Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

BINTEO με τις αποδοκιμασίες κατά Βενιζέλου, στην Κρήτη...



Mεχρι και μπουκάλια με νερό πέταξαν χθες το βράδυ οι συγκεντρωμένοι στον Ευ. Βενιζέλο, κατα την αφιξη του, στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.
Οι ...
εργαζόμενοι από τους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Βιάννου, κρατώντας μαύρες σημαίες, φώναζαν συνεχώς «ντροπή» και επιτέθηκαν φραστικά στον  αντιπρόεδρο της κυβερνησης, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.


Read more...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ...

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο νόμου που αφορά τα αυθαίρετα, με προοπτική, σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτη, προτού τελειώσει ο Αύγουστος να είναι νόμος του κράτους....

Τα προ του 1975 ακίνητα, με αποκλειστική χρήση κατοικίας, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή 500 ευρώ. Από την κατεδάφιση θα εξαιρούνται οριστικά και ακίνητα με μικρές παραβάσεις, επίσης μετά την καταβολή 500 ευρώ.
Για τα προ της 1.1.1983 ακίνητα θα καταβάλλεται το 15% του προστίμου. Τα ακίνητα με μεσαίες παραβάσεις και εντός σχεδίου θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση μετά την καταβολή του προστίμου όπως έχει θεσπιστεί με την υφιστάμενη νομοθεσία.
Οι δόσεις για τα πρόστιμα αυξάνονται σε 60 με ειδικές ρυθμίσεις για τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/07/blog-post_6816.html

Read more...

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο...



Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την φορολογία εισοδήματος και τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012 και 4127/2013.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνον από...
την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε και έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει και το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
To πολυνομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα. Η συζήτησή του θα γίνει σε τέσσερις συνεδριάσεις, πρωί και απόγευμα, την Τρίτη 16 Ιουλίου και την Τετάρτη 17 Ιουλίου.

Το ΚΚΕ κατέθεσε αίτηση διοεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.

Βέβαιος ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, που συνομίλησαν μαζί του στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπαν, ο κ. Παπαμιμίκος είναι σίγουρος ότι, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, όπως και στο παρελθόν, οι βουλευτές της ΝΔ θα λειτουργήσουν με αίσθημα ευθύνης, ως «ήρωες» και θα βάλουν το συμφέρον της πατρίδας πάνω απ΄όλα, γιατί το πολυνομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί.

in.gr

Read more...

Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παπουτσής...

  Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα ο  Παπουτσής

 Ο πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Χρήστος Παπουτσής ορίστηκε Εκπρόσωπος της χώρας μας στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Όπως επισημαίνει το...
υπουργείο Ανάπτυξης σε σχετική ανακοίνωση, τους τελευταίους μήνες υπάρχει στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την Παγκόσμια Τράπεζα στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, για διευκόλυνση του «επιχειρείν» και περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση τους δείκτες ανταγωνιστικότητας που καταρτίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο κ. Παπουτσής θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 15 Σεπτεμβρίου.

Read more...

Τέλος από σήμερα τα μονά ζυγά στην Αθήνα – Αγνωστο πότε ακριβώς θα επανέλθουν ...

Εληξε σήμερα Παρασκευή η ισχύς της υπουργικής απόφασης που αφορούσε στην εκ περιπροπής κυκλοφορία -μονά ζυγά- των αυτοκινήτων στην Αθήνα, ενώ παραμένουν σε ισχύ τα ...
περιοριστικά μέτρα στον «πράσινο δακτύλιο» για φορτηγά άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία πρώτης άδειας κυκλοφορίας πριν το 1984.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας τονίζονται τα ακόλουθα:

Σήμερα Παρασκευή 12-7-2013 είναι η τελευταία ημέρα ισχύος του μέτρου της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων (μονά-ζυγά) για την περίοδο 2012-2013, στην περιοχή του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ [Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπύρου Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλία Ηλιού - Φραντζή - Λεωφόρος Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας].

Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα που καθιερώθηκαν με το μέτρο του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ και αφορούν φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1-1-1984, τα οποία κυκλοφορούν στη ζώνη του ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ [Παραλιακή Λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελευθερίου Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγίας Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών – Γρηγορίου Λαμπράκη έως Κερατσίνι], εξακολουθούν να ισχύουν.

Κατά συνέπεια όλα τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που θα ρυθμίζει τα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο 2013-2014.

Τα μέτρα αυτά θα γνωστοποιηθούν έγκαιρα με καινούριο δελτίο τύπου...
iefimerida.gr

Read more...

Προς πώληση η ΕΥΔΑΠ στα τέλη του 2013...


Tην πώληση της ΕΥΔΑΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 προβλέπει το νέο μνημόνιο.
Το νέο μνημόνιο αναφέρει πως η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ θα γίνει στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με...
τα «Νέα», νωρίτερα η Κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθετικές πράξεις που θα επιτρέπουν την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που οφείλονται στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ από τους δημοσίους φορείς, απευθείας από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, το οποίο τρέχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να καθορισθεί και η πενταετής τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ για την περίοδο 2014-18, κάτι που εκτιμάται πως θα διευκολύνει την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης Υδρευσης Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων η Κυβέρνηση θα εκδώσει στο επόμενο διάστημα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την μεταφορά 250 ακινήτων στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)....
tokarfi.gr

Read more...

Με ΠΔ η διαδικασία ένταξης δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ...

Με Προεδρικά Διατάγματα θα καθορίζεται η διαδικασία ένταξης δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ. Αυτό προβλέπει...
τροπολογία του υπουργού εσωτερικών  Μιχελά
κη που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο.

Με το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ, ως προσωπικό ιδιαίτερης κατηγορίας. Δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα θα ρυθμίζει θέματα σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών στις οποίες θα ενταχθούν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί.

Τέλος, με υπουργική απόφαση θα ρυθμίζεται το είδος, το αντικείμενο και η διάρκεια εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνομικών, μετά την ένταξή τους στην ΕΛΑΣ.

Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή Οικονομικών.

Read more...

Κινδυνεύει...



Της ομιλίας του Μ. Γλέζου, που τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, προηγήθηκε αυτή του Κ. Χρυσόγονου, ο...

 οποίος προσέγγισε το θέμα από τη νομική του διάσταση.Επισήμανε ότι εάν δεν αυτοδιαλυθούν όλες, κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζήσει ένα δικαστικό πραξικόπημα για να μην πάρει το μπόνους των 50 εδρών του πρώτου κόμματος. Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να γίνει ακόμη κι αν θεωρηθεί συνασπισμός έστω και δύο κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, αντικρουόμενες ήταν οι πληροφορίες για το πώς θα αντιδράσει το κόμμα απέναντι στην άρνηση του Μ. Γλέζου. Αλλοι ήθελαν να εξασφαλίζει ένα περιθώριο μερικών μηνών για να αυτοδιαλυθούν οι συνιστώσες και άλλες εισηγήσεις πρόκριναν την αναστολή της δημόσιας λειτουργίας ή έφταναν ακόμα και στη ρήξη.


ΠΑΣ

Πολιτικά Παρασκήνια (Ελευθεροτυπία)

Read more...

Εκτροχιασμός ταχείας Σιδηροδρομική τραγωδία έξω από το Παρίσι με τουλάχιστον έξι νεκρούς


Σιδηροδρομική τραγωδία έξω από το Παρίσι με τουλάχιστον έξι νεκρούς
Η ταχεία προσέκρουσε στην αποβάθρα   (Φωτογραφία:  Reuters )


Παρίσι, Γαλλία
Ταχεία επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής κοντά στο Παρίσι, στο Μπρετινί-σιρ-Ορζ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν 12 (οι εννέα σοβαρά), ενώ κάποιοι φέρονται να έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Ο συρμός εκτελούσε δρομολόγιο από το Παρίσι προς τη Λιμόζ.

Γύρω στις 17:15 (τοπική ώρα, 18:15 στην Ελλάδα) εκτροχιάστηκε και χτύπησε στην αποβάθρα του σταθμού του Μπρετινί. Το τρένο κινούταν με κανονική ταχύτητα γιατί δεν ήταν προγραμματισμένο να σταματήσει στο σταθμό.

Τα αίτια εξαιτίας των οποίων η ταχεία αμαξοστοιχία με περίπου 370 επιβάτες κόπηκε στα δύο παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Τα έξι τελευταία βαγόνια, από τα επτά του τρένου, βγήκαν από την πορεία τους και χτύπησαν στην αποβάθρα και το στέγαστρο.

Οι νεκροί είναι έξι και οι τραυματίες 12 εκ των οποίων εννέα σοβαρά. Μαρτυρίες όμως μιλούν για ακόμα και πάνω από 50 ή 60 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους παγιδεύτηκαν ή έπαθαν ηλεκτροπληξία.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι τραυματίες ή νεκροί ήταν μέσα στο τρένο ή στο σταθμό.



Ωστόσο οι αρχές δεν επιβεβαίωναν άμεσα την πληροφορία για παγιδευμένους.

Αυτόπτες μιλούν για σκηνές χάους μετά τον εκτροχιασμό.

Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε μάλιστα ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί. Ήδη από τη νομαρχία γίνεται λόγος για «πολλά θύματα».

Στην περιοχή αναμενόταν αργά το απόγευμα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Το δυστύχημα συνέπεσε με την έξοδο από τα αστικά κέντρα μεγάλου αριθμού εκδρομέων, ενόψει της εθνικής εορτής της 14ης Ιουλίου.

http://www.in.gr/


Read more...

«Θα μας αναγκάσετε να το καταψηφίσουμε» Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ στην ποινική ασυλία για τα μέλη του ΤΧΣ


Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ στην ποινική ασυλία για τα μέλη του ΤΧΣ
Ο Γιάννης Κουτσούκος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί άρθρο στο πολυνομοσχέδιο που προσφέρει ποινική ασυλία στο μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Αν δεν αλλάξει αυτό, θα μας αναγκάσετε να καταψηφίσουμε το άρθρο» ανέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

Ο κ. Κουτσούκος πρόσθεσε τη δική του διαφωνία στην διαμαρτυρία που εξέφρασε την Πέμπτη η αντιπολίτευση για την ποινική ασυλία που δίνεται στα μέλη του ΤΧΣ, ενώ αργότερα και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επικύρωσε τη διαφωνία αυτή.

«Αντιλαμβάνομαι την απαλλαγή από αστική ευθύνη για κάποιον που εκτελεί εντολές της κυβέρνησης. Γιατί όμως και από την ποινική; Αποκλείεται στο μέλλον να έρθει κάποιος καλός κύριος και να σας φέρει αποδεικτικά στοιχεία ότι ως μέλος του Ταμείου και στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης μιας τράπεζας, έλαβε δώρα και ενήργησε ενάντια σε διατάξεις του ποινικού κώδικα με βάση τις οποίες κάποιοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή; Αν δεν αλλάξει αυτό, θα μας αναγκάσετε να καταψηφίσουμε το άρθρο - και μαζί με τα ξερά θα πάνε και τα χλωρά» ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αντίθεσή του στην τροπολογία που έφερε στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί με τα κυβερνητικά αεροσκάφη.

Όπως δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για το πολυνομοσχέδιο και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αυτή η πρόβλεψη «δεν έχει καμία σχέση με το πολυνομοσχέδιο και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα».
Κατόπιν αρκετών παρατηρήσεων για την απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών στις δομές της ΕΛΑΣ, υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος παρέπεμψε σε προσεχές προεδρικό διάταγμα την εξασφάλιση των δημοτικών αστυνομικών σε ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας, κατόπιν αξιολόγησης. «Επειδή θα ενισχυθεί η ΕΛΑΣ με τους ανθρώπους αυτούς, θα εξοπλιστούν και θα εκπαιδευτούν, και θα πετύχουμε με τον τρόπο αυτό τον 'αστυνομικό της γειτονιάς' και την πεζή περιπολία που σήμερα λείπει» ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε κυρίως στα άρθρα που προβλέπουν την διαθεσιμότητα και στη συνέχεια, τις απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατόπιν διάλυσης των δομών στις οποίες εκείνοι εργάζονταν. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο 90, το οποίο δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τον οικείο υπουργό να καταργεί ή να συστήνει θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα, σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Η πρόβλεψη του άρθρου που θέλει τις αποφάσεις αυτές να λαμβάνονται κατόπιν εισήγησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης μετά από τεκμηρίωση που θα στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης, δεν απέτρεψε την αντιπολίτευση από το να καταγγείλει τις «υπερεξουσίες» που δίνονται στους υπουργούς. «Είναι δυνατόν να καταργούνται όλοι οι κλάδοι με υπουργική απόφαση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ τον «προσωποπαγή χαρακτήρα της νέας διοίκησης» στηλίτευσε ο Δ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ).
Άλλα κορυφαία σημεία κριτικής αποτελούν το άρθρο 103, όπου δίνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αρμοδιότητα καθορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», καθώς και οι ρυθμίσεις για τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων έναντι άκυρης απόλυσης εργαζομένου, τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός, Χ. Αθανασίου απέδωσε στην ανάγκη ταχύτερης απόδοσης δικαιοσύνης. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, για το ύψος της οποίας δήλωσε πως καταψηφίζει το νέο φορολογικό κώδικα.
Τη διαφωνία της για τις διατάξεις που καταργούν συγκεκριμένους κλάδους της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ), μαζί με τη δυσφορία της για την απουσία του υπουργού Παιδείας από την συζήτηση στην Επιτροπή.

Read more...

Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκέτο στους δήμους ώς 17 Ιουλίου κόντρα στις απολύσεις


Λουκέτο στους δήμους ώς 17 Ιουλίου κόντρα στις απολύσεις
Δημοτική υπάλληλος διαδηλώνει κατά της διαθεσιμότητας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Την αναστολή της λειτουργίας των δήμων από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 17 Ιουλίου αποφάσισε η ΚΕΔΕ κατά την έκτακτη συνέλευσή της, την Παρασκευή. Στις 15 και 17 Ιουλίου θα λειτουργήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ στις 16 Ιουλίου οι δήμοι θα κλείσουν στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου όλοι οι αιρετοί θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα. Άμεσα, η ΚΕΔΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για όλα τα επίμαχα θέματα και συνολικά για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα.
Εν τω μεταξύ, κατά τη σημερινή έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ οι περισσότεροι δήμαρχοι έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του ΔΣ της Ένωσης. Σύμφωνα με το τελικό ψήφισμα της κρίσιμης συνέλευσης, όπου τελικά καταμετρήθηκαν 200 από τους 325 δημάρχους της χώρας, οι δήμαρχοι προτίθενται να θέσουν θέμα παραίτησης των ιδίων και των μελών των δημοτικών συμβουλίων τους, εάν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τις προτάσεις τους.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του ψηφίσματος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες. Κι αυτό, διότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο κεντρικό κράτος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας. Ειδικά για τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες αναφέρεται ότι είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων.
Επίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνει σύμφωνη με το μέτρο της κινητικότητας, αλλά από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες με ελλείψεις. Κλείνοντας τη συνέλευση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, έθεσε το παράδειγμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), οι μηχανικοί του οποίου αυτήν τη στιγμή δεν αξιοποιούνται, ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες δήμων που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες.
Η ΚΕΔΕ ζητά να συγκληθεί άμεσα ανεξάρτητη επιτροπή, προκειμένου να προχωρήσει σε αντικειμενική, αξιόπιστη και σοβαρή αξιολόγηση των υπουργείων, των φορέων τους, της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει σοβαρός διάλογος για την κινητικότητα.
Ακόμη, θεωρεί αντισυνταγματικές, γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές τις διατάξεις για το Οικονομικό Παρατηρητήριο, που έχουν ως προφανή στόχο την επιτροπεία των δήμων και ζητά την απόσυρσή τους.
Αντίθετη στο ψήφισμα ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία κατέθεσε δικό της ψήφισμα. Η εκπρόσωπός της στην ΚΕΔΕ, Ε. Παντελάκη, υποστήριξε ότι με την επιτροπή αξιολόγησης, ουσιαστικά, ξεκινά η διαδικασία εφαρμογής του νόμου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, στο ψήφισμά της, καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «που με πρόσχημα τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις επιταχύνει την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων με το πολυνομοσχέδιο». «Η θεωρία περί πλεονάζοντος προσωπικού περί δήθεν αξιοκρατικής αξιολόγησης και η περιβόητη ενδο-δημοτική κινητικότητα υπονομεύουν τον αγώνα των εργαζομένων και αποτελούν το άλλοθι για τις απολύσεις» προσθέτει.

Read more...

Ανησυχία στην κυβέρνηση Σύσκεψη στο Μαξίμου με το βλέμμα στις αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο


Σύσκεψη στο Μαξίμου με το βλέμμα στις αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρίσκονται το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των δόσεων από τους δανειστές της χώρας και η αντιμετώπιση της αναταραχής που έχει ξεσπάσει στους δήμους με αφορμή διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Read more...