Σε κρίσιμη καμπή η χώρα
- Ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Βιέννης για το Κάιρο (Φωτογραφία: Associated Press )
Κάιρο, Αίγυπτος
Στην Αίγυπτο επιστρέφει ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, υπέρμαχος των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα και πρόσωπο αναφοράς για πολλούς από τους διαδηλωτές που ξεχύνονται καθημερινά στους δρόμους ζητώντας τον τερματισμό της 30ετούς κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ. «Η χώρα πρέπει να αλλάξει» είπε ο Ελ-Μπαραντέι αναχωρώντας αεροπορικώς για το Κάιρο, και τόνισε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μεταβατική περίοδο εάν το λαός το ζητήσει.«Εάν ο λαός θέλει να ηγηθώ της μετάβασης, δεν θα τον απογοητεύσω» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Βιέννης με προορισμό το Κάιρο για να βρεθεί στο πλευρό των διαδηλωτών και να μετάσχει στη μεγάλη διαδήλωση της Παρασκευής.
Το δορυφορικό αραβικό δίκτυο μετέδιδε την είδηση με τίτλο που περνούσε στο κάτω μέρος της οθόνης: «Ελ-Μπαραντέι: Έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μεταβατική περίοδο εάν ο λαός το απαιτήσει».
Ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, στα ηνία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επί 12 χρόνια, αποτελεί για πολλούς διαδηλωτές πρόσωπο αναφοράς.
Ωστόσο, κατά τους επικριτές του θα έπρεπε να ζήσει περισσότερο στη χώρα του -διαμένει στη Βιέννη- προκειμένου να συνενώσει τις αποδυναμωμένες ομάδες της αντιπολίτευσης σε ένα ισχυρό κίνημα αλλαγής.
«Εάν η αιγυπτιακή κυβέρνηση χρησιμοποιήσει βία, αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη βία. Συνεχίζω να καλώ το καθεστώς να κατανοήσει ότι θα πρέπει να ακούσουν, και να ακούσουν γρήγορα, να μη χρησιμοποιήσουν βία και να καταλάβουν ότι η αλλαγή πρέπει να έρθει. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» δήλωσε ο ίδιος φεύγοντας για το Κάιρο.
Ο Ελ-Μπαραντέι, τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης, είχε επιβεβαιώσει ότι προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2011, υπό την προϋπόθεση ότι η εκλογική διαδικασία θα είναι δημοκρατική.
«Πηγαίνω πίσω στο Κάιρο και πίσω στους δρόμους, γιατί, πραγματικά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Βγαίνεις έξω με αυτόν τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων και ελπίζεις ότι η κατάσταση δεν θα χειροτερέψει, αλλά μέχρι στιγμής το καθεστώς δε φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα» δήλωσε ο βασικός αντίπαλος του Χόσνι Μουμπάρακ σε αμερικανικό δικτυακό τόπο.
Υποστηρίζουν τους διαδηλωτές οι ΗΠΑ
Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει ανοιχτά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνταράσσουν την αραβική Μέση Ανατολή. Και η στάση αυτή είναι πολύ λιγότερο ήπια από εκείνη που κράτησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε προηγούμενες ταραχές στην περιοχή, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Washington Post.
Ο Ομπάμα και οι απεσταλμένοι του στην περιοχή υποστηρίζουν καθαρά τους διαδηλωτές, μιλώντας καθημερινά υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης. Κι αυτό, ακόμη κι όταν οι διαδηλωτές στρέφονται εναντίον παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών όπως είναι η Αίγυπτος.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Τετάρτη ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση «έχει μια σημαντική ευκαιρία να ανταποκριθεί στις θεμιτές ανάγκες και συμφέροντα του αιγυπτιακού λαού». Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε επίσης τις αιγυπτιακές αρχές να μην εμποδίζουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και την επικοινωνία μέσω Facebook και Twitter.
Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση υποστηρίζει τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς απάντησε: «Η Αίγυπτος είναι ένας ισχυρός σύμμαχος».
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα είναι σε επαφή τόσο με ακτιβιστές στην Αίγυπτο, όσο και με κρατικούς αξιωματούχους, τους οποίους θα ενθαρρύνουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.
Μια τέτοια προσέγγιση έχει ένα βαθμό κινδύνου, καθώς οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις έχουν στο παρελθόν ενθαρρύνει καλά οργανωμένα ισλαμιστικά κινήματα, των οποίων οι στόχοι είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνει η Washinton Post.
Το αποτέλεσμα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες να προτιμήσουν τη σταθερότητα των αυταρχικών συμμάχων από την αβεβαιότητα της δημοκρατικής αλλαγής.
Η στάση της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησε ο Ομπάμα κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του, όταν η στήριξη προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία μετριαζόταν από μια ισχυρή δόση πραγματισμού. Η αλλαγή αυτή δείχνει τη σημασία που αποκτούν αυτά τα θέματα στην εξωτερική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Ένα μέρος της αυτοπεποίθησης που επιδεικνύεται οφείλεται στην κυβερνητική εμπειρία, καθώς έχουμε εντοπίσει πλέον τους τομείς όπου θέλουμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας» τονίζει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Έχουμε αναπροσαρμόσει την προσέγγισή μας λαμβάνοντας υπόψη τα ρεύματα της δημοκρατικής μεταρρύθμισης».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου