Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Το τριπλό πακέτο Ντράγκι που...αιφνιδίασε τις αγορές...


Το τριπλό πακέτο Ντράγκι που...αιφνιδίασε τις αγορές - Media

Νέο πακέτο μέτρων, με στόχο να «εξορκίσει» τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη και να τονώσει την ανάπτυξη, παρουσίασε χθες η...
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έκανε μάλιστα πλήρη χρήση του «οπλοστασίου» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κινούμενος πολύ πέρα από τις προσδοκίες αναλυτών και επενδυτών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει κύμα... ευφορίας στα χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, «ψαλίδισε» περαιτέρω τα επιτόκια, που πλέον βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά 20 δισ. ευρώ τον μήνα και ανακοίνωσε μια νέα σειρά στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης για τις τράπεζες.

Αφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ, όπως είπε, για να έχει αποτέλεσμα η νομισματική πολιτική, θα πρέπει να κινητοποιηθούν και άλλες δυνάμεις. «Να εφαρμόσουν δηλαδή οι χώρες όλες τις συστάσεις που τους έχει κάνει η Κομισιόν και να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις τις μεταρρυθμίσεις», εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Στο μηδέν
Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά πέντε μονάδες βάσης, στο μηδέν από 0,05%. Επίσης μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά, στο -0,4%. Παράλληλα, προχώρησε και σε μείωση των επιτοκίων οριακού δανεισμού στο 0,25% από 0,30%. Οι μειώσεις των επιτοκίων θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαρτίου.

Σε σχέση με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) η κεντρική τράπεζα έκανε γνωστό ότι αυξάνει το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από τον Απρίλιο, ενώ διευρύνει και την γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτά.

Ειδικότερα, θα εισαγάγει στη σχετική λίστα και ομόλογα επενδυτικής απόδοσης και από άλλες επιχειρήσεις, πλην τραπεζών.

Επίσης, εισάγει από τον Ιούνιο τέσσερις νέες σειρές εργαλείων παροχής ρευστότητας (TLTRO), με ωρίμανση τεσσάρων ετών, με στόχο να προσφέρει φθηνή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι συνθήκες δανεισμού στις εν λόγω πράξεις μπορούν να είναι όσο χαμηλές είναι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Το «πυρ ομαδόν» του Μάριο Ντράγκι αιφνιδίασε ευχάριστα τις αγορές, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα είχε απογοητεύσει τους επενδυτές, ανακοινώνοντας μείωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,30% και την παράταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε για αυξημένους κινδύνους στον στόχο για τη σταθερότητα των τιμών, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα παρουσίασε ένα «ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων» για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού.

Οι προσδοκίες
«Το πακέτο αυτό θα εκμεταλλευτεί τις συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών εργαλείων της νομισματικής πολιτικής και έχει σχεδιαστεί για την περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών, την τόνωση του δανεισμού, προκειμένου να ενισχύσει την ορμή της οικονομικής ανάκαμψης και να επιταχύνει την επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2%», δήλωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στην κριτική που έχει ασκηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κυρίως για τα αρνητικά επιτόκια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι αν η κεντρική τράπεζα δεν είχε αναλάβει δράση, «αν είχαμε υιοθετήσει την πολιτική του "όχι σε όλα"», όπως είπε, «το αποτέλεσμα θα ήταν η διολίσθηση της Ευρωζώνης στον αποπληθωρισμό».

Αντιδράσεις
Πανηγυρίζουν τα χρηματιστήρια, προειδοποιούν τώρα οι αναλυτές

Σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια, οι αναλυτές υποδέχθηκαν με επιφυλακτικότητα το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι.

«Οι παγκόσμιες οικονομίες χρειάζονται περισσότερα μέτρα από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να ανακάμψει η ανάπτυξη στο τρέχον περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού», έσπευσε να τονίσει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπουίτερ.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι κεντρικές τράπεζες λειτουργούν τώρα με νεροπίστολο» και προσέθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν προβλήματα στη δημιουργία πληθωρισμού και θα συνεχίσουν το ίδιο και στο μέλλον. Για τους κινδύνους των αρνητικών επιτοκίων έχουν προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ορισμένα από τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη της Ευρώπης, που έχουν θορυβηθεί από τον διαβρωτικό αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στα κέρδη τους, τον οποίο δεν μπορούν να μετακυλίσουν στους πελάτες τους.

Οι ενστάσεις
Οι τράπεζες έχουν «αποκηρύξει» την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, διότι «τρώει» ένα μέρος της παραδοσιακής επιχειρηματικής τους -το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο-, το οποίο βασίζεται στη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και των λιανικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Andreas Treichl, τον διευθύνοντα σύμβουλο της αυστριακής Erste Bank, η νέα περικοπή αυξάνει τον κίνδυνο για «φούσκες» στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αποφέροντας πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη και προκαλώντας «κοινωνικές ανισότητες», τιμωρώντας τους αποταμιευτές.

Ο Jose Garcia Cantera, οικονομικός διευθυντής της Santander, εξηγεί ότι οι τράπεζες που θα δεχτούν με τις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ το μεγαλύτερο χτύπημα στα κέρδη τους είναι αυτές που έχουν τελικά και τα μικρότερα περιθώρια να το αντέξουν. Την περασμένη εβδομάδα ο Sergio Ermotti, διευθύνων σύμβουλος της UBS, προειδοποίησε ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια παρακινούν τις τράπεζες να επεκτείνουν πολλά δάνεια με υψηλό ρίσκο, γιατί «δεν ξέρουν τι να κάνουν με τις καταθέσεις».

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: