Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Χάγη: Το θέμα δεν είναι να πάει, αλλά πώς θα πάει η χώρα


Του Νίκου Κοτζιά
Η πολιτική της συνεννόησης και των συμβιβασμών είναι σημαντικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό, χρειάζεται, πρώτον, να διαχωρίζει κανείς με σαφήνεια και νηφαλιότητα ανάμεσα σε «καλούς» και δίκαιους συμβιβασμούς και σε άδικους. Δεν είναι κάθε συμβιβασμός για πέταγμα, αλλά ούτε και εξ’ ορισμού ορθός. Δεύτερον, προκειμένου ένας συμβιβασμός να είναι πετυχημένος δεν μπορεί να είναι προϊόν φόβου ή αδυναμίας, αλλά αποτέλεσμα επιλογής μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Να στηρίζεται, επιπλέον, στην ύπαρξη ενός σύνθετου συστήματος διπλωματίας και άμυνας, ώστε να μην θεωρηθεί από τρίτους ότι προκύπτει λόγο αμυντικών κενών.Στα πλαίσια μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής με φιλειρηνικά στοιχεία απαιτείται να χρησιμοποιεί κανείς την πολιτική διαπραγματεύσεων και διπλωματικής πίεσης. Ταυτόχρονα να κλείνει τον δρόμο στην άλλη πλευρά, όπως είναι η Τουρκία, καθιστώντας της σαφές, ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τη διπλωματική διαπραγμάτευση και το διεθνές δίκαιο χωρίς κόστος.
Η Ελλάδα πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο, παρά τις μεγάλες του αδυναμίες. Δεν το στηρίζει διότι δεν έχει τι άλλο να κάνει, ή γιατί φοβάται άλλες μορφές «επαφής» με την Τουρκία. Το στηρίζει διότι πιστεύει ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο.Ο τρόπος που αξιοποιεί η Ελλάδα το Διεθνές Δίκαιο είναι προβληματικός όταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δείχνει φοβισμένη να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα που κατέχει στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα ως προς την ΑΟΖ. Όταν αντί να σκέφτεται πώς θα τα ασκήσει, έχει αποδεχτεί το πάγωμά τους, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Το πρόβλημα που προκύπτει δεν έχει μόνο να κάνει ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων καθ’ αυτό, αλλά, επιπλέον, και αυτό διαφεύγει της προσοχής πολλών, αφορά και στην τύχη που θα έχει τυχόν προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ).Στις αντιθέσεις ου υπάρχουν ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα ως προς τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, το ζήτημα δεν είναι τόσο αν πρέπει κανείς να πάει ή όχι στο ΔΔΧ, αλλά πώς θα πάει. Το ΔΔΧ δεν αποφασίζει μόνο στη βάση των δικαιωμάτων μιας χώρας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά και από το κατά πόσο και πώς εξάσκησε αυτά τα δικαιώματα μέχρι την προσφυγή. ‘ Η τα πάγωσε, και σε ποιο βαθμό. Επιπλέον δε, ακόμα και αν δεν τα εξάσκησε είχε την πρόθεση να τα ασκήσει; Προσπάθησε; Υπήρξε παρεμπόδιση; Από ποιόν και πώς;Ένα από τα ζητήματα που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα μιας παραπομπής των διαφορών της Ελλάδας με την Τουρκία στο ΔΔΧ, είναι κατά πόσο θα έχει ασκήσει τα δικαιώματα που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο ως προς το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έστω, αν είχε γνωστοποιήσει μια τέτοια πρόθεση. Αν δεν το κάνει, τότε το ΔΔΧ θα έχει ως αφετηρία της όποιας απόφασης όχι μόνο τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου καθαυτό, που είναι το κύριο, αλλά και την ντε φάκτο απενεργοποίηση του, πάγωμα, από την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση οι πιθανότητες να μην πάρει όσα δικαιούται είναι μεγαλύτερες από ότι εάν έχει πράξει προηγουμένως διαφορετικά. Το πρόβλημα, λοιπόν, για να μην κοροϊδεύει κανείς τους πολίτες δεν είναι απλά ΔΔΧ ή όχι, αλλά με ποιους όρους, συνθήκες και προβλέψεις θα πάει κανείς σε αυτό. Αν πάει με βάση το πάγωμα των δικαιωμάτων της χώρας και αποδοχή αυτού του παγώματος που έχει επιβληθεί στη χώρα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αν θέλει να πάει και να έχει τον ούριο άνεμο του διεθνούς δικαίου μαζί της, τότε δεν πρέπει να παραιτείται από αυτό στην καθημερινή πρακτική της. Με άλλα λόγια, δεν είναι δείγμα πίστης στο Διεθνές Δίκαιο η καθημερινή πρακτική παραίτηση από αυτό.
epirusgate.

Read more...

Έντονη κόντρα για την αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας στην επιτροπή της Βουλής Στο επίκεντρο οι προμήθειες

Αντιπαράθεση για άρθρα του νομοσχεδίου περί της αναδιάρθρωσης του συστήματος Υγείας, ιδίως για εκείνο που αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον πρώην υφυπουργό της ΝΔ, Μάριο Σαλμά, την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο.

Όταν ο βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι η ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα να δίνονται οι προμήθειες των νοσοκομείων του Δημοσίου σε ιδιώτες θα λειτουργήσει πιθανώς στο άμεσο μέλλον ως εστία παραγωγής διαπλοκής και διαφθοράς, ο υπουργός Υγείας αντέδρασε έντονα, προσθέτοντας όμως ότι θα την αποσύρει αν πιεστεί, εξηγώντας όμως ότι δεν πρέπει να αφαιρεθεί η ρύθμιση γιατί ενδεχομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2012 «ως φόβητρο» για τους προμηθευτές.

Ο κ. Σαλμάς ρώτησε τον κ. Λοβέρδο αν γνωρίζει ότι με αυτή τη διάταξη που θεσμοθετεί, γίνεται «παιχνίδι» χρηματιστηριακών μετοχών και πως εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο προσπαθούσαν «να πάρουν υπεραξίες στις μετοχές τους, λέγοντας ότι "έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο να πάρουμε τις προμήθειες των νοσοκομείων"».

«Η αγορά λέει ότι έχετε συμφωνήσει άλλωστε και τις προμήθειες σε κάποιους από αυτούς και μάλιστα λένε ότι οι εταιρείες έχουν ήδη κλείσει συμβόλαια με μεγάλες προμηθευτικές εταιρείες του εξωτερικού, σκοπεύοντας να κάνουν την αγορά των δημόσιων προμηθειών υγείας ολιγοπωλιακή υπόθεση» είπε ο κ. Σαλμάς.

Με δριμύτητα αντέδρασε ο υπουργός Υγείας, απαντώντας πως δεν θα παρακολουθήσει τον βουλευτή «γιατί πλάθει ιστορίες» χωρίς να υπάρχει κανένα έρεισμα.

Διευκρίνισε ότι στο άρθρο 12, θεσπίζεται ένα ενδεχόμενο, «να πάμε σε ιδιώτες, ενδιάμεσους που χρησιμοποιείται κυρίως, ως απειλή για τους προμηθευτές του Δημοσίου». «Υπάρχει άρνηση ανατροπής των δεδομένων, που υποτίθεται ότι τους συντρίβουν. Διότι το κράτος πληρώνει κάθε πέντε χρόνια και αυτοί επί πέντε χρόνια αναγκάζονται να υπερτιμολογούν. Όταν τους λες όμως ότι αυτό θα αλλάξει, δεν το θέλουν. Λοιπόν, αυτό είναι μια ένδειξη, δεν είναι απόδειξη για κάτι, αλλά είναι μια ένδειξη του τι συμβαίνει ακριβώς στο χώρο», εξήγησε ο κ. Λοβέρδος.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Σαλμά ο υπουργός είπε επίσης: «Δεν το έχω σε τίποτα, κύριε συνάδελφε, να το αποσύρω. Μου κάνετε κακό όμως, διότι κάτι που το θέλουμε ως απειλή, ένα βέλος στη φαρέτρα μας, το αφαιρείτε. Δεν πρέπει να αφαιρεθεί. Και εσείς αν ήσασταν στη θέση μου, το ίδιο θα κάνατε».

«Δεν ανέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Δεν τα θέλω αυτά. Αλλά είναι σωστό να αφοπλίζεις έναν άνθρωπο, για ένα Υπουργείο, το οποίο επιτίθεται;» διερωτήθηκε. Καταλήγοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση εάν χρειαστεί να αξιοποιηθεί το 2011 η ρύθμιση, το Δημόσιο θα είναι αυτό που θα καθορίζει την τιμή, τις προδιαγραφές και θα υπογράφει επίσης.

Ενστάσεις και σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου


Από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Ηλ. Καρανίκας, ανέφερε ότι το άρθρο 69 - σύμφωνα με το οποίο συνυπολογίζεται ο χρόνος υπηρεσίας του γιατρού στο παθολογικό και το χειρουργικό στην απόκτηση της ειδικότητας που επιθυμεί - είναι «φωτογραφικό» και πρέπει «να φύγει από τη μέση».

Να δουν οι αρμόδιοι υπουργοί το συγκεκριμένο άρθρο «διότι είναι αντισυνταγματικό», κάλεσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Κρεμαστινός, προσθέτοντας πως χρειάζεται και η υπογραφή του υπουργού Παιδείας και πρόσθεσε ότι «καλλιεργεί ανισότητα πλήρη στα μέλη του ΕΣΥ».

Ο Έκτωρ Νασιώκας επίσης ζήτησε να γίνει πιο συγκεκριμένο το άρθρο 74 (με το οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα εξόφλησης των οφειλών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ προς προμηθευτές) και το άρθρο 75, με το οποίο θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες που απαιτούνται για εξόφληση υποχρεώσεων ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο κ. Νασιώκας είπε πως δεν συμφωνεί με το να νομιμοποιεί η Βουλή μια σύμβαση που δεν την γνωρίζει αλλά είπε πως αν αποδεδειγμένα είναι κάτι που πρέπει να τακτοποιηθεί, γιατί δεν γίνεται αλλιώς, να έρθει αυτό στη Βουλή «να δούμε γιατί δεν έγινε νόμιμα και τότε να το συζητήσουμε». «Έτσι δεν θα το ψηφίσουμε», κατέληξε.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι θα αναδιατυπώσει τη ρύθμιση ώστε να γίνεται απολύτως σαφές για ποιες συμβάσεις πρόκειται, με ποιους έχουν συναφθεί και τι κόστος έχουν.

Η συζήτηση στην Επιτροπή επί του πολυνομοσχεδίου συνεχίζεται।
tanea.gr
Read more...

Με μικρές αλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες

Κινητοποιήσεις εξετάζουν οι εργαζόμενοι

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συνένωση των φορέων συγκοινωνιών
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συνένωση των φορέων συγκοινωνιών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με τροποποιήσεις κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών Αττικής. Κινητοποιήσεις εξετάζουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας πως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Στο κείμενο που κατατέθηκε, ο όρος περί κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφαιρέθηκε και πλέον γίνεται λόγος για «αντικατάστασή» τους, ενώ προβλέπεται ότι από την υποχρεωτική μετάταξη εξαιρούνται όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η διαγραφή χρεών αφορά και στα χρέη του ΟΑΣΑ, αφαιρέθηκε η πρόβλεψη για σύμπραξη του ΟΑΣΑ με Νομικά Πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, έγινε δεκτό να μην ισχύουν τα αρχικά οργανογράμματα υποχρεωτικά για τρία χρόνια ενώ στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι μετά τους αιτούντες μετάταξη, θα ακολουθήσουν κατά προτεραιότητα οι ήδη αποσπασμένοι εκτός ομίλου ΟΑΣΑ.

Το υπουργείο έκανε επίσης δεκτή την πρόταση για μελέτη εντός ενός χρόνου, του μοντέλου λειτουργίας μιας εταιρείας, ενώ θετικά αντιμετωπίζονται και μια σειρά άλλων θεμάτων, που μπορεί να ενσωματωθούν κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο δημιουργούνται δύο φορείς για τις αστικές συγκοινωνίες, ένας για τις οδικές (τρόλεϊ, λεωφορεία) και ένας για τα σταθερής τροχιάς (τραμ, μετρό, ΗΣΑΠ) υπό την ομπρέλα του «μητροπολιτικού» ΟΑΣΑ.

Παράλληλα, συστήνεται ειδικής μονάδας η οποία ανά τρίμηνο θα παρακολουθεί τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών και σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση πάνω από 10%, τότε θα λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, «πλαφόν» της κρατικής επιδότησης του λειτουργικού κόστους του ομίλου στο 40% και μετάταξη περίπου 1.500 υπαλλήλων, από τους 11.850 εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στις αστικές συγκοινωνίες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

'ΩΡΑ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ'


Φιλοδοξεί να γίνει «το πρόσωπο» της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης στην παρούσα πολιτική κρίση και εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας για μια μεταβατική περίοδο, αφού εγκαταλείψει την εξουσία ο επί 30 χρόνια αρχηγός του κράτους, Χόσνι Μουμπάρακ...
Ο αιγύπτιος Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης, δήλωσε ότι είναι ώρα να φύγει ο Μουμπάρακ καθώς αναχωρούσε από την Αυστρία για την Αίγυπτο, που θρηνεί ήδη τουλάχιστον πέντε νεκρούς στις ταραχές.

«Υπηρέτησε τη χώρα 30 χρόνια και είναι ώρα να αποσυρθεί. Πρέπει να δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει ξανά σε εκλογική διαδικασία. Πιστεύω ότι θα δούμε μια νέα ομάδα, μια νέα σύνθεση και μια νέα δημοκρατική δομή», είπε ο 68χρονος Μπαραντέι, ο οποίος αύριο θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις. «Αύριο πιστεύω ότι θα γίνει μια μεγάλη διαδήλωση σε όλη την Αίγυπτο και θα είμαι εκεί μαζί τους», είπε.

Την ίδια ώρα, το αραβικό δίκτυο, Al Arabiya, μετέδιδε: «Ελ Μπαραντέι: έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μια μεταβατική περίοδο αν το απαιτήσει ο...δρόμος».

Ο Ελ Μπαραντέι, αναγνωρίσιμος διεθνώς από τη θητεία του στην ΙΑΕΑ, τέθηκε πέρυσι επικεφαλής εκστρατείας με στόχο την πολιτική αλλαγή στην Αίγυπτο. Ωστόσο επικρίθηκε έντονα γιατί απουσίαζε συχνά και για καιρό από τη χώρα. Μέχρι και σήμερα ζει μόνιμα στη Βιέννη.

«Καλώ το καθεστώς...»

Φεύγοντας για την Αίγυπτο, ζήτησε οι διαδηλώσεις να πραγματοποιηθούν σε ειρηνικό κλίμα, προειδοποιώντας ότι η χρήση βίας από τις αρχές θα είχε πολύ αρνητικό αποτέλεσμα.

«Συνεχίζω να ζητώ από το καθεστώς να καταλάβει, καλύτερα να καταλάβουν και να καταλάβουν γρήγορα, να μην χρησιμοποιήσουν βία και να κατανοήσουν ότι η αλλαγή πρέπει να'ρθει. Δεν υπάρχει άλλη λύση», επισήμανε ο Ελ Μπαραντέι.

Η αστυνομία συγκρούστηκε και σήμερα με διαδηλωτές που ζητούσαν να φύγει ο Μουμπάρακ από την εξουσία. Επεισόδια σημειώθηκαν στο Κάιρο, στο Σουέζ καθώς και στην πόλη Ισμαϊλίγια.
Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Ο Μουμπάρακ, 82 ετών, δεν έχει πει μέχρι στιγμής ότι θα συμμετάσχει. Σύμφωνα με το πολιτικό σύστημα της Αιγύπτου, καθίσταται πολύ δύσκολο σε υποψήφιο από άλλο στρατόπεδο πλην του κυβερνητικού να πάρει μέρος, πόσο μάλλον να κερδίσει τις εκλογές.

Ο Μπαραντέι έχει πει ότι θα διεκδικούσε την προεδρία στην Αίγυπτο, αν εφαρμόζονταν πολιτικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες

Οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο δίνουν στην κυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ μια «μεγάλη ευκαιρία» να προχωρήσουν ορισμένες από τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που συζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το Κάιρο, όπως η ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Read more...

Τρία βασικά αιτήματα για να φύγουν από τη κτίριο θέτουν οι μετανάστες Στο κτίριο μετεγκατάστασης «κόλλησε» η μεταφορά των μεταναστών


Σε «θρίλερ» μετατρέπεται η υπόθεση με τους μετανάστες στη Νομική Σχολή, καθώς στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα προστέθηκε ακόμη ένα: ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που επρόκειτο να μεταστεγαστούν στην Ομόνοια δεν δέχεται, τελικά, να παραχωρήσει το χώρο του για τους μετανάστες. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για αποχώρηση των μεταναστών, οι οποίοι έχουν θέσει τρεις βασικούς όρους. Εν τω μεταξύ, κλειστοί παραμένουν και για τους πεζούς οι δρόμοι γύρω από την περιοχή, αλλά και η στάση «Πανεπιστήμιο» του μετρό.

Σε επιφυλακή βρίσκονται πέντε εισαγγελείς που μεριμνούν για την τήρηση της νομιμότητας.

Τρία αιτήματα έθεσαν οι εκπρόσωποι των μεταναστών στους εισαγγελείς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Νομική και διαπραγματεύονται μαζί τους:

-να μεταφερθούν με ασφάλεια,
-να μπορούν να τους επισκέπτονται οι αλληλέγγυοι φορείς και
-να μην φρουρείται από αστυνομική δύναμη το κτίριο

Νωρίτερα, η πρυτανεία ανακοίνωσε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, την απόφαση που έλαβε για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, μόλις πληροφορήθηκε ότι οι μετανάστες αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη.

Με την εξέλιξη αυτή, άνοιξε και ο δρόμος για την επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο της κατάληψης, αλλά οι μετανάστες «αποφάσισαν να μην μετακινηθούν σε άλλον χώρο, διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου εκτιμούν ότι το άλλο κτίριο που τους προτάθηκε δεν πληροί τις προδιαγραφές (ασφαλείας) που είχαν συμφωνηθεί», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος.

Τη μετακίνησή τους σε άλλο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας είχαν προτείνει οι πρυτανικές αρχές. Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κτίριο «πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν ότι η λύση αυτή επετεύχθη με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής.

«Κατάλυση του ασύλου δεν πρόκειται να γίνει। Οι νόμοι είναι νόμοι και εννοείται ότι θα εφαρμοστούν», είχε διαμηνύσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει λύση έως τη λήξη της διορίας.

.tanea.gr

Read more...

Εκτός περαίωσης όσοι έχουν περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ Σε εφεδρεία το μέτρo


Το υπουργείο Οικονομικών με νέα απόφαση του κρτατάει σε εφεδρεία την υπαγωγή των ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ στη ρύθμιση για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων.

Κρίνοντας πως αυτό θα ήταν πρόωρο το υπουργείο Οικονομικών δεν συμπεριέλαβε την επέκταση της ρύθμισης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, το μέτρο δεν εγκαταλείπεται και θα επανεξετασθεί όταν προκύψει ανάγκη.

Σημειώνεται πως το άρθρου 4 του νόμου 3888/2010 για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων προβλέπει ότι στερούνται του δικαιώματος της περαίωσης «οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου 2008, υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία».

Έτσι, επιτηδευματίες από όλη τη χώρα (έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.), των οποίων η προσωπική ακίνητη περιουσία σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ 2008 υπερέβαινε τις 400.000 ευρώ, δεν έχουν το δικαίωμα να προβούν σε περαίωση των εκκρεμών επαγγελματικών φορολογικών τους υποθέσεων.

Η συγκεκριμένη διάταξη είχε επικριθεί ως άδικη και αντισυνταγματική, καθώς συσχέτιζε θέματα όπως την επαγγελματική δραστηριότητα με την προσωπική περιουσιακή κατάσταση του επιτηδευματία.

Με την υπαγωγή στην ρύθμιση ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με ακίνητη περιουσία άνω των 400।000 ευρώ (όταν αυτή αποφασισθεί), αναμένεται πως ακόμη 200.000 φορολογούμενοι θα ενταχθούν στην περαίωση, με τα προσδοκώμενα έσοδα να υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ.

.tanea.gr

Read more...

Τρία νέα εντάλματα σύλληψης για μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» Για τα «τρομοδέματα»

Τρία νέα εντάλματα σύλληψης για ήδη καταζητούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» εξέδωσαν οι εφέτες ανακριτές σχετικά με την υπόθεση αποστολής 14 παγιδευμένων δεμάτων με προορισμό πρεσβείες στην Αθήνα και ξένους ηγέτες στο εξωτερικό.

Τα νέα εντάλματα εκδόθηκαν για τον αδελφό του 23χρονου που συνελήφθη την Τετάρτη στην Κηφισιά, τον αδελφό ενός από τα άτομα που συνελήθφησαν επ'αυτοφώρω τον περασμένο Νοέμβριο για τα «τρομοδέματα» και άλλον ένα άνδρα.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία δημοσιοποίησε τα στοιχεία ταυτότητας και την φωτογραφία του 23χρονου που συνελήφθη την Τετάρτη όπως και τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας που έφερε μαζί του।
tanea.gr
Read more...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους μηχανοδηγούς Με την ψήφο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ

Με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την πιστοποίηση των μηχανοδηγών.

Το ΚΚΕ ψήφισε «κατά» του νομοσχεδίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών».

«Αξία έχει με αυτό το νομοσχέδιο να βάλουμε μία ακόμη ψηφίδα στο μωσαϊκό της σιδηροδρομικής πολιτικής» είπε ο αρμόδιος υπουργός Δημ.Ρέππας. Αναφερθείς δε στις «προτάσεις» να μην πληρώνεται το εισιτήριο στις συγκοινωνίες, μίλησε για «πράξεις δολιοφθοράς» και τόνισε ότι και οι ίδιοι οι οι εργαζόμενοι πρέπει να υπερασπιστούν τους Οργανισμούς, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε τις μετατάξεις αντι των απολύσεων για «να περιφρουρήσει το δικαίωμά τους στην εργασία».

Ειδικότερα, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας τόνισε μεταξύ άλλων: «αξία έχει με αυτό το νομοσχέδιο να βάλουμε μία ακόμη ψηφίδα στο μωσαϊκό της σιδηροδρομικής πολιτικής. Και έχουμε πολλά να κάνουμε στην πράξη. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, που εάν ο διαγωνισμός αυτός ευοδωθεί, θα είναι μία απολύτως κρίσιμη, θετική εξέλιξη για τις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα».

«Έχουμε νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε την επόμενη περίοδο και όλα αυτά πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξουν το τοπίο, υπό την προϋπόθεση ότι εμείς θα είμαστε συνεπείς σε αυτά τα οποία έχουμε αποφασίσει» πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Αναφερόμενος ο κ. Ρέππας στις «προτάσεις» που γίνονται από κάποιους μην πληρώνεται το εισιτήριο στις συγκοινωνίες είπε πως αυτές στρέφονται κατάφωρα εναντίον των εργαζόμενων, γιατί με το να θίγονται τα συμφέροντα των εταιρειών, θίγονται και τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

«Τέτοιες πράξεις, είναι πράξεις δολιοφθοράς και πρέπει πέραν των διοικήσεων, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούν τους Οργανισμούς στους οποίους εργάζονται, να τιμήσουν τη θέση εργασίας που έχουν και να αντιληφθούν την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση σε αυτές τις συνθήκες να περιφρουρήσει το δικαίωμά τους στην εργασία, επιλέγοντας τις όχι πάντα ευχάριστες -γιατί ξεβολεύουν είναι η αλήθεια- μετατάξεις, αντί των απολύσεων», επισήμανε ο υπουργός।
tanea.gr
Read more...

Πρυτανεία καλεί εισαγγελέα να δώσει εντολή παρέμβασης της Αστυνομίας στη Νομική

Αίρεται το άσυλο

Στιγμιότυπο έξω από τη Νομική
Στιγμιότυπο έξω από τη Νομική (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Χωρίς επιβάτες έφυγαν τα λεωφορεία που εστάλησαν από τον πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη, στο κτίριο της Νομικής για να παραλάβουν τους μετανάστες, αφού οι τελευταίοι ψήφισαν κατά της αποχώρησης.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, δήλωσε: «Η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, οι χώρος θα προστατευθεί.»

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράικου, δέχθηκε αίτημα από την πρυτανεία του πανεπιστημίου να επιτρέψει την παρέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση του χώρου.

Οι εξελίξεις: συνεχής ενημέρωση

Ο χώρος της Νομικής έχει περικυκλωθεί από κλούβες της Αστυνομίας.

Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κτίριο έχει αποκλεισθεί, η πρόσβαση ακόμη και σε πεζούς δεν είναι εφικτή, και από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η επέμβαση των ΜΑΤ.

Δύο εισαγγελείς βρίσκονται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ένας βρίσκεται με τις δυνάμεις της Αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι «τα μέλη της Κίνησης θα παραμείνουν στο πλευρό των απεργών μέχρις εσχάτων».

Προσυγκεντρώσεις σε εξέλιξη στην Πλατεία Εξαρχείων και στα Προπύλαια. Συγκέντρωση διοργανώνεται και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τη Νομική προσέγγισαν λίγο μετά τις 7:00 μ.μ. άνδρες της ομάδας Δέλτα, με επικεφαλής ένα αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα εισαγγελέα. Συνομίλησαν με τον Αέκο Αλαβάνο, τον Θ.Δρίτσα και τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Νίκο Γιαννόπουλο.

Διυπουργική στη Βουλή

Σε εξέλιξη στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή βρίσκεται σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση του θέματος.

Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης, Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής.

Νωρίτερα, οι μετανάστες είχαν αποφασίσει να μην αποχωρήσουν από τη Νομική. Στο κείμενό τους, όπως αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο Indymedia, αναφέρουν τους τρεις λόγους άρνησης:

  • Στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι.
  • Ο χώρος αυτός θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός το οποίο όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις.
  • Η προτεινόμενη λύση είναι μόνο προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση.
* Επίθεση στον Αλ.Αλαβάνο εξαπέλυσε η ΝΔ για τη δήλωσή του ότι «δεν είναι Έλληνας, όποιος εισηγείται την κατάργηση του ασύλου». «Ο κ. Αλαβάνος έφτασε σήμερα στην έσχατη πολιτική αθλιότητα να μοιράζει πιστοποιητικά ελληνικότητας. Προφανώς θεωρεί Έλληνα μόνον όποιον επιδίδεται σε καταστροφές, λεηλασίες και εμπρησμούς και όποιον προσφέρει πολιτική κάλυψη σε κάθε παράνομη πράξη» αναφέρει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στην Αίγυπτο φθάνει ο Ελ Μπαραντέι, δηλώνοντας «παρών» στις εξελίξεις

Σε κρίσιμη καμπή η χώρα


Ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Βιέννης για το Κάιρο
Ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Βιέννης για το Κάιρο (Φωτογραφία: Associated Press )
Κάιρο, Αίγυπτος
Στην Αίγυπτο επιστρέφει ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, υπέρμαχος των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα και πρόσωπο αναφοράς για πολλούς από τους διαδηλωτές που ξεχύνονται καθημερινά στους δρόμους ζητώντας τον τερματισμό της 30ετούς κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ. «Η χώρα πρέπει να αλλάξει» είπε ο Ελ-Μπαραντέι αναχωρώντας αεροπορικώς για το Κάιρο, και τόνισε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μεταβατική περίοδο εάν το λαός το ζητήσει.

«Εάν ο λαός θέλει να ηγηθώ της μετάβασης, δεν θα τον απογοητεύσω» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Βιέννης με προορισμό το Κάιρο για να βρεθεί στο πλευρό των διαδηλωτών και να μετάσχει στη μεγάλη διαδήλωση της Παρασκευής.

Το δορυφορικό αραβικό δίκτυο μετέδιδε την είδηση με τίτλο που περνούσε στο κάτω μέρος της οθόνης: «Ελ-Μπαραντέι: Έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μεταβατική περίοδο εάν ο λαός το απαιτήσει».

Ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, στα ηνία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επί 12 χρόνια, αποτελεί για πολλούς διαδηλωτές πρόσωπο αναφοράς.

Ωστόσο, κατά τους επικριτές του θα έπρεπε να ζήσει περισσότερο στη χώρα του -διαμένει στη Βιέννη- προκειμένου να συνενώσει τις αποδυναμωμένες ομάδες της αντιπολίτευσης σε ένα ισχυρό κίνημα αλλαγής.

«Εάν η αιγυπτιακή κυβέρνηση χρησιμοποιήσει βία, αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη βία. Συνεχίζω να καλώ το καθεστώς να κατανοήσει ότι θα πρέπει να ακούσουν, και να ακούσουν γρήγορα, να μη χρησιμοποιήσουν βία και να καταλάβουν ότι η αλλαγή πρέπει να έρθει. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» δήλωσε ο ίδιος φεύγοντας για το Κάιρο.

Ο Ελ-Μπαραντέι, τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης, είχε επιβεβαιώσει ότι προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2011, υπό την προϋπόθεση ότι η εκλογική διαδικασία θα είναι δημοκρατική.

«Πηγαίνω πίσω στο Κάιρο και πίσω στους δρόμους, γιατί, πραγματικά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Βγαίνεις έξω με αυτόν τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων και ελπίζεις ότι η κατάσταση δεν θα χειροτερέψει, αλλά μέχρι στιγμής το καθεστώς δε φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα» δήλωσε ο βασικός αντίπαλος του Χόσνι Μουμπάρακ σε αμερικανικό δικτυακό τόπο.

Υποστηρίζουν τους διαδηλωτές οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει ανοιχτά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνταράσσουν την αραβική Μέση Ανατολή. Και η στάση αυτή είναι πολύ λιγότερο ήπια από εκείνη που κράτησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε προηγούμενες ταραχές στην περιοχή, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Washington Post.

Ο Ομπάμα και οι απεσταλμένοι του στην περιοχή υποστηρίζουν καθαρά τους διαδηλωτές, μιλώντας καθημερινά υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης. Κι αυτό, ακόμη κι όταν οι διαδηλωτές στρέφονται εναντίον παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών όπως είναι η Αίγυπτος.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Τετάρτη ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση «έχει μια σημαντική ευκαιρία να ανταποκριθεί στις θεμιτές ανάγκες και συμφέροντα του αιγυπτιακού λαού». Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε επίσης τις αιγυπτιακές αρχές να μην εμποδίζουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και την επικοινωνία μέσω Facebook και Twitter.

Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση υποστηρίζει τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς απάντησε: «Η Αίγυπτος είναι ένας ισχυρός σύμμαχος».

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα είναι σε επαφή τόσο με ακτιβιστές στην Αίγυπτο, όσο και με κρατικούς αξιωματούχους, τους οποίους θα ενθαρρύνουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Μια τέτοια προσέγγιση έχει ένα βαθμό κινδύνου, καθώς οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις έχουν στο παρελθόν ενθαρρύνει καλά οργανωμένα ισλαμιστικά κινήματα, των οποίων οι στόχοι είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνει η Washinton Post.

Το αποτέλεσμα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες να προτιμήσουν τη σταθερότητα των αυταρχικών συμμάχων από την αβεβαιότητα της δημοκρατικής αλλαγής.

Η στάση της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησε ο Ομπάμα κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του, όταν η στήριξη προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία μετριαζόταν από μια ισχυρή δόση πραγματισμού. Η αλλαγή αυτή δείχνει τη σημασία που αποκτούν αυτά τα θέματα στην εξωτερική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Ένα μέρος της αυτοπεποίθησης που επιδεικνύεται οφείλεται στην κυβερνητική εμπειρία, καθώς έχουμε εντοπίσει πλέον τους τομείς όπου θέλουμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας» τονίζει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Έχουμε αναπροσαρμόσει την προσέγγισή μας λαμβάνοντας υπόψη τα ρεύματα της δημοκρατικής μεταρρύθμισης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στις 30 Μαρτίου ξεκινά η απογραφή πληθυσμού

Από τις 30 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου θα διεξαχθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η γενική απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών της χώρας, ενώ θα έχει προηγηθεί -από 1 έως 28 Φεβρουαρίου- η γενική απογραφή των κτιρίων.

Στόχος της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς την 29η Μαρτίου, είναι να καταγραφούν όλα τα άτομα που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δηλ. στον τόπο της συνήθους διαμονής τους.

Θα γίνει η καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, η καταγραφή των μελών των νοικοκυριών και των δημογραφικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών της χώρας.

Ο υπεύθυνος και τα μέλη του νοικοκυριού σε συνεργασία με τον απογραφέα, που και αυτός θα είναι εντεταλμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ, θα συμπληρώσουν τα ειδικά ερωτηματολόγια, με τη μέθοδο της συνέντευξης, ενώ το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων θα είναι εμπιστευτικό και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς.

Αντικείμενο της γενικής απογραφής κτιρίων, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς τη 15η Ιανουαρίου, είναι η καταμέτρηση όλων των κτιρίων της χώρας, με αναφορά στη βασική τους χρήση, στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και σε άλλα χαρακτηριστικά τους.

Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές των κτιρίων θα κληθούν να συνεργαστούν με τον εντεταλμένο και εκπαιδευμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ για τη συμπλήρωση του ειδικού ερωτηματολογίου, με τη μέθοδο της συνέντευξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, γενικός στόχος των απογραφών αυτών, είναι η συγκέντρωση πρόσφατων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους, καθώς και για τον οικοδομικό πλούτο της χώρας.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν είναι απαραίτητα για:

• τη χάραξη οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,

• την περιφερειακή ανάπτυξη, δεδομένου ότι αποτελούν τη μόνη στατιστική εργασία, η οποία παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής στατιστικών στοιχείων σε μικρή γεωγραφική ενότητα και μέχρι το επίπεδο οικοδομικού- απογραφικού τετραγώνου,

• τη ρύθμιση ποικίλων διοικητικών και νομικών θεμάτων, όπως η κατανομή κρατικών επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ, η ρύθμιση εκλογικών θεμάτων κ.λπ.,

• την εφαρμογή και υλοποίηση ακαδημαϊκών και λοιπών ερευνητικών προγραμμάτων,

• τη διάχυση και επέκταση της στατιστικής πληροφόρησης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αφού τα στοιχεία που προκύπτουν ενδιαφέρουν άμεσα κάθε πολίτη,

• τη δημιουργία του βασικού πλαισίου αναφοράς για τη διενέργεια των περισσοτέρων στατιστικών ερευνών και εργασιών।
tanea.gr
Read more...

"Αστυνομία και Πολιτεία έκαναν το καθήκον τους"!

"Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλευτούν καταστάσεις"


http://img.protothema.gr/62EFB26250728398FF27B53B3913BD92.jpg
"Με εκβιασμούς και βίαιες καταστάσεις η ελληνική πολιτεία δεν ενεργεί", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με την κατάληψη της Νομικής από παράνομους μετανάστες.

Ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι "αυτοί οι μετανάστες, άσχετα αν είναι νόμιμοι ή λαθραίοι, γίνονται θύματα και εργαλεία σε μικροπολιτικές κάποιων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων, προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, να δημιουργήσουν εντάσεις βίαιες, ώστε πραγματικά να έχουμε μια Αθήνα διαφορετική, με επεισόδια, αναστάτωση και με πιο δραματικές συνέπειες από αυτές που ζούμε".

"Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη βία σε όλα τα επίπεδα", τόνισε και πρόσθεσε ότι "από εκεί και πέρα το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, είναι σαφές και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του".

Ακόμη σημείωσε ότι "είναι ευθύνη του καθενός, ανάλογα με την κατάσταση της καταπάτησης ή όχι του ασύλου, να αναλάβει τις ευθύνες του κι από τη στιγμή που καταπατάται υπάρχει δεδομένη διαδικασία άκρως δεσμευτική για τα όργανα".

Συμπλήρωσε δε, ότι από την πλευρά της η Πολιτεία, σε επίπεδο κυβέρνησης, πήρε όλα εκείνα τα μέτρα και τα λαμβάνει ώστε να υπάρχει η καλύτερη και η πιο ενδεδειγμένη λύση για όλους και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, που δεν μπορούμε να υπερβούμε".

Ερωτηθείς αν αναφέρεται στο ΣΥΡΙΖΑ ή τον αντιεξουσιαστικό χώρο όταν λέει ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τους μετανάστες για μικροπολιτικούς λόγους, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "όλοι παρακολουθούμε - υπάρχει το μεταναστευτικό φόρουμ που κινεί αυτή την ιστορία, από εκεί και πέρα, όντως, υπάρχουν διάφοροι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την άσχημη κατάσταση των μεταναστών".

Επιπλέον, σημείωσε ότι "ανεξάρτητα από τα ανθρωπιστικά αισθήματα, που δεν τα διαθέτει μόνο μια μερίδα συμπολιτών μας αλλά όλοι μας, κανείς δεν μπορεί να τους χρησιμοποιεί για να παίζει τα δικά του πολιτικά παιχνίδια" και πρόσθεσε ότι "οι θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων πρέπει να είναι ξεκάθαρες".

"Η παρεμπόδιση της εισόδου σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα είναι κατάργηση του ασύλου", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι εφόσον δεν υπήρχε καμία επίσημη πρόσκληση των πρυτανικών αρχών, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η είσοδος σε οποιοδήποτε επίσημο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

"Συνεπώς και η αστυνομία και η πολιτεία έκαναν το καθήκον τους", επεσήμανε.

Ερωτηθείς τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει λύση έως τη λήξη της διορίας, είπε ότι δεν θα πρέπει να προκαταλάβουμε τις ενέργειες, ούτε του πανεπιστημίου, ούτε της Πολιτείας.

Σημείωσε δε ότι "κατάλυση του ασύλου δεν πρόκειται να γίνει" και πρόσθεσε ότι "οι νόμοι είναι νόμοι και εννοείται ότι θα εφαρμοστούν.


Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για το άσυλο, υπενθύμισε ότι τον συγκεκριμένο νόμο τον έχει θεσπίσει η ΝΔ και την κατηγόρησε για διαφορετικές απόψεις επί του θέματος, ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά και τους κ.κ. Λυνουρέντζο και Σπηλιωτόπουλο: "Όταν σήμερα η ΝΔ αναφέρεται στην κατάργηση του ασύλου θα πρέπει να είναι πιο πιστευτή και να έχει μια ενιαία γραμμή", είπε.

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση, ότι υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και πως το θέμα είναι να τηρείται αυτό το νομικό πλαίσιο.

"Ο νόμος υπάρχει, έχει σαφέστατες προδιαγραφές και προϋποθέσεις, το ζήτημα σήμερα είναι να τηρείται αυτός ο νόμος", σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η διαδικασία αλλαγής αυτού του πλαισίου είναι γνωστή - "το θέμα όμως δεν είναι ότι δεν υπάρχει σωστό θεσμικό πλαίσιο σήμερα, εκείνο που πρέπει να δούμε είναι αν αυτό εφαρμόζεται ή όχι" και συμπλήρωσε λέγοντας ότι είμαστε εδώ να δεχτούμε προτάσεις για τη βελτίωση, αλλά εδώ είναι θέμα υλοποίησής του".

"Οι νόμοι είναι για να τροποποιούνται, να βελτιώνονται, να αλλάζουν, όμως η σημερινή κατάσταση δεν έχει σχέση με την αλλαγή ή όχι του νόμου, αλλά με την εφαρμογή του", τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "τα ζητήματα ωριμάζουν, οι απόψεις ωριμάζουν και είναι μια ευκαιρία κι οι πρυτανικές αρχές να επαναπροσδιορίσουν και το ρόλο τους ως προς το θέμα του ασύλου και να προσδιοριστεί και ο χώρος του ασύλου, επιτέλους", όπως έχει ζητήσει η κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

"Εφόσον προσδιοριστεί και ο χώρος, τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα", συμπλήρωσε.

Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομιμοποιηθούν άτομα που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις από το νόμο.

Ερωτηθείς σχετικά με πρόταση της Αριστεράς να δοθούν διαβατήρια στους μετανάστες ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα και να φύγουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν γνωρίζει ποια Αριστερά αφορά αυτή η πρόταση, αλλά αν κάποιος προτείνει κάτι τέτοιο "ζει εκτός τόπου και χρόνου" και πως "αν η Αριστερά, όποια κι αν είναι αυτή, ζει εκτός τόπου και χρόνου, δεν είναι Αριστερά".

Read more...

Να παραμείνουν στη Νομική αποφάσισαν οι μετανάστες - Αίρεται το άσυλο Σε εξέλιξη η επιχείρηση της αστυνομίας στη Νομική


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση της αστυνομίας γύρω από το υπό κατάληψη κτίριο της Νομικής Σχολής. Η αστυνομία έχει αποκλείσει όλους τους γύρω δρόμους και καλεί τους φοιτητές να απομακρυνθούν από το κτίριο, ενημερώνοντας ότι έχει γίνει άρση του ασύλου.

Παράλληλα, καλεί τους μετανάστες να εκκενώσουν άμεσα το κτίριο.

Σε επιφυλακή βρίσκονται πέντε εισαγγελείς που μεριμνούν για την τήρηση της νομιμότητας.

Νωρίτερα, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσαν το «πράσινο φως» για επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη.

Η πρυτανεία ανακοίνωσε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, την απόφαση που έλαβε για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, μόλις πληροφορήθηκε ότι οι μετανάστες αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη.

Με την εξέλιξη αυτή, άνοιξε και ο δρόμος για την επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο της κατάληψης.

Νωρίτερα, οι μετανάστες «αποφάσισαν να μην μετακινηθούν σε άλλον χώρο, διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου εκτιμούν ότι το άλλο κτίριο που τους προτάθηκε δεν πληροί τις προδιαγραφές (ασφαλείας) που είχαν συμφωνηθεί», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος.

Τη μετακίνησή τους σε άλλο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας είχαν προτείνει οι πρυτανικές αρχές. Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κτίριο «πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν ότι η λύση αυτή επετεύχθη με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής.

«Κατάλυση του ασύλου δεν πρόκειται να γίνει। Οι νόμοι είναι νόμοι και εννοείται ότι θα εφαρμοστούν», είχε διαμηνύσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει λύση έως τη λήξη της διορίας.

.tanea.gr

Read more...

«Ελπίζουμε να βγούμε φέτος στις αγορές» Παπανδρέου: «Δεν κινούμαστε προς την αναδιάρθρωση»

Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο Νταβός.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμα πως το χρέος είναι το σύμπτωμα και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

«Δεν κινούμαστε προς την αναδιάρθρωση. Έχουμε ξεκάθαρο οδικό χάρτη. Ελπίζουμε να ανοιχτούμε στις αγορές ακόμα και φέτος», είπε.

Τόνισε επίσης, ότι η διαφάνεια στην Ελλάδα έχει πλέον ενισχυθεί σημαντικά. «Πέρυσι έλεγαν πως τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία ήταν το συντομότερο ανέκδοτο, αλλά τώρα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στην ΕΕ».

Το ελληνικό πρόβλημα

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο «ελληνικό πρόβλημα» είπε ότι ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας. Πριν από ένα χρόνο, είπε, με ρωτούσαν αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Εμείς- συνέχισε- πήραμε όλα τα μέτρα και με υπευθυνότητα κάναμε το καθήκον μας. Δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια και ήδη σήμερα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στον κόσμο. Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 6%, επιλύσαμε το ασφαλιστικό και ανοίξαμε τα κλειστά επαγγέλματα. Σε αυτά, επισήμανε, οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ακόμη.

Αναφέρθηκε ακόμη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και επέμεινε ότι πρέπει να είναι περισσότερο διαφανές και ότι χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία για να ηρεμήσουν οι αγορές ενώ, εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, είπε ότι πρέπει να είναι ευέλικτος και ταυτόχρονα ισχυρός.

Όταν τέλος, κλήθηκε να απαντήσει στο γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με την Ευρώπη, τόνισε ότι η Ευρώπη υπήρξε ένα μεγάλο και ειρηνικό εγχείρημα. Θέλουμε να είναι ένα μοντέλο διακυβέρνησης και πράσινης ανάπτυξης, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τρισέ : «Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ»

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανέφερε ότι αναδιάρθρωση ή περικοπή (haircut) χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι στο πρόγραμμα.

«Δεν υπάρχει κρίση του ενιαίου νομίσματος. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο», ανέφερε ο γάλλος διοικητής.


Read more...

Τους χαρίζουν γάιδαρο και τον κοιτούν στα δόντια!

Το είδαμε κι αυτό


http://img.protothema.gr/00E90C0D65CCCD94A85036396328F8D6.jpg
Οι χτεσινές πολύωρες διαβουλεύσεις με τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες τους εξασφάλισαν κτίριο για την παραμονή τους καθώς και το ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία ασχολείται επί μέρες με το θέμα τους, δεν φαίνεται ότι ικανοποιεί τους μετανάστες που έχουν καταλάβει τη Νομική!

Έτσι το …συζητούν επί ώρες για το εάν θα φύγουν από το ιστορικό κτίριο για να μεταφερθούν σε εκείνο που τις εξασφάλισαν οι πρυτανικές αρχές. «Παρά τις αντιξοότητες εξασφαλίσαμε σήμερα κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής - οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι κατηγορηματικός ως προς το ότι και ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί αλλά και το άσυλο δεν θα καταργηθεί!

Συμφώνησαν οι ΜΚΟ, αλλά …

Χθες, μετά από πολύωρες συσκέψεις οι πρυτανικές αρχές ήρθαν σε συμφωνία με τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την μεταφορά των μεταναστών σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη.

Ωστόσο, σήμερα, οι μετανάστες έκλεισαν την κεντρική πύλη της Νομικής και σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν. Εντός της ημέρας θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση και εκεί θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης επισκέφτηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές.
Ο κ. Τέντες επισήμανε ότι η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται είναι προς κάθε κατεύθυνση και αφορά όχι μόνο πιθανά αδικήματα των πρυτανικών αρχών αλλά και των διακινητών των αλλοδαπών μεταναστών και των αρμοδίων αρχών, καθώς οι αλλοδαποί έφθασαν στην Αθήνα από την Κρήτη.

Ακόμη, διευκρινίστηκε ότι εάν υπάρξουν ύποπτοι θα κληθούν μέσα στις επόμενες ώρες να καταθέσουν και σε περίπτωση που υπάρξουν αδικήματα, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι υπάρχουν ευθύνες από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τους διακινητές των λαθρομεταναστών. Ο πρύτανης εξέφρασε την αγωνία του για να μην υπάρξει βίαια εκκένωση της Νομικής Σχολής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τέντες επισήμανε ότι εάν δεν ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές δεν μπορεί να γίνει επέμβαση στο κτίριο της Νομικής.

Την ίδια ώρα, έντονο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει το γεγονός και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ακόμη και συνεργείο της νοτιοκορεάτικης τηλεόρασης, βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να το καλύψει.
Έκπληκτοι οι Νοτιοκορεάτες δημοσιογράφοι, ζητούν από τους Έλληνες συναδέρφους τους, να τους περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο της Νομικής, αλλά και να τους εξηγήσουν το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι αρμόδιοι υπουργοί έδειχναν αποφασισμένοι να μη νομιμοποιηθεί κανένας παράνομος μετανάστης. Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν: «Μέσα σε λίγο καιρό θέσαμε τους όρους για συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική μετά από την αδράνεια των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Με την αναθεώρηση του μεταναστευτικού νόμου 3386/05 χτυπάμε τη μαύρη εργασία ενσωματώνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία. Η συγκεκριμένη κατάληψη είναι βίαιη και εκβιαστική. Πυροδοτεί την πόλωση και κάνει κακό στους μετανάστες. Με αυτές τις πρακτικές συγκαλύπτονται υπαρκτά προβλήματα. Η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να προστατέψει το άσυλο και το κράτος δικαίου. Δεν υποκύπτουμε στη βία».

«Βρείτε άμεση λύση»

Το μεσημέρι της Τετάρτης και έπειτα από ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς εντολές για άμεση λύση του προβλήματος και εφαρμογή των νόμων. Επιπλέον, από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά λέγοντας: «Αριστερά και πρόοδος δεν είναι η ανομία... δεν είναι να επενδύεις σε μια κοινωνία μπάχαλο, να χαίρεσαι με εικόνες καταστροφής που κάνουν το γύρο του κόσμου».

Και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης πάντως εξέφρασε τη βούληση να βρεθεί ειρηνική λύση χωρίς κατασταλτικά μέτρα, ενώ δεν τέθηκε θέμα άρσης του άσυλου.

Οι θέσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από την κυβέρνηση να αναγγείλει μέτρα υπέρ των μεταναστών, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν φταίνε οι μετανάστες για την κρίση μας». Τέλος, για άλλη μια φορά κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθάριζαν πως θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο ειρηνικής λύσης και η αστυνομία θα επέμβει μόνο σε περίπτωση που σημειωθούν εγκληματικές πράξεις.
Read more...

Τουρκική φρεγάτα στην Εύβοια

Νέα παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων


http://img.protothema.gr/74D2CE10F195CD3519E3488FBA48304F.jpg

Μέχρι την Εύβοια έφτασε τα ξημερώματα της Πέμπτης, φρεγάτα του τουρκικού στόλου.

Η τουρκική Φρεγάτα "Γιλντιρίμ", από τα Δαρδανέλια κινήθηκε με δυτική πορεία βορείως της Λήμνου σε διεθνή χωρικά ύδατα. Στη συνέχεια, ακολουθώντας νότια πορεία, εισήλθε από τις 02:13 έως τις 03:01 εντός εθνικών χωρικών υδάτων, μεταξύ Σκύρου - Εύβοιας και στη συνέχεια κινήθηκε με νοτιοανατολική πορεία σε διεθνή ύδατα, προς περιοχή νότιου Αιγαίου.

Εκτιμάται ότι για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι το Αιγαίο δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές οι Τούρκοι δεν προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω στις προκλήσεις τους και δεν «παρενόχλησαν» τα πλοία του ελληνικού στόλου που βρίσκονται στο Αιγαίο στο πλαίσιο της άσκησης Αστραπή…


Read more...

104 συνεδριάσεις, 20.700 σελίδες και 145 μάρτυρες για ένα διαφαινόμενο φιάσκο!

Η Εξεταστική για τη Siemens κατέρριψε κάθε ρεκόρ...


http://img.protothema.gr/E2A794ADADC799C07E455D1ECB4D94CA.jpg
Με 104 συνεδριάσεις, το περιεχόμενο των οποίων καταχωρήθηκε σε πρακτικά 20.700 σελίδων, 145 μάρτυρες να παρελαύνουν από τη Βουλή και δύο ταξίδια στο Μόναχο, η εξεταστική επιτροπή που διερευνούσε την υπόθεση Siemens μπορεί να μην ανακάλυψε ποιοι πολιτικοί χρηματίστηκαν από τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας, κατέρριψε, όμως, κάθε ρεκόρ σε αριθμούς.

Οκτώ παρατάσεις και τέσσερις υπουργοί
Ήταν η 28η Ιανουαρίου του 2010, όταν η Ολομέλεια της Βουλής έκανε δεκτή την πρόταση 128 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποφασίζοντας τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση της υπόθεσης “SIEMENS” στο σύνολό της». Η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε Σώμα, αποτελούμενο από 19 βουλευτές (10 ΠΑΣΟΚ, 6 ΝΔ, 1 ΚΚΕ, 1 ΛΑΟΣ, 1 ΣΥΡΙΖΑ) και ξεκίνησε τις εργασίες της στις 2 Φεβρουαρίου 2010. Αρχικά, η λήξη της επιτροπής είχε ορισθεί για τις 17 Μαρτίου 2010, όμως, μετά από οκτώ παρατάσεις η παράδοση του πορίσματος πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2011. Συνολικά, η διάρκεια των παρατάσεων ανήλθε σε δέκα μήνες και επτά ημέρες!

Κατά τη διαδρομή των εργασιών της Επιτροπής, τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπουργοποιήθηκαν και αντικαταστάθηκαν, ενώ μια «αλλαγή» πραγματοποίησε και η ομάδα της ΝΔ.

569 εισερχόμενα έγγραφα, 450 ώρες συνεδριάσεων και 145 μάρτυρες
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στις πρώτες σελίδες του πολυσέλιδου πορίσματος, «η Εξεταστική Επιτροπή εργάσθηκε με εντατικούς ρυθμούς, σε πολύωρες συνεδριάσεις, οι οποίες διήρκεσαν 450 ώρες και 25 λεπτά». Οι συνεδριάσεις στο σύνολό τους ανέρχονται σε 104, ενώ σε 84 από αυτές εξετάσθηκαν 145 μάρτυρες. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι πέντε-έξι στενογράφοι της Βουλής, που κατέγραφαν τις εργασίες της επιτροπής, καταχώρησαν τις συζητήσεις, τις αποφάσεις για τα διάφορα διαδικαστικά ζητήματα και τις καταθέσεις των μαρτύρων σε πρακτικά με σύνολο σελίδων 20.700.

Πέραν αυτών, κατόπιν αιτημάτων της επιτροπής για την αναζήτηση συγκεκριμένων στοιχείων και σε απάντηση σχετικών επιστολών του προέδρου της, παρελήφθησαν 562 εισερχόμενα έγγραφα, κοινά και απόρρητα, μαρτυρικές καταθέσεις, αλληλογραφία, κινήσεις λογαριασμών κ.ά.
Read more...

Σειρά συναντήσεων θα έχει στο Νταβός ο πρωθυπουργός


Σειρά επαφών με διεθνείς προσωπικότητες θα έχει σήμερα στο Νταβός ο Γιώργος Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Κάουμπ, και με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, στο περιθώριο του 41ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουντιέρες, με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό πρόβλημα, με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, καθώς και με την πρώην πρόεδρο της Χιλής και επικεφαλής του Οργανισμού του ΟΗΕ για τις γυναίκες, Μισέλ Μπατσελέ.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει πέντε συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης।

tanea.gr

Read more...

Σε διαρκή αποκλεισμό των Ευζώνων προσανατολίζεται η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με διαρκή αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων προσανατολίζεται η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος. Η ΟΒΕ ζητά ανάκληση της απόφασης που επιτρέπει στα ΚΑΕ να λειτουργούν πρατήρια αφορολογήτων καυσίμων στα σύνορα.

Ήδη την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ολιγόωρος αποκλεισμός του σταθμού, από βενζινοπώλες του νομού Κιλκίς.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ.Κιούσης, ανέφερε ότικάθε μέρα 13.000 αυτοκίνητα διαβαίνουν τη μεθόριο για να βάλουν καύσιμα και να κάνουν διάφορες αγορές από γειτονικές χώρες όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Ζήτησε να μειωθούν οι φόροι, ώστε να επανέλθει η τιμή της βενζίνης στο ένα ευρώ, να μπορεί ο καταναλωτής να αγοράζει φθηνά καύσιμα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων νομού Κιλκίς κ.Γ. Μαγλουσίδης, ανέφερε ότι με την απόφαση για τα ΚΑΕ οποιοδήποτε φορτηγό θα μπορεί να γεμίζει αφορολόγητο πετρέλαιο και μετά το σύνορο να διαθέτει σε μπιτόνια το φτηνό πετρέλαιο.

«Ήδη στον νομό έκλεισαν 25 πρατήρια από τη μείωση της κατανάλωσης και τη διαρροή των καταναλωτών। Το 70-80% των καταναλωτών της περιοχής περνάνε τα σύνορα για να βάλουν καύσιμα» πρόσθεσε ο κ. Μαγλουσίδης.
tanea.gr/
Read more...

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την κατάληψη της Νομικής Ζητούν νομοθετική παρέμβαση για το άσυλο


Υψηλοί τόνοι σημειώθηκαν νωρίτερα στη Βουλή με αφορμή την κατάληψη της Νομικής από μετανάστες, ενώ ακούστηκαν και φωνές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα του ασύλου.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με νηφαλιότητα, κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στους νόμους και τους κανόνες. Ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα εκτόνωση», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών Σπύρος Βούγιας.

«Ας εξαντλήσουμε τα όρια της σωστής εφαρμογής του νόμου και τον πρώτο λόγο έχει η πανεπιστημιακή κοινότητα, σε συνεργασία με την Πολιτεία και την Δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι η Νομική είναι χώρος εκπαίδευσης και όχι φιλοξενίας μεταναστών.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, σημείωσε ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να νομοθετήσει άμεσα για να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα που καταλύουν τους νόμους.

«Η χώρα θα διασυρθεί και από αυτή την εικόνα κατάληψης που σήμερα είναι από μετανάστες, ενώ αύριο θα είναι από οποιαδήποτε ομάδα που διαμαρτύρεται», δήλωσε.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Μπούρας, ανέφερε ότι η κατάληψη της Νομικής αποτελεί την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανεκτικότητας στη διαχρονική διαστρέβλωση του θεσμού του ασύλου.

«Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε εξωπανεπιστημιακός να επικαλείται το άσυλο, διαταράσσοντας την εκπαιδευτική διαδικασία», υπογράμμισε και συνέχισε: «Δεν είναι προκάλυμμα εγκληματικών ενεργειών ή πράξεων, δεν μπορεί να υποθάλπει την αυθαίρετη και βίαιη συμπεριφορά μειοψηφιών, που οδηγεί στον εκφοβισμό διδασκόντων και δεν μπορεί να καταλύει τη έννομη τάξη».

Ο κ. Μπούρας πρόσθεσε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά, η δημοκρατία κυριαρχεί, σήμερα (το άσυλο) δεν εξασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά οδηγεί στον περιορισμό της. «Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση και να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου», κατέληξε ο κ. Μπούρας.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Π. Μαρκάκης χαρακτήρισε λυπηρό το φαινόμενο της κατάληψης της Νομικής. Ταυτόχρονα είπε πως προκάλεσε εντύπωση η ανάγκη που αισθάνθηκε ο Αλ. Τσίπρας να έρθει στην ολομέλεια να απολογηθεί για την πρωτοβουλία μιας συνιστώσας, που έφερε εδώ τους μετανάστες.

«Το παράξενο είναι ότι κατηγόρησε άλλους ότι είναι προβοκάτσια εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος το έκανε δηλαδή; Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ;», ρώτησε και κατέληξε λέγοντας ότι «η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι».

«Δεν ήρθε να απολογηθεί ο κ. Τσίπρας. Να σταματήσει το παραμύθι και η παραπληροφόρηση από αυτούς που αναπαράγουν, σαν παπαγαλάκια, ό,τι γράφεται», απάντησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Λίτσα Αμμανατίδου. «Είναι υπαρκτό το πρόβλημα. Δεν έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;», διερωτήθηκε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καθοδηγεί κανέναν, συμπαρίσταται σε όσους έχουν δίκαια αιτήματα। Δεν θα κάνουμε την χάρη σε κανέναν να φιμωθούμε. Φωνάζουν συνάδελφοι στα «πρωινάδικα» που θέλουν να καταργηθεί το άσυλο. Ποιοι μιλούν γι αυτό; Αυτοί που θέλουν να γυρίσουμε στην χούντα», είπε χαρακτηριστικά.

.tanea.gr/

Read more...

Ομόφωνη καταδίκη από τη Βουλή του φραστικού επεισοδίου κατά του Κ.Σημίτη

«Βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά»


Εικόνα από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας
Εικόνα από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Καταδίκασε η Ολομέλεια της Βουλής το φραστικό επεισόδιο εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. «Αποτελεί πεποίθησή μου ότι απαράδεκτες ενέργειες, όπως αυτή, καταδεικνύουν μια βαθύτατα αντιδημοκρατική συμπεριφορά» τόνισε ο πρόεδρος του Σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος.

Νωρίτερα, το επεισόδιο καταδίκασε με σφοδρότητα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος ζήτησε και από το Κοινοβούλιο να πράξει το ίδιο, εκφράζοντας την λύπη του, γιατί δεν καταδίκασε χθες την φραστική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού.

«Αν κάποιοι νομίζουν ότι έτσι, με το σφουγγάρι, σβήνουν την ιστορία μας, είτε καλή είτε κακή, κάνουν λάθος» είπε.

«Το Κοινοβούλιο καταδικάζει κάθε πράξη βίας» είπε από την έδρα η αντιπρόεδρος της Βουλής Ροδούλα Ζήση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας, μίλησε για «απαράδεκτα φαινόμενα», όπως επίσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιωτης Λαφαζάνης σημείωσε πως «ο κ. Σημίτης είναι κατεξοχήν υπεύθυνος για την κατάσταση που διανύουμε σήμερα. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο οι προπηλακισμοί και οι αποδοκιμασίες».

Η Δημοκρατική Αριστερά καταδίκασε επίσης την απόπειρα προπηλακισμού: «Στη δημοκρατία η πολιτική αντιπαράθεση απέναντι σε πολιτικές δυνάμεις ή πρόσωπα, γίνεται με πολιτικά επιχειρήματα στο πλαίσιο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης και του διαλόγου και όχι με ύβρεις και απειλές.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φάκελος με σφαίρες και προκήρυξη εστάλη στην ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη

Συναγερμός στις διπλωματικές αντιπροσωπείες


Η ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη
Η ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Μαδρίτη

Οκτώ σφαίρες μικρού διαμετρήματος, καθώς και κείμενο προκήρυξη περιείχε ένας φάκελος που εστάλη στην ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη.

Ο φάκελος ενοπίστηκε σήμερα, Πέμπτη, κατά τον έλεγχο της εισερχόμενης αλληλογραφίας και κρίθηκε σκόπιμο να ακολουθηθεί διαδικασία ασφαλούς ανοίγματος με τη συνδρομή των ισπανικών Αρχών.

Το κείμενο ήταν στα ισπανικά, χωρίς αποστολέα.


Φάκελος με παρόμοιο περιεχόμενο είχε περιέλθει, χθες, στο επίτιμο προξενείο της Ελλάδας στη Βαρκελώνη.

Τα ευρήματα εξετάζονται από την ισπανική αστυνομία.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ι.Α.Ζέπος έδωσε εκ νέου οδηγίες σε όλες τις Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας για την τήρηση αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δηλώσεις από το Νταβός ΟΟΣΑ: Ίσως χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας

Σε αναδιάρθρωση του χρέους της ίσως χρειαστεί να προχωρήσει η Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στο Νταβός ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία φαίνεται πως δε θα χρειαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη», δήλωσε ο κ. Γκουρία στην τηλεόραση του Reuters, στο περιθώριο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Αναφερόμενος στην Ιαπωνία, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ είπε ότι τα προβλήματα με το χρέος της χώρας δεν είναι κάτι καινούριο και ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησής της από την Standard & Poor's θα κάνει τα πράγματα χειρότερα।
tanea.gr
Read more...

Προτεραιότητα να σωθεί η πατρίδα

Γ. Παπανδρέου: Από εκεί που η Ελλάδα ήταν το µοναδικό πρόβληµα, τώρα είναι µέρος της συνολικής λύσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

tanea.gr

Ο Γ. Παπανδρέου µε τον  Φ. Πετσάλνικο µετά το τέλος της  οµιλίας του στην Κ.Ο.  Ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Μας  κατηγόρησαν ότι πολλά από αυτά που  κάναµε δεν ήταν σοσιαλιστικά. Οµως,  η συντριπτική πλειονότητα όσων  κάναµε ήταν στο πρόγραµµά µας»
«Χάρτα ελάχιστων εγγυηµένων συνθηκών διαβίωσης» θα συντάξει η κυβέρνηση έπειτα από διαβουλεύσεις µε τους κοινωνικούς εταίρους προκειµένου να στηρίξει τις ασθενέστερες εισοδηµατικά τάξεις, ενώ παράλληλα θα αναζητήσει τρόπους και για τη στήριξη των µικροµεσαίων τους οποίους θεωρεί κορµό της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτά δεσµεύθηκε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, µιλώντας χθες το µεσηµέρι στη µαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας αριθµός βουλευτών άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση συνολικά όσο και σε επιµέρους υπουργούς. Η συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους κριτικής µιας σειράς βουλευτών, όπως οι Εκτ. Νασιώκας, Ν. Σαλαγιάννης, Μ. Ανδρουλάκης, Γ. Λιάνης, έδωσε την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να καλέσει µε τη σειρά τους βουλευτές να βρεθούν κοντά στον κόσµο και ταυτόχρονα να τους χαϊδέψει τα αυτιά, δηλώνοντας ότι δεν τους θεωρεί ούτε «στρατιωτάκια» ούτε «αντάρτες».

ΔΎΣΚΟΛΈΣ ΑΠΟΦΑΣΈΙΣ. Από την πλευρά του δήλωσε αποφασισµένος και έτοιµος να συνεχίσει στην ίδια πορεία: «Παίρνω» είπε «και θα παίρνω τις δύσκολες αποφάσεις, αλλά αυτές δεν αρκούν, χρειάζεται και το ελπιδοφόρο µήνυµα συµµετοχής του ελληνικού λαού για να σπάσει ο κύκλος της µιζέριας και της απαισιοδοξίας».

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τοποθετήθηκε συνολικά για το πολιτικό σύστηµα και το πώς λειτουργεί στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, χαρακτήρισε ανεπαρκή θεσµό τις Εξεταστικές Επιτροπές και ουσιαστικά προανήγγειλε αλλαγές στον ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου, µε ενίσχυση των µέσων που παρέχονται στο Κοινοβούλιο, για να µπορούν να διερευνώνται υποθέσεις. «Είναι βασική µας αρχή και προσωπική µου δέσµευση η ενίσχυση της διαφάνειας. Φως παντού» υπογράµµισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ». Ο Πρωθυπουργός ο οποίος εµφανίστηκε απολογητικός για τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση επέµεινε ότι υλοποιούνται οι προεκλογικές εξαγγελίες του Κινήµατος. «Πολλοί», τόνισε, «µας κατηγόρησαν ότι πολλά από αυτά που κάναµε δεν ήταν σοσιαλιστικά. Οµως η συντριπτική πλειονότητα όσων κάναµε ήταν στο προεκλογικό πρόγραµµά µας. Ποτέ δεν υποσχε θήκαµε στους πολίτες ότι θα µείνουν όλα ίδια, είπαµε ότι θα τα αλλάξουµε όλα, µε στόχο µια κοινωνία δίκαιη».

Μιλώντας ειδικότερα για την οικονοµική κατάσταση της χώρας τόνισε ότι «για µας προτεραιότητα αποτελεί να σώσουµε την πατρίδα µε όποιο κόστος» και υπενθύµισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να µείνει ζωντανή µέσα στο συνολικό ευρωπαϊκό παιχνίδι και από εκεί που ήταν το µοναδικό πρόβληµα, τώρα είναι µέρος της συνολικής λύσης. «Τίποτα δεν µας χαρίστηκε, όλα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να κυβερνήσει τη χώρα κάτω από έκτακτες συνθήκες.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟ ΈΡΓΟ ΜΑΣ. Υποστήριξε ακόµη ότι το έργο που έχει επιτελεστεί είναι αδιανόητο σε όγκο, έκταση και ιστορική σηµασία, εκτίµησε ότι «οι αλλαγές, καθώς ριζώνουν, θα µεταµορφώσουν την Ελλά Βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε υπουργούς δα σε αυτό που τής αξίζει» και σηµείωσε ότι ουδείς µπορούσε να φανταστεί το µέγεθος των προβληµάτων που άφησε πίσω η Ν.Δ., ούτε φυσικά και τη σφοδρή αντίδραση αγορών και κερδοσκόπων.

«Ευτυχώς, δεν ζήσαµε τη χρεοκοπία και δεν πρέπει να ξεχάσουµε τι περάσαµε γιατί είναι ένα µόνιµο µάθηµα για το µέλλον» υπογράµµισε, ενώ έκανε εντύπωση το γεγονός ότι αναφερόµενος στο δηµόσιο χρέος θυµήθηκε µια ιστορική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος αναλαµβάνοντας το 1993 την πρωθυπουργία είχε πει «είτε εµείς θα εξαφανίσουµε το δηµόσιο χρέος είτε το δηµόσιο χρέος θα εξαφανίσει τη χώρα».

Για ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΈΡΑ. Σκληρή ήταν και η κριτική του στην Αριστερά, για την οποία υποστήριξε ότι «έχει γίνει θιασώτης των πιο ξεπερασµένων αντιλήψεων και γραφειοκρατικών πρακτικών».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑΞΕΙΣ
Ο Πρωθυπουργός δεσµεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συντάξει «Χάρτα Ελάχιστων Εγγυηµένων Συνθηκών ∆ιαβίωσης», ενώ παράλληλα θα αναζητήσει τρόπους και για τη στήριξη των µικροµεσαίων τους οποίους θεωρεί κορµό της ελληνικής κοινωνίας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΊΝΟΣ:

«Η Βουλή ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια, γιατί οι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι να είναι µόνιµοι; Να αρθεί η µονιµότητα των υπαλλήλων στο ΣΔΟΕ». Να ελέγχονται και τα ΜΜΕ επειδή, όπως είπε, από τη µια παριστάνουν τους τιµητές και από την άλλη προβάλλουν διαρκώς τους ίδιους ανθρώπους.
ΓΊΏΡΓΟΣ ΛΊΑΝΗΣ:

«Πώς γίνεται να λέµε όλα στο φως και να µην ψάχνουµε το δικό µας κοµµατικό ταµείο, αφήνοντάς το στο σκοτάδι; Φοβάµαι ότι µε το θέατρο που παίζουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και µε την κατάσταση που διαµορφώνεται στην κοινωνία, όταν θα αναγγείλετε το “νενικήκαµεν” δεν θα υπάρχει κανένας να το καταλάβει».


ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ:

«Θα είναι λάθος να τιµωρηθεί µόνο ο πολιτικός κόσµος, αλλά να αναζητηθούν οι ευθύνες όσων λεηλάτησαν διαχρονικά το ελληνικό κράτος».


ΠΑΝΑΓΊΏΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ:

«Να υπάρξει ένα πρόγραµµα για ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα σε 100.000 οικογένειες, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της φτώχειας στην Ελλάδα».


ΜΊΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:

«Θέλω να ξέρω αν υπάρχει ένα κέντρο το οποίο να επεξεργάζεται όλες τις παραµέτρους της στρατηγικής της κυβέρνησης αλλά και τα πιθανά σενάρια ενόψει των διαπραγµατεύσεων στην Ευρώπη ή αν θα κληθούµε να προσαρµοστούµε σε όποια απόφαση λάβουν οι εταίροι µας. Ρωτάω γιατί ο Παπακωνσταντίνου είναι πηγµένος µέχρι τον λαιµό, ο Σιόπα πέθανε και ο Παπαδήµος κάνει µαθήµατα (...). Ο µηχανισµός διάσωσης µπορεί να εξελιχθεί σε ζουρλοµανδύα ή να αποδειχτεί ο κατάλληλος κρίκος για τη διαχείριση του χρέους µας».


«Υπάρχει αίσθηση ότι µόνο σχέδιο είναι το Μνηµόνιο»

Εντονα αµφισβήτησαν οι βουλευτές την πορεία της κυβέρνησης και την πολιτική που ακολουθεί και έθεσαν ζητήµατα τόσο για τακέντρα λήψης των αποφάσεων όσο και για τοκατά πόσον οι αποφάσεις αυτές είναι συµβατές µε τις προεκλογικές δεσµεύσεις και τιςαρχές του ΠΑΣΟΚ. Συνολικά έλαβαν τονλόγο 38 βουλευτές.

Εκτ. Νασιώκας: «Υπάρχει η αίσθησηότι το µόνο σχέδιο που έχειη κυβέρνηση είναι το Μνηµόνιο. Λείπει ένα ευρύτερο σχέδιο. Μακάρι η συνδιάσκεψη να καλύψει το κενό (...) τον Οκτώβριο του 2009 η οικονοµία ήταν ήδη στην εντατική και η κυβέρνηση αντιµετώπισε την κατάσταση σαν λιποθυµία και όχι ως κώµα (...) µετά το Νταβός µάς είπατε την αλήθεια. Αν όµως τα λέγαµε αυτά νωρίτερα, προεκλογικάή ακόµα καλύτερα από το 2007 θα είχαµε άλλη πορεία. Ευτυχώς που θα γίνει η επιµήκυνση του συνολικού χρέους (...) είναι απαραίτητη η εσωκοµµατική δηµοκρατία και η συµµετοχή των βουλευτών στη λήψη των αποφάσεων (...) όταν µετατρέπεται η Βουλή σε κολυµβήθρα του Σιλωάµ γιατί να αναβαθµιστεί το κύρος της;».

Ν. Σαλαγιάννης: «Νιώθωσυνένοχος και στρατευµένος στην προσπάθεια πουκάνει η κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας (...) η κοινωνία δεν συµµετέχει στις µεταρρυθµίσεις, απλώς τις ανέχεται. Και σε αυτόν τον τοµέα θα µπορούσενα βοηθήσει το κόµµα το οποίο είναι ανύπαρκτο (...) πέρυσι, τη χρονιά του “πολέµου” 30 δισ. ευρώ έφυγαν από τη χώρα. Δεν θα πρέπει να εφαρµοστεί το πόθεν έσχες σε αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω για να επιστρέψουν αργότερα και να αγοράσουν τις περιουσίες όσων έχουν φτωχύνει;».

Δ. Λιντζέρης και Σ. Κεδίκογλου: Να δηµιουργηθεί µια επιτροπή που θα ελέγξει το πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί.

Θ. Παπαγεωργίου: Οι τράπεζες κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας «αγοράζοντας τον κατιµά των ελληνικών οµολόγων ώστε να χτίσουν αργότερα κερδοφορία. Επιτέλους να πληρώσουν κάποιοι για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα πολλές φορές». Ι. Βούρος: Να αλλάξει άµεσαο νόµος περί ευθύνης υπουργών και επίσης να εγκαλούνται όχι µόνο οι πολιτικοί αλλά και όσοι δηµόσιοι λειτουργοί δεν ασκούν ορθάτο λειτούργηµά τους.

Μαρία Θεοχάρη: «Δεν µπορεί να µην προχωρά ένα έργο όπως οΑχελώος εξαιτίας της ιδεοληψίας κάποιων υπουργών(σ.σ.

εννοούσε την Τ. Μπιρµπίλη). Απαιτείται κάθαρση, δεν µπορούµε οι νέοι βουλευτές να απολογούµαστε διαρκώς για ό,τι έγινε στο παρελθόν».

Σπ. Μοσχόπουλος: «Δηµιουργείταιη πεποίθηση στον λαό ότι τα µέτραείναι άδικα και έτσι πλήττεταιη κοινωνική συνοχή (...) δεν µπορεί δίπλα στον συνταξιούχο να περνά αγέρωχος ο φοροφυγάδας».

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Είναιλάθος να µαθαίνουν οι βουλευτές από τα ΜΜΕ ζητήµατα που τους αφορούν άµεσα – αναφερόµενος προφανώς στην επιλογή του Π. Τατούλη για περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Ν. Ζωίδης: Δεν έχει ξεκαθαρίσει το θεσµικό πλαίσιο για τις περιφέρειες µε αποτέλεσµα να πελαγοδροµούν οι περιφερειάρχες. Ι. Αµοιρίδης: Τα χρήµατα από τη φορολόγηση των µεγάλων επιχειρήσεων να πάνε σε δράσεις που θα ελαφρύνουν τις οικογένειες. Να δηµεύονται οι περιουσίες όσων ζηµίωσαν το Δηµόσιο.

Β. Τόγιας: «Η Εξεταστικήγια τη Siemens ήταν ένα εξωφρενικά κακής ποιότητας θέατρο, χωρίς αποτελέσµατα (...) είναι θέµα της Πολιτείας να ακολουθήσει τον δρόµο του χρήµατος και όχι της Βουλής».

«Η κοινωνία δεν συµµετέχει στις µεταρρυθµίσεις, απλώς τις ανέχεται», είπε άλλος βουλευτής


Read more...

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά των ΟΤΑ Άμεση πληρωμή 214 εκατ. ευρώ

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων, αλλά και τα οικονομικά και αναπτυξαικά ζητήματα θα τεθούν προς εξέταση σε συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) στην Αθηνά, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τους δημάρχους, η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη μίνιμουμ λειτουργική αυτάρκεια των νέων δήμων, ενώ δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για περαιτέρω μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011.

Ειδικότερα η ΚΕΔΚΕ επικεντρώνει τη συζήτηση στα εξής ζητήματα:

  • Ζητά να εκδοθεί άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011, ούτως ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο των υποχρεώσεων και των οφειλών.
  • Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η έκδοση της αντίστοιχης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το 2011, με την οποία θα πρέπει να διασφαλίζεται το ελάχιστο πραγματικό κόστος των ανελαστικών και λειτουργικών δαπανών των νέων ΟΤΑ, καθώς και το κόστος άσκησης των νέων μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων, για τις οποίες ζητούν να κοστολογηθούν επακριβώς.
  • Να καταβληθεί άμεσα η από το νόμο προβλεπόμενη τρίτη δόση παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης, ύψους 214 εκατ. ευρώ.
  • Να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», με το οποίο θα διευκρινιστούν τα ποσοστά συγχρηματοδότησης του σκέλους του προγράμματος που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.
  • Να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα εκκρεμή έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», για τα οποία η ΚΕΔΚΕ έχει διατυπώσει από καιρό την πρόταση να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση οι αιρετοί θα ζητήσουν εκ νέου να συναντηθούν για τα παραπάνω ζητήματα με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης।
tanea.gr/
Read more...

Ποιες διατάξεις παγώνουν «µέχρι νεωτέρας» στο φορολογικό νοµοσχέδιο Παζάρι για τις φοροποινές

Συνεργάτες του υπουργού Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου (αριστερά) αναφέρουν πως οι  αλλαγές στο κείµενο του φορολογικού νοµοσχεδίου δεν αποσκοπούν στην οριστική διαγραφή των  συγκεκριµένων ρυθµίσεων αλλά στη συζήτησή τους µε τον υπουργό ∆ικαοσύνης Χ. Καστανίδη, πριν  λάβουν την οριστική τους µορφή
Σκληρό παζάριγια τρία καυτά θέµατα, το Αυτόφωρο για µη απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούµενων φόρων, τις ποινές φυλάκισης µέχρι 10 χρόνια για φοροδιαφυγή και τις αρµοδιότητες του οικονοµικού εισαγγελέα, είναι σε εξέλιξηµεταξύ τωνυπουργείων Οικονοµικών και ∆ικαιοσύνης. Πρόκειται για τα θέµατα που αποτελούν αγκάθια µεταξύ των δύο υπουργείων, γι’ αυτό και– παρότι συµπεριελήφθησαν στοπροσχέδιο που παρουσιάστηκε τηνΤρίτη στο Υπουργικό Συµβούλιο – απαλείφθηκαν από το κείµενο του νοµοσχεδίου που αναρτήθηκε χθεςγια δηµόσιαδιαβούλευση στο www.opengov.gr. Κύκλοι του υπουργείου Οικονοµικών αναφέρουν ότι παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του υπουργείου ∆ικαιοσύνης, το τελικό κείµενο θα είναι κοντά στο αρχικό και απλώς τα επίµαχα σηµεία θαεπαναδιατυπωθούν, έτσι ώστε οιδιατάξεις του να µην επισείουνποινές φυλάκισης για ψύλλου πήδηµα.

ΕΧΕΙ ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ επίσης η αναφορά, συγκεκριµένα, στις 11 κατηγορίες ελεύθερων επαγγελµάτων που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον δηλώνουνχαµηλά ποσά εισοδήµατος, κάτω απόένα ορισµένο ύψος(γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, δικηγόροι, µηχανικοί, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, συµβολαιογράφοι, οικονοµολόγοι, σύµβουλοι επιχειρήσεων, λογιστές και φοροτεχνικοί), χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι οιεν λόγω κατηγορίες δεν βρίσκονται στο«µάτι» της Εφορίας. Χωρίς την αναφορά αυτή η διάταξη παραµένει και στο χθεσινό κείµενο, προβλέποντας ότι θα γίνονται κατά προτεραιότητα έλεγχοι στους ελεύθερους επαγγελµατίες µε χαµηλά δηλωθέντα εισοδήµατα. Το νοµοσχέδιο θα αποτελέσει αντικείµενο διαβούλευσης ώς καιτην Τρίτη 1η Φεβρουαρίου.

Τι έχει απαλειφθεί:

ΑΠΟ ΤΗ ∆ΙΑΤΑΞΗ για τη θέσπιση γενικού εισαγγελέα Οικονοµικού Εγκλήµατος (άρθρο 2) απαλείφθηκε ο όρος «γενικός», τα περί «άρσης του απορρήτου», όπως και οι λεπτοµέρειες για τις θέσεις των αντεισαγγελέων και για εκείνες πουθα δηµιουργηθούν δίπλα στονεισαγγελέα για τη διοικητική καιτη γραµµατειακή του υποστήριξη. Οι τρεις παράγραφοι του άρθρου έχουν συµπτυχθεί σε µία, που αναφέρειότι θεσπίζεται ο θεσµός του εισαγγελέα Οικονοµικού Εγκλήµατος, που είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, µε αρµοδιότητα σε όλη τη χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις, να εποπτεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακρίσεων (από τους υπαλλήλους του Σ∆ΟΕ, των εφοριών, της Αστυνοµίας, του Λιµενικού, των τελωνείων κ.λπ.), καθώς επίσης να κατευθύνει τα στάδια της έρευνας απ’ όλες τις συναρµόδιες διωκτικές αρχές. Επίσης απαλείφθηκε η παράγραφος «διατάξεις νόµων που εισάγουν απόρρητο γενικό ή ειδικό οποιασδήποτε µορφής ή επιτρέπουν την άρση αυτού µε την τήρηση ορισµένων προϋποθέσεων ή καθιερώνουν αδυναµία ή περιορισµό πρόσβασης σε αρχεία και στοιχεία, δεν ισχύουν έναντι του γενικού εισαγγελέα Οικονοµικού Εγκλήµατος και των εισαγγελικών αρχών της προηγούµενης παραγράφου».

Στο τελικό κείµενο τα επίµαχα σηµεία θα επαναδιατυπωθούν
2 ΑΠΟ ΤΗ ∆ΙΑΤΑΞΗ για την καταστολή της φοροδιαφυγής (άρθρο 3) έχουν απαλειφθεί τόσο τα περί ποινών φυλάκισης από 4 µήνες ώς10 χρόνια για µη απόδοση βεβαιωµένων ποσών από 5.000 ώς 150.000 ευρώ όσο και ο χαρακτηρισµόςτου αδικήµατος της µη απόδοσης ΦΠΑ ως «διαρκούς». Ο χαρακτηρισµός αυτός έχει αντικατασταθεί από την αναφορά ότι «στο αδίκηµα της µη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούµενων φόρων, όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήµατος, που τρίτος έχει καταβάλει για να δοθούν στο ∆ηµόσιο, όποιος συλλαµβάνεται να µην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέµπεται σε δίκη». Πρόκειται για µια γενικού τύπου αναφορά, που δεν περιλαµβάνει τις λέξεις«διαρκές» και «αυτόφωρη διαδικασία». Κράτηση και παραποµπή σε δίκη προβλέπεται «και για το αδίκηµατης µη απόδοσης ληξιπρόθεσµων χρεών προς το ∆ηµόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστηµα ανοχής, π.χ. 6 ή 8 µήνες», χωρίς να υπάρχει η παραµικρή αναφορά σε ποινές, ανάλογα µε το χρηµατικό ύψος της οφειλής.

ΤΕΛΟΣ, ΓΙΑ ΤΑ επαγγέλµατα που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα ανάλογα µε το ύψος των δηλωθέντων εισοδηµάτων, στο νέο κείµενο του νοµοσχεδίου (άρθρο 10) αναφέρεται µόνο ότι θα υπάρχει «πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα (ανάλυση κινδύνου) για δηλούµενα χαµηλά εισοδήµατα από συγκεκριµένους κλάδους ελεύθερων επαγγελµατιών»। ∆εν υπάρχει αναφορά ούτε στα 11 επίµαχα επαγγέλµατα ούτε στα ποσά του δηλωθέντος εισοδήµατος κάτω από τα οποία θα ξεκινά ο έλεγχος.
tanea.gr
Read more...

Εξίσωση ανδρών - γυναικών και στα δικαιώματα

Δυνατότητα συνταξιοδότησης με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις παρέχεται και στους δύο γονείς δημοσίους υπαλλήλους με τρία παιδιά και άνω


Δύο σημαντικές διευκρινίσεις για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων εμπεριέχει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρέχονται οδηγίες προς το Γενικό Λογιστήριο και τα ασφαλιστικά ταμεία για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος του δημοσίου τομέα (νόμος 3865/2010). Σύμφωνα με αυτές, δικαίωμα συνταξιοδότησης με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις παρέχεται και στους δύο γονείς δημοσίους υπαλλήλους με τρία παιδιά και άνω, καθώς και με ανάπηρο τέκνο.

Βασική ρύθμιση του νέου νόμου είναι η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό προκαλεί μια βίαιη προσαρμογή κυρίως των γυναικών προς το 60ό ή το 65ο έτος της ηλικίας, με μεγάλες χαμένες τις μητέρες ανηλίκων, οι οποίες σταδιακά θα χάσουν το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Κλειδί για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης κατά τη μεταβατική περίοδο εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών είναι η 25ετία. Στους αναλυτικούς πίνακες της εγκυκλίου περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις για το νέος καθεστώς συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο αρχίζει από το 2011 η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στον δημόσιο τομέα, για όσους εργαζομένους δεν θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Οι αλλαγές αγγίζουν τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Μεγάλες χαμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων, καθώς με συνοπτικές διαδικασίες- και συγκεκριμένα ως το 2013- θα δουν τα όρια ηλικίας να εξισώνονται με αυτά των ανδρών.

Αναλυτικά οι κυριότερες αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο για τους παλαιούς ασφαλισμένους είναι οι εξής:

Συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά. Μέχρι το 2013 θα έχουν εξισωθεί τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και η «έξοδος» θα γίνεται με 25ετία στο 65ο έτος. Εφέτος απαιτούνται 25 έτη ασφάλισης και η συμπλήρωση του. Συνταξιοδότηση ανδρών με ανήλικα παιδιά. Δίνεται η δυνατότητα και στους άνδρες να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, με βάση τις ρυθμίσεις που ισχύουν για τις γυναίκες. Οσοι εφέτος συμπληρώσουν 25 έτη ασφάλισης και έχουν ανήλικο παιδί θα πάρουν σύνταξη σε ηλικία 52 ετών.

Συνταξιοδότηση με 35ετία ή 37ετία. Αυξάνονται σταδιακά τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας, ώστε σταδιακά η έξοδος να γίνεται στα 60 με 40 χρόνια εργασίας.

Συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών χωρίς παιδιά ή με ενήλικα παιδιά. Το όριο ηλικίας εφέτος διαμορφώνεται στο 61ο έτος για συνταξιοδότηση με 25ετία, ενώ μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται στο 56ο έτος.

Πρόωρη συνταξιοδότηση. Η μείωση της σύνταξης είναι 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας (ή 4,5% κατ΄ έτος) για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 η μείωση είναι 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.

Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι άνδρες που έχουν ανάπηρα παιδιά, ανίκανη σύζυγο ή έχουν τρία παιδιά αποκτούν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους.

Γονείς αναπήρων τέκνων. Η συνταξιοδότηση τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες θα γίνεται στο 50ό έτος της ηλικίας με 25 έτη ασφάλισης. Μέχρι τώρα το δικαίωμα αυτό το είχαν μόνο οι γυναίκες. Σημειώνεται πως το δικαίωμα συνταξιοδότησης με ανάπηρο παιδί μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.

Συνταξιοδότηση υπαλλήλων με τρία παιδιά. Παρέχεται και στους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.

Εφέτος η «έξοδος» τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες θα γίνεται με 21 έτη ασφάλισης σε ηλικία 52 ετών. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.


.tovima.gr
Read more...

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΕΠΕΙ Η WALL STREET JOURNAL


Περισσότερες αναταραχές στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες προβλέπουν οι αρθρογράφοι της Wall Street Journal ενόψει της απελευθέρωσης των κλειστών και προστατευμένων επαγγελμάτων. «Μετά από μία χρονιά γεμάτη με απεργιακές...
κινητοποιήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ακόμα μεγαλύτερες αναταραχές» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

«Οι προσπάθειες της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα όσων εργάζονται στην παροχή υπηρεσιών κινδυνεύει να προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων από τους οδηγούς ταξί έως τους αρτοποιούς», συνεχίζει το άρθρο.

Οι συντάκτες εκθέτουν κατάλογο με τα επαγγέλματα τα οποία «προστατεύονται με ένα ασφυκτικό πλαίσιο κανονισμών (…) όπως οι δικηγόροι, οι συγγραφείς, οι μηχανικοί και οι συμβολαιογράφοι».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι παρά το «εγγυημένο ποσοστό κέρδους 30% επί των πωλήσεων» και την «πληθώρα φαρμακείων» στην Ελλάδα «οι τιμές των φαρμάκων είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη».

Ανάλογες αναφορές γίνονται και για το επάγγελμα των νομικών. «Στην Ελλάδα υπάρχουν αναλογικά με τον πληθυσμό περισσότεροι δικηγόροι από τις ΗΠΑ (…) αλλά οι 45.000 δικηγόροι απολαμβάνουν τις υψηλότερες αμοιβές στην Ευρώπη».

Στο άρθρο της Wall Street Journal γίνεται πλήρης αναφορά των απεργιακών κινητοποιήσεων που διοργανώθηκαν το τελευταίο διάστημα και όσων έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες από αυτούς που πλήττονται από τις μεταρρυθμίσεις. Και καταλήγει: «τα μέτρα αυτά απειλούν πολλές από τις μακρόβιες ιερές αγελάδες».
Read more...

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ελληνική Ακτοφυλακή Αλλάζει ο χαρακτήρας του Λιμενικού Σώματος

Το νομοσχέδιο για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής.

Παρά το διαρκές αίτημα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για επανασύνδεση του Λιμενικού Σώματος με το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, στα πρότυπα του παλαιού υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η κυβέρνηση αποσύνδεσε το Λιμενικό με τη ποντοπόρο ναυτιλία, δίνοντας του πρόσθετες αρμοδιότητες στο σκέλος της ακτοφυλακής.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία:

Μετονομάζεται το Λιμενικό Σώμα σε Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και καθορίζεται η επίσημη διεθνής ονομασία του ως Hellenic Coast Guard στο εξωτερικό.

Καθορίζεται η αποστολή του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνονται, ιδίως, η δίωξη του εγκλήματος και η προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών, η διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας, ο έλεγχος εφαρμογής των όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης της χώρας και η εξασφάλιση της ομαλούς λειτουργίας των εμπορικών πλοίων.

Η αποστολή του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι στενά συνδεδεμένη με άσκηση δημόσιας εξουσίας, που έχει ως αντικείμενο αφενός την προστασία των θεσμών και της έννομης τάξης στη θάλασσα, αφετέρου η εξουσία της επεκτείνεται επί παντός υπό ελληνική σημαία πλοίου, όπου κι αν αυτό βρίσκεται, στα υπό ξένη σημαία πλοία εφόσον διαπλέουν ελληνικά χωρικά ύδατα ή βρίσκονται εντός των ελληνικών λιμένων, καθώς βεβαίως και όλους τους ελληνικούς λιμένες και εγκαταστάσεις αυτών, καθώς και σε εγκαταστάσεις ναυτικού ενδιαφέροντος.

Ορίζεται ότι το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή αποτελεί ένοπλο σώμα ασφαλείας, στρατιωτικώς οργανωμένο, λειτουργεί με τους οργανικούς και ασφαλιστικούς νόμους που ισχύουν στο Λιμενικό Σώμα, εφοδιάζεται με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό, χρησιμοποιεί επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους διερεύνησης των εγκλημάτων, συνεργάζεται με αντίστοιχες αρχές, υπηρεσίες και φορείς του εσωτερικού ή άλλων χωρών και συμμετέχει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνών οργανισμών και φορέων στο πλαίσιο της αποστολής της.

Τα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ουσιαστικά αποτελούν στρατιωτικά συντεταγμένο σχηματισμό και επιχειρούν όχι μόνον εντός χωρικών υδάτων, αλλά και σε διεθνείς αποστολές και ύδατα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στην πολεμική και επιχειρησιακή σχεδίαση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ένστολο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού, σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και τις λοιπές ισχύουσες συναφείς διατάξεις και φέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων του κατάλληλο οπλισμό, εφόδια και μέσα, για τη χρήση των οποίων υπόκειται σε κατάλληλη εκπαίδευση.

Συστήνεται Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως ανώτατη επιτελική υπηρεσία, με την οποία ο αρχηγός ασκεί τη διοίκηση του σώματος. Με την απολύτως αναγκαία αυτή ρύθμιση εξασφαλίζεται η αυτόνομη επιχειρησιακή δράση Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας της ως ένοπλου στρατιωτικού σώματος και η ιδιαιτερότητα και η «ευαισθησία» της αποστολής της επιβάλλουν υψηλά επίπεδα συνοχής, ενιαία κατεύθυνση και συνεχή εποπτεία συντονισμό και έλεγχο.

Θεσπίζεται Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων. Έτσι εξασφαλίζεται η αμεσότητα αντίδρασης και η αποτελεσματικότητα στο χειρισμό κρίσιμων.

Προβλέπεται η υπαγωγή των υφιστάμενων, βάσει των διατάξεων του ν. 3079/2002, οργανικών θέσεων του στρατιωτικού προσωπικού του Λιμενικού Σώματος στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή κατά βαθμό, θέση και ειδικότητα. Εξασφαλίζεται έτσι η αξιοποίηση της τεχνικής και επιστημονικής επάρκειας έμπειρων στελεχών, τα οποία απαλλαγμένα από αμιγώς διοικητικού χαρακτήρα αρμοδιότητες θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στην εκπλήρωση της αποστολής τους.

Παρέχεται η δυνατότητα να ενισχύονται συγκεκριμένες διευθύνσεις και υπηρεσίες του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων με στρατιωτικό προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς. Η ενίσχυση αυτή υλοποιείται με το καθεστώς των αποσπάσεων κατά παρέκκλιση των ήδη ισχυουσών χρονικών περιορισμών, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τη διετία.

Προβλέπεται η εξαίρεση από τις γενικές διατάξεις περί προμηθειών που αφορούν σε επισκευές και συντήρηση των επιχειρησιακών μέσων και συστημάτων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία λόγω της ιδιαιτερότητας και τις πολυπλοκότητάς τους δεν είναι εύκολο να επισκευάζονται και να συντηρούνται με τις χρονοβόρες διαδικασίες των μαζικών προμηθειών, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδρανή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία, την επιχειρησιακή ικανότητα και την εκπλήρωση της αποστολής των Υπηρεσιών του Σώματος.

Προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών ελέγχου αποστολών λήψης και διανομής δορυφορικών σημάτων κινδύνου από το Λιμενικό Σώμα και την Πολεμική Αεροπορία μέσω του Κέντρου Ελέγχου Αποστολών λήψης και διανομής δορυφορικών σημάτων κινδύνου με στόχο την υποβοήθηση του έργου έρευνας και διάσωσης και την αναβάθμιση της συνεργασίας των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων.

Παρέχεται η εξουσιοδότηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ρυθμίζει με Προεδρικά Διατάγματα ζητήματα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, τις οργανικές θέσεις του προσωπικού της, καθώς και το σύνολο των συναφών με την πρόσληψή του ουσιαστικών και τυπικών προϋποθέσεων.

Ανακαθορίζεται κατά τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων του ν. 3079/2002 η διαδικασία πρόσληψης των Λιμενοφυλάκων και Αρχικελευστών με σύστημα μορίων.

Ρυθμίζονται θέματα προαγωγών καθώς και βαθμολογικής εξέλιξης των στελεχών του λιμενικού Σώματος।

tanea.gr
Read more...