Αντιπαράθεση για άρθρα του νομοσχεδίου περί της αναδιάρθρωσης του συστήματος Υγείας, ιδίως για εκείνο που αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον πρώην υφυπουργό της ΝΔ, Μάριο Σαλμά, την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο.
Όταν ο βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι η ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα να δίνονται οι προμήθειες των νοσοκομείων του Δημοσίου σε ιδιώτες θα λειτουργήσει πιθανώς στο άμεσο μέλλον ως εστία παραγωγής διαπλοκής και διαφθοράς, ο υπουργός Υγείας αντέδρασε έντονα, προσθέτοντας όμως ότι θα την αποσύρει αν πιεστεί, εξηγώντας όμως ότι δεν πρέπει να αφαιρεθεί η ρύθμιση γιατί ενδεχομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2012 «ως φόβητρο» για τους προμηθευτές.
Ο κ. Σαλμάς ρώτησε τον κ. Λοβέρδο αν γνωρίζει ότι με αυτή τη διάταξη που θεσμοθετεί, γίνεται «παιχνίδι» χρηματιστηριακών μετοχών και πως εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο προσπαθούσαν «να πάρουν υπεραξίες στις μετοχές τους, λέγοντας ότι "έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο να πάρουμε τις προμήθειες των νοσοκομείων"».
«Η αγορά λέει ότι έχετε συμφωνήσει άλλωστε και τις προμήθειες σε κάποιους από αυτούς και μάλιστα λένε ότι οι εταιρείες έχουν ήδη κλείσει συμβόλαια με μεγάλες προμηθευτικές εταιρείες του εξωτερικού, σκοπεύοντας να κάνουν την αγορά των δημόσιων προμηθειών υγείας ολιγοπωλιακή υπόθεση» είπε ο κ. Σαλμάς.
Με δριμύτητα αντέδρασε ο υπουργός Υγείας, απαντώντας πως δεν θα παρακολουθήσει τον βουλευτή «γιατί πλάθει ιστορίες» χωρίς να υπάρχει κανένα έρεισμα.
Διευκρίνισε ότι στο άρθρο 12, θεσπίζεται ένα ενδεχόμενο, «να πάμε σε ιδιώτες, ενδιάμεσους που χρησιμοποιείται κυρίως, ως απειλή για τους προμηθευτές του Δημοσίου». «Υπάρχει άρνηση ανατροπής των δεδομένων, που υποτίθεται ότι τους συντρίβουν. Διότι το κράτος πληρώνει κάθε πέντε χρόνια και αυτοί επί πέντε χρόνια αναγκάζονται να υπερτιμολογούν. Όταν τους λες όμως ότι αυτό θα αλλάξει, δεν το θέλουν. Λοιπόν, αυτό είναι μια ένδειξη, δεν είναι απόδειξη για κάτι, αλλά είναι μια ένδειξη του τι συμβαίνει ακριβώς στο χώρο», εξήγησε ο κ. Λοβέρδος.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Σαλμά ο υπουργός είπε επίσης: «Δεν το έχω σε τίποτα, κύριε συνάδελφε, να το αποσύρω. Μου κάνετε κακό όμως, διότι κάτι που το θέλουμε ως απειλή, ένα βέλος στη φαρέτρα μας, το αφαιρείτε. Δεν πρέπει να αφαιρεθεί. Και εσείς αν ήσασταν στη θέση μου, το ίδιο θα κάνατε».
«Δεν ανέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Δεν τα θέλω αυτά. Αλλά είναι σωστό να αφοπλίζεις έναν άνθρωπο, για ένα Υπουργείο, το οποίο επιτίθεται;» διερωτήθηκε. Καταλήγοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση εάν χρειαστεί να αξιοποιηθεί το 2011 η ρύθμιση, το Δημόσιο θα είναι αυτό που θα καθορίζει την τιμή, τις προδιαγραφές και θα υπογράφει επίσης.
Ενστάσεις και σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου
Από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Ηλ. Καρανίκας, ανέφερε ότι το άρθρο 69 - σύμφωνα με το οποίο συνυπολογίζεται ο χρόνος υπηρεσίας του γιατρού στο παθολογικό και το χειρουργικό στην απόκτηση της ειδικότητας που επιθυμεί - είναι «φωτογραφικό» και πρέπει «να φύγει από τη μέση».
Να δουν οι αρμόδιοι υπουργοί το συγκεκριμένο άρθρο «διότι είναι αντισυνταγματικό», κάλεσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Κρεμαστινός, προσθέτοντας πως χρειάζεται και η υπογραφή του υπουργού Παιδείας και πρόσθεσε ότι «καλλιεργεί ανισότητα πλήρη στα μέλη του ΕΣΥ».
Ο Έκτωρ Νασιώκας επίσης ζήτησε να γίνει πιο συγκεκριμένο το άρθρο 74 (με το οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα εξόφλησης των οφειλών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ προς προμηθευτές) και το άρθρο 75, με το οποίο θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες που απαιτούνται για εξόφληση υποχρεώσεων ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο κ. Νασιώκας είπε πως δεν συμφωνεί με το να νομιμοποιεί η Βουλή μια σύμβαση που δεν την γνωρίζει αλλά είπε πως αν αποδεδειγμένα είναι κάτι που πρέπει να τακτοποιηθεί, γιατί δεν γίνεται αλλιώς, να έρθει αυτό στη Βουλή «να δούμε γιατί δεν έγινε νόμιμα και τότε να το συζητήσουμε». «Έτσι δεν θα το ψηφίσουμε», κατέληξε.
Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι θα αναδιατυπώσει τη ρύθμιση ώστε να γίνεται απολύτως σαφές για ποιες συμβάσεις πρόκειται, με ποιους έχουν συναφθεί και τι κόστος έχουν.
Η συζήτηση στην Επιτροπή επί του πολυνομοσχεδίου συνεχίζεται।
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου