Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ηχηρή πρωτοβουλία Παπανδρέου Ενότητα στην πράξη με διάλογο ανοιχτό σε όλους


Σημαντική πρωτοβουλία για την ενότητα του χώρου, αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, που αναμένεται να στείλει και σχετικές επιστολές στους ηγέτες των κομμάτων την νέα εβδομάδα, καλώντας σε ουσιαστική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων.
papandreou-kinima1
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, οι επιτελείς του Κινήματος εκτιμούν ότι οι ευθύνες των προοδευτικών δυνάμεων μεγαλώνουν. Παρ’ όλα αυτά, εκείνες δείχνουν να άβουλες να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια με αποφασιστικό τρόπο. Αντ’ αυτού «δείχνουν να είναι περισσότερο προσκολλημένες σε μία διαχειριστικού τύπου αντίληψη για τα δημόσια πράγματα», λένε, κάνοντας λόγο για φόβο μπροστά στην ανάληψη πολιτικού κόστους που …περισσεύει.
«Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ο Πρόεδρός του, έχουν επισημάνει από καιρού, την ανάγκη να καταστούν οι προοδευτικές δυνάμεις πρωτεργάτες της εθνικής προσπάθειας για να ανταποκριθούμε συλλογικά στο εθνικό διακύβευμα, που προσδιορίζεται από δύο στρατηγικούς στόχους. Την έξοδο της χώρας από την κρίση και την οριστική, εκ βάθρων αλλαγής της - με δικαιοσύνη και ισονομία, λογοδοσία και διαφάνεια», αναφέρουν χαρακτηριστικά, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Πεταλωτή να θυμίζει με νόημα πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει επανειλημμένα από το 2014 αναλάβει δημοσίως πρωτοβουλίες σχετικά με την ανάγκη ουσιαστικής συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, επιτακτική ανάγκη να τεθούν και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου οι προτάσεις αυτές.
«Τους τελευταίους μήνες, παρακολουθούμε μια συνεχή συζήτηση επί του θέματος, αλλά χωρίς περιεχόμενο, χωρίς διακύβευμα, φοβική και απαξιωτική του ιστορικού ρόλου που έχει διαδραματίσει ο προοδευτικός χώρος. Με στοχεύσεις που κατά κύριο λόγο παραπέμπουν σε "προοδευτικό" χώρο, συμπλήρωμα ή παρακολούθημα άλλων πολιτικών δυνάμεων», λένε στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου : «Συνεργασίες και ενότητα του προοδευτικού χώρου, δεν μπορούν να επιτευχθούν με συνάθροισμα κουκιών. Απαιτείται καθαρή πολιτική πλατφόρμα, με θέσεις για τα διακυβεύματα της χώρας. Αυτή είναι η μόνη και η στέρεα βάση οποιασδήποτε σοβαρής συνεργασίας που θα ωφελήσει τον τόπο και τη δημοκρατία».
Για το λόγο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα αποστείλει την προσεχή εβδομάδα επιστολές προς τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, με την οποία θα καλεί να συμμετάσχουν όλα τα προοδευτικά κόμματα σε έναν ανοιχτό διάλογο, γύρω από ένα τραπέζι, με παρόντες και συμμέτοχους όλους τους προοδευτικούς πολίτες.
Παράλληλα, το Κίνημα θα δημιουργήσει μια ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν να καταθέσουν τις σκέψεις, τις απόψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις τους, όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν. Όλο αυτό το υλικό θα είναι στη διάθεση και των κομμάτων ή κινήσεων που θα συμμετέχουν και των πολιτών, συνεχώς, χωρίς την παρέμβαση κανενός, παρά μόνον για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των συμμετεχόντων από υβριστικούς σχολιασμούς.
«Ο διάλογος αυτός, πρέπει να ξεκινά από μηδενική βάση, χωρίς προαπαιτούμενα ή προαποφασισμένες προϋποθέσεις, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αυτονομία όλων των συμμετεχόντων και με μοναδική επιδίωξη ένα πολιτικό πλαίσιο - συμφωνία, με βάση την οποία θα συνεχιστεί ο διάλογος», λένε, απαντώντας τρόπον τινά στην Φώφη Γεννηματά, που μιλά μεν για διάλογο, αλλά όχι από μηδενική βάση.
«Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ο Πρόεδρός του, θα συμμετάσχουν με όλες τους τις δυνάμεις σε έναν τέτοιο διάλογο, έχοντας μοναδικό στρατηγικό στόχο και κριτήριο για την αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος, να μπει οριστικό τέλος στο παρασιτικό πελατειακό πολιτικο-οικονομικό σύστημα και να αλλάξει οριστικά η χώρα. Και μάλιστα, με προοδευτικό πρόσημο», λένε, κάνοντας λόγο για δέσμευση έναντι των πολιτών, αλλά και μοναδικό κανόνα
που θα κρίνει την ανταπόκριση των προοδευτικών δυνάμεων έναντι του εθνικού διακυβεύματος που οφείλουν να φέρουν σε πέρας.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τα λάθη του Ψυχάρη...




Το πόρισμα για την υπόθεση του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ και μεγαλομετόχου του τηλεοπτικού σταθμού Mega, Σταύρου Ψυχάρη, διαβίβασαν στην Eπιτροπή «Πόθεν Εσχες» της Βουλής οι ορκωτοί λογιστές. Ο έλεγχος από την Επιτροπή γίνεται μετά από εισαγγελική παραγγελία στο πλαίσιο έρευνας για τον τρόπο δανειοδότησης και την διαχείριση των χρημάτων από τον εκδότη.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, θα ζητηθούν από τον Ψυχάρη όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΔΟΛ.

Τα βασικά σημεία του πορίσματος αναφέρουν τα εξής «λάθη»:

1) Σε δύο διαφορετικές δηλώσεις διαφορετικών ετών αναφέρονται ακριβώς τα ίδια ποσά τραπεζικών καταθέσεων για τον ίδιο και στενό συγγενικό του προσωπο (τη σύζυγό του) με ακρίβεια δεκαδικών στοιχείων, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο έως και αδύνατο. 

2) Δεν υπάρχουν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη χρήσης.. 
2002, 2003, 2004, 2005 και 2006

3) Δεν υπάρχουν παραστατικά σχεδόν για το σύνολο των δηλωθέντων ποσών.

4) Δεν υπάρχουν συμβάσεις δανείων και βεβαιώσεις τράπεζας για την εξυπηρέτηση των δανείων.

5) Δεν υπάρχει σχέδιο απορρόφησης της εταιρείας ΣΤ. ΨΥΧΑΡΗΣ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΕ από τη ΔΟΛ Α.Ε.

6) Δεν υπάρχουν συμφωνητικά μεταβίβασης των μετοχών.

7) Δεν υπάρχουν τραπεζικά παραστατικά των καταθέσεων των ετών 2007 έως 2012.

8) Υπάρχουν δηλώσεις για δύο χρήσεις όπου δηλώθηκαν σημαντικά ποσά απαλλασσομένων εσόδων. Από τα ποσά αυτά προκύπτουν υψηλά ετήσια πλεονάσματα εσόδων, τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα στο ποσό των δηλουμένων καταθέσεων.

9) Σε άλλη δήλωση άλλης χρήσης, προκύπτει αρνητικό υπόλοιπο που οφείλεται στο ότι δηλώθηκαν χαμηλά εισοδήματα και πολύ μεγαλύτερες δαπάνες, αγορές μετοχών και αύξηση καταθέσεων.

10) Για το δάνειο των 50 εκατ. από τράπεζα για την αγορά των μετοχών του ΔΟΛ και την αποπληρωμή μέρος του δανείου από τον ίδιο, δεν μπορεί να γίνει καμιά επαλήθευση επειδή δεν υπάρχουν οι δηλώσεις των ετών 2005 και 2006.

11) Για τα δάνεια και τις συναλλαγές που αναφέρονται στην έκθεση της τράπεζας για τα έτη 2012 και 2014 δεν μπορεί να γίνει καμιά επαλήθευση, γιατί δεν έχει καταθέσει ο Ψυχάρης τα σχετικά παραστατικά.


Read more...

Σχέδιο αποσυμφόρησης της Ειδομένης και του Πειραιά...


Ειδομένη

Αν και η βροχή έχει κάνει αβίωτη την καθημερινότητα στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες παραμένουν αμετακίνητοι ωστόσο, κάποιοι κάνουν δεύτερες σκέψεις και δειλά-δειλά μετακινούνται στα κέντρα φιλοξενίας.

Έως...
το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν δημιουργηθεί οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

«Δεν υπάρχει στον σχεδιασμό μας αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης» επανέλαβε ο κ. Βίτσας και ζήτησε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης στις άλλες χώρες της Ευρώπης, να υπάρχει διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία και μετεγκατάσταση από την Τουρκία.

Με αφορμή τη διαφορά στον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες ημέρες, σχολίασε ότι «οι διακινητές διαμορφώνουν μία κατάσταση και τρέχουν να προλάβουν».

Στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε σήμερα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιληφθούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες πηγαίνοντας στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη. «Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται. Και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο» είπε (Mega) και πρόσθεσε: «Πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά».

Αναγνώρισε, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο να πειστούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί πέντε ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον Άγιο Ανδρέα. Δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη. Δεν είναι ενημερωμένοι,υπάρχουν και τα διάφορα κυκλώματα...».

Read more...

Υπερέβη τον στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα...




Στα 3,042 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2016, καθώς...
η μείωση των δαπανών και η αύξηση των εσόδων συνέβαλαν στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2016, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, παρουσιάστηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 1,324 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 194 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου για έλλειμμα 615 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 3,042 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,238 δισ. ευρώ το 2015 και στόχου για πλεόνασμα 1,065 δισ. ευρώ.

Αύξηση εσόδων

Στο μέτωπο των εσόδων, το ύψος τους ανήλθε στα 9,625 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 964 εκατ. ευρώ ή 11,1% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ενισχύθηκαν στα 8,104 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 322 εκατ. ευρώ ή 4,1% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 544 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  μείωση κατά 45 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (589 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1,522 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 642 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ενισχύθηκε στα 5,411 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 571 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 4,455 δισ. ευρώ αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 335 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων για τον Φεβρουάριο του 2016 ανήλθαν σε 248 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 4 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου του προϋπολογισμού.

Μείωση δαπανών

Όσον αφορά τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, κατά το πρώτο δίμηνο, υποχώρησαν στα 8,301 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 976 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Αναλυτικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,941 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 961 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 913 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 195 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν καταβληθεί επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 11 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης και 27 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 360 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 15 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για τον μήνα Φεβρουάριο, oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,160 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 492 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.935 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση  κατά 492 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 225 εκατ. ευρώ,  στο ύψος του μηνιαίου στόχου.


Read more...

Νούλαντ: Η Αθήνα ζήτησε από τις ΗΠΑ ανθρωπιστική βοήθεια...


Νούλαντ: Οι ΗΠΑ δέχτηκαν αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

ΒΙΝΤΕΟ...

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ζήτησε από τις ΗΠΑ παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπως αποκάλυψε σήμερα η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ που...
επισκέπτεται τη χώρα μας.

Η κ. Νούλαντ η οποία σήμερα έδωσε συνέντευξη Τύπου στην αμερικανική πρεσβεία είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν μια «διαφανή και δίκαιη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό».

Αποφεύγοντας να κατονομάσει τον αξιωματούχο είπε ότι συναντήθηκε με άνθρωπο από το Μέγαρο Μαξίμου και δέχθηκε ελληνικό αίτημα παροχής αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας για το προσφυγικό.

Αναφορικά με το γεγονός ότι δεν συναντήθηκε με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών είπε ότι ήταν απροσχεδίαστο το ταξίδι της και πολύ επιβαρυμένο το πρόγραμμα του υπουργού.

Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση είπε ότι τάσσεται υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 


Read more...

Το τριπλό πακέτο Ντράγκι που...αιφνιδίασε τις αγορές...


Το τριπλό πακέτο Ντράγκι που...αιφνιδίασε τις αγορές - Media

Νέο πακέτο μέτρων, με στόχο να «εξορκίσει» τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη και να τονώσει την ανάπτυξη, παρουσίασε χθες η...
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έκανε μάλιστα πλήρη χρήση του «οπλοστασίου» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κινούμενος πολύ πέρα από τις προσδοκίες αναλυτών και επενδυτών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει κύμα... ευφορίας στα χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, «ψαλίδισε» περαιτέρω τα επιτόκια, που πλέον βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά 20 δισ. ευρώ τον μήνα και ανακοίνωσε μια νέα σειρά στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης για τις τράπεζες.

Αφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ, όπως είπε, για να έχει αποτέλεσμα η νομισματική πολιτική, θα πρέπει να κινητοποιηθούν και άλλες δυνάμεις. «Να εφαρμόσουν δηλαδή οι χώρες όλες τις συστάσεις που τους έχει κάνει η Κομισιόν και να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις τις μεταρρυθμίσεις», εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Στο μηδέν
Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά πέντε μονάδες βάσης, στο μηδέν από 0,05%. Επίσης μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά, στο -0,4%. Παράλληλα, προχώρησε και σε μείωση των επιτοκίων οριακού δανεισμού στο 0,25% από 0,30%. Οι μειώσεις των επιτοκίων θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαρτίου.

Σε σχέση με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) η κεντρική τράπεζα έκανε γνωστό ότι αυξάνει το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από τον Απρίλιο, ενώ διευρύνει και την γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτά.

Ειδικότερα, θα εισαγάγει στη σχετική λίστα και ομόλογα επενδυτικής απόδοσης και από άλλες επιχειρήσεις, πλην τραπεζών.

Επίσης, εισάγει από τον Ιούνιο τέσσερις νέες σειρές εργαλείων παροχής ρευστότητας (TLTRO), με ωρίμανση τεσσάρων ετών, με στόχο να προσφέρει φθηνή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι συνθήκες δανεισμού στις εν λόγω πράξεις μπορούν να είναι όσο χαμηλές είναι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Το «πυρ ομαδόν» του Μάριο Ντράγκι αιφνιδίασε ευχάριστα τις αγορές, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα είχε απογοητεύσει τους επενδυτές, ανακοινώνοντας μείωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,30% και την παράταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε για αυξημένους κινδύνους στον στόχο για τη σταθερότητα των τιμών, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα παρουσίασε ένα «ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων» για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού.

Οι προσδοκίες
«Το πακέτο αυτό θα εκμεταλλευτεί τις συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών εργαλείων της νομισματικής πολιτικής και έχει σχεδιαστεί για την περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών, την τόνωση του δανεισμού, προκειμένου να ενισχύσει την ορμή της οικονομικής ανάκαμψης και να επιταχύνει την επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2%», δήλωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στην κριτική που έχει ασκηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κυρίως για τα αρνητικά επιτόκια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι αν η κεντρική τράπεζα δεν είχε αναλάβει δράση, «αν είχαμε υιοθετήσει την πολιτική του "όχι σε όλα"», όπως είπε, «το αποτέλεσμα θα ήταν η διολίσθηση της Ευρωζώνης στον αποπληθωρισμό».

Αντιδράσεις
Πανηγυρίζουν τα χρηματιστήρια, προειδοποιούν τώρα οι αναλυτές

Σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια, οι αναλυτές υποδέχθηκαν με επιφυλακτικότητα το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι.

«Οι παγκόσμιες οικονομίες χρειάζονται περισσότερα μέτρα από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να ανακάμψει η ανάπτυξη στο τρέχον περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού», έσπευσε να τονίσει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπουίτερ.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι κεντρικές τράπεζες λειτουργούν τώρα με νεροπίστολο» και προσέθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν προβλήματα στη δημιουργία πληθωρισμού και θα συνεχίσουν το ίδιο και στο μέλλον. Για τους κινδύνους των αρνητικών επιτοκίων έχουν προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ορισμένα από τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη της Ευρώπης, που έχουν θορυβηθεί από τον διαβρωτικό αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στα κέρδη τους, τον οποίο δεν μπορούν να μετακυλίσουν στους πελάτες τους.

Οι ενστάσεις
Οι τράπεζες έχουν «αποκηρύξει» την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, διότι «τρώει» ένα μέρος της παραδοσιακής επιχειρηματικής τους -το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο-, το οποίο βασίζεται στη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και των λιανικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Andreas Treichl, τον διευθύνοντα σύμβουλο της αυστριακής Erste Bank, η νέα περικοπή αυξάνει τον κίνδυνο για «φούσκες» στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αποφέροντας πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη και προκαλώντας «κοινωνικές ανισότητες», τιμωρώντας τους αποταμιευτές.

Ο Jose Garcia Cantera, οικονομικός διευθυντής της Santander, εξηγεί ότι οι τράπεζες που θα δεχτούν με τις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ το μεγαλύτερο χτύπημα στα κέρδη τους είναι αυτές που έχουν τελικά και τα μικρότερα περιθώρια να το αντέξουν. Την περασμένη εβδομάδα ο Sergio Ermotti, διευθύνων σύμβουλος της UBS, προειδοποίησε ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια παρακινούν τις τράπεζες να επεκτείνουν πολλά δάνεια με υψηλό ρίσκο, γιατί «δεν ξέρουν τι να κάνουν με τις καταθέσεις».

Πηγή: ethnos.gr

Read more...

Μάχη για το καθεστώς προστασίας Παραμένει η διαφωνία για τα κόκκινα δάνεια, την Τρίτη νέο ραντεβού


Παραμένει η διαφωνία για τα κόκκινα δάνεια, την Τρίτη νέο ραντεβού
Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης έξω από το Hilton στο οποίο πραγματοποιούνται οι συναντήσεις με το κουαρτέτο   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Ανοικτά παραμένουν όλα τα θέματα σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και θα συζητηθούν εκ νέου σε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο την Τρίτη.

Για το μείζον θέμα της προστασία συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων η συζήτηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν μπήκε σε βάθος, ωστόσο οι δύο πλευρές (Αθήνα και δανειστές) φέρονται να εμμένουν στην άποψή τους, με το κουαρτέτο να ζητά πλήρη απελευθέρωση των πώλησης όλων των δανείων και τον υπουργό να δηλώνει ότι στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για 3 χρόνια  όλων των κατηγοριών κόκκινων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.

Ειδικότερα στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με το κουαρτέτο για το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης, δηλαδή, αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες. Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα να μη φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε σήμερα είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.

Δηλώσεις Γ.Σταθάκη

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Γ.Σταθάκης μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών «συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.»

» Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία»

» Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας».

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της απελευθέρωσης πώλησης και των δανείων που έως τις 15 Απριλίου βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση την Τρίτη με βάση τις προτάσεις της, που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων εταιρειών με όριο τα 500.000 ευρώ, των δανείων ελεύθερων επαγγελματιών με όριο τα 250.000 ευρώ και των καταναλωτικών δανείων με όριο τα 20.000 ευρώ.

Όπως είπε ο υπουργός, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση των δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Ερωτηθείς δε ο Γ.Σταθάκης εάν το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα παραπεμφθεί για αργότερα, μετά την παρούσα αξιολόγηση, απάντησε αρνητικά.

Ως κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Αθήνας και απόδειξης της διάθεσής της να λύσει το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι και η δημοσίευση στο ΦΕΚ της Πράξης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εξειδικεύει το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων από δάνεια σε καθυστέρηση.

Στο τραπέζι του κουαρτέτου και ο αναπτυξιακός νόμος
Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, σε άλλη αίθουσα του Hilton τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη, αντικείμενο της οποίας ήταν ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο και αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων.

Το υπουργείο Οικονομίας έχει ετοιμάσει ήδη το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το έχει παραδώσει στους θεσμούς με στόχο την κατάθεση του στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν από την ολοκλήρωση του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του επόμενου διμήνου.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν οι παρατηρήσεις των θεσμών στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να καταθέσει τον Αναπτυξιακό Νόμο προς ψήφιση στη Βουλή, πριν την ανακοίνωση του Αναπτυξιακού Σχεδίου, που θέλουν οι δανειστές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΕΕ: Άμεση βοήθεια 100 εκατ. € στην Ελλάδα...



Το ποσό των 100 εκατομμυρίων αναμένεται να εκταμιευθεί άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανθρωπιστική βοήθεια που θα...
σταλεί στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου ήδη κινείται η διαδικασία για την υλοποίηση της απόφασης να διατεθούν 700 εκατομμύρια ως ανθρωπιστική βοήθεια στα Κράτη-Μέλη που υφίστανται την προσφυγική πίεση και όπου επιβάλλεται η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

Μέχρι όμως να εξασφαλιστεί και να εκταμιευθεί το ποσό αυτό, με εντολή του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλου μεταφέρθηκαν προσωρινά 100 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του χαρτοφυλακίου του, στο χαρτοφυλάκιο του αρμοδίου Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρ. Στυλιανίδη, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, παράλληλα τα 510 εκατομμύρια για τα ελληνικά εθνικά προγράμματα είναι πάντα στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, και θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν να απορροφούνται. 

Την ίδια ώρα έχουν άμεσα εγκριθεί, πάντα κατά προτεραιότητα, όλα τα αιτήματα της Ελλάδας για επείγουσα χρηματοδότηση, που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, ύψους προς το παρόν 40 εκατομμυρίων.

Η ΕΕ με απόφαση του Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας έχει παράλληλα εγκρίνει και 100 εκατομμύρια προς την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για άμεση υποστήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Read more...

Τι θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι...


Τι θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από τη μείωση του αφορολόγητου

...από τη μείωση του αφορολόγητου...

Κίνδυνο να χάσουν το αφορολόγητο διατρέχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και οι χαμηλόμσιθοι υπαλληλοι σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση των θεσμών για...
μείωση του αφορολογήτου.

Μόνο όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό φαίνεται να γλυτώνουν από την αύξηση φόρων,μέσω της μείωσης του αφορολόγητου όπως ζητούν οι δανειστές.

Αφορολόγητο 7.000 ευρώ, σημαίνει μηδενικό φόρο μόνο για όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές 583 ευρώ.
Ενας συνταξιούχος που παίρνει 700 ευρώ το μήνα και δηλώνει 8.400 ευρώ το χρόνο, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 280 ευρώ, όταν σήμερα είναι στο αφορολόγητο.

Για παράδειγμα, σήμερα φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ έχει αναλογούντα φόρο 3.300 ευρώ, αλλά με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, ο φόρος περιορίζεται στα 1.200 ευρώ. Με την πρόταση του Κουαρτέτου, ο ίδιος άνθρωπος θα επιβαρυνθεί με 1.800 ευρώ, δηλαδή 600 ευρώ παραπάνω!

Ο φόρος που του αναλογεί σήμερα για κάποιον που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ είναι 5.500 ευρώ κι αν συνυπολογιστεί η έκπτωση φόρου των 1.700 ευρώ (2.100 - 400 ευρώ λόγω υπέρβασης των 21.000 ευρώ κατά 4.000 ευρώ) τελικά επιβαρύνεται με 3.800 ευρώ.

Τι θα συμβεί με την πρόταση των δανειστών; Ο αναλογών φόρος θα φτάσει στις 5.800 ευρώ κι αν συνυπολογιστεί η έκπτωση φόρου των 1.500 ευρώ (σταθερή για όλα τα εισοδήματα) θα φτάσει στις 4.300 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ περισσότερα.

enikonomia.gr

Read more...

Θετικά υποδέχθηκαν οι Αθηναίοι τα «ΑΤΜ» γάλακτος...



Θετικά υποδέχθηκαν οι καταναλωτές της Αθήνας τους αυτόματους πωλητές γάλακτος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα. 
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του...
συνεταιρισμού, μετά τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας των αυτόματων πωλητών, έχουν ήδη διατεθεί 20.000 λίτρα γάλα, που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 11.000 νέους καταναλωτές.
Για την ώρα ΑΤΜ γάλατος έχουν εγκαταστασθεί σε 10 σημεία στην Αθήνα: Περιστέρι (δύο), Πειραιάς, Νίκαια, Αιγάλεω, Παγκράτι, Αμπελόκηποι, Γαλάτσι, Χαλάνδρι και Νέος Κόσμος. 
Στόχος του Συνεταιρισμού είναι η επέκταση των σημείων σε πολλές ακόμη γειτονιές της πόλης εντός του 2016.
Η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην Αθήνα ξεκινά από 1 ευρώ το λίτρο -με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας του ΘΕΣγάλα- και φτάνει το 1,10 ευρώ (με τη χρήση μετρητών).

Read more...