακτων διαδικασιών»

O πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης
O πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι υπαρκτός, τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, συμπληρώνοντας ότι το όλο θέμα θα έχει κριθεί «το αργότερο έως το 2014». Με δεδομένες τις καθυστερήσεις, τις οποίες επισημαίνει, απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια».

Στόχος της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού, με το άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, είναι να περιγράψει την οριακή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και τα σενάρια, από εδώ και στο εξής, αντικρούοντας τις απόψεις που λένε ότι δεν συμφέρει την Ένωση να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ.

Κατά τον κ. Σημίτη, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου υποδηλώνει ότι η Ένωση είναι διατεθειμένη να εξακολουθεί να στηρίζει τα κράτη που έχουν βιώσιμο χρέος, ενώ «όσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, θα ενταχθούν σε μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας».

Η ελεγχόμενη χρεοκοπία, όπως τονίζει, «συνεπάγεται την 'οικειοθελή' αναστολή της συμμετοχής της χώρας που χρεοκοπεί στην Ευρωζώνη». Οι συνέπειες, όπως τις περιγράφει, «θα είναι είναι πιθανότατα εξίσου δραματικές με τη μη ελεγχόμενη». «Η κοινωνική αναταραχή θα είναι έντονη, η οργή ανάλογη της χωρίς προηγούμενο φτώχειας και ανεργίας», αναφέρει.

Ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι μέχρι σήμερα «το κλίμα ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια πρωτοβουλιών, από ό,τι αρχικά πιστεύαμε, οδήγησε σε εφησυχασμό. Επιβεβλημένα μέτρα με πολιτικό κόστος αναβλήθηκαν ή τροποποιήθηκαν».

Ο ίδιος καλεί «να σταματήσουν οι αυταπάτες για τις δυνατότητές μας, οι νομικισμοί, οι επικλήσεις των αρχών και των αξιών της Ένωσης, για τις οποίες πρώτοι εμείς αδιαφορούμε».

«Χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια. Εάν προωθούνται τα θέματα με τις συνηθισμένες γραφειοκρατικές μεθόδους, το αποτέλεσμα θα παραμείνει μηδενικό. Μηδενική όμως θα είναι και η συμπαράσταση σε μας», συμπληρώνει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κλειδώνουν το απόγευμα στο Υπουργικό εφεδρεία και προϋπολογισμός

Κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κρίσιμες αποφάσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας καλείται να λάβει το απόγευμα της Κυριακής το Υπουργικό Συμβούλιο. Η εργασιακή εφεδρεία και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 είναι τα δύο θέματα επί των οποίων πρέπει να καταλήξουν τα μέλη της κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει η τρόικα στη σύνταξη της έκθεσής της για την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ για το θέμα της εφεδρείας πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε μία καταρχήν συμφωνία με τους ελεγκτές για έξοδο από το Δημόσιο όσων πλησιάζουν στη σύνταξη ή όσων έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για σύνταξη και παραμένουν ακόμη στις θέσεις τους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που βγαίνουν άμεσα στην εφεδρεία θα προέρχονται από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και από τους ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την περσινή απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ο αριθμός αυτών που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω είναι πάνω από 43.000. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.

Ωστόσο, εάν δεν γίνει εφικτό να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 «εφέδρων» δημοσίων υπαλλήλων με βάση το ηλικιακό κριτήριο, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απολύσεις μέσω της κατάργησης φορέων και οργανικών θέσεων.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει για το θέμα της εφεδρείας ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα σχήμα που βασίζεται σε «διαφανή, αντικειμενικά και απροσωπόληπτα κριτήρια», που δημιουργούν το μικρότερο δυνατό κόστος.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, στην εφεδρεία οδηγούνται άνθρωποι «που έχουν συγκριτικά τις περισσότερες προϋποθέσεις να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της νέας αυτής κατάστασης».

Την ίδια στιγμή, με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζει το σχέδιο της ΝΔ για μικρότερο κράτος με λιγότερους φόρους, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι «υπερασπίζεται τον κρατισμό και τις ιδεοληψίες της».

Η πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία περιλαμβάνει τη μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 90.000 την πρώτη χρονιά (60.000 μόνο από την εφεδρεία και οι υπόλοιποι από συνταξιοδότηση) και κατά 230.000 σε πέντε χρόνια (100.000 από την εφεδρεία).

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ το έλλειμμα μειώνεται κατά 850 εκατομμύρια ευρώ την πρώτη χρονιά και κατά 4 δισεκατομμύρια την πέμπτη χρονιά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...